Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A Sárgarépa
A friss répa az egyik legfinomabb zöldségcsemege. Nemcsak változatosságot jelent az étkezésben, de szemünk és gyomrunk védelmezője is - érdemes tehát mellékszereplőből főszereplővé kinevezni a konyhában!

Családja

A gyökérzöldségek (mint a cékla, zeller, retek vagy petrezselyem) megvastagodott gyökerét, gumóját fogyasztjuk. Jellemző íz- és zamatanyag tartalommal rendelkeznek. A bennük lévő karotinoidoknak és flavonoidoknak antioxidáns, gyulladáscsökkentő, a rák kialakulását megelőző és egészségvédő hatásuk van. A sárgarépa sulforafant tartalmaz.

Mióta fogyasztjuk?

A vélemények megoszlanak: többen állítják, hogy a sárgarépa ősidők óta termesztett növény, az újabb vélemények azonban ezt a vélekedést kétségbe vonják. A régebbi vélemények abból a tényből alakultak ki, hogy a svájci és nyugat-németországi cölöpépítmények tóüledékében megtalálták a sárgarépa termését. (Ezek azonban más okok következtében is bekerülhettek az üledékbe.) Van, aki esküszik rá, hogy az ókori görög és római kultúrában is szívesen fogyasztották a sárgarépát. A kétkedők szerint a répát a perzsáknak köszönhetjük. Európában pedig állítólag a mórok telepítették meg a 12. században.

Hatékony gyógyító

A görög Hippokratész gyomorerősítőnek ajánlotta. A római időkben mindenféle méreg ellenszereként használták, májbetegségek tisztítókezelésére ma is alkalmazzák. Az 1960-as évek óta a gyógyszeripar is használja bizonyos szívgyógyszerekben: orosz tudósok kivonták és izolálták belőle egyik alkotóelemét, a daucarint, mely értágító hatású.

Fiatalító, egészségmegőrző

A répában A-, B-, C-vitamin, és értékes ásványi anyagok, például vas, kalcium és kálium található. Ezért aki fáradtnak vagy leromlott állapotúnak érzi magát, fogyassza rendszeresen. Nagy lelki megterhelés és stressz után segít regenerálódni. Vastartalma segít leküzdeni a vérszegénységet, ezért a nők semmiképp ne feledkezzenek meg róla. Ráadásul az öregedést is lassítja.

Szembarát

A répa béta-karotin tartalma védi a szem egészségét. A legújabb kutatások szerint a béta-karotin gátolja a tumorok kifejlődését, különösen a tüdőrákot és a hasnyálmirigyrákot.

Gyomorbarát

A sárgarépa a hasmenés és a székrekedés gyógyítására is kitűnő. Sárgarépaleves még csecsemőknek is adható, hiszen durva beavatkozás nélkül fejti ki gyógyhatását. Hagyományosan féregűzésre is használják, különösen a gyerekkori cérnagilisztának jó gyógyszere a reggel éhgyomorra fogyasztott répalé.

Napozáshoz

Ugye már mindenki hallott már róla, hogy ha sárgarépát fogyasztunk napozás előtt, szebb és tartósabb barna színt szerezhetünk? Úszás után, napozás közben, amikor amúgy is fontos a folyadékpótlás, igyunk répalevet is tartalmazó üdítőt.

Ropogtatnivaló!

A legtöbb zöldségfélével ellentétben, a sárgarépa főzve táplálóbb, mint nyersen, ugyanis a főzés során károsodnak a vastag sejtfalak, így a szervezet számára a karotin hozzáférhetőbbé válik, és ha az ételben a felszívódáshoz szükséges zsírok is jelen vannak, akkor a sárgarépa karotintartalmának több mint a fele hasznosul.

Bár a sárgarépa mindennapjaink része, mégis, önálló ételként tulajdonképpen ritkán fogyasztjuk, inkább csak ételeink alkotórészeként. Készíthetünk belőle salátát, főzeléket, de még ízletes desszertet is!

És most lássunk néhány igazán finom répás receptet!

Répás-majonézes szendvicskrém

Hozzávalók:
2 kisebb répa
10-15 dkg füstölt sajt
1-2 gerezd fokhagyma
majonéz (kb. 8 evőkanál vagy kicsit több)
3 evőkanál tejföl
őrölt fekete- vagy fehérbors

Elkészítés: Lereszeljük a répát és a sajtot, mélyebb tálba rakjuk, megborsozzuk. Belenyomjuk a fokhagymát, összekeverjük a majonézzel és a tejföllel. (Körülbelül olyan állagúnak kell lennie, mint a tzatzikinek. Pirítósra pakolva, némi friss zöldséggel nagyon finom vacsora.)

Szemvidító répasaláta

Hozzávalók személyenként:
egy nagyobbacska répa
citrom (héja és leve)
méz

Elkészítés: Reszeld le a répát és a citrom héját, keverd össze mézzel és a citrom levével (ízlés szerint). Hűtőben hagyd állni fél órát.

Almás répatorta

Hozzávalók:
4 répa
2 alma
15 dkg durvára darált dió
35 dkg liszt
1 csomag sütőpor
25 dkg barnacukor
3 db tojás
1,5 dl étolaj
1 kávéskanál fahéj

A tetejére:
20 dkg natúr krémsajt
20 dkg Koronás Porcukor
citromhéj

Elkészítés: A répát és az almát megpucoljuk, lereszeljük. A lisztet, a sütőport, a fahéjat és a barnacukrot összekeverjük. 3 tojást felverünk egy nagy tálban az olajjal, hozzáadjuk a répát és az almát, majd a lisztes egyveleget. Jól összedolgozzuk. Kivajazott tortaformába simítjuk, és 180 fokos sütőben 60-70 percig sütjük. A natúr krémsajtot kikeverünk 15-20 dkg átszitált porcukorral, kis citromhéjat reszelünk bele, majd a torta tetejére kenjük.

Csokoládés répakocka

Hozzávalók:
50 dkg répa
30 dkg étcsokoládé
6 darab tojás
30 dkg liszt
25 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1/2 csomag sütőpor
25 dkg margarin
kb. 20 dkg dió vagy 30 szem pisztácia díszítésre

Elkészítés: A répát durvára reszeljük, a csokit nagyobb darabokra tördeljük, és a répa 2/3 részével összekeverjük. Habverővel a tojássárgákat a cukorral, a vaníliás cukorral, a margarinnal és egy csipet sóval 5 percig keverjük, míg jó habos lesz. Ehhez hozzáadjuk a répás keveréket, majd a maradék répát is, végül beletesszük a sütőporos lisztet és a kemény habbá felvert tojásfehérjét. Előmelegített sütőben 30 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, megsült-e.
A tetejére csokit öntünk, és darabolt dióval vagy pisztáciával díszítjük.

Répás-póréhagymás dagadócsíkok

Hozzávalók:
80 dkg dagadó
1 szál póréhagyma
1 kg sárgarépa
5 dkg füstölt sonka
olaj

bors

Elkészítés: A répát megpucoljuk és vékony karikákra vágjuk. A póréhagymát megmossuk és 2-3 mm-es karikákra vágjuk. A dagadót körülbelül 2 cm széles csíkokra vágjuk. A füstölt sonkát apróra kockázzuk. A tepsi alját enyhén megolajozzuk, belefektetjük a dagadócsíkokat. Megsózzuk, megborsozzuk, rászórjuk a póréhagymát, aztán a répát, végül meghintjük a sonkakockákkal. Alufóliával lefedve 220 fokon puhára pároljuk (hideg indulósütővel kb. 80 perc). Levesszük az alufóliát, felülre rakosgatjuk a húscsíkokat, és további 10 perc alatt megpirítjuk a tetejét (a sütőt csak felső melegítésre átkapcsolva). Köretnek pirított zsemlét vagy krumplipürét ajánlunk.
lenke1964 lenke1964
Címkék: vélemények megoszlanak, sárgarépa ősidők, újabb vélemények, vélekedést kétségbe, régebbi vélemények, tényből alakultak,

❤Mindentbele 24 órás savanyú❤
Hozzávalók 2,5 kg káposzta 2 kg uborka 2 kg paprika minél vegyesebb színű a paprika,annál gusztusosabb a savanyúnk 1 kg vöröshagyma 3 szál sárgarépa 1 fej karfiol kis fej 10 dkg só 40 dkg cukor 6 dl ecet 10 %-os 1 evőkanál szalicil 1 kiskanál borkénporElkészítés A hozzávalókat megmossuk és felszeleteljük, vagy ha van ...
bubszi bubszi
❤RÉPATORTA ❤ húsvétra ❤
Hozzávalók: 30 dkg sárgarépa 15 dkg Rama margarin + a formához 20 dkg cukor 1 citrom reszelt héja 5 dkg szeletelt mandula 6 tojás 20 dkg liszt 1 kk sütőpor 10 dkg darált dió 1 kk fahéj baracklekvárElkészítése: A répát meghámozzuk és finom lyukú reszelőn lereszeljük. Összekeverjük a citromhéjjal és állni hagyjuk. A lisztet elkeverjük a ...
bubszi bubszi
« Vissza Alföldi betyárgulyás - több, gazdagabb egy hag
szalonna 1 evőkanál őrölt pirospaprika 2 db zöldpaprika 1 db nagyobb paradicsom 5 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt köménymag só őrölt bors 25 dkg csiperkegomba 1 nagy marék zöldborsó és zöldbab 2 db sárgarépa 1 db petrezselyemgyökér 2-3 babérlevél kis csokor kapor 2 kiskanál mustár 2 evőkanál almaecet 2 dl főzőtejszín 1 evőkanál finomliszt (a habaráshoz) a galuskához: 2 tojás liszt a ...
reifregina reifregina
“Ó, vaslábas, te guszta kis jószág!”
már. Burgundi marharagu - Julia Child módra Hozzávalók 4 személyre: 1 kg marhalábszár 1 üveg száraz vörösbor 2 babérlevél 0,5 evőkanál friss kakukkfű 3-4 szem fekete bors 50 dkg sárgarépa 2 fehérrépagyökér 1 kis fej zeller 40 dkg csiperkegomba 10 dkg füstölt szalonna 3-4 fej vöröshagyma / salotta ...
anna4459 anna4459
„Kockás” lencsegul
Hozzávalók: 40 dkg füstölt sonka, 50 dkg lencse, 2 kis fej vöröshagyma, 1 ek. pirospaprika, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, fél zellergumó, 2 gerezd fokhagyma, 30 dkg szárazkolbász, 2 dl tejföl, 1 ek. finomliszt, őrölt fekete bors, só, 1 cs. petrezselyem, 25 dkg készen kapható csipetke vagy 2 tojás, kb. 20 dkg finomliszt és só, zöldpaprika, tejföl. Előző nap a sonkát bő lében (kb. 1 óra alatt) puhára főzzük. Hűtőszekrénybe tesszük. A lencsét beáztatjuk, a csipetkét elkészítjük. Másnap a ...
bulac57 bulac57
(Majdnem) nemzetiszínű rizibiz
(Majdnem) nemzetiszínű rizibizi Csak azért nem az, mert sárgarépát nem tettem bele (ugyanis az utolsó szálig elhasználtam a kacsaleveshez, amelyet majd egy másik alkalommal mutatok be), így ,,csak" a zöldborsó színesítette a fehér rizstömeget. Bár a rizibizi egyszerűen elkészíthető, a kezdők (magamat is ideértve) kedvéért közlöm a receptjét, amely Gréta ötletén alapul. Hozzávalók (4 adaghoz, a bögre 3 dl): Még ezt is beporszívóznád?! Még ezt is ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
***HÚSVÉTI**sonkaleves***
Hozzávalók: * 40 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja (esetleg füstölt csülök) * 50 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, kelkáposztacikk, gomba, lilakáposzta) * 1 nagy fej vöröshagyma * 1 csokor petrezselyemzöld * 1 dl száraz vörösbor * 1 dl tejföl * 1 dl tejszín * 1 evőkanál natúr reszelt torma * 1 púpozott teáskanál liszt Elkészítés: A füstölt húst előző nap ...
bubszi bubszi
***darált**HÚSOS**PITE***
Hozzávalók Az alaptésztához 3 dl (kb. 18 dkg) finomliszt 15 dkg Rama fél mokkáskanál só 2 evőkanál jéghideg víz A forma kikenéséhez 2 dkg Rama A töltelékhez 1 kisebb vöröshagyma fele 1 közepes sárgarépa 3 evőkanál olaj 40 dkg darált marhahús só, őrölt fekete bors 1 kiskanál frissen reszelt gyömbér (esetleg 1 mokkáskanál gyömbérpor) 2 dl főzőtejszín 2 tojás 2 evőkanál sűrített paradicsom 8-10 vékony szelet húsos ...
bubszi bubszi
Süti ajánló
Kókuszos-körtés süti zsuzsa0520
Kókuszos kocka bubszi
fluta faciendum
Meggyes-gesztenyekrémes süti horvathnemagdi
A legfinomabb csokimáz bkisseva
Balaton szelet bubszi
Finom túrós szelet recept gonda_katalin
Áfonyás Muffin 1vargaildyko
Krémsajttorta sütés nélkül margoka59
Keleti csemege bubszi
Szárnyas receptek
Kacsamájas pástétom bubszi
Brokkolis-gombás pulyka rochlitzne
Bakonyi kacsa bubszi
Tésztában sült brokkoli _fanna_fanna_
Hagymás Besamel recept kovacs_zsoka
Csirkemell zöldborsóval recept baggesz20
Déltengeri csirkesaláta recept kovacs_zsoka
Üvegtészta zöldséggel bubszi
Grillezett csirkemell klarika47
Marhából készült ételek
Finom falatok piroska0101
Saslik bubszi
Palócleves 1vargaildyko
Majorannás metélt klerierzsi
mosoni tokány ! ibolya58
14 házias mennyei levesbetét recept! tinka1951
B receptek horvathnemagdi
Vadropogós főtt marhahúsból rochlitzne
bográcsgulyás faciendum
Debreceni tokány 1. bubszi
Sertésből készült ételek
Ibi kedvence rochlitzne
Főételek szabonekatalin
Sertéscsülök parasztosan klara50
Rakott kelkáposzta recept gonda_katalin
Parajos töltött hús bubszi
Töltött káposzta horvathnemagdi
Töltött káposzta klarika47
Svéd húsgolyók horvathnemagdi
töltött káposzta hojvási módra ibolya58
Muszaka nnpapszi
Halból készült ételek
Fokhagymás hal bubszi
Lazac roston szezammagos burgonyapürével recept boszorlany
Recept jjanosne
Tejfölös-gombás ponty 1. bubszi
Dorozsmai pontypaprikás sajtos bubszi
Sült pisztráng fokhagymamártással jozsef_olah_9843
Savanyú káposztával töltött ha bubszi
Levesek. ilse
Ponty szolnokiasan horvathnemagdi
Krémtúrós paraj bajuszpapi
Vad ételek
Tűzdelt őzgerinc ... szelidszeder
Tűzdelt őzgerinc párolva bubszi
Receptek horvathnemagdi
Lazac görögös jellegű salátáva rochlitzne
Itt van az ideje sarkadykati
Ízőrzők – Egervár – horvathnemagdi
Pacal Bíró Géza módra bubszi
Saslik, rablóhús, nyárs aprochef
Nyúlpörkölt veronika74
Fácán forgónyárson horvathnemagdi
Spagetti ajánló
Hamis bolognai spagetti bubszi
Burgundi marharagu veronika74
szénhidrát napra faciendum
Bolognai tészta recept gonda_katalin
Pulykarizottó paradicsomos mártással recept baggesz20
Ragus lasagne bubszi
Fűszeres spagetti bubszi
Pulykafasírt spagettifészekben bulac57
Spagetti citromos csirkével horvathnemagdi
Pizza receptek
Hagymás pizza bubszi
Szójalisztes pizza tészta bubszi
Az igazi pizza alaptészta grimilda
Pizza lalakne
13 filléres egytálétel, amiből kétszer fogsz szedni! tinka1951
Croissant horvathnemagdi
Sonkás-gombás-kukoricás pizza horvathnemagdi
Török pizza (lachmacun) ildus0310
Így készül a levendulás cukor és a levendulás só! anna4459
Pizza tekercs bubszi
Hamburger receptek
Csirke hamburger cajun módra klara50
Házi hamburger recept baggesz20
Házi hamburger 2. recept kovacs_zsoka
Kolbászos hamburger horvathnemagdi
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Ázsiai hamburger klerierzsi
x nagyuska
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU