Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Halételek
Halászlé

Hozzávalók: 80 dkg-os ponty, 1 hagyma, 10 dkg zöldpaprika, 5 dkg paradicsom, pirospaprika.
A ponty fejét, uszonyait, farkát levágjuk, törzsét kifilézzük, beirdaljuk és ujjnyi csíkokra vágjuk. A haltejjel, ikrával együtt besózzuk. A kiesett részeket, csontokat 2 l vízben egy nagy, felszeletelt hagymával, sóval 3-4 órán át nagyon csendesen fozzük. A levet áttörjük, belerakjuk a halfiléket, az ikrát, tejet, a zöldpaprikát és a paradicsomot apróra vágva és lassan, egyenletesen fozzük. A közben felgyult halzsírra pirospaprikát szórunk, jó boven. A halászlé akkor jó, ha a föléje tartott kezünk a párájától ragacsossá válik.
Vegyes halból is készítheto halászlé: szokás az alaplevet apró halakból elkészíteni és azután belefozni a nagyobb halak felszeletelt húsát.

Halászlé burgonyával

Hozzávalók: személyenként 2-3 burgonya és 2-3 kisebb hal (keszeg, sügér, kárász), 1 nagy fej vöröshagyma, tojásnyi zsír, 1 evokanál pirospaprika, 1 cikk fokhagyma, 1-2 zöldpaprika, 1 csípospaprika, só.
A halakat megtisztítjuk, az uszonyokból, fejekbol alaplevet készítünk (mint fent). A halakat lapjára elvágjuk, irdalással az apró szálkákat bevagdaljuk, majd ujjnyi darabokra vágjuk, besózzuk. A hagymát apróra vágva a zsírban megpároljuk, rátesszük a pirospaprikát, fokhagymát, apróra vágott csípos- és zöldpaprikát, feltöltjük az elkészült alaplével. 10 perc forralás után beletesszük a kockára vágott burgonyát. Amikor ez félig megfott, belerakjuk a halszeleteket és keverés nélkül lassan készre fozzük.

Bundázott hal

Hozzávalók:: egy 60-70 dekás szép ponty vagy más hal, 2 tojás, 3 kanál liszt, 1 kanál olaj, szóda-vagy ásványvíz, só, bors. Olaj a sütéshez.
A pontyot kifilézzük, szeletekre vágjuk, sóval borssal megszórjuk. A tojásból, lisztből csipet sóval, 1 kanál olajjal, annyi szóda- vagy ásványvízzel, amennyit felvesz, sűrű palacsintatésztát keverünk. A halszeleteket belemártjuk és bő forró olajban pirosra sütjük. Petrezselymes burgonyával, salátával tálaljuk, de adhatjuk előételnek is tartármártással kísérve.

Hal bormártásban

Hozzávalók:: Süllőt szokás így készíteni, de más édesvízi vagy tengeri, nagyobb, nem túl száraz húsú halból is finom.
A halakat kifilézzük, így minden halból 2 szeletünk lesz, amelyeket besózzuk. Pecsenyetepsiben vajat forrósítunk és a szeleteket belerakva kissé átpirítjuk. Közben simára keverünk 1 csapott kanál lisztet 1 dl tejföllel, 2 dl borral, csipet sóval, borssal. Ráöntjük az átpirított halra és a sütőben megpároljuk.

Halpaprikás.

Hozzávalók:: 1 kg vegyes hal vagy ponty, 2 fej hagyma, 1 kanál pirospaprika, 1 nagy kanál zsír, 1-2 dl tejföl, só.
A halat keresztben kétujjnyi szeletekre vágjuk és besózva félóráig állni hagyjuk. Közben a hagymát nagyon apróra megvagdaljuk, forró zsírba tesszük és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, belerakjuk a halszalateket azzal a lével együtt, amit engedtek és a fedő alatt lassú tűzön pároljuk. Ha kell, időnként egy evőkanál vizet adunk hozzá. Amikor a hal elkészült, összeforraljuk a tejföllel és apró galuskával tálaljuk.

Hal paradicsomban

Hozzávalók::1 kg hal, 2-3 főtt burgonya, 50 dkg paradicsom, 10 dkg vaj, só, bors, petrezselyemzöld. Bármilyen, friss vagy fagyasztott halból készíthető.
A megtisztított, kimosott halakat besózzuk. A burgonyát megreszeljük nagylyukú reszelőn, összekeverjük apróra vágott petrezselyemzölddel, kis sóval, borssal és a halak hasüregébe töltjük. Kivajazott tűzálló tálba rakjuk, rátesszük a meghámozott, feldarabolt paradicsomot, ráöntünk 10dkg forró vajat, kissé megsózzuk, borsozzuk és a forró sütőben megsütjük, saját levével öntözgetve. Párolt rizzsel tálaljuk.

Halpörkölt

Úgy készül, mint a halpaprikás, de tejföl nélkül és azzal a különbséggel, hogy a paprikás hagymát egy tejmerőkanál vízzel megpároljuk és azután rakjuk bele a halszeleteket. Tarhonyával tálaljuk. Nyáron 1-2 karikára vágott zöldpaprikát szórunk a tetejére.

Halszeletek lecsóval

Hozzávalók:: 60 dkg halszelet, 3 hagyma, 6 zöldpaprika, 4 paradicsom, 1 kanál zsír, só, bors.
A szokott módon lecsót készítünk és amikor majdnem kész, belerakjuk a halszeleteket és puhára pároljuk. Petrezselymes párolt rizzsel tálaljuk.

Halszeletek paprikásan

Hozzávalók: 60-70 dkg ponty, harcsa, süllő, vagy kecsege, 1 hagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 kanál pirospaprika, 2-3 kanál olaj. A halat kifilézzük, a filéket irdaljuk és besózzuk, a kiesett részekből, csontokból alaplevet főzünk, kevés vízzel.
A filéket mindkét oldalukon forró olajban megsütjük, kiszedjük. Az olajban megpároljuk az apróra vágott hagymát, ráhintjük a pirospaprikát, feltöltjük a leszűrt alaplével (nem kel sok mártása legyen!). Beletesszük az apróra vágott zöldpaprikát, paradicsomot. Lassan puhára főzzük, aztán belerakjuk a filéket és lefödve tovább pároljuk. Apró galuskával tálaljuk.

Hal tejföles mártásban

Hozzávalók: 1 kg friss vagy fagyasztott hal, 1 citrom, 2 dl tejföl, kevés fehérbor, 5 dkg vaj, só, bors, 1 kiskanál liszt.
A megtisztított halat szeletekre vágjuk, besózzuk, borssal és citromlével meghintjük, 1-2 órán át állni hagyjuk. Akkor a vajat megforrósítjuk, a halszeleteket átsütjük, rátöltünk 2-3 kanál bort, minden halszeletre egy vékony, kettőbe vágott citromszeletet fektetünk. Az edényt lefödjük és a sütőben megpároljuk. Amikor a hal megpuhult, melegített tálra rakjuk. Levét leforraljuk a tejfölben elkevert liszttel és a mártást a halra öntjük. Burgonyapürét vagy párolt rizset adunk mellé.

Haltekercsek szalonnában sütve

Hozzávalók: 1 kg hal, 15-20 dkg szalonna, 1 csésze fehérbor, só, paprika, petrezselyemzöld.
Nagyobb, kb. 1 kg-os halat megtisztítunk, kifilézzük és háromujjnyi szeletekre vágjuk. A szeleteket sóval, paprikával megszórjuk, felsodorjuk és papírvékonyra vágott szalonnaszeletekbe csavarjuk, fonallal átkötjük a tekercseket, bőven vajazott tűzálló tálba állítjuk, leöntjük borral és a sütőben megpároljuk. Petrezselyemzölddel megszórva, burgonyasalátával tálaljuk.

Hal vajban

Hozzávalók: egy szép nagy süllő vagy bármilyen más nagyobb hal, 5 dkg vaj, 1dl tejföl, só, ecet, petrezselyemzöld.
A megtisztított halat egészben hagyva gyengén sós-ecetes vízben puhára pároljuk, csendes főzéssel. Óvatosan forró tálra emeljük. A vajat megforrósítjuk, belekeverjük a tejfölet és ráöntözzük a halra. Körberakjuk sós vízben főtt burgonyahasábokkal és az egészet beszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel.

Harcsaszelet borban

Hozzávalók: 80 dkg harcsaszelet, 20 dkg füstölt szalonna, 2 fej hagyma, 4 zöldpaprika, 3 paradicsom, 2 dl fehérbór, zsír, só, bors, pirospaprika, liszt.
A kicsontozott halat szeletekre vágjuk, sóval, borssal meghintjük, lisztbe forgatjuk és forró zsírban átsütjük. Más edényben kiolvasztjuk az apró kockákra vágott szalonnát, megpároljuk rajta a hagymát, hozzáadjuk a pirospaprikát, felaprított zöldpaprikát és paradicsomot. Sóval, borssal fűszerezzük, felengedjük a borral, belerakjuk a kisütött szeleteket és puhára pároljuk. Vajban megforgatott galuskát adunk mellé.

Hirtelensült halszeletek

Hozzávalók: 1 kg hal ( legjobb, ha nagyobb, lehetőleg szálkamentes hal, pl.: pisztráng, süllő, harcsa, ponty stb., de lehet akár fagyasztott tengeri hal is), kb. 4 kanál liszt, 1 kiskanál pirospaprika, só, bors, olaj vagy fele olaj-fele zsír a sütéshez. Liszt és paprika helyett használhatunk finomra darált kukoricalisztet is.
A nagyobb halakat kifilézzük, a kisebbeket egészben hagyjuk: közepes halakta U alakú szeletekre vágjuk. Sóval, borssal megszórjuk, kissé állni hagyjuk. A lisztet összevegyítjük pirospaprikával, a halakat megforgatjuk a lisztben és forró zsírban pirosra, ropogósra sütjük. Citrommal vagy tartármártással alőételnek is megfelel, de tálalhatjuk burgonyakörettel vagy salátával is.

Kékre forrázott pisztráng

Hozzávalók: Hozzávalók: 4 db szép pisztráng, só, ecet, citrom.
A megtisztított pisztrángokat meglocsoljuk ecettel és 15 percig állni hagyjuk. Akkor pecsenyetepsibe fektetjük és leforrázzuk annyi lobogó sós vízzel, amennyi a halakat ellepi. Nagyon csendes tűzön puhára főzzük, majd lyukas lapáttal óvatosan forró tálra szedjük. Citromkarikákkal körberakjuk és vajas-petrezselymes burgonyával tálaljuk.

Kirántott hal

Úgy készül, mint a hirtelensült halszeletek, de nem csak lisztbe, hanem felvert tojásba és morzsába is beleforgatjuk ( vagy csak lisztbe és tojásba). Forró zsírba kisütjük, citrommal, tartármártással előételnek, petrezselymes vagy zsírban sült burgonyával és salátával önálló ételnek tálalhatjuk.

Pisztráng főzve

Hozzávalók: : 4 db szép pisztráng, 1 vöröshagyma, só, bors, babérlevél, ecet, citromhéj.
Páclevet készítünk jó borecettel, sóval, borssal, babérlevéllel, lehámozott citromhéjjal, egy karikára vágott hagymával. Beletesszük a halat, és vigyázva, hogy túl ne főjjön, csendesen puhára főzzük. Vajban megforgatott, tejföllel meglocsolt főtt burgonyát adunk mellé. Az így készített pisztráng hidegen is jó, de akkor a páclébe tegyünk zöldséget is és ezzel díszítjük a halat. Másfajta halat is lehet így készíteni.

Ponty bormártásban

Hozzávalók:1 kg ponty, 2 dl fehérbor, 4 kanál olaj, 1 kanál paradicsompüré, 3-4 cikk fokhagyma, só, bors, citrom.
A halat bedörzsöljük sóval, borssal, tepsibe fektetjük, leöntjük az olajjal és 1 dl borral hígított paradicsompürével. Mellérakjuk a fokhagymát, a halra néhány citromkarikát fektetünk és a sütőben megsütjük. A halat tálra tesszük, mártását a megmaradt borral felforraljuk és ráöntjük. Burgonyakörettel tálaljuk.

Rácponty

Hozzávalók: : 1 db szép nagy ponty, 1 kg burgonya, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, 5 dkg füstölt szalonna, 10 dkg vaj, 2 dl tejföl, só, bors, paprikakrém vagy pirosarany.
A burgonyát hajában megfőzzük. A pontyot besózzuk, mindkét oldalát éles késsel kétujjnyi távolságokra mélyen bevagdaljuk, a résekbe egy-egy kis szalonnaszeletkét teszünk. Mély tűzálló tálat vastagon megvajazunk, kétujjnyi vastag réteget rakunk az aljára a karikára vágott burgonyából. Megszórjuk apróra vagdalt zöldpaprikával és paradicsommal, ráfektetjük a halat. A hal hátát megkenjük paprikakrémmel. A vajat megforrósítjuk, rálocsoljuk a halra, megöntözzük a tejföllel és a sütőbe tesszük. Saját levével többször öntözgetve sütjük, amíg a hal pirosra sül.

Süllő vörösborral

Hozzávalók: : 2 db. kb. félkilós süllő, 10 dkg vaj, fél fej vöröshagyma, 2 dl vörösbor, 4 kanál paradicsomlé, 1-2 kanál ecet, só.
A megtisztított halakat hosszában kettévágva kicsontozzuk, a filéket besózzuk. A halcsontokat, fejeket 2 dl vízben addig főzzük, míg a víz felére apad. A megforrósított vajban üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát, feltöltjük a borral, hozzáadjuk a paradicsomot, 1-2 kanál ecetet, megsózzuk, hozzászűrjük az alaplevet. A mártás kis lángon, fedő alatt 10-15 percig főzzük, akkor belerakjuk a haldarabokat és egyenletes, lassú tűznél kb. 20 percig pároljuk, kevergetés nélkül. Párolt rizzsel tálaljuk.

Tejfölös ponty

Hozzávalók: : Hozzávalók: egy kb. 1 kilós ponty, 2 fej hagyma, 1 kanál zsír, 2 dl tejföl, 1 kanál liszt, só, pirospaprika, petrezselyemzöld.
A megtisztított halat szeletekre vágjuk és besózzuk. Az apróra vágott hagymát zsírban megpároljuk, paprikázzuk, rárakjuk a halszeleteket és 2 dl vízzel feltöltve, csendesen pároljuk. Amikor majdnem kész, a mártást a liszttel és a tejföllel besűrítjük és az edényt fedő nélkül 10 percre a forró sütőbe tesszük. Petrezselyemzölddel megszórva, burgonyapürével vagy galuskával tálaljuk.

Tengeri hal paradicsomosan

Hozzávalók: : 1 kg tengeri hal, 2 kanál olaj, 4-5 cikk fokhagyma, 2 kanál paradicsompüré, 2 dl fehérbor, só, bors, citromlé.
A halat megtisztítjuk és amennyire lehet, kicsontozzuk. Meglocsoljuk citromlével és állni hagyjuk, amíg a mártás elkészül. A mártáshoz a megforrósított olajba beledobjuk a zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk és a borral feltöltve, felforraljuk. A halszeleteket tűzálló tálra rakjuk, ráöntjük a mártást és kb. félórára a forró sütőbe tesszük. Sós vízben főtt burgonyát adunk hozzá köretnek.
novakferenc novakferenc
Címkék: halászlé akkor, föléje tartott, párájától ragacsossá, alaplevet apró, nagyobb halak, halakat megtisztítjuk,

A marokkói csodaelixír
Budapesten is legalább két helyen (Culinaris, Vom Fass). A tradicionális marokkói recepteken túl nemigen van bevett felhasználási módja, lehet tehát kísérletezgetni! Ajánlják sütőtökkrémlevesbe (kipróbáltam, zseniális), de salátákat, gyümölcsöket, hús- és halételeket is izgalmas irányba repíthet el. --Amlou Hozzávalók: 5 dkg mandula 5 dkg méz késhegynyi fahéj 0.5 dl arganolaj A mandulát sütőben 5 perc alatt aranybarnára pirítjuk, majd robotgépben ...
relisisi relisisi
A négy alapmártás
bársonyos mártás, velouté mártás (ejtsd: völuté) Vajas fehér rántás alaplével felöntve. Az alaplé az étel jellegének megfelelően lehet szárnyas, hal vagy borjú, a lényeg, hogy a csontokat nem kell pirítani, mint a barna mártásnál. Csirke és halételek kiegészítője. Mártásvariációk fehérmártásból: Velencei mártás: halapléből tojással, borral, spenóttal Auróra szósz: paradicsommal Supreme (ejtsd:szüprem) mártás: cayenne borssal, citromlével Hozzávalók: 4 dkg ...
tundihugi tundihugi
Az olasz lakoma
borsozd. A keveréket öntsd rá a tésztára, és keverd össze gyors mozdulatokkal úgy, hogy a tojás éppen csak megdermedjen. Szórd rá a maradék sajtot, és tálald azonnal. Második fogás (Secondi) Mindezek után következnek a hús- vagy halételek, - leggyakrabban bárány vagy borjú, nyúl, esetleg valamilyen hosszan érlelt füstölt sonka. Meg kell jegyeznünk a hitetlenkedő magyar gyomrú olvasóink kedvéért, hogy ezekből egészen kis mennyiséget esznek, szinte csak az ízek kedvéért, és nem ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Bazsalikom gyógyhatásai
értékes íz- és illatanyagait. Mivel szárítva bárhol kapható, ha tartósítani akarod, érdemes a szárastól letépett növényt celofánba tekerve a mélyhűtőben tárolni. Alkalmas levesek, főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások, darált húsok, halételek, kolbászáruk, növényi ecetek, ecetes és vizes uborka ízesítéséhez, és gyógytea készítéséhez. Ízhatását kellemesen egészíti ki a citrom és a fokhagyma. Tippünk könnyű nyári vacsorára Ne feledd, a bazsalikom a mediterrán világban a ...
roanna roanna
Egyszerü nyári leves...
között emésztési zavarok ellen - kiváló görcsoldó -, és álmatlanságot is megszünteti. Hogyan használd: Főtt vagy párolt húsok, húsgombócok mellé kitűnő kaporszószt készíthetsz belőle - előzőleg vágd apróra! Ezen kívül levesek, mártások, halételek, főzelékek ízesítője, valamint kovászos uborka és tök eltevésekor is hasznát veheted. Ha pedig könnyű rágcsálnivalóra vágysz, hasábra vágott zöldségekhez (sárgarépához, zsenge karalábéhoz például), tejfölbe keverve a szárított kaprot, finom mártogatóst ...
gaby13 gaby13
Fehérmártás recept
Hozzávalók: 1 db tojás sárgája 2 db citrom leve (vagy 1 ek ecet) 4 dkg liszt 6 dkg vaj 2 dl víz 1 csipet só 1 csipet bors Elkészítés: Felhevítünk 3 dkg vajat, belekeverjük a lisztet, majd azonnal felengedjük vízzel vagy húslevessel. Megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd gyorsan addig keverjük, amíg meg nem sűrűsödik. A tűzről levéve beletesszük a maradék 3 dkg vajat és a citromlevet vagy az ecetet. Felhasználható: ...
boszorlany boszorlany
Fözzünk busából bármit......
értékelte a tálalást, az étel vizuális megjelenését, összetevőit és a borválasztást. A számtalan szokatlan és meglepő receptet kóstolgatva pedig ismét bebizonyosodott, hogy a kevesek által kedvelt, jellegtelen ízű busa kiválóan alkalmas a legkülönfélébb halételek elkészítésére. Busa halászlé Hozzávalók: 0,5 kg busa apró, 0,6 kg busa patkó, 1 fej vöröshagyma, 2 db paradicsom, 2 db tv paprika, 2 gerezd ...
maca23 maca23
Süti ajánló
Málnás-citromos joghurttorta smiri
Tomi szelet zsokanita
Alap variáció hidegtálra aprochef
Bicikli szelet horvathnemagdi
Mákos rakott kifli... jotunder60
Márványos tetejű diós süti andrilaszlone
Francia saláta recept kovacs_zsoka
Kakaós gyümölcstorta horvathnemagdi
Túrós-barackos pite recept boszorlany
Tojásos saláta mogyorós öntett horvathnemagdi
Szárnyas receptek
Lasagne pulykahússal sarkadykati
Brassói aprópecsenye bbbarbara
Alufóliás csirke+köret veronika74
. Csípős gombás csirkecomb csíkok reifregina
Almás céklasaláta bulac57
Húsgolyók curryvel horvathnemagdi
CSIRKECSONTleves bubszi
palóc töltött csirke ibolya58
Ananászos pulykamellfilé 1vargaildyko
csongrádi tepsis csirke ! ibolya58
Marhából készült ételek
töltött káposzta ! ibolya58
Húskolbászkák rostélyon ujjozsef
Szendvicstorta yocoo
Mindent bele chilis bab horvathnemagdi
Kecskeméti gulyásleves recept jamborlulu
Receptek jjanosne
montenegrói makaróni ! ibolya58
Balti okroska ! ibolya58
Mexikói chilis bab bulac57
Recept... rochlitzne
Sertésből készült ételek
Tojásos tarjás fasírt anyu65
Erdélyi tárkonyos húsgombócleves evavicus
Erdélyi rakott káposzta 3. bubszi
Csülök kocsonyázva mohini
Chilis bab recept kovacs_zsoka
Zöldbabos-tejfölös sertés horvathnemagdi
Római tálas hús bubszi
Ízőrzők – Kisnána – horvathnemagdi
Bakonyi szalonnás-zöldséges (betyár) leves recept gonda_katalin
Kolbásszal töltött malackaraj suzymama
Halból készült ételek
Körösi halászlé bubszi
rácalmási rakott ponty ! ibolya58
Vadkacsa mézeskalácsos töltelé horvathnemagdi
Karácsonyi ételreceptek zsigaiklara
Keszeg Sütve 1vargaildyko
Halas rétes. csibi52
Pisztráng alufóliában bubszi
5 tipp a család egészségesebb veronika74
Grillezett Lazacszelet 1vargaildyko
Céklasaláta (füstölt angolnáva bubszi
Vad ételek
Fácnleves vinlaci
szarvasi lakodalmak levese ! ibolya58
vörösboros szarvasragu.... ibolya58
Vadhús horvathnemagdi
Recept rakosferenc
Csülök Eta módra! nanoka72
Karácsonyi ételek tomicica
Bableves szarvaspörkölttel tundihugi
Nyúlpörkölt veronika74
Kisalföldi fácánleves bubszi
Spagetti ajánló
Fokhagymás spagetti margoka59
kakukkfű suzymama
***HÚSVÉTI**rakottas*** bubszi
Spagetti saláta zsokanita
Spagetti kétféle hússal recept jamborlulu
Kínai zöldséges-csirkés tészta gigi55
Mézes mustáros pulykatokány recept kovacs_zsoka
Tejszínes gombás krém pirítósra zsokanita
Rakott milánói recept boszorlany
Bolognai zöldséges rétes veronika74
Pizza receptek
Pizza Luca bubszi
Rozsos-lenmagos, póréhagymás pizza noble
Pizzás csiga veronika74
Pizzás táska ujjozsef
Serpenyős pizza 15 perc alatt bkisseva
Gyümölcsös pizza kohlinka
Pizzás csiga 2 recept gonda_katalin
Pizza recept margareta51
Pizza tészta házilag koju
Krumplikavalkád színesen horvathnemagdi
Hamburger receptek
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Szendvics, a 250 éves sikerdarab horvathnemagdi
Hamburger horvathnemagdi
Hamburger buci recept boszorlany
Házi hamburger recept baggesz20
Hamburger buci recept jamborlulu
mustár készítése házilag irmus
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
Ázsiai hamburger klerierzsi
Hamburger zsemle recept baggesz20
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU