|
KARÁCSONYI BORKRÉM LEVES:
Hozzávalók:
4 db szegfűszeg,
őrölt fahéj,
1/2 citrom,
400 ml tokaji édes szamorodni,
120 g cukor,
8 db tojássárgája,
400 ml tejszín
Elkészítés:
800 ml vizet a szegfűszeggel, a fahéjjal és a citrommal ízesítve felforraljuk, majd hozzáöntjük a bort és beforraljuk. Négy tojássárgáját a cukorral habosra keverjük.
Majd a leveshez adjuk és állandó keverés közben még egyszer felforraljuk. A tűzről levesszük, és ugyancsak állandó keverés közben hozzáadjuk a 300 ml tejszínnel elkevert maradék tojássárgájákat. A kihűlt levest hűtőbe tesszük.
Tálaláskor a maradék tejszínből vert tejszínhabbal díszítjük, és meghintjük leheletnyi őrölt fahéjjal.
HALLEVES HALGOMBÓCCAL
Hozzávalók 4 személyre:
200 g fogasfilé,
1 csomag kapor,
só,
fehérbors,
150 ml tejszín,
1 nagy sárgarépa,
100 g zeller,
1 szál póréhagyma,
2 szem mogyoróhagyma,
1 ek. vaj,
800 ml halászlé
Elkészítés:
A halat hideg vízzel leöblítjük és konyhai papírtörlővel leitatjuk róla a nedvességet és kiszedjük az esetleg benne maradt szálkákat. A halat nagyobb kockákra vágjuk, kissé fagyasztjuk, majd botmixerrel pürévé törjük. A masszát sűrű szitába simítjuk.
A kaprot leöblítjük, szárazra rázzuk, lecsipkedjük és finomra aprítjuk a levelét, majd a halpüréhez keverjük. Sóval, borssal fűszerezzük, majd beleforgatjuk a félkeményre vert tejszínt.
2 teáskanál segítségével galuskákat szaggatunk a masszából és fóliára sorakoztatva a hűtőszekrénybe tesszük. Megmossuk, megtisztítjuk a sárgarépát, a zellert és a pórét. A répát karikára, a zellert és a pórét csíkokra vágjuk. A megtisztított és a finomra aprított mogyoróhagymát megpirítjuk a vajon, hozzáadjuk a zöldségeket és pár percig az egészet együtt pároljuk.
Fölöntjük a hallével, felforraljuk és kb. 10 percig főzzük. A galuskákat enyhén gyöngyöző sós vízben kifőzzük. Szűrőlapáttal kiemeljük és lecsepegtetjük. A levest 4 tányérba merjük, és mindegyikbe 2-3 db galuskát rakunk és azonnal tálaljuk.
Gesztenye krémleves
Hozzávalók
6 személyre: 25 dkg natúr gesztenyepüré, 1 tasak vaníliás pudingpor, 1 liter tej, 1 dl fehér pezsgő, 3 evőkanál cukor, 2 dl habtejszín, fél citrom héja, 1 gránátalma, só
Elkészítése:
A vaníliapudingot összekeverjük a cukorral, egy csipetnyi sóval és felöntjük a tejjel. A gesztenyepürét villával összetörjük és felhígítjuk a pudingos tejjel, majd lassú tűzön besűrítjük. Félrehúzzuk, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a pezsgőt, majd tetejét fóliával lefedjük és hűlni hagyjuk. A habtejszínt nem túl keményre felverjük és belekeverjük a gránátalma magokat. Tálaláskor evőkanállal galuskákat szaggatunk a habból a hideg levesbe. Citromhéjjal, citromfűvel valamint gránátalma magokkal
díszítjük.
|
suzymama  |
Címkék: maradék tejszínből, halat hideg, esetleg benne, halat nagyobb, masszát sűrű, kaprot leöblítjük, |
|
|
|
|