Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag
Aki szereti a mustárt, annak érdemes megpróbálnia saját kezűleg elkészíteni. Egyedi íz, igazi gasztroélmény és tartósítószer sem kerül a finomságba.

mustarcimlapMindig is szerettem a mustárt. Gyerekként először a május elsejei felvonulásokon a virsli mellé kanalazottra emlékszem, amit később felváltott a balatoni hamburgerbe vagy hot-dogba nyomott. Ki emlékszik még arra a hambira, amit kissé édes buci zsemlével készítettek és csalamádé is került bele?

A lényeg, hogy zsenge koromban a Globus Konzervgyár felfogásában és gyártásában készült sárgás valamihez szoktam hozzá. Aztán jöttek az osztrák selymes változatok a bécsi imbiss-ben, majd a francia dijoni, amitől lángba borult a szájüregem és kitisztultak a szaglószervi járataim, a mézes, a wasabis, a chilis és még megannyi furcsa változat. A mind kifinomultabb mustárok ellenére valahogy mégis a sápadt, kissé ecetes és durvára darált békebeli maradt a kedvencem.
Tudatos vásárlói és fogyasztói létem kapcsán nem egyszer olvastam át az összetevők listáját és sajnos találtam olyan alapanyagokat, amiket már nem szívesen gyömöszölök megbecsült szervezetembe. Ezzel párhuzamosan persze élénken munkált bennem azon vágy is, hogy én alkothassam meg a saját békebeli mustáromat.

Egy napsütéses tavaszi napon aztán eljött a nagy mustárfejlesztés, amit később egy újabb teszt követett, majd a főpróba, ami alapján úgy gondolom, eljutottam a várt eredményhez. Darabos, sápadt, kissé ecetes és hmmmm... a frissen főtt roppanós virslivel és puha kenyérrel tényleg meggyőző! Érdemes kipróbálni! A tesztelés elején (elkészítés és azt követő kb. két hét) gyerektől és érzékeny társtól célszerű távol tartani az eredményt, mert a megdarált mustármagnak megvan az a romantikus bája, hogy kóstoláskor a szájon keresztül leégeti az ember haját. Meg a szőrt a nyelvéről. Ez persze az idő előre haladtával tompul, míg a harmadik héttől átlagos ember számára is fogyaszthatóvá válik.

KÉSZÍTÉSE HÁZILAG
(30 dkg mustárhoz)
Hozzávalók: 10 dkg mustármag, 1,5 dl ecet (6%-os), 1 dl víz, 1 teáskanál őrölt fehérbors, 2 teáskanál őrölt koriander, 1 teáskanál őrölt római kömény, 1 teáskanál cukor (nyers nád), 1 mokkáskanál só (természetes, nem finomított).

Elkészítése
1. Őröljük meg kávédarálón a mustármagot.
2. Keverjük hozzá az ecetet, fedjük le a tálat és tegyük egy napra a hűtőbe.
3. Másnap adjuk hozzá a többi fűszert és a vizet, majd keverjük össze alaposan.
4. Lefedve hagyjuk a hűtőben ,,pihenni" néhány napot, amíg összeérnek az ízek.

Praktikák

1. Az egy napos pihentetésnek az a magyarázata, hogy ennyi idő alatt a darált mustármag alaposan megszívja magát a nedvességgel, jól besűrűsödik az elegy, ez jó kiindulási alap az általunk elvárt sűrűség beállításához (amit a hozzáadott víz mennyiségével szabályozhatunk)
2. Ha valaki a sárgásabb mustárt kedveli, adjon a fűszerekhez fél teáskanál kurkumát, ettől gyönyörű sárga lesz.
3. Merészebbek kipróbálhatják mézzel vagy chilivel/cayenne borssal is, vagy a saját kedvenc fűszerrel.
4. Eddigi tapasztalataink szerint ezzel a recepttel - hozzáadott tartósító nélkül is - 2 hónapig eltartható hűtőben (lehet, hogy tovább is, de ennyi idő alatt mindig elfogyott ez az adag).

Forrás: receptmuves.hu

Link
tinka1951 tinka1951
Címkék: bécsi imbiss-ben, francia dijoni, szaglószervi járataim, mind kifinomultabb, összetevők listáját, saját békebeli,

Bogrács ételek
TARTALOM Bográcsgulyás Karottás sertéstokány Pilisi sertésragu Burgonyaleves virslivel Rizses lecsó debrecenivel Slambuc Kerti zöldségragu Kukoricás nyúlragu Marhapörkölt Paprikás krumpli Tarkabab-gulyás Birkahúsos kása Tutajos Zöldbab füstölt hússal Zöldborsós csirke Pörkölt csirke Csirkegulyás A bogrács már a vándorló magyar törzsek málhájának is része volt. ...
aprochef aprochef
Bogrács...
fűszerezzük. A párolási idő befejezése előtt 8 perccel hozzákeverjük a cukkíni szeleteket. Ha szükséges utána ízesítjük. Padlizsános változata egész Közép Ázsiában ismert. Ekkor azonban a padlizsánokat érdemes elősütni, és utána hozzáadni az ételhez. Virslis tarhonya Hozzávalók: 1 csomag tarhonya, 1 kg krumpli, őrölt paprika, só, kevés olaj, 2 pár virsli, 1 fej vöröshagyma, 1 db leveskocka Fogj egy jó nagy lábost, önts bele egy kevés olajat, a feldarabolt hagymát és a ...
simocsi simocsi
Bográcsban lecsót főzni
Bográcsban lecsót főzni Hozzávalók: 8 nagy fej hagyma kb. 1 kg paprika 2 db bogyisz paprika kb. 1 kg paradicsom kb. 15 dkg házi szalonna 1 szál házi, csípős kolbász debreceni (vagy virsli, ki mit szeret) pirospaprika, só csípős paprika mindent. Elsőként ketté, majd szeletekre vágtam a hagymát és sóval összekeverve beraktam egy ...
maroka maroka
Bográcsételek
nagy kockára vágott burgonyát, majd tíz perc múlva a csipetkét is. Erős tűzön készre főzzük. Energiatartalom: 2580 kJ Fehérjetartalom: 25 g Zsírtartalom: 37 g Szénhidráttartalom: 44 g Burgonyaleves virslivel Hozzávalók: 80 dkg rózsaburgonya, 1 közepes fej hagyma, 6 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál ételízesítő, 1 púpozott evőkanál gabonakeményítő, 4 pár virsli, 1 ág zellerzöld, só. Elkészítés: A kockára vágott, ...
kloppenburg kloppenburg
Borsófőzelék sült virslivel
Borsófőzelék sült virslivel Hozzávalók: 30 dkg zöldborsó 1 dl joghurt 1 kis fej vöröshagyma 2 pár baromfi virsli víz pirospaprika só, bors ízlés szerint Elkészítés: A borsót és az egész fej vöröshagymát puhára főzzük annyi vízben, amennyi ellepi, majd joghurttal besűrítjük. Sült virslivel tálaljuk! Tanácsok: Igazán egyszerű és finom fogás, én van amikor tükörtojást sütök mellé. ...
donmolnarmeister donmolnarmeister
Borsófőzelék sült virslivel u1
Borsófőzelék sült virslivel update 1 Hozzávalók: 30 dkg zöldborsó 1 dl joghurt 1 kis fej vöröshagyma 2 pár baromfi virsli víz pirospaprika só, bors ízlés szerint Elkészítés: A borsót és az egész fej vöröshagymát puhára főzzük annyi vízben, amennyi ellepi, majd joghurttal besűrítjük. Sült virslivel tálaljuk! Tanácsok: Igazán egyszerű és finom fogás, én van amikor tükörtojást sütök mellé. ...
veronika74 veronika74
Brokkolis virsli felfújt
Hozzávalók: * 3 dkg vaj * 3 dkg teljes kiőrlésű Graham - liszt * 4 tojás * 2 dl tej * 2 pár frankurti virsli * 15 dkg brokkoli * 5 dkg reszelt füstölt sajt * 1 kávéskanál só * 1/2 kávéskanál fehérbors * zsemlemorzsa * vaj A sütőt melegítsd elő 220 C fokra. A tojásokat választd ketté. A tojásfehérjét verd fel kemény habbá, a tojások sárgáját egyenlőre tedd félre. A ...
margoka59 margoka59
Süti ajánló
Hókocka veronika74
Almás muffin egyszerűen recept kovacs_zsoka
keksz-tekercs quacline
Narancskrémes gesztenyerolád gabfe
Áfonyás túrótorta 1vargaildyko
Karácsonyi kuglóf bubszi
Tejfölös eperkrém bubszi
Epres túrógombóc recept horvathnemagdi
Receptek jjanosne
Méhkas süti klerierzsi
Szárnyas receptek
Kaliforniai csirkemell bulac57
Grillezett csirkemell kapros veronika74
A csirke horvathnemagdi
Főtt csirkemell fűszeresen bubszi
Rizseshús recept gonda_katalin
Paradicsomos rakott tészta csi jotunder60
Tárkonyos töltött csirke pacsakute
Mediterrán csirkecsíkok: ujjozsef
Göngyölt pulykamell bubszi
Makói csirketokány bubszi
Marhából készült ételek
Padlizsános vagdalt bubszi
Receptek horvathnemagdi
Fűszeres darált húsos nyársak recept jamborlulu
Marhatokány római tálban petezsolt
Gulyásleves bubszi
Csirke dióval (albán) klara50
Debreceni marhatokány bubszi
Buzsáki Tányéros 1vargaildyko
Káposztás tál marhahússal és s bubszi
Fácánleves újházi módra tundihugi
Sertésből készült ételek
Lengyel húsos káposzta recept jamborlulu
Kutas aprópecsenye nikitta
Babos csülök klara50
Finom gombakrémleves veronika74
Sertés szűzpecsenye, baconbe tekerve recept baggesz20
sertéstokány 1955viki
Gazdag leves darált hússal rochlitzne
házi szalámi faciendum
Skót paraszt-pite horvathnemagdi
Pécsi aprópecsenye Zsuzsamamától recept suzymama
Halból készült ételek
Rác harcsa rochlitzne
Fogas tempura sütőtökkel suzymama
Regős halászlé bubszi
Tejszínes-kapros hekkfilé recept kovacs_zsoka
Gombás ponty tejfölben klerierzsi
kolostori halgyuvecs ! ibolya58
gyors és finom melegszendvics grimilda
Kapros lazac gnocchival recept kovacs_zsoka
Francia halászlé bubszi
Balin receptek jozsef_olah_9843
Vad ételek
Vörösboros szarvasragu petrezselymes nokedlivel suzymama
Szarvaspörkölt burgonyagombóccal recept baggesz20
Szarvasgulyás recept boszorlany
Egyszerű egytálételek kezdőknek tinka1951
Szüreti szarvaspörkölt szőlőve maroka
Gombás szarvastokány orsi1
K betűs receptek horvathnemagdi
Fácánleves rochlitzne
szarvasi lakodalmak levese ! ibolya58
Fácánpaprikás bubszi
Spagetti ajánló
Vacsoracsata-Hajas-Főétel veronika74
Zöldbab - a vajbabtól a ceruzababig horvathnemagdi
Diétás ételek olcsón, gyorsan bulac57
Grillezett gombák töltve recept jamborlulu
Spagetti, fogyókúrázóknak grimilda
A tökéletes bolognai spagetti grimilda
Lecsós Rakott Tészta... 1vargaildyko
Spagetti diomartasal margareta51
]Gombás-sárgarépás-kukoric ás s margareta51
Mascarponés húsgombócok suzymama
Pizza receptek
Gyors pizzatészta recept madika
Virsli és gomba köntösben horvathnemagdi
Recept jjanosne
3 villámgyors pizzarecept grimilda
Ízletes mértékletesség tavaszi horvathnemagdi
pizza tészta u1 quacline
Maradék sonka? Sebaj! horvathnemagdi
Pizzás csiga bubszi
Pizza parnacskak margareta51
Ínyenc pizza veronika74
Hamburger receptek
Ma itt jártam: sarkadykati
Hamburger pulykahússal suzymama
Hamburger buci recept boszorlany
Hamburger zsemle recept baggesz20
x nagyuska
Csirke hamburger cajun módra bubszi
Házi készítésű hamburger recept baggesz20
Pljeskavica, csevap, mititei horvathnemagdi
Házi hamburger grimilda
Hamburger zsemle recept toth_beata
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU