Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Pizza
A Pizza első megjelenése a dél-itáliai görög kolóniák (Magna Graecia) idejére tehető, Vergilius Aeneisében említik először. Az i. e. 3. században Marcus Porcius Cato a Róma történetéről írt munkájában említ egy ,,lapos kelt tésztát, melyet olívaolajjal, fűszerekkel és mézzel édesítenek, és köveken sütnek meg". Pompeii városában a régészek feltárták a mai modern pizzériák elődjeit. Az ókori Egyiptomban is megjelent, a fáraók születésnapjára gyógynövényekkel ízesített lapos kenyérkéket sütöttek, Hérodotosz görög történetíró leírása szerint ezek a babiloni receptek nagyon hasonlítottak a mai pizza tésztájára.[1]

A középkorban 997-ben is feltűnt a pizza szó, ami egyszerűen lepényt jelentett. A pékek arra használták, hogy kenyérsütés előtt megnézzék eléggé felhevült-e a kemence. A kenyérsütés befejeztével pedig kihasználták a parázs melegét.

Az ókori római pizzaféleségek még nagy mértékben különböztek a maiaktól. A 19. századig az úgynevezett fehér pizzák készültek. A pizzatésztát tejföllel, vagy zsírral kenték meg, erre az alapra tették a feltéteket.

A paradicsomot ekkor Európában még nem ismerték, ahogy az indiai vízibivalyt sem, amelynek tejéből az igazi mozzarellasajt készül. A paradicsomot eleinte mérgezőnek hitték, és nem használták étkezéshez, a 18. század végére azonban elterjedt, és Nápoly környékén elkezdték ezzel ízesíteni a pizzákat. Az új ételfajta nagy népszerűségre tett szert és helyi nevezetességnek számított.

A modern pizza feltalálását a nápolyi Raffaele Espositónak tulajdonítják, aki az 1780-ban alapított és ma a Pizzeria Brandi néven még mindig működő Pietro... e basta cosi sütődében dolgozott, és 1889-ben a szavojai I. Umberto király és Margherita di Savoia királyné látogatása alkalmából különleges pizzát készített. A pizza az olasz nemzeti színekben készült: zöld (bazsalikom), fehér (mozzarella) és piros (paradicsom), és készítője a királynéről nevezte el. Ebből alakult ki a mai pizza.

Kb. 1830-ig utcai árusok árulták a pizzát, majd Nápolyban megnyílt az első igazi pizzéria, az Antica Pizzeria, ami még mindig működik, a Via Port'Alba 18. szám alatt.

A 19. században az olasz bevándorlók magukkal vitték a pizzakészítés tudományát Amerikába, innen az 1950-es években indult világhódító útjára.






Pizzatészta
A pizza lelke a tészta, ügyeljünk rá, hogy az alja jó ropogós legyen, a belseje viszont könnyű és puha!

10 dkg sima és 20 dkg grízes lisztet összekeverünk. A lisztbe egy kis mélyedést készítünk, ebbe morzsolunk 2 dkg élesztőt. Egy kevés langyos vízzel kovászt készítünk és ruhával letakarva meleg helyen tartva megvárjuk, amíg az élesztő felfut. 1 dl étolajat - lehetőleg olívaolajat -, sót, reszelt gyömbért és annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy fánktészta sűrűségű tésztánál kicsit keményebb tésztát kapjunk. Ruhával letakarva megkelesztjük.
Többféle módon készíthetjük elő a sütésre:
a./ A legegyszerűbb, ha egy vékonyan kiolajozott sütőtepsibe nyújtjuk, így kocka alakú pizzákat kapunk.
b./ A másik variáció: egy vagy több adagos kerek lapokat nyújtunk a tésztából, ekkor a végén cikkekre vághatjuk a pizzát.
c./ A harmadik esetben is kerek pizzát készítünk, csak az a különbség, hogy egy alacsony peremű kerek sütőformába nyújtjuk a tésztát.

Pizzamártás 1.
5 dkg finomra vágott hagymát 0,5 dl olajban megpárolunk, hozzáadunk 2-3 cikk zúzott fokhagymát, 7 dkg (1 kis doboz) paradicsompürét, sót, őrölt feketeborsot, reszelt gyömbért.
Az egészet jól lepirítjuk, felöntjük vízzel és jól kiforraljuk. A víz mennyiségét úgy kell meghatározni, hogy kb. 1 dl mártás legyen adagonként. Ha nagyon savanyú, egy kevés cukrot is adhatunk hozzá. (Ha egy adott pizzához valamilyen egyéni ízesítés kell, azt mindig ott jelezzük. Ha a pizzához valamilyen alapanyagot külön meg kell, hogy főzzünk, a főzőlevét esetleg felhasználhatjuk a víz helyett.)

Pizzamártás 2.
30 dkg paradicsomot leforrázzuk, meg- hámozzuk és apróra vágjuk (turmixgép- pel is összetörhetjük). Egy kevés vízzel jól kiforraljuk. Sóval, őrölt feketeborssal, reszelt gyömbérrel és delikáttal ízesítjük. Jól kiforraljuk. Ha ezt a készítési módot választjuk, akkor is 1 dl mártás kell adagonként

Pizza I.

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál cukor, 1
evőkanál olaj.
A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A kelesztőben levő liszthez hozzáöntjük a megfuttatott élesztőt, a sót, olajat, és gyenge tésztát készítünk belőle. A megkelt tésztát vastagon kizsírozott tepsibe tesszük.
Töltelék: ízlés szerint pizza szósz, kolbász, sonka, gomba, kukorica, gyümölcsök, hagyma, tojás, paprika, stb. A tölteléket vastagon megöntjük kectchuppal, megszórjuk sajttal.

Pizza II.
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő langyos, cukros tejben megfuttatva, 3
evőkanál olaj, 2 db tojás, só, 2 dl tej.
Kelesztés után előmelegített sütőben sütjük.

Eredeti olasz pizza tészta
10 dkg élesztőt 2 dl langyos tejen felfuttatva, 1 kg lisztet, 1 dl olajat és annyi langyos vizet összedolgozunk, hogy nokedlinél sűrűbb tésztát kapjunk. Megkelesztjük, majd kiolajozott tepsibe nyomkodjuk olajos kézzel.
A rávalók egyéniek, de fontos, hogy ne legyenek túl lédúsak. Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a tészta pirulni nem kezd.
gabfe gabfe
Címkék: Umberto király, Savoia királyné, Antica Pizzeria, Pizza, Pizza II, dél-itáliai görög,

13 filléres egytálétel, amiből kétszer fogsz szedni!
csillag Csirkecsíkok fokhagymás-tejfölös bundában Teli csillagTeli csillagTeli csillagTeli csillagTeli csillag Töltött sült krumpli Teli csillagTeli csillagTeli csillagTeli csillagÜres csillag Olcsó tepsis pizza Allergiásoknak? Cukormentes receptek Diétás receptek Gluténmentes receptek Tejmentes receptek Tojásmentes receptek Vegetáriánus ...
tinka1951 tinka1951
3 napos tésztakúra
margarinnal, rátesszük a sonkát és még frissen elfogyasztjuk. Tízórai: Körte Hozzávalók (1főre számított, tisztított mennyiség): 15 dkg körte Elkészítés: A körtét megmossuk és fogyasztjuk. Ebéd: Cukkinis pizza Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség): 80 gr finomliszt 60 gr teljes kiőrlésű liszt 1/2 db tojás 2x 1 teáskanál olaj fél mokkáskanál sütőpor só, szárított oregáno, őrölt bors olaj a sütő ...
grimilda grimilda
3 villámgyors pizzarecept
3 villámgyors pizzarecept hétvégére A pizzarendelés nem olcsó mulatság, ráadásul az így kapott étel íze általában meg sem közelíti a frissen sütött háziét. Próbáld ki három villámgyorsan elkészíthető pizzareceptünket! Házi pizza A munkából hazaérve sokszor eszünkbe jut, milyen Jó lenne, ha valaki házhoz szállítaná a családnak a vacsorát, mi pedig megszabadulhatnánk a főzés nyűgjétől. A pizzarendelés erre azonban csak ideig-óráig jelent megoldást, hiszen az így kapott étel nem csak ...
grimilda grimilda
5 mennyei pizza
5 mennyei pizza Plusz a tökéletes tésztarecept Ki ne szeretné a pizzát? Ha te is szívesen ropogtatsz el egy-két szeletet, akkor készítsd el otthon! Hidd el, nincs párja annak, ami a saját sütődben sült. Állítólag az amerikaiak másodpercenként 350 szelet pizzát fogyasztanak el, de az a tény is jól mutatja lelkesedésüket az olasz gasztronómiai remekmű iránt, hogy az októbert kinevezték a pizza hónapjának. Pakisztántól kezdve Izlandon át Oroszországig minden országot meghódított ez ...
grimilda grimilda
8 legfinomabb
ropogós ropogos Hozzávalók: 40 dkg liszt 1 tasak sütőpor 1 tk só 25 dkg margarin 20 dkg sajt 3 ek tejföl 1 kisebb tojás lekenni A recept ide kattintva folytatódik! >>> 2. Pizza pogácsa pizzapogi Hozzávalók: Tészta: 0,5 kg liszt 2,5 dl tej (kis cukor) 2,5 dkg élesztő 120 g tejföl 1 púpos k vaj 2 mk ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A franciák pizzája
A franciák pizzája sokkal egészségesebb és változatosabban elkészíthető, mint a hagyományos. Nagy előnye az is, hogy rengeteg zöldséget (nem mirelitet!) használnak hozzá. Ha egyszer kipróbáljuk, egészen biztosan egy héten egyszer legalább megint el fogjuk készíteni. Most rengeteg zöldség van a piacon, amit kedvünkre variálhatunk. quiche Íme, egy tipp a holnapi ebédhez! Hozzávalók: 200 g teljes kiőrlésű liszt, só, bors, 3 tojás, 1 kanál olaj, egy kevés hideg víz, 1 kisebb ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A kenyértészta átváltozásai
lánykori nevén kenyérlángos. Hirtelen jött karrierje nem is csoda, hiszen a magyaros, gazdag feltétje miatt hamar megkedvelték a fesztiválok vendégei, és különféle variációi az internetet is elárasztották. A langalló kicsit olyan, mint a szicíliai pizza, a sfincione. A dél-olaszoknál ez az étel egyfajta szendvicsként funkcionál. A szegénység adta kreativitásnak köszönhetően a kenyértésztát megpakolják mindazzal, ami van, majd összesütik. A sfincionéra gyakorta kerül pecorino sajt és szardella. ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Talléros süti rochlitzne
Mákos kevert bubszi
Recept jjanosne
Hagyományos csokoládétorta gereica
Tojáslikőr 2 veronika74
Máklepény nnpapszi
Tiramisu 2. bubszi
Habos Mákos 1vargaildyko
A legtutibb reggeli: házi briós tinka1951
Meggyes, diós rácsos bkisseva
Szárnyas receptek
Sajtos csirkemell őzgerincben sütve magdus60
Pikáns töltött csirkemell recept toth_beata
]Sajtos-tojásos csirkemell bubszi
Karfiol klarika47
Spórolós csirkecomb nagyiful
Diétásan-Klasszikusan horvathnemagdi
Finom Vegyes Sali 1vargaildyko
Recept jjanosne
Borsos sült banán bubszi
Csirkés-garnélás masala balti- csibi52
Marhából készült ételek
Szaftos raguk marhából horvathnemagdi
Fiákeres gulyás bulac57
Erőleves recept kovacs_zsoka
Húskolbászkák rostélyon ujjozsef
Villányi pincepörkölt 1vargaildyko
Töltött padlizsánok macoka65
marharagú gombával, répával ibolya58
P betűs receptek horvathnemagdi
Wellington bélszín rochlitzne
Olasz paradicsomos tészta horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Gesztenyével töltött pulyka relisisi
Gombás rakott hús bubszi
Rablóhús nyárson recept gonda_katalin
Görög gyros házi pitában recept kovacsborbala
Ízőrzők – Kiskunhalas horvathnemagdi
Bableves rochlitzne
Kalocsai sertésborda bubszi
Zöldborsós sertéstokány bubszi
Nyírségi gombócleves borjúból recept gonda_katalin
*UPDATE* Sertés tokány tavaszi zöldségekkel,házi tarhonyával 1vargaildyko
Halból készült ételek
Pisztráng Choron* módra bubszi
Bakonyi halgombóc-leves bubszi
K betűs receptek horvathnemagdi
Csuka dióval töltve bubszi
Dorozsmai molnárponty 2. bubszi
Halas rétes. csibi52
Balatoni halászlé 1. bubszi
Receptek horvathnemagdi
Bajai halászlé 1. bubszi
Harcsapörkölt túrós csuszával peterimajoridozsahe
Vad ételek
Vacsora csata recept! jjanosne
Csülök Eta módra! nanoka72
Tűzdelt őzgerinc párolva 1vargaildyko
Fácán gesztenyés almával horvathnemagdi
Tepsis szarvasragu bulac57
Párolt fürj zöld körettel bubszi
Torták kloppenburg
Csallóközi vadas klerierzsi
Szarvaspörkölt burgonyagombóccal recept baggesz20
vörösboros szarvasragu.. ibolya58
Spagetti ajánló
Bolognai spagetti orsi1
Recept jjanosne
Spórolós spagettik: 3 recept tinka1951
Milánói, az olasz konyha kedve bubszi
Bolognaival töltött cukkini 1vargaildyko
Csirkés gombás tészta sajtkrumpli
Spagetti olajbogyóval bubszi
Grillezett gombák töltve recept jamborlulu
Elsősegély a kamrából: a tészta horvathnemagdi
Olaszos töltött burgonya recept jamborlulu
Pizza receptek
Töltött pizza bajzateva
Pizzatészta recept yvett789
Mindentudó kalácstészta bubszi
Pizzatészta (alaprecept) 1. mailona
Rukkola: keserű, de egészséges taltos1
Pizza Adriana bubszi
Pizza pogácsa recept tnemarika
PIZZA Alapreceptek: bubszi
Pizza tészta I. bubszi
x nagyuska
Hamburger receptek
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Házi hamburger recept baggesz20
Csirke hamburger cajun módra klara50
Házi hamburger 2. recept kovacs_zsoka
Aztán mégis. horvathnemagdi
Hamburger baratnu
Hamburger zsemle vagikriszti
mustár készítése házilag irmus
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Hamburger zsemle recept baggesz20
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU