Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Pizza
A Pizza első megjelenése a dél-itáliai görög kolóniák (Magna Graecia) idejére tehető, Vergilius Aeneisében említik először. Az i. e. 3. században Marcus Porcius Cato a Róma történetéről írt munkájában említ egy ,,lapos kelt tésztát, melyet olívaolajjal, fűszerekkel és mézzel édesítenek, és köveken sütnek meg". Pompeii városában a régészek feltárták a mai modern pizzériák elődjeit. Az ókori Egyiptomban is megjelent, a fáraók születésnapjára gyógynövényekkel ízesített lapos kenyérkéket sütöttek, Hérodotosz görög történetíró leírása szerint ezek a babiloni receptek nagyon hasonlítottak a mai pizza tésztájára.[1]

A középkorban 997-ben is feltűnt a pizza szó, ami egyszerűen lepényt jelentett. A pékek arra használták, hogy kenyérsütés előtt megnézzék eléggé felhevült-e a kemence. A kenyérsütés befejeztével pedig kihasználták a parázs melegét.

Az ókori római pizzaféleségek még nagy mértékben különböztek a maiaktól. A 19. századig az úgynevezett fehér pizzák készültek. A pizzatésztát tejföllel, vagy zsírral kenték meg, erre az alapra tették a feltéteket.

A paradicsomot ekkor Európában még nem ismerték, ahogy az indiai vízibivalyt sem, amelynek tejéből az igazi mozzarellasajt készül. A paradicsomot eleinte mérgezőnek hitték, és nem használták étkezéshez, a 18. század végére azonban elterjedt, és Nápoly környékén elkezdték ezzel ízesíteni a pizzákat. Az új ételfajta nagy népszerűségre tett szert és helyi nevezetességnek számított.

A modern pizza feltalálását a nápolyi Raffaele Espositónak tulajdonítják, aki az 1780-ban alapított és ma a Pizzeria Brandi néven még mindig működő Pietro... e basta cosi sütődében dolgozott, és 1889-ben a szavojai I. Umberto király és Margherita di Savoia királyné látogatása alkalmából különleges pizzát készített. A pizza az olasz nemzeti színekben készült: zöld (bazsalikom), fehér (mozzarella) és piros (paradicsom), és készítője a királynéről nevezte el. Ebből alakult ki a mai pizza.

Kb. 1830-ig utcai árusok árulták a pizzát, majd Nápolyban megnyílt az első igazi pizzéria, az Antica Pizzeria, ami még mindig működik, a Via Port'Alba 18. szám alatt.

A 19. században az olasz bevándorlók magukkal vitték a pizzakészítés tudományát Amerikába, innen az 1950-es években indult világhódító útjára.






Pizzatészta
A pizza lelke a tészta, ügyeljünk rá, hogy az alja jó ropogós legyen, a belseje viszont könnyű és puha!

10 dkg sima és 20 dkg grízes lisztet összekeverünk. A lisztbe egy kis mélyedést készítünk, ebbe morzsolunk 2 dkg élesztőt. Egy kevés langyos vízzel kovászt készítünk és ruhával letakarva meleg helyen tartva megvárjuk, amíg az élesztő felfut. 1 dl étolajat - lehetőleg olívaolajat -, sót, reszelt gyömbért és annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy fánktészta sűrűségű tésztánál kicsit keményebb tésztát kapjunk. Ruhával letakarva megkelesztjük.
Többféle módon készíthetjük elő a sütésre:
a./ A legegyszerűbb, ha egy vékonyan kiolajozott sütőtepsibe nyújtjuk, így kocka alakú pizzákat kapunk.
b./ A másik variáció: egy vagy több adagos kerek lapokat nyújtunk a tésztából, ekkor a végén cikkekre vághatjuk a pizzát.
c./ A harmadik esetben is kerek pizzát készítünk, csak az a különbség, hogy egy alacsony peremű kerek sütőformába nyújtjuk a tésztát.

Pizzamártás 1.
5 dkg finomra vágott hagymát 0,5 dl olajban megpárolunk, hozzáadunk 2-3 cikk zúzott fokhagymát, 7 dkg (1 kis doboz) paradicsompürét, sót, őrölt feketeborsot, reszelt gyömbért.
Az egészet jól lepirítjuk, felöntjük vízzel és jól kiforraljuk. A víz mennyiségét úgy kell meghatározni, hogy kb. 1 dl mártás legyen adagonként. Ha nagyon savanyú, egy kevés cukrot is adhatunk hozzá. (Ha egy adott pizzához valamilyen egyéni ízesítés kell, azt mindig ott jelezzük. Ha a pizzához valamilyen alapanyagot külön meg kell, hogy főzzünk, a főzőlevét esetleg felhasználhatjuk a víz helyett.)

Pizzamártás 2.
30 dkg paradicsomot leforrázzuk, meg- hámozzuk és apróra vágjuk (turmixgép- pel is összetörhetjük). Egy kevés vízzel jól kiforraljuk. Sóval, őrölt feketeborssal, reszelt gyömbérrel és delikáttal ízesítjük. Jól kiforraljuk. Ha ezt a készítési módot választjuk, akkor is 1 dl mártás kell adagonként

Pizza I.

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál cukor, 1
evőkanál olaj.
A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A kelesztőben levő liszthez hozzáöntjük a megfuttatott élesztőt, a sót, olajat, és gyenge tésztát készítünk belőle. A megkelt tésztát vastagon kizsírozott tepsibe tesszük.
Töltelék: ízlés szerint pizza szósz, kolbász, sonka, gomba, kukorica, gyümölcsök, hagyma, tojás, paprika, stb. A tölteléket vastagon megöntjük kectchuppal, megszórjuk sajttal.

Pizza II.
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő langyos, cukros tejben megfuttatva, 3
evőkanál olaj, 2 db tojás, só, 2 dl tej.
Kelesztés után előmelegített sütőben sütjük.

Eredeti olasz pizza tészta
10 dkg élesztőt 2 dl langyos tejen felfuttatva, 1 kg lisztet, 1 dl olajat és annyi langyos vizet összedolgozunk, hogy nokedlinél sűrűbb tésztát kapjunk. Megkelesztjük, majd kiolajozott tepsibe nyomkodjuk olajos kézzel.
A rávalók egyéniek, de fontos, hogy ne legyenek túl lédúsak. Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a tészta pirulni nem kezd.
gabfe gabfe
Címkék: Umberto király, Savoia királyné, Antica Pizzeria, Pizza, Pizza II, dél-itáliai görög,

13 filléres egytálétel, amiből kétszer fogsz szedni!
csillag Csirkecsíkok fokhagymás-tejfölös bundában Teli csillagTeli csillagTeli csillagTeli csillagTeli csillag Töltött sült krumpli Teli csillagTeli csillagTeli csillagTeli csillagÜres csillag Olcsó tepsis pizza Allergiásoknak? Cukormentes receptek Diétás receptek Gluténmentes receptek Tejmentes receptek Tojásmentes receptek Vegetáriánus ...
tinka1951 tinka1951
3 napos tésztakúra
margarinnal, rátesszük a sonkát és még frissen elfogyasztjuk. Tízórai: Körte Hozzávalók (1főre számított, tisztított mennyiség): 15 dkg körte Elkészítés: A körtét megmossuk és fogyasztjuk. Ebéd: Cukkinis pizza Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség): 80 gr finomliszt 60 gr teljes kiőrlésű liszt 1/2 db tojás 2x 1 teáskanál olaj fél mokkáskanál sütőpor só, szárított oregáno, őrölt bors olaj a sütő ...
grimilda grimilda
3 villámgyors pizzarecept
3 villámgyors pizzarecept hétvégére A pizzarendelés nem olcsó mulatság, ráadásul az így kapott étel íze általában meg sem közelíti a frissen sütött háziét. Próbáld ki három villámgyorsan elkészíthető pizzareceptünket! Házi pizza A munkából hazaérve sokszor eszünkbe jut, milyen Jó lenne, ha valaki házhoz szállítaná a családnak a vacsorát, mi pedig megszabadulhatnánk a főzés nyűgjétől. A pizzarendelés erre azonban csak ideig-óráig jelent megoldást, hiszen az így kapott étel nem csak ...
grimilda grimilda
5 mennyei pizza
5 mennyei pizza Plusz a tökéletes tésztarecept Ki ne szeretné a pizzát? Ha te is szívesen ropogtatsz el egy-két szeletet, akkor készítsd el otthon! Hidd el, nincs párja annak, ami a saját sütődben sült. Állítólag az amerikaiak másodpercenként 350 szelet pizzát fogyasztanak el, de az a tény is jól mutatja lelkesedésüket az olasz gasztronómiai remekmű iránt, hogy az októbert kinevezték a pizza hónapjának. Pakisztántól kezdve Izlandon át Oroszországig minden országot meghódított ez ...
grimilda grimilda
8 legfinomabb
ropogós ropogos Hozzávalók: 40 dkg liszt 1 tasak sütőpor 1 tk só 25 dkg margarin 20 dkg sajt 3 ek tejföl 1 kisebb tojás lekenni A recept ide kattintva folytatódik! >>> 2. Pizza pogácsa pizzapogi Hozzávalók: Tészta: 0,5 kg liszt 2,5 dl tej (kis cukor) 2,5 dkg élesztő 120 g tejföl 1 púpos k vaj 2 mk ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A franciák pizzája
A franciák pizzája sokkal egészségesebb és változatosabban elkészíthető, mint a hagyományos. Nagy előnye az is, hogy rengeteg zöldséget (nem mirelitet!) használnak hozzá. Ha egyszer kipróbáljuk, egészen biztosan egy héten egyszer legalább megint el fogjuk készíteni. Most rengeteg zöldség van a piacon, amit kedvünkre variálhatunk. quiche Íme, egy tipp a holnapi ebédhez! Hozzávalók: 200 g teljes kiőrlésű liszt, só, bors, 3 tojás, 1 kanál olaj, egy kevés hideg víz, 1 kisebb ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A kenyértészta átváltozásai
lánykori nevén kenyérlángos. Hirtelen jött karrierje nem is csoda, hiszen a magyaros, gazdag feltétje miatt hamar megkedvelték a fesztiválok vendégei, és különféle variációi az internetet is elárasztották. A langalló kicsit olyan, mint a szicíliai pizza, a sfincione. A dél-olaszoknál ez az étel egyfajta szendvicsként funkcionál. A szegénység adta kreativitásnak köszönhetően a kenyértésztát megpakolják mindazzal, ami van, majd összesütik. A sfincionéra gyakorta kerül pecorino sajt és szardella. ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Recept jjanosne
Barackos-pudingos sütemény... anitahajdu
Pudingkrémes kocka csokis horvathnemagdi
Édesség kuszkuszból - Jeruzsálemi túrótorta bkisseva
Csimbók veronika74
EBÉD AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Sült raffaello bkisseva
Sajtos pogácsa gereica
Sándor sütemény grimilda
Anyós szelet bubszi
Szárnyas receptek
Besztercei csirkemell bubszi
Kairói csirkeragu bkisseva
Receptek sarkadykati
Ananászos csirke zsuzsu650202
Indiai paprikás csirke bubszi
hidegtál faciendum
Cézársaláta horvathnemagdi
OLASZ csirkeGULYÁS SAJTTAL bubszi
Születésnapi csirke bubszi
Fóliában sült csirke veronika74
Marhából készült ételek
Erdélyi tokány 3. bubszi
Levesek. ilse
Burgonyás húsgombóc koszegimarika
Igazi babgulyás rochlitzne
Ami eddig elképzelhetetlen volt: egészséges melegszendvics tinka1951
Vadásztokány bubszi
Miért kell lencsét enni Újév napján? lovaszmarika
B receptek horvathnemagdi
Borsos tokány erdélyi módra klerierzsi
Imperiál Marhasült 1vargaildyko
Sertésből készült ételek
Császárné pogácsája bubszi
Tordai pecsenye 2. bubszi
Füstölt csülkös babgulyás horvathnemagdi
Magyar gasztronómia grimilda
Békési aratóleves bubszi
H betűs receptek horvathnemagdi
Böllértokány. bubszi
Ízőrzők – Pusztamérges horvathnemagdi
Húsvéti sörös csülök horvathnemagdi
Lecsós-húsos rakott burgonya bubszi
Halból készült ételek
Harcsakockák tejszínes mártásban recept kovacs_zsoka
Sörben sült bajor ponty bubszi
Pisztráng gőzölve petezsolt
Karácsonyi kaják-:) cipello
Dunakömlődi halászlé 2. bubszi
F betűs recept horvathnemagdi
Receptek horvathnemagdi
Rakott ponty tepsiben klerierzsi
Balatoni halászlé 3. bubszi
Krumpliágyon sült csirkecombok kovacsborbala
Vad ételek
B betűs receptek horvathnemagdi
Fácán tejfölös mártással bubszi
Kevert linzer torta bubszi
Rakott húsételek spanyolsky
Gesztenyével töltött fácán taltos1
Fácánleves berántva I. bubszi
Ízőrzők – Érsekcsanád horvathnemagdi
Sült fácán körtemártással klerierzsi
B betűs receptek horvathnemagdi
Rapsic vadas macoka65
Spagetti ajánló
Majorannás tokány spagettivel recept toth_beata
Vacsoracsata-Hajas-Főétel veronika74
Frutti di Mare spagetti recept jamborlulu
A ketchupról és más paradicsom horvathnemagdi
Pizza sarkadykati
Fokhagymás-paradicsomos spagetti recept gonda_katalin
SALÁTA AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Sajtos-csirkés spagetti... 1vargaildyko
Tűzdelt őzgerinc párolva bubszi
Paradicsomos-tejszínes-gom bás 1vargaildyko
Pizza receptek
Szaloncukor süti... gabfe
Sörös-hagymás töltelék bubszi
Mozzarellás pizzatekercs klerierzsi
Pasik kedvence tortája horvathnemagdi
Pizzás rakott bolognai horvathnemagdi
Pizzás csiga, virslis kifli majus55
Paradicsomos töltelék bubszi
Pizza recept bozsanyinemanyi
Csíkos csokitorta horvathnemagdi
Hamburger receptek
Pljeskavica, csevap, mititei horvathnemagdi
Csirke hamburger cajun módra klara50
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Házi hamburger recept jamborlulu
Szendvics, a 250 éves sikerdarab horvathnemagdi
Gombás hamburger recept kovacs_zsoka
Hamburger zsemle vagikriszti
Sajtburgerleves recept roanna
Óriás hamburger angyalka___
Ázsiai hamburger klerierzsi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU