Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Válassza a szóját!
A szója említése sokaknak fintort, vagy inkább mosolyt csal az arcára. Noha igazán sokoldalú eledel, mégis az első néhány kísérlet után leteszünk róla, hogy rendszeresen használjuk a főzéshez. Vajon miért? Hisz rendkívül sok előnyös tulajdonsággal bír, elkészítési módjainak száma pedig csaknem végtelen. Megjelenési formái is igen változatosak. Jól felszerelt szupermarketekben járva találkozhatunk szójababbal, szójacsírával, szójatejjel, sőt szójaliszttel, misóval, szójatésztával, szójaolajjal, szójaporral és szójagranulátummal is. Miért sétálunk mégis tovább a polcok között?

A szója nem véletlenül szerves része ősidők óta a kínai konyhának: sokoldalúsága mellett tartalmaz vasat, cinket, kalciumot és B-vitamint. Fehérjetartalma a húséval és a tojáséval vetekszik, ugyanakkor zsírszegény étel. A legújabb kutatások szerint segíthet megelőzni a szívbetegségeket, a rákot, csontritkulást, és a menopauza kellemetlen tüneteit.

És mit tegyünk a szójával, ha már megvettük? A variációk száma szinte végtelelen: szeletelhetjük vagy darabolhatjuk, párolhatjuk vagy pácolhatjuk, piríthatjuk, süthetjük, grillezhetjük, kiránthatjuk, sőt, használhatjuk zsiradékként is. Még egy előnyös tulajdonság, amelyben a szója verhetetlen, az eltarthatóság. A legtöbb szójatermék, akár friss, akár fagyasztott, a mélyhűtőben hónapokig eláll. A hűtőszekrényben pedig egy-két hétig tárolhatjuk a szójaételt. Akármelyik elkészítési módot is választja, egy biztos: a szójával olcsó, de tartalmas proteinforráshoz jut a szervezet.



Az ezerarcú szója - a szójakészítmények:

1. szójabab - A szójababot (színe frissen zöld, szárítva pedig sárgásbarna) felhasználhatjuk serpenyőben készült ételekben, pörkölve pedig snakként fogyaszthatjuk.
2. szójatej - A szójababból és vízből készített krémes szójatej kapható normál és alacsony zsírtartalmú változatban, natúr, vanília, csokoládé ízesítésben. Kalciumban rendkívül gazdag.
3. szójaliszt - Finomra őrölt, pörkölt szójababból készült. Kapható alacsony zsírtartalmú változatban is. Mivel glutént nem tartalmaz, sütéskor csak részben (általában 15-25 %-ban) helyettesíthető vele a búzaliszt.
4. tofu - Főtt, sajtolt szójabab, amely kemény, puha és krémes változatban létezik. A tofu magába szívja a szószok és fűszernövények ízét.
5. tempeh - Szójababból és rizsből erjesztéssel készült puha, enyhén füstölt ízű keverék.
6. miso - Lágy, sós és pikáns ízű pép. Salátaöntetek, levesek és szószok készítéséhez használjuk.
7. húshelyettesítők - A szójalisztből dehidratációval nyert szójafehérje megfelelő ízesítéssel tökéletesen tudja utánozni a hús ízét hamburgerben, hot-dogban, darált hússal készült ételekben, sőt létezik szójakolbász, szójaszalonna is! Mivel sűrítményről van szó, még a szójatejnél is magasabb a növényiösztrogén-tartalma. Ugyanakkor zsírban általában szegényebbek, mint az általuk imitált hús.



Szója és tudomány

Kutatások alátámasztották, hogy nemcsak magas fejérjetartalma maitt érdemes szóját fogyasztanunk:

- Szívbetegségek: csökkentheti a telítetlen zsírsavak mennyiségét, ezáltal pedig a szívbetegségek veszélyét, ha bizonyos ételekben a húst szójával helyettesíti.

- Rák: A szója segít egyensúlyban tartani a hormonokat, különösen az ösztrogénszintet - ezzel pedig megelőzi a hormonális okokra is visszavezethető mellrákot és más rákfajtákat. Nagy valószínűséggel a tumorok kialakulásának kockázatát is csökkenti.

- Csontok: Sosem késő a csontok erősítését elkezdeni! Naponta egy pohár kalciumban gazdag szójatejjel megelőzheti a csontritkulás kialakulását.

- Menopauza: A kutatások szerint kevesebb hőhullám jelentkezik a szóját fogyasztó nők esetében. Minél hamarabb szokjon hozzá a szójához, így sok problémának elejét veszi.



TOPTIPP

Íme 15 tipp, hogyan válhat a szója a mindennapi étkezés részévé:

1. Puding vagy süteménytöltelék készítésekor helyettesítse a tejet vanília vagy csokoládé ízű szójatejjel.
2. Reggelire igyon ízletes, magas fehérjetartalmú shaket, amelyet pl. egy banán, fél csésze mirelit eper, 1 csésze vanília ízű szójatej és 1 csésze jég összeturmixolásával készíthet el.
3. A müzlire, cornflakesre vagy kávéba öntsön szójatejet.
4. Készítsen fehérjedús krumplipürét: minden 4 szem krumplihoz adjon fél csésze krémtofut.
5. Bolondítsa meg a süteményeket: fél csésze sima lisztet helyettesítsen szójaliszttel. (A szójaliszt gyorsabban barnul. Csökkentse kissé a sütő hőfokát!)
6. A tojásrántottát gazdagítsa tofuval.
7. Tízóraira fogyasszon szójaliszttel készült palacsintát vagy gofrit.
8. A serpenyőben készült ételekben helyettesítse a csirkét tofuval.
9. Ha dúsabb és fehérjében gazdagabb spagettiszószt, levest, pörköltet vagy mártást kíván készíteni, adjon az ételhez kemény tofudarabkákat.
10. Tápláló és ízletes barbecue-t készíthet tofukockákból. Pácolja őket barbecue szószban, majd süsse aranybarnára mindkét oldalukat grillen (kb. 5-5 percig)
11. Sajtrántottába, mártásokba és salátaöntetbe tejszín, krémsajt, illetve rikotta helyett tegyen krémtofut.
12. Várja vendégeit töltött kosárkával! A rikotta és mozzarella helyett hasznájon puha tofut. Adjon hozzá apróra vágott spenótot. Parmezánsajttal és olaszos fűszerekkel ízesítse.
13. Ha serpenyőben süti, használjon szójaolajat.
14. Ha különleges salátaöntetre vágyik, keverjen össze 2 evőkanál sárga misót, 2/3 csésze frissen préselt sárgarépalevet és 1 evőkanál szójaolajat, friss gyömbérreszeléket, rizsecetet és mézet.
15. Próbálja ki a misotésztalevest: serpenyőben olvasszon fel 2 evőkanál sárga misót 3 csésze meleg vízzel elkeverve. Lassú tűzön főzze 10 percig. Adjon hozzá 1 csésze főtt tésztát, fél csésze brokkolit, sárgarépát, mogyoróhagymát. Főzze tovább 2 percig.



Két recept szójával

Szójaleves

Hozzávalók 4 személyre:

15 dkg szója, 10 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller), 2 dkg vöröshagyma, 1 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 dl tejföl (12 %-os), 20 ml étolaj, 1 g szójafűszer, 1 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, kevés ecet, kevés zellerzöldje, kevés fűszerpaprika

Elkészítés:

A szóját előzőleg beáztatjuk. Feltesszük főni, megsózzuk, és beletesszük a babérleveleket. A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, és olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a már megtisztított, apró kockákra vágott vegyes zöldséget, liszttel megszórjuk, beletesszük az átpaszírozott fokhagymát, és a tűzről levéve fűszerpaprikát, szójafűszert teszünk hozzá. Vízzel felengedjük, és mindezt a megpuhult szójához öntjük. Jól elkeverjük, ízesítjük ecettel, majd dúsítjuk tejföllel. Tálaláskor megszórjuk friss zellerzöldjével.

1 adag tápanyagtartalma:

Energiatartalom: 270 kcal, Fehérje: 18 g, Zsír¨16 g, Szénhidrát: 12 g, Rost: 3 g

Szójás töltött tök

Hozzávalók 10 személyre:

2 kg spárgatök, 1 kg szójagranulátum, 5 dkg szójapehely, 1 dl étolaj, 4 dl tejföl, 0,5 dl ecet, 15 dkg liszt, 10 dkg cukor, 30 dkg rizs, 10 dkg vöröshagyma, 3 tojás, 1 csomó kapor, kevés őrölt bors, kevés őrölt paprika

Elkészítés:

A tököt megmossuk, és külső héját lehámozzuk. Öt centiméteres karikákra felvágjuk, kimagozzuk. A leforrázott karikákat jól kiolajozott tepsibe rakjuk, és a szójás töltelékkel egyenlegesen megtöltjük. A tölteléket úgy készítjük el, hogy a rizst, amit előzőleg már kiválogattunk és megmostunk, a finomra vágott hagymával kevés olajon átfuttatunk, vízzel felöntve fedő alatt megpároltunk, a leforrázott granulátummal, a fűszerekkel, a tojással és szójapehellyel összegyúrjuk. Miután megtöltöttük a tököket, kevés vizet melléöntve sütőben, fóliával letakarva pároljuk. Olajból, lisztből rántást készítünk, ízesítjük kaporral, cukorral és ecettel. Forró vízzel felengedjük, és tejföllel dúsítjuk. A meleg töltött karikákat hideg tejfölös mártással tálaljuk.

1 adag tápanyagtartalma:

Energiatartalom: 909 kcal, fehérje: 55 g, zsír: 39 g, szénhidrát: 77 g, rost: 7 g
margoka59 margoka59
Címkék: legújabb kutatások, menopauza kellemetlen, variációk száma, előnyös tulajdonság, szója verhetetlen, legtöbb szójatermék,

“Ó, vaslábas, te guszta kis jószág!”
Felzárkózik, és ha egyszer felmelegedik, akkor onnantól kezdve nagyon sokáig tartja a hőt. Éppen ezért érdemes számolni azzal, hogy a lábas még a tűzhely elzárása után is annyira tartja a hőt, hogy az étel tovább fő benne. Ehhez ki kell ismerni a működését, de néhány használat után már rá lehet érezni, hogy nagyjából mikor kell elzárni, ahhoz, hogy a plusz főzési időt is beleszámítva elkészüljön az étel. (Még akár a hideg konyhapulton is percekig sistereg, ...
anna4459 anna4459
(Amerikai) Vastag banános
(Amerikai) Vastag banános palacsinta Hozzávalók: 17 dkg liszt 2 kk sütőpor 2 k cukor 2 tojás 2 dl tej 1 banán (nekem 3 is kevés volt =) ) kis só Elkészítése: Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, sütőport, sót és cukrot. Dolgozzuk bele az egész tojásokat, majd apránként a tejet. Keverjük kézi habverővel míg szép sima nem lesz.Hámozzuk meg a banánt és karikázzuk fel. Forrósítsunk olajat, tegyünk bele egy ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
***ZEBRAKOCKA***&***ISTENI**lehet**
Zebrakocka Hozzávalók 20 x 30 cm-es tepsihez a tésztához: 50 dkg darált háztartási keksz 5 evőkanál kakaópor 3 evőkanál baracklekvár 1 evőkanál rum 5 dkg vaj 5 evőkanál porcukor kb. 3 dl tej a krémhez: 3 dl tej 3 evőkanál liszt 1 teáskanál vaníliakivonat 5 evőkanál porcukor 5 dkg vaj 15 dkg kókuszreszelék a tetejére: 10 dkg étcsokoládé 1 kávéskanál ...
bubszi bubszi
12 remek cékla recept télire!
és - lehetőleg hullámos pengéjű cifrázó késsel - vékony szeletekre vágjuk. Közben a szokásosnál savanyúbb ecetes lét készítünk (a cékla édes, elviszi a savanyú ízt), sóval, köménymaggal, nagyon kevés cukorral felforraljuk. Amikor a lé kihűlt, a céklát néhány szelet tisztított tormával együtt üvegekbe rakjuk, a tetejére is tormaszeleteket teszünk, ráöntjük a levet, egy mokkáskanálnyi benzoesavas nátriumot szórunk rá, lekötjük, és 8-10 percig gőzöljük. Készíthetjük úgy is, hogy a megmosott céklát nyersen ...
skorpiolilike skorpiolilike
13. A nagy befőzés
egyszer is adott volna a befőttjeiből, lehet, hogy új barátja tanult volna az esetből, és a következő nyáron ő is szorgoskodott volna, igaz? :DDD) Szóval, a jó példa (azaz a nagyszüleim és a szüleim szorgalma) mindig a szemem előtt volt, csak néhány "Szedd magad mozgalmi napon" és a gyümölcspucoláson túl nem voltam aktív szereplője a befőzéseknek, inkább "elszivárogtam" otthonról, ha ilyen jellegű munka akadt. Most viszont úgy tűnik, ráéreztem a befőzés "ízére", és egy hét távlatából ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
2011. május 30. Házi fagyi, a
hozzávarrtam. A nagymama kacagott, engem viszont elöntött a pulykaméreg. - ... most mit csináljak?? - dohogtam. - Olyan sokat dolgoztam, ha le kell fejtenem, felrobbanok! - Ugyan már, ne mérgelődj! - nyugtatott Nyuszika. - Együtt lefejtjük azt a néhány szirmot, és kihímzed újra! - Hát én bizony le nem fejtem - puffogtam tovább (mert gyerekkoromban elég méregzsák voltam). Inkább vágjuk ki a nadrágomból ezt a darabot! - javasoltam kreatívan. A nagymama azonban bölcsen hallgatott, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
3 napos rizskúra
könnyebb pálcikával enni. Finom gombóc, puding, tejberizs készíthető belőle. Vad rizs: valójában nem rizs, hanem egy fűféle termése, de ugyanúgy hasznosíthatjuk főzéskor, mint a pergősebb rizsféléket. Ázsiai receptekben gyakran fordul elő néhány speciális rizsfajta, mint például: Indiai basmati,- Thaiföldi vagy Kínai jázmin,- és Thaiföldi vörös rizs. Mindhárom rizsféle jellemzője, hogy ízük intenzíven aromás. Töltsd fel a szénhidrát-raktáradat az alábbi 3 napos programmal: ...
grimilda grimilda
3 színű torta
melegben nem, mert akkor szobahőmérsékleten is olvad). Ezt az összturmixolt masszát habnyomóba tesszük, melyet kicsit beteszünk a hűtőszekrénybe, hogy ne folyjon el a kinyomott rózsácska, szép formája legyen. Ezután már csak nyomogatni kell a torta tetejére néhányat. A megmaradt csokikrémet pedig bármihez felhasználhatjuk. Megjegyzés: Hogy mi a titka, hogy a torta krémje nem folyik? A titok a kakaóvajban és a kókuszszírban keresendő, ezek ugyanis dermedés, hideg hatására elég ...
noble noble
Süti ajánló
R betűs receptek horvathnemagdi
Mogyorós patkó bubszi
Triloli rétes variációk fenysugar76
Mákos piskótatekercs horvathnemagdi
Répatorta gereica
Madártej szelet bozsanyinemanyi
Kardinális szelet margitanya
Citromos kókuszkarika bubszi
Örmény diós kifli 1vargaildyko
Citromos túrókrémtorta recept: gereica
Szárnyas receptek
Sztroganov csirke ancus56
Madagaszkár-leves veronika74
pulykaMELL NARANCSMÁRTÁSBAN bubszi
EBÉD AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Húsos rizs bubszi
levesekkel a pluszkilók ellen tinka1951
Zöldséges csirkeragu horvathnemagdi
Hidegen finomat! horvathnemagdi
Csirkemellfilé túrós bundában horvathnemagdi
Receptek horvathnemagdi
Marhából készült ételek
Almamártás 1vargaildyko
kijevi szoljankaleves! ibolya58
Töltött saláta tundihugi
Mindent bele chilis bab horvathnemagdi
Finom falatok piroska0101
Ízes fasírt recept baggesz20
káposztás gulyás ibolya58
vágykeltő ételek m_a_r_c_s_i
Sörös gulyás reifregina
Székelykáposzta kuktában doktorno
Sertésből készült ételek
Répás vérnarancsleves horvathnemagdi
Stefánia vagdalt klerierzsi
Chilis bab recept kovacs_zsoka
DARÁLTHúSOS Muffin bubszi
Szalonnás húsgombócok mártások bubszi
Sertéssült édes-savanyú mártás veronika74
Spenóttal-fetával töltött szűzérmék, gabfe
Májleves bubszi
1-2-3 Recept horvathnemagdi
4 szaftos pörkölt bográcsban grimilda
Halból készült ételek
D betűs receptek horvathnemagdi
Paksi halászlé 2. bubszi
K betűs receptek horvathnemagdi
Sajtos sült lazac ujjozsef
Csirkés szendvicstekercs bulac57
Vajban sült pisztráng (olasz) bubszi
Gombás ponty tejfölben klerierzsi
Grill variációk aprochef
A legjobb cigánypecsenye tinka1951
Hal a tortán:Bangó Margit veronika74
Vad ételek
Pacal Bíró Géza módra bubszi
Káposztás fácán tundihugi
Szarvasragu bulac57
x nagyuska
Bableves szarvaspörkölttel tundihugi
Vörösboros szarvasragu petrezselymes nokedlivel suzymama
Torták kloppenburg
Töltött káposzta klarika47
Tejfölös-zöldséges őzragu horvathnemagdi
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
Spagetti ajánló
Sült carbonara spagetti recept jamborlulu
Bolognai gombával suzymama
Bolognai spagetti parmezánnal recept jamborlulu
Disznós finomságok tésztával recept jamborlulu
Gombás csirkeragu-spagettivel- edesangyal
kínai sült tészta ibolya58
Paris-kecskesajtos tészta 1vargaildyko
Sonkás csirkemell csíkok horvathnemagdi
Baconos tészta (olasz módra) recept kovacs_zsoka
Paradicsomos bazsalikomos spagetti recept baggesz20
Pizza receptek
Pizza Napoletana bubszi
Sonkás – olívás pizza bubszi
Pizzás kenyér veronika74
Pizza parnacskak margareta51
Különleges húsvéti kalács: az Osterpinze horvathnemagdi
Pizza sükösdiesen ujjozsef
Töltött pizza tundihugi
A vékony pizzatészta receptje grimilda
Gluténmentes-pizza horvathnemagdi
Dübbencs – Édesen és sósan egyaránt nagy kedvenc magdus60
Hamburger receptek
Csirke hamburger cajun módra bubszi
Hamburger baratnu
Házi hamburger salátával recept boszorlany
Hamburger zsemle, puffancs akiram45
Sajtos hamburger recept kovacs_zsoka
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
Kevés munkával horvathnemagdi
Hamburger horvathnemagdi
A szója kloppenburg
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU