Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Karácsonyi menü - újragondolva
A karácsony mindenkinek mást jelent. Az biztos, hogy mindannyian ragaszkodunk gyerekkori emlékeinkhez, de ugyanakkor változunk is - karácsonyi szokásaink és kedvenc recepteink is.

Aki egy kicsit szakítana a hagyományokkal, a klasszikus ponty halászlé helyett készíthet más halból más karácsonyi levest - így amur hallevest is, ami kitűnő fogás lehet például a narancsos csirkemájpástétom után.

Az elmúlt évek folyamán a pulyka a magyar háztartások jelentős részében a karácsonyi menü sztárjává vált. Ami nem is csoda, hiszen könnyen elkészíthető, sokféleképp ízesíthető, bármivel tölthető és nagyon kiadós. Ugyanakkor a legtöbb ünnepi menü ma már elképzelhetetlen a bejgli, a halászlé és a pulyka mellett mákosguba nélkül. Nem véletlenül.

Narancsos csirkemájpástétom

Hozzávalók:
60 dkg csirkemáj, 2 narancs héja, 1 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, frissen őrölt bors, kis maréknyi kakukkfű, só, 0,5 dl fehér száraz bor, 15 dkg vaj, 0,5 dl tejföl

Elkészítés:
A májat megtisztítjuk, apróbb darabokra szeljük. A vaj felét egy serpenyőben megolvasztjuk. A hagymát felaprítjuk, majd a vajra tesszük. Miközben dinsztelődik, a fokhagymákat egy nyomó segedelmével szintén a serpenyőbe juttatjuk. Néhány percig kevergetjük, majd amikor már üveges a hagyma, hozzáadjuk a csirkemájat, és 4-5 percig pirítjuk. A serpenyőből szűrővel kivesszük a hagymás májat, és egy nagy keverőtálba borítjuk.

A serpenyőben maradt gazdag pörcöket a borral felkapatjuk, majd a májhoz adjuk. Sózzuk, borsozzuk, a narancshéjakat ráreszeljük, tejföllel kikeverjük, botmixer segítségével krémessé simítjuk, és olyan fedeles dobozkába tesszük, amit utána jól le tudunk majd zárni.

A megmaradt vajat a serpenyőbe tesszük, megolvasztjuk. Kakukkfüvet szórunk bele, és egy kicsit megfuttatjuk a vajon. Ezzel a vajjal fedjük le a tálkában lévő pástétomot, amit minimum 4-5 órát hűtünk. Tálalás előtt egy kicsit hagyjuk szobahőmérsékleten melegedni, mert hűtő hidegen nem az igazi.

Amur raguleves

Hozzávalók:
1 kg amur, 1 fej vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 szelet zeller, 1 csokor petrezselyem, 1 citrom, 1 babérlevél, 2 dkg margarin, 2 evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 2 tojássárgája

Elkészítés:
Az amurt megtisztítjuk, megmossuk, kifilézzük. A filéket kb. 1,5 x 1,5 cm-es kockákra vágjuk, megsózzuk, és felhasználásig hűtőbe tesszük. A hagymát, a zöldséget megtisztítjuk, megmossuk, és apró kocára vágjuk. A petrezselymet megmossuk, és felaprítjuk. A citrom levét kifacsarjuk.

A hal csontjából, a fejből, uszonyokból kb. 1 l vízzel, sóval, borssal, a babérlevéllel alaplevet főzünk. Fazékban felolvasztjuk a margarint, belekeverjük a zöldségeket, és félpuhára pároljuk. Hozzáadjuk a halhúst, a petrezselymet, sóval, borssal ízesítjük, megszórjuk a liszttel, lazán összekeverjük, és rászűrjük a hal alaplevet.

Lefedve, lassú tűzön kb. 20 percig főzzük, citromlével ízesítjük. Levesszük a levet a tűzről. A tejszínt kikeverjük a tojássárgával, és tálalás előtt ezzel sűrítjük a levest. Tovább forralni már nem szabad!

Baconbe tekert bélszín libamájjal és borsmártással

Hozzávalók:
70 dkg marhabélszín, 25dkg hízott libamáj, zsemle, a páchoz: mustár, őrölt bors, olaj,1 közepes vöröshagyma karikázva, a sütéshez: 2-3 evőkanál olívaolaj, a mártáshoz: 1 teáskanál durvára őrölt színes bors, 1 dl tejszín, 1/2 dl száraz fehérbor, 1 teáskanál dijoni mustár, csipet cukor, só

A leöblített bélszínt kb. kétujjnyi szeletekre daraboljuk. Kézzel kicsit meglapogatjuk. Mustárral, őrölt borssal, olajjal pácot készítünk, bekenjük vele a húsdarabokat, majd kis dobozba tesszük, közé hagymakarikákat helyezünk. Feltöltjük olajjal, és hűtőben több napig érleljük.

A főzés kezdetén a zsemlét 1cm-es vastagra szeleteljük, a fazonját a hús méretéhez igazítjuk, szárazon megpirítjuk - ez lesz a kruton a hús alá.

A húst a pácból kivesszük, köré tekerjük a bacont, fogvájóval rögzítjük, és felhevített olajban mindkét oldalát 10-12 perc alatt megsütjük. A megsült húsokat a krutonra helyezzük.

Közben a libamájat felszeleteljük, enyhén sózzuk, borsozzuk, kevés majoránnával meghintjük és a visszamaradt pecsenyelében rövid idő alatt mindkét oldalát megsütjük, majd a húsok tetejére tesszük.

A húsból visszamaradt pecsenyeszaftra kevés vizet öntünk és felmelegítjük, hogy a sütőedény aljáról a letapadt pecsenye ízek feloldódjanak, közben egy másik kis edényben kevés vajon a durvára tört borsot megfuttatjuk, majd ráöntjük a feloldott pecsenyelét, hozzáadjuk a bort, a tejszínt és a mustárt, rövid lére forraljuk és csipet cukorral ízesítjük. A bélszínnel együtt tálaljuk.

Karácsonyi pisztráng

Hozzávalók:
2 kis, konyhakész pisztráng, 2 gerezd fokhagyma, 4 dkg liszt, 10 dkg mandula, 1 dl tejszín, fél citrom leve, 10 dkg vaj, 0,5 dl fűszeres olaj (pl. tárkonyos, rozmaringos vagy kakukkfüves), só

Elkészítés:
A ledörzsölgetett halat beirdaljuk. Sóval bedörzsöljük, citromlével meglocsoljuk és fűszeres olajjal kenegetjük. 20 percig állni hagyjuk. A nedvességet leitatjuk, a halat lisztbe forgatjuk és megforrósított vajon minden oldalon megsütjük. Zúzott fokhagymával meghintjük, mellédobjuk a lehéjazott mandulát és még 1 percig pirítjuk. Felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk. Párolt rizzsel körítjük.

Karácsonyi sült pulyka sonkakrémes burgonyával

Hozzávalók:
1 fiatal pulyka (6-8 kg), 20 dkg füstölt bacon, só, bors; a krumplihoz: 6 nagy főtt krumpli, 1 hagyma, fél liter tej, 20 dkg füstölt sonka, 5 dkg vaj, 1 kanál őrölt bazsalikom, 1 kanál őrölt petrezselyem, 3 kanál sima liszt, só, bors

Elkészítés:
A pulykát kívül-belül sóval és borssal bedörzsöljük, majd a baconnal beborítjuk és megkötözzük. Ezután 220 fokon 50 percig sütjük. Ezt követően lejjebb vesszük a hőmérsékletet (180 fokra) és további 3 órára a sütőben hagyjuk. 2 és fél óra múlva megszabadítjuk a húst a bacontól, hogy színt kaphasson.

Közben elkészítjük a krumplit: egy serpenyőben megpirítjuk a hagymát és a vajat. Pár perc múlva levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a lisztet, majd apránként a tejet. Ezután visszatesszük a serpenyőt a tűzre és kevergetjük. 10 perc múlva beletesszük a sonkát, a petrezselymet és a bazsalikomot.

A burgonyát vastag darabokra szeleteljük és egy kivajazott tepsibe tesszük, majd ráöntjük a sonkás krémet. Előre melegített sütőben 180 fokon 15 percig alatt készresütjük.


Gazdag mákos guba

Hozzávalók:
10-12 db szikkadt kifli karikára vágva, 20 dkg darált mák, 8 dkg cukor, 1 üveg magozott meggy, 5 dkg cukrozott narancshéj, 2 marék mazsola, pici só, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 1 l tej

Elkészítés:
A tejet a cukorral és a vaníliás cukorral felforraljuk. A felkarikázott kifliket egy nagyobb tálba öntjük, megszórjuk a darált mákkal, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a cukrozott narancshéjat, a lecsepegtetett meggyet, összeforgatjuk, majd egyenletesen meglocsoljuk a forró tejjel és átforgatjuk.

Egy tepsit vajjal vastagon kikenünk, meghintjük zsemlemorzsával, beletesszük a mákos gubát, a tetejére morzsoljuk a maradék vajat és előmelegített sütőben megsütjük. Langyosan, porcukorral meghintve tálaljuk.

Aki még ünnepibbé szeretné tenni a tálalást, süsse kis kuglóf formában vagy üvegpohárban (a képen).

Link
tinka1951 tinka1951
Címkék: magyar háztartások, karácsonyi menü, legtöbb ünnepi, pulyka mellett, májat megtisztítjuk, serpenyőben megolvasztjuk,

Alaptészta & variációk
A legtöbb hagyományos magyar palacsinta recept cukrot tartalmaz. Erre semmi szükség - nem csupán az alakunkat kíméljük meg, de a cukrozatlan massza kevésbé ég oda vagy tapad le a serpenyőbe! Szinte mindenkinek van egy bevált házias receptje a palacsintához. Az alábbi palacsinta alaptészta abban is különbözik a szokásostól, hogy olajat keverünk a tésztába, így a serpenyőt csak egyszer, sütés előtt kell kikenni, így a palacsinta kevésbé ég oda, illetve ragad le. Hozzávalók * 15 ...
noble noble
Benéztem de megyek is:)
mindenkinek...most van még egy kis elintézendőm,de ha tudok jövök vissza................. hoztam egy kis banánááááááááá sütit Hozzávalók 4 személyre: 6-8 banán 1 tojás 10 dkg liszt 1,5 dl tej só 2 ek cukor olaj Elkészítési idő: 1 óra Nehézségi fok Elkészítés: ...
bodaaniko bodaaniko
Forentinek, pálmalevelek
Apróságok mulatságra: florentinek, pálmalevelek A farsangi időszakban gyakori a vendégeskedés, jelmezbál vagy vidám összejövetel. Ilyenkor mindig jól jönnek a színes finomságok, amik egyszerűen, akár előre is elkészíthetők. Kis ügyességgel is könnyedén gazdagítható a desszertrepertoár néhány közkedvelt, otthon mégsem gyakran készített édességgel. A moszkauer sokunk gyerekkorának kedvelt cukrászdai finomságai közé tartozott. Mostanában egyre kevesebb helyen lehet igazán jó tallérokra ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Gesztenyegolyók....
Ebben a nagy rohanásban úgy érezzük, mindenre kevés időnk marad. Át kell gondolni, mit felejtettünk el , mindenkinek megvettünk-e mindent ( bár a szeretet bennünk van ) nem mindenki tud nagy ajándékot venni, és talán nem is erről kellene, hogy szóljon a Karácsony. Bevásárlás a konyhára, mert enni kell, ilyenkor finomabb fogások kerülnek az ünnepi asztalra. Egy gyorsan elkészíthető, olcsó, és nagyon finom édesség: Gesztenyegolyók: Hozzávalók: 15 dkg margarin, 25 dkg ...
agica2004 agica2004
Házilag savanyított káposzta
Házilag savanyított káposzta Gyerekkorom óta mindig savanyítunk fejeskáposztát. Ilyenkor (november elején) van a szezonja és karácsonyra készül belőle az első töltött káposzta. Szeretjük magában is, ,,cikára" vágva, savanyúság helyett és a levében főzzük a friss, füstölt házi kolbászt. Erre sokan felkapták már a fejüket, ám mikor megkóstolták szinte rabjává váltak, annyira finom. És ugye nagyon egészséges: sok benne a C vitamin és jól karbantartja a vércukor szintet. ...
nanoka72 nanoka72
Húsvét, egészségesen!
Épphogy kihevertük a karácsony emésztésünkre gyakorolt fáradalmait, ismét közeleg egy új ünnep. Jön a Húsvét. Sokan ilyenkor elmennek otthonról, erre az időre terveznek kirándulást. Mások otthon maradnak, s várják a locsolókat. Izgatottan készülődnek, az ünnepek előtt már javában folyik a tavaszi nagytakarítás, tojásfestés, díszítés. Főhet is ilyenkor a fejünk, hogy mivel várjuk a locsolkodókat. Eszünkbe jut, hogy karácsonykor mennyire megterheltük a gyomrunkat, s most újra enni kell. ...
pearl11 pearl11
Húsvéti receptek
percig. Ha a teteje nagyon pirosodik, takarjuk le fóliával, akkor van kész, ha a beleszúrt tűre nem ragad ragacsos massza. A kalácsot hagyjuk a formában langyosra hűlni, majd tegyük rácsra, és takarjuk le ruhával. Szeleteljük úgy, hogy tojás is jusson mindenkinek. Grízes ropogós Hozzávalók: 500 ml tej 200 gr gríz, 50 gr Koronás porcukor, 50 gr mazsola, 50 gr dió, csipet só, a panírozáshoz, 2 db tojás, 100 gr liszt, 100 gr zsemlemorzsa, olaj a sütéshez, 200 gr Koronás befőző ...
dumalady dumalady
Húsvéti recept gyűjtemény
percig. Ha a teteje nagyon pirosodik, takarjuk le fóliával, akkor van kész, ha a beleszúrt tűre nem ragad ragacsos massza. A kalácsot hagyjuk a formában langyosra hűlni, majd tegyük rácsra, és takarjuk le ruhával. Szeleteljük úgy, hogy tojás is jusson mindenkinek. Grízes ropogós Hozzávalók: 500 ml tej 200 gr gríz, 50 gr Koronás porcukor, 50 gr mazsola, 50 gr dió, csipet só, a panírozáshoz, 2 db tojás, 100 gr liszt, 100 gr zsemlemorzsa, olaj a sütéshez, 200 gr Koronás befőző cukorral ...
bkisseva bkisseva
Süti ajánló
Sült gombóc horvathnemagdi
Szedres pite klementinagidro
Advent tizennegyedik napja - minden évre -Szaloncukor maroka
Gesztenyés óriáskifli bubszi
Őszi ebéd ... gaby13
****Havas fenyők**** bubszi
Kedvenc sütim njzsike
Kókuszos rizstorta sütés-nélkül. horvathnemagdi
Tiramisu golyó recept tnemarika
Vargabéles recept jamborlulu
Szárnyas receptek
Párolt fürj zöld körettel bubszi
Májas töltött csirke bulac57
Cukkínis csirkemell 1. bubszi
Keresés Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjei zsokanita
Barbecue aprochef
Paprikás csirke galuskával bulac57
Csirkés Waldorf saláta bulac57
Tepsis rántott hús recept baggesz20
Tepsis rakott hús suzymama
Kolozsvári rakott kacsa bubszi
Marhából készült ételek
Zöldséges-céklás marhaleves 1vargaildyko
4 őszi gombarecept tinka1951
Töltött saláta agimami7
Spagetti kétféle hússal recept jamborlulu
Újházy-tyúkleves horvathnemagdi
Arab etelek margareta51
Sült libacomb bubszi
Húsos bab Márton kedvére recept kovacs_zsoka
Gombás-vörösboros gulyás bubszi
ELŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Sertésből készült ételek
Hagymás hús recept gonda_katalin
Heti menü bulac57
5 kedvenc menzás étel grimilda
Búbos gombás pecsenye zsokanita
Karfiolmuszaka bulac57
Nyírségi gombócleves ibolya58
Bazsalikomos bundáshús bulac57
LEVES AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
7. Sajtos tejfölös csirkemell zöldségekkel tinka1951
Bugaci vegyes pörkölt ! ibolya58
Halból készült ételek
Francia halászlé bubszi
Süllő kapros túrós tésztával bulac57
Tiszai halászlé 1. (szegedi) bubszi
Révfalusi regős halászlé 2. bubszi
Zöldséges-fokhagymás pisztráng recept jamborlulu
Nyári halgombócleves : ujjozsef
Hal burgonyabundában,recept: ujjozsef
ropogós hal citromos vajjal ibolya58
Sörben sült bajor ponty bubszi
Kapros-morzsás pisztráng... szelidszeder
Vad ételek
Vadkacsa mézeskalácsos töltelé horvathnemagdi
Nagy emberek kedvenc étkei bulac57
Római tálas receptek sarkadykati
Ízőrzők – Szenna – horvathnemagdi
Vörösboros, áfonyás szarvas pörkölt juhtúrós galuskával suzymama
Ízőrzők – Egervár – horvathnemagdi
Vadkacsa tejfölösen klerierzsi
B betűs receptek horvathnemagdi
Bableves szarvaspörkölttel tundihugi
Szarvasgerinc ribizli dzsemmel töltött körtével, burgonyakro jamborlulu
Spagetti ajánló
Sajtos csirkemell gesztenyefa
Paradicsomos-tejszínes-gom bás 1vargaildyko
x nagyuska
Krémsajtos bolognai recept kovacs_zsoka
Bacon szalonnás tészta bkisseva
Finom falatok piroska0101
Csirkemájas spagetti recept kovacs_zsoka
5 kedvenc menzás étel grimilda
Paradicsomos spagettisaláta recept gonda_katalin
Tepsis bolognai penne recept jamborlulu
Pizza receptek
SÓS NASI AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Kapribogyó, bimbófűszer horvathnemagdi
Pizza horvathnemagdi
Olasz szendvics horvathnemagdi
Csőben sült mediterrán zöldség 1vargaildyko
Pizza-tekercs horvathnemagdi
Feta, a görög mítosz horvathnemagdi
Sajtos-sonkás-kukoricás ... bulac57
A vékony pizzatészta receptje grimilda
Víg legények tortája: idvigjanos
Hamburger receptek
Házi hamburger recept baggesz20
Házi hamburger salátával recept boszorlany
Hamburger baratnu
Nagytakarítás! - Energizáló juditmama
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Aztán mégis. horvathnemagdi
Hamburger buci recept jamborlulu
Sajtos hamburger bubszi
Házi hamburger veronika74
Házi hamburger grimilda
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU