Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag
Aki szereti a mustárt, annak érdemes megpróbálnia saját kezűleg elkészíteni. Egyedi íz, igazi gasztroélmény és tartósítószer sem kerül a finomságba.

mustarcimlapMindig is szerettem a mustárt. Gyerekként először a május elsejei felvonulásokon a virsli mellé kanalazottra emlékszem, amit később felváltott a balatoni hamburgerbe vagy hot-dogba nyomott. Ki emlékszik még arra a hambira, amit kissé édes buci zsemlével készítettek és csalamádé is került bele?

A lényeg, hogy zsenge koromban a Globus Konzervgyár felfogásában és gyártásában készült sárgás valamihez szoktam hozzá. Aztán jöttek az osztrák selymes változatok a bécsi imbiss-ben, majd a francia dijoni, amitől lángba borult a szájüregem és kitisztultak a szaglószervi járataim, a mézes, a wasabis, a chilis és még megannyi furcsa változat. A mind kifinomultabb mustárok ellenére valahogy mégis a sápadt, kissé ecetes és durvára darált békebeli maradt a kedvencem.
Tudatos vásárlói és fogyasztói létem kapcsán nem egyszer olvastam át az összetevők listáját és sajnos találtam olyan alapanyagokat, amiket már nem szívesen gyömöszölök megbecsült szervezetembe. Ezzel párhuzamosan persze élénken munkált bennem azon vágy is, hogy én alkothassam meg a saját békebeli mustáromat.

Egy napsütéses tavaszi napon aztán eljött a nagy mustárfejlesztés, amit később egy újabb teszt követett, majd a főpróba, ami alapján úgy gondolom, eljutottam a várt eredményhez. Darabos, sápadt, kissé ecetes és hmmmm... a frissen főtt roppanós virslivel és puha kenyérrel tényleg meggyőző! Érdemes kipróbálni! A tesztelés elején (elkészítés és azt követő kb. két hét) gyerektől és érzékeny társtól célszerű távol tartani az eredményt, mert a megdarált mustármagnak megvan az a romantikus bája, hogy kóstoláskor a szájon keresztül leégeti az ember haját. Meg a szőrt a nyelvéről. Ez persze az idő előre haladtával tompul, míg a harmadik héttől átlagos ember számára is fogyaszthatóvá válik.

KÉSZÍTÉSE HÁZILAG
(30 dkg mustárhoz)
Hozzávalók: 10 dkg mustármag, 1,5 dl ecet (6%-os), 1 dl víz, 1 teáskanál őrölt fehérbors, 2 teáskanál őrölt koriander, 1 teáskanál őrölt római kömény, 1 teáskanál cukor (nyers nád), 1 mokkáskanál só (természetes, nem finomított).

Elkészítése
1. Őröljük meg kávédarálón a mustármagot.
2. Keverjük hozzá az ecetet, fedjük le a tálat és tegyük egy napra a hűtőbe.
3. Másnap adjuk hozzá a többi fűszert és a vizet, majd keverjük össze alaposan.
4. Lefedve hagyjuk a hűtőben ,,pihenni" néhány napot, amíg összeérnek az ízek.

Praktikák

1. Az egy napos pihentetésnek az a magyarázata, hogy ennyi idő alatt a darált mustármag alaposan megszívja magát a nedvességgel, jól besűrűsödik az elegy, ez jó kiindulási alap az általunk elvárt sűrűség beállításához (amit a hozzáadott víz mennyiségével szabályozhatunk)
2. Ha valaki a sárgásabb mustárt kedveli, adjon a fűszerekhez fél teáskanál kurkumát, ettől gyönyörű sárga lesz.
3. Merészebbek kipróbálhatják mézzel vagy chilivel/cayenne borssal is, vagy a saját kedvenc fűszerrel.
4. Eddigi tapasztalataink szerint ezzel a recepttel - hozzáadott tartósító nélkül is - 2 hónapig eltartható hűtőben (lehet, hogy tovább is, de ennyi idő alatt mindig elfogyott ez az adag).

Forrás: receptmuves.hu

Link
tinka1951 tinka1951
Címkék: bécsi imbiss-ben, francia dijoni, szaglószervi járataim, mind kifinomultabb, összetevők listáját, saját békebeli,

Bogrács ételek
TARTALOM Bográcsgulyás Karottás sertéstokány Pilisi sertésragu Burgonyaleves virslivel Rizses lecsó debrecenivel Slambuc Kerti zöldségragu Kukoricás nyúlragu Marhapörkölt Paprikás krumpli Tarkabab-gulyás Birkahúsos kása Tutajos Zöldbab füstölt hússal Zöldborsós csirke Pörkölt csirke Csirkegulyás A bogrács már a vándorló magyar törzsek málhájának is része volt. ...
aprochef aprochef
Bogrács...
fűszerezzük. A párolási idő befejezése előtt 8 perccel hozzákeverjük a cukkíni szeleteket. Ha szükséges utána ízesítjük. Padlizsános változata egész Közép Ázsiában ismert. Ekkor azonban a padlizsánokat érdemes elősütni, és utána hozzáadni az ételhez. Virslis tarhonya Hozzávalók: 1 csomag tarhonya, 1 kg krumpli, őrölt paprika, só, kevés olaj, 2 pár virsli, 1 fej vöröshagyma, 1 db leveskocka Fogj egy jó nagy lábost, önts bele egy kevés olajat, a feldarabolt hagymát és a ...
simocsi simocsi
Bográcsban lecsót főzni
Bográcsban lecsót főzni Hozzávalók: 8 nagy fej hagyma kb. 1 kg paprika 2 db bogyisz paprika kb. 1 kg paradicsom kb. 15 dkg házi szalonna 1 szál házi, csípős kolbász debreceni (vagy virsli, ki mit szeret) pirospaprika, só csípős paprika mindent. Elsőként ketté, majd szeletekre vágtam a hagymát és sóval összekeverve beraktam egy ...
maroka maroka
Bográcsételek
nagy kockára vágott burgonyát, majd tíz perc múlva a csipetkét is. Erős tűzön készre főzzük. Energiatartalom: 2580 kJ Fehérjetartalom: 25 g Zsírtartalom: 37 g Szénhidráttartalom: 44 g Burgonyaleves virslivel Hozzávalók: 80 dkg rózsaburgonya, 1 közepes fej hagyma, 6 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál ételízesítő, 1 púpozott evőkanál gabonakeményítő, 4 pár virsli, 1 ág zellerzöld, só. Elkészítés: A kockára vágott, ...
kloppenburg kloppenburg
Borsófőzelék sült virslivel
Borsófőzelék sült virslivel Hozzávalók: 30 dkg zöldborsó 1 dl joghurt 1 kis fej vöröshagyma 2 pár baromfi virsli víz pirospaprika só, bors ízlés szerint Elkészítés: A borsót és az egész fej vöröshagymát puhára főzzük annyi vízben, amennyi ellepi, majd joghurttal besűrítjük. Sült virslivel tálaljuk! Tanácsok: Igazán egyszerű és finom fogás, én van amikor tükörtojást sütök mellé. ...
donmolnarmeister donmolnarmeister
Borsófőzelék sült virslivel u1
Borsófőzelék sült virslivel update 1 Hozzávalók: 30 dkg zöldborsó 1 dl joghurt 1 kis fej vöröshagyma 2 pár baromfi virsli víz pirospaprika só, bors ízlés szerint Elkészítés: A borsót és az egész fej vöröshagymát puhára főzzük annyi vízben, amennyi ellepi, majd joghurttal besűrítjük. Sült virslivel tálaljuk! Tanácsok: Igazán egyszerű és finom fogás, én van amikor tükörtojást sütök mellé. ...
veronika74 veronika74
Brokkolis virsli felfújt
Hozzávalók: * 3 dkg vaj * 3 dkg teljes kiőrlésű Graham - liszt * 4 tojás * 2 dl tej * 2 pár frankurti virsli * 15 dkg brokkoli * 5 dkg reszelt füstölt sajt * 1 kávéskanál só * 1/2 kávéskanál fehérbors * zsemlemorzsa * vaj A sütőt melegítsd elő 220 C fokra. A tojásokat választd ketté. A tojásfehérjét verd fel kemény habbá, a tojások sárgáját egyenlőre tedd félre. A ...
margoka59 margoka59
Süti ajánló
Puncs szelet ninuska21
Aszalt szilvás karácsonyi süti koszegimarika
Kakaós és pudingos csiga recept jamborlulu
Túrófánk 1955viki
Alj nélküli túrós bordat
csokis muffin krémmel ! ibolya58
Őszibarackos torta bubszi
ANANÁSZtorta 5. bubszi
Mogyorós pite 1. bubszi
Lipcsei szelet süti, Nagymamáink idejéből 1971-es recept gaby73
Szárnyas receptek
Ez is jól néz ki! :) sarkadykati
Szárnyaló jókedv avagy... aprochef
Borjúvelővel töltött jércemell bubszi
medvehagymás cs.melltekercs ! ibolya58
Göngyölt káposzta klerierzsi
Bobotie (dél-afrikai) klara50
Ananászos csirke és pulyka brozsika
Baconös csirkeszárnyak suzymama
Medvehagymás pulykacomb üvegtésztával recept toth_beata
Csirkeragu paradicsomban bubszi
Marhából készült ételek
Pogácsatésztába töltött hús! mrazmagdi
tavaszi tésztasaláta grimilda
Nagyon magyaros babgulyás csül klara50
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Brassói húsleves bubszi
befsztroganov ibolya58
Gombás marhatokány recept kovacs_zsoka
sült húsgombóc csicseriborsóval ibolya58
Fácánleves bulac57
ELŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Sertésből készült ételek
Rakott tök bubszi
Orban Rozalia receptjei/RO/ margareta51
Receptek 3.japan margareta51
Karácsonyi diós beigli(update) bubszi
Egy kis kínai vacsora baratnu
Rakott zöldbab tundihugi
Töltött paprika janoselek
5 különleges bográcsos grimilda
Alföldi töltött káposzta 3. bubszi
Tepsis rakott hús zöldségekkel recept gonda_katalin
Halból készült ételek
Halas tippek kloppenburg
Sonkába tekert saláta bulac57
Receptek horvathnemagdi
Párolt pisztráng recept boszorlany
Harcsapaprikás körösi módra bubszi
Pisztráng nyárson sütve jozsef_olah_9843
A medvehagyma kiváló fűszer. bodaaniko
Öreghalász-lé bubszi
Paksi halászlé II. bubszi
Cukkínis süllő bubszi
Vad ételek
Szarvas ragu recept kovacs_zsoka
Fácánleves reifregina
Nyúlpörkölt veronika74
Itt van az ideje sarkadykati
Lazacborda artois módon bubszi
Fácán savanyú káposztával rochlitzne
Lapcsánka erdész módra bubszi
Őzérmék erdei gombamártással horvathnemagdi
Lazac görögös jellegű salátáva rochlitzne
Fácánpaprikás bubszi
Spagetti ajánló
Spagetti holland módra rochlitzne
Nápolyi húsgombóc bubszi
Téli minestrone bulac57
Csirkehúsos spagetti zöld márt kincsesszigeten
Főzzünk ma gyorsat!!! 1vargaildyko
5 hipergyors tészta grimilda
Ma a klasszikus spagetti horvathnemagdi
Rakott padlizsánok macoka65
Pörkölt Budapest módra horvathnemagdi
Rakott Bolognai klerierzsi
Pizza receptek
Bence Pizzája recept gonda_katalin
Baconos pizzaszeletek jupiter21
Bolognai mártás házi pizzatésztával recept baggesz20
Sonkás tekercs tereza54
Pizza recept flammerne
Szalámis-kukoricás pizza recept baggesz20
pizza készítés otthon hazipatika.com drciccancs
Gombás-sonkás pizza horvathnemagdi
Pizza-tészta, II. bubszi
Pizza nagyon-egyszerűen horvathnemagdi
Hamburger receptek
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Házi hamburger recept baggesz20
Hamburger bucu recept kovacs_zsoka
Csirkeburger recept jamborlulu
Pljeskavica, csevap, mititei horvathnemagdi
Hamburger baratnu
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Hamburger horvathnemagdi
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU