Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A forralt bor
A forralt bor




Link

A borongós, sötét, hideg napok és a karácsonyi vásárok ideje. Mi más deríthet minket jobb kedvre ebben a szomorkás időben, ha nem egy pohár meleg, fűszeres forralt bor!? A forralt borban az a jó, hogy tradíciója és szezonjellege ellenére számos helyen fogyasztható: kortyolhatjuk egyedül, forró fürdőzés közben, takaró alatt a meleg szobában, baráti társasággal, párunkkal a karácsonyi vásáron a sültkolbász mellé vagy síelés közben pihenésképp.

A forralt bor megfoghatatlan kategória. A népi hagyományok, az ősi receptek, a tájanként eltérő szokások és nevek alapján csupán egyet állíthatunk biztosan. Mindegyik meleg, és mindegyikben van bor. Hogy azon kívül még mi mindent tesznek bele? Fűszerek sokaságát, cukrot, gyümölcsöket, sőt azok levét, magokat, stb. Lehet továbbá vízzel vagy teával hígítani, de azt sem tiltja törvény, hogy éppen ellenkezőleg különböző erős, ízes vagy édes szeszneművel dúsítsák alkoholtartalmát és hatásosságát.

A forralt borok készítésénél az első és legfontosabb szempont, hogy kifogástalan minőségű, mellékíztől mentes bor legyen az alap. A bor fajtájának kiválasztásának csak az ízlésünk szab határt, erre iránymutató szabály nincs. Nézzünk egy-két receptet, hogy otthon saját kezűleg is elkészíthessük e nemes ital meleg változatát.
Forralt bor receptek

A klasszikus forralt bor alaprecept

Hozzávalók: 1 l vörös vagy fehérbor, 8 dkg cukor, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, két szegfűbors, fél citrom

Elkészítés: A bort és a többi hozzávalót üvegedénybe öntjük, majd forráspontig hevítjük (ne forraljuk, mert az árt a bor aromájának), majd belekarikázzuk a citromot és csészékbe öntve forrón tálaljuk.

A pikáns és gyógyító forralt bor

Hozzávalók: 1 l vörösbor, 8 dkg cukornak megfelelő méz, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, 1 teáskanál erős Pista (vagy egy félbevágott cseresznyepaprika, vagy chili)

Elkészítés: A bort és a többi hozzávalót üvegedénybe öntjük, majd forráspontig hevítjük (ne forraljuk, mert az árt a bor aromájának), majd majd belekarikázzuk a citromot és csészékbe öntve forrón tálaljuk.



Link

Aszalt gyümölcsös forralt bor

Hozzávalók: 1 l vörösbor, 1 narancs, 3 szegfűszeg, 2 darabka fahéj, 1 kiskanál reszelt gyömbér, 5 dkg mazsola, 5 dkg vegyes aszalt gyümölcs (alma, szilva, meggy), 15 dkg kockacukor, 1 kis pohárka rum

Elkészítés: A narancsot meghámozzuk (a fehér belsejét kikaparjuk!), kis darabka héjat félreteszünk, majd a gyümölcshúst vékony karikákra vágjuk. A fűszereket és a félretett narancshéjat sűrű vászondarabkába kötjük, és benedvesítjük. A mazsolát és az aszalt gyümölcsöket megmossuk. A bort zománcozott vagy rozsdamentes lábasba öntjük, hozzáadjuk a kockacukrot és a fűszereket. Lassú tűzön felforraljuk, míg a tetején fehér hab keletkezik (a habot kanállal leszedjük). Hozzáöntjük a rumot, beletesszük az aszalt gyümölcsöt, a mazsolát, jól összekeverjük és meleg helyen állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek (kb. 20 perc). Eltávolítjuk a fűszeres csomagocskát, a poharak aljára egy-egy szelet narancsot teszünk, és ráöntjük az aszalt gyümölcsös forró italt.

Az igazán alkoholos forralt bor

Hozzávalók: 1 narancs, 1 citrom, 1,5 l vörös bor, 10 db szegfűszeg, 2 rúd fahéj, 1 rúd vanília, 8 db kardamom mag, 30 dkg cukor, 2,5 dl rum

Elkészítés: A narancsot és a citromot megmossuk és vékony szeletekre vágjuk. Nagy lábasba öntjük a bort, beletesszük a fűszereket, a citromot, a narancsot, a cukrot és forráspontig hevítjük. A felforralt borhoz öntjük a rumot, majd flambírozzuk (azaz meggyújtjuk). Amikor a láng elaludt, azonnal szervírozzuk (a fűszereket és a gyümölcsöt nem tesszük a poharakba).

Gyümölcsös forralt bor

Hozzávalók: Fél üveg vörösbor, fél liter szőlőlé, 3 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, cukor, vagy méz, 1-2 narancs héja, esetleg a leve is.

Elkészítés: A bort a szőlőlével felforraljuk, belerakjuk a fűszereket és a narancshéj felét. Kicsit állni hagyjuk, majd édesítjük. Aki szereti tehet bele a narancs levéből is. Almakarikákkal forrón kínáljuk.
szelidszeder szelidszeder
Címkék: karácsonyi vásáron, sültkolbász mellé, népi hagyományok, tájanként eltérő, forralt borok, ízlésünk szab,

14 különleges forralt bor recept karácsonyra
Forrósítsd fel a téli estéket egy különleges ünnepi forralt borral! A következőkben néhány mennyei receptet mutatunk be, különleges fűszerekkel: Hagyományos Hozzávalók: 1 l vörösbor 5 dl víz 10 dkg cukor 1 rúd fahéj 5 szem szegfűszeg 4 citromkarika A bort felmelegítjük a vízzel, a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel. Forrnia nem szabad! Végül belekeverjük a citromkarikákat. Kardamomos forralt bor Hozzávalók: 2 evőkanál barna ...
radvanszki_jozsef radvanszki_jozsef
14 különleges forralt bor recept karácsonyra
14 különleges forralt bor recept karácsonyra Forrósítsd fel a téli estéket egy különleges ünnepi forralt borral! A következőkben néhány mennyei receptet mutatunk be, különleges fűszerekkel. Hagyományos Hozzávalók: 1 l vörösbor 5 dl víz 10 dkg cukor 1 rúd fahéj 5 szem szegfűszeg 4 citromkarika A bort felmelegítjük a vízzel, a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel. Forrnia nem szabad! Végül belekeverjük a ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A 6 legjobb forralt bor recept
A 6 legjobb forralt bor recept Forralt bor: finoman vagy extra duplán fűszerezett forralt bor. Több receptet egymásba fűzve szemezgethetsz, akár naponta mást kipróbálhatsz. Hagyományos Hozzávalók: 1 l vörösbor 5 dl víz 10 dkg cukor 1 rúd fahéj 5 szem szegfűszeg 4 citromkarika Elkészítés: A bort felmelegítjük a vízzel, a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel. Forrnia nem szabad! Végül belekeverjük a citromkarikákat. Ízmix Hozzávalók: 3 dl vörösbor ...
irmus irmus
A békebeli idők ezernyi jósága
az egészséges állat tőgyének mirigyállományában képződött tej sterilnek mondható, és csupán a tőgyön lévő baktériumok lehetnek veszélyesek az emberre. Mivel a tej szobahőmérsékleten viszonylag gyorsan savanyodik, ezért érdemes a tejet felforralni. A forralt tej mindig tovább eltartható, mint a forralatlan. A friss tejet, ha hűvösebb helyen nyugodtan állni hagyjuk, zsírja a felszínén összegyülemlik; ez a tejszín. Ha 1-2 napig nyugodtan és mérsékelt meleg helyen hagyjuk állni, akkor a levegőből a ...
lenke1964 lenke1964
A fahéj
esetén bőrpír kialakulását okozhatja. Fűszer: A fahéj darabosan és őrölve is kapható. Mindenki saját szájíze szerint ízesítheti és használhatja. Általában a darabos fahéjat gyümölcslevesekbe, gyümölcsmártásokba, valamint forralt borba, teába szokták használni. Ezzel szemben az őrölt változatát elsősorban süteményekhez használják. Porcukorral összekeverve az őrölt fahéj kiváló tejbegríz, tejberizs meghintésére. Almás-fahéjas süti: Hozzávalók: ...
kisa622 kisa622
A forralt bor...
Forralt bor I. Hozzávalók: 1 l vörös vagy fehérbor, 8 dkg cukor, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, két szegfűbors, fél citrom Elkészítés: A bort és a többi hozzávalót üvegedénybe öntjük, majd forráspontig hevítjük (ne forraljuk, mert az árt a bor aromájának), majd belekarikázzuk a citromot és csészékbe öntve forrón tálaljuk. Forralt bor II. A pikáns és gyógyító forralt bor Hozzávalók: 1 l vörösbor, 8 dkg cukornak megfelelő méz, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, 1 teáskanál ...
istvan620512 istvan620512
A legfinomabb forraltbor
Legfinomabb forralt bor-receptek A mára Európa-szerte elterjedt téli nedűnek számtalan kedvező élettani hatása és könnyű elkészítési módja ismert, így a következő összeállításunk a gondos háziasszonyoknak és a haladó borfogyasztóknak egyaránt érdekes lehet. Az alapanyag Történelmi távlatokban is komoly vitáknak ágyazott meg a kérdés: milyen borból készítsünk forralt bort? Általában a vörös és a fehér éppen aktuális népszerűsége szabta meg, milyen fajtákat ajánlottak ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Háromszoros élvezet süti klementinagidro
Tejszínes málnás torta recept gonda_katalin
Körtés süti gereica
TESCOS Muffin bubszi
Ráksaláta bubszi
ITT a FÁNKOK IDEJE!!!!!! bartakitty
Ribizlis joghurtkocka areebaba
Avokádó, a legkrémesebb gyümöl horvathnemagdi
Rakott kifli horvathnemagdi
Páva szem gesztenyefa
Szárnyas receptek
almás csirkemell quacline
Baconos pulykanyárs bubszi
Töltött dagadó petrezselymes horvathnemagdi
Csirkekocsonya formázva (auszt klara50
Csúsztatott csirke csíkok horvathnemagdi
Rokfortos-gyümölcsös bulac57
Mézes-mustáros pulykacomb bubszi
Dijoni csirkemell 1vargaildyko
BROKKOLILEVES csirkeMÁJJAL bubszi
Sajtos-hagymás csirkemell veronika74
Marhából készült ételek
K betűs receptek horvathnemagdi
sziciliai spagetti ! ibolya58
Hússaláta olajbogyóval bubszi
Füstölt marhanyelvsaláta bubszi
vajdasági húsgombócleves ibolya58
Káposztával töltött marhateker bulac57
máltai sült makaróni! ibolya58
Debreceni tokány 6. bubszi
Svéd gombasaláta pacsakute
Cs betűs receptek horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Húsvéti sonkaleves 2. bubszi
Ízőrzők –Pánd– horvathnemagdi
Lasagne jupiter21
Káposztás malac horvathnemagdi
Heti menü bulac57
Parajos töltött hús bubszi
x nagyuska
Fokhagymás tejbenpácolt sertésmáj rántva recept baggesz20
szilvás sertés szűz mákos tésztakéregben faciendum
Spagetti kétféle hússal recept jamborlulu
Halból készült ételek
Öt recept négy hozzávalóból panka2006
Lazac kalóz módra rochlitzne
Pontykocsonya bubszi
Burgonyás ponyty horvathnemagdi
Fehérborral párolt lazac, majonézes-diós zellersalátával zsokanita
Cukkinis lecsós ponty: ujjozsef
Süllő egészben sütve klerierzsi
Citromfüves Halsaslik 1vargaildyko
Fokhagymás ponty bubszi
Receptek horvathnemagdi
Vad ételek
Fácán tejfölös mártással bubszi
PINCEPÖRKÖLT (recept gyűjtemény a netről) yaskane
Lasagne (ejtsd: lázánnyá) kisa622
Almával töltött fácán bubszi
Sz betűs receptek horvathnemagdi
Hal a tortán jjanosne
Szarvasgerinc ribizli dzsemmel töltött körtével, burgonyakro jamborlulu
Tepsis szarvasragu bulac57
PISZTÁCIÁS FÁCÁNPástétom bubszi
Ízőrzők – Magyaregregy horvathnemagdi
Spagetti ajánló
Katca horvathnemagdi
Sertéshúsos-gombás spagetti suzymama
Fűszeres spagetti bubszi
Olasz zöldségleves 1. (Minestr bubszi
Göngyölt hús olaszosan 1vargaildyko
Kolbászos rakott spagetti horvathnemagdi
Barbadosi spagetti recept jamborlulu
Kukoricás wok recept gonda_katalin
Milánói, Csilla módra recept jamborlulu
Kapros, sajtos spagetti recept baggesz20
Pizza receptek
Pizzás csiga nanoka72
Pizza tészta házilag koju
Kelt tészta horvathnemagdi
Tortilla chips klerierzsi
pizza tészta u1 quacline
Ananászos pizza recept baggesz20
pizza tészta tereza54
Pizzás tekergők eva0817
Karfiolos-brokkolis-pizza horvathnemagdi
vega lasagne faciendum
Hamburger receptek
Hamburger baratnu
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
Házi készítésű hamburger recept baggesz20
Kevés munkával horvathnemagdi
Vegetáriánus hamburger moncsika77
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Hamburgerzsemle /Limarától nanoka72
Házi hamburger recept gonda_katalin
Szezámmag fejesnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU