|
Mint azt már a múltkori Meggylekvár, egressel és ribizlivel bejegyzésemnél már említettem a tegnapi napom sima meggylekvár és meggylé készítésével telt el. Azt hittem, hogy nagyon belilulnak majd az ujjaim a tetemes mennyiségű meggy kimagozásától, de úgy néz ki, hogy megúsztam. Mintha nem is csináltam volna semmit.Aztán mégis.
Az utóbbi időben gyakran nyúlok vissza ősrégi receptekhez, annak ellenére, hogy jóval időigényesebb megvalósítani és a cukor sem éppen lightosan szerepel bennük. Mégis. Gyerekkori ízek, tartósítószer nélkül. A gyerekeknek pedig nagyon ízlik így. Fanni (Ő a lekvár ősellensége) nem győzte az üvegekbe töltés után a fazékban maradt pár kanálnyi lekvárt kinyalakodni, miközben végig azt mondogatta, hogy, Anya ez a lekvár isteni! Ugye csinálsz még?
Reggelinél pedig milyen szorgalmasan kenegette a mini hamburgerzsemlékre. Ami nem más, mint a hamburger zsemle csak 16 darabba vágva.
Így most már háromféle lekvár van amit megeszik Ő is.
Hozzávalók:
1 kg meggy
75 dkg cukor
Az alaposan megmosott meggyet szárától megtisztítjuk, majd ki magvaljuk. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a levét elfőtte. Ekkor adjuk hozzá a cukrot és még további 30 percig főzzük. Azonnal, forrón csavaros tetejű üvegekbe töltjük. Rátesszük a tetőt és 5 percre fejtetőre állítjuk. Végül kihűtjük.
Szinte minden szörpnél és lekvárnál leírom, hogy én az üvegeket hogyan csírátlanítom, úgyhogy most sem teszek kivételt. Az elmosott üvegeket még üresen 5 percre mikróba szoktam tenni, így csírátlanítom. Majd így töltöm a forró!!! üvegekbe a forró!!! lekvárt. Szigorúan konyhai fogókesztyűben!!!
Forrás: Kugler Géza: Budapesti szakácskönyv |
horvathnemagdi  |
Címkék: gyerekeknek pedig, lekvár ősellensége, üvegekbe töltés, fazékban maradt, lekvár isteni, hamburger zsemle, |
|
|
|
|