Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag
Aki szereti a mustárt, annak érdemes megpróbálnia saját kezűleg elkészíteni. Egyedi íz, igazi gasztroélmény és tartósítószer sem kerül a finomságba.

mustarcimlapMindig is szerettem a mustárt. Gyerekként először a május elsejei felvonulásokon a virsli mellé kanalazottra emlékszem, amit később felváltott a balatoni hamburgerbe vagy hot-dogba nyomott. Ki emlékszik még arra a hambira, amit kissé édes buci zsemlével készítettek és csalamádé is került bele?

A lényeg, hogy zsenge koromban a Globus Konzervgyár felfogásában és gyártásában készült sárgás valamihez szoktam hozzá. Aztán jöttek az osztrák selymes változatok a bécsi imbiss-ben, majd a francia dijoni, amitől lángba borult a szájüregem és kitisztultak a szaglószervi járataim, a mézes, a wasabis, a chilis és még megannyi furcsa változat. A mind kifinomultabb mustárok ellenére valahogy mégis a sápadt, kissé ecetes és durvára darált békebeli maradt a kedvencem.
Tudatos vásárlói és fogyasztói létem kapcsán nem egyszer olvastam át az összetevők listáját és sajnos találtam olyan alapanyagokat, amiket már nem szívesen gyömöszölök megbecsült szervezetembe. Ezzel párhuzamosan persze élénken munkált bennem azon vágy is, hogy én alkothassam meg a saját békebeli mustáromat.

Egy napsütéses tavaszi napon aztán eljött a nagy mustárfejlesztés, amit később egy újabb teszt követett, majd a főpróba, ami alapján úgy gondolom, eljutottam a várt eredményhez. Darabos, sápadt, kissé ecetes és hmmmm... a frissen főtt roppanós virslivel és puha kenyérrel tényleg meggyőző! Érdemes kipróbálni! A tesztelés elején (elkészítés és azt követő kb. két hét) gyerektől és érzékeny társtól célszerű távol tartani az eredményt, mert a megdarált mustármagnak megvan az a romantikus bája, hogy kóstoláskor a szájon keresztül leégeti az ember haját. Meg a szőrt a nyelvéről. Ez persze az idő előre haladtával tompul, míg a harmadik héttől átlagos ember számára is fogyaszthatóvá válik.

KÉSZÍTÉSE HÁZILAG
(30 dkg mustárhoz)
Hozzávalók: 10 dkg mustármag, 1,5 dl ecet (6%-os), 1 dl víz, 1 teáskanál őrölt fehérbors, 2 teáskanál őrölt koriander, 1 teáskanál őrölt római kömény, 1 teáskanál cukor (nyers nád), 1 mokkáskanál só (természetes, nem finomított).

Elkészítése
1. Őröljük meg kávédarálón a mustármagot.
2. Keverjük hozzá az ecetet, fedjük le a tálat és tegyük egy napra a hűtőbe.
3. Másnap adjuk hozzá a többi fűszert és a vizet, majd keverjük össze alaposan.
4. Lefedve hagyjuk a hűtőben ,,pihenni" néhány napot, amíg összeérnek az ízek.

Praktikák

1. Az egy napos pihentetésnek az a magyarázata, hogy ennyi idő alatt a darált mustármag alaposan megszívja magát a nedvességgel, jól besűrűsödik az elegy, ez jó kiindulási alap az általunk elvárt sűrűség beállításához (amit a hozzáadott víz mennyiségével szabályozhatunk)
2. Ha valaki a sárgásabb mustárt kedveli, adjon a fűszerekhez fél teáskanál kurkumát, ettől gyönyörű sárga lesz.
3. Merészebbek kipróbálhatják mézzel vagy chilivel/cayenne borssal is, vagy a saját kedvenc fűszerrel.
4. Eddigi tapasztalataink szerint ezzel a recepttel - hozzáadott tartósító nélkül is - 2 hónapig eltartható hűtőben (lehet, hogy tovább is, de ennyi idő alatt mindig elfogyott ez az adag).

Forrás: receptmuves.hu

Link
tinka1951 tinka1951
Címkék: bécsi imbiss-ben, francia dijoni, szaglószervi járataim, mind kifinomultabb, összetevők listáját, saját békebeli,

Bogrács ételek
TARTALOM Bográcsgulyás Karottás sertéstokány Pilisi sertésragu Burgonyaleves virslivel Rizses lecsó debrecenivel Slambuc Kerti zöldségragu Kukoricás nyúlragu Marhapörkölt Paprikás krumpli Tarkabab-gulyás Birkahúsos kása Tutajos Zöldbab füstölt hússal Zöldborsós csirke Pörkölt csirke Csirkegulyás A bogrács már a vándorló magyar törzsek málhájának is része volt. ...
aprochef aprochef
Bogrács...
fűszerezzük. A párolási idő befejezése előtt 8 perccel hozzákeverjük a cukkíni szeleteket. Ha szükséges utána ízesítjük. Padlizsános változata egész Közép Ázsiában ismert. Ekkor azonban a padlizsánokat érdemes elősütni, és utána hozzáadni az ételhez. Virslis tarhonya Hozzávalók: 1 csomag tarhonya, 1 kg krumpli, őrölt paprika, só, kevés olaj, 2 pár virsli, 1 fej vöröshagyma, 1 db leveskocka Fogj egy jó nagy lábost, önts bele egy kevés olajat, a feldarabolt hagymát és a ...
simocsi simocsi
Bográcsban lecsót főzni
Bográcsban lecsót főzni Hozzávalók: 8 nagy fej hagyma kb. 1 kg paprika 2 db bogyisz paprika kb. 1 kg paradicsom kb. 15 dkg házi szalonna 1 szál házi, csípős kolbász debreceni (vagy virsli, ki mit szeret) pirospaprika, só csípős paprika mindent. Elsőként ketté, majd szeletekre vágtam a hagymát és sóval összekeverve beraktam egy ...
maroka maroka
Bográcsételek
nagy kockára vágott burgonyát, majd tíz perc múlva a csipetkét is. Erős tűzön készre főzzük. Energiatartalom: 2580 kJ Fehérjetartalom: 25 g Zsírtartalom: 37 g Szénhidráttartalom: 44 g Burgonyaleves virslivel Hozzávalók: 80 dkg rózsaburgonya, 1 közepes fej hagyma, 6 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál ételízesítő, 1 púpozott evőkanál gabonakeményítő, 4 pár virsli, 1 ág zellerzöld, só. Elkészítés: A kockára vágott, ...
kloppenburg kloppenburg
Borsófőzelék sült virslivel
Borsófőzelék sült virslivel Hozzávalók: 30 dkg zöldborsó 1 dl joghurt 1 kis fej vöröshagyma 2 pár baromfi virsli víz pirospaprika só, bors ízlés szerint Elkészítés: A borsót és az egész fej vöröshagymát puhára főzzük annyi vízben, amennyi ellepi, majd joghurttal besűrítjük. Sült virslivel tálaljuk! Tanácsok: Igazán egyszerű és finom fogás, én van amikor tükörtojást sütök mellé. ...
donmolnarmeister donmolnarmeister
Borsófőzelék sült virslivel u1
Borsófőzelék sült virslivel update 1 Hozzávalók: 30 dkg zöldborsó 1 dl joghurt 1 kis fej vöröshagyma 2 pár baromfi virsli víz pirospaprika só, bors ízlés szerint Elkészítés: A borsót és az egész fej vöröshagymát puhára főzzük annyi vízben, amennyi ellepi, majd joghurttal besűrítjük. Sült virslivel tálaljuk! Tanácsok: Igazán egyszerű és finom fogás, én van amikor tükörtojást sütök mellé. ...
veronika74 veronika74
Brokkolis virsli felfújt
Hozzávalók: * 3 dkg vaj * 3 dkg teljes kiőrlésű Graham - liszt * 4 tojás * 2 dl tej * 2 pár frankurti virsli * 15 dkg brokkoli * 5 dkg reszelt füstölt sajt * 1 kávéskanál só * 1/2 kávéskanál fehérbors * zsemlemorzsa * vaj A sütőt melegítsd elő 220 C fokra. A tojásokat választd ketté. A tojásfehérjét verd fel kemény habbá, a tojások sárgáját egyenlőre tedd félre. A ...
margoka59 margoka59
Süti ajánló
Pehelykönnyű túrós pite bubszi
Recept jjanosne
Gyümölcssaláta klerierzsi
Ferrero Rocher noble
Sajtos pogácsa 10 bubszi
Elronthatatlan piskóta yaskane
Alma, csőben sütve bubszi
Szaloncukor házilag gobiboszka
Vaniliás kiflicskék janna53
Mogyorós koszorú veronika74
Szárnyas receptek
Pufók ufók horvathnemagdi
Kacsa Cabernet módra rochlitzne
Kijevi csirkemell 1. bubszi
Rakott karfiol recept mamucika
sevillai csirkemell ibolya58
Rántott csirke szezámmaggal recept baggesz20
vidéki csirke ibolya58
Ananászos-sáfrányos csirke recept boszorlany
Tojásos csirkemell Japán bubszi
Rakott csirkemáj horvathnemagdi
Marhából készült ételek
B receptek horvathnemagdi
Sz betűs receptek horvathnemagdi
Finom falatok piroska0101
vajdasági húsgombócleves ibolya58
x nagyuska
Ízőrzők – Szólád – horvathnemagdi
Receptek horvathnemagdi
Mosoni tokány bubszi
Nagycenki tokány bubszi
Toscanai töltött paradicsom bubszi
Sertésből készült ételek
Vadászhasé rochlitzne
Pilisi sertésragu 2. bubszi
Vacsora csata jjanosne
Bagolyvári sertésflekken bubszi
6 tepsiben sült vacsora horvathnemagdi
Bácskai hurka bubszi
Babgulyás füstölt csülökkel klara50
Bácskai vagdalt hús bubszi
Ananászos rántott szelet tundihugi
Káposztás csülök dödöllével klara50
Halból készült ételek
Tonhal variációk bubszi
Diós rántott ponty bubszi
Ponty bakonyi módra kovacsborbala
Rácponty IV. bubszi
Vadkacsa mézeskalácsos töltelé horvathnemagdi
Balatoni halászlé 3. bubszi
Szegedi halsaláta bubszi
Receptek horvathnemagdi
Zöldséges-gombás halszeletet bubszi
Vacsoracsata-Ági-Előétel veronika74
Vad ételek
Csallóközi vadas klerierzsi
Fácán római tálban lilikonyhaja
Fácánragu krokettel recept toth_beata
Fácán rizzsel, bácskai módra bubszi
Áfonyás sült szarvascomb mandu pacsakute
Gesztenyével töltött fácán taltos1
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
Hogyan készül a dödölle? grimilda
Fácnleves vinlaci
Vadhús saláta rochlitzne
Spagetti ajánló
Pármai leves bulac57
Parajos spagetti recept boszorlany
Lazacos spagetti recept jamborlulu
Ananászos-kukoricás csirke recept kovacs_zsoka
Gombás csirkeragu-spagettivel- edesangyal
Spagetti frittata veronika74
Brokkolis spagetti recept boszorlany
spagetti saláta agimami7
Mai menü. mamucika
Gombás tejszínes spagetti agimami7
Pizza receptek
Lángosok akiram45
Szalonnás pizza recept jamborlulu
Pizza Luca bubszi
Mini pizza bubszi
Pizzatészta alaprecept bubszi
Pizzás csiga kukoricával recept toth_beata
sütemények offramaja
Lecsós töltelék bubszi
SÓS NASI AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Pizza 2 horvathnemagdi
Hamburger receptek
Házi készítésű hamburger recept baggesz20
Grillezett hamburgerpogácsa veronika74
mustár készítése házilag irmus
Hamburger horvathnemagdi
Sajtos hamburger bubszi
Sajtburger veronika74
Ma itt jártam: sarkadykati
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Hamburger zsemle házilag recept baggesz20
Csirke hamburger cajun módra bubszi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU