|
Uborkasaláta-történelem
Krúdy szerint : az uborkasaláta nőnemű dolog, tehát férfiak fogyasztják. Ez az az eledel, amelyhez nem elegendő a szakácsok tudománya, hanem teljes emberszeretet, az étvágynak különböző ismerete, a lelki diszpozíció eltalálása, a hangulat felhasználása szükségeltetik hozzá...
A magyar színészet hőskorának egyik legendás alakja volt Újházy Ede híres gourmand volt. Őt mesternek szólították, ő viszont mindenkit egyszerűen Marhának becézett. Nyaranta, amikor a híres városligeti Feld-színházban játszott, esténként a mai Gundel vendéglő helyén lévő Wampeticsbe tért be, legendás, nagy karimájú kalapjában, örök szivarcsutkával a szája sarkában. Itt készítették számára azt a tyúkhús-levest, amit az utókor róla nevezett el.
A feljegyzések szerint mindent megkóstolt, sok mindenre halvány dicsérő megjegyzést tett, de az uborkasalátával sosem volt kibékülve. Véleményét ekként summázta: ,,Minden rendben, de uborkasalátát nem tudnak Pesten készíteni".
Ehhez a megállapításhoz fűzte hozzá Krúdy Gyula: ,,Az uborkasaláta nőnemű dolog, tehát férfiak fogyasztják. Ez az az eledel, amelyhez nem elegendő a szakácsok tudománya, hanem teljes emberszeretet, az étvágynak különböző ismerete, a lelki diszpozíció eltalálása, a hangulat felhasználása szükségeltetik hozzá."
Egy biztos, jó uborkasalátát nem könnyű készíteni. Sok függ az uborka minőségétől, attól, hogy mennyire leveses, mennyire érett, s még az sem mindegy, milyen vékonyra szeleteljük.
HAGYOMÁNYOS UBORKASALÁTA
Hozzávalók (4 személyre): 80 dkg uborka, 1 kávéskanál só, 2 kávéskanál cukor, 0,5 dl ecet, fél citrom leve, 1 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál őrölt bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál pirospaprika
Elkészítés:
Az uborkát mosd meg, hámozd meg, és gyaluld le, majd hagyd állni fél óráig sóban.
Az ecetet öntsd fel 1 dl vízzel, ízesítsd cukorral és citromlével. A sóban álló uborkaszeleteket nyomkod ki jól, és öntsd fel az ecettel. Hintsd meg őrölt borssal, pirospaprikával, és ízlés szerint fokhagymával is ízesítheted.
Jó tudni: Van, aki az uborkasalátát csak tejföl vagy joghurt hozzáadásával tartja igazán finomnak.
Egy adat 380 kJ/91 kcal.
UBORKA-KÁPOSZTA SALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg fejes káposzta, 30 dkg kígyóuborka, 1 sós-vizes uborka, só, bors, 1 csomó újhagyma, 1 dl joghurt, 1 evőkanál tejföl, cukor, kapor
Elkészítés:
Az uborkát és a megtisztított hónapos retket karikázd fel vékonyan. A fejes káposztát reszeld le. A saláta hozzávalóit pedig keverd össze.
Az öntethez a joghurtot keverd ki a tejföllel, sóval, borssal, cukorral és az apróra vágott kaporral. A dresszinget öntsd a salátára és 20 percig érleld. Közben az újhagymát karikázd fel vékonyan (a zöldjével együtt), a sós-vizes uborkát vágd apró kockákra. A salátát az uborkakockákkal és a zöldhagymával meghintve kínáld.
1 adag 760 kJ (180 kcal)
TZATZIKI (görög uborkasaláta)
Hozzávalók: 1 db (kb. 60 dkg) uborka, 2 pohár joghurt, 2 gerezd zúzott fokhagyma, olívaolaj, só, bors, néhány csepp citromlé
Elkészítés:
Az uborkát durvára reszeljük, lecsepegtetjük. A joghurttal összekeverjük a fokhagymát, hozzáadjuk a citromlevet (nem feltétlenül). Ebbe belekeverjük az ubit, sót, borsot.
1 adag 760 kJ (180 kcal)
Nyers zöldséggel (sárgarépa, uborka, paradicsom) vagy húsokkal, hallal tálalhatjuk.
Tudtad?
A nyersen fogyasztott zöldségek fogyasztását nem győzzük szorgalmazni, a szakemberek azt javasolják, hogy valamilyen nyers zöldséget mindenképpen enni kell. Az uborka nagy része víz, energiatartalma elenyésző (12 kcal), sok vitamin és ásványi anyag van benne. Igaz, a héja puffadást okozhat, ezért az arra érzékenyeknek érdemes meghámozni.
Véralvadás gátló szedése esetén az olyan nagy K-vitamin tartalmú élelmi anyagok fogyasztását (amilyen a sötétzöld levelű zöldségek, pl. a spenót, a kelkáposzta, a petrezselyem mellett az uborka) nem javasolják az orvosok, mert a K-vitamin bevitel csökkenti a gyógyszer hatását. |
grimilda  |
Címkék: lelki diszpozíció, hangulat felhasználása, magyar színészet, híres városligeti, szája sarkában, utókor róla, |
|
|
|
|