Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Nnna, milyen lett az oldalas
Lassan hat éve sütök-főzök, de oldalast még sosem készítettem a családnak. Nem tudom, miért. Talán, mert egyszer sem akadt a kezembe olyan szakácskönyv, amely épp a sült oldalashoz csinált volna kedvet, hiszen alapvetően a vizuális élményekre hagyatkozva döntök egy-egy recept mellett. De az is lehet, hogy azért, mert fogalmam nem volt, hogyan kell elkészíteni... :-)

Aztán a férjem hazaállított egy csomag friss sertés oldalassal. Kérdeztem is tőle:
- Mi ez a csont, levesnek hoztad?
Mire ő (nevetve):
- Ne viccelj már, Mirza, hiszen ez egy oldalas.
- Ühüm - mondtam, és bizalmatlanul méregettem a csontos húsdarabokat. - És mit csináljak belőle? - kérdeztem nem túl kreatívan.
- Hhmm... szerintem ebből sült oldalast szoktak - válaszolt Ká.
- De hát ez egy csont... mit lehet ezen megsütni? - mormogtam magamban, és átvettem a csomagot. Aztán letettem a konyhapultra, és farkasszemet néztünk. Az oldalas és én.
- Ami azt illeti, el nem tudom képzelni, hogy belőled valami finomat is ki lehet hozni - jelentettem ki, és lesújtó pillantásokat lövelltem a csontos kis húsok felé. - Úgy nézel ki, mint valami kutyaeledel.
De az oldalas nem sértődött meg, helyette hangosan felkacagott.
- Ugyan már, Mirza, attól, hogy te nem ismersz, még finom lehetek.
- Sóba és lisztbe forgatott pulykamellet akartam sütni Dorkának! - duzzogtam.
- Ha ügyesen elkészítesz, én is ízleni fogok neki - kacsintott rám az oldalas.
- Persze... nem ismered az óvodásokat! - legyintettem lemondóan. - Már ott elbuktad a versenyt, hogy nincs dino alakod, és nem hasonlítasz a túró rudira.
- Azért csak próbáld meg! - javasolta az oldalas, és a fűszerek felé kacsintott.
A polcon ácsorgó zacskók között mozgolódás támadt, majd hirtelen előlépett egy kövér, zöld tasak, és egy mozdulattal az oldalas mellé huppant.
- Hello-bello, bébi! - nézett rá kacéran. - Flekken fűszerkeveréknek hívnak, és ha szeretnéd, megízesítem az életedet - duruzsolta búgó hangon, mire az oldalas lehengerlő mosollyal válaszolt.
- Ezer örömmel, Kedvesem!
És mire észbe kaptam, ezek ketten összekeveredtek. Az oldalas tetőtől-talpig fűszeres lett, s immáron ragyogó ábrázattal integetett felém.
- Látod, Mirza, ennyi az egész! Most pedig kérek egy forró fürdőt, aztán mehetünk sütkérezni!
Beleegyezően rámosolyogtam.
- Na, jó. Ha ennyi az egész...
És minden úgy lett, ahogy megbeszéltük. Először némi hagyma kíséretében megpároltam, majd megsütöttem a sütőben, ám, mivel a párolás során felére zsugorodott, mellé szórtam 4 csónakokra vágott burgonyát is.
Aztán egyszer csak pittyegett a sütő - a mű elkészült.
Ká éppen akkor toppant be az ajtón.
- Te jó Ég, Mirza, tőlünk jön ez a mennyei illat? (mert sokszor Erikától, a szomszédunktól jön, aki nagyon jól főz, az ember szinte megrészegedik az illatoktól, ha elsétál a konyha ablaka előtt. :-))
- Nem tudom, én idebent semmit sem érzek, de épp most lett kész az oldalasod, amire úgy vágytál.
Kinyitottam a sütő ajtaját, és szinte letaglózott az illata. Eszméletlen finom volt, ilyet talán még sosem sütöttem - lehet, hogy szárnyashúsból nem is lehet??? :-)
Asztalhoz ültünk, és mindenki izgatottan várta, mi lesz most, milyen lesz életem első sült oldalasa.
- Nnna, milyen lett az oldalas? - kérdeztem, és a többieket fürkésztem.
Halk nyammogás, és széles mosoly követte a kérdésemet.
Így aztán én és az oldalas barátságot kötöttünk. Többé nem nevezem csontnak, és bármikor beugorhat a bevásárló kosarunkba, ha találkozunk. Ebben maradtunk. :-)
Sült oldalas

Hozzávalók: 70 dkg oldalas, 2 vöröshagyma, kevés olaj, víz, flekken fűszer, só, 4-5 burgonya, bio sült krumpli fűszer
Elkészítés:
1.) A húst megmossuk, és picit megsózzuk, majd jó alaposan bedörzsöljük flekken fűszerrel. Kicsit kiolajozunk egy jénait, ráfektetjük a húsdarabokat, mellé rakjuk a négybe vágott vöröshagymákat, és felöntjük egy nagyobb pohár vízzel. Ezüst papírral lefedjük, és 200-210 fokon 1 órán át sütjük.
2.) Eztán levesszük a fóliát, és a húsok mellé szórjuk a burgonyafűszerrel és sóval megszórt burgonyahasábokat, és további 1 órán át sütjük az egész tálat 200 fokon. 15 percenként megfordítjuk a húsokat, hogy minden oldaluk egyenletesen megpiruljon. Ha a szaft nagyon elpárologna, még egy kis vizet önthetünk alá - de azért ne ússzon! :-)
Ha ügyesek voltunk, a végén pirosra sülnek a húsok és ropogós-szaftosra a burgonyák, az egész borzasztó finom. Mindenféle savanyúság, de friss paradicsom saláta is remekül illik hozzá.

Az első sült oldalasom, vele sült burgonyával

Nagyon szaftos, nagyon finom étel - savanyúsággal még finomabb! Nagyon szaftos, nagyon finom étel - savanyúsággal még finomabb!

A másik finomság, amit a héten készítettem, a következő:

Juharszirupos sült alma

Hozzávalók: 1 citrom leve, 3 alma, 2 banán, 2 kivi, 3 kanál méz, 2kanál barna cukor, néhány szem dió a díszítéshez, juharszirup, Elkészítés:
1.) Az almákat lehéjazzuk, közepüket kivájjuk, és egy jénaiba helyezzük őket. A citromot félbevágjuk, és az egyik felét rácsurgatjuk az almákra.
2.) A kiviket megpucoljuk, az egyikből 3 szeletet félreteszünk, a többit felkockázzuk és az almákba töltjük. A 3 szelet kivivel lefedjük az almákat, ezek lesznek a kalapok. :-) A banánt felkarikázzuk, és az almák mellé szórjuk.
3.) A másik fél citrommal meglocsoljuk a banánokat, majd gyorsan a gyümölcsökre csurgatjuk a mézet, és megszórjuk az egészet barna cukorral, aztán betesszük a tálat a sütőbe, kb. 200 fokra, és 15 perc alatt megsütjük. Forrón, juharsziruppal leöntve, dióval díszítve tálaljuk.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: csontos húsdarabokat, túró rudira, fűszerek felé, polcon ácsorgó, oldalas mellé, oldalas lehengerlő,

Miért a Reg-Enor?
káposzta Hozzávalók: 1 kg édes káposzta, 5 dkg zsír, 5 dkg liszt, 2-3 dl paradicsomlé, kis fej hagyma, só esetleg édesítőszer. Elkészítés: A káposztát és a hagymát megfőzzük. Felengedjük a paradicsomlével és berántjuk. Ízesítjük. Zsírban sült oldalassal tálaljuk. Sóska Hozzávalók: Sóska, liszt, só, édesítőszer. Elkészítés: A sóskát kevés zsíron megdinszteljük, megszórjuk liszttel és alaposan elkeverjük. Felengedjük vízzel és sóval, édesítővel ízesítjük. Kelkáposzta ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
x
azonban meztelenül eszik. Tippünk: Mivel ez a fajta szalonna nincs füstölve, így viszonylag hamar megromlik, ha a külseje nyálkás lesz, illetve beszürkül, ne edd meg! ***** *Főtt császárszalonna** Melyik része a disznónak: az oldalas a zsírral együtt. Hogy készítik el: Sós vízben megfőzik, néha speciális eljárással füstölik is. A nem füstölt változat 5-6 nap alatt megromolhat, erre figyelj! Tippünk: A főtt császárt tedd be sütőbe, rakj alá hagymát, takard le, ...
nagyuska nagyuska
x
(felhasználásuk, helyettesítésük, kezelésük) fej • tarja • hosszú karaj (borda, kotlett) • rövid karaj (borda, karmonádli, kotlett) • szűzpecsenye • comb (felsál, dió, frikandó, rózsa) • dagadó (hasaalja) • oldalas • lapocka • tokaszalonna • csülök • köröm • farok #1401 2008. december 3. 18:54 Válaszolj! Gombás Imréné Klári [Klári n... Marha- és ...
nagyuska nagyuska
x
leveleket megtöltjük a töltelékkel, feltekerjük, végeit benyomkodjuk, hogy ne bomoljon ki. Ezeket a szármákat az apró káposztára rakjuk. Ha nem az egyszerű formáját főzzük, akkor az apró káposztára először rakhatunk sertéskörmöt, fülét, farkát, oldalas szeleteket, és csak azután a töltött leveleket. A megmaradt apró káposztával befedjük. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Másfél-két órai főzés után paprikás rántással berántjuk. Tálaláskor tejfölt is adunk mellé. Jó étvágyat! ...
nagyuska nagyuska
x
felszeleteljük. Burgonyapürével tálaljuk. Hidegen szendvicsre is nagyon mutatós. #1733 2009. február 2. 20:57 Válaszolj! Villám Zsuzsanna Lencseleves füstölt oldalassal/bakonyi specialitás/ Hozzávalók 400gr füstölt oldalas 250gr lencse 2-3 babérlevél 2 gerezd fokhagyma 4 dl tejföl 30 gr liszt só törött bors ecet,citromlé A megválogatott lencsét ...
nagyuska nagyuska
x
már örülök is neki,hogy csinálnak maguknak,mert most már nyugottaban elmehetek bárhová. #91 2009. március 4. 10:41 Válaszolj! Ferter Éva [Évi] 88: Nekem van oldalasom még a hütöbe a mult hétröl maradt,nem fözök frisset mert nem leszek itthon,a gyerekek meg csinálnak maguknak az ö izlésük szerint.De nagyon finom amit fözöl Katica mind a kedvenceim között van. #90 2009. március 4. 10:03 Előzmény ...
nagyuska nagyuska
x
rákenjük, a másik tésztával befedjük és jól lehűtjük. Eredeti osztrák recept. #645 2009. szeptember 26. 15:42 Válaszolj! Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác... Sült oldalas . (Ez a mai menü ) Hozzávalók: (2 fős adag) 45 dkg sertésoldalas 2 fej hagyma 4 gerezd fokhagyma köménymag só bors kevés olaj fehérbor A húst megmosom, és négy darabba vágom. Egy (teflon) ...
nagyuska nagyuska
Süti ajánló
Recept ilonkmama
Joghurtos káposztasaláta 2. bubszi
Répatorta gereica
Csokoládés csirke veronika74
Barackok sütemény horvathnemagdi
Narancsos túrós kocka bkisseva
tejkaramellás szelet ildikocsorbane2
Sümegi torta bubszi
Dupla csokis muffin veronika74
Kétszínű krémtorta klerierzsi
Szárnyas receptek
Csirkepaprikás 1vargaildyko
Tepsis csirke Update1 veronika74
Gesztenyés kacsaragu bubszi
Pulykarolád ribizlivel bubszi
Sajttekercs recept boszorlany
Csirkemell szezámos-mézes bundában ... anitahajdu
Almás csirkeaprólék leves 1vargaildyko
Egzotikus csirke recept Hozzávalók BUNDA 9 evőkanál liszt tnemarika
Jereván saláta bubszi
Uborkás metéltsaláta klerierzsi
Marhából készült ételek
Erdélyi rakott káposzta bubszi
Sváb hentes marhatokánya horvathnemagdi
Lasagne Bolognese veronika74
Ízőrzők – Siklós – horvathnemagdi
Buddha szülinapi levese noble
Recept jjanosne
szerb csevapcsicsi! ibolya58
Áfonyás csipkés marhalapocka recept gonda_katalin
Sólet reifregina
N betűs receptek horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Gombás zöldborsós szűzpecsenye ragu recept boszorlany
Fűszerkeverékek/házilag suzymama
Sz betűs receptek horvathnemagdi
Vaddisznó Római Tálban 1vargaildyko
Rakott kelkáposzta evavicus
Csülök Huszárné módra klara50
Mediterrán szűz bubszi
Gyuvecs bubszi
Kolbásszal készül horvathnemagdi
Brassói aprópecsenye II. 1vargaildyko
Halból készült ételek
Diós hal bulac57
Harcsapörkölt túrós csuszával peterimajoridozsahe
A lé a tét - avagy pár szó a horvathnemagdi
Dunakömlődi halászlé 2. bubszi
Receptek! jjanosne
Rántott ponty klara50
Boszorkányszigeti batyus halás bubszi
Karácsonyi fogások horvathnemagdi
Szentesti ponty recept jamborlulu
Lazacszelet Zöldségágyon 1vargaildyko
Vad ételek
Vadkacsa mézeskalácsos horvathnemagdi
Vacsoracsata-Barbi-Főétel veronika74
Fácán raguleves recept baggesz20
Fácán savanyú káposztával rochlitzne
Kisalföldi fácánleves bubszi
Receptek horvathnemagdi
Nagy emberek kedvenc étkei bulac57
vörösboros szarvasragu.. ibolya58
Fácánleves újházi módra tundihugi
szarvaspörkölt zsemlegombóccal faciendum
Spagetti ajánló
Ildykó rakott husi recije gabfe
EBÉD AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Receptek 3.japan margareta51
Brokkolis-szezámos spagetti 1vargaildyko
Finom falatok piroska0101
Őszi receptek emoke93
Csábító spagetti mennyei raguval tinka1951
Édes-savanyú bolognai rakott tészta recept jamborlulu
Rakott tészta zsokanita
Spagetti sült fokhagymával bulac57
Pizza receptek
13 filléres egytálétel, amiből kétszer fogsz szedni! tinka1951
Más nemzetek pizzái: bubszi
A kenyértészta átváltozásai horvathnemagdi
Lapo kenyér serpenyőben sütve faciendum
Sajtos-paradicsomos pizza recept jamborlulu
Pizza margareta51
Pizzás kiflik bulac57
x nagyuska
Tepsis pizza recept baggesz20
Kenyér lángos horvathnemagdi
Hamburger receptek
x nagyuska
Házi hamburger recept gonda_katalin
Hamburger horvathnemagdi
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Hamburger buci recept jamborlulu
Hamburger Puffancs recept boszorlany
Házi hamburger 2. recept kovacs_zsoka
Hamburgerzsemle /Limarától nanoka72
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU