Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Olasz pizzatészta recept
Eredeti neve:

Pasta per la pizza

Származás:

Olaszország

Hány adag?

2 személyre

Kb. ár:

250 Ft

Előkészítési idő:

20 perc

Pihentetés / kelesztés:

1 óra 30 perc

Főzési / sütési idő:

00 perc

Összesen:

1 óra 50 perc

Pizzatészta recept hozzávalók:

300 ml víz
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
500 g liszt
2,5 dkg élesztő (fél kocka)
1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál só
Következő lépés: pizzatészta készítése, formázása »

Az olasz konyha nagyszerűsége éppen az egyszerűségében rejlik, nincs máshogy ez a pizzával sem. Az igazi, olasz pizzatészta recept nem tartalmaz mást, mint a liszt-víz-olívaolaj-élesztő csapatot, egy kis sót az íze miatt, és némi cukrot az élesztő könnyebb felfuttatásához. Az itt megadott arányban keverve csodálatosan ropogósra sül az otthoni sütőben is, és könnyen formázható lesz, ami elsődleges szempont a pizza készítésénél.

Az itt megadott mennyiségből két db, 34-36 cm-es, vagy 4 db 24-26 cm-es, vékony tésztás pizza készíthető. Ez a mennyiség tapasztalatom szerint salátával, desszerttel akár négy felnőttnek is elegendő lehet.

Pizzatészta recept

A kézmeleg vízben keverd el a cukrot és az olívaolajat, és morzsold bele az élesztőt. Hagyd néhány percig felfutni.
Pizzatészta recept: élesztő felfuttatása
Futtasd fel az élesztőt egy kis cukorral és olívaolajjal
A lisztet és a sót szitáld egy nagyobb munkapultra vagy edénybe. Formázz egy lyukat a közepébe, amibe majd az élesztős vizet öntheted.
Pizzatészta recept: formázz lyukat a liszt közepébe
Formázz lyukat a liszt közepébe
Ha az élesztő felfutott, öntsd a liszt közepébe, és egy villa segítségével lazán keverd össze. Öntsd ki a pultra ha edényben keverted, és dolgozd össze tésztagolyóvá. Dagaszd kézzel kb. 10 percig, amíg tökéletesen sima nem lesz. Az eredménynek tapintásra enyhén nedvesnek kell lennie, de egyáltalán nem szabad, hogy a kezedre tapadjon. Én úgy tudnám ezt a legjobban leírni, hogy ránézésre száraz, míg tapintásra nedves kenyértésztát csinálj.
Pizzatészta recept: liszt és élesztő
Dolgozd össze a lisztet és az élesztőt
Egy nagy tálat kenj ki extra szűz olívaolajjal, és tedd bele a kidolgozott tésztát. A tetejére is önts egy kis olívaolajat, fedd be és hagyd kelni legalább egy órát langyos helyen.
Pizzatészta recept: keleszd egy órát
Keleszd legalább egy órát a tésztát
Ha a tészta a duplájára kelt, öntsd ki lisztezett felületre és dolgozd át. Gyúrd néhány percig, amíg a levegőt kinyomkodod belőle. Utána vágd pizzányi darabokra, nagyjából 250 g lisztenként számolhatsz egy normál méretű pizzával. Ezeket a darabokat egyenként még gyúrd át egy kicsit, majd formázz a tenyered alatt görgetve gombócokat belőle. A lényeg, hogy sima legyen minden oldala a tésztagombócnak, ne maradjanak meg benne a hajtások nyomai, így lesz könnyű megformázni.
Pizzatészta recept: formázz labdát belőle
Formázz egyenletes felületű labdákat a tésztából
Lisztezett felületen, letakarva keleszd a gombócokat még negyed órát. Ha nem használod fel azonnal, fóliába csomagolva néhány napig akár hűtőben is eltartható.
A továbbiakban már csak formázni, feltétekkel megpakolni és sütni kell :) . A következő lépést, a pizza formázását ide kattintva olvashatod.


Pizzatészta recept - megfontolásra érdemes

Felmerülhet a kérdés, hogy egy pizzatészta recept milyen lisztet kíván, elvégre mégiscsak kenyértésztáról van szó. Megnyugtatlak, ha a fentiek szerint készíted el, a pizza akkor is tökéletes lesz, ha sima, bárhol kapható finomlisztet (BL-55) használsz. Ha gondolod, 00-ás vagy duplanullás kenyérlisztet is adhatsz hozzá, ezt itthon viszonylag ritkán lehet beszerezni. Ha tudsz ilyet beszerezni, akkor fele-fele arányban javaslom keverni a finomliszttel.
Első ránézésre luxusnak tűnhet az extra szűz olívaolaj a pizzatésztába, ráadásul hogy még a kelesztő tálat is azzal kend ki?! De hidd el, nem az. Ropogósságot és mediterrán ízt kölcsönöz az ételnek, ráadásul ha utánaszámolsz, a kelesztő tál kikenésével együtt sem kerül többe pizzánként 30 Ft-tal, mintha sima étolajat használnál.
Manapság, a gépek korában komoly kérdés lehet a kézzel dagasztás. Az olaszok szenvedéllyel állnak az ételeikhez, nincsenek máshogy a pizzával sem. Ott szentségtörés akár porélesztőből, akár géppel készíteni, de több receptben még azt is leírják, hogy ne bánj durván a tésztával. Természetesen jó lesz géppel dagasztva is, de én személy szerint úgy vagyok ezzel, hogy az a 10 perc dagasztás nem megerőltető, inkább élvezetessé teszi a főzést. Ráadásul ilyenkor a lányom is kap egy kis darabot, amit maga dagaszthat, így extraként még gyerekfoglalkozássá is válik a pizzatészta készítése.
Tipp: Saját tapasztalat, hogy a pizza annál finomabb, minél többet állt az elkészített, megkelt pizzatészta. Egy kelesztőtálban, vagy műanyag fóliában hűtőbe téve eddig négy nap volt a legtöbb, amíg eltettem, és nemcsak hogy nem romlott meg, de sokkal finomabb, eredetibb volt a tészta sütés után.
Amióta ezt a pizzatészta receptet használom, aki csak evett belőle, teljesen el volt tőle ájulva. Minden egyéb híreszteléssel szemben ugyanis lehet majdnem olyan pizzát sütni otthon, mint a legjobb pizzériákban. Csináld meg te is otthon, és biztos lehetsz benne, hogy elkápráztathatod vele az egész családot, vagy a vendégsereget!

Tipp: a tökéletes olasz pizza készítésének 7 titkáról írt cikkemet a linkre kattintva találod.

Pizzatészta recept - extra videó Link
tinka1951 tinka1951
Címkék: mennyiség tapasztalatom, kézmeleg vízben, nagyobb munkapultra, élesztős vizet, liszt közepébe, élesztő felfutott,

3 villámgyors pizzarecept
családnak a vacsorát, mi pedig megszabadulhatnánk a főzés nyűgjétől. A pizzarendelés erre azonban csak ideig-óráig jelent megoldást, hiszen az így kapott étel nem csak drága, de az íze általában meg sem közelíti a frissen sütött háziét. Pizzatészta Hozzávalók 4 nagyobb pizzához: 1 kg liszt 2 evőkanál só 2 zacskó szárított élesztő 2 teáskanál cukor 6 dl langyos víz 6 evőkanál olívaolaj Elkészítés: A lisztet összekeverjük a sóval. A ...
grimilda grimilda
A kenyértészta átváltozásai
kenyérlángosainkat, és megnézni, hogy a tészta alja megszínesedett-e már. Ha nem csak a feltétek kezdtek el szép színt ölteni, hanem a tészta egésze (az alját is beleértve) megszínesedett, akkor késznek nyilváníthatjuk, és kivehetjük a sütőből. Pizzatészta, avagy alaptészta Hozzávalók: 37,5 dkg finomliszt 7 g szárított élesztő 1 evőkanál olívaolaj 1 kávéskanál cukor 2 csipet só 2,5 dl meleg víz Elkészítés: A tésztát alaposan átgyúrom, majd egy ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A tökéletes olasz pizza
A tökéletes olasz pizza receptje Plusz 4 finom feltét Ismerd meg a legjobb pizzatészta receptjét, és süsd meg otthon! A paradicsomszósz rejtelmeibe is beavatunk. Ha pizzáról van szó, akkor a többségnek egy telefonszám jut eszébe, amit feltárcsázva egy órán belül ott az ajtóban a megrendelt finomság. A pizzakészítés, bár kissé macerás, egyáltalán nem nehéz, és remek konyhai program lehet belőle. A tésztát a sütőbe tolás előtt már bármivel megpakolhatod. Kenhetsz ...
grimilda grimilda
A vékony pizzatészta receptje
A vékony pizzatészta receptje A vékony pizzatészta receptje Plusz 4 húsos feltét Nem kell rögtön a sarki étterem telefonszáma után nyúlnod, ha pizzára vágysz. Otthon is elkészítheted, és bármilyen feltéttel megpakolhatod. A pizza elkészítése nagyon könnyű, és gyorsan megvan, arra sem kell sokat várni, amíg a tészta megkel, elég neki fél óra. A feltétek pedig ...
grimilda grimilda
Babos pizzabatyu
Hozzávalók: 1/2 adag pizzatészta, 2 kávéskanál olívaolaj, 1 fej finomra vágott fokhagyma, 1 zúzott fokhagymagerezd, 40 dkg feldarabolt paradicsom (konzerv is jó), 1 evőkanál paradicsompüré, 2 kávéskanál apróra vágott friss szurokfű, 12,5 dkg lóbab, 5 dkg reszelt sajt. Elkészítése: Összegyúrjuk a tésztát, és kelni hagyjuk. Olajban 5 percig pirítjuk a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsomot, a paradicsompürét és a kakukkfüvet. Felforraljuk és beletesszük a babot, 20 ...
bulac57 bulac57
Baconos pizzaszeletek
Baconos pizzaszeletek olívabogyóval Hozzávalók 1 csomag Tante Fanny friss pizzatészta 400 gr 15 dkg bacon szalonna 15 dkg füstölt mozzarella sajt 3 k ketchup pizza fűszerkeverék ízlés szerint 3 db paradicsom étolaj a tészta megkenéséhez 16 szem olívabogyó Elkészítés: A Tante Fanny friss pizzatésztát a csomagolásból kivesszük, és 10 percig szobahőmérsékleten állni hagyjuk. Vágjuk négy részre, ketchappal megkenjük, rárakjuk a ...
jupiter21 jupiter21
Süti ajánló
Régimódi Csokitorta 1vargaildyko
Jetty torta bubszi
Madártej mikróban lilagondolatok
Zöldséges rácsos bulac57
Gesztenyegolyó torta margoka59
Lekváros bukta koszegimarika
Rigó Jancsi muffin irmus
Mézeskalács I. bubszi
Mentafagylalt bulac57
Joghurtos pite janna53
Szárnyas receptek
vidéki csirke ibolya58
cukkini receptek faciendum
x nagyuska
Almás-hagymás csirke 1vargaildyko
Paradicsomszószos sült csirke horvathnemagdi
FIAM kedvence - csirkemellből margitanya
4 mesés lehetőség a szénhidrát korall44
Sült csirkemell friss mártássa bubszi
Csirkenyárs bundában klerierzsi
Receptek horvathnemagdi
Marhából készült ételek
Ínyenctekercs tundihugi
Bográcsban főzött marha gulyásleves recept toth_beata
Pásztorhús bubszi
Török lepény darálthússal bubszi
Vesepecsenye vadas mártással csibi52
Hétvezér-tokány 1. bubszi
Ír sörös gulyás: ujjozsef
Receptek horvathnemagdi
Receptek 3.japan margareta51
wisky-s csirkeleves aszalt szilvával ibolya58
Sertésből készült ételek
Palócleves, ahogy mi szeretjük recept gonda_katalin
Palócleves bubszi
Gyuvecs 3. bubszi
Karajba zárt csülök vorosrozsa66
Fiadi tokány bubszi
Szűzérmék mazsolás gesztenyeraguval recept kovacs_zsoka
Chop-suey horvathnemagdi
Rántott hús liszt tojás zsemlemorzsa nélkül recept peszko
Göngyölt káposzta klerierzsi
Erdélyi rakott káposzta 3. bubszi
Halból készült ételek
Hétfő horvathnemagdi
Lerakott harcsa bubszi
Paradicsomos grillezett hal 1vargaildyko
Révfalusi regős halászlé 1. bubszi
Dunakömlődi halászlé 1. bubszi
Tiszai halászlé 1. (szegedi) bubszi
Bundázott harcsa sarkadykati
Hal fűszeres kéregben bulac57
Túrós szendvicstorta bubszi
Harcsa savanyú káposztával bubszi
Vad ételek
Fácnleves vinlaci
Vörösboros, áfonyás szarvas pörkölt juhtúrós galuskával suzymama
Sz betűs receptek horvathnemagdi
Vadkacsa mandulás burgonya... bulac57
Fácánleves rochlitzne
x nagyuska
Vacsoracsata-Szőke-Főétel veronika74
Almás-gombás vadragu bulac57
csirkeleves túrógaluskával ! ibolya58
PINCEPÖRKÖLT (recept gyűjtemény a netről) yaskane
Spagetti ajánló
Spenótos csirkemell spagetti ágyon recept toth_beata
Spagetti bolognai mártással 2. bubszi
4 ünnepi recept Húsvétra grimilda
olajozottabbi ízületek grimilda
Gombából készült ételek grimilda
Baconos tészta (olasz módra) recept kovacs_zsoka
Recept jjanosne
Mennyei ízek - vegetáriánus ét andrilaszlone
Tésztasaláta virslivel és csirkemellel recept zsokanita
Mogyorós medvetalpacska horvathnemagdi
Pizza receptek
tortilla chips házilag faciendum
Pizza lilahagymával recept kovacs_zsoka
Mártások grimilda
Pizzás csiga bazsalikommal recept boszorlany
Lala kifli yaskane
Mindentudó kalácstészta bubszi
x nagyuska
Tuti sajtos rúd – fél óra alatt bkisseva
Sajtos rúd gereica
Az olasz lakoma horvathnemagdi
Hamburger receptek
Csirke hamburger cajun módra bubszi
Válassza a szóját! margoka59
Hamburger zsemle házilag recept baggesz20
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Pljeskavica, csevap, mititei horvathnemagdi
Csirke hamburger cajun módra klara50
Hamburger baratnu
Hamburger baratnu
Csirkeburger recept jamborlulu
Hamburger zsemle vagikriszti
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU