Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Olasz pizzatészta recept
Eredeti neve:

Pasta per la pizza

Származás:

Olaszország

Hány adag?

2 személyre

Kb. ár:

250 Ft

Előkészítési idő:

20 perc

Pihentetés / kelesztés:

1 óra 30 perc

Főzési / sütési idő:

00 perc

Összesen:

1 óra 50 perc

Pizzatészta recept hozzávalók:

300 ml víz
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
500 g liszt
2,5 dkg élesztő (fél kocka)
1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál só
Következő lépés: pizzatészta készítése, formázása »

Az olasz konyha nagyszerűsége éppen az egyszerűségében rejlik, nincs máshogy ez a pizzával sem. Az igazi, olasz pizzatészta recept nem tartalmaz mást, mint a liszt-víz-olívaolaj-élesztő csapatot, egy kis sót az íze miatt, és némi cukrot az élesztő könnyebb felfuttatásához. Az itt megadott arányban keverve csodálatosan ropogósra sül az otthoni sütőben is, és könnyen formázható lesz, ami elsődleges szempont a pizza készítésénél.

Az itt megadott mennyiségből két db, 34-36 cm-es, vagy 4 db 24-26 cm-es, vékony tésztás pizza készíthető. Ez a mennyiség tapasztalatom szerint salátával, desszerttel akár négy felnőttnek is elegendő lehet.

Pizzatészta recept

A kézmeleg vízben keverd el a cukrot és az olívaolajat, és morzsold bele az élesztőt. Hagyd néhány percig felfutni.
Pizzatészta recept: élesztő felfuttatása
Futtasd fel az élesztőt egy kis cukorral és olívaolajjal
A lisztet és a sót szitáld egy nagyobb munkapultra vagy edénybe. Formázz egy lyukat a közepébe, amibe majd az élesztős vizet öntheted.
Pizzatészta recept: formázz lyukat a liszt közepébe
Formázz lyukat a liszt közepébe
Ha az élesztő felfutott, öntsd a liszt közepébe, és egy villa segítségével lazán keverd össze. Öntsd ki a pultra ha edényben keverted, és dolgozd össze tésztagolyóvá. Dagaszd kézzel kb. 10 percig, amíg tökéletesen sima nem lesz. Az eredménynek tapintásra enyhén nedvesnek kell lennie, de egyáltalán nem szabad, hogy a kezedre tapadjon. Én úgy tudnám ezt a legjobban leírni, hogy ránézésre száraz, míg tapintásra nedves kenyértésztát csinálj.
Pizzatészta recept: liszt és élesztő
Dolgozd össze a lisztet és az élesztőt
Egy nagy tálat kenj ki extra szűz olívaolajjal, és tedd bele a kidolgozott tésztát. A tetejére is önts egy kis olívaolajat, fedd be és hagyd kelni legalább egy órát langyos helyen.
Pizzatészta recept: keleszd egy órát
Keleszd legalább egy órát a tésztát
Ha a tészta a duplájára kelt, öntsd ki lisztezett felületre és dolgozd át. Gyúrd néhány percig, amíg a levegőt kinyomkodod belőle. Utána vágd pizzányi darabokra, nagyjából 250 g lisztenként számolhatsz egy normál méretű pizzával. Ezeket a darabokat egyenként még gyúrd át egy kicsit, majd formázz a tenyered alatt görgetve gombócokat belőle. A lényeg, hogy sima legyen minden oldala a tésztagombócnak, ne maradjanak meg benne a hajtások nyomai, így lesz könnyű megformázni.
Pizzatészta recept: formázz labdát belőle
Formázz egyenletes felületű labdákat a tésztából
Lisztezett felületen, letakarva keleszd a gombócokat még negyed órát. Ha nem használod fel azonnal, fóliába csomagolva néhány napig akár hűtőben is eltartható.
A továbbiakban már csak formázni, feltétekkel megpakolni és sütni kell :) . A következő lépést, a pizza formázását ide kattintva olvashatod.


Pizzatészta recept - megfontolásra érdemes

Felmerülhet a kérdés, hogy egy pizzatészta recept milyen lisztet kíván, elvégre mégiscsak kenyértésztáról van szó. Megnyugtatlak, ha a fentiek szerint készíted el, a pizza akkor is tökéletes lesz, ha sima, bárhol kapható finomlisztet (BL-55) használsz. Ha gondolod, 00-ás vagy duplanullás kenyérlisztet is adhatsz hozzá, ezt itthon viszonylag ritkán lehet beszerezni. Ha tudsz ilyet beszerezni, akkor fele-fele arányban javaslom keverni a finomliszttel.
Első ránézésre luxusnak tűnhet az extra szűz olívaolaj a pizzatésztába, ráadásul hogy még a kelesztő tálat is azzal kend ki?! De hidd el, nem az. Ropogósságot és mediterrán ízt kölcsönöz az ételnek, ráadásul ha utánaszámolsz, a kelesztő tál kikenésével együtt sem kerül többe pizzánként 30 Ft-tal, mintha sima étolajat használnál.
Manapság, a gépek korában komoly kérdés lehet a kézzel dagasztás. Az olaszok szenvedéllyel állnak az ételeikhez, nincsenek máshogy a pizzával sem. Ott szentségtörés akár porélesztőből, akár géppel készíteni, de több receptben még azt is leírják, hogy ne bánj durván a tésztával. Természetesen jó lesz géppel dagasztva is, de én személy szerint úgy vagyok ezzel, hogy az a 10 perc dagasztás nem megerőltető, inkább élvezetessé teszi a főzést. Ráadásul ilyenkor a lányom is kap egy kis darabot, amit maga dagaszthat, így extraként még gyerekfoglalkozássá is válik a pizzatészta készítése.
Tipp: Saját tapasztalat, hogy a pizza annál finomabb, minél többet állt az elkészített, megkelt pizzatészta. Egy kelesztőtálban, vagy műanyag fóliában hűtőbe téve eddig négy nap volt a legtöbb, amíg eltettem, és nemcsak hogy nem romlott meg, de sokkal finomabb, eredetibb volt a tészta sütés után.
Amióta ezt a pizzatészta receptet használom, aki csak evett belőle, teljesen el volt tőle ájulva. Minden egyéb híreszteléssel szemben ugyanis lehet majdnem olyan pizzát sütni otthon, mint a legjobb pizzériákban. Csináld meg te is otthon, és biztos lehetsz benne, hogy elkápráztathatod vele az egész családot, vagy a vendégsereget!

Tipp: a tökéletes olasz pizza készítésének 7 titkáról írt cikkemet a linkre kattintva találod.

Pizzatészta recept - extra videó Link
tinka1951 tinka1951
Címkék: mennyiség tapasztalatom, kézmeleg vízben, nagyobb munkapultra, élesztős vizet, liszt közepébe, élesztő felfutott,

3 villámgyors pizzarecept
családnak a vacsorát, mi pedig megszabadulhatnánk a főzés nyűgjétől. A pizzarendelés erre azonban csak ideig-óráig jelent megoldást, hiszen az így kapott étel nem csak drága, de az íze általában meg sem közelíti a frissen sütött háziét. Pizzatészta Hozzávalók 4 nagyobb pizzához: 1 kg liszt 2 evőkanál só 2 zacskó szárított élesztő 2 teáskanál cukor 6 dl langyos víz 6 evőkanál olívaolaj Elkészítés: A lisztet összekeverjük a sóval. A ...
grimilda grimilda
A kenyértészta átváltozásai
kenyérlángosainkat, és megnézni, hogy a tészta alja megszínesedett-e már. Ha nem csak a feltétek kezdtek el szép színt ölteni, hanem a tészta egésze (az alját is beleértve) megszínesedett, akkor késznek nyilváníthatjuk, és kivehetjük a sütőből. Pizzatészta, avagy alaptészta Hozzávalók: 37,5 dkg finomliszt 7 g szárított élesztő 1 evőkanál olívaolaj 1 kávéskanál cukor 2 csipet só 2,5 dl meleg víz Elkészítés: A tésztát alaposan átgyúrom, majd egy ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A tökéletes olasz pizza
A tökéletes olasz pizza receptje Plusz 4 finom feltét Ismerd meg a legjobb pizzatészta receptjét, és süsd meg otthon! A paradicsomszósz rejtelmeibe is beavatunk. Ha pizzáról van szó, akkor a többségnek egy telefonszám jut eszébe, amit feltárcsázva egy órán belül ott az ajtóban a megrendelt finomság. A pizzakészítés, bár kissé macerás, egyáltalán nem nehéz, és remek konyhai program lehet belőle. A tésztát a sütőbe tolás előtt már bármivel megpakolhatod. Kenhetsz ...
grimilda grimilda
A vékony pizzatészta receptje
A vékony pizzatészta receptje A vékony pizzatészta receptje Plusz 4 húsos feltét Nem kell rögtön a sarki étterem telefonszáma után nyúlnod, ha pizzára vágysz. Otthon is elkészítheted, és bármilyen feltéttel megpakolhatod. A pizza elkészítése nagyon könnyű, és gyorsan megvan, arra sem kell sokat várni, amíg a tészta megkel, elég neki fél óra. A feltétek pedig ...
grimilda grimilda
Babos pizzabatyu
Hozzávalók: 1/2 adag pizzatészta, 2 kávéskanál olívaolaj, 1 fej finomra vágott fokhagyma, 1 zúzott fokhagymagerezd, 40 dkg feldarabolt paradicsom (konzerv is jó), 1 evőkanál paradicsompüré, 2 kávéskanál apróra vágott friss szurokfű, 12,5 dkg lóbab, 5 dkg reszelt sajt. Elkészítése: Összegyúrjuk a tésztát, és kelni hagyjuk. Olajban 5 percig pirítjuk a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsomot, a paradicsompürét és a kakukkfüvet. Felforraljuk és beletesszük a babot, 20 ...
bulac57 bulac57
Baconos pizzaszeletek
Baconos pizzaszeletek olívabogyóval Hozzávalók 1 csomag Tante Fanny friss pizzatészta 400 gr 15 dkg bacon szalonna 15 dkg füstölt mozzarella sajt 3 k ketchup pizza fűszerkeverék ízlés szerint 3 db paradicsom étolaj a tészta megkenéséhez 16 szem olívabogyó Elkészítés: A Tante Fanny friss pizzatésztát a csomagolásból kivesszük, és 10 percig szobahőmérsékleten állni hagyjuk. Vágjuk négy részre, ketchappal megkenjük, rárakjuk a ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Kakaós diótorta recept baggesz20
Mazsolás haboslepény 2. bubszi
Gesztenyeszelet anikotiti
Búbos puszedli suzymama
Nanaimo szelet yaskane
Muffin gzax
Kapros-tejfölös burgonyasaláta bulac57
Epres gyümölcstorta tundihugi
Erdei gyümölcsös torta recept gonda_katalin
Afgán sütemény bkisseva
Szárnyas receptek
Fácán rizzsel, bácskai módra bubszi
Rakott burgonya másképp recept baggesz20
Receptek horvathnemagdi
Receptek horvathnemagdi
Monacói töltött csirke bubszi
Zöldséges gombás apróhús margoka59
Tejszínes pulykacomb recept toth_beata
Csirkemell Currys Pennével 1vargaildyko
Török rakott csirke klerierzsi
Sonkás gesztenyével töltött pu bubszi
Marhából készült ételek
Régi hajdúsági ételek tinka1951
Lagzis leves horvathnemagdi
Csomboros-káposztás marha 1vargaildyko
káposzta leveses fogyókúra aranyag
Rakott karfiol receptek yaskane
A méz és gyógyhatásai pacsakute
Receptek horvathnemagdi
Péter falunapi pörköltje (Vegyes pörkölt májjal és gombával) bkisseva
SZATMÁRI LAKODALmas bubszi
Kolozsvári gulyás bulac57
Sertésből készült ételek
Vásárhelyi fehér kolbász bubszi
T betűs receptek horvathnemagdi
Sajtos hús korall44
Karácsonyi töltött káposzta koszegimarika
Mini fasírtgolyók recept jamborlulu
Rakott makaróni klerierzsi
Tepsis flecen roanna
Libamájjal töltött szűzsült bulac57
Csülkös tojásrántotta recept kovacs_zsoka
Egyszerű rakott káposzta bubszi
Halból készült ételek
Gombás ponty tejfölben klerierzsi
Révfalusi regős halászlé 3. bubszi
Rántott ponty zöldségkörettel recept gonda_katalin
K betűs receptek horvathnemagdi
Nudli ricottával és spenóttal horvathnemagdi
Majonézes ribiszkesaláta bubszi
Receptek horvathnemagdi
Lazaccal az egészségért brozsika
Gyere el a grillpartimra! horvathnemagdi
Ponty gombás-fűszeres mártássa zsigaiklara
Vad ételek
Vacsora csata recept! jjanosne
Tejfölös-zöldséges őzragu horvathnemagdi
Őzcomb gersliropogóssal 1vargaildyko
Fácán gesztenyés almával horvathnemagdi
Receptek horvathnemagdi
Dödölle rauchne02
Fácán vörösborban horvathnemagdi
rapsic vadas ! ibolya58
savanyú burgonyaleves ibolya58
Pacal Bíró Géza módra bubszi
Spagetti ajánló
Citromos-tárkonyos gombaszósz horvathnemagdi
Csirke fokhagymás-citromos vaj bubszi
Carbonara, ahogy én készítem recept baggesz20
Olcsó bolognai recept boszorlany
Mennyei ízek - vegetáriánus ét andrilaszlone
Téli minestrone bulac57
Brokkolibéka recept jamborlulu
Bolognai leveles tésztában recept jamborlulu
Császárspagetti klerierzsi
Pizzás rakott bolognai horvathnemagdi
Pizza receptek
Pizza gofri recept baggesz20
Articsókás pizza bulac57
Mini pizza bubszi
Pizza-egyszerűen horvathnemagdi
Hagymás pizza bubszi
Töltött pizza horvathnemagdi
Pizza recept bozsanyinemanyi
Vitaminos rátét bubszi
Rókás pizza recept toth_beata
Kovi ubi horvathnemagdi
Hamburger receptek
Pljeskavica, csevap, mititei horvathnemagdi
Nagytakarítás! - Energizáló juditmama
Hawaii burger veronika74
Házi hamburger 2. recept kovacs_zsoka
Házi hamburger recept gonda_katalin
Csirke hamburger cajun módra klara50
Kevés munkával horvathnemagdi
Csirke hamburger banb
Gyors hamburger recept gonda_katalin
Házi hamburger salátával recept boszorlany
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU