| Elsősegély a kamrából: a tészta |
|
tölthetjük, de nagyon finom spenóttal is
A sós tésztákon kívül édes változatokat is készíthetünk. A tejfölös, sajtos tészta méltó társa a diós vagy mákos metélt, ami egyszerűsége ellenére verhetetlen és nagyon finom. Az olcsóbb édes tésztaételek között még dobogós a sokakban gyermekkori emlékeket ébresztő grízes tészta, ami sósan is kellemes fogás.
Kicsit időigényesebb a vargabéles, de alapvetően bármilyen édes tésztát elkészíthetünk tepsiben sütve, csupán annyi a lényeg, hogy tejjel, ... |
horvathnemagdi  |
|
|
| |
| Fánkok |
akkor lett ismert, amikor egy szerencsés véletlen folytán Marie-Antoinette (XVI. Lajos felesége, akit férjével együtt guillotine által kivégeztek a francia forradalom során) egyszer lovaglás közben megkóstolta egy utcai árus portékáját.
A tésztaételek közül a farsanghoz kötődik a rétes is. Ami a húsételeket illeti, azok igen kiadósak, elsősorban a kocsonyát és a disznóhúsból készült fogásokat említhetnénk. Nem csoda, hogy a farsanghoz kapcsolódik a megviselt gyomor ,,kezelésére" szolgáló korhelyleves, ... |
gesztenyefa  |
|
|
| |
| Fánkok |
akkor lett ismert, amikor egy szerencsés véletlen folytán Marie-Antoinette (XVI. Lajos felesége, akit férjével együtt guillotine által kivégeztek a francia forradalom során) egyszer lovaglás közben megkóstolta egy utcai árus portékáját.
A tésztaételek közül a farsanghoz kötődik a rétes is. Ami a húsételeket illeti, azok igen kiadósak, elsősorban a kocsonyát és a disznóhúsból készült fogásokat említhetnénk. Nem csoda, hogy a farsanghoz kapcsolódik a megviselt gyomor ,,kezelésére" szolgáló ... |
marti1951  |
|
|
| |
| Miért a Reg-Enor? |
kettévágott csirkecombokat. Fehéredésig sütjük, majd felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Fedő alatt főzzük. Ha félig megpuhult, hozzáadjuk a sárgarépát és tovább főzzük. Ha a sárgarépa megpuhult, hozzáadjuk a borsót és a kukoricát.
TÉSZTAÉTELEK
Olasz paradicsommártás gombával és kolbásszal
Hozzávalók: 2 k zsír, 1 fej hagyma, 15 dkg darált hús, 1 nagyobb sárgarépa, 1 darabka zeller, 0,5 l paradicsomlé, só, bors, 1 babérlevél, kevés rozmaring, 20 dkg gomba, kis darabka ... |
horvathnemagdi  |
|
|
| |
| Sugo, salsa: a sokoldalú paradicsomszósz |
|
készítettek először főtt tésztát paradicsomos szósszal. Az első fennmaradt receptet egy híres római séfnek, Francesco Leonardinak köszönhetjük, aki ezt hatkötetes munkájában, a L'Apicio Moderno-ban jelentetett meg.
A sugókat leggyakrabban tésztaételekhez kínálják, de sokszor szerepel húsos, zöldséges ételek mellett is. A paradicsomon kívül a fűszerek is elengedhetetlen kellékei a sugónak. Az olasz konyhában jelenlévő fűszerek közül legtöbbször oregano, bazsalikom, fekete bors kerül a ... |
horvathnemagdi  |
|
|
| |
|
|