Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
2011. nov. 14. Libás finom
2011. november. 14. Libás finomságok

Új segítőtársam akadt a konyhában - a férjem személyében. Így már voltaképp mindhárman (akarom mondani, négyen, hiszen a pocaklakó is aktívan velünk van) részt veszünk a hétvégi főzésekben. Dorka legjobban süteményeket szeret sütni és díszíteni, Ká a húsok fűszerezésében van otthon, én pedig krémleveseket és főzelékeket készítek a legszívesebben.:-)

Ká sosem volt a "sütés-főzés szerelmese", inkább lelkes fogyasztóként csellengett mindig a konyha közelében. Az elmúlt napokban azonban rákapott a közös munkára, és nem győzök ámulni és bámulni, hogy miket tud, pedig állítom, életében nem nyitott ki egy szakácskönyvet sem... Hiába, mondják, a férfiakban ösztönösen megvan az a tudás, amit én csak hosszú évek gyakorlása és sok-sok anyukámnak eleresztett telefon után tudtam csak elsajátítani, sőt, bizonyos dolgok még most sem mennek... de nem baj, majd idővel belejövök.

Szóval, a libával kezdődött minden. Nem készültem libasütésre, mivel Ényónál hétvégén libasültre voltunk hivatalosak, ám amikor Ká Márton napján beállított négy darab libacombbal, és az arcán diadalittas mosollyal, mondván, csak megszereztem... nem volt kérdés, megsütöm-e vagy sem. Nem tudom, mennyire lehet igaz a mondás, hogy aki "Márton napján libát nem eszik, ehetik egész évben, úgyis csak éhezik..." - mert korábban mi, anyáékkal szerintem nem ettünk sűrűn libát. Éhezni mondjuk nem éheztünk, de milliomosok sem voltunk, az is igaz. Mindenesetre most Ká vett egy lottószelvényt is a combok mellé, hátha nem csak babona a mondás.

Aztán nekiálltunk, és 10 perc alatt összeállítottunk egy meseszép eintopfot: a libacombokat befűszereztük, betettük egy jénaiba, és rászórtunk mindent, amit csak a zöldséges-gyümölcsös kosárban találtunk: almát, hagymát, paradicsomot, paprikát. Aztán a férjem elővett egy üveg fehér bort.
- Tudod, én nem ihatok bort... - mosolyogtam rá elnézően.
- Nem is neked lesz, hanem a libának - nevetett rám huncutul, majd jól meglocsolta a libacombokat.
- Borral sütjük meg? - hüledeztem.
- Persze - mondta azzal a hangsúllyal, mintha nem ez lett volna élete első libasültje - és mézzel.
- Mézzel? - hápogtam. - Én nem szeretem az édes húsokat. Szerintem ez nem jó ötlet.
- NNna, akkor csak figyelj! - mondta, és szépen megcsurgatta mézzel az egész tálat, majd lefedte ezüstpapírral, és a sütőbe tette a jénait.
Aztán teltek-múltak a percek, és egy óra múlva szédítő illatok kezdtek el keringeni a lakásban, nekem pedig szemernyi kétségem sem volt afelől, hogy Ká libasültje minden idők legfinomabb étele lesz...
Ká libasültje

Hozzávalók: 4 libacomb, szárnyas/pulyka fűszer, só, bors, 2 hagyma, 2 alma, 2 paradicsom, 1 paprika, 2-3 evőkanál Édes Anna, 2 dl fehérbor, 1-2 evőkanál méz
Elkészítés:
1.) A libacombokat megmossuk, sóval és szárnyas fűszerrel alaposan bedörzsöljük, és egy jénaiban elhelyezzük.
2.) Az almát megmossuk, magházát kiszedjük, cikkekre vágjuk, és a húsra szórjuk. A hagymát megtisztítjuk, cikkelyekre vágva a húsra szórjuk, és így teszünk a paprikával és paradicsommal is. Az összes zöldségre-gyümölcsre szórunk még egy kis fűszert és sót, illetve kiskanállal szépen eloszlatva az Édes Annát.
3.) A húsok alá öntjük a fehérbort, és a mézet a húsokra-zöldségekre-gyümölcsökre csurgatjuk. Lefedjük ezüstpapírral, és 2,5 órára a sütőbe tesszük 200 fokra.
4.) Ha lejárt az idő, 30 percig ezüstpapír nélkül sütjük a tálat, majd kivesszük egy deszkára, egy bögrébe merőkanállal lemerjük a keletkezett levet és zsírt (csak egy kicsit hagyjunk a húsok alatt).
5.) Visszatesszük a sütőbe a tálat, és a combok mindkét oldalát 10-10 percig grill fokozaton pirosra-ropogósra sütjük. Időnként a maradék szafttal meg is locsolhatjuk.
6.) Végül a libacombokat a sült zöldségekkel-gyümölcsökkel és sűrű szafttal együtt, rizzsel tálaljuk. (de jó hozzá a burgonya, tészta is, és mindenféle savanyúság).

A libacombok a zöldségek-gyümölcsök alatt lapulnak
Már így is nagyon mutatós, ugye?

A húsok egyszerre puhák belül, és kívül ropogósak
Egy merőkanalat megkentem olíva olajjal, így nem ragadt bele a rizs

A sült zöldségek is nagyon finomak
és még egy fotó (mert annyira büszke vagyok rá!!)

A férjemnek igaza volt, soha nem ettünk még ilyen finomat. A hús belül omlós volt (Dorka is meg tudta enni), kívül pedig piros és ropogós. És nem volt se bor, se méz ízű - tökéletesen sikerült. :-)

A visszamaradt pecsenyelét gondosan eltettük egy bögrébe, mondván, még remek levesalap lesz, vagy ráöntjük a következő egytálételre, a zsírt pedig leszedtem a bögre tetejéről, és átkanalaztam egy vajtartóba.

A jénaiból ennyi pecsenyelé és zsír maradt vissza A jénaiból ennyi pecsenyelé és zsír maradt vissza

Most pedig jöjjön egy újabb egytálétel, amit szintén nagyon gyorsan össze lehet állítani, és nagyon finom.
Szalonnás-kolbászos krumpli egy tál

Hozzávalók: 20 dkg főtt császár szalonna, 2 szál kolbász, 6 burgonya, 2 vöröshagyma, 1 paprika, 2-3 kanál Édes Anna, só, sült burgonya fűszer, pici víz
Elkészítés:
1.) A burgonyát, hagymát, paprikát megmossuk, felaprítjuk, és egy jénaiba szórjuk.
2.) A kolbászt félbe vágjuk, a szalonnát 4 darabba, és bevagdaljuk a tetejét, majd mindet a zöldségekre teszünk. Sózzuk, burgonyafűszerrel megszórjuk, Édes Annával ízesítjük, majd az egészet jól összekeverjük. Pici vizet öntünk alá, és betesszük a sütőbe, 200 fokra, 1 órára, és időnként megkeverve az egészet ropogósra sütjük.

Szalonnás-kolbászos krumpli egy tál

Megsütve

A következő recept Ényó kezeit dicséri, ami ráadásul rögtön két fogás, hiszen ő a libaléből rögtön egy mennyei levest is készített nekünk.
Libasült - Ényó módra

Hozzávalók: 6 db libacomb, a kisütött zsír és 1 db alma, só, erőleves kocka
Elkészítés:
1.) Annyi vízben (erőlevesben), amennyi éppen ellepi a húst feltesszük főni, sózzuk, majd forrástól számított 1,5 óra után levesszük a tűzhelyről. Kicsit hagyjuk hűlni, majd kivesszük a combokat.
2.) A combok bőrét finoman megemeljük és 1-1 vékony szelet almát töltünk alá. A főzőlé tetejéről leszedett és kisütött zsírral meglocsoljuk a tepsi alját és a húsok tetejét, majd alufólia alatt 200 fokra előmelegített sütőben 1,5 órát sütjük.
3.) A fólia eltávolítása után légkeverésre állítjuk a sütőt és még 25-30 percig pirítjuk a combokat. Párolt káposztával és burgonyával tálaljuk.
A főzőlevet leveszöldséggel dúsítva és kitűnő libalevest készítünk.

Ényó almás libasültje
Több napra kiváló fogás az egész családnak
Lila káposztával és burgonyával

és az elképesztően finom léből készült leves

Ényó még egy finom vajas pogácsát is sütött, szerintem direkt a kis Dorka kedvére, hiszen az óvodás rajong a pogácsákért - persze, melyik gyerek nem? A pogi nagyon finom volt, és rendkívül mutatós, de ezt a képeken ti is látni fogjátok. :-)
Ényó vajas pogácsája

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 tojás, 2 dl tejföl, 5 dkg élesztő, 2 kk só, 5 kk cukor, tetejére kevés reszelt sajt, szezámmag
Elkészítés:
1.) Sütés előtti este a lisztben elmorzsoljuk a margarint, belekeverjük a sót és a cukrot. Az élesztőt simára keverjük a tejföllel és a tojással, majd a liszthez tesszük és jól eldolgozzuk. Éjszakára a hűtőbe helyezzük. A tészta lágy lesz, de reggelre kissé megkeményedik. Ha nehezen boldogulunk vele, kevés lisztet még tehetünk hozzá.
2.) Másnap reggel . 2 cm. vastagra kinyújtjuk a tésztát, bevagdossuk a tetejét és kiszaggatjuk. Sütés előtt megkenjük tojással és a tetejére szórjuk a sajtot vagy a szezámmagot. 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.

Ényó vajas pogácsája

Nagyon omlós, könnyű pogácsa Nagyon omlós, könnyű pogácsa

Végül egy lélekmelegítő, nagyon egyszerű, de annál finomabb zöldségkrémleves, amit a gyerekek is nagyon szeretnek.
Sajtos-burgonyás zellerszár krémelves

Hozzávalók: 1 csomag zeller zöld, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 burgonya, 1 csomag petrezselyem, 1 liter víz, 1 knorr kocsonyás házias levesalap (vagy 2 erőleveskocka), 2 tömlős camping sajt (natúr)
A tálaláshoz: reszelt sajt, levesgyöngy
Elkészítés:
1.) A zöldségeket megmossuk, felaprítjuk, és feltesszük a leveskockával ízesített 1 liter vízbe főni, takarék lángon, fedő alatt. (nem kell több víz, mert akkor a végén nagyon híg lesz.)
2.) Ha megpuhultak a zöldségek ( 20-30 perc), hozzáadjuk a 2 tömlős sajtot, és botturmix segítségével krémesre mixeljük az egészet. Visszatesszük a tűzre, meg rotyantjuk, és azonnal, forrón tálaljuk. Reszelt sajt, és levesgyöngy remekül illik hozzá. Utóbbi az oviban nagyon népszerű, ezért mindig tartunk itthon.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: húsok fűszerezésében, konyha közelében, elmúlt napokban, közös munkára, férfiakban ösztönösen, libával kezdődött,

Bólétippek szilveszterre
mozgató rugója. A hozzávalókban az egyetlen fix a pezsgő és a gyümölcs - fontos tehát, hogy a bólé szénsavas legyen -s, de a pezsgő helyettesíthető bármilyen szénsavas üdítőitallal, ha egészségesebb és józanabb szeretnél maradni. Édes-hűvös bólé Hozzávalók: - 2 konzerv őszibarack - 2 liter őszibaracklé - 2 liter ananászlé - 2 üveg pezsgő - 2 liter vaníliafagylalt Elkészítés: A barackokat vagdosd apró darabokra, és helyezd egy nagy, mély ...
anna4459 anna4459
Egyben hagyott fantasztikus oldalas töltve
[/kep] Egyben hagyott fantasztikus oldalas töltve Töltött oldalas! Hozzávalók: 1,5 kg egyben hagyott sertés oldalas só, bors 2 gerezd fokhagyma 1,5 dl víz vagy sör ízlés szerint csípős édesítő (házi vagy Édes Anna/Erős Pista) A töltelékhez: fél dl olaj 1 fej vöröshagyma aprítva 2 gerezd fokhagyma szétnyomva 20 dkg sertésmáj apróra vágva 4 db zsemle beáztatva, kinyomkodva 2 egész tojás fél tk ...
lebo lebo
Egyszerű egytálételek kezdőknek
db piros kaliforniai paprika 1 db kápia paprika 2 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1,5-2 dl vörösbor 1 dl 100%-os paradicsomlé ½ dl olaj vagy 1 evőkanál mangalica zsír 3 teáskanál fűszersó 1 evőkanál őrölt édes-nemes pirospaprika 2 evőkanál gulyáskrém frissen őrölt bors 1 teáskanál kakukkfű A padlizsánt és a cukkinit lehámozzuk, apró kockára vágjuk. Megszórjuk sóval és húsz percig pihentetjük. A vöröshagymákat megpucoljuk, apróra ...
tinka1951 tinka1951
Erős Pista + Édes Anna házilag
Erős Pista és Édes Anna házilag elkészitése Hozzávalók: Erős Pista 1kg piros cseresznyepaparika 20 dkg só Édes Anna 1 kg paradicsompaprika 2o dkg só Elkészítés: A paprikát csak a szárát vágjukle 2X ledaráljuk, vagy az apritógépbe tesszük /pépé zuzzuk/ ráöntjük a sót és jól megkavarjuk. Másnap üvegekbe rakjuk jól le csavarozzuk és a polcra rakjuk. A paradicsom paprikával ugyan ...
veronika74 veronika74
Finomságok karácsonyra
receptje. Hozzávalók: 2,5 dl édes vörösbor 2,5 dl édes fehérbor 1,5 dl rum 5 dl víz 40 dkg cukor 2 db citrom 2 db narancs Elkészítés: A gyümölcsöket jól megmossuk, letörölgetjük, majd mindegyiket nagyon vékonyan meghámozzuk ...
kannalidia kannalidia
Gorgonzolás kínai kel pikáns
só, darált bors, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál mustár, fél citrom leve. Hozzávalók a húshoz: 10 db csirke szárny, a mustáros páchoz: 2 evőkanál olaj, 4 evőkanál mustár (én két félét tettem bele, csípőst is), 1 evőkanál akácméz, fél teáskanál Édes Anna, fél teáskanál paprika krém , kevés Worchester szósz és szója szóz, bors, Macalik fűszerkeverék. Elkészítése: A salátához a kínai kelt vékonyra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Az öntethez a többi hozzávalót összeturmixoljuk és rácsurgatjuk a ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Hortobágyi húsos palacsinta
pörkölthöz: 4 nagy csirkecomb só 2 vöröshagyma 2 húsos zöldpaprika 4 evők. olaj 1 evők. pirospaprika 2 kis paradicsom 3 evők. Univer pörköltízesítő 1 mk.Univer Erős Pista vagy csípős Piros Arany 1 kisk. Univer Édes Anna vagy csemege Piros Arany 2 dl tejföl 0,5 dl főzőtejszín 1 evők. finomliszt a tál kikenéséhez: 2-3 dkg vaj a palacsintatésztához: 20 dkg (10 evők.) finomliszt 2 tojás 3 dl tej 1,5 dl szódavíz ...
hajdueva56 hajdueva56
Süti ajánló
Sütőporos túrós pogácsa bulac57
Rigó Jancsi lantosneevi
Almás püspökkenyér recept gonda_katalin
Mézes muffin........ mailona
Máktorta recept boszorlany
Túrós pite omlós tésztából bkisseva
Receptek horvathnemagdi
Kekszes mákos sütemény nnpapszi
Mesy szelet vorosrozsa66
Habos álom, babapiskótával sütés nélkül! horvathnemagdi
Szárnyas receptek
Sült, töltött cukkíni bubszi
Csirkés saláta bubszi
Csirkemell szezámos-mézes bundában ... anitahajdu
Csirkemell zabtésztában bubszi
Pakisztáni pulykacurry bubszi
Bakonyi betyárleves wegnerzs
Pipimuffin nanoka72
Recept jjanosne
Csirkés-sonkás töltött paprika bubszi
Saslik CSIRKEMELLBŐL suzymama
Marhából készült ételek
K betűs receptek horvathnemagdi
Ír sörös gulyás: ujjozsef
A Csordásleves receptje: ujjozsef
Kolozsvári gulyás bubszi
Marhasteak bulac57
Cseh marharagu bulac57
Szekszárdi ínyenc pörkölt klara50
marhanyelv körözöttel töltött bubszi
Paszticio macoka65
Rakott hús bubszi
Sertésből készült ételek
Burgonyás hústekercs bulac57
Babgulyás recept jamborlulu
Receptek horvathnemagdi
Csülökös bab(Nagymuter féle) nagy adag recept jamborlulu
temesi rakott csülök ibolya58
Bakonyi sertéspaprikás moncsika77
Csülök kenyértésztában nnpapszi
Tihanyi barátok eledele horvathnemagdi
Temesvári sertéstokány suzymama
Tejfölös-sajtos rántott hús recept jamborlulu
Halból készült ételek
Harcsapörkölt túrós csuszával peterimajoridozsahe
Részeges ponty jozsef_olah_9843
Lazacos spenótos rakott tészta recept baggesz20
B betűs receptek horvathnemagdi
Boszorkányszigeti halászlé bubszi
Süllő kapros túrós tésztával bulac57
Angolna receptek jozsef_olah_9843
Tejfölös harcsafilé bubszi
Hideg ponty túrókrémmel bubszi
Karácsonyi receptek yaskane
Vad ételek
Nyúlpörkölt margoka59
Fácán rizzsel, bácskai módra bubszi
Óda a töltött káposztához tripike
Gesztenyével töltött fácán taltos1
Töltött káposzta bkisseva
B betűs receptek horvathnemagdi
Ízőrzők – Egervár – horvathnemagdi
Fácán vörösborban horvathnemagdi
fácán(pulyka)becsinált leves donaldduck
Áfonya, a csodabogyó horvathnemagdi
Spagetti ajánló
Kínai recept horvathnemagdi
Hagymás-tarjás spagetti... 1vargaildyko
Kínai csirkés spagetti recept kovacs_zsoka
Spagetti szalonnával recept gonda_katalin
Könnyű, nyári ételek snbela44
Sajtos sertésborda 1vargaildyko
Szójás-húsos spagetti bubszi
Zöldséges spagetti bubszi
Vörösboros spagetti bubszi
Bolognai spagetti sütőben elkészítve recept gonda_katalin
Pizza receptek
Sonkás-tojásos pizzatöltelék bubszi
Gyors ebédek... biharijudit
Egyszerű és olcsó fogások hétköznapra gyorskaja tinka1951
Ananászos pizza recept baggesz20
Mexikói pizza recept gonda_katalin
Görög pizza tundihugi
Csokidarabos kiflik recept kovacs_zsoka
Pizza tészta I. - II. 1vargaildyko
Pizzas muffin ketchuppal recept gonda_katalin
Koktélparadicsomos quiche horvathnemagdi
Hamburger receptek
Házi hamburger veronika74
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Szendvics, a 250 éves sikerdarab horvathnemagdi
Hamburger zsemle recept baggesz20
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Hamburger horvathnemagdi
Házi hamburger recept baggesz20
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
x nagyuska
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU