|
Hideg paradicsomkrém-leves.
Hozzávalók:
1 zacskó kész paradicsomleves,
9 dl víz,
1 dl fehérbor,
2 dl tejföl,
petrezselyem zöldje,
friss paradicsom.
A paradicsomlevest elkészítjük a zacskón leírt módon, 5 percig főzzük, majd beleteszünk 1 dl tejfölt, és hagyjuk kihűlni. A hideg levest csészébe rakjuk, és kockára vágott, friss paradicsommal, és apróra vágott petrezselyem zöldjével díszítjük. A másik dl tejfölt kávéskanállal a leves tetejére tesszük.
Savanyú parajleves.
Hozzávalók:
1/2 kg friss paraj,
4 csésze sós víz,
1/2 csésze rizs,
1 citrom leve,
1 tojás.
A parajt sós vízben jól megfőzzük, majd leszűrjük, és megpasszírozzuk. A parajkrémet a citrom levével, a rizzsel, és tojással masszává keverjük, és ízesítjük, ha nem elég savanykás, tehetünk hozzá még citromot.
Uborkaleves amerikai módra.
Hozzávalók:
70 dkg hámozatlan uborka szeletekre vágva,
1/2 l víz,
1/2 l csontlé,
1/2 dl tejföl,
1/2 kávéskanál só,
pici bors,
fehér szósz.
Fehér szósz:
4 evőkanál lisztből,
3 evőkanál vajból,
1 csésze tejből főzzük.
Az uborkát megfőzzük a vízben, és átpasszírozzuk, a magokat kiszedjük. Az uborkalevet egy csészényire főzzük be, és a fehér szószt, a fűszereket, és a passzírozott uborkát, erős keverés mellett a csontlébe tesszük. Lehűtjük, és a tejfölt hozzáadjuk.
Hideg gombaleves.
Hozzávalók:
25 dkg friss gomba,
3 csésze igen erős tyúkleves,
1 kanál liszt,
1 csésze tejföl,
só,
fűszerek.
A lisztből és vajból, híg világos rántást készítünk, és a tejföllel fehér szósszá keverjük. A tyúklevesben a gombát puhára főzzük, és belekeverjük a fehér szószt. Csészékbe osztva hidegre tesszük.
Hideg consomé.
Hozzávalók:
1.5 l csontlé,
kis konyak,
friss paradicsom apró kockákra vágva,
apróra vágott párolt petrezselyem.
A csontlevet hidegre tesszük, majd leszedjük róla a zsiradékot. A konyakkal megízesítjük, kevés jéggel tálaljuk.
Különösen jól fest, ha paradicsom- vagy paprikakockákat adunk hozzá, és a petrezselymet a tetejére tesszük.
Paradicsom-citrom leves.
Hozzávalók:
6 nagy hámozott paradicsom,
6 csésze víz,
3 citrom,
6 evőkanál cukor,
1 kiskanál só,
2.5 dl joghurt.
A paradicsomot sós vízben puhára főzzük, majd a citromlevet cukorral egy tálban felolvasztjuk, és az egészet egy fakanállal összekeverjük. Kóstoljuk meg, hogy elég sós, avagy elég édes-e. Akkor jó a keverék, ha édeskésen savanyú ízű. Amennyiben levesként tálaljuk, akkor tegyük hűtőbe, és tálalás előtt egy kanál joghurtot adunk hozzá. Ha italként adjuk fel, akkor a paradicsomkrémet az egész joghurttal jól elkeverjük, és hidegen poharakba osztjuk.
Madriléne.
Igen finom marhahús- vagy tyúkhúslevest főzünk, sok zellerrel. Már előző nap elkészíthetjük, így könnyebb a tetejéről a zsírt eltávolítani.
1 liter húsleveshez 1 pohár fehérbort, és 1 pohár paradicsomlevet számítunk. Ezt jól elkeverjük. Ebbe az aromás húslevesbe apró paradicsomkockákat teszünk /előzőleg lehámoztuk a paradicsomot/, és leheletvékony, szintén hámozott uborkaszeleteket. Jéghidegen tálaljuk.
Tudnivalók: 12 órán át kell tartanunk tálalás előtt a hűtőben, lassan kell lehűlnie.
A hideg leveseket koktélnak is tálalhatjuk, ha finoman átpaszirozzuk, és poharakba öntjük.
A hideg levesek mellé sós mandulát, hasábburgonyát vagy pirított kenyéren vajat adhatunk.
Hagymatáska leves.
Egy tojásból annyi liszttel amennyit felvesz, és csipet sóval kemény tésztát gyúrunk, hajszálvékonyra kinyújtjuk. Közben egy evőkanálnyi zsírban fedő alatt megpárolunk egy csomag megvagdalt, vagy megreszelt újhagymát, zöldjével együtt, és ha már szép sárga, meghintjük csipetnyi pirospaprikával, és félre húzzuk. Ezzel a hagymával, kis közökben kirakjuk a kinyújtott tészta felét, ráhajtjuk a másik felét, és kis kockákra vágjuk, hogy mindegyik kocka közepére hagymatöltelék essen. Egy evőkanál vajon megpirítunk egy evőkanálnyi lisztet, felengedjük 1 l vízzel, beledobunk 2 leveskockát, és bőven finomra vágott petrezselyem zöldjét. Ebben a levesben főzzük meg a kis töltött hagymatáskákat. Tejfölözve tálaljuk.
Halleves.
Előre elkészített mirelit, vagy konzerv halászléből készül.
Egy fazékba, amiben 1/4 l forró víz van, öntsük bele 1 doboz 0.5 kg mirelit halászlé tartalmát. 15 percig hagyjuk felengedni. Utána kis lángon 5-10 percig főzzük. Szervírozzuk meleg, egy gerezd fokhagymával ízesített olajban sült burgonyával, tetejét szórjuk meg reszelt sajttal.
Elkészítési idő: 25 perc. |
ilse  |
Címkék: uborkát megfőzzük, magokat kiszedjük, csészényire főzzük, fehér szószt, passzírozott uborkát, csontlébe tesszük, |
|
|
|
|