Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Karamell, az olvasztott cukor
Karamell, az olvasztott cukor csodája

Ó, mondhatnánk, hiszen csak olvasztott cukor. Pedig annyi fajtája van, hogy meg sem lehet számolni, készíthetünk belőle vajas vagy tejes édességeket, ebből készül a Dobos torta dobja, karamelles italokban, de akár köretekben is megállja a helyét.
Karamell történelem

A karamell valószínűleg a cukorsüveg (latinul Cannamella) szóból ered. Bár a cukrot már több ezer éve ismeri az emberiség, valószínűleg a 17. századi Amerikában készítettek először vajból és karamellizált cukorból apró édességeket, addig a finomított cukor túl drága és nehezen beszerezhető volt. A 19. században a répacukorgyártással teljesen átalakult cukoripar nagy volumenű termelése tette lehetővé, hogy a karamelles édességek terén is óriási változások kezdődjenek.

Karamell Karamell

Hogyan készül a karamell?

Karamellkészítéshez a cukrot 130-170 fokra kell felmelegítenünk. A hő hatására a cukor elolvad, majd elveszíti víztartalmát, ezt a folyamatot hívjuk karamellizálódásnak.

Az élelmiszeriparban keményítőből és kukoricaszirupból állítják elő nagy mennyiségben a karamellt, és rengeteg olyan dologhoz használják, amiről nem is gondolnánk, hogy épp a karamelltől nyeri el sötét színét. Több sörfajta, barna kenyér, felvágott, de whiskey és bor is tartalmazhat karamellt.

Creme brulée, ehhez a legjobb a karamellizáló pisztoly Creme brulée, ehhez a legjobb a karamellizáló pisztoly

Mire használhatjuk?

A karamell nemcsak édességekben nagyon finom. Kitűnő és különleges vendégváró is lehet a juharszirupból készített karamellizált répa. Az édes ízek kedvelői csirkét is megbolondíthatnak karamellszósszal. Karácsonykor érdemes kipróbálni ezt a dán receptet, mely különösen finom párolt lila hagymával a karamellás krumpli mellé. Libamájhoz is illenek az édeskés ízek, akár karamellizált dió is jól harmonizál vele.
Kóstoltátok már a hagymalekvárt? Érdemes! Ehhez is karamellizált barna cukor kell.

A karamell természetesen az édességeknél, desszerteknél játszik fontosabb szerepet Karamelltorta, -fagylalt, -likőr, -szósz, -mártás készülhet vele, vagy használhatjuk tortadíszítésre is.

Franciaországban nagy hagyománya van a vajkaramellának, a Bretagne-i régióban az extra minőségű vajból különleges karamellt készítenek. Tőlük ered a híres creme caramel is, mely nem más, mint egy karamellás, tojásos édesség. Fahéjas változatban is nagyon kedvelt és finom. Megvan a lengyel krowka? Még ma is kapható és sokan szeretjük. Óvodai ízélményeket idézhet a karamellás tej, de érdemes megkóstolni a cikkünk végén található karamell likőrt is.

Házi karamell bonbon Házi karamell bonbon

Érdekességek

Elsőre talán furcsa, de nagyon különleges és finom a sós karamell. A só olyan fantasztikus árnyalatot ad a karamellnek, amitől az sokkal karakteresebb, határozottabb ízt kap.

A cukrásziskolákban külön tananyag a karamellből készíthető dekorációk sora. A megfelelően előkészített karamell színezhető, formázható, lehet az üveghez hasonlóan fújni, szálasítani is, ebből készül a karamell háló is.

Külföldön a mozikban a sós kukorica helyett a karamelles a menő Külföldön a mozikban a sós kukorica helyett a karamelles a menő

Az arab világban a nők régóta cukorgyantával tüntetik el a nem kívánt szőrszálakat.
Akit részletesebben érdekel a téma, nézze meg a Karamell című filmet.

Karamellfagyi

Hozzávalók:
3 tojássárgája
16 dkg cukor
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
vanília ( 5 cm- darab) vagy vanília kivonat
2-3 csipet só (tengeri vagy sóvirág)

Elkészítés: A cukrot fél dl vízzel feltesszük forrni, kiforraljuk a szirupból a vizet, hagyjuk, hogy karamellizálódjon. Mikor már szép középbarna, ráöntjük a tejet. Vigyázni kell a felcsapódó gőzzel! A vaníliát felhasítjuk, kikaparjuk belőle a magokat, és a karamellás tejbe tesszük. Tovább melegítjük, amíg a karamell feloldódik. 70 fokosra hagyjuk hűlni. Folytonos keverés mellett a tojássárgákra öntjük, visszatesszük a tűzre, és kevergetve sűrűsödésig főzzük. Beletesszük a sót, hagyjuk kihűlni. Ha már kihűlt, a tejszínből nem túl kemény habot verünk, és a karamelles alapba forgatjuk. 2-3 órát hűtjük, majd a fagyi gépben elkészítjük.
Sós vajkaramella

Hozzávalók : 60-70 darabhoz:
15 dkg kristálycukor
15 dkg szirup (Golden syrup, vagy kukoricaszirup)
10 dkg jó minőségű sós vaj (ill. normál vaj + 1kávéskanál só)

Elkészítés: Egy ( 16x22 cm-) tepsit vagy jénait kibélelünk sütőpapírral, és picit beolajozzuk. A cukrot és a szirupot egy lábasba tesszük, és alacsony fokozaton keverés nélkül teljesen összeolvasztjuk. Amikor a karamell sötét arany, levesszük a főzőlapról, és kis adagonként hozzákeverjük a vajat. Gyorsan összedolgozzuk, mert ekkor már hirtelen kezd el sűrűsödni. A masszát a tepsibe öntjük, egyenletesen elsimítjuk. Kihűtjük, majd lefedve néhány órára, vagy akár egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Szeletelés előtt 30 percig szobahőmérsékleten tartjuk. Éles késsel 2x2cm- kockákat vágunk belőle, amelyeket vagy üvegedényben tárolunk, vagy egyesével papírba csomagolunk. Desszertek, fagyik tetejére is lehet morzsolni, vagy tejszínben felolvasztani karamellmártáshoz.
Karamell likőr

Hozzávalók:
3 dl whisky
3 dl tejszín
8 evőkanál cukor
0,5 dl kávé
csipet fahéj
1 vaníliarúd belseje

Elkészítés: Egy edénybe öntjük a cukrot és két evőkanál vizet, elkezdjük melegíteni. Ha szépen elolvadt, hozzáöntjük a tejszínt, és tovább melegítjük, míg teljesen egynemű nem lesz. Hozzáadjuk a kávét, a fahéjat és a vaníliát is. Lehűtjük, majd összeöntjük a whiskey-vel.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: cukrot 130-170, cukor elolvad, folyamatot hívjuk, élelmiszeriparban keményítőből, karamelltől nyeri, karamellizáló pisztoly,

..sütemény..
Hozzávalók: Tészta: 1 db tojás 2,5 dl tej 20 dkg cukor 25 dkg liszt 4 dkg kakaó 1 cs. sütőpor Karamell krém: 30 dkg cukor 5 dl tej vagy tejszín 3 ek. liszt 10 dkg Rama margarin 1 cs. vaníliás cukor Csokimáz: 1 tábla tortabevonó 5 dkg Rama margarin Elkészítése: A tojást a cukorral habosra keverjük, majd felváltva hozzáadjuk a lisztben elkevert kakaót és sütőport,végül a tejet. Lisztezett, zsírozott tepsibe ...
bozsanyinemanyi bozsanyinemanyi
1-2-3 Recept
nem fog elrepedni) és konyharuha segítségével még melegen feltekerem. A krémhez a tejet a cukorral és a kakaóval folytonos keverés közben forrásig hevítem. Ezután lehűtöm, majd hozzáadom a vajat, az egészet habosra keverem. A kristálycukorból karamellt készítek, s az apróra vagdalt mogyoróval szép pirosra pirítom. Közben egy tányért megkenek zsiradékkal, és beleöntöm a mogyorós karamellcukrot. Ha kihűlt, összevagdalom. A kakaókrém egyharmadát félreteszem, kétharmadában elkeverem az összevagdalt ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
2013. ország tortája Milotai mézes grillázs torta
liszt 70 g pörkölt darált dió 15 g olaj 5 g vaníliás cukor 1 db citrom héja Ropogós pralinékrém 30 ml víz 30 g cukor 7,5 dkg darált dió 25 g fehércsoki 20 g karamellizált ostyatörmelék Diós krém 50 g tej 60 g cukor 50 g tojássárgája 1 db citromhéj 5 g vaníliás cukor 20 g oldott zselatin (1 dl víz 15 g zselatin feloldva ebből mérjük ...
faciendum faciendum
3 bit szelet
3 bit szelet Hozzávalók: 50 db négyszög alakú háztartási keksz Karamell réteg: 5 dl tej (zsíros) 15 dkg kristálycukor 1/4 kávéskanál szódabikarbóna 1 db vanília aroma Vaníliakrém: 5 dl tej 2 tojássárgája 15 dkg cukor 2 csomag vaníliás cukor 2 csomag vaníliás pudingpor 15 dkg vaj Habos réteg: 2 dl Meggle ...
vorosrozsa66 vorosrozsa66
3 hangulatos recept körtével
összedolgozom az egészet. A homogén tésztát alufóliába csomagolom, és egy fél órára a hűtőbe teszem. Előmelegítem a sütőt 180 fokra. 5 dekányi vajat és a cukrot egy hőálló pitetálba teszem, majd takaréklángon, lassan kevergetve karamellizálom a cukrot. Amikor már szép, mély színű a karamell, akkor beleteszem a körtecikkeket, egy kicsit hagyom, hogy megpuhuljanak. Végezetül lehúzom a tűzről, félreteszem. A hűtőből kikapom a tésztát, pitetálnyira nyújtom, óvatosan ráfektetem a ...
gabfe gabfe
3bit (sütés nélkül)
habfixáló 5 dkg tejcsokoládé A pudingos részhez: 5 dl tej 2 tojássárgája 10 dkg cukor 1 teáskanál vanília aroma 4 dkg étkezési keményítő 4 dkg finomliszt 20 dkg vaj A sűrített tejből karamellt készítünk. Dobozos esetén így járunk el, tubusos esetén pedig így. A kész karamellt langyosra hűtjük. A vaníliás pudinghoz a tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a lisztet és a keményítőt, majd felöntjük a vaníliaaromával ...
yvett789 yvett789
3bit szelet
Hozzávalók: (18,5*27,5 cm-es süteménykerethez vagy 24 cm-es kapcsos tortaformához) Alaphoz: 30 dkg darált háztartási keksz 20 dkg olvasztott vaj vagy margarin Karamellhez: 17 dkg barna cukor 1,5 dl tejszín (minimum 30 %) 6 dkg vaj Krémhez: 5 dl tej (ha 2 dl-es tejszínt vettünk, akkor a maradékot ide hozzáadhatjuk) 2 tojássárgája 2 evőkanál cukor 1 csomag vaníliás pudingpor (40 g) 1 púpozott evőkanál liszt ...
bkisseva bkisseva
6 LAPOS recept
dkg liszt 10 dkg zsír 15 dkg porcukor 1 sütőpor 1 egész tojás kb. 0,5-1 dl tej Krém: 6 dl tej 4 tetézett kanál cukor 1 vanilliás cukor 4 evőkanál grízes liszt 2 evőkanál cukorból készült karamella 10 dkg vaj 6 LAPOS 50 dkg lisztet, 10 dkg zsírt összemorzsolunk 15 dkg porcukorral, 1 sütőporral és 1 egész tojást adunk hozzá, majd összegyúrjuk annyi tejjel,hogy jól nyújtható legyen /kb.0,5-1 dl/ 6 egyenlő részre ...
armoseta armoseta
Süti ajánló
Sajtos-sonkás párnácskák bubszi
Finom süti recept piroska0101
szilvás krémes quacline
Könnyű mákos kalács klerierzsi
Sport szelet sütés nélkül recept gabfe
Naspolyatorta bubszi
Pettyes linzer horvathnemagdi
Erdelyi Raffaello szelet margareta51
Sárgabarackos csokoládékupola recept boszorlany
Dejós-almás kenyérfelfújt (máglyarakás) horvathnemagdi
Szárnyas receptek
x nagyuska
Sajttal és gonbával töltött csirkemell....... agica2004
Paprikás csirke galuskával bulac57
Kínai csirkeleves bubszi
Töltött cukkini bubszi
Csirkemájrizottó mohini
Csőben sűlt brokkolis csirkeme bubszi
TARHONYÁS kakas bubszi
Vetrece mohini
karácsonyi különleges köretek faciendum
Marhából készült ételek
Debreceni tokány 4. bubszi
S betűs receptek horvathnemagdi
Birkapörkölt nokedlival recept jamborlulu
Burgundi marhatokány agimami7
Receptek horvathnemagdi
Receptek horvathnemagdi
Morva tál csibi52
Feltétlen feltétek horvathnemagdi
Vacsoracsata-Előétel-Gábor veronika74
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Sertésből készült ételek
A töpörtyűkészítés titkai migova
3 remek Brassói aprópecsenye agimami7
tejszinesgombassult lebo
Turbéki tepsis burgonya hússal horvathnemagdi
Töltött káposzta cserépfazékban horvathnemagdi
Rakott krumpli karajjal recept baggesz20
Rakott hús akiram45
karalábé főzelék hús gombóccal anna5971
csabai csípős töltött burgonya ibolya58
H.Kohut Katalin: Gulyásleves katalinkohut
Halból készült ételek
Bajai halászlé 2. bubszi
Hal fűszeres kéregben bulac57
Tűzdelt harcsa szászosan bubszi
Spenótos túrógaluska suzymama
Dunai halászlé 3 (Dunaújvárosi bubszi
Bambuszgőzölés kloppenburg
dorozsmai pontypaprikás.... ibolya58
Ízőrzők –Egerszalók̵ horvathnemagdi
Karácsonyi pisztráng 1. bubszi
Dunapentelei halászlé bubszi
Vad ételek
Tűzdelt őzgerinc párolva 1vargaildyko
Dödölle rauchne02
Szarvasgerinc ribizli dzsemmel töltött körtével, burgonyakro jamborlulu
Recept jjanosne
Nagy emberek kedvenc étkei bulac57
Fácánleves Újházi módra bubszi
Kisalföldi fácánleves bubszi
Pálinkával készült ételek, sütemények receptjei bkisseva
PINCEPÖRKÖLT (recept gyűjtemény a netről) yaskane
Rapsic vadas macoka65
Spagetti ajánló
Töltött csülök 1. klara50
Vadas gombával recept kovacs_zsoka
spagetti carbonara tinka1951
Tejszínes gombás krém pirítósra recept jamborlulu
Az olasz lakoma horvathnemagdi
BABOS PulykaRAGU bubszi
Teszínes-gombás spagetti anitahajdu
Milánói spagetti klerierzsi
Spagetti alla milanese bubszi
Spagetti a la poverella - Szegényasszony spagettije yaskane
Pizza receptek
Pizza sarkadykati
Pizzás csiga nanoka72
Pizza recept flammerne
Tökmagos-burgonyás zsemlék veronika74
Olasz pizza tészta bubszi
Pizza Napoletana bubszi
Pizza rochlitzne
Hogyan készítsük el a spárgát? agimami7
Mexikói pizza recept gonda_katalin
Pizza salátával 1vargaildyko
Hamburger receptek
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
A szója kloppenburg
Hamburger zsemle recept toth_beata
Házi hamburger veronika74
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Házi készítésű hamburger recept baggesz20
Ázsiai hamburger klerierzsi
Hamburger bucu recept kovacs_zsoka
Kevés munkával horvathnemagdi
Nagytakarítás! - Energizáló juditmama
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU