Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag
Aki szereti a mustárt, annak érdemes megpróbálnia saját kezűleg elkészíteni. Egyedi íz, igazi gasztroélmény és tartósítószer sem kerül a finomságba.

mustarcimlapMindig is szerettem a mustárt. Gyerekként először a május elsejei felvonulásokon a virsli mellé kanalazottra emlékszem, amit később felváltott a balatoni hamburgerbe vagy hot-dogba nyomott. Ki emlékszik még arra a hambira, amit kissé édes buci zsemlével készítettek és csalamádé is került bele?

A lényeg, hogy zsenge koromban a Globus Konzervgyár felfogásában és gyártásában készült sárgás valamihez szoktam hozzá. Aztán jöttek az osztrák selymes változatok a bécsi imbiss-ben, majd a francia dijoni, amitől lángba borult a szájüregem és kitisztultak a szaglószervi járataim, a mézes, a wasabis, a chilis és még megannyi furcsa változat. A mind kifinomultabb mustárok ellenére valahogy mégis a sápadt, kissé ecetes és durvára darált békebeli maradt a kedvencem.
Tudatos vásárlói és fogyasztói létem kapcsán nem egyszer olvastam át az összetevők listáját és sajnos találtam olyan alapanyagokat, amiket már nem szívesen gyömöszölök megbecsült szervezetembe. Ezzel párhuzamosan persze élénken munkált bennem azon vágy is, hogy én alkothassam meg a saját békebeli mustáromat.

Egy napsütéses tavaszi napon aztán eljött a nagy mustárfejlesztés, amit később egy újabb teszt követett, majd a főpróba, ami alapján úgy gondolom, eljutottam a várt eredményhez. Darabos, sápadt, kissé ecetes és hmmmm... a frissen főtt roppanós virslivel és puha kenyérrel tényleg meggyőző! Érdemes kipróbálni! A tesztelés elején (elkészítés és azt követő kb. két hét) gyerektől és érzékeny társtól célszerű távol tartani az eredményt, mert a megdarált mustármagnak megvan az a romantikus bája, hogy kóstoláskor a szájon keresztül leégeti az ember haját. Meg a szőrt a nyelvéről. Ez persze az idő előre haladtával tompul, míg a harmadik héttől átlagos ember számára is fogyaszthatóvá válik.

KÉSZÍTÉSE HÁZILAG
(30 dkg mustárhoz)
Hozzávalók: 10 dkg mustármag, 1,5 dl ecet (6%-os), 1 dl víz, 1 teáskanál őrölt fehérbors, 2 teáskanál őrölt koriander, 1 teáskanál őrölt római kömény, 1 teáskanál cukor (nyers nád), 1 mokkáskanál só (természetes, nem finomított).

Elkészítése
1. Őröljük meg kávédarálón a mustármagot.
2. Keverjük hozzá az ecetet, fedjük le a tálat és tegyük egy napra a hűtőbe.
3. Másnap adjuk hozzá a többi fűszert és a vizet, majd keverjük össze alaposan.
4. Lefedve hagyjuk a hűtőben ,,pihenni" néhány napot, amíg összeérnek az ízek.

Praktikák

1. Az egy napos pihentetésnek az a magyarázata, hogy ennyi idő alatt a darált mustármag alaposan megszívja magát a nedvességgel, jól besűrűsödik az elegy, ez jó kiindulási alap az általunk elvárt sűrűség beállításához (amit a hozzáadott víz mennyiségével szabályozhatunk)
2. Ha valaki a sárgásabb mustárt kedveli, adjon a fűszerekhez fél teáskanál kurkumát, ettől gyönyörű sárga lesz.
3. Merészebbek kipróbálhatják mézzel vagy chilivel/cayenne borssal is, vagy a saját kedvenc fűszerrel.
4. Eddigi tapasztalataink szerint ezzel a recepttel - hozzáadott tartósító nélkül is - 2 hónapig eltartható hűtőben (lehet, hogy tovább is, de ennyi idő alatt mindig elfogyott ez az adag).

Forrás: receptmuves.hu

Link
tinka1951 tinka1951
Címkék: bécsi imbiss-ben, francia dijoni, szaglószervi járataim, mind kifinomultabb, összetevők listáját, saját békebeli,

Bogrács ételek
TARTALOM Bográcsgulyás Karottás sertéstokány Pilisi sertésragu Burgonyaleves virslivel Rizses lecsó debrecenivel Slambuc Kerti zöldségragu Kukoricás nyúlragu Marhapörkölt Paprikás krumpli Tarkabab-gulyás Birkahúsos kása Tutajos Zöldbab füstölt hússal Zöldborsós csirke Pörkölt csirke Csirkegulyás A bogrács már a vándorló magyar törzsek málhájának is része volt. ...
aprochef aprochef
Bogrács...
fűszerezzük. A párolási idő befejezése előtt 8 perccel hozzákeverjük a cukkíni szeleteket. Ha szükséges utána ízesítjük. Padlizsános változata egész Közép Ázsiában ismert. Ekkor azonban a padlizsánokat érdemes elősütni, és utána hozzáadni az ételhez. Virslis tarhonya Hozzávalók: 1 csomag tarhonya, 1 kg krumpli, őrölt paprika, só, kevés olaj, 2 pár virsli, 1 fej vöröshagyma, 1 db leveskocka Fogj egy jó nagy lábost, önts bele egy kevés olajat, a feldarabolt hagymát és a ...
simocsi simocsi
Bográcsban lecsót főzni
Bográcsban lecsót főzni Hozzávalók: 8 nagy fej hagyma kb. 1 kg paprika 2 db bogyisz paprika kb. 1 kg paradicsom kb. 15 dkg házi szalonna 1 szál házi, csípős kolbász debreceni (vagy virsli, ki mit szeret) pirospaprika, só csípős paprika mindent. Elsőként ketté, majd szeletekre vágtam a hagymát és sóval összekeverve beraktam egy ...
maroka maroka
Bográcsételek
nagy kockára vágott burgonyát, majd tíz perc múlva a csipetkét is. Erős tűzön készre főzzük. Energiatartalom: 2580 kJ Fehérjetartalom: 25 g Zsírtartalom: 37 g Szénhidráttartalom: 44 g Burgonyaleves virslivel Hozzávalók: 80 dkg rózsaburgonya, 1 közepes fej hagyma, 6 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál ételízesítő, 1 púpozott evőkanál gabonakeményítő, 4 pár virsli, 1 ág zellerzöld, só. Elkészítés: A kockára vágott, ...
kloppenburg kloppenburg
Borsófőzelék sült virslivel
Borsófőzelék sült virslivel Hozzávalók: 30 dkg zöldborsó 1 dl joghurt 1 kis fej vöröshagyma 2 pár baromfi virsli víz pirospaprika só, bors ízlés szerint Elkészítés: A borsót és az egész fej vöröshagymát puhára főzzük annyi vízben, amennyi ellepi, majd joghurttal besűrítjük. Sült virslivel tálaljuk! Tanácsok: Igazán egyszerű és finom fogás, én van amikor tükörtojást sütök mellé. ...
donmolnarmeister donmolnarmeister
Borsófőzelék sült virslivel u1
Borsófőzelék sült virslivel update 1 Hozzávalók: 30 dkg zöldborsó 1 dl joghurt 1 kis fej vöröshagyma 2 pár baromfi virsli víz pirospaprika só, bors ízlés szerint Elkészítés: A borsót és az egész fej vöröshagymát puhára főzzük annyi vízben, amennyi ellepi, majd joghurttal besűrítjük. Sült virslivel tálaljuk! Tanácsok: Igazán egyszerű és finom fogás, én van amikor tükörtojást sütök mellé. ...
veronika74 veronika74
Brokkolis virsli felfújt
Hozzávalók: * 3 dkg vaj * 3 dkg teljes kiőrlésű Graham - liszt * 4 tojás * 2 dl tej * 2 pár frankurti virsli * 15 dkg brokkoli * 5 dkg reszelt füstölt sajt * 1 kávéskanál só * 1/2 kávéskanál fehérbors * zsemlemorzsa * vaj A sütőt melegítsd elő 220 C fokra. A tojásokat választd ketté. A tojásfehérjét verd fel kemény habbá, a tojások sárgáját egyenlőre tedd félre. A ...
margoka59 margoka59
Süti ajánló
Tarka pite tundihugi
Birslekvár nnpapszi
Gyümölcsös túrós bubszi
Gesztenyés pudingos torta recept jamborlulu
Brownie extra sok csokival vicky0709
Almás palacsinta rizlingmártás klara50
Diós kosárka. mamucika
Nanuk szelet II. rochlitzne
Pöttyös Guru torta recept gonda_katalin
Rumos-diós palacsinta bulac57
Szárnyas receptek
Háromnapos almakúra grimilda
Fűszeres csirkeszárnyak kukoricapelyhes bundában recept gonda_katalin
Pisztáciás töltött dagadó bubszi
Háromsajtos csirkemell horvathnemagdi
Szezámos csirke pirított, horvathnemagdi
*UPDATE* Édes savanyú mangós csirke... 1vargaildyko
B betűs receptek horvathnemagdi
Fejedelmi pulykatál - ünnepi margitanya
Vodkás pulyka-aprópecsenye bubszi
Rakott cukkini gazdagon yaskane
Marhából készült ételek
Kassai rostélyos bubszi
Receptek horvathnemagdi
Rakott kelkáposzta kisa622
Receptek horvathnemagdi
Receptek horvathnemagdi
Sült libacomb bubszi
Svéd húsgolyók horvathnemagdi
Olasz bableves linda019
Jó étvágyat... gaby13
Gulyás erőleves magyar módon bubszi
Sertésből készült ételek
borsodi sonkás pecsenye ibolya58
Csülkös-kolbászos bableves bulac57
Káposztás pacal cserépedényben horvathnemagdi
Könnyű nyári ebéd...... maca23
Vasi pecsenye horvathnemagdi
Kunsági leves 2. bubszi
Sertésdagadó Parajjal Töltve 1vargaildyko
Csülök kocsonyázva mohini
Rakott kelkáposzta kisa622
Nyírségi gombócleves borjúból recept gonda_katalin
Halból készült ételek
Tojásos lazackrém bulac57
Sajtos sült lazac ujjozsef
Olajbogyó - együnk jót és jó horvathnemagdi
Receptek horvathnemagdi
Rostonsült lazacderék kapros bubszi
Citromos-mákos krumpli hallal migova
Rakott ponty tepsiben tundihugi
Halszoljánka serpenyőben bubszi
A tengeri só és a bőrünk ( érdemes elolvasni) pacsakute
Ízőrzők – Tápióbicske horvathnemagdi
Vad ételek
Fácánleves Újházi módra bubszi
Vacsoracsata-Előétel-Virág veronika74
Fácán forgónyárson horvathnemagdi
x nagyuska
Vacsoracsata-Szőke-Főétel veronika74
savanyú burgonyaleves ibolya58
Nyúlpörkölt veronika74
Rapsic vadas macoka65
Ízőrzők –Bugyi– horvathnemagdi
Fácán rizzsel, bácskai módra bubszi
Spagetti ajánló
Olasz zöldségleves 1. (Minestr bubszi
Dél-olasz rakott tészta bubszi
Keltorta. ilse
Fácánpaprikás bubszi
Paprikás tésztasaláta recept gonda_katalin
Göngyölt hús olaszosan 1vargaildyko
Spagettis torta horvathnemagdi
Dél-olasz rakott tészta bubszi
Krémsajtos bolognai recept kovacs_zsoka
nápolyi húsgombóc ! ibolya58
Pizza receptek
Csőben sült mediterrán zöldség 1vargaildyko
Paprikás pizza bulac57
Füstös expressz pizza tekercs recept jamborlulu
Pizza tészta receptek bkisseva
Pizza alaptészta recept donaldduck
pizzatekercs faciendum
Mit és mennyiből főz egy héten egy család - receptek is bkisseva
Kefíres lángos vagy pizza horvathnemagdi
Spejz-pizza veronika74
pizza jutka31
Hamburger receptek
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Grillezett hamburgerpogácsa veronika74
Házi hamburger recept baggesz20
Hamburger zsemle vagikriszti
Gyors hamburger recept gonda_katalin
Hamburger bucu recept kovacs_zsoka
Sajtos hamburger bubszi
Nagytakarítás! - Energizáló juditmama
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU