| Halleves korpaciberével |
|
Hozzávalók: 1 kg hal (ponty vagy harcsa), leveszöldség, 1 fej hagyma, 50 dkg paradicsom, 1 ek zsír vagy olaj, 5 dl korpacibere (ld. korábbi fejezetben), lestyán, zöldpetrezselyem, só
Elkészítése: Miután a halat megtisztítottuk és megmostuk, sóval bedörzsöljük, és földaraboljuk. Félretesszük. Az apróra vágott hagymát forró zsíron megforgatjuk, hozzáadjuk a szeletekre vágott leveszöldséget, és miután megfőtt, sózzuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot.
Mikor megfőtt, feltöltjük a forralt ... |
bubszi  |
|
|
| |
| Húsgombóc csorba |
Húsgombóc csorba - Erdélyi leves
Erdélyben számtalan helyen megfordulva ettem Húsgombóc csorbát, avagy román nevén Ciorba de perisoara-t. Az az igazság, hogy még nem ettem két egyforma módon elkészítve. Ebből az ételből is számtalan recept áll rendelkezésemre, amiből most az egyik kedvencemet osztom meg veletek, aztán szép sorban a többi változatot is.
Bertis
Karcsi
Hozzávalók:
40 dkg darált hús (én vegyesen, fele fele arányban, disznó és marhából ... |
horvathnemagdi  |
|
|
| |
| Húsgombócos csorba |
Hozzávalók:
50 dkg sertéscsont, 1 kis vöröshagyma, 25 dkg vegyes zöldség (sárgarépa és petrezselyemgyökér), kis darabka zeller, 30 dkg darált sertéshús, félmaréknyi rizs, 2 ek. fi nomliszt, só, őrölt fekete bors, korpacibere (savanyú káposzta leve is lehet), 1-2 ágacs- ka lestyán és petrezselyem.
Elkészítése:
A csontot megmossuk, majd bő 1 liter vízben 1 órán át főzzük, végül leszűrjük - ez lesz a leves alapja, amelyet újra a tűzre teszünk. Az összes zöldséget ... |
bulac57  |
|
|
| |
| x |
a hús és a zöldségek megpuhulnak.
Behabarhatom 1 dl tejföl - 1 dl tej - 1 tojássárgájával, így teljesen más ízvilágú levest kapok (ezt másnap szoktam megtenni, hogy ne egyformát együnk egymás utáni napokon).
Ha 2-3 ek korpaciberével, vagy - ne adj'Isten - ecettel savanyítom, csorba lesz belőle.
Ha a zöldséget (pár karfiol rózsa kivételével) leturmixolom, krémlevesként tálalhatom.
Bármilyen formában egyik kedvenc levesünk.
#443
2009. június 9. ... |
nagyuska  |
|
|
| |
| Összecsapott csorba leves |
|
ízét a lestyán adja, rengeteg variációban lelhető fel, melyeket ráadásul mindenki ízlése szerint főz és főzhet meg. Mióta székelyföldön élek megtanultam, hogy ami savanyú ízesítésű leves az majdnem mind csorba leves
Savanyítani elsősorban korpaciberével (románul bors) szokták, de ha éppen nincs, akkor tárkony ecet, lestyán ecet, vagy van aki citromlével savanyítja. Kereskedelemben kapható egy fűszerkeverék, az úgy nevezet Bors Magic ami a csorbák ízesítésére szolgál.
Joggal kérdezheted, ... |
horvathnemagdi  |
|
|
| |
|
|