Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Karácsonyi menü - újragondolva
A karácsony mindenkinek mást jelent. Az biztos, hogy mindannyian ragaszkodunk gyerekkori emlékeinkhez, de ugyanakkor változunk is - karácsonyi szokásaink és kedvenc recepteink is.

Aki egy kicsit szakítana a hagyományokkal, a klasszikus ponty halászlé helyett készíthet más halból más karácsonyi levest - így amur hallevest is, ami kitűnő fogás lehet például a narancsos csirkemájpástétom után.

Az elmúlt évek folyamán a pulyka a magyar háztartások jelentős részében a karácsonyi menü sztárjává vált. Ami nem is csoda, hiszen könnyen elkészíthető, sokféleképp ízesíthető, bármivel tölthető és nagyon kiadós. Ugyanakkor a legtöbb ünnepi menü ma már elképzelhetetlen a bejgli, a halászlé és a pulyka mellett mákosguba nélkül. Nem véletlenül.

Narancsos csirkemájpástétom

Hozzávalók:
60 dkg csirkemáj, 2 narancs héja, 1 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, frissen őrölt bors, kis maréknyi kakukkfű, só, 0,5 dl fehér száraz bor, 15 dkg vaj, 0,5 dl tejföl

Elkészítés:
A májat megtisztítjuk, apróbb darabokra szeljük. A vaj felét egy serpenyőben megolvasztjuk. A hagymát felaprítjuk, majd a vajra tesszük. Miközben dinsztelődik, a fokhagymákat egy nyomó segedelmével szintén a serpenyőbe juttatjuk. Néhány percig kevergetjük, majd amikor már üveges a hagyma, hozzáadjuk a csirkemájat, és 4-5 percig pirítjuk. A serpenyőből szűrővel kivesszük a hagymás májat, és egy nagy keverőtálba borítjuk.

A serpenyőben maradt gazdag pörcöket a borral felkapatjuk, majd a májhoz adjuk. Sózzuk, borsozzuk, a narancshéjakat ráreszeljük, tejföllel kikeverjük, botmixer segítségével krémessé simítjuk, és olyan fedeles dobozkába tesszük, amit utána jól le tudunk majd zárni.

A megmaradt vajat a serpenyőbe tesszük, megolvasztjuk. Kakukkfüvet szórunk bele, és egy kicsit megfuttatjuk a vajon. Ezzel a vajjal fedjük le a tálkában lévő pástétomot, amit minimum 4-5 órát hűtünk. Tálalás előtt egy kicsit hagyjuk szobahőmérsékleten melegedni, mert hűtő hidegen nem az igazi.

Amur raguleves

Hozzávalók:
1 kg amur, 1 fej vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 szelet zeller, 1 csokor petrezselyem, 1 citrom, 1 babérlevél, 2 dkg margarin, 2 evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 2 tojássárgája

Elkészítés:
Az amurt megtisztítjuk, megmossuk, kifilézzük. A filéket kb. 1,5 x 1,5 cm-es kockákra vágjuk, megsózzuk, és felhasználásig hűtőbe tesszük. A hagymát, a zöldséget megtisztítjuk, megmossuk, és apró kocára vágjuk. A petrezselymet megmossuk, és felaprítjuk. A citrom levét kifacsarjuk.

A hal csontjából, a fejből, uszonyokból kb. 1 l vízzel, sóval, borssal, a babérlevéllel alaplevet főzünk. Fazékban felolvasztjuk a margarint, belekeverjük a zöldségeket, és félpuhára pároljuk. Hozzáadjuk a halhúst, a petrezselymet, sóval, borssal ízesítjük, megszórjuk a liszttel, lazán összekeverjük, és rászűrjük a hal alaplevet.

Lefedve, lassú tűzön kb. 20 percig főzzük, citromlével ízesítjük. Levesszük a levet a tűzről. A tejszínt kikeverjük a tojássárgával, és tálalás előtt ezzel sűrítjük a levest. Tovább forralni már nem szabad!

Baconbe tekert bélszín libamájjal és borsmártással

Hozzávalók:
70 dkg marhabélszín, 25dkg hízott libamáj, zsemle, a páchoz: mustár, őrölt bors, olaj,1 közepes vöröshagyma karikázva, a sütéshez: 2-3 evőkanál olívaolaj, a mártáshoz: 1 teáskanál durvára őrölt színes bors, 1 dl tejszín, 1/2 dl száraz fehérbor, 1 teáskanál dijoni mustár, csipet cukor, só

A leöblített bélszínt kb. kétujjnyi szeletekre daraboljuk. Kézzel kicsit meglapogatjuk. Mustárral, őrölt borssal, olajjal pácot készítünk, bekenjük vele a húsdarabokat, majd kis dobozba tesszük, közé hagymakarikákat helyezünk. Feltöltjük olajjal, és hűtőben több napig érleljük.

A főzés kezdetén a zsemlét 1cm-es vastagra szeleteljük, a fazonját a hús méretéhez igazítjuk, szárazon megpirítjuk - ez lesz a kruton a hús alá.

A húst a pácból kivesszük, köré tekerjük a bacont, fogvájóval rögzítjük, és felhevített olajban mindkét oldalát 10-12 perc alatt megsütjük. A megsült húsokat a krutonra helyezzük.

Közben a libamájat felszeleteljük, enyhén sózzuk, borsozzuk, kevés majoránnával meghintjük és a visszamaradt pecsenyelében rövid idő alatt mindkét oldalát megsütjük, majd a húsok tetejére tesszük.

A húsból visszamaradt pecsenyeszaftra kevés vizet öntünk és felmelegítjük, hogy a sütőedény aljáról a letapadt pecsenye ízek feloldódjanak, közben egy másik kis edényben kevés vajon a durvára tört borsot megfuttatjuk, majd ráöntjük a feloldott pecsenyelét, hozzáadjuk a bort, a tejszínt és a mustárt, rövid lére forraljuk és csipet cukorral ízesítjük. A bélszínnel együtt tálaljuk.

Karácsonyi pisztráng

Hozzávalók:
2 kis, konyhakész pisztráng, 2 gerezd fokhagyma, 4 dkg liszt, 10 dkg mandula, 1 dl tejszín, fél citrom leve, 10 dkg vaj, 0,5 dl fűszeres olaj (pl. tárkonyos, rozmaringos vagy kakukkfüves), só

Elkészítés:
A ledörzsölgetett halat beirdaljuk. Sóval bedörzsöljük, citromlével meglocsoljuk és fűszeres olajjal kenegetjük. 20 percig állni hagyjuk. A nedvességet leitatjuk, a halat lisztbe forgatjuk és megforrósított vajon minden oldalon megsütjük. Zúzott fokhagymával meghintjük, mellédobjuk a lehéjazott mandulát és még 1 percig pirítjuk. Felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk. Párolt rizzsel körítjük.

Karácsonyi sült pulyka sonkakrémes burgonyával

Hozzávalók:
1 fiatal pulyka (6-8 kg), 20 dkg füstölt bacon, só, bors; a krumplihoz: 6 nagy főtt krumpli, 1 hagyma, fél liter tej, 20 dkg füstölt sonka, 5 dkg vaj, 1 kanál őrölt bazsalikom, 1 kanál őrölt petrezselyem, 3 kanál sima liszt, só, bors

Elkészítés:
A pulykát kívül-belül sóval és borssal bedörzsöljük, majd a baconnal beborítjuk és megkötözzük. Ezután 220 fokon 50 percig sütjük. Ezt követően lejjebb vesszük a hőmérsékletet (180 fokra) és további 3 órára a sütőben hagyjuk. 2 és fél óra múlva megszabadítjuk a húst a bacontól, hogy színt kaphasson.

Közben elkészítjük a krumplit: egy serpenyőben megpirítjuk a hagymát és a vajat. Pár perc múlva levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a lisztet, majd apránként a tejet. Ezután visszatesszük a serpenyőt a tűzre és kevergetjük. 10 perc múlva beletesszük a sonkát, a petrezselymet és a bazsalikomot.

A burgonyát vastag darabokra szeleteljük és egy kivajazott tepsibe tesszük, majd ráöntjük a sonkás krémet. Előre melegített sütőben 180 fokon 15 percig alatt készresütjük.


Gazdag mákos guba

Hozzávalók:
10-12 db szikkadt kifli karikára vágva, 20 dkg darált mák, 8 dkg cukor, 1 üveg magozott meggy, 5 dkg cukrozott narancshéj, 2 marék mazsola, pici só, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 1 l tej

Elkészítés:
A tejet a cukorral és a vaníliás cukorral felforraljuk. A felkarikázott kifliket egy nagyobb tálba öntjük, megszórjuk a darált mákkal, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a cukrozott narancshéjat, a lecsepegtetett meggyet, összeforgatjuk, majd egyenletesen meglocsoljuk a forró tejjel és átforgatjuk.

Egy tepsit vajjal vastagon kikenünk, meghintjük zsemlemorzsával, beletesszük a mákos gubát, a tetejére morzsoljuk a maradék vajat és előmelegített sütőben megsütjük. Langyosan, porcukorral meghintve tálaljuk.

Aki még ünnepibbé szeretné tenni a tálalást, süsse kis kuglóf formában vagy üvegpohárban (a képen).

Link
tinka1951 tinka1951
Címkék: magyar háztartások, karácsonyi menü, legtöbb ünnepi, pulyka mellett, májat megtisztítjuk, serpenyőben megolvasztjuk,

Alaptészta & variációk
A legtöbb hagyományos magyar palacsinta recept cukrot tartalmaz. Erre semmi szükség - nem csupán az alakunkat kíméljük meg, de a cukrozatlan massza kevésbé ég oda vagy tapad le a serpenyőbe! Szinte mindenkinek van egy bevált házias receptje a palacsintához. Az alábbi palacsinta alaptészta abban is különbözik a szokásostól, hogy olajat keverünk a tésztába, így a serpenyőt csak egyszer, sütés előtt kell kikenni, így a palacsinta kevésbé ég oda, illetve ragad le. Hozzávalók * 15 ...
noble noble
Benéztem de megyek is:)
mindenkinek...most van még egy kis elintézendőm,de ha tudok jövök vissza................. hoztam egy kis banánááááááááá sütit Hozzávalók 4 személyre: 6-8 banán 1 tojás 10 dkg liszt 1,5 dl tej só 2 ek cukor olaj Elkészítési idő: 1 óra Nehézségi fok Elkészítés: ...
bodaaniko bodaaniko
Forentinek, pálmalevelek
Apróságok mulatságra: florentinek, pálmalevelek A farsangi időszakban gyakori a vendégeskedés, jelmezbál vagy vidám összejövetel. Ilyenkor mindig jól jönnek a színes finomságok, amik egyszerűen, akár előre is elkészíthetők. Kis ügyességgel is könnyedén gazdagítható a desszertrepertoár néhány közkedvelt, otthon mégsem gyakran készített édességgel. A moszkauer sokunk gyerekkorának kedvelt cukrászdai finomságai közé tartozott. Mostanában egyre kevesebb helyen lehet igazán jó tallérokra ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Gesztenyegolyók....
Ebben a nagy rohanásban úgy érezzük, mindenre kevés időnk marad. Át kell gondolni, mit felejtettünk el , mindenkinek megvettünk-e mindent ( bár a szeretet bennünk van ) nem mindenki tud nagy ajándékot venni, és talán nem is erről kellene, hogy szóljon a Karácsony. Bevásárlás a konyhára, mert enni kell, ilyenkor finomabb fogások kerülnek az ünnepi asztalra. Egy gyorsan elkészíthető, olcsó, és nagyon finom édesség: Gesztenyegolyók: Hozzávalók: 15 dkg margarin, 25 dkg ...
agica2004 agica2004
Házilag savanyított káposzta
Házilag savanyított káposzta Gyerekkorom óta mindig savanyítunk fejeskáposztát. Ilyenkor (november elején) van a szezonja és karácsonyra készül belőle az első töltött káposzta. Szeretjük magában is, ,,cikára" vágva, savanyúság helyett és a levében főzzük a friss, füstölt házi kolbászt. Erre sokan felkapták már a fejüket, ám mikor megkóstolták szinte rabjává váltak, annyira finom. És ugye nagyon egészséges: sok benne a C vitamin és jól karbantartja a vércukor szintet. ...
nanoka72 nanoka72
Húsvét, egészségesen!
Épphogy kihevertük a karácsony emésztésünkre gyakorolt fáradalmait, ismét közeleg egy új ünnep. Jön a Húsvét. Sokan ilyenkor elmennek otthonról, erre az időre terveznek kirándulást. Mások otthon maradnak, s várják a locsolókat. Izgatottan készülődnek, az ünnepek előtt már javában folyik a tavaszi nagytakarítás, tojásfestés, díszítés. Főhet is ilyenkor a fejünk, hogy mivel várjuk a locsolkodókat. Eszünkbe jut, hogy karácsonykor mennyire megterheltük a gyomrunkat, s most újra enni kell. ...
pearl11 pearl11
Húsvéti receptek
percig. Ha a teteje nagyon pirosodik, takarjuk le fóliával, akkor van kész, ha a beleszúrt tűre nem ragad ragacsos massza. A kalácsot hagyjuk a formában langyosra hűlni, majd tegyük rácsra, és takarjuk le ruhával. Szeleteljük úgy, hogy tojás is jusson mindenkinek. Grízes ropogós Hozzávalók: 500 ml tej 200 gr gríz, 50 gr Koronás porcukor, 50 gr mazsola, 50 gr dió, csipet só, a panírozáshoz, 2 db tojás, 100 gr liszt, 100 gr zsemlemorzsa, olaj a sütéshez, 200 gr Koronás befőző ...
dumalady dumalady
Húsvéti recept gyűjtemény
percig. Ha a teteje nagyon pirosodik, takarjuk le fóliával, akkor van kész, ha a beleszúrt tűre nem ragad ragacsos massza. A kalácsot hagyjuk a formában langyosra hűlni, majd tegyük rácsra, és takarjuk le ruhával. Szeleteljük úgy, hogy tojás is jusson mindenkinek. Grízes ropogós Hozzávalók: 500 ml tej 200 gr gríz, 50 gr Koronás porcukor, 50 gr mazsola, 50 gr dió, csipet só, a panírozáshoz, 2 db tojás, 100 gr liszt, 100 gr zsemlemorzsa, olaj a sütéshez, 200 gr Koronás befőző cukorral ...
bkisseva bkisseva
Süti ajánló
Vaníliás linzer karika recept toth_beata
Flódnitorta Curice módra bubszi
Diós diókrémes szelet horvathnemagdi
Szilvalekváros papucs - KRUMPLIS PAPUCS (vagy POGÁCSA) yaskane
Kókuszos-mézes kocka akiram45
Házi nutella fekete--bori
Hungária szelet veronika74
Recept jjanosne
Császár kuglóf macoka65
Diós, mákos Bejgli angyalka___
Szárnyas receptek
Sült csirke padlizsánnal és klara50
Padlizsános csirke 1. bubszi
Kati almás-sajtos csirkemell sültje horvathnemagdi
Kínai tésztás csirke... bubszi
Bakonyi betyárleves bubszi
Bakonyi betyárleves 1vargaildyko
MIKRÓS Csirke, paprikás mártás bubszi
Szalonnás tűzdelt pulykamell bubszi
Pácolt csirkemell reszelt sajt rochlitzne
Krumplis csirke (bulgár) bubszi
Marhából készült ételek
Káposztával töltött marhateker bulac57
Zöldséges húsgombócleves horvathnemagdi
Karácsonyi ételek skorpiolilike
Lasagne faciendum
Óévbúcsúztató hidegtál bodaaniko
Vadas 2 recept boszorlany
Ricottával töltött hátszín veronika74
Tatárbifsztek veronika74
Szárnyas-krémleves gazdagon bubszi
Receptek horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Bableves savanyúkáposztával, burgonyával recept toth_beata
Rizses paprikás bubszi
Pörkölt túrós csuszával horvathnemagdi
Kolozsvári rakott káposzta evavicus
Gulyásleves burgonyával recept kovacs_zsoka
Mexikói tokány bubszi
Édes-savanyú sertés ananásszal 1vargaildyko
Sertéshús saláta bubszi
Parajos töltött hús bubszi
D betűs receptek horvathnemagdi
Halból készült ételek
Házi "szardínia" készítése bubszi
Zöldséges halleves recept baggesz20
Harcsapaprikás túrós csuszával suzymama
Zsenge zöldségragu, avagy horvathnemagdi
Bográcsozás a szabadban bulac57
Dunai halászlé vegyes halból 1 bubszi
Lazac pikáns tejszínes mártással recept baggesz20
B.Lacibacsi receptjei margareta51
Zöldséges-lazacos rizssaláta 1vargaildyko
Aldunai halászlé 1. bubszi
Vad ételek
Vadhús saláta rochlitzne
Vacsoracsata-Barbi-Főétel veronika74
Párolt fürj zöld körettel bubszi
Pálinkával készült ételek, sütemények receptjei bkisseva
Káposztás fácán tundihugi
Receptek horvathnemagdi
Vadkacsa mandulás burgonya... bulac57
Fácánleves Újházi módra bubszi
Fácánleves berántva II. bubszi
Áfonyás sült szarvascomb mandu pacsakute
Spagetti ajánló
Pirított tészta kakukkfűvel recept boszorlany
Pizza vegetali recept toth_beata
Csípős spagetti recept kovacs_zsoka
Csípős spagetti bulac57
Burgundi marharagu veronika74
Gombapaprikás Olajbogyóval 1vargaildyko
Disznós finomságok tésztával recept jamborlulu
Kapribogyó, bimbófűszer horvathnemagdi
Bolognai spagetti gombásan recept gonda_katalin
Pizza receptek
Serpenyőben sült pizza 15 perc alatt ametiszt54
Graham-lisztes pizza tészta bubszi
lilahagymás pizza falatok ! ibolya58
Pizza Napoletana bubszi
Palacsintasütőbe sült pizza horvathnemagdi
Mozzarellás pizzatekercs klerierzsi
Fehér-pizza horvathnemagdi
Pasta Marinara bulac57
Fehér pizza bubszi
Pizza tészta bubszi
Hamburger receptek
Gyors hamburger recept gonda_katalin
Hamburgerzsemle /Limarától nanoka72
Csirke hamburger cajun módra klara50
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
A szója kloppenburg
Gombás hamburger recept kovacs_zsoka
Aztán mégis. horvathnemagdi
mustár készítése házilag irmus
Hamburger pulykahússal suzymama
Csirke hamburger cajun módra bubszi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU