Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Nnna, milyen lett az oldalas
Lassan hat éve sütök-főzök, de oldalast még sosem készítettem a családnak. Nem tudom, miért. Talán, mert egyszer sem akadt a kezembe olyan szakácskönyv, amely épp a sült oldalashoz csinált volna kedvet, hiszen alapvetően a vizuális élményekre hagyatkozva döntök egy-egy recept mellett. De az is lehet, hogy azért, mert fogalmam nem volt, hogyan kell elkészíteni... :-)

Aztán a férjem hazaállított egy csomag friss sertés oldalassal. Kérdeztem is tőle:
- Mi ez a csont, levesnek hoztad?
Mire ő (nevetve):
- Ne viccelj már, Mirza, hiszen ez egy oldalas.
- Ühüm - mondtam, és bizalmatlanul méregettem a csontos húsdarabokat. - És mit csináljak belőle? - kérdeztem nem túl kreatívan.
- Hhmm... szerintem ebből sült oldalast szoktak - válaszolt Ká.
- De hát ez egy csont... mit lehet ezen megsütni? - mormogtam magamban, és átvettem a csomagot. Aztán letettem a konyhapultra, és farkasszemet néztünk. Az oldalas és én.
- Ami azt illeti, el nem tudom képzelni, hogy belőled valami finomat is ki lehet hozni - jelentettem ki, és lesújtó pillantásokat lövelltem a csontos kis húsok felé. - Úgy nézel ki, mint valami kutyaeledel.
De az oldalas nem sértődött meg, helyette hangosan felkacagott.
- Ugyan már, Mirza, attól, hogy te nem ismersz, még finom lehetek.
- Sóba és lisztbe forgatott pulykamellet akartam sütni Dorkának! - duzzogtam.
- Ha ügyesen elkészítesz, én is ízleni fogok neki - kacsintott rám az oldalas.
- Persze... nem ismered az óvodásokat! - legyintettem lemondóan. - Már ott elbuktad a versenyt, hogy nincs dino alakod, és nem hasonlítasz a túró rudira.
- Azért csak próbáld meg! - javasolta az oldalas, és a fűszerek felé kacsintott.
A polcon ácsorgó zacskók között mozgolódás támadt, majd hirtelen előlépett egy kövér, zöld tasak, és egy mozdulattal az oldalas mellé huppant.
- Hello-bello, bébi! - nézett rá kacéran. - Flekken fűszerkeveréknek hívnak, és ha szeretnéd, megízesítem az életedet - duruzsolta búgó hangon, mire az oldalas lehengerlő mosollyal válaszolt.
- Ezer örömmel, Kedvesem!
És mire észbe kaptam, ezek ketten összekeveredtek. Az oldalas tetőtől-talpig fűszeres lett, s immáron ragyogó ábrázattal integetett felém.
- Látod, Mirza, ennyi az egész! Most pedig kérek egy forró fürdőt, aztán mehetünk sütkérezni!
Beleegyezően rámosolyogtam.
- Na, jó. Ha ennyi az egész...
És minden úgy lett, ahogy megbeszéltük. Először némi hagyma kíséretében megpároltam, majd megsütöttem a sütőben, ám, mivel a párolás során felére zsugorodott, mellé szórtam 4 csónakokra vágott burgonyát is.
Aztán egyszer csak pittyegett a sütő - a mű elkészült.
Ká éppen akkor toppant be az ajtón.
- Te jó Ég, Mirza, tőlünk jön ez a mennyei illat? (mert sokszor Erikától, a szomszédunktól jön, aki nagyon jól főz, az ember szinte megrészegedik az illatoktól, ha elsétál a konyha ablaka előtt. :-))
- Nem tudom, én idebent semmit sem érzek, de épp most lett kész az oldalasod, amire úgy vágytál.
Kinyitottam a sütő ajtaját, és szinte letaglózott az illata. Eszméletlen finom volt, ilyet talán még sosem sütöttem - lehet, hogy szárnyashúsból nem is lehet??? :-)
Asztalhoz ültünk, és mindenki izgatottan várta, mi lesz most, milyen lesz életem első sült oldalasa.
- Nnna, milyen lett az oldalas? - kérdeztem, és a többieket fürkésztem.
Halk nyammogás, és széles mosoly követte a kérdésemet.
Így aztán én és az oldalas barátságot kötöttünk. Többé nem nevezem csontnak, és bármikor beugorhat a bevásárló kosarunkba, ha találkozunk. Ebben maradtunk. :-)
Sült oldalas

Hozzávalók: 70 dkg oldalas, 2 vöröshagyma, kevés olaj, víz, flekken fűszer, só, 4-5 burgonya, bio sült krumpli fűszer
Elkészítés:
1.) A húst megmossuk, és picit megsózzuk, majd jó alaposan bedörzsöljük flekken fűszerrel. Kicsit kiolajozunk egy jénait, ráfektetjük a húsdarabokat, mellé rakjuk a négybe vágott vöröshagymákat, és felöntjük egy nagyobb pohár vízzel. Ezüst papírral lefedjük, és 200-210 fokon 1 órán át sütjük.
2.) Eztán levesszük a fóliát, és a húsok mellé szórjuk a burgonyafűszerrel és sóval megszórt burgonyahasábokat, és további 1 órán át sütjük az egész tálat 200 fokon. 15 percenként megfordítjuk a húsokat, hogy minden oldaluk egyenletesen megpiruljon. Ha a szaft nagyon elpárologna, még egy kis vizet önthetünk alá - de azért ne ússzon! :-)
Ha ügyesek voltunk, a végén pirosra sülnek a húsok és ropogós-szaftosra a burgonyák, az egész borzasztó finom. Mindenféle savanyúság, de friss paradicsom saláta is remekül illik hozzá.

Az első sült oldalasom, vele sült burgonyával

Nagyon szaftos, nagyon finom étel - savanyúsággal még finomabb! Nagyon szaftos, nagyon finom étel - savanyúsággal még finomabb!

A másik finomság, amit a héten készítettem, a következő:

Juharszirupos sült alma

Hozzávalók: 1 citrom leve, 3 alma, 2 banán, 2 kivi, 3 kanál méz, 2kanál barna cukor, néhány szem dió a díszítéshez, juharszirup, Elkészítés:
1.) Az almákat lehéjazzuk, közepüket kivájjuk, és egy jénaiba helyezzük őket. A citromot félbevágjuk, és az egyik felét rácsurgatjuk az almákra.
2.) A kiviket megpucoljuk, az egyikből 3 szeletet félreteszünk, a többit felkockázzuk és az almákba töltjük. A 3 szelet kivivel lefedjük az almákat, ezek lesznek a kalapok. :-) A banánt felkarikázzuk, és az almák mellé szórjuk.
3.) A másik fél citrommal meglocsoljuk a banánokat, majd gyorsan a gyümölcsökre csurgatjuk a mézet, és megszórjuk az egészet barna cukorral, aztán betesszük a tálat a sütőbe, kb. 200 fokra, és 15 perc alatt megsütjük. Forrón, juharsziruppal leöntve, dióval díszítve tálaljuk.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: csontos húsdarabokat, túró rudira, fűszerek felé, polcon ácsorgó, oldalas mellé, oldalas lehengerlő,

Miért a Reg-Enor?
káposzta Hozzávalók: 1 kg édes káposzta, 5 dkg zsír, 5 dkg liszt, 2-3 dl paradicsomlé, kis fej hagyma, só esetleg édesítőszer. Elkészítés: A káposztát és a hagymát megfőzzük. Felengedjük a paradicsomlével és berántjuk. Ízesítjük. Zsírban sült oldalassal tálaljuk. Sóska Hozzávalók: Sóska, liszt, só, édesítőszer. Elkészítés: A sóskát kevés zsíron megdinszteljük, megszórjuk liszttel és alaposan elkeverjük. Felengedjük vízzel és sóval, édesítővel ízesítjük. Kelkáposzta ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
x
felszeleteljük. Burgonyapürével tálaljuk. Hidegen szendvicsre is nagyon mutatós. #1733 2009. február 2. 20:57 Válaszolj! Villám Zsuzsanna Lencseleves füstölt oldalassal/bakonyi specialitás/ Hozzávalók 400gr füstölt oldalas 250gr lencse 2-3 babérlevél 2 gerezd fokhagyma 4 dl tejföl 30 gr liszt só törött bors ecet,citromlé A megválogatott lencsét ...
nagyuska nagyuska
x
rákenjük, a másik tésztával befedjük és jól lehűtjük. Eredeti osztrák recept. #645 2009. szeptember 26. 15:42 Válaszolj! Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác... Sült oldalas . (Ez a mai menü ) Hozzávalók: (2 fős adag) 45 dkg sertésoldalas 2 fej hagyma 4 gerezd fokhagyma köménymag só bors kevés olaj fehérbor A húst megmosom, és négy darabba vágom. Egy (teflon) ...
nagyuska nagyuska
x
leveleket megtöltjük a töltelékkel, feltekerjük, végeit benyomkodjuk, hogy ne bomoljon ki. Ezeket a szármákat az apró káposztára rakjuk. Ha nem az egyszerű formáját főzzük, akkor az apró káposztára először rakhatunk sertéskörmöt, fülét, farkát, oldalas szeleteket, és csak azután a töltött leveleket. A megmaradt apró káposztával befedjük. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Másfél-két órai főzés után paprikás rántással berántjuk. Tálaláskor tejfölt is adunk mellé. Jó étvágyat! ...
nagyuska nagyuska
x
már örülök is neki,hogy csinálnak maguknak,mert most már nyugottaban elmehetek bárhová. #91 2009. március 4. 10:41 Válaszolj! Ferter Éva [Évi] 88: Nekem van oldalasom még a hütöbe a mult hétröl maradt,nem fözök frisset mert nem leszek itthon,a gyerekek meg csinálnak maguknak az ö izlésük szerint.De nagyon finom amit fözöl Katica mind a kedvenceim között van. #90 2009. március 4. 10:03 Előzmény ...
nagyuska nagyuska
x
azonban meztelenül eszik. Tippünk: Mivel ez a fajta szalonna nincs füstölve, így viszonylag hamar megromlik, ha a külseje nyálkás lesz, illetve beszürkül, ne edd meg! ***** *Főtt császárszalonna** Melyik része a disznónak: az oldalas a zsírral együtt. Hogy készítik el: Sós vízben megfőzik, néha speciális eljárással füstölik is. A nem füstölt változat 5-6 nap alatt megromolhat, erre figyelj! Tippünk: A főtt császárt tedd be sütőbe, rakj alá hagymát, takard le, ...
nagyuska nagyuska
x
(felhasználásuk, helyettesítésük, kezelésük) fej • tarja • hosszú karaj (borda, kotlett) • rövid karaj (borda, karmonádli, kotlett) • szűzpecsenye • comb (felsál, dió, frikandó, rózsa) • dagadó (hasaalja) • oldalas • lapocka • tokaszalonna • csülök • köröm • farok #1401 2008. december 3. 18:54 Válaszolj! Gombás Imréné Klári [Klári n... Marha- és ...
nagyuska nagyuska
Süti ajánló
Emeletes élvezet gombosinci
Mákos krémes horvathnemagdi
Desszertek őszi zöldségekből bulac57
Bácskai legényfogó (recept) kkm
Sütemények 1955viki
Citromos palacsinta recept boszorlany
Kókuszgolyó recept jamborlulu
Mézes krémes 2. yvett789
Gesztenyével töltött csúsztato margoka59
Receptek 2. margareta51
Szárnyas receptek
Mogyorós csirke faciendum
fokhagymás csirke borsóval (fr bubszi
5 trükkös szőlőrecept mezixy
Csirkefalatkák bambuszrüggyel veronika74
barackos csirke mell sallaine
Csirkecomb fóliában bubszi
Tárkonyos csirkeszárnyleves bulac57
csirke fűszeres mártásban ( bubszi
Ananászos csirkemell római tálban reifregina
Négy finom saláta ünnepek után roanna
Marhából készült ételek
Cseh marharagu bulac57
Kolozsvári gulyás bubszi
Vargányás Babgulyás recept jamborlulu
Gombás marhasült RÓMAI tálban bubszi
Bolognai spagetti bubszi
Ízőrzők – Hegykő – horvathnemagdi
A Fára mászó hangyák receptje: ujjozsef
Pastitsio horvathnemagdi
Sugo, salsa: a sokoldalú paradicsomszósz horvathnemagdi
Ízőrzők – Pusztavám horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Friss, zöld, ropogós horvathnemagdi
Fasírt provence-i módra ujjozsef
Felvidéki madárkák ! ibolya58
Rakott hús bubszi
Vadász szelet rochlitzne
Eredeti erdélyi töltött káposz bubszi
recept mamucika
Tuti receptek jjanosne
Káposztás bableves klara50
Rántott husi sajtos panírban recept gonda_katalin
Halból készült ételek
Rostonsült ponty. csibi52
Tocsiba burkolt ponty tundihugi
Roston sült ponty fűszervajjal ujjozsef
Sörlevesek bkisseva
Drávai ponty skorpiolilike
Tonhal variációk bubszi
Lazac pongyolában bulac57
Lazac rákszószban rochlitzne
Diós sajtkrém bulac57
Töltött pontyfilé. bubszi
Vad ételek
Fácánleves rochlitzne
Indiai rizssaláta bubszi
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
x nagyuska
Sz betűs receptek horvathnemagdi
Fácánleves berántva I. bubszi
Rakott húsételek spanyolsky
Vadkacsa forró gyümölccsel tundihugi
Pikáns vadraguleves klerierzsi
Spagetti ajánló
Paradicsomos húsgombóc veronika74
Keresgetés a receptek között. dupalymaria
Cukkinis-spárgás spagetti: ujjozsef
Carbonara spagetti horvathnemagdi
Paradicsomos bolognai spagett bulac57
BOLOGNAI LEVESEGYtál bubszi
Vacsoracsata-Hajas-Főétel veronika74
Különcök spagettije recept panka2006
Fokhagymás-sajtos tészta suzymama
Töltött csülök 1. klara50
Pizza receptek
Kipróbálom, hátha.... migova
Sonkás, gombás pizza recept gonda_katalin
Gyerekbuli szervezési tanácsok horvathnemagdi
Pizza horvathnemagdi
Csirkés pizza carbonara alappal recept jamborlulu
Hagymás-ringlis pizza bulac57
Pizza Pan serpenyő migova
Bazsalikomos sonkás horvathnemagdi
Egyszerű fánk horvathnemagdi
Sonkás – olívás pizza bubszi
Hamburger receptek
Csirke hamburger cajun módra bubszi
Hamburger Puffancs recept boszorlany
Hamburger zsemle házilag recept baggesz20
Tócsni tejföllel recept baggesz20
Sajtburgerleves recept roanna
Házi hamburger veronika74
Hamburger buci recept jamborlulu
Hamburger bucu recept kovacs_zsoka
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Kolbászos hamburger horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU