|
Nem tudom ki hogy van vele, de én nagyon szeretek hekkelni, ha vízparton kirándulok, mindenképpen megszállok egy halsütőt, és áldozok egy sült hekket az orális élvezetek oltárán.
Nem csak finom, hanem egészséges is! Sajnos közeleg a nyár vége, és lassan bezárnak a halsütők, így otthon kényszerülünk elkészíteni kedvelt sült halunkat.
Buday Péter így készíti:
FEHÉR HÚSÚ TENGERI HAL (HEKK) ELEGÁNSAN, HALSÜTŐ MÓDRA
Hozzávalók (4 személyre):
(Azért halsütő módra, mert minden alapanyag megtalálható egy büfében)
Érlelőléhez:
2 dl száraz fehérbor
2 dl olíva olaj
2 dl víz
1 csomag petrezselyem
1 fej négybe vágott hagyma
2 db babérlevél
2-3 gerezd fokhagyma
1 db citrom leve
6-7 levél friss, vagy 1 teáskanál szárított bazsalikom
só
A hal sütéséhez:
4 db 25 dkg-os konyhakész, bőr nélküli hekk
1 dl olíva olaj
10 dkg teavaj
só
A körethez:
40 dkg burgonya
20 dkg kovászos uborka
4 db tojás sárgája
fekete bors
2 db citrom
Készítek egy gyors érlelő levet. A hozzávalókat összeforralom. Ez kb. 2-3 perc.
Forralás után leveszem a tűzről és hagyom hűlni 5-6 percet. Ekkor kb. 65-70 fokos a lé. Beleteszem a közben előkészített, megmosott, sózott halakat, amik rögtön lehűtik az érlelő levemet 50 fok körülire. Benne hagyom őket 5-6 percig. Ezután kiveszem a beízesedett halakat az érlelésből, és serpenyőben fele vajban és fele olívaolajban 1-2 perc alatt megsütöm.
Nagyon szép aranybarnának kell lennie.
Köret:
Köretnek lereszelem keverőtálba a négyoldalú reszelő nagylukú oldalán a héjában főtt burgonyát. A kovászos uborkát egy másik edénybe reszelem bele, mert a reszelés után jól ki kell nyomni a levét. A reszelt kinyomott uborkát összekeverem a burgonyával. Ízesítésnek sós szardella pasztát és frissen őrölt borsot adok hozzá. Belecsepegtetem a citromlevet és belekeverem a tojássárgáját is. Az egészet egyállagúvá dolgozom össze. Kis korongokat formázok a burgonyás pépből. Abban a zsiradékban, amiben a hal megsült, közepes hőfokon kisütöm a burgonya tallérokat is.
Mártás:
Mártásnak a hal érlelő levét használom fel. Újra felforralom, majd botmixerrel pürésítem. Egy sűrű szűrön átszűröm. Tálaláskor a burgonyatallérokra fektetem a halacskákat és köré tálalom a mártást.
Jó étvágyat! |
fagorbolt  |
Címkék: hozzávalókat összeforralom, közben előkészített, érlelő levemet, beízesedett halakat, négyoldalú reszelő, héjában főtt, |
|
|
|
|