Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Olasz pizzatészta recept
Eredeti neve:

Pasta per la pizza

Származás:

Olaszország

Hány adag?

2 személyre

Kb. ár:

250 Ft

Előkészítési idő:

20 perc

Pihentetés / kelesztés:

1 óra 30 perc

Főzési / sütési idő:

00 perc

Összesen:

1 óra 50 perc

Pizzatészta recept hozzávalók:

300 ml víz
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
500 g liszt
2,5 dkg élesztő (fél kocka)
1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál só
Következő lépés: pizzatészta készítése, formázása »

Az olasz konyha nagyszerűsége éppen az egyszerűségében rejlik, nincs máshogy ez a pizzával sem. Az igazi, olasz pizzatészta recept nem tartalmaz mást, mint a liszt-víz-olívaolaj-élesztő csapatot, egy kis sót az íze miatt, és némi cukrot az élesztő könnyebb felfuttatásához. Az itt megadott arányban keverve csodálatosan ropogósra sül az otthoni sütőben is, és könnyen formázható lesz, ami elsődleges szempont a pizza készítésénél.

Az itt megadott mennyiségből két db, 34-36 cm-es, vagy 4 db 24-26 cm-es, vékony tésztás pizza készíthető. Ez a mennyiség tapasztalatom szerint salátával, desszerttel akár négy felnőttnek is elegendő lehet.

Pizzatészta recept

A kézmeleg vízben keverd el a cukrot és az olívaolajat, és morzsold bele az élesztőt. Hagyd néhány percig felfutni.
Pizzatészta recept: élesztő felfuttatása
Futtasd fel az élesztőt egy kis cukorral és olívaolajjal
A lisztet és a sót szitáld egy nagyobb munkapultra vagy edénybe. Formázz egy lyukat a közepébe, amibe majd az élesztős vizet öntheted.
Pizzatészta recept: formázz lyukat a liszt közepébe
Formázz lyukat a liszt közepébe
Ha az élesztő felfutott, öntsd a liszt közepébe, és egy villa segítségével lazán keverd össze. Öntsd ki a pultra ha edényben keverted, és dolgozd össze tésztagolyóvá. Dagaszd kézzel kb. 10 percig, amíg tökéletesen sima nem lesz. Az eredménynek tapintásra enyhén nedvesnek kell lennie, de egyáltalán nem szabad, hogy a kezedre tapadjon. Én úgy tudnám ezt a legjobban leírni, hogy ránézésre száraz, míg tapintásra nedves kenyértésztát csinálj.
Pizzatészta recept: liszt és élesztő
Dolgozd össze a lisztet és az élesztőt
Egy nagy tálat kenj ki extra szűz olívaolajjal, és tedd bele a kidolgozott tésztát. A tetejére is önts egy kis olívaolajat, fedd be és hagyd kelni legalább egy órát langyos helyen.
Pizzatészta recept: keleszd egy órát
Keleszd legalább egy órát a tésztát
Ha a tészta a duplájára kelt, öntsd ki lisztezett felületre és dolgozd át. Gyúrd néhány percig, amíg a levegőt kinyomkodod belőle. Utána vágd pizzányi darabokra, nagyjából 250 g lisztenként számolhatsz egy normál méretű pizzával. Ezeket a darabokat egyenként még gyúrd át egy kicsit, majd formázz a tenyered alatt görgetve gombócokat belőle. A lényeg, hogy sima legyen minden oldala a tésztagombócnak, ne maradjanak meg benne a hajtások nyomai, így lesz könnyű megformázni.
Pizzatészta recept: formázz labdát belőle
Formázz egyenletes felületű labdákat a tésztából
Lisztezett felületen, letakarva keleszd a gombócokat még negyed órát. Ha nem használod fel azonnal, fóliába csomagolva néhány napig akár hűtőben is eltartható.
A továbbiakban már csak formázni, feltétekkel megpakolni és sütni kell :) . A következő lépést, a pizza formázását ide kattintva olvashatod.


Pizzatészta recept - megfontolásra érdemes

Felmerülhet a kérdés, hogy egy pizzatészta recept milyen lisztet kíván, elvégre mégiscsak kenyértésztáról van szó. Megnyugtatlak, ha a fentiek szerint készíted el, a pizza akkor is tökéletes lesz, ha sima, bárhol kapható finomlisztet (BL-55) használsz. Ha gondolod, 00-ás vagy duplanullás kenyérlisztet is adhatsz hozzá, ezt itthon viszonylag ritkán lehet beszerezni. Ha tudsz ilyet beszerezni, akkor fele-fele arányban javaslom keverni a finomliszttel.
Első ránézésre luxusnak tűnhet az extra szűz olívaolaj a pizzatésztába, ráadásul hogy még a kelesztő tálat is azzal kend ki?! De hidd el, nem az. Ropogósságot és mediterrán ízt kölcsönöz az ételnek, ráadásul ha utánaszámolsz, a kelesztő tál kikenésével együtt sem kerül többe pizzánként 30 Ft-tal, mintha sima étolajat használnál.
Manapság, a gépek korában komoly kérdés lehet a kézzel dagasztás. Az olaszok szenvedéllyel állnak az ételeikhez, nincsenek máshogy a pizzával sem. Ott szentségtörés akár porélesztőből, akár géppel készíteni, de több receptben még azt is leírják, hogy ne bánj durván a tésztával. Természetesen jó lesz géppel dagasztva is, de én személy szerint úgy vagyok ezzel, hogy az a 10 perc dagasztás nem megerőltető, inkább élvezetessé teszi a főzést. Ráadásul ilyenkor a lányom is kap egy kis darabot, amit maga dagaszthat, így extraként még gyerekfoglalkozássá is válik a pizzatészta készítése.
Tipp: Saját tapasztalat, hogy a pizza annál finomabb, minél többet állt az elkészített, megkelt pizzatészta. Egy kelesztőtálban, vagy műanyag fóliában hűtőbe téve eddig négy nap volt a legtöbb, amíg eltettem, és nemcsak hogy nem romlott meg, de sokkal finomabb, eredetibb volt a tészta sütés után.
Amióta ezt a pizzatészta receptet használom, aki csak evett belőle, teljesen el volt tőle ájulva. Minden egyéb híreszteléssel szemben ugyanis lehet majdnem olyan pizzát sütni otthon, mint a legjobb pizzériákban. Csináld meg te is otthon, és biztos lehetsz benne, hogy elkápráztathatod vele az egész családot, vagy a vendégsereget!

Tipp: a tökéletes olasz pizza készítésének 7 titkáról írt cikkemet a linkre kattintva találod.

Pizzatészta recept - extra videó Link
tinka1951 tinka1951
Címkék: mennyiség tapasztalatom, kézmeleg vízben, nagyobb munkapultra, élesztős vizet, liszt közepébe, élesztő felfutott,

3 villámgyors pizzarecept
családnak a vacsorát, mi pedig megszabadulhatnánk a főzés nyűgjétől. A pizzarendelés erre azonban csak ideig-óráig jelent megoldást, hiszen az így kapott étel nem csak drága, de az íze általában meg sem közelíti a frissen sütött háziét. Pizzatészta Hozzávalók 4 nagyobb pizzához: 1 kg liszt 2 evőkanál só 2 zacskó szárított élesztő 2 teáskanál cukor 6 dl langyos víz 6 evőkanál olívaolaj Elkészítés: A lisztet összekeverjük a sóval. A ...
grimilda grimilda
A kenyértészta átváltozásai
kenyérlángosainkat, és megnézni, hogy a tészta alja megszínesedett-e már. Ha nem csak a feltétek kezdtek el szép színt ölteni, hanem a tészta egésze (az alját is beleértve) megszínesedett, akkor késznek nyilváníthatjuk, és kivehetjük a sütőből. Pizzatészta, avagy alaptészta Hozzávalók: 37,5 dkg finomliszt 7 g szárított élesztő 1 evőkanál olívaolaj 1 kávéskanál cukor 2 csipet só 2,5 dl meleg víz Elkészítés: A tésztát alaposan átgyúrom, majd egy ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A tökéletes olasz pizza
A tökéletes olasz pizza receptje Plusz 4 finom feltét Ismerd meg a legjobb pizzatészta receptjét, és süsd meg otthon! A paradicsomszósz rejtelmeibe is beavatunk. Ha pizzáról van szó, akkor a többségnek egy telefonszám jut eszébe, amit feltárcsázva egy órán belül ott az ajtóban a megrendelt finomság. A pizzakészítés, bár kissé macerás, egyáltalán nem nehéz, és remek konyhai program lehet belőle. A tésztát a sütőbe tolás előtt már bármivel megpakolhatod. Kenhetsz ...
grimilda grimilda
A vékony pizzatészta receptje
A vékony pizzatészta receptje A vékony pizzatészta receptje Plusz 4 húsos feltét Nem kell rögtön a sarki étterem telefonszáma után nyúlnod, ha pizzára vágysz. Otthon is elkészítheted, és bármilyen feltéttel megpakolhatod. A pizza elkészítése nagyon könnyű, és gyorsan megvan, arra sem kell sokat várni, amíg a tészta megkel, elég neki fél óra. A feltétek pedig ...
grimilda grimilda
Babos pizzabatyu
Hozzávalók: 1/2 adag pizzatészta, 2 kávéskanál olívaolaj, 1 fej finomra vágott fokhagyma, 1 zúzott fokhagymagerezd, 40 dkg feldarabolt paradicsom (konzerv is jó), 1 evőkanál paradicsompüré, 2 kávéskanál apróra vágott friss szurokfű, 12,5 dkg lóbab, 5 dkg reszelt sajt. Elkészítése: Összegyúrjuk a tésztát, és kelni hagyjuk. Olajban 5 percig pirítjuk a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsomot, a paradicsompürét és a kakukkfüvet. Felforraljuk és beletesszük a babot, 20 ...
bulac57 bulac57
Baconos pizzaszeletek
Baconos pizzaszeletek olívabogyóval Hozzávalók 1 csomag Tante Fanny friss pizzatészta 400 gr 15 dkg bacon szalonna 15 dkg füstölt mozzarella sajt 3 k ketchup pizza fűszerkeverék ízlés szerint 3 db paradicsom étolaj a tészta megkenéséhez 16 szem olívabogyó Elkészítés: A Tante Fanny friss pizzatésztát a csomagolásból kivesszük, és 10 percig szobahőmérsékleten állni hagyjuk. Vágjuk négy részre, ketchappal megkenjük, rárakjuk a ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Forró rumos ital 1vargaildyko
Túró Rudi torta nnpapszi
SZILVÁS JOGHURTTorta bubszi
Gyors és laza túrógombóc martimarti
Fekete-fehér koszorú veronika74
Kókuszdió bubszi
Barackos-citromos szelet recept boszorlany
A királynő kalácsa recept jamborlulu
Túrófelfujt agimami7
Turbános sütemény ancus56
Szárnyas receptek
Recept jjanosne
Tanyasi sistergős rochlitzne
Csirkés cézár saláta sarkadykati
Hagymás pulykaragu 1vargaildyko
Besamelles csirkém horvathnemagdi
Almás csirke majus55
Csirke korma bubszi
Barackos csirkemell veronika74
Mézes diós csirke bubszi
Szebeni mazsolás leves bubszi
Marhából készült ételek
Scsí fehér káposztából bubszi
Vidék íze kissmama
marokkói burgonyás hús ! ibolya58
Rakott padlizsánok macoka65
Vadas zsemlegombóccal ancus56
Gyors zsírégető diéta juditmama
Fácánleves bulac57
Tárkonyos receptek macoka65
bécsi tányérhús ibolya58
Lakodalmas leves petezsolt
Sertésből készült ételek
A legomlósabb lekváros linzer 10 perc alatt pacsakute
Savanyú-erős leves bubszi
Hentes tokány horvathnemagdi
gödöllői töltött csirke ibolya58
Anjou szűzérmék bubszi
TVN .... Baráti találkozó itt a blogon ..13 bodaaniko
Csülök kenyértésztában nnpapszi
Férfias fogások: 5 recept szerzőinktől horvathnemagdi
szepességi pecsenye ! ibolya58
Receptek horvathnemagdi
Halból készült ételek
Halas tippek aprochef
Füstölt lazac+cukkinis tócsni veronika74
Gyors halászlé bulac57
Céklasaláta (füstölt angolnáva bubszi
Dunai halászlé 1 bubszi
Lazacos édeskömény saláta zsokanita
Variációk az isteni halászlére horvathnemagdi
Bagdadi ponty fokhagymás tejbe bubszi
Mazsolás párolt hal tundihugi
Bundázott harcsa sarkadykati
Vad ételek
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
Káposztás fácán tundihugi
Tűzdelt őzgerinc ... szelidszeder
Fácán tejszínnel klerierzsi
Lazac görögös jellegű salátáva rochlitzne
Kukoricás szarvasragu recept jamborlulu
Fácnleves vinlaci
Vörösboros szarvaspörkölt áfonyával, erdei gombával és dödöl suzymama
Fácán fügével és szőlővel rochlitzne
Fokhagymástejfölös őzérmék bulac57
Spagetti ajánló
Caesar csirkesaláta tésztával klara50
Spenótos spagetti bulac57
Spagetti magyarosan bubszi
spagetti carbonara tinka1951
x nagyuska
Pasta con i gamberi(Garnélarákos tészta) recept kovacs_zsoka
BOLOGNAI LEVESEGYtál bubszi
Vegetariánus bolognai spagetti recept jamborlulu
Paradicsomos gomba spagettivel horvathnemagdi
Casanova spagetti veronika74
Pizza receptek
Mit és mennyiből főz egy héten egy család - receptek is yaskane
pizza jutka31
Pizza tészták anne74
Pizza sükösdiesen ujjozsef
Sonkás-tojásos töltelék bubszi
Paradicsom, avagy egy gyümölcs horvathnemagdi
Fogyd magad degeszre! finike
Szalámis-kukoricás pizza recept baggesz20
Négy évszak pizza horvathnemagdi
Mozzarellás vega pizza recept jamborlulu
Hamburger receptek
Virslis kifli veronika74
Hamburger zsemle vagikriszti
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Csirke hamburger cajun módra bubszi
Házi készítésű hamburger recept baggesz20
Szezámmag fejesnemagdi
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Hamburger baratnu
Sajtburger veronika74
Diós-meggyes piskóta horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU