Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
mustár készítése házilag
mustár készítése házilag

Link

Aki szereti a mustárt, annak érdemes megpróbálnia saját kezűleg elkészíteni. Egyedi íz, igazi gasztroélmény és tartósítószer sem kerül a finomságba.

Mindig is szerettem a mustárt. Gyerekként először a május elsejei felvonulásokon a virsli mellé kanalazottra emlékszem, amit később felváltott a balatoni hamburgerbe vagy hot-dogba nyomott. Ki emlékszik még arra a hambira, amit kissé édes buci zsemlével készítettek és csalamádé is került bele?

A lényeg, hogy zsenge koromban a Globus Konzervgyár felfogásában és gyártásában készült sárgás valamihez szoktam hozzá. Aztán jöttek az osztrák selymes változatok a bécsi imbiss-ben, majd a francia dijoni, amitől lángba borult a szájüregem és kitisztultak a szaglószervi járataim, a mézes, a wasabis, a chilis és még megannyi furcsa változat. A mind kifinomultabb mustárok ellenére valahogy mégis a sápadt, kissé ecetes és durvára darált békebeli maradt a kedvencem.

Tudatos vásárlói és fogyasztói létem kapcsán nem egyszer olvastam át az összetevők listáját és sajnos találtam olyan alapanyagokat, amiket már nem szívesen gyömöszölök megbecsült szervezetembe. Ezzel párhuzamosan persze élénken munkált bennem azon vágy is, hogy én alkothassam meg a saját békebeli mustáromat.

Egy napsütéses tavaszi napon aztán eljött a nagy mustárfejlesztés, amit később egy újabb teszt követett, majd a főpróba, ami alapján úgy gondolom, eljutottam a várt eredményhez. Darabos, sápadt, kissé ecetes és hmmmm... a frissen főtt roppanós virslivel és puha kenyérrel tényleg meggyőző! Érdemes kipróbálni! A tesztelés elején (elkészítés és azt követő kb. két hét) gyerektől és érzékeny társtól célszerű távol tartani az eredményt, mert a megdarált mustármagnak megvan az a romantikus bája, hogy kóstoláskor a szájon keresztül leégeti az ember haját. Meg a szőrt a nyelvéről. Ez persze az idő előre haladtával tompul, míg a harmadik héttől átlagos ember számára is fogyaszthatóvá válik.

MUSTÁR KÉSZÍTÉSE HÁZILAG
(30 dkg mustárhoz)

Hozzávalók: 10 dkg mustármag, 1,5 dl ecet (6%-os), 1 dl víz, 1 teáskanál őrölt fehérbors, 2 teáskanál őrölt koriander, 1 teáskanál őrölt római kömény, 1 teáskanál cukor (nyers nád), 1 mokkáskanál só (természetes, nem finomított).

Elkészítése

1. Őröljük meg kávédarálón a mustármagot.
2. Keverjük hozzá az ecetet, fedjük le a tálat és tegyük egy napra a hűtőbe.
3. Másnap adjuk hozzá a többi fűszert és a vizet, majd keverjük össze alaposan.
4. Lefedve hagyjuk a hűtőben ,,pihenni" néhány napot, amíg összeérnek az ízek.

Praktikák

1. Az egy napos pihentetésnek az a magyarázata, hogy ennyi idő alatt a darált mustármag alaposan megszívja magát a nedvességgel, jól besűrűsödik az elegy, ez jó kiindulási alap az általunk elvárt sűrűség beállításához (amit a hozzáadott víz mennyiségével szabályozhatunk)
2. Ha valaki a sárgásabb mustárt kedveli, adjon a fűszerekhez fél teáskanál kurkumát, ettől gyönyörű sárga lesz.
3. Merészebbek kipróbálhatják mézzel vagy chilivel/cayenne borssal is, vagy a saját kedvenc fűszerrel.
4. Eddigi tapasztalataink szerint ezzel a recepttel - hozzáadott tartósító nélkül is - 2 hónapig eltartható hűtőben (lehet, hogy tovább is, de ennyi idő alatt mindig elfogyott ez az adag).

Mire jó a mustár?

Költői kérdés, mindenki tudja, mire jó a mustár. Virslihez, hurkához, kolbászhoz, debrecenihez lehetőleg dupla adagban tunkolni. S legyen az asztalra készítve grillezéskor, amikor már serceg a zsír a tarjából. Ennyi? Ami azt illeti, ettől még nem lenne a világ egyik legismertebb fűszere. Pácokhoz, mártásokhoz, ecetekhez és salátákhoz, de még pástétomokhoz is számtalan felhasználási módja létezik. Emellett a mustár még napjainkban is sokféle betegség, bántalom ellen alkalmazott természetes háziszer, tessék csak például a mustártapaszra gondolni.

A mustármagnak az évezredek során olyan sokféle gyógyhatást tulajdonítottak, hogy felsorolni is alig lehetne. Már említi a Biblia, a görögök és a rómaiak is használták felfúvódás, emésztési bántalmak ellen, a 16. század német füvésze, Mathiolus pedig egyenesen ,,mindent gyógyító panaceanak" mondja. A halászoknak a fáma szerint az alábbi recipe biztosította a gazdag zsákmányt: ,,Végy egy bukéta rózsát, maroknyi mustármagot és egy menyétlábat, csomagold be erősen és helyezd a hálódba, s meglátod, hogy milyen sok halat fogsz!" Gyógyító hatása és a babonás hiedelmek mellett már régtől kezdve becsülték a mustármagot, mint fűszert is.

Apicius feljegyzéseiből tudjuk, hogy a mi asztali mustárunkhoz hasonló ízesítőt szívesen és gyakorta használtak a római konyhákon. A fűszerkönyv szerint a mustár ,,enyhén csípős ízű magvukért termesztett, a keresztesek (Brassicaceae) családjának szűkebb értelemben vett mustár (Sinapis) és káposzta (Brassica) nemzetségébe tartozó fajok gyűjtőneve, illetve a magjukból készült fűszer. Levelüket és megvastagodott levélnyelüket zöldségként, ízesítésre használják. A két legelterjedtebb mustárfaj a Földközi-tenger térségében őshonos fehér vagy angol mustár (Sinapis alba), illetve a himalájai eredetű szareptai mustár (Brassica juncea)".

Mustárfajták

A mustár három különféle módon kerül forgalomba. Magként - ezt savanyúságok eltevéséhez, marinált halakhoz, különféle pácokhoz, szószokhoz és kolbászok ízesítésére használják. Szárított porként - a mustárlisztet közvetlenül fogyasztás előtt készítik el víz hozzáadásával, de használják pácokhoz, húsok bedörzsöléséhez és szószokhoz is, ebben 200 éve az angol Colman's a leghíresebb márka. Legelterjedtebb formája a mustárkrém - készítéséhez a mustármagot olajától részben megfosztják, és a magot lisztté őrölve, ecettel, sóval, különféle fűszerekkel összekeverik. A kezelés módja és a fűszerezés sokféle, országonként és gyártmányonként is változik, ez adja a mustárok hihetetlen sokszínűségét. Igen, mert nem csak az ízek és a zamatok változatosak, de a felhasznált fehér és fekte mustármagok aránya és típusa is különféle színű mustárokat eredményez.

Az egyik leghíresebb fajta mustár a dijoni, ennek receptje háromszáz éves múltra tekint vissza, az eredeti jellegzetessége, hogy ecet helyett egykor savanyú mustban áztatták - ma már ehhez is ecetet használnak. A mustárok között az is különbséget eredményez, hogy van ahol bor-, de van, ahol almaecettel készül. Az adalékanyagok is igen sokfélék, ilyen a bordeaux-ihoz adott vörösbor, vagy az ír különlegesség, melynek jellegzetes zamatát a whiskey adja, míg az élénksárga yellow mustard színét a kurkumának köszönheti. S a változatosságot a különféle fűszernövények, bogyós gyümölcsök, sőt az ízesítésre használt pezsgő és sherry is tovább fokozza. Sokáig az itthoni választékban csak két fajta volt kapható: a csípős és csemege mustár. A különbség, csak annyi volt, hogy az utóbbi készítéséhez több cukrot használtak.

Az igazi különlegességek még ma is főleg importból származnak. Ilyen például a szemes mustár, mely durvára örölt vagy egész magvakat is tartalmaz; a champagne-i mustár, melyet pezsgővel kevernek, vagy a provence-i, amit paradicsommal, fokhagymával, hagymával, rozmaringgal és kakukkfűvel ízesítenek. Az orosz mustár fekete mustármagból készül,rendkívül csípős, barna színű, míg a német inkább édeskés, gyógy-és fűszernövényekkel ízesített mustár, amit előszeretettel fogyasztanak a kedvelt fehér kolbászokhoz (weiss wurst). S a felsorolást oldalakon keresztül folytathatnánk.

A mustárkrémet, azaz a hétköznapi értelemben vett mustárt, szokás asztali mustárnak is nevezni. Az elnevezés eredete, hogy régebben az éttermekben létjogosultsága volt az asztali patikában. Azt a fűszertartót nevezték így, amiben a só, bors paprika, vagy az ecet és olaj mellett a mustár is az asztalon várta, hogy a felszolgált ételeket ízesíthessék vele. A mustárt leggyakrabban a ,,tányér szélén" kínálják, ekkor a különféle hentesárukat - kolbászokat, virsliket - mártogatják bele, de a főtt marhahús - a Tafelspitz - és a csülök mellől sem maradhat el. Ugyancsak gyakran használják húsok pácolásához, és nagyon finom mártások elmaradhatatlan alkotóeleme.

Ott a helye a majonézben vagy zöld majonézben (petrezselymes, csemegeuborkás), aioli mártásban, fűszeres paradicsommártásban, tojásmártásban; kikeverhetjük máj- vagy húspástétomokba stb. A mustár esetében is igaz a mondás, hogy ahány ház, annyiféle. Régen ez különösen igaz volt, mert dédanyáink még többnyire saját recept alapján készítették el a mustárt. A korabeli szakácskönyvek szerint az édes mustárt fehér édes mustból, őrölt mustármagból kevés tört borssal, szegfűborssal kell főzni, ami aztán légmentesen lezárt üvegekben korlátlan ideig eltartható.
irmus irmus
Címkék: bécsi imbiss-ben, francia dijoni, szaglószervi járataim, mind kifinomultabb, összetevők listáját, saját békebeli,

Bogrács ételek
TARTALOM Bográcsgulyás Karottás sertéstokány Pilisi sertésragu Burgonyaleves virslivel Rizses lecsó debrecenivel Slambuc Kerti zöldségragu Kukoricás nyúlragu Marhapörkölt Paprikás krumpli Tarkabab-gulyás Birkahúsos kása Tutajos Zöldbab füstölt hússal Zöldborsós csirke Pörkölt csirke Csirkegulyás A bogrács már a vándorló magyar törzsek málhájának is része volt. ...
aprochef aprochef
Bogrács...
fűszerezzük. A párolási idő befejezése előtt 8 perccel hozzákeverjük a cukkíni szeleteket. Ha szükséges utána ízesítjük. Padlizsános változata egész Közép Ázsiában ismert. Ekkor azonban a padlizsánokat érdemes elősütni, és utána hozzáadni az ételhez. Virslis tarhonya Hozzávalók: 1 csomag tarhonya, 1 kg krumpli, őrölt paprika, só, kevés olaj, 2 pár virsli, 1 fej vöröshagyma, 1 db leveskocka Fogj egy jó nagy lábost, önts bele egy kevés olajat, a feldarabolt hagymát és a ...
simocsi simocsi
Bográcsban lecsót főzni
Bográcsban lecsót főzni Hozzávalók: 8 nagy fej hagyma kb. 1 kg paprika 2 db bogyisz paprika kb. 1 kg paradicsom kb. 15 dkg házi szalonna 1 szál házi, csípős kolbász debreceni (vagy virsli, ki mit szeret) pirospaprika, só csípős paprika mindent. Elsőként ketté, majd szeletekre vágtam a hagymát és sóval összekeverve beraktam egy ...
maroka maroka
Bográcsételek
nagy kockára vágott burgonyát, majd tíz perc múlva a csipetkét is. Erős tűzön készre főzzük. Energiatartalom: 2580 kJ Fehérjetartalom: 25 g Zsírtartalom: 37 g Szénhidráttartalom: 44 g Burgonyaleves virslivel Hozzávalók: 80 dkg rózsaburgonya, 1 közepes fej hagyma, 6 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál ételízesítő, 1 púpozott evőkanál gabonakeményítő, 4 pár virsli, 1 ág zellerzöld, só. Elkészítés: A kockára vágott, ...
kloppenburg kloppenburg
Borsófőzelék sült virslivel
Borsófőzelék sült virslivel Hozzávalók: 30 dkg zöldborsó 1 dl joghurt 1 kis fej vöröshagyma 2 pár baromfi virsli víz pirospaprika só, bors ízlés szerint Elkészítés: A borsót és az egész fej vöröshagymát puhára főzzük annyi vízben, amennyi ellepi, majd joghurttal besűrítjük. Sült virslivel tálaljuk! Tanácsok: Igazán egyszerű és finom fogás, én van amikor tükörtojást sütök mellé. ...
donmolnarmeister donmolnarmeister
Borsófőzelék sült virslivel u1
Borsófőzelék sült virslivel update 1 Hozzávalók: 30 dkg zöldborsó 1 dl joghurt 1 kis fej vöröshagyma 2 pár baromfi virsli víz pirospaprika só, bors ízlés szerint Elkészítés: A borsót és az egész fej vöröshagymát puhára főzzük annyi vízben, amennyi ellepi, majd joghurttal besűrítjük. Sült virslivel tálaljuk! Tanácsok: Igazán egyszerű és finom fogás, én van amikor tükörtojást sütök mellé. ...
veronika74 veronika74
Brokkolis virsli felfújt
Hozzávalók: * 3 dkg vaj * 3 dkg teljes kiőrlésű Graham - liszt * 4 tojás * 2 dl tej * 2 pár frankurti virsli * 15 dkg brokkoli * 5 dkg reszelt füstölt sajt * 1 kávéskanál só * 1/2 kávéskanál fehérbors * zsemlemorzsa * vaj A sütőt melegítsd elő 220 C fokra. A tojásokat választd ketté. A tojásfehérjét verd fel kemény habbá, a tojások sárgáját egyenlőre tedd félre. A ...
margoka59 margoka59
Süti ajánló
Szilvalekváros diós/mákos tekercs gabfe
Vaníliás pohárkrém recept gonda_katalin
Meggytorta kókuszreszelékkel recept jamborlulu
Vendégváró szelet nnpapszi
Mézes krémes 2. bubszi
Balaton szelet 1vargaildyko
Csokis Charlotte klara50
tordai pogácsa ! ibolya58
Túrós lepény 4. horvathnemagdi
ÉDESSÉG AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Szárnyas receptek
MOZAIK pulykaMELL ALUFÓLIÁBAN bubszi
Paella veronika74
Őszi csemegénk, a dió bulac57
Szójás csirkemell bubszi
berényi zölbabosleves! ibolya58
Savanyú pulykaraguleves recept gonda_katalin
Isteni magyaros ételek panka2006
Toledói csirke bubszi
Főzzünk medvehagymával nanoka72
Csodás szárazbab horvathnemagdi
Marhából készült ételek
Káposztás tál marhahússal és s bubszi
Marhahús Sztroganov módra recept kovacs_zsoka
A Csordásleves receptje: ujjozsef
Mexikói chilis bab bulac57
Muszaka evavicus
Tárkonyos receptek macoka65
K betűs receptek horvathnemagdi
Gombás sült bubszi
Házi hamburger salátával recept boszorlany
könnyű tavaszi egytálétel grimilda
Sertésből készült ételek
Bolognai spagetti horvathnemagdi
Burgaszi Muszaka 1vargaildyko
Csülökös bab(Nagymuter féle) nagy adag recept jamborlulu
Hawaii burger veronika74
Fehérboros sertésszelet bulac57
"Tüzes" sertésragu horvathnemagdi
P betetűs receptek horvathnemagdi
Sült csülök tejfölös nokedlivel recept boszorlany
nagyváradi rakott káposzta ibolya58
Fokhagymás tejföllel sült steak recept baggesz20
Halból készült ételek
Mézes lazacfilé citrommártással recept gonda_katalin
Tárkonyos hallé szombatos módo bubszi
Kapros-morzsás pisztráng... szelidszeder
Lazac egyszerűen 1955viki
A tökéletes spenótfőzelék grimilda
Görög harcsa 1vargaildyko
Diós angolna klerierzsi
Bajai halászlé maroka
Balatoni halászlé 3. bubszi
Tiszai halászlé 1. (szegedi) bubszi
Vad ételek
Kisalföldi vaddisznópörkölt recept kovacs_zsoka
Vadkacsa mandulás burgonya... bulac57
Dödölle rauchne02
Tejfölös-zöldséges őzragu horvathnemagdi
Vöröskáposzta-leves fácánnal horvathnemagdi
x nagyuska
Csülök Eta módra! nanoka72
Ízőrzők – Magyaregregy horvathnemagdi
Almával töltött fácán 1vargaildyko
Bakonyi fácán recept baggesz20
Spagetti ajánló
Bolognai zöldséges rétes recept baggesz20
Császárszelet bkisseva
Olasz spagettileves bubszi
Pizza sarkadykati
Mai menü. mamucika
Füstölt tarjával töltött palacsinta recept baggesz20
Bolognai spagetti recept jamborlulu
Tejszínes-sajtos-sonkás spagetti recept baggesz20
Carbonara spagetti sonkával recept toth_beata
Vadas marhasült recept gonda_katalin
Pizza receptek
vega lasagne faciendum
Egyszerű pizza házilag margoka59
Ínyenc pizza veronika74
Vitaminos pizza klerierzsi
x nagyuska
Pizzás csiga nanoka72
Gyors, finom pizza receptje baratha
Sonkás, gombás, kukoricás pizza recept kovacs_zsoka
Pizza recept baggesz20
Pízza tekercs 1955viki
Hamburger receptek
Sajtos hamburger bubszi
Hamburger buci recept jamborlulu
Hamburger zsemle recept baggesz20
Hamburger zsemle vagikriszti
Vegetáriánus hamburger moncsika77
Csirke hamburger cajun módra klara50
Hamburger zsemle, puffancs akiram45
Házi hamburger 2. recept kovacs_zsoka
Óriás hamburger angyalka___
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU