Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Sugo, salsa: a sokoldalú paradicsomszósz
Sugo, salsa: a sokoldalú paradicsomszósz

Az ősi gyökerekkel bíró salsa és a paradicsomot Európával elfogadtató sugo talán a legékesebb bizonyítéka annak, hogy milyen fontos és meghatározó szerepe van az életünkben a paradicsomszósznak.

Salsa

A salsa a paradicsom őshazájában született. Az inkák találmánya, a - később az aztékok és maják által is kedvelt - salsa alapja a paradicsom. A spanyol konkvisztádorok a gyümölccsel és az abból készített szósszal először Mexikóban találkoztak, 1519 környékén. Az aztékok a paradicsomot chili paprikával és magvakkal elegyítették, majd ezt a fűszeres mártást kínálták a különféle húsokhoz.

Rengeteg módon felhasználhatjuk, akár nyers, akár főzött paradicsomszószról van szó

A konkvisztádorokkal együtt érkező Bernardino Sahangun atya - akit az első antropológusként tart számon a világ - volt az első, aki az egyik Új Spanyolországról szóló könyvében leírja, hogy hogyan és mihez fogyasztották a paradicsomos mártásokat az aztékok. A salsa elnevezés egy másik ferences rendi szerzetesnek, Alonso de Molinának köszönhető, aki 1571-ben a mexikói, spanyol szótárban nevezte el ezt a kombinációt salsának.

A salsa nagyon jól körülhatárolható gyűjtőfogalommá vált az idők folyamán, hiszen a salsa fogalmába belefér minden, gyakran paradicsommal készülő, az esetek többségében csípős, fűszeres szósz. A paradicsomot legtöbbször lime leve, chili paprika, fokhagyma, hagyma és koriander fűszerezi.

Nyers paradicsomból fűszeres szósz - ez a salsa

A salsa modernkori diadalmenete a XX. század első negyedében kezdődött, amikor New Orleans környékén ipari méretekben kezdték el gyártani a szószokat. Innentől kezdve megnőtt az érdeklődés a szósz iránt, és sorra nyíltak az egyedi receptúrák alapján készülő salsát előállító üzemek. Az amerikai háziasszonyok számára kiadott receptkönyvekben a 30-as, 40-es években jelentek meg a házilag is könnyedén összeállítható mártások receptjei.

Egyik legfőbb típusa az úgynevezett salsa cruda, azaz nyers szósz, ami nyers paradicsomból készül, némi citromlé, chili paprika, hagyma és koriander hozzáadásával. Kedvelt még a salsa verde is, ami zöld paradicsomból fő.

A salsák persze nem mind paradicsomos alapúak, közkedvelt - és nálunk is ismert - a guacamole, ahol az érett avokádó ad otthont az ízeknek, illetve a mexikóiak és a tex-mex konyhát kedvelő körében ismert a mole, ami csokoládé alapba ágyazott chilis szósz. Gyümölcsökből is gyakorta készítenek különféle salsákat, elterjedt az édes, fűszeres mangó- illetve az ananász-salsa is.

Sokféle salsa létezik, a paradicsomos egy a sok közül Sokféle salsa létezik, a paradicsomos egy a sok közül

Sugo

Az Újvilágból érkező paradicsom - ha nem is túl könnyedén, de - utat talált az európai konyhákba is. Az első kísérletek után sokáig mérgezőnek tekintették, aztán Dél-Olaszországban megszületett a sugo, és ennek a szósznak köszönhetően megkezdődött a paradicsom európai rehabilitációja és diadalútja.

Az olaszok által létrehozott szószokból nagyon hamar igazi klasszikusok születtek. Ilyen a Lazio tartományban őshonos sugo all'amatriciana, ami egy borsos, húsos, sajtos, boros paradicsommártás, valamint a nálunk is igen közkedvelt bolognai szósz.

A mediterrán paradicsomszósz rengeteg étel alapja

A sugo története a XVIII. század végére nyúlik vissza. Ebben az időszakban készítettek először főtt tésztát paradicsomos szósszal. Az első fennmaradt receptet egy híres római séfnek, Francesco Leonardinak köszönhetjük, aki ezt hatkötetes munkájában, a L'Apicio Moderno-ban jelentetett meg.

A sugókat leggyakrabban tésztaételekhez kínálják, de sokszor szerepel húsos, zöldséges ételek mellett is. A paradicsomon kívül a fűszerek is elengedhetetlen kellékei a sugónak. Az olasz konyhában jelenlévő fűszerek közül legtöbbször oregano, bazsalikom, fekete bors kerül a mártásokba.
A pizza lelke a paradicsomszósz

A sugo készítésének legjobb módja a főzés. A szalonnazsíron vagy olívaolajon megdinsztelt zöldségekhez adják hozzá a kockákra szelt paradicsomot, adott esetben borral felöntik és fűszerezik. A kifőtt tésztához kínált sugoknál a mártás a főtt tészta levével érdemes kicsit lazítani, majd a kifőtt, de nem szétfőtt (olaszul al dente, azaz fogkemény) tésztát egyenesen a mártásba tenni. Ebben az esetben a tészta jobban magába fogja szívni a sugo ízét, zamatát, és igazi szimbiózisban kerülnek a tányérra. Ez a szósz az, ami a legtöbb esetben a pizzák alapjaként is szolgál.

Paradicsomszósz

Bármilyen paradicsomból készülhet tökéletes szósz

A paradicsomból készített szószokkal igen sokféle étel készíthető. A paradicsom nagyon jó levesalap, nem csak paradicsomleves készíthető vele, hanem mindenféle ragulevesek ízesíthetők, sűríthetők paradicsommal vagy abból készített pürével. A húsos ételeknél a paradicsomszósz ragu formájában szintén jó szolgálatot tehet. Paradicsomszósszal vendégváró mártásokat is készíthetünk, amihez különféle kenyereket, chipseket kínálhatunk. A paradicsomszószokat koktélokhoz is felhasználhatjuk, sőt kis fűszerezéssel egy hideg paradicsomszósz felér egy jóféle levessel is.

A paradicsomszószok fűszerezésénél erősen meghatározó, hogy milyen étellel szeretnénk kínálni. Ha valamilyen semleges tésztaféle mellé készítjük, akkor lehet mediterrán, zöld fűszeres jelleget kölcsönözni a mártásnak, vagy készíthetünk belőle pikáns, kissé csípős változatokat is. A zöld fűszerek közül a paradicsommártás igazi nagy kedvence a bazsalikom, de rozmaringgal, oregánóval, zsályával, kakukkfűvel is megbolondítható. A fekete bors és a fehér bors is finoman hangolja a paradicsomszószt, és a mexikóiak által kedvelt chilikből is morzsolhatunk bele egy keveset. Ha valami édeskés szószra vágynánk, érdemes kipróbálni a fahéjjal, barna cukorral készített mártásokat is. Húsokhoz nagyon finom.

A nálunk klasszikussá vált paradicsomszósz édesebb, mint az olasz sugo vagy a dél-amerikai salsa, és elengedhetetlen belőle a zellerlevél.

Spagetti alla bolognese

Hozzávalók:
1 nagyobb fej vöröshagyma
50 dkg darált marhahús
1 babérlevél

1 teáskanál kakukkfű
1 teáskanál petrezselyem
zsírszalonna
1 kanál vaj
2 dl száraz vörösbor
2 dl alaplé
1 olasz 40 dkg-os paradicsomkonzerv
olíva olaj

Elkészítés: A maréknyi kockázott szalonnát az olajos vajon megpirítom. Az apróra vágott hagymát megdinsztelem, majd megpirítom a darált marhát. Ezután a serpenyőbe teszem a fűszereket, átpirítom, borral felöntöm és egy kevés liszttel besűrítem. Ezután hozzáadom a paradicsomkonzervet, az alaplevet és fél óráig fedő alatt párolom. Végül óvatosan sózom. Spagettivel tálalom.

Salsa Fresca

Hozzávalók:
2 dl sűrű paradicsomszósz
2 friss paradicsom
fél fej hagyma
1 lime leve
1- 2 szárított chili-paprika

2 gerezd fokhagyma
csipetnyi cukor

Elkészítés: A paradicsomokat apróra vágom, összekeverem a szósszal. A hagymát egészen apróra vágom és a paradicsomokhoz adom, a szószba nyomom a fokhagymát, beleteszem az összetört chilit, sózom, kevés cukrot adok hozzá, majd belecsavarom a lime levét. Az egészet alaposan összekeverem, majd a kész mártást legalább két órára a hűtőbe teszem.

A fűszeres paradicsomszósz tökéletes mártogatós is A fűszeres paradicsomszósz tökéletes mártogatós is
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: paradicsomot Európával, legékesebb bizonyítéka, paradicsom őshazájában, inkák találmánya, spanyol konkvisztádorok, abból készített,

3 alacsony kalóriájú mártás tésztákhoz -fogyókúrázóknak is!
hizlalnának! Akkor legalábbis nem, ha a mártást, amit hozzá szervírozunk, csupa egészséges, alacsony kalóriájú alapanyaggal készítjük el. A zsírdús tejszín és sajt helyett bőven találunk mást is dúsításra, így például a zab- és rizskrémeket, de a paradicsomszósz is jó választás lehet. Ha tehát nincs időnk órákig a konyhában készülődni, dobjunk össze egy ízletes tésztás ételt! Íme, 3 alacsony kalóriájú mártás hozzá. Gombás-zabkrémes Tipp Milyen tésztát ...
tinka1951 tinka1951
4 finom recept kellemetlen
vacsorának Hozzávalók: fél kg friss zöldbab negyed kg paradicsom bazsalikom, só, cukor pici olívaolaj Elkészítése: a zöldbabot vágd fel 4 centis hasábokra, és főzd puhára enyhén sós vízben. Amíg fő, dobd össze a paradicsomszószt. A paradicsomokat forrázd le, és hámozd meg. Vágd őket apróra, és pár csepp olívaolajon főzd össze a bazsalikommal, egy kis sóval és cukorral. Ha kész, forgasd össze a megfőtt zöldbabbal. Joghurtos ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
4 gyors, de merész receptcsoda - ínyenceknek
cukor Elkészítése: a csirkét darabold körülbelül egyforma nagyságúra, majd a forró olajon, nagy lángon pirítsd át hirtelen, és tedd félre. Egy mélyebb lábosban, amelybe a csirke is belefér, a vajon párold meg a vöröshagymát, add hozzá a paradicsomszószt, és pár percig párold. Tedd bele a diót, majd öntsd fel kb. fél liter vízzel. Fűszerezd kevergetve, majd öntsd hozzá a citromlevet és a gránátalmamagokat. Főzd kb. fél órán át a mártást, és ha kész, add hozzá a félretett csirkét. Lassan párold ...
suzymama suzymama
4 tüzes recept náthás napokra
borsozd, és facsard rá a lime levét. A chilit vágd karikákra, és keverd hozzá. Hűtsd be egy órára tálalás előtt. Mérges tészta - Penne all'arrabbiata Hozzávalók 4 személyre: •fél liter olasz paradicsomszósz, vagy egy kg paradicsom •friss bazsalikom •peperoncino (olasz csípős paprika, helyettesíthető bármilyen csípős paprikával) •6 gerezd fokhagyma •olívaolaj •penne (tollhegy-) tészta Elkészítése: ...
roanna roanna
5 szuper könnyű zöldséges étel, amit nem szabad kihagynod
Tepsiben sült zöldséges krumpli Hozzávalók: 1 kg krumpli (főtt) 25 dkg brokkoli (fagyasztott) 25 dkg karfiol (fagyasztott) 10 dkg kukorica (fagyasztott) 15 dkg zöldségkeverék (fagyasztott) 3 dl paradicsomszósz olaj ételízesítő őrölt fekete bors Elkészítése: A héjában főtt krumplit megpucoljuk, és karikákra vágjuk. Egy tepsit enyhén kiolajozzuk, az aljára teszünk egy sor krumplikarikát. Rátesszük a brokkoli és ...
suzymama suzymama
Süti ajánló
Habos meggyes recept jamborlulu
Ezúton kívánunk minden Áginak horvathnemagdi
Recept jjanosne
Szőlős-túrós süti bulac57
Mézes krémes horvathnemagdi
Recept jjanosne
Kráter sütemény moncsika77
Csoki diéta ninuska21
Habos kókuszos bubszi
Sakktorta gabfe
Szárnyas receptek
Pikáns majonézes csirkemell recept jamborlulu
2 hét lúgosító étrend brozsika
Illatos – omlós pulyka yaskane
Tagine (marokkói) klara50
Almás csirkevagdalt bubszi
Karamell, az olvasztott cukor horvathnemagdi
*UPDATE* Rakott padlizsán 1vargaildyko
Káposztával rakott sült csirke horvathnemagdi
Zöldborsós-tejfölös csirkemell rochlitzne
Utazás a tokány körül..... szisszy83
Marhából készült ételek
Receptek horvathnemagdi
Ínyenctekercs 1vargaildyko
Vadas mártás marhahússal és tésztával recept jamborlulu
Chili con carne horvathnemagdi
Bambuszgőzölés kloppenburg
Borban párolt marhalábszár bulac57
Jó az idő, grillpartik ideje. ahmoni
A ketchupról és más paradicsom horvathnemagdi
EBÉD AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Csevap recept toth_beata
Sertésből készült ételek
firenzei húslepény ibolya58
Húsleves recept baggesz20
Sütőben sült töltöttkáposzta recept jamborlulu
Karalábéfőzelék húsgombóccal horvathnemagdi
Kolozsvári rakott káposzta bubszi
Sertéshústekercsek bulac57
Juhsajt roston klara50
Ízőrzők – Noszvaj – horvathnemagdi
Lencsefőzelék zöldfűszeres klara50
Halból készült ételek
Datolyás ponty bubszi
Mit főzzek a hétvégére tinka1951
Gombás ponty tejfölben sütve tundihugi
Csőben sült tengeri süllő recept gonda_katalin
Szeretek hekkelni! fagorbolt
Süllőszeletek jóasszony módra bubszi
Dunai halászlé vegyes halból 2 bubszi
Ízőrzők – Szigliget horvathnemagdi
Halerőleves horvathnemagdi
olajozottabbi ízületek grimilda
Vad ételek
PINCEPÖRKÖLT (recept gyűjtemény a netről) yaskane
fácán(pulyka)becsinált leves donaldduck
Magyar gasztronómia grimilda
Indiai rizssaláta bubszi
Szarvasgerinc ribizli dzsemmel töltött körtével, burgonyakro jamborlulu
Vöröskáposzta-leves fácánnal horvathnemagdi
Fácán gesztenyés almával horvathnemagdi
Fácán raguleves recept baggesz20
Miklós, Miksa, Mikulás horvathnemagdi
Fácánsült lilikonyhaja
Spagetti ajánló
Gombás-tejfölös tészta recept boszorlany
Caesar csirkesaláta tésztával klara50
Szecsuáni pulyka recept kovacs_zsoka
Szalonnás pulykaragu zsokanita
Akár vacsorának....... szisszy83
Receptek 3.japan margareta51
Sonkaragu kapribogyóval bubszi
Szalonnás spagetti recept jamborlulu
Hús nélküli Ebéd...(Receptek) jaksika
Gombás nyúlcomb bulac57
Pizza receptek
Reform mini pizzás csigák recept jamborlulu
angyalok konyhája faciendum
Napraforgó kalács maroka
Milánói pizza recept baggesz20
Házi laktató pizza horvathnemagdi
Búzacsírás pizza tészta bubszi
Bence Pizzája recept gonda_katalin
Olasz pizzatészta recept tinka1951
Pizzás csavart rúd recept baggesz20
Kapros-túrós kiflik 1vargaildyko
Hamburger receptek
Hamburger zsemle, puffancs akiram45
Hamburger buci recept boszorlany
Szendvics, a 250 éves sikerdarab horvathnemagdi
Hamburger baratnu
Csirke hamburger cajun módra klara50
Virslis kifli veronika74
Diós-meggyes piskóta horvathnemagdi
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Nagytakarítás! - Energizáló juditmama
Hamburger horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU