Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag
Aki szereti a mustárt, annak érdemes megpróbálnia saját kezűleg elkészíteni. Egyedi íz, igazi gasztroélmény és tartósítószer sem kerül a finomságba.

mustarcimlapMindig is szerettem a mustárt. Gyerekként először a május elsejei felvonulásokon a virsli mellé kanalazottra emlékszem, amit később felváltott a balatoni hamburgerbe vagy hot-dogba nyomott. Ki emlékszik még arra a hambira, amit kissé édes buci zsemlével készítettek és csalamádé is került bele?

A lényeg, hogy zsenge koromban a Globus Konzervgyár felfogásában és gyártásában készült sárgás valamihez szoktam hozzá. Aztán jöttek az osztrák selymes változatok a bécsi imbiss-ben, majd a francia dijoni, amitől lángba borult a szájüregem és kitisztultak a szaglószervi járataim, a mézes, a wasabis, a chilis és még megannyi furcsa változat. A mind kifinomultabb mustárok ellenére valahogy mégis a sápadt, kissé ecetes és durvára darált békebeli maradt a kedvencem.
Tudatos vásárlói és fogyasztói létem kapcsán nem egyszer olvastam át az összetevők listáját és sajnos találtam olyan alapanyagokat, amiket már nem szívesen gyömöszölök megbecsült szervezetembe. Ezzel párhuzamosan persze élénken munkált bennem azon vágy is, hogy én alkothassam meg a saját békebeli mustáromat.

Egy napsütéses tavaszi napon aztán eljött a nagy mustárfejlesztés, amit később egy újabb teszt követett, majd a főpróba, ami alapján úgy gondolom, eljutottam a várt eredményhez. Darabos, sápadt, kissé ecetes és hmmmm... a frissen főtt roppanós virslivel és puha kenyérrel tényleg meggyőző! Érdemes kipróbálni! A tesztelés elején (elkészítés és azt követő kb. két hét) gyerektől és érzékeny társtól célszerű távol tartani az eredményt, mert a megdarált mustármagnak megvan az a romantikus bája, hogy kóstoláskor a szájon keresztül leégeti az ember haját. Meg a szőrt a nyelvéről. Ez persze az idő előre haladtával tompul, míg a harmadik héttől átlagos ember számára is fogyaszthatóvá válik.

KÉSZÍTÉSE HÁZILAG
(30 dkg mustárhoz)
Hozzávalók: 10 dkg mustármag, 1,5 dl ecet (6%-os), 1 dl víz, 1 teáskanál őrölt fehérbors, 2 teáskanál őrölt koriander, 1 teáskanál őrölt római kömény, 1 teáskanál cukor (nyers nád), 1 mokkáskanál só (természetes, nem finomított).

Elkészítése
1. Őröljük meg kávédarálón a mustármagot.
2. Keverjük hozzá az ecetet, fedjük le a tálat és tegyük egy napra a hűtőbe.
3. Másnap adjuk hozzá a többi fűszert és a vizet, majd keverjük össze alaposan.
4. Lefedve hagyjuk a hűtőben ,,pihenni" néhány napot, amíg összeérnek az ízek.

Praktikák

1. Az egy napos pihentetésnek az a magyarázata, hogy ennyi idő alatt a darált mustármag alaposan megszívja magát a nedvességgel, jól besűrűsödik az elegy, ez jó kiindulási alap az általunk elvárt sűrűség beállításához (amit a hozzáadott víz mennyiségével szabályozhatunk)
2. Ha valaki a sárgásabb mustárt kedveli, adjon a fűszerekhez fél teáskanál kurkumát, ettől gyönyörű sárga lesz.
3. Merészebbek kipróbálhatják mézzel vagy chilivel/cayenne borssal is, vagy a saját kedvenc fűszerrel.
4. Eddigi tapasztalataink szerint ezzel a recepttel - hozzáadott tartósító nélkül is - 2 hónapig eltartható hűtőben (lehet, hogy tovább is, de ennyi idő alatt mindig elfogyott ez az adag).

Forrás: receptmuves.hu

Link
tinka1951 tinka1951
Címkék: bécsi imbiss-ben, francia dijoni, szaglószervi járataim, mind kifinomultabb, összetevők listáját, saját békebeli,

Bogrács ételek
TARTALOM Bográcsgulyás Karottás sertéstokány Pilisi sertésragu Burgonyaleves virslivel Rizses lecsó debrecenivel Slambuc Kerti zöldségragu Kukoricás nyúlragu Marhapörkölt Paprikás krumpli Tarkabab-gulyás Birkahúsos kása Tutajos Zöldbab füstölt hússal Zöldborsós csirke Pörkölt csirke Csirkegulyás A bogrács már a vándorló magyar törzsek málhájának is része volt. ...
aprochef aprochef
Bogrács...
fűszerezzük. A párolási idő befejezése előtt 8 perccel hozzákeverjük a cukkíni szeleteket. Ha szükséges utána ízesítjük. Padlizsános változata egész Közép Ázsiában ismert. Ekkor azonban a padlizsánokat érdemes elősütni, és utána hozzáadni az ételhez. Virslis tarhonya Hozzávalók: 1 csomag tarhonya, 1 kg krumpli, őrölt paprika, só, kevés olaj, 2 pár virsli, 1 fej vöröshagyma, 1 db leveskocka Fogj egy jó nagy lábost, önts bele egy kevés olajat, a feldarabolt hagymát és a ...
simocsi simocsi
Bográcsban lecsót főzni
Bográcsban lecsót főzni Hozzávalók: 8 nagy fej hagyma kb. 1 kg paprika 2 db bogyisz paprika kb. 1 kg paradicsom kb. 15 dkg házi szalonna 1 szál házi, csípős kolbász debreceni (vagy virsli, ki mit szeret) pirospaprika, só csípős paprika mindent. Elsőként ketté, majd szeletekre vágtam a hagymát és sóval összekeverve beraktam egy ...
maroka maroka
Bográcsételek
nagy kockára vágott burgonyát, majd tíz perc múlva a csipetkét is. Erős tűzön készre főzzük. Energiatartalom: 2580 kJ Fehérjetartalom: 25 g Zsírtartalom: 37 g Szénhidráttartalom: 44 g Burgonyaleves virslivel Hozzávalók: 80 dkg rózsaburgonya, 1 közepes fej hagyma, 6 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál ételízesítő, 1 púpozott evőkanál gabonakeményítő, 4 pár virsli, 1 ág zellerzöld, só. Elkészítés: A kockára vágott, ...
kloppenburg kloppenburg
Borsófőzelék sült virslivel
Borsófőzelék sült virslivel Hozzávalók: 30 dkg zöldborsó 1 dl joghurt 1 kis fej vöröshagyma 2 pár baromfi virsli víz pirospaprika só, bors ízlés szerint Elkészítés: A borsót és az egész fej vöröshagymát puhára főzzük annyi vízben, amennyi ellepi, majd joghurttal besűrítjük. Sült virslivel tálaljuk! Tanácsok: Igazán egyszerű és finom fogás, én van amikor tükörtojást sütök mellé. ...
donmolnarmeister donmolnarmeister
Borsófőzelék sült virslivel u1
Borsófőzelék sült virslivel update 1 Hozzávalók: 30 dkg zöldborsó 1 dl joghurt 1 kis fej vöröshagyma 2 pár baromfi virsli víz pirospaprika só, bors ízlés szerint Elkészítés: A borsót és az egész fej vöröshagymát puhára főzzük annyi vízben, amennyi ellepi, majd joghurttal besűrítjük. Sült virslivel tálaljuk! Tanácsok: Igazán egyszerű és finom fogás, én van amikor tükörtojást sütök mellé. ...
veronika74 veronika74
Brokkolis virsli felfújt
Hozzávalók: * 3 dkg vaj * 3 dkg teljes kiőrlésű Graham - liszt * 4 tojás * 2 dl tej * 2 pár frankurti virsli * 15 dkg brokkoli * 5 dkg reszelt füstölt sajt * 1 kávéskanál só * 1/2 kávéskanál fehérbors * zsemlemorzsa * vaj A sütőt melegítsd elő 220 C fokra. A tojásokat választd ketté. A tojásfehérjét verd fel kemény habbá, a tojások sárgáját egyenlőre tedd félre. A ...
margoka59 margoka59
Süti ajánló
Vaníliás Holdacska 1vargaildyko
Citromos félhold horvathnemagdi
Vaníliás-almás sütemény gereica
Havas háztető sütike 1vargaildyko
Tejfölös csoda süti lilagondolatok
Túrós batyu recept baggesz20
Pihenésként itt olvasgattam sarkadykati
Almás-habos sütemény bubszi
Csokis-szilvalekváros bukta... aranyoslila
Pudingos csillagocskák klerierzsi
Szárnyas receptek
Baconos sajtos csirkemell gesztenyefa
Rakott káposztás kacsa bubszi
Receptek horvathnemagdi
B betűs receptek horvathnemagdi
Hoxán kaptam..... jaksika
rokfortos pulykamell faciendum
Rakott cukkini gazdagon yaskane
Csirkegulyás kannalidia
Toledói töltött csirke bubszi
Őzgerincben sült csirkemell horvathnemagdi
Marhából készült ételek
Zöldséges hústekercsek martimarti
A tökéletes kocsonya – recept szelidszeder
Pizza fajták elkészítése anne74
Boronkai marhahúspástétom bubszi
Káposzta sokféleképpen bulac57
Darált húsos pite tundihugi
Húsgombócos fondü 1vargaildyko
Bolognai szendvics recept baggesz20
Vadas 2 recept boszorlany
Lakodalmas leves petezsolt
Sertésből készült ételek
Heti menü bulac57
Pisztáciás töltött dagadó 1vargaildyko
Debreceni májpástétom bubszi
Mennyei karácsonyi menü agimami7
Sertésfej-pástétom bubszi
Geszetnyével töltött pulykamel cilamami
A kanászkirály vacsorája ujjozsef
Zöldborsós-raguleves yaskane
Mexikói Szűzérmék 1vargaildyko
Fasírtgolyók klerierzsi
Halból készült ételek
Diós rántott ponty bubszi
Révfalusi regős halászlé 1. bubszi
Lazacos burgonya bubszi
Keszeg sütve 1vargaildyko
Hortobágyi palacsinta másképp recept boszorlany
Tiszai halászlé reifregina
Gombás ponty tepsiben jozsef_olah_9843
Lazacos spagetti recept jamborlulu
Lazacos burgonyasaláta bubszi
Savanyú káposztával töltött ha bubszi
Vad ételek
Fácánleves Újházi módra bubszi
Fácánmell töltött körtével bubszi
fácán(pulyka)becsinált leves donaldduck
Vadkacsa tejfölösen klerierzsi
Vadragu kemencézett almában rochlitzne
Bableves szarvaspörkölttel tundihugi
Nyúlpörkölt veronika74
Római tálas receptek sarkadykati
Fácánleves berántva II. bubszi
Fácán vörösborban horvathnemagdi
Spagetti ajánló
Rakott spagetti keri007
gombás spagetti faciendum
Spenótos canelloni recept baggesz20
spagetti carbonara tinka1951
Kínai zöldséges-csirkés tészta gigi55
VEGA pizza recept boszorlany
Pizza sarkadykati
Házi tészta paradicsomos-húsos raguval diétásan 1955viki
Baconos sajtos tészta bkisseva
Bolognai spagetti recept jamborlulu
Pizza receptek
Mit és mennyiből főz egy héten egy család - receptek is yaskane
Töltött pizza horvathnemagdi
Fogyasztó pizza. roanna
Milánói pizza recept baggesz20
Csokidarabos kiflik recept kovacs_zsoka
VEGA pizza recept boszorlany
Pizza kukoricalisztből bulac57
Sonkás, gombás, olívás pizza horvathnemagdi
Magyaros pizza 1. bubszi
Pizzás táska ujjozsef
Hamburger receptek
Hamburger horvathnemagdi
Hamburger buci recept boszorlany
Hamburger baratnu
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
Diós-meggyes piskóta horvathnemagdi
Csirkeburger recept jamborlulu
Hamburgerzsemle /Limarától nanoka72
Hamburger baratnu
Válassza a szóját! margoka59
Házi hamburger salátával recept boszorlany
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU