Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Nnna, milyen lett az oldalas
Lassan hat éve sütök-főzök, de oldalast még sosem készítettem a családnak. Nem tudom, miért. Talán, mert egyszer sem akadt a kezembe olyan szakácskönyv, amely épp a sült oldalashoz csinált volna kedvet, hiszen alapvetően a vizuális élményekre hagyatkozva döntök egy-egy recept mellett. De az is lehet, hogy azért, mert fogalmam nem volt, hogyan kell elkészíteni... :-)

Aztán a férjem hazaállított egy csomag friss sertés oldalassal. Kérdeztem is tőle:
- Mi ez a csont, levesnek hoztad?
Mire ő (nevetve):
- Ne viccelj már, Mirza, hiszen ez egy oldalas.
- Ühüm - mondtam, és bizalmatlanul méregettem a csontos húsdarabokat. - És mit csináljak belőle? - kérdeztem nem túl kreatívan.
- Hhmm... szerintem ebből sült oldalast szoktak - válaszolt Ká.
- De hát ez egy csont... mit lehet ezen megsütni? - mormogtam magamban, és átvettem a csomagot. Aztán letettem a konyhapultra, és farkasszemet néztünk. Az oldalas és én.
- Ami azt illeti, el nem tudom képzelni, hogy belőled valami finomat is ki lehet hozni - jelentettem ki, és lesújtó pillantásokat lövelltem a csontos kis húsok felé. - Úgy nézel ki, mint valami kutyaeledel.
De az oldalas nem sértődött meg, helyette hangosan felkacagott.
- Ugyan már, Mirza, attól, hogy te nem ismersz, még finom lehetek.
- Sóba és lisztbe forgatott pulykamellet akartam sütni Dorkának! - duzzogtam.
- Ha ügyesen elkészítesz, én is ízleni fogok neki - kacsintott rám az oldalas.
- Persze... nem ismered az óvodásokat! - legyintettem lemondóan. - Már ott elbuktad a versenyt, hogy nincs dino alakod, és nem hasonlítasz a túró rudira.
- Azért csak próbáld meg! - javasolta az oldalas, és a fűszerek felé kacsintott.
A polcon ácsorgó zacskók között mozgolódás támadt, majd hirtelen előlépett egy kövér, zöld tasak, és egy mozdulattal az oldalas mellé huppant.
- Hello-bello, bébi! - nézett rá kacéran. - Flekken fűszerkeveréknek hívnak, és ha szeretnéd, megízesítem az életedet - duruzsolta búgó hangon, mire az oldalas lehengerlő mosollyal válaszolt.
- Ezer örömmel, Kedvesem!
És mire észbe kaptam, ezek ketten összekeveredtek. Az oldalas tetőtől-talpig fűszeres lett, s immáron ragyogó ábrázattal integetett felém.
- Látod, Mirza, ennyi az egész! Most pedig kérek egy forró fürdőt, aztán mehetünk sütkérezni!
Beleegyezően rámosolyogtam.
- Na, jó. Ha ennyi az egész...
És minden úgy lett, ahogy megbeszéltük. Először némi hagyma kíséretében megpároltam, majd megsütöttem a sütőben, ám, mivel a párolás során felére zsugorodott, mellé szórtam 4 csónakokra vágott burgonyát is.
Aztán egyszer csak pittyegett a sütő - a mű elkészült.
Ká éppen akkor toppant be az ajtón.
- Te jó Ég, Mirza, tőlünk jön ez a mennyei illat? (mert sokszor Erikától, a szomszédunktól jön, aki nagyon jól főz, az ember szinte megrészegedik az illatoktól, ha elsétál a konyha ablaka előtt. :-))
- Nem tudom, én idebent semmit sem érzek, de épp most lett kész az oldalasod, amire úgy vágytál.
Kinyitottam a sütő ajtaját, és szinte letaglózott az illata. Eszméletlen finom volt, ilyet talán még sosem sütöttem - lehet, hogy szárnyashúsból nem is lehet??? :-)
Asztalhoz ültünk, és mindenki izgatottan várta, mi lesz most, milyen lesz életem első sült oldalasa.
- Nnna, milyen lett az oldalas? - kérdeztem, és a többieket fürkésztem.
Halk nyammogás, és széles mosoly követte a kérdésemet.
Így aztán én és az oldalas barátságot kötöttünk. Többé nem nevezem csontnak, és bármikor beugorhat a bevásárló kosarunkba, ha találkozunk. Ebben maradtunk. :-)
Sült oldalas

Hozzávalók: 70 dkg oldalas, 2 vöröshagyma, kevés olaj, víz, flekken fűszer, só, 4-5 burgonya, bio sült krumpli fűszer
Elkészítés:
1.) A húst megmossuk, és picit megsózzuk, majd jó alaposan bedörzsöljük flekken fűszerrel. Kicsit kiolajozunk egy jénait, ráfektetjük a húsdarabokat, mellé rakjuk a négybe vágott vöröshagymákat, és felöntjük egy nagyobb pohár vízzel. Ezüst papírral lefedjük, és 200-210 fokon 1 órán át sütjük.
2.) Eztán levesszük a fóliát, és a húsok mellé szórjuk a burgonyafűszerrel és sóval megszórt burgonyahasábokat, és további 1 órán át sütjük az egész tálat 200 fokon. 15 percenként megfordítjuk a húsokat, hogy minden oldaluk egyenletesen megpiruljon. Ha a szaft nagyon elpárologna, még egy kis vizet önthetünk alá - de azért ne ússzon! :-)
Ha ügyesek voltunk, a végén pirosra sülnek a húsok és ropogós-szaftosra a burgonyák, az egész borzasztó finom. Mindenféle savanyúság, de friss paradicsom saláta is remekül illik hozzá.

Az első sült oldalasom, vele sült burgonyával

Nagyon szaftos, nagyon finom étel - savanyúsággal még finomabb! Nagyon szaftos, nagyon finom étel - savanyúsággal még finomabb!

A másik finomság, amit a héten készítettem, a következő:

Juharszirupos sült alma

Hozzávalók: 1 citrom leve, 3 alma, 2 banán, 2 kivi, 3 kanál méz, 2kanál barna cukor, néhány szem dió a díszítéshez, juharszirup, Elkészítés:
1.) Az almákat lehéjazzuk, közepüket kivájjuk, és egy jénaiba helyezzük őket. A citromot félbevágjuk, és az egyik felét rácsurgatjuk az almákra.
2.) A kiviket megpucoljuk, az egyikből 3 szeletet félreteszünk, a többit felkockázzuk és az almákba töltjük. A 3 szelet kivivel lefedjük az almákat, ezek lesznek a kalapok. :-) A banánt felkarikázzuk, és az almák mellé szórjuk.
3.) A másik fél citrommal meglocsoljuk a banánokat, majd gyorsan a gyümölcsökre csurgatjuk a mézet, és megszórjuk az egészet barna cukorral, aztán betesszük a tálat a sütőbe, kb. 200 fokra, és 15 perc alatt megsütjük. Forrón, juharsziruppal leöntve, dióval díszítve tálaljuk.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: csontos húsdarabokat, túró rudira, fűszerek felé, polcon ácsorgó, oldalas mellé, oldalas lehengerlő,

Miért a Reg-Enor?
káposzta Hozzávalók: 1 kg édes káposzta, 5 dkg zsír, 5 dkg liszt, 2-3 dl paradicsomlé, kis fej hagyma, só esetleg édesítőszer. Elkészítés: A káposztát és a hagymát megfőzzük. Felengedjük a paradicsomlével és berántjuk. Ízesítjük. Zsírban sült oldalassal tálaljuk. Sóska Hozzávalók: Sóska, liszt, só, édesítőszer. Elkészítés: A sóskát kevés zsíron megdinszteljük, megszórjuk liszttel és alaposan elkeverjük. Felengedjük vízzel és sóval, édesítővel ízesítjük. Kelkáposzta ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
x
felszeleteljük. Burgonyapürével tálaljuk. Hidegen szendvicsre is nagyon mutatós. #1733 2009. február 2. 20:57 Válaszolj! Villám Zsuzsanna Lencseleves füstölt oldalassal/bakonyi specialitás/ Hozzávalók 400gr füstölt oldalas 250gr lencse 2-3 babérlevél 2 gerezd fokhagyma 4 dl tejföl 30 gr liszt só törött bors ecet,citromlé A megválogatott lencsét ...
nagyuska nagyuska
x
rákenjük, a másik tésztával befedjük és jól lehűtjük. Eredeti osztrák recept. #645 2009. szeptember 26. 15:42 Válaszolj! Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác... Sült oldalas . (Ez a mai menü ) Hozzávalók: (2 fős adag) 45 dkg sertésoldalas 2 fej hagyma 4 gerezd fokhagyma köménymag só bors kevés olaj fehérbor A húst megmosom, és négy darabba vágom. Egy (teflon) ...
nagyuska nagyuska
x
leveleket megtöltjük a töltelékkel, feltekerjük, végeit benyomkodjuk, hogy ne bomoljon ki. Ezeket a szármákat az apró káposztára rakjuk. Ha nem az egyszerű formáját főzzük, akkor az apró káposztára először rakhatunk sertéskörmöt, fülét, farkát, oldalas szeleteket, és csak azután a töltött leveleket. A megmaradt apró káposztával befedjük. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Másfél-két órai főzés után paprikás rántással berántjuk. Tálaláskor tejfölt is adunk mellé. Jó étvágyat! ...
nagyuska nagyuska
x
már örülök is neki,hogy csinálnak maguknak,mert most már nyugottaban elmehetek bárhová. #91 2009. március 4. 10:41 Válaszolj! Ferter Éva [Évi] 88: Nekem van oldalasom még a hütöbe a mult hétröl maradt,nem fözök frisset mert nem leszek itthon,a gyerekek meg csinálnak maguknak az ö izlésük szerint.De nagyon finom amit fözöl Katica mind a kedvenceim között van. #90 2009. március 4. 10:03 Előzmény ...
nagyuska nagyuska
x
azonban meztelenül eszik. Tippünk: Mivel ez a fajta szalonna nincs füstölve, így viszonylag hamar megromlik, ha a külseje nyálkás lesz, illetve beszürkül, ne edd meg! ***** *Főtt császárszalonna** Melyik része a disznónak: az oldalas a zsírral együtt. Hogy készítik el: Sós vízben megfőzik, néha speciális eljárással füstölik is. A nem füstölt változat 5-6 nap alatt megromolhat, erre figyelj! Tippünk: A főtt császárt tedd be sütőbe, rakj alá hagymát, takard le, ...
nagyuska nagyuska
x
(felhasználásuk, helyettesítésük, kezelésük) fej • tarja • hosszú karaj (borda, kotlett) • rövid karaj (borda, karmonádli, kotlett) • szűzpecsenye • comb (felsál, dió, frikandó, rózsa) • dagadó (hasaalja) • oldalas • lapocka • tokaszalonna • csülök • köröm • farok #1401 2008. december 3. 18:54 Válaszolj! Gombás Imréné Klári [Klári n... Marha- és ...
nagyuska nagyuska
Süti ajánló
Fahéjas szelet wegnerzs
Mozart kuglóf bubszi
Somlói galuska 4. bubszi
Csokis Charlotte klara50
Mogyorós patkó bubszi
Kevert almás diós süti horvathnemagdi
Szilvásváradi rakott zsemle bubszi
Kinder szelet airam41
Házi, mazsolás túrós batyú klerierzsi
Almás vonás krémes sütemény bubszi
Szárnyas receptek
Paradicsomos,mozzarellás csirkemell recept boszorlany
Csirke chipssel (USA/cajun) bubszi
I betűs recept horvathnemagdi
berényi zölbabosleves! ibolya58
Citromos csirke rukkolás tészt bulac57
"Nem lehet abbahagyni" csirke jeryka
csirkés SÓSKALEVES bubszi
Fehérboros-kapros sertésragu cukkinis rizzsel recept jamborlulu
Bazsalikomos-tejfölös csirke veronika74
Pekingi kacsa bubszi
Marhából készült ételek
B receptek horvathnemagdi
Szász pityókaleves bubszi
Zsírégető leves zsuzsaeskrisz
Puchero (nemzeti eledel) bubszi
Ír sörös gulyás: ujjozsef
Marhatekercs narancsmártásban zsokanita
Hachis parmentier macoka65
Vargányás Babgulyás recept jamborlulu
Receptek horvathnemagdi
Hajdúsági tokány bubszi
Sertésből készült ételek
Palócleves recept baggesz20
Stefánia vagdalt klerierzsi
Csülök cipóban sütve recept baggesz20
Karácsonyi menüajánlat horvathnemagdi
Herány tokány bubszi
Olasz töltött cukkíni bubszi
brassói rakott káposzta ! ibolya58
Gesztenyével töltött puly zsokanita
F betűs recept horvathnemagdi
borsodi sonkás pecsenye ibolya58
Halból készült ételek
Svéd zöldsaláta recept baggesz20
Dunai halászlé 3 (Dunaújvárosi bubszi
Gyors és pikáns falatok horvathnemagdi
K betűs receptek horvathnemagdi
Halreceptek pontyból. csibi52
Dunai halászlé 3 (Dunaújvárosi bubszi
Nagybaracskai halászlé .... bubszi
Mit főzzek a hétvégére tinka1951
Karácsonyi menü - újragondolva tinka1951
Ponty forrázva bubszi
Vad ételek
Hogyan készül a dödölle? grimilda
A gyöngytyúkon a világ szeme------------- bordat
Óda a töltött káposztához tripike
Vacsoracsata-Barbi-Főétel veronika74
Vadkacsa mézeskalácsos horvathnemagdi
Borsikafű nnpapszi
Fácánleves rochlitzne
Vadkacsa forró gyümölccsel klerierzsi
kisalföldi fácánleves ! ibolya58
Almával töltött fácán 1vargaildyko
Spagetti ajánló
Sajtos csirkemell gesztenyefa
Fokhagymás spagetti margoka59
Tésztasaláta virslivel és csirkemellel recept zsokanita
Spagetti holland módra ... mailona
Gombás csirkeragu-spagettivel- edesangyal
x nagyuska
Burgonyás rakott tészta horvathnemagdi
Carbonara spagetti bordat
Hagymás-sütőtökös spagetti recept toth_beata
Gombás tejszínes spagetti klerierzsi
Pizza receptek
Pizzás csiga yaskane
Tatu kifli suzymama
Kolbászos-pizza horvathnemagdi
Pizza 2 horvathnemagdi
Töki pompos / a magyar pizza/ gabfe
Kolbászos-pizza jupiter21
Így készül a levendulás cukor és a levendulás só! anna4459
Pizza ai quattro formaggi 1 bubszi
Pizza gabfe
Családunk kedvence sarkadykati
Hamburger receptek
Diós-meggyes piskóta horvathnemagdi
Házi hamburger recept gonda_katalin
Házi hamburger veronika74
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Hamburger buci recept boszorlany
Szezámmag fejesnemagdi
Hamburger baratnu
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Hamburger buci recept jamborlulu
Hamburger zsemle recept baggesz20
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU