Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Torták
TORTÁK (bevezető)

A torták készítéséhez csak friss tojásokat használjunk. Vigyázzunk arra, hogy a tojásfehérjébe egy csepp sárgája se kerüljön, mert csak így tudjuk megfele­lően habbá verni. Az edények, habverők nagyon tiszták, teljesen zsírmentesek legyenek. (Ecettel, sóval kimossuk, hideg vízzel kiöblítjük.)
A torta keverése előtt mindent előkészítünk, a cukrot, lisztet papírra szitáljuk, a tortaforma alját fehér papírral kibéleljük.

A tortákat három csoportra osztjuk: hidegen, melegen és vajjal kevertekre.

A hideg masszáknál először a tojássárgáját 2/3 rész cukorral habosra keverjük, majd a to­jásfehérjét a megmaradt cukorral jó kemény habbá verjük. Utána a habot fakanállal könnye­dén hozzákeverjük a kikevert tojássárgájába, majd a liszttel simára keverjük. Ha mogyorót, diót vagy mandulát használunk, előbb a liszttel összekeverjük.

A meleg masszáknál a cukrot a tojásokkal együtt habüstben gőzön, melegen verjük ha­bosra, ha elég meleg (nem forró!), akkor levesszük a gőzről, és hidegen verjük tovább, míg elég sűrű lesz, és szalagot vet. Fakanállal hozzákeverjük a lisztet, utoljára a langyos vajat.

A vajjal kevert masszáknál 2/3 rész cukrot a vajjal habosra keverünk, majd egyenként hozzákeverjük a tojássárgájákat, utána a tojásfehérjéből, a megmaradt cukorral felvert kemény habot, végül a lisztet.

A megfelelően összekevert anyagot tortaformába öntjük és középmeleg sü­tőben, általában 35-45 percig sütjük. A torta akkor sült meg jól, ha ujjunk hegyével megnyomva a tészta felületét, ruganyos és visszaugrik. Ha ujjunk helyén behorpadva marad a tészta, akkor még nem sült meg.

A megtöltött tortákat fondannal, csokoládéval, vagy saját krémjével vonjuk be. A tésztát előbb hígított lekvárral vékonyan bekenjük. A fondant edényben langyosra melegítjük (ha sűrű volna, kevés vízzel vagy cukoroldattal hígítjuk), ráöntjük a tortára, hosszú késsel lehúzzuk, elsimítjuk a tetejéről úgy, hogy csak vékony réteg maradjon a tetején, és oldalát is egyenletesen bekenjük.

A tortákat mindig jól ki kell fagyasztani, mert csak úgy tudjuk szépen felszeletelni. Egy közepes nagyságú tortát általában 16-20 szeletre vágunk.

TORTAKRÉMEK
Alapvajkrém
Egy 6 tojásból készült tortához kb. 20 dkg vaj és 20 dkg cukor kell. Ha a tortát nem fondannal, hanem saját krémjével vonjuk be, vagy spricceljük, akkor 10 dkg vajjal és 10 dkg cukorral többet veszünk hozzá. A cukrot annyi vízzel, hogy elfedje, kevés citromlével hólyagosra főzzük. Közben vizes ecsettel az edény oldaláról lemossuk az odarakódott cukrot a forró cukorba és lehabozzuk. Próbát veszünk: fakanál nyelét hideg vízbe mártjuk, utána a cukorba, ismét hideg vízbe, s ha a kanál nyeléről levett cukorból puha golyót tudunk for­málni, akkor jó. Levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Közben a vajat hab­verővel habosra keverjük, a kihűlt cukrot állandó keveréssel vékony sugárban beleöntjük a vajba, és jól kikeverjük. A krémet úgy is készíthetjük, hogy ha­bosra kevert vajhoz ugyanolyan súlyú kész fondant adunk, és jól, habosra ki­keverjük. A krémkészítés legegyszerűbb formája: a vajat ugyanolyan súlyú porcukorral keverjük habosra, simára. Így elkészítve, azonban a cukorszem­csék benne maradnak a krémben, míg főtt cukorral sima, habszerű lesz a krém. Az alapvajkrémet vaníliával ízesítjük.
Csokoládékrém
Az alapvajkrémhez 5 szelet, sütőben puhított csokoládét, vagy 4 dkg meIeg cukoroldattal simára kevert kakaóport teszünk, amellyel simára, habosra kever­jük. Kevés rummal ízesíthetjük.
Grillázskrém
10 dkg cukrot felolvasztunk, 10 dkg diót vagy pörkölt mogyorót, amelynek héját ruhával ledörzsöltük, a sárgára pirított cukorba tesszük, összekeverjük, vajazott pléhre vagy tányérra öntjük. Ha kihűlt, nyújtófával vagy mozsárban jól összetörjük, belekeverjük az alapkrémbe, és habosra keverjük.
Diókrém
Az alapvajkrémhez 15 dkg finomra őrölt diót teszünk, kevés rummal és citrom­héjjal ízesíthetjük és simára, habosra keverjük.
Pörkölt mogyorókrém
Az alapvajkrémhez 12 dkg pörkölt, őrölt mogyorót teszünk, amellyel simára, habosra keverjük.
Mandulakrém
Az alapvajkrémbe 12 dkg lehéjazott, darált, vagy mozsárban megtört fehér mandulát keverünk, vaníliával ízesítjük, habosra, simára keverjük.
Gesztenyekrém
Az alapvajkrémbe 20 dkg kész gesztenyepürét keverünk, rummal, vaníliával megízesítjük, habosra, simára kikeverjük.
Karamellkrém
25 dkg cukrot kis lábasban sárgára pirítunk, felöntjük kevés vízzel, és sűrű sziruppá beforraljuk. Megfelelő edényben 1 tojássárgáját habverővel elkeve­rünk, s folytonos keveréssel ráöntjük a cukrot, majd 20 dkg vajat hozzátéve, habosra keverjük. Hidegre tesszük, és használat előtt ismét jól kikeverjük.
Sárgakrém
Hozzávalók: 25 dkg cukor, 5 tojás, 7 dkg liszt, 0,5 1 tej, vanília.
Megfelelő edénybe tesszük a tojássárgáját, a lisztet, és 1 dl hideg tejjel, hab­verővel simára keverjük. A tejet 15 dkg cukorral, vaníliával feltesszük forrni. A tojásfehérjéből 10 dkg cukorral kemény habot verünk. Ha a tej felforrott, a vaníliát kivesszük, hirtelen hozzáadjuk a tojássárgájához, és állandó keveréssel felforraljuk. Ezután levesszük a tűzről és azon melegen a hab egynegyed részét, habverővel simára keverjük, a többi habot fakanállal óvatosan belekever­jük. Krémeshez, képviselőfánkhoz, tortákhoz vagy egyéb sütemények töltésé­hez használjuk. Ha kihűlt, vajkrémek könnyítésére is felhasználhatjuk.
Gyümölcskrémek (Eper, barack, málna stb.)
1,5 dl áttört gyümölcslevet 20 dkg cukorral sűrűre főzünk, 1 tojássárgáját hab­verővel keverőtálban elkeverünk, hozzácsurgatjuk a gyümölcs levét, és szapora keverés közben hozzáadunk 20 dkg vajat, citromlevet, és habosra keverjük. Hi­degre tesszük, használat előtt újra habosra keverjük. Torták vagy tekercsek töltésére használjuk. Az eper- és málnakrémet kevés piros ételfestékkel színesít­hetjük.
Cukormáz (fondán)
Hozzávalók: 50 dkg cukor, ha van 3-4 dkg burgonyaszirup, 3 dl víz, néhány csepp citromlé vagy ecet.
A cukrot edénybe tesszük, vízzel felöntve fakanállal összekeverjük és feltesszük főni. Többször megkeverjük, s ha forrni kezd, tetejéről eltávolítjuk a ha­bot. Egy csészébe hideg vizet teszünk, ebbe mártogatott ecsettel többször le­mossuk az edény oldalára rakódott cukrot, bele a fövő cukorba. Sűrű sziruppá főzzük. Hogy a cukor mikor jó, azt úgy tudjuk meg, hogy hideg vízbe mártott fakanál nyelét belemártjuk a cukorba, és hideg vízbe mártjuk. Ha a fakanál nyelén levő cukorból golyót tudunk gyúrni, akkor jó. Úgy is kipróbálhatjuk, hogy egy darabka drót végén gyűrűt formálunk, ezt bemártjuk a fövő cukorba és hirtelen kivéve, keresztülfújunk rajta. Ha golyót ereszt, akkor jó. Levesszük a tűzről, hideg vízzel meglocsoljuk a tetejét, és kihűlni hagyjuk lan­gyosra. Ezután fakanállal addig keverjük, míg fehér lesz. Majd tiszta tálba tesszük, és kicsavart nedves ruhával letakarjuk. Használat előtt a cukrot Langyosra melegítjük, kevés vízzel hígítjuk különböző ételfestékkel, csokoládéval, kakaó­val, kávékivonattal, barnára pirított cukorral színesíthetjük.
Eper- vagy málnakrém másképpen
1,5 dl áttört friss epervelőt (vagy málnát) kevés citromlével az alapvajkrémbe csurgatva, habverővel simára, habosra keverünk. Ha összefutna, tojássárgájával simára keverjük.
Narancskrém
Az alapvajkrémbe egy narancs levét csavarjuk és reszelt héjával ízesítve, kevés piros ételfestékkel színesítve, habosra, simára keverjük. Egy pohár likőrrel is ízesíthetjük. Ha összefutna, egy tojássárgájával simára keverjük.
Kávékrém
1,5 dl erős feketekávét 1 evőkanál cukorral sűrűre beforralunk, lehűtjük, és az alapvajkrémbe belecsurgatva habosra keverjük. Kis rummal is ízesíthetjük.
Párizsi krém
Hozzávalók: 20 dkg cukor, 1,5 dl tejszín, 7 dkg kakaópor, 15 dkg vaj, vanília. Az anyagokat habüstbe tesszük, és mérsékelt tűzön, habverővel való állandó keveréssel jól felforraljuk, illetve kissé beforraljuk. Ezután levesszük, és több­ször megkeverve kihűlni hagyjuk. Ha egészen kihűlt, jó habosra keverjük.

TORTÁK
Piskótatorta
Hozzávalók: 6 tojás, 12 dkg cukor, 12 dkg liszt, reszelt citromhéj.
6 tojássárgáját 8 dkg cukorral habosra keverjük, ezután a fehérjéből a többi cukorral kemény habot verünk, hozzátesszük a sárgájához, majd fakanállal hozzákeverjük a lisztet. Tortakarikába töltjük, gyenge sütőben megsütjük. Különböző tortákhoz használhatjuk, vagy barackízzel megtöltve és áthúzva, vagy üresen megcukrozva is adhatjuk.
Sand torta (meleg)
Hozzávalók: 6 tojás, 12 dkg cukor, 12 dkg liszt, 3-4 dkg vaj, vanília.
Az egész tojásokat, a cukrot habüstben vaníliával összekeverjük, s egy fazék, forróvíz fölé helyezve, habverővel habosra verjük. Ha elég meleg, levesszük a gőzről, és tovább verjük, míg szalagot vet és jó habos lesz. Ekkor belekeverjük a lisztet és a langyosra melegített vajat. A vaníliát kivesszük. A masszát az előkészített tortaformába öntjük, és mérsékelten meleg sütőben megsütjük. Tet­szés szerinti ízzel vagy krémmel töltjük, és hozzáillő cukormázzal bevonjuk.
Sand torta finomabb
Hozzávalók: 16 dkg cukor, 4 egész tojás, 4 tojássárgája, 16 dkg liszt, 5 dkg vaj.
Elkészítése azonos az előző sand tortáéval.
Mokkatorta
Hozzávalók: 16 dkg cukor, 4 tojás, 4 tojássárgája, 16 dkg liszt, 5 dkg vaj.
Elkészítése azonos a sand tortáéval, azzal a különbséggel, hogy ha a torta ki­hűlt, háromfelé vágjuk, és kávékrémmel töltjük meg a lapokat. Ha kifagyott, vékonyan megkenjük barackízzel, barna fondánnal bevonjuk, tetejét csokoládés kávéformájú drazséval körülrakjuk.
Csokoládétorta
Anyaghányada és elkészítése azonos a sand tortáéval, azzal a különbséggel, hogy a felvert masszába 3 dkg forró sziruppal simára kevert kakaóport keve­rünk. A tortát három részre vágjuk, és csokoládékrémmel töltjük. Ha kifagyott, barackízzel vékonyan megkenjük a tetejét és csokoládéfondánnal bevonjuk.
Dobos torta
Hozzávalók: 6 tojás, 14 dkg cukor, 14 dkg liszt, 4 dkg vaj (el is hagyhatjuk),
Karamellhez: 15 dkg porcukor.
1O dkg cukrot habosra keverünk a tojássárgájával, majd könnyedén hozzá­keverjük a tojásfehérjéből 4 dkg cukorral felvert kemény habot, ezután bele­szórjuk a lisztet, és óvatosan simára keverjük. Sütőpléhet vékonyan megvaja­zunk, és megszórjuk liszttel. A lisztezett pléhre tortakarikával kijelöljük a doboslap helyét. Egy tortához ebből a mennyiségből 6 db tortalapot sütünk. A masszát a tortakarikával kijelölt helyre simára kenjük, majd közepesen me­leg sütőben megsütjük. Ha a lap kisült, azonnal késsel elválasztjuk a sütőpléhről, és a tortakarikával szabályos kerekre kiszúrjuk. A kisült tortalapokból a leg­szebbet félretesszük. A kihűlt lapokat, kivéve a legszebbet, csokoládékrémmel egyenletesen megtöltjük, és a tetejét is ugyanazzal a krémmel vonjuk be, és hidegre tesszük.
Csokoládékrém: 25 dkg puhára olvasztott vajat, 20 dkg vaníliás porcu­korral habosra keverünk. Közben 15 dkg csokoládét kevés tejjel, kevés cukor­ral simára, sűrűre főzünk, lehűtjük, hozzákeverjük a vajhoz, amellyel még jól, habosra kikeverjük.
Karamell-lap: 15 dkg cukrot tiszta serpenyőben fakanállal való állandó keveréssel tűzön addig olvasztunk, amíg világos barnára pirul és átlátszó lesz. Majd gyorsan ráöntjük az elkészített tortalapra, késsel szétkenjük, úgy, hogy a lapot mindenhol takarja. Szétkenés után a lapot gyengén megvajazott késsel azonnal kettévágjuk, s minél gyorsabban 16 részre vágjuk. A kihűlt torta tete­jére egymás mellé elhelyezzük a cukorral bevont lapokat, és meleg vízbe már­tott késsel felvágjuk.
Diótorta
Hozzávalók: 6 tojás, 12 dkg cukor, 7 dkg dió, 7 dkg liszt, 4 dkg vaj, cit­romhéj.
Hasonlóképpen készítjük el, mint a sand tortát, azzal a különbséggel, hogy a darált diót liszttel elkeverve tesszük a masszába, és citromhéjjal ízesítjük. Ez­után tortaformába öntve, mérsékelten meleg sütőben megsütjük. Ha kihűlt, három részre vágjuk, diókrémmel megtöltjük, és hidegre tesszük. Ha megfa­gyott, a torta tetejét barackízzel vékonyan bekenjük, majd a megmelegített fondánt beforralt kávékivonattal vagy cukorfestékkel barnára festjük és be­vonjuk vele a tortát. Ha a tortát kívülről diókrémmel akarjuk bevonni, akkor 30 dkg vajból és 30 dkg cukorból készítjük el a krémet, darált dióval megízesítve. A fondánnal bevont diótorta tetejére fondánba mártott vagy porcukor­ral behintett diókat teszünk.
Mogyoró torta
Hozzávalók: 6 tojás, 12 dkg cukor, 7 dkg liszt, 7 dkg őrölt pörkölt mogyoró, 4 dkg vaj
Elkészítése azonos a diótortáéval, azzal a különbséggel, hogy citromlével ízesí­tett fehér fondánnal vonjuk be, és tetejét pörkölt mogyoróval vagy grillázzsal díszítjük.
Fehér mandula torta
Hozzávalók: 6 tojás, 12 dkg porcukor, 8 dkg fehér darált mandula, 5 dkg grízes liszt, vanília, citromhéj, 4 dkg vaj.
A tojássárgájákat 6 dkg cukorral, vaníliával, citromhéjjal ízesítve habosra ke­verjük, hozzákeverjük könnyedén a tojásfehérjéből 6 dkg cukorral felvert ha­bot, a liszttel összekevert mandulával együtt, végül az olvasztott vajat. Torta­formába öntjük, és középmeleg sütőben megsütjük.
Krém: 20 dkg cukrot kevés vízzel sűrű sziruppá (fondán) főzünk. Egy tojássárgáját tálban elkeverünk, rá­öntjük a sűrű szirupot, majd 20 dkg vajat hozzátéve habosra keverjük, és hi­degre tesszük. Újból lekeverjük, hozzáteszünk 10 dkg lehéjazott, fehér darált mandulát és vaníliával ízesítjük. A kihűlt tortát három részre vágjuk, megtölt­jük a mandulás krémmel, és hidegre tesszük. Ha kifagyott, tetejét barackízzel vékonyan bekenjük fehér fondánnal bevonjuk, és lehéjazott, kevés cukorral pirított mandulákkal díszítjük.
Károlyi torta
Hozzávalók: 21 dkg cukor, 21 dkg vaj, 25 dkg csokoládé, 21 dkg darált mandula, 3 dkg morzsa, 9 tojás.
A megpuhított vajat 15 dkg cukorral, a megpuhított csokoládéval habosra ke­verjük. Egyenként hozzákeverjük a tojássárgájákat, majd a tojásfehérjéből 6 dkg cukorral felvert kemény habot, ezután a morzsával összekevert mandu­lát hozzászórva könnyedén, óvatosan hozzákeverjük. Kikent, lisztezett nagyobb tortaformában, mérsékelten meleg sütőben megsütjük. Sütési ideje kb. 40-45 perc. Ha kihűlt, tetejét barackízzel bekenjük, csokoládéfondánnal bevonjuk.
Cukrozott tejszínhabot adhatunk hozzá.
Sacher torta
Hozzávalók: 14 dkg cukor, 14 dkg csokoládé, 10 dkg liszt, 12 dkg vaj, 6 tojás.
A vajat a cukorral és a megpuhított csokoládéval habosra keverjük, majd egyenként hozzákeverjük a tojássárgájákat, végül a tojásfehérjékből felvert kemény habot, a liszttel együtt. Kikent, lisztezett tortaformába öntjük, mérsé­kelten meleg sütőben megsütjük. Sütési ideje kb. 40 perc. Kihűlés után a tete­jét és oldalát megkenjük barackízzel és csokoládéfondánnal bevonjuk. Vaníliás cukorral ízesített tejszínhabot adhatunk hozzá.
Homoktorta 1.
Hozzávalók: 14 dkg vaj, 14 dkg cukor, 14 dkg burgonyaliszt vagy darás liszt, reszelt citromhéj, 5 egész tojás, 2 tojássárgája, vanília.
A tojásokat a cukorral, vaníliával, habüstben gőz felett habosra verjük. Ha meleg, levesszük a gőzről, és tovább verjük, míg jó sűrű lesz, és szalagot vet. Ezután a vaníliát kivesszük, reszelt citromhéjjal megízesítjük, fakanállal bele­keverjük a lisztet, végül a felolvasztott langyos vajat. Kivajazott, lisztezett torta­formában mérsékelten meleg sütőben megsütjük. Ha kihűlt. tetejét vékonyan bekenjük barackízzel és citromlével ízesített fehér fondánnal bevonjuk.
Homoktorta 2.
Hozzávalók: 14 dkg porcukor, 14 dkg vaj, 14 dkg burgonyaliszt, 4 tojás, vanília, citromhéj.
A burgonyalisztet, a cukrot összekeverjük, és négy részre osztjuk. A vajat ha­bosra keverjük, a lisztes-cukrot 1-1 tojással négy részletben hozzáadjuk a ki­kevert vajhoz, közben mindig jól kikeverjük, utána még 10 percig jó habosra keverjük. Tortaformában mérsékelten meleg sütőben megsütjük. Ha kihűlt, tetejét vékonyan bekenjük barackízzel és citromlével ízesített fehér fondánnal bevonjuk.
Stefánia torta
Hasonló módon készítjük el, mint a dobostortát, azzal a különbséggel, hogy a torta tetejét karamell helyett csokoládékrémmel kenjük simára. Majd egyenlő mennyiségű porcukrot és kakaót összekeverünk, és a torta tetejét finom szitán keresztül meghintjük vele. Ha kifagyott, meleg vízbe mártott késsel felvágjuk.
Hunyadi torta
Hozzávalók: 20 dkg főtt gesztenyepüré, 20 dkg vaníliás porcukor, 3 dkg reszelt csokoládé, 6 tojás, tejszínhab.
A gesztenyepürét és 15 dkg porcukrot habosra keverjük a tojássárgájákkal, majd könnyedén fakanállal hozzákeverjük a tojásfehérjéből 5 dkg porcukorral felvert kemény habot. Mielőtt a habot belekevernénk, kevés rummal és vaníliával ízesítjük. Vajjal kikent, lisztezett tepsin mérsékelten meleg sütőben, 5 lapban sütjük meg. 4 dl tejszínt kemény habbá verünk, vaníliás cukorral ízesítjük, s a kihűlt lapokat megtöltjük vele. A tortát csokoládéfondánnal bevon­juk. Ha a fondán megszáradt, meleg vízbe mártott késsel felvágjuk.
Gesztenye torta 1.
Hozzávalók: 12 dkg cukor, 8 dkg liszt, B tojás, 5 dkg gesztenyepüré, 3 szelet csokoládé.
8-dkg cukrot, a tojássárgájával és a megpuhított csokoládéval habosra keverünk, majd a gesztenyepürével simára keverjük. Ezután könnyedén hozzávegyítjük a 4 dkg cukorral felvert kemény tojáshabot és a lisztet. Kivajazott, liszttel ki­hintett tortaformában mérsékelten meleg sütőben megsütjük. Ha kihűlt, három részre vágjuk, megtöltjük gesztenyekrémmel, s tetejét és oldalát is azzal von­juk be. Tetejére burgonyanyomón átnyomott gesztenyepürét hintünk szét.
Krém: 25 dkg vajból, 25 dkg cukorból kevert krémhez 15 dkg gesztenyepürét keverünk, vaníliával, rummal ízesítjük.
Gesztenye torta 2.
Hozzávalók: 12 dkg cukor, 10 dkg vaj, 8 dkg gesztenyepüré, 8 dkg man­dula, 6 tojás.
A vajat a tojással, 8 dkg cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a gesztenye­pürét, a tojássárgáját, amellyel még jól simára keverjük, végül könnyedén hozzákeverjük a tojásfehérjéből, 4 dkg cukorral felvert kemény habot a darált mandulával együtt. Kivajazott, lisztezett tortaformában mérsékelten meleg sü­tőben megsütjük. Ha kihűlt, három részbe vágjuk, s vajas gesztenyekrémmel megtöltjük. Ha kifagyott, csokoládéfondánnal bevonjuk. Kis karamírozott gesz­tenyegolyókkal díszítjük.
Narancs torta 1.
Hozzávalók: 16 dkg cukor, 16 dkg liszt, 4 egész tojás, 4 tojássárgája, 5 dkg vaj, 1 narancs, vanília.
A fenti anyagokból melegen felvert reszelt narancshéjjal ízesített sand tortát sütünk (lásd sand tortánál). Ha kihűlt, három részre vágjuk. Kevés vízzel szirupot főzünk, narancslevet és egy pohár likőrt adunk hozzá és ecsettel meg­locsoljuk vele a lapokat. Narancskrémmel megtöltjük. Ha kifagyott, tetejét rózsaszínűre festett fondánnal vonjuk be. Oldalát apróra vágott, pirított man­dulával szórjuk be, tetejét cukrozott narancshéjjal vagy karamírozott narancs­gerezdekkel rakjuk körül.
Narancs torta 2.
Hozzávalók: 15 dkg cukor, 15 dkg darált, lehéjazott, fehér mandula, 8 dkg liszt, 6 tojás, 1 narancs.
A tojássárgájákat 10 dkg cukorral habosra keverjük, megízesítjük reszelt na­rancshéjjal, majd könnyedén hozzákeverjük a tojásfehérjéből 5 dkg cukorral felvert kemény habot, végül a darált mandulát és a lisztet. Ha kihűlt. három részre vágjuk, narancskrémmel megtöltjük, tetejét és oldalát is vékonyan be­vonjuk. A megmaradt krémmel formálózsákból csillagcsővel megdíszítjük a te­tejét, és cukrozott narancshéjjal körülrakjuk.
Máktorta
Hozzávalók: 12 dkg cukor, 6 dkg méz, 12 dkg finomra darált mák, 2 kanál fehér zsemlemorzsa, citromhéj, törött fahéj, 6 tojás.
8 dkg cukrot és a tojássárgájákat habosra keverjük, hozzáadjuk a mézet, a fű­szereket, végül könnyedén hozzákeverjük a 4 dkg cukorral felvert tojáshabot, a morzsával összekevert mákkal együtt. Kikent, lisztezett tortaformában, mér­sékelten meleg sütőben megsütjük. Ha kihűlt, háromfelé vágjuk, barackízzel megtöltjük, tetejét is vékonyan bekenjük barackízzel, majd citrommal ízesített fehér fondánnal bevonjuk.
Deák torta
Hozzávalók: 15 dkg cukor, 10 dkg vaj, 10 dkg lehéjazott, fehér mandula, 10 dkg liszt, 8 tojásfehérje. A vajat 10 dkg cukorral habosra keverjük, a tojásfehérjéből 5 dkg cukorral fel­vert habot könnyedén hozzákeverjük a ledarált fehér mandulával és a liszttel együtt. Kivajazott, lisztezett tortaformában, mérsékelten meleg sütőben megsütjük. Ha kihűlt, három részre vágjuk, csokoládé- vagy párizsi krémmel meg­töltjük. Ha kifagyott, csokoládéfondánnal bevonjuk. Kávékrémmel is tölthetjük, de akkor barna fondánnal vonjuk be a tortát.
Linzer torta
Hozzávalók: 14 dkg liszt, 14 dkg vaj, 14 dkg cukor, 14 dkg darált mandula, reszelt citromhéj, törött fahéj, 2 egész tojás, pikolóskanál szódabikarbóna.
Gyorsan összegyúrjuk, és pihenni hagyjuk. Pihenés után felét ujjnyi vastagon tortaformába tesszük, ribizlilekvárral bekenjük, a másik feléből kisujjnyi vastag rudakkal berácsozzuk. Egy rudat körberakunk a szélére. Tojással megkenjük, lehéjazott, hosszúra vágott mandulával behintjük, mérsékelten meleg sütőben megsütjük. Vaníliás porcukorral beszórjuk.
Kevert linzer torta
Hozzávalók: 15 dkg vaj, 15 dkg cukor, 15 dkg liszt, 8 dkg őrölt mandula, 2 egész tojás, 3 tojássárgája, citromhéj, kevés fahéj, késhegynyi szarvassó, vagy pikolóskanál szódabikarbóna.

A megpuhított vajat habverővel, cukorral habosra keverjük, további keverés közben a tojásokat egyenként hozzáadjuk. Ha már jó könnyű, habos, akkor fa­kanállal hozzákeverjük a mandulát, lisztet, reszelt citromhéjat és a szarvassót. A tészta felét kikent, lisztezett tortakarikába tesszük, kisebb átmérőjű ostya­lapot teszünk rá, s ujjnyi vastagon megkenjük ribizkeízzel. A megmaradt tész­tából sima csővel kört formálunk a karika szélén, a többivel egyenletesen be­rácsozzuk. Tetejét vagdalt mandulával beszórjuk, lassú tűznél megsütjük. Vaní­liás porcukorral beszórjuk.
Eszterházy torta
Hozzávalók: 25 dkg cukor, 20 dkg darált mogyoró, vagy mandula, 8 tojás­fehérje.
A mogyorót sütőben megpirítjuk, héját ruhával ledörzsöljük és ledaráljuk. Ha mandulával készítjük, héjával együtt daráljuk. A 8 tojásfehérjét 25 dkg cukorral kemény habbá verjük, és belekeverjük a ledarált mogyorót vagy man­dulát. Ezután kivajazott, lisztezett tepsin, 6-7 db dobos torta nagyságú lapot sütünk belőle. A tepsiről levett lapokat tortakarikával kiszúrjuk, vagy szépen körülfaragjuk, hogy egyformák legyenek. Vaníliakrémmel megtöltjük, csoko­ládéfondánnal bevonjuk. Sárgakrém: 3 dl tojássárgája, 4 dkg liszt, 12 dkg cu­kor, vanília (elkészítését lásd a tortakrémnél).
Karamelltorta
Piskóta vagy sand tortát sütünk. Ha kihűlt, három részre vágjuk és karamellal ízesített vajaskrémmel megtöltjük. Oldalát és tetejét vékonyan bekenjük, majd a megmaradt krémmel habzsákból, csillagcsővel ízlésesen megspricceljük.
Puncstorta
Hozzávalók: 10 egész tojásból, 20 dkg cukorból, 20 dkg liszttel piskóta­tésztát készítünk. 10 dkg barackíz, 1 dl rum.
Kivajazott, lisztezett tortaformában csak a fele piskótatésztát sütjük meg. A másik felét kivajazott, lisztezett tepsin vagy fehér papíron, ujjnyi vastagon el­kenve sütjük. Ha a torta kihűlt, három részre vágjuk, a középső lapot félretesszük. Az alja és teteje belső felét bekenjük barackízzel. Tetejét az ízzel kent oldalával felfelé, visszahelyezzük a tortaformába. A félretett középső lapot, va­lamint a külön sült lapot kockára vágjuk, 20 dkg cukrot 1,5 dl vízzel, vaníliával felforralunk, hozzáöntjük a rumot, és a kockára vágott piskótára locsoljuk, majd óvatosan összekeverjük, kevés összevágott narancshéjjal ízesítjük, és az egészet rátesszük a tortalapformába helyezett tető részre. Kissé megnyomkodjuk, rá­tesszük a másik lapot is, az ízzel megkent résszel befelé. Lenyomkodjuk, és meg­felelő nehezéket helyezünk rá. Legalább 1-2 óra hosszat hagyjuk így állni, majd a karikát levesszük róla, tetejét megkenjük barackízzel és rózsaszínű fon­dánnal bevonjuk. Lehetőleg másnap vágjuk fel.
Rosalina torta
Hozzávalók: 8 tojásfehérje, 25 dkg porcukor, 20 dkg mogyoró, 15 dkg man­dula, 0,5 dl rum.

Krémhez: 30 dkg cukor, 30 dkg vaj, 4 dkg kakaópor vagy 10 dkg csokoládé.
A mogyorót sütőben megpirítjuk, héját ruhával ledörzsöljük és ledaráljuk. A mandulát forró vízbe dobjuk, leszűrjük, héját lehúzzuk, vékony, hosszúkás szeletekre vágjuk, és sütőben világosra pirítjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukor fokozatos hozzáadásával, kevés kolerrel megfestjük félbarnára, majd hozzákeverjük a 12 dkg darált mogyorót. Tepsit vékonyan megvajazunk, meglisztezzük, majd tortakarikával megjelöljük a tortalapok helyét. A mas­szából kb. 6-7 db, 3 mm vastagságú lapot kenünk a pléhre, majd középmeleg sütőben megsütjük. Azon melegen késsel alányúlunk, levesszük a tepsiről, torta­karikával gömbölyűre szúrjuk és kihűtjük. 30 dkg vajból, 30 dkg cukorból vajkrémet készítünk (lásd a tortakrémeknél), hozzáadjuk a megmaradt darált mogyorót, a kakaót, vagy 10 dkg megpuhított csokoládét és jó habosra kike­verjük. A kihűlt tortalapokat megtöltjük a krémmel, tetejét és oldalát is be­vonjuk. Tetejét vékony szeletekre vágott pirított mandulával egyenletesen be­hintjük, porcukorral gyengén beszórva hidegre tesszük. Ha jól kifagyott, meleg vízbe mártott késsel óvatosan felszeleteljük. Kávékrémmel is elkészíthetjük.
Orosz krémtorta
Hozzávalók: 10 tojás, 30 dkg cukor, 10 dkg liszt, 3 dl tej, fél rúd vanília, 2 dl rum, 10 dkg mazsola, 10 dkg cukrozott narancshéj vagy cukrozott gyümölcs, 1,5 dkg zselatin, 6 dl tejszín, citromhéj.
5 tojásból 10 dkg cukorral, 10 dkg liszttel 4-5 tortanagyságú piskótalapot sü­tünk. Habüstben simára keverünk 3 dl tejjel 5 tojássárgáját, 20 dkg cukrot, hozzáadunk fél rúd vaníliát, ezután felforraljuk. Ha felforrott, azon melegen hozzáteszünk 1,5 dkg hideg vízben megáztatott zselatint, jól összekeverjük és lehűtjük. Ha kihűlt, hozzákeverünk 4 dl tejszínből felvert kemény habot. Torta­formát zsírpapírral kibélelünk, aljára egy piskótalapot teszünk. Rummal meg­locsoljuk, erre krémet öntünk, elsimítjuk, meghintjük rumba áztatott mazsolá­val, apró kockára vágott narancshéjjal, cukrozott gyümölccsel, erre piskótalapot teszünk, ismét meglocsoljuk rummal, ezután krémet, mazsolát, cukrozott gyü­mölcsöt szórunk rá. Ezt ismételjük, míg a forma megtelik. Tetejére krémet kenünk. Jégszekrénybe tesszük. Ha megfagyott, a tortakarikát óvatosan leves­szük róla, a zsírpapírt eltávolítjuk, és üvegtálra csúsztatjuk. Tejszínhabbal és cukrozott gyümölccsel díszítjük.

Pischinger torta
Hozzávalók: 1 csomag kerek ostyalap, 20 dkg vaj, 22 dkg cukor, 10 dkg mogyoró, 5 szelet csokoládé.
18 dkg vajat 12 dkg porcukorral jól kikeverünk, a mogyorót sütőben megpirít­juk, héját ruhával ledörzsöljük. 10 dkg világosra pirított cukorba tesszük, ös­szekeverjük, gyengén kivajazott tányérba öntjük. Ha kihűlt, ledaráljuk, vagy morzsában finom péppé törjük. A puhított csokoládét és a pörkölt mogyorót a vajhoz téve, habosra kikeverjük. A kerek ostyalapokat megtöltjük a krémmel, lepréseljük, hidegre tesszük, és ha kifagyott, csokoládéfondánnal vagy tunk­masszával bevonjuk.
Tunkmassza használata: Kis edénybe 15 dkg tunkmasszá­hoz 1,5 dkg kakaóvajat adunk. Az edényt egy nagyobb, vízzel megtöltött edénybe állítjuk, és forralással felolvasztjuk, ügyelve arra, hogy egy csepp víz se jusson az anyaghoz. A felolvadt anyagot hidegre lekeverjük, és szép simán bevonjuk vele a torta tetejét és oldalát.
Ilona torta
Hozzávalók: 12 dkg cukor, 12 dkg darált dió, 5 tojás, 4 dkg finom morzsa, 1 evőkanál finomra darált kávé, vanília.
5 dkg cukrot habosra keverünk a tojássárgájával, vaníliával ízesítjük. A tojás­fehérjét 4 dkg cukorral kemény habbá verjük, és könnyedén hozzákeverjük a morzsával összekevert kávéval, dióval együtt. Kikent, lisztezett tortaformában mérsékelten meleg sütőben megsütjük. Közben elkészítjük a krémet: 20 dkg vajat habosra keverünk 20 dkg cukorral. Két tojássárgáját egy evőkanál liszt­tel, 1 dl erős feketekávéval simára keverünk, felforraljuk, és többszöri keverés mellett kihűtjük. Hozzáadjuk a vajhoz, amellyel még jó habosra kikeverjük, és rummal vagy kávélikőrrel ízesítjük. A kihűlt tortát három részre vágjuk, meg­töltjük a krémmel, tetejét, oldalát is vékonyan bekenjük. Csokoládédarával vagy apró kockára vágott ostyával beszórjuk, és jól kifagyasztjuk.
Júlia torta
Hozzávalók: 20 dkg cukor, 20 dkg őrölt dió, B tojás, késhegynyi törött fa­héj, 1 db törött szegfűszeg.
15 dkg cukrot, a tojássárgájákkal habosra keverünk, hozzátesszük a fűszere­ket, egy evőkanál rumot, a tojásfehérjéből 5 dkg cukorral felvert kemény ha­bot is könnyedén hozzákeverjük, a liszttel összekevert dióval együtt. Vajazott, lisztezett tortaformába öntjük, mérsékelten meleg sütőben megsütjük. Kihűlés után három részre vágjuk, csokoládékrémmel megtöltjük, tetejét és oldalát vé­konyan bekenjük, és lehéjazott fehér mandulával díszítjük.
Duna torta
Hozzávalók: 3 tojás, 6 dkg cukor, 8 dkg liszt, 4 dkg vaj.
A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, hozzátesszük a tojássárgáját, végül könnyedén fakanállal belekeverjük a lisztet, 3 dkg olvasztott vajat, lisz­tezett, vajazott tortaformában megsütjük. Közben elkészítjük a tölteléket: 15 dkg vajat, 15 dkg cukorral habosra keverünk, 6 dkg lisztet 2,5 dl tejjel, 1 kanál porcukorral simára keverünk, 2 tojássárgáját, vaníliát teszünk hozzá, felforral­juk, és többször megkeverve kihűtjük. Ha kihűlt kanalanként hozzákeverjük a kikevert vajat, amellyel még habosra keverjük, végül hozzákeverünk 15 dkg rumosmeggyet vagy 15 dkg apró kockára vágott, rumba áztatott cukrozott gyümölcsöt. A kihűlt piskótalapot két részre vágjuk. A tortaformát zsírpapírral körül kibéleljük, egyik lapot visszatesszük a tortaforma aljára, beleöntjük a krémet, elsimítjuk, tetejére tesszük a másik lapot, kissé lenyomkodjuk, és jég­szekrényben kifagyasztjuk. Ha kifagyott, kivesszük a formából és csokoládéfondánnal, vagy tunkmasszával vékonyan bevonjuk. Meleg vízbe mártott késsel felszeleteljük.
Bohém torta
Hozzávalók: 8 tojásfehérje, 10 dkg cukor, 8 dkg darált, pörkölt mogyoró, 4,5 dkg liszt, 10 dkg reszelt csokoládé.
A tojásfehérjéből, 10 dkg cukorral kemény habot verünk, könnyedén hozzákeverjük a liszttel, mogyoróval összekevert csokoládét. Kivajazott, lisztezett pléhen 6 db vékony lapot sütünk belőle (lásd Dobos lapok). Ha kihűltek, jól kikevert párizsi krémmel megtöltjük, formásan körülvágjuk, tetejét, oldalát is vékonyan bekenjük. Tetejét csokoládéforgáccsal beszórjuk, és hideg helyen kifagyasztjuk. Pörkölt mogyorós vajas krémmel is tölthetjük.
Csokoládés őzgerinc
Hozzávalók: 15 dkg cukor, 8 dkg vaj, 10 dkg liszt, 5 dkg darált dió vagy mandula, 5 szelet csokoládé, 8 tojás.
10 dkg cukrot a vajjal és a megpuhított csokoládéval habosra keverjük. A tojás­fehérjét 5 dkg cukorral kemény habbá verjük, és könnyedén hozzákeverjük a dióval vagy mandulával összekevert liszttel együtt. Kivajazott, lisztezett őz­gerinc formában, mérsékelten meleg sütőben megsütjük. Ha kihűlt, barackízzel vékonyan bekenjük, csokoládéfondánnal bevonjuk és héjától megtisztított, hosszúkásra vágott fehér mandulával megtűzdeljük. Vaníliás cukorral ízesített tejszínhabot külön adunk hozzá.
Somlói galuska
Hozzávalók: Lapokhoz: 9 tojás, 20 dkg cukor, 20 dkg liszt, 6 dkg dió, 1,5 dkg kakaó.
A tojásfehérjéből a cukor fokozatos hozzáadásával kemény habot verünk, majd könnyedén hozzákeverjük a tojássárgáját, végül fakanállal a lisztet. Elosztjuk háromfelé, egyik részébe belekeverjük a darált diót, másik részébe a kakaót. Külön-külön három darab kisujjnyi vastag lapot sütünk belőle.
Puncslé: 25 dkg cukor, 3,5 dl víz, 1,5 dl rum, vanília, narancs-, citrom­héj, felforraljuk, és hidegre tesszük.
Sárgakrém töltelék: 0,5 1 tejből, 4 tojássárgájából, 4 dkg lisztből, vaní­liával sárgakrémet főzünk, amelybe azon melegen belekeverünk 1,5 dkg hideg vízben áztatott zselatint.
Töltelékhez: 10 dkg darált dió, 6 dkg mazsola, 8 dkg barackíz.
Csokoládéöntelék: 30 dkg cukor, 3 dkg kakaópor, vagy 15 dkg csoko­ládé, 2 dl víz, 1 dl rum. Felforraljuk és lehűtjük.
Elkészítése: Az egyik lapot tepsibe helyezzük, s ecsettel meglocsoljuk a puncslé egyharmad részével. A sárgakrém felét egyenletesen rákenjük, 5 dkg, darált dióval beszórjuk és meghintjük 3 dkg mazsolával. Rátesszük a másik lapot, meglocsoljuk a puncslé második harmadrészével, erre ráöntjük a megma­radt sárgakrémet, megszórjuk a megmaradt dióval és mazsolával. A harmadik lapot meglocsoljuk a megmaradt puncslével, majd az előbbire ráborítjuk. Ez­után vékonyan bekenjük barackízzel, és kis szitán át kakaóporral beszórjuk. Legalább egy napra jégszekrénybe tesszük. Tálaláskor kiskanállal kiszaggat­juk, üvegtálra halmozzuk, tejszínhabbal felspricceljük és kihűlt, sűrű csokoládé­öntelékkel meglocsoljuk. Ez a mennyiség 10-12 személynek elegendő.
Tejszínhabos epertorta (Gateaux fourrés aux fraise)
Hozzávalók: 12 dkg cukor, 12 dkg liszt, 6 tojás, citromhéj, a felsorolt anya­gokból piskótatortát sütünk. Tejszínes eper: 6 dl tejszín, 20 dkg cukor 15 dkg szitán áttört epervelő.
Ha a torta kihűlt, közepén 6-8 cm-es kört vágunk, vigyázva, hogy a kés a közepénél mélyebbre ne menjen. A kivágott részt kiemeljük, a kiemelt dara­bon félujjnyi vastag tetőrést hagyunk. Ezután a torta belsejét óvatosan kiszedjük, vigyázva, hogy sem az alját, sem az oldalát fel ne szakítsuk. 6 dl tejszínből ke­mény habot verünk, majd 20 dkg vaníliás cukorral együtt bekeverünk 15 dkg szitán áttört epervelőt, és kevés piros ételfestékkel megszínesítjük. A torta bel­sejét az epres tejszínhabbal megtöltjük. A fedőlapot rátesszük. Tetejét, oldalát is vékonyan bekenjük. A fennmaradt tejszínhabbal, csillagcsővel ellátott for­málózsákból berácsozzuk a tetejét, az oldalát és a torta felső szélét ízlésesen megdíszítjük. Tetejét kisebb, vagy félbevágott eperszemekkel díszítjük. Jég­szekrénybe tesszük.
Tejszínhabos málnatorta (Gateaux fourrés aux framboise)
Hasonlóan készítjük el, mint az epertortát, azzal a különbséggel, hogy málna­velővel készítjük el a tejszínhabot, és málnaszemekkel díszítjük.
A tortákat csokoládé- vagy kávéízű, keményre felvert tejszínhabbal is készíthetjük, csak arra ügyeljünk, hogy ezeket a tejszínes tortákat tálalás előtt legalább 1-2 órán át jégszekrényben pihentessük.

MINYONOK
Bármilyen tortamasszából készíthetjük, négyszögletes tepsiben, 2 cm vastag­ságban sütve, 2 vagy 3 részbe vágva, különböző ízű krémekkel, ízekkel töltve. Ha kifagyott, különböző formákba vágjuk vagy kiszúrjuk. Tetszés szerinti fon­dánnal áthúzva vajkrémmel, cukrozott gyümölccsel, grillázzsal, vagy különböző kis formákba öntött mártógyurmával díszítjük, és minyon papírhüvelybe rakjuk.
Kávéminyon
Hozzávalók: 12 dkg cukor, 12 dkg liszt, 4 dkg vaj, 5 tojás.
A fenti anyagokból piskótatésztát készítünk. Négyszögletes tepsiben 2 cm-es vastagságban megsütjük. Ha kihűlt, 2-3 részre vágjuk, kávé-vajkrémmel meg­töltjük. Ha kifagyott, négyszögletes formára vágjuk, vagy kiszúrjuk és kávéfondánnal bevonjuk. A kiszúrás után megmaradt tésztát rummal kissé meglocsoljuk, kis gombócokat formálunk belőle, csokoládédarába forgatjuk, és minyonpapír hüvelybe rakjuk.
Csokoládé minyon
Hozzávalók: 12 dkg cukor, 6 tojás, g dkg vaj, 10 dkg csokoládé, 12 dkg man­dula, 2 dkg piskótamorzsa.
A vajat a cukorral, a tojássárgájával, puhított csokoládéval habosra keverjük, ezután a tojásfehérjéből felvert kemény habot az őrölt mandulával és piskóta­morzsával együtt könnyedén hozzákeverjük. Kikent, lisztezett tepsiben, 2-3 cm vastagságban megsütjük. Ha kihűlt, csokoládés-vajaskrémmel vagy vagdalt meggyhússal töltjük. Ha kifagyott, négyszögletes kockára vágjuk, vagy kerek kiszúróval kiszúrjuk, és csokoládéfondánnal bevonjuk.
Marcipán burgonya
Indiáner masszából apró kis fánkokat sütünk. Közepét kivájjuk, csokoládé- ­vagy párizsi krémmel megtöltjük. Kettőt egyberagasztunk, és barackízzel vé­konyan bekenjük. Ezután egész vékonyan marcipán tésztába csavarjuk, és re­szelt csokoládé- vagy kakaóporba hempergetjük. Néhány helyen benyomkod­juk, hogy burgonyához hasonlítson.
Kokimassza
Hozzávalók: 6 tojásfehérje, 12 dkg cukor, 6 dkg liszt, 10 dkg őrölt, pörkölt mogyoró.
6 tojásfehérjéből a cukor fokozatos hozzáadásával kemény habot verünk, majd fakanállal könnyedén hozzákeverjük az őrölt mogyoróval összekevert lisztet. Egy deszkát megnedvesítünk, fehér papírral betakarjuk, és sima csővel ellátott formálózsákból kis fánkokat formálunk. Finom cukorral beszórjuk, és félig nyi­tott sütőben világosra sütjük. A papírról leszedjük, tetszés szerinti krémmel (kávé, csokoládé, vanília, párizsi) töltjük és a krémhez illő fondánnal bevon­juk.
kloppenburg kloppenburg
Címkék: hideg masszáknál, megmaradt cukorral, habot fakanállal, kikevert tojássárgájába, liszttel simára, liszttel összekeverjük,

**az***ORSZÁG***TORTÁJA***
kemény habot verünk. A darált mákot, citromhéjat a reszelt almával összekeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéhez. Elosztjuk 6 felé. (60 dkg lett így 10 dkg/1 lap) Már jó ideje 2 db 20 cm-s szilikonos formával készítem a lapokból álló tortákat, pláne ami ilyen tojáshabos. Javaslom beszerzését, lényegesen megkönnyíti az ember életét. Beolajozzuk a formát, eligazítunk benne 10 dkg mákhabot, ütögessük az asztalhoz és elterül szépen a tészta, és süssük 200 fokos sütőben 12-14 ...
bubszi bubszi
2011. júli. 25. Dorka 3. szüle
természetesen a nagyszülei jöttek hozzánk, és mindenféle meglepetést hoztak neki: gyurmát, mesekönyvet, és egy szőke hajas babát. A gyurmázás egy ideje nagy népszerűségnek örvend nálunk, így a Kicsi nagyon örült az új vödröcskéknek, és azonnal neki látott tortákat és süteményeket sütni az új készletével. (A gyurmasütikkel egyébként a hintalovát eteti, aki nagyon szereti az efféle különleges desszerteket. A kis kék elefánt nagyon huncut volt, lelökte Dorkát A baba még ennél is nagyobb ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A csokoládé története
A csokoládé gyönyörei Magyarországon először mint Európában mindenhol italként fogyasztották a csokoládét. A torták és sütemények receptjeiben a XIX. század húszas éveitől tűnik fel. Ekkortól ismert az Indiáner is, amelyet a fáma szerint egy magyar gróf készíttetett először, hogy ezzel egy Bécsben fellépő indiai bűvész előadását népszerűsítse. Csokoládé nélkül szinte már el sem tudjuk képzelni a mindennapjainkat. Pedig valójában viszonylag későn, a XVIII-XIX. század ...
ujjozsef ujjozsef
A jázminpakóca:
inkább készítsünk egy erős főzetet (egy púpozott evőkanálnyi egy pohár forró vízre, 10 perc múlva máris kész a napi adagunk). Ezt a teaalapot ízlés szerint lehet hozzáadni más teákhoz, müzlikhez, kásákhoz stb. A levélőrleményt használják süteményekbe, tortákba, piskótákba.... Kibírja a 200 fokos sütést. Ügyeljünk a mennyiségekre, mert könnyű túlédesíteni a termékeket vele. - A Stevia folyékony kivonatát használják nem csak édesítőszerként, de kozmetikumként is, mert kiváló bőrregeneráló, ...
inrid77 inrid77
A legjobb és leggyorsabb túró rudi torta
Eddig. Volt már tökéletes, előtte majdnem tökéletes, aztán volt kókuszos és citromkrémes is, volt poharas és sok más is, de mind közül ez lett a legjobb. A túró rudi torták Gombóc Artúrkája vagyok, csak mondom:). De ez van: szeretem variálni ezt a sütit és mindig jön valami új ötlet, Ti meg eléggé szeretitek, úgyhogy nem tartom magamban, íme a legújabb. Ízre hozza a klasszikus túró rudi torta ízét, nem is az az újdonság benne, hanem a csokidarabkák. Benne a túróban. Mennyei. Komolyan. ...
tinka1951 tinka1951
A piskótatészta
A piskótatészta Hozzávalók A tésztához: 8 tojás, 8 púpozott evőkanál liszt, 8 púpozott evőkanál kristálycukor, fél csomag sütőpor. Elkészítés: A nyolc tojást szétválasztjuk, egyik tálba a sárgáját tesszük, a másikba, egy nagyobb tálba pedig a fehérjét. A nyolc evőkanál lisztet egy mélytányérba kimérjük, a sütőport beletesszük. A sütőformát jól kizsírozzuk, és kilisztezzük. A sütőformánk lehet tortasütő, kerek, vagy egy közepes ...
veronika74 veronika74
A világ legjobb piskótája
Habos, légiesen könnyű, a torták alapja, de csokiszósszal vagy gyümölcsmártással önmagában is tökéletes desszert a piskóta. Könnyűségét a tojás adja, tésztája mákkal, dióval, kakaóval dúsítható. Sokunk egyik legszebb emléke az amúgy borzalmas iskolai menzáról a habkönnyű piskótakocka, amit sűrű csokoládészósszal tálaltak. Csak egy jó alapreceptre van szükségünk, és néhány alapvető szabályt kell betartanunk, hogy mi magunk is tökéletes piskótát süthessünk. Ilyen alapszabály, hogy a ...
fogmoni fogmoni
A világ legjobb piskótája
Habos, légiesen könnyű, a torták alapja, de csokiszósszal vagy gyümölcsmártással önmagában is tökéletes desszert a piskóta. Könnyűségét a tojás adja, tésztája mákkal, dióval, kakaóval dúsítható. Sokunk egyik legszebb emléke az amúgy borzalmas iskolai menzáról a habkönnyű piskótakocka, amit sűrű csokoládészósszal tálaltak. Csak egy jó alapreceptre van szükségünk, és néhány alapvető szabályt kell betartanunk, hogy mi ...
agimami7 agimami7
Süti ajánló
Pudingos süti bubszi
Cseh krémes bubszi
Sütőtök nemcsak finom.. roanna
Almatorta ... anitahajdu
Burgonyás túrós-lepény bubszi
Baileys házilag suzymama
Kardinális szelet amaliaszucsne
Túrós krémes moncsika77
Diós-vaníliás kifli mira74
Berlini fánk borsodóval bubszi
Szárnyas receptek
Fokhagymás fűszeres máj klarika47
Csirkemájas spagetti recept toth_beata
Thai receptek kloppenburg
Elronthatatlan sajtos csirkeme bubszi
Sütőtök saláta csirkehússal migova
Fasírt vajas tésztában horvathnemagdi
Recept jjanosne
Csirketorta bubszi
Ízőrzők – Kalaznó – horvathnemagdi
Gasztrokaland horvathnemagdi
Marhából készült ételek
Gulyásleves bubszi
Miért kell lencsét enni Újév napján? lovaszmarika
Borsos marhatokány bubszi
Főzőcskézzünk olcsón, gyorsan bulac57
Mediterrán zacskós marhasült bubszi
Receptek horvathnemagdi
Kijevi heringsaláta bubszi
Bolognai spagetti orsi1
Receptek horvathnemagdi
Sváb hentes marhatokánya rochlitzne
Sertésből készült ételek
Gombás göngyölt hús wegnerzs
Csípős palacsinta bubszi
Karajba zárt csülök vorosrozsa66
Gyors serpenyős ebéd horvathnemagdi
Gesztenyével töltött pulykamel klara50
Borzas Szelet........... mailona
Rizses paprikás bubszi
Füstölt csülök hagyma ágyban klara50
Húsételek tidettke
Húsos rakott burgonya bubszi
Halból készült ételek
Cukkínis süllő bubszi
Balatoni halászlé 2. bubszi
Hal Burgonyabundában 1vargaildyko
Halreceptek pontyból. csibi52
Ízőrzők –Egerszalók̵ horvathnemagdi
Parajos lazacszeletek recept baggesz20
Pisztránghab salátával bubszi
Dunai halászlé 1 bubszi
Halászlé 5. bubszi
Fehérborral párolt lazac, majonézes-diós zellersalátával zsokanita
Vad ételek
Pikáns vadraguleves klerierzsi
Szegedi fácángulyás bubszi
Torták kloppenburg
Sz betűs receptek horvathnemagdi
Fácánragu krokettel recept toth_beata
Egyszerű egytálételek kezdőknek tinka1951
Bableves szarvaspörkölttel tundihugi
Fácánpaprikás bubszi
Vadkacsa tejfölösen klerierzsi
Fácán fügével és szőlővel rochlitzne
Spagetti ajánló
Paradicsomos-tejszínes-gom bás 1vargaildyko
Bolognai lasagne recept jamborlulu
Spagetti carbonara szerecsendióval bolondítva recept toth_beata
Casanova spagetti veronika74
Citromos makaróni recept baggesz20
Zöldséges-sonkás sült tészta horvathnemagdi
Kínai pirított tészta horvathnemagdi
Borjúkaraj olasz módra recept toth_beata
Eredeti Carbonara spagetti horvathnemagdi
Kapros thai tészta recept jamborlulu
Pizza receptek
mini pizzás csiga gombosinci
Pizzás csiga bubszi
Baconos pizzaszeletek jupiter21
Mini-pizza jupiter21
Magyaros házi pizza recept jamborlulu
Gyors pizzatészta recept madika
Pizza alaptészta, IV. bubszi
Az olasz lakoma horvathnemagdi
x nagyuska
Töki pompos / a magyar pizza/ gabfe
Hamburger receptek
mustár készítése házilag irmus
Hamburger zsemle recept toth_beata
Hamburger pulykahússal suzymama
Szendvics, a 250 éves sikerdarab horvathnemagdi
Pljeskavica, csevap, mititei horvathnemagdi
Csirke hamburger cajun módra klara50
Hamburger buci recept jamborlulu
Hamburger zsemle vagikriszti
A szója kloppenburg
Tócsni tejföllel recept baggesz20
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU