Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Karácsonyi menü - újragondolva
A karácsony mindenkinek mást jelent. Az biztos, hogy mindannyian ragaszkodunk gyerekkori emlékeinkhez, de ugyanakkor változunk is - karácsonyi szokásaink és kedvenc recepteink is.

Aki egy kicsit szakítana a hagyományokkal, a klasszikus ponty halászlé helyett készíthet más halból más karácsonyi levest - így amur hallevest is, ami kitűnő fogás lehet például a narancsos csirkemájpástétom után.

Az elmúlt évek folyamán a pulyka a magyar háztartások jelentős részében a karácsonyi menü sztárjává vált. Ami nem is csoda, hiszen könnyen elkészíthető, sokféleképp ízesíthető, bármivel tölthető és nagyon kiadós. Ugyanakkor a legtöbb ünnepi menü ma már elképzelhetetlen a bejgli, a halászlé és a pulyka mellett mákosguba nélkül. Nem véletlenül.

Narancsos csirkemájpástétom

Hozzávalók:
60 dkg csirkemáj, 2 narancs héja, 1 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, frissen őrölt bors, kis maréknyi kakukkfű, só, 0,5 dl fehér száraz bor, 15 dkg vaj, 0,5 dl tejföl

Elkészítés:
A májat megtisztítjuk, apróbb darabokra szeljük. A vaj felét egy serpenyőben megolvasztjuk. A hagymát felaprítjuk, majd a vajra tesszük. Miközben dinsztelődik, a fokhagymákat egy nyomó segedelmével szintén a serpenyőbe juttatjuk. Néhány percig kevergetjük, majd amikor már üveges a hagyma, hozzáadjuk a csirkemájat, és 4-5 percig pirítjuk. A serpenyőből szűrővel kivesszük a hagymás májat, és egy nagy keverőtálba borítjuk.

A serpenyőben maradt gazdag pörcöket a borral felkapatjuk, majd a májhoz adjuk. Sózzuk, borsozzuk, a narancshéjakat ráreszeljük, tejföllel kikeverjük, botmixer segítségével krémessé simítjuk, és olyan fedeles dobozkába tesszük, amit utána jól le tudunk majd zárni.

A megmaradt vajat a serpenyőbe tesszük, megolvasztjuk. Kakukkfüvet szórunk bele, és egy kicsit megfuttatjuk a vajon. Ezzel a vajjal fedjük le a tálkában lévő pástétomot, amit minimum 4-5 órát hűtünk. Tálalás előtt egy kicsit hagyjuk szobahőmérsékleten melegedni, mert hűtő hidegen nem az igazi.

Amur raguleves

Hozzávalók:
1 kg amur, 1 fej vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 szelet zeller, 1 csokor petrezselyem, 1 citrom, 1 babérlevél, 2 dkg margarin, 2 evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 2 tojássárgája

Elkészítés:
Az amurt megtisztítjuk, megmossuk, kifilézzük. A filéket kb. 1,5 x 1,5 cm-es kockákra vágjuk, megsózzuk, és felhasználásig hűtőbe tesszük. A hagymát, a zöldséget megtisztítjuk, megmossuk, és apró kocára vágjuk. A petrezselymet megmossuk, és felaprítjuk. A citrom levét kifacsarjuk.

A hal csontjából, a fejből, uszonyokból kb. 1 l vízzel, sóval, borssal, a babérlevéllel alaplevet főzünk. Fazékban felolvasztjuk a margarint, belekeverjük a zöldségeket, és félpuhára pároljuk. Hozzáadjuk a halhúst, a petrezselymet, sóval, borssal ízesítjük, megszórjuk a liszttel, lazán összekeverjük, és rászűrjük a hal alaplevet.

Lefedve, lassú tűzön kb. 20 percig főzzük, citromlével ízesítjük. Levesszük a levet a tűzről. A tejszínt kikeverjük a tojássárgával, és tálalás előtt ezzel sűrítjük a levest. Tovább forralni már nem szabad!

Baconbe tekert bélszín libamájjal és borsmártással

Hozzávalók:
70 dkg marhabélszín, 25dkg hízott libamáj, zsemle, a páchoz: mustár, őrölt bors, olaj,1 közepes vöröshagyma karikázva, a sütéshez: 2-3 evőkanál olívaolaj, a mártáshoz: 1 teáskanál durvára őrölt színes bors, 1 dl tejszín, 1/2 dl száraz fehérbor, 1 teáskanál dijoni mustár, csipet cukor, só

A leöblített bélszínt kb. kétujjnyi szeletekre daraboljuk. Kézzel kicsit meglapogatjuk. Mustárral, őrölt borssal, olajjal pácot készítünk, bekenjük vele a húsdarabokat, majd kis dobozba tesszük, közé hagymakarikákat helyezünk. Feltöltjük olajjal, és hűtőben több napig érleljük.

A főzés kezdetén a zsemlét 1cm-es vastagra szeleteljük, a fazonját a hús méretéhez igazítjuk, szárazon megpirítjuk - ez lesz a kruton a hús alá.

A húst a pácból kivesszük, köré tekerjük a bacont, fogvájóval rögzítjük, és felhevített olajban mindkét oldalát 10-12 perc alatt megsütjük. A megsült húsokat a krutonra helyezzük.

Közben a libamájat felszeleteljük, enyhén sózzuk, borsozzuk, kevés majoránnával meghintjük és a visszamaradt pecsenyelében rövid idő alatt mindkét oldalát megsütjük, majd a húsok tetejére tesszük.

A húsból visszamaradt pecsenyeszaftra kevés vizet öntünk és felmelegítjük, hogy a sütőedény aljáról a letapadt pecsenye ízek feloldódjanak, közben egy másik kis edényben kevés vajon a durvára tört borsot megfuttatjuk, majd ráöntjük a feloldott pecsenyelét, hozzáadjuk a bort, a tejszínt és a mustárt, rövid lére forraljuk és csipet cukorral ízesítjük. A bélszínnel együtt tálaljuk.

Karácsonyi pisztráng

Hozzávalók:
2 kis, konyhakész pisztráng, 2 gerezd fokhagyma, 4 dkg liszt, 10 dkg mandula, 1 dl tejszín, fél citrom leve, 10 dkg vaj, 0,5 dl fűszeres olaj (pl. tárkonyos, rozmaringos vagy kakukkfüves), só

Elkészítés:
A ledörzsölgetett halat beirdaljuk. Sóval bedörzsöljük, citromlével meglocsoljuk és fűszeres olajjal kenegetjük. 20 percig állni hagyjuk. A nedvességet leitatjuk, a halat lisztbe forgatjuk és megforrósított vajon minden oldalon megsütjük. Zúzott fokhagymával meghintjük, mellédobjuk a lehéjazott mandulát és még 1 percig pirítjuk. Felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk. Párolt rizzsel körítjük.

Karácsonyi sült pulyka sonkakrémes burgonyával

Hozzávalók:
1 fiatal pulyka (6-8 kg), 20 dkg füstölt bacon, só, bors; a krumplihoz: 6 nagy főtt krumpli, 1 hagyma, fél liter tej, 20 dkg füstölt sonka, 5 dkg vaj, 1 kanál őrölt bazsalikom, 1 kanál őrölt petrezselyem, 3 kanál sima liszt, só, bors

Elkészítés:
A pulykát kívül-belül sóval és borssal bedörzsöljük, majd a baconnal beborítjuk és megkötözzük. Ezután 220 fokon 50 percig sütjük. Ezt követően lejjebb vesszük a hőmérsékletet (180 fokra) és további 3 órára a sütőben hagyjuk. 2 és fél óra múlva megszabadítjuk a húst a bacontól, hogy színt kaphasson.

Közben elkészítjük a krumplit: egy serpenyőben megpirítjuk a hagymát és a vajat. Pár perc múlva levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a lisztet, majd apránként a tejet. Ezután visszatesszük a serpenyőt a tűzre és kevergetjük. 10 perc múlva beletesszük a sonkát, a petrezselymet és a bazsalikomot.

A burgonyát vastag darabokra szeleteljük és egy kivajazott tepsibe tesszük, majd ráöntjük a sonkás krémet. Előre melegített sütőben 180 fokon 15 percig alatt készresütjük.


Gazdag mákos guba

Hozzávalók:
10-12 db szikkadt kifli karikára vágva, 20 dkg darált mák, 8 dkg cukor, 1 üveg magozott meggy, 5 dkg cukrozott narancshéj, 2 marék mazsola, pici só, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 1 l tej

Elkészítés:
A tejet a cukorral és a vaníliás cukorral felforraljuk. A felkarikázott kifliket egy nagyobb tálba öntjük, megszórjuk a darált mákkal, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a cukrozott narancshéjat, a lecsepegtetett meggyet, összeforgatjuk, majd egyenletesen meglocsoljuk a forró tejjel és átforgatjuk.

Egy tepsit vajjal vastagon kikenünk, meghintjük zsemlemorzsával, beletesszük a mákos gubát, a tetejére morzsoljuk a maradék vajat és előmelegített sütőben megsütjük. Langyosan, porcukorral meghintve tálaljuk.

Aki még ünnepibbé szeretné tenni a tálalást, süsse kis kuglóf formában vagy üvegpohárban (a képen).

Link
tinka1951 tinka1951
Címkék: magyar háztartások, karácsonyi menü, legtöbb ünnepi, pulyka mellett, májat megtisztítjuk, serpenyőben megolvasztjuk,

Alaptészta & variációk
A legtöbb hagyományos magyar palacsinta recept cukrot tartalmaz. Erre semmi szükség - nem csupán az alakunkat kíméljük meg, de a cukrozatlan massza kevésbé ég oda vagy tapad le a serpenyőbe! Szinte mindenkinek van egy bevált házias receptje a palacsintához. Az alábbi palacsinta alaptészta abban is különbözik a szokásostól, hogy olajat keverünk a tésztába, így a serpenyőt csak egyszer, sütés előtt kell kikenni, így a palacsinta kevésbé ég oda, illetve ragad le. Hozzávalók * 15 ...
noble noble
Benéztem de megyek is:)
mindenkinek...most van még egy kis elintézendőm,de ha tudok jövök vissza................. hoztam egy kis banánááááááááá sütit Hozzávalók 4 személyre: 6-8 banán 1 tojás 10 dkg liszt 1,5 dl tej só 2 ek cukor olaj Elkészítési idő: 1 óra Nehézségi fok Elkészítés: ...
bodaaniko bodaaniko
Forentinek, pálmalevelek
Apróságok mulatságra: florentinek, pálmalevelek A farsangi időszakban gyakori a vendégeskedés, jelmezbál vagy vidám összejövetel. Ilyenkor mindig jól jönnek a színes finomságok, amik egyszerűen, akár előre is elkészíthetők. Kis ügyességgel is könnyedén gazdagítható a desszertrepertoár néhány közkedvelt, otthon mégsem gyakran készített édességgel. A moszkauer sokunk gyerekkorának kedvelt cukrászdai finomságai közé tartozott. Mostanában egyre kevesebb helyen lehet igazán jó tallérokra ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Gesztenyegolyók....
Ebben a nagy rohanásban úgy érezzük, mindenre kevés időnk marad. Át kell gondolni, mit felejtettünk el , mindenkinek megvettünk-e mindent ( bár a szeretet bennünk van ) nem mindenki tud nagy ajándékot venni, és talán nem is erről kellene, hogy szóljon a Karácsony. Bevásárlás a konyhára, mert enni kell, ilyenkor finomabb fogások kerülnek az ünnepi asztalra. Egy gyorsan elkészíthető, olcsó, és nagyon finom édesség: Gesztenyegolyók: Hozzávalók: 15 dkg margarin, 25 dkg ...
agica2004 agica2004
Házilag savanyított káposzta
Házilag savanyított káposzta Gyerekkorom óta mindig savanyítunk fejeskáposztát. Ilyenkor (november elején) van a szezonja és karácsonyra készül belőle az első töltött káposzta. Szeretjük magában is, ,,cikára" vágva, savanyúság helyett és a levében főzzük a friss, füstölt házi kolbászt. Erre sokan felkapták már a fejüket, ám mikor megkóstolták szinte rabjává váltak, annyira finom. És ugye nagyon egészséges: sok benne a C vitamin és jól karbantartja a vércukor szintet. ...
nanoka72 nanoka72
Húsvét, egészségesen!
Épphogy kihevertük a karácsony emésztésünkre gyakorolt fáradalmait, ismét közeleg egy új ünnep. Jön a Húsvét. Sokan ilyenkor elmennek otthonról, erre az időre terveznek kirándulást. Mások otthon maradnak, s várják a locsolókat. Izgatottan készülődnek, az ünnepek előtt már javában folyik a tavaszi nagytakarítás, tojásfestés, díszítés. Főhet is ilyenkor a fejünk, hogy mivel várjuk a locsolkodókat. Eszünkbe jut, hogy karácsonykor mennyire megterheltük a gyomrunkat, s most újra enni kell. ...
pearl11 pearl11
Húsvéti receptek
percig. Ha a teteje nagyon pirosodik, takarjuk le fóliával, akkor van kész, ha a beleszúrt tűre nem ragad ragacsos massza. A kalácsot hagyjuk a formában langyosra hűlni, majd tegyük rácsra, és takarjuk le ruhával. Szeleteljük úgy, hogy tojás is jusson mindenkinek. Grízes ropogós Hozzávalók: 500 ml tej 200 gr gríz, 50 gr Koronás porcukor, 50 gr mazsola, 50 gr dió, csipet só, a panírozáshoz, 2 db tojás, 100 gr liszt, 100 gr zsemlemorzsa, olaj a sütéshez, 200 gr Koronás befőző ...
dumalady dumalady
Húsvéti recept gyűjtemény
percig. Ha a teteje nagyon pirosodik, takarjuk le fóliával, akkor van kész, ha a beleszúrt tűre nem ragad ragacsos massza. A kalácsot hagyjuk a formában langyosra hűlni, majd tegyük rácsra, és takarjuk le ruhával. Szeleteljük úgy, hogy tojás is jusson mindenkinek. Grízes ropogós Hozzávalók: 500 ml tej 200 gr gríz, 50 gr Koronás porcukor, 50 gr mazsola, 50 gr dió, csipet só, a panírozáshoz, 2 db tojás, 100 gr liszt, 100 gr zsemlemorzsa, olaj a sütéshez, 200 gr Koronás befőző cukorral ...
bkisseva bkisseva
Süti ajánló
Étel -süti-ital recept jjanosne
Csoda gyümölcsrizs 1vargaildyko
Nutellás muffin acsmelinda
Túrókrémes piskótakocka 1vargaildyko
Ma ez lesz a kaja...... maca23
Kossuth kifli nanoka72
Sajtos keksz recept peszko
Vendégváró sütemény tereza54
MOKKAtorta bubszi
Kakaós csigám recept gonda_katalin
Szárnyas receptek
Gesztenyével töltött pulyka 2. bubszi
Valentin-napi menü horvathnemagdi
Hortobágyi palacsinta Csabi módra recept kovacs_zsoka
Fűszerezett csirkecombfilé... linda019
Kacsa cseresznyével petezsolt
Csilis pulyka kukoricával bossz
BOLOGNAI LEVESEGYtál bubszi
Spenótos csirkemell spagetti ágyon recept toth_beata
Csirke dióval (albán) klara50
Pácolt pulykacomb Margit módon rochlitzne
Marhából készült ételek
Krumplis csirke (bulgár) klara50
Vaddisznó Római Tálban 1vargaildyko
Receptek 3.japan margareta51
Zöldséges marhasült veronika74
Tatárbifsztek veronika74
Zöldbabgulyás grimilda
Lecsós szelet Rózsa módra horvathnemagdi
Muszaka szerintem recept baggesz20
V.boros m.pörk.f.hagymás gomb. korall44
Recept jjanosne
Sertésből készült ételek
Gesztenyével töltött pulyka bubszi
Rakott karfiol receptek yaskane
Csülkös cipó bubszi
Temesvári sertésborda zöldbabb bubszi
Bigos 1vargaildyko
Töltött sertésszelet kukoricáv tereza54
Vacsoracsata-Főétel-2. veronika74
Brassói rakott káposzta veronika74
Palócleves kaporral recept baggesz20
Gazdag leves darált hússal rochlitzne
Halból készült ételek
Balatoni halászlé 1. bubszi
Lecsós ponty bulac57
Dunapentelei halászlé (Gregor bubszi
Gyors halászlé bulac57
TVN .... Baráti találkozó itt a blogon ..13 bodaaniko
Bakonyi halgombóc-leves bubszi
Krumpliágyon sült csirkecombok kovacsborbala
Pisztráng mandulával sütve bubszi
Együnk halat, a legjobb falat sarkadykati
Halas rétes kapros-paprikás má bubszi
Vad ételek
Karácsonyi ételreceptek zsigaiklara
Torták kloppenburg
Fácán vörösborban horvathnemagdi
Római tálas receptek sarkadykati
Itt van az ideje sarkadykati
Fácánmell töltött körtével bubszi
Tűzdelt őzgerinc ... szelidszeder
Szarvaspörkölt burgonyagombóccal recept baggesz20
Rapsic vadas macoka65
Szarvas zsemlegombóccal bulac57
Spagetti ajánló
H.Kohut Katalin: Bolognai spagetti katalinkohut
Kelkáposztás carbonara spagetti recept kovacs_zsoka
Rakott spagetti keri007
Mákos tészta muffin klerierzsi
Dél-olasz rakott tészta bubszi
Húshagyókeddi harcsaszeletek veronika74
Répás mártás klerierzsi
Spagetti tenger gyümölcseivel veronika74
Félórás peceptek horvathnemagdi
Tepsis bolognai penne recept jamborlulu
Pizza receptek
Kecskesajtos-spenótos pizza recept gonda_katalin
Pizzás csavart rúd recept baggesz20
Töltött pizza horvathnemagdi
Gombás, sonkás tortellini veronika74
Kombe horvathnemagdi
Mini pizza bubszi
Rukkola: keserű, de egészséges taltos1
Csirkemájas töltelék bubszi
Koktélparadicsomos quiche horvathnemagdi
Gyors ebédek... biharijudit
Hamburger receptek
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Házi hamburger recept gonda_katalin
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Házi hamburger recept baggesz20
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
Hamburger baratnu
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Hamburger zsemle recept baggesz20
mustár készítése házilag irmus
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU