Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Sugo, salsa: a sokoldalú paradicsomszósz
Sugo, salsa: a sokoldalú paradicsomszósz

Az ősi gyökerekkel bíró salsa és a paradicsomot Európával elfogadtató sugo talán a legékesebb bizonyítéka annak, hogy milyen fontos és meghatározó szerepe van az életünkben a paradicsomszósznak.

Salsa

A salsa a paradicsom őshazájában született. Az inkák találmánya, a - később az aztékok és maják által is kedvelt - salsa alapja a paradicsom. A spanyol konkvisztádorok a gyümölccsel és az abból készített szósszal először Mexikóban találkoztak, 1519 környékén. Az aztékok a paradicsomot chili paprikával és magvakkal elegyítették, majd ezt a fűszeres mártást kínálták a különféle húsokhoz.

Rengeteg módon felhasználhatjuk, akár nyers, akár főzött paradicsomszószról van szó

A konkvisztádorokkal együtt érkező Bernardino Sahangun atya - akit az első antropológusként tart számon a világ - volt az első, aki az egyik Új Spanyolországról szóló könyvében leírja, hogy hogyan és mihez fogyasztották a paradicsomos mártásokat az aztékok. A salsa elnevezés egy másik ferences rendi szerzetesnek, Alonso de Molinának köszönhető, aki 1571-ben a mexikói, spanyol szótárban nevezte el ezt a kombinációt salsának.

A salsa nagyon jól körülhatárolható gyűjtőfogalommá vált az idők folyamán, hiszen a salsa fogalmába belefér minden, gyakran paradicsommal készülő, az esetek többségében csípős, fűszeres szósz. A paradicsomot legtöbbször lime leve, chili paprika, fokhagyma, hagyma és koriander fűszerezi.

Nyers paradicsomból fűszeres szósz - ez a salsa

A salsa modernkori diadalmenete a XX. század első negyedében kezdődött, amikor New Orleans környékén ipari méretekben kezdték el gyártani a szószokat. Innentől kezdve megnőtt az érdeklődés a szósz iránt, és sorra nyíltak az egyedi receptúrák alapján készülő salsát előállító üzemek. Az amerikai háziasszonyok számára kiadott receptkönyvekben a 30-as, 40-es években jelentek meg a házilag is könnyedén összeállítható mártások receptjei.

Egyik legfőbb típusa az úgynevezett salsa cruda, azaz nyers szósz, ami nyers paradicsomból készül, némi citromlé, chili paprika, hagyma és koriander hozzáadásával. Kedvelt még a salsa verde is, ami zöld paradicsomból fő.

A salsák persze nem mind paradicsomos alapúak, közkedvelt - és nálunk is ismert - a guacamole, ahol az érett avokádó ad otthont az ízeknek, illetve a mexikóiak és a tex-mex konyhát kedvelő körében ismert a mole, ami csokoládé alapba ágyazott chilis szósz. Gyümölcsökből is gyakorta készítenek különféle salsákat, elterjedt az édes, fűszeres mangó- illetve az ananász-salsa is.

Sokféle salsa létezik, a paradicsomos egy a sok közül Sokféle salsa létezik, a paradicsomos egy a sok közül

Sugo

Az Újvilágból érkező paradicsom - ha nem is túl könnyedén, de - utat talált az európai konyhákba is. Az első kísérletek után sokáig mérgezőnek tekintették, aztán Dél-Olaszországban megszületett a sugo, és ennek a szósznak köszönhetően megkezdődött a paradicsom európai rehabilitációja és diadalútja.

Az olaszok által létrehozott szószokból nagyon hamar igazi klasszikusok születtek. Ilyen a Lazio tartományban őshonos sugo all'amatriciana, ami egy borsos, húsos, sajtos, boros paradicsommártás, valamint a nálunk is igen közkedvelt bolognai szósz.

A mediterrán paradicsomszósz rengeteg étel alapja

A sugo története a XVIII. század végére nyúlik vissza. Ebben az időszakban készítettek először főtt tésztát paradicsomos szósszal. Az első fennmaradt receptet egy híres római séfnek, Francesco Leonardinak köszönhetjük, aki ezt hatkötetes munkájában, a L'Apicio Moderno-ban jelentetett meg.

A sugókat leggyakrabban tésztaételekhez kínálják, de sokszor szerepel húsos, zöldséges ételek mellett is. A paradicsomon kívül a fűszerek is elengedhetetlen kellékei a sugónak. Az olasz konyhában jelenlévő fűszerek közül legtöbbször oregano, bazsalikom, fekete bors kerül a mártásokba.
A pizza lelke a paradicsomszósz

A sugo készítésének legjobb módja a főzés. A szalonnazsíron vagy olívaolajon megdinsztelt zöldségekhez adják hozzá a kockákra szelt paradicsomot, adott esetben borral felöntik és fűszerezik. A kifőtt tésztához kínált sugoknál a mártás a főtt tészta levével érdemes kicsit lazítani, majd a kifőtt, de nem szétfőtt (olaszul al dente, azaz fogkemény) tésztát egyenesen a mártásba tenni. Ebben az esetben a tészta jobban magába fogja szívni a sugo ízét, zamatát, és igazi szimbiózisban kerülnek a tányérra. Ez a szósz az, ami a legtöbb esetben a pizzák alapjaként is szolgál.

Paradicsomszósz

Bármilyen paradicsomból készülhet tökéletes szósz

A paradicsomból készített szószokkal igen sokféle étel készíthető. A paradicsom nagyon jó levesalap, nem csak paradicsomleves készíthető vele, hanem mindenféle ragulevesek ízesíthetők, sűríthetők paradicsommal vagy abból készített pürével. A húsos ételeknél a paradicsomszósz ragu formájában szintén jó szolgálatot tehet. Paradicsomszósszal vendégváró mártásokat is készíthetünk, amihez különféle kenyereket, chipseket kínálhatunk. A paradicsomszószokat koktélokhoz is felhasználhatjuk, sőt kis fűszerezéssel egy hideg paradicsomszósz felér egy jóféle levessel is.

A paradicsomszószok fűszerezésénél erősen meghatározó, hogy milyen étellel szeretnénk kínálni. Ha valamilyen semleges tésztaféle mellé készítjük, akkor lehet mediterrán, zöld fűszeres jelleget kölcsönözni a mártásnak, vagy készíthetünk belőle pikáns, kissé csípős változatokat is. A zöld fűszerek közül a paradicsommártás igazi nagy kedvence a bazsalikom, de rozmaringgal, oregánóval, zsályával, kakukkfűvel is megbolondítható. A fekete bors és a fehér bors is finoman hangolja a paradicsomszószt, és a mexikóiak által kedvelt chilikből is morzsolhatunk bele egy keveset. Ha valami édeskés szószra vágynánk, érdemes kipróbálni a fahéjjal, barna cukorral készített mártásokat is. Húsokhoz nagyon finom.

A nálunk klasszikussá vált paradicsomszósz édesebb, mint az olasz sugo vagy a dél-amerikai salsa, és elengedhetetlen belőle a zellerlevél.

Spagetti alla bolognese

Hozzávalók:
1 nagyobb fej vöröshagyma
50 dkg darált marhahús
1 babérlevél

1 teáskanál kakukkfű
1 teáskanál petrezselyem
zsírszalonna
1 kanál vaj
2 dl száraz vörösbor
2 dl alaplé
1 olasz 40 dkg-os paradicsomkonzerv
olíva olaj

Elkészítés: A maréknyi kockázott szalonnát az olajos vajon megpirítom. Az apróra vágott hagymát megdinsztelem, majd megpirítom a darált marhát. Ezután a serpenyőbe teszem a fűszereket, átpirítom, borral felöntöm és egy kevés liszttel besűrítem. Ezután hozzáadom a paradicsomkonzervet, az alaplevet és fél óráig fedő alatt párolom. Végül óvatosan sózom. Spagettivel tálalom.

Salsa Fresca

Hozzávalók:
2 dl sűrű paradicsomszósz
2 friss paradicsom
fél fej hagyma
1 lime leve
1- 2 szárított chili-paprika

2 gerezd fokhagyma
csipetnyi cukor

Elkészítés: A paradicsomokat apróra vágom, összekeverem a szósszal. A hagymát egészen apróra vágom és a paradicsomokhoz adom, a szószba nyomom a fokhagymát, beleteszem az összetört chilit, sózom, kevés cukrot adok hozzá, majd belecsavarom a lime levét. Az egészet alaposan összekeverem, majd a kész mártást legalább két órára a hűtőbe teszem.

A fűszeres paradicsomszósz tökéletes mártogatós is A fűszeres paradicsomszósz tökéletes mártogatós is
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: paradicsomot Európával, legékesebb bizonyítéka, paradicsom őshazájában, inkák találmánya, spanyol konkvisztádorok, abból készített,

3 alacsony kalóriájú mártás tésztákhoz -fogyókúrázóknak is!
hizlalnának! Akkor legalábbis nem, ha a mártást, amit hozzá szervírozunk, csupa egészséges, alacsony kalóriájú alapanyaggal készítjük el. A zsírdús tejszín és sajt helyett bőven találunk mást is dúsításra, így például a zab- és rizskrémeket, de a paradicsomszósz is jó választás lehet. Ha tehát nincs időnk órákig a konyhában készülődni, dobjunk össze egy ízletes tésztás ételt! Íme, 3 alacsony kalóriájú mártás hozzá. Gombás-zabkrémes Tipp Milyen tésztát ...
tinka1951 tinka1951
4 finom recept kellemetlen
vacsorának Hozzávalók: fél kg friss zöldbab negyed kg paradicsom bazsalikom, só, cukor pici olívaolaj Elkészítése: a zöldbabot vágd fel 4 centis hasábokra, és főzd puhára enyhén sós vízben. Amíg fő, dobd össze a paradicsomszószt. A paradicsomokat forrázd le, és hámozd meg. Vágd őket apróra, és pár csepp olívaolajon főzd össze a bazsalikommal, egy kis sóval és cukorral. Ha kész, forgasd össze a megfőtt zöldbabbal. Joghurtos ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
4 gyors, de merész receptcsoda - ínyenceknek
cukor Elkészítése: a csirkét darabold körülbelül egyforma nagyságúra, majd a forró olajon, nagy lángon pirítsd át hirtelen, és tedd félre. Egy mélyebb lábosban, amelybe a csirke is belefér, a vajon párold meg a vöröshagymát, add hozzá a paradicsomszószt, és pár percig párold. Tedd bele a diót, majd öntsd fel kb. fél liter vízzel. Fűszerezd kevergetve, majd öntsd hozzá a citromlevet és a gránátalmamagokat. Főzd kb. fél órán át a mártást, és ha kész, add hozzá a félretett csirkét. Lassan párold ...
suzymama suzymama
4 tüzes recept náthás napokra
borsozd, és facsard rá a lime levét. A chilit vágd karikákra, és keverd hozzá. Hűtsd be egy órára tálalás előtt. Mérges tészta - Penne all'arrabbiata Hozzávalók 4 személyre: •fél liter olasz paradicsomszósz, vagy egy kg paradicsom •friss bazsalikom •peperoncino (olasz csípős paprika, helyettesíthető bármilyen csípős paprikával) •6 gerezd fokhagyma •olívaolaj •penne (tollhegy-) tészta Elkészítése: ...
roanna roanna
5 szuper könnyű zöldséges étel, amit nem szabad kihagynod
Tepsiben sült zöldséges krumpli Hozzávalók: 1 kg krumpli (főtt) 25 dkg brokkoli (fagyasztott) 25 dkg karfiol (fagyasztott) 10 dkg kukorica (fagyasztott) 15 dkg zöldségkeverék (fagyasztott) 3 dl paradicsomszósz olaj ételízesítő őrölt fekete bors Elkészítése: A héjában főtt krumplit megpucoljuk, és karikákra vágjuk. Egy tepsit enyhén kiolajozzuk, az aljára teszünk egy sor krumplikarikát. Rátesszük a brokkoli és ...
suzymama suzymama
Süti ajánló
Fahéjas rózsa bubszi
Meggyes-krémes szelet martimarti
Gyors túrós süti yaskane
Ecetes kifli 1vargaildyko
Étcsokis-zabpelyhes keksz recept boszorlany
Ischli fánk 2. bubszi
Vendegvaro sutemeny margareta51
Mikulás szelet horvathnemagdi
Hideg csokimáz lantosneevi
Túrókuglóf 1vargaildyko
Szárnyas receptek
Hegedûs húsfalat bubszi
Tejszínes gombás falatok bubszi
Csirkemell őzgerincformában sütve recept klementinagidro
Íjászmester színes nyársai rochlitzne
Karácsonyi töltött pulyka 3. bubszi
Sajtos-tejfölös rakott hús recept baggesz20
Bakonyi betyárleves janoselek
SÜLT-FŐTT kakas bubszi
Csirkemell Bella módra bubszi
Jó étvágyat kicsyke
Marhából készült ételek
Pogácsák másképp: tinka1951
Gy betűs receptek horvathnemagdi
Paradicsomos húsgombócok janna53
Debreceni tokány 4. bubszi
Hússal töltött cukkini gereica
Mindent bele chilis bab horvathnemagdi
Farkapörkölt margoka59
Karácsonyi menü - újragondolva tinka1951
14 házias mennyei levesbetét recept! tinka1951
FŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Sertésből készült ételek
Kemencés töltött krumpli horvathnemagdi
Sülthús klarika47
Csülkös pörkölt 1vargaildyko
Spagetti kétféle hússal recept jamborlulu
A tökéletes kocsonya – recept szelidszeder
Csirkemell tekercs grillezve roanna
Káposztás malachús horvathnemagdi
Sertéssült édes-savanyú mártás veronika74
Csodás szárazbab horvathnemagdi
cukor mentes süti gigi55
Halból készült ételek
Tiszai halászlé petezsolt
Dunapentelei halászlé (Gregor bubszi
Kemencés tejfölös pisztráng bubszi
DÁNIA: Dán lazacos szendvics mamocska
Sült pisztráng pisztáciával bubszi
Halászlé 3. bubszi
Lazacszelet grillezett zöldségekkel recept gonda_katalin
Pontyhalászlé tundihugi
Halászlé recept jamborlulu
Spárga lazaccal migova
Vad ételek
Ízőrzők – Érsekcsanád horvathnemagdi
Receptek horvathnemagdi
Tűzdelt őzgerinc párolva 1vargaildyko
x nagyuska
burgonyás ételek marti1951
Fácán gesztenyés almával horvathnemagdi
Ízőrzők – Magyaregregy horvathnemagdi
K betűs receptek horvathnemagdi
Saslik, rablóhús, nyárs aprochef
Fácán tejfölös mártással bubszi
Spagetti ajánló
Bácskai füstölt spagetti p. lilikonyhaja
Spagetti muffin jeryka
Halszeletek sörtésztában paradicsomos burgonyával recept jamborlulu
Fokhagymás-sajtos tészta suzymama
Töltött csülök 1. klara50
Spagetti mexikói mártással bubszi
Bolognai spagetti horvathnemagdi
Olajbogyós-tonhalas bolognai rochlitzne
Bolognai spagetti horvathnemagdi
FŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Pizza receptek
Reform-pizza horvathnemagdi
Pizzás tekergők bubszi
Virsli és gomba köntösben horvathnemagdi
Kapros-túrós lepény horvathnemagdi
Pizzás rakott bolognai horvathnemagdi
Gombás rátét bubszi
Sonkás-gombás-kukoricás pizza horvathnemagdi
Gyors ebédek... biharijudit
Pizza - darált húsból horvathnemagdi
Csíkos csokitorta horvathnemagdi
Hamburger receptek
Grillezett hamburgerpogácsa veronika74
Hamburger zsemle, puffancs akiram45
Ázsiai hamburger klerierzsi
Hamburger zsemle házilag recept baggesz20
Hamburger buci recept jamborlulu
Sajtburgerleves recept roanna
Házi hamburger salátával recept boszorlany
Ma itt jártam: sarkadykati
Szendvics, a 250 éves sikerdarab horvathnemagdi
x nagyuska
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU