Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Karácsonyi fogások
Karácsonyi fogások

Sok háziasszonynak van kész menüsora az ünnepekre, de szép számmal akadnak olyanok is, akik ilyenkor még a receptajánlatokat bújják néhány klasszikus vagy éppen különleges receptre vadászva. Összeállításunkban nekik segítünk, hétről-hétre jól kipróbált fogásokat közreadva.

Összeállításunk első részében klasszikusnak számító elő- és főételeket ajánlunk kezdő és haladó konyhatündéreknek.

Karácsonyi halkoktél

Hozzávalók:
10 dkg sárgarépa, 10 dkg burgonya, 10 dkg zeller, 5 dkg alma, 5 dkg narancs, 10 dkg tonhal (konzerv), 5 dkg garnélarák, 5 dkg lazac, 6 dkg cherry mártás, 15 dkg jégsaláta, citrom, petrezselyemzöld

Elkészítés:
A meghámozott narancsot, almát és főtt burgonyát kis kockára vágjuk, összekeverjük. Cherry mártást öntünk rá (tartár, ketchup, cherry likőr keveréke, hozzátesszük a tonhalkonzervet és összekeverjük.

A megtisztított sárgarépát és zellert zsülienre vágjuk. A zellert ecetes vízzel leforrázzuk (így nem fog megbarnulni).

A jégsalátát a tál aljára tépkedjük. Megszórjuk a sárgarépával és a zellerrel. Tehetünk rá ismét salátalevelet, zellert, sárgarépát. A salátaalapra kerül a tonhalas keverék. A megtisztított garnélarákkal és a lazacszeletekkel díszítjük. Petrezselyemzölddel, citrommal kínáljuk

Karácsonyi csirkemellpástétom aszalt gyümölcsökkel

Hozzávalók:
3 db filézett csirkemell, 20 dkg füstölt csemege szalonna, 2-3 db csiperkegomba, 1 fej közepes hagyma, 5 dkg vaj, 10 dkg natúr mogyoró, 1 dl konyak, 20-25 dkg aszalt gyümölcs (szilva, sárgabarack, alma, mazsola) vegyesen, 10-15 szelet vékony húsos bacon, 1 dl főzőtejszín, 1 tojás, olívaolaj a páchoz, só, őrölt vegyes bors, babérlevél, pástétom fűszerkeverék, 2-3 dl száraz rozé bor

Elkészítés:
A csirkemellfiléket felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, egy jénai tálba helyezzük őket, teszünk a szeletek közé néhány babérlevelet. Ráöntjük a konyakot és annyi olívaolajat, hogy ellepje, 1-2 napig a hűtőben hagyjuk pihenni.

Kivesszük a húst a hűtőből, lecsepegtetjük. A harmadát felcsíkozzuk, félretesszük. Elővesszük aprítógépet (lehet húsdaráló is), pépesítjük benne a többi mellfilét, a csemege szalonnával és a gombával együtt. Az aszalt gyümölcsöket be áztatjuk a borba.

Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, megfuttatjuk rajta a nagyon apróra vágott hagymát, ízlés szerint fűszerezzük, belekeverjük a tojást és a tejszínt és egy keverőtálba öntve hagyjuk lehűlni.

Amíg hűl, a mogyorót apróra vágjuk, az aszalt gyümölcsöket leszűrjük.

Egy őzgerincformát kikenünk a pácolós olajjal, belefektetjük a húsos baconszeleteket, mehet bele a gombás, szalonnás húspástétom negyede, rátesszük az aszalt gyümölcsök és az aprított mogyoró felét, majd a húspástétom következő negyede következik. Középső rétegként a felcsíkozott mellehúsa jön, majd ismét a húspástétom negyede, az aszalt gyümölcsök, mogyoró következik, legvégül pedig a maradék pástétom, amire ráhajtjuk a baconszeleteket.

Az egészet lezárjuk alufóliával, az őzgerincformát beletesszük egy vízzel félig telt tepsibe, betoljuk a 160 fokra előmelegített sütőbe, hőlégkeveréssel 50-60 percig sütjük.

Kivesszük a sütőből, hagyjuk kihűlni, majd egy éjszakát a hűtőben tartjuk. Másnap az alufóliát levesszük róla, tálra borítjuk, centis szeletekre vágjuk, salátafélékkel tálaljuk, áfonyalekvárral vagy Cumberland mártással dobjuk fel.

Bajai halászlé

Hozzávalók:
10 személyre: 5 kg hal, (3,5 kg ponty, 1,5 kg vegyes hal - márna, kárász, törpeharcsa), 1 kg vöröshagyma, 10 dkg pirospaprika, 10 dkg vegyes cseresznyepaprika egészben, só, 5-6 l víz, 50-70 dkg házi gyufatészta

Elkészítés:
A dunai halakat gondosan megtisztítjuk. A vegyes halat sűrűn beirdaljuk. A pontyot irdalás után kétujjnyi vastag darabokra, a fejet pedig félbe vágjuk. Ezután lesózzuk, fűszerpaprikával meghintjük. Két órát hűtőben letakarva tároljuk.

A vöröshagymát apróra daraboljuk, a bogrács (vagy nagy fazék) aljára tesszük, rákerül a befűszerezett hal. Vízzel felöntjük, és intenzíven forraljuk. 10 perc után rátesszük a fűszerpaprikát, a csöves paprikát, és így még 30 percig forraljuk.

Közben a frissen gyúrt gyufa tésztát kifőzzük. A kifőtt tésztát a hallével tálaljuk, míg a halat esztétikusan felrakva, külön tálon kínáljuk.

Karácsonyi pulykasült

Hozzávalók:
egy fiatal pulyka, só, csipetnyi majoránna, 8 dkg vaj, víz; a töltelékhez: 10 dkg szalonna, 1 hagyma, 2 dkg vaj, 5 száraz szemle, só, bors, kakukkfű, majoránna, 2 tojás, 1,5 dl tej, 40 dkg gesztenye, 40 dkg sovány darált marhahús

Elkészítés:
Az apróra vágott szalonnát a megtisztított, finomra vágott hagymával vajban megpirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott zsemlebelet, megsózzuk-fűszerezzük, a tojásokkal elvegyített tejet ráöntjük, majd hozzáadjuk a megsütött, meghámozott gesztenyét és a darált marhahúst.

A jól megtisztított pulykát a nyakánál kezdve felvágjuk, kívül megsózzuk, belül sóval és majoránnával fűszerezzük. Mellét megtöltjük, a nyílást bevarrjuk. Forró olajjal kikent tűzálló tálba helyezzük, vajjal leöntjük, és vízzel locsolva középerős tűzön egy-két órát sütjük. Salátával, sült almával, sült burgonyával tálaljuk.

Mindszenti töltött káposzta

Hozzávalók:
1 kg darált-hús, 2-3 csésze rizs, 1 közepes fej savanyú káposzta hasáb, 2 kg savanyú apró-káposzta, 2 kanál pirospaprika, 1 db tojás, só, bors, zsír, liszt

Elkészítés:
A darált húst összekeverjük a 2-3 bögre rizzsel. Sózzuk, hozzá adunk 1kanál pirospaprikát és ízlés szerint borsot. A végén egyenletesen elkeverünk benne 1 db egész tojást, amit előtte egyenletesre felvertünk.

A hasábról lefejtjük a levelet. Minden levél végéről levágjuk a levéltő vastag részét. A tölteléket kis adagokban a levelekbe töltjük. (Ügyelni kell arra, hogy főzés közben a rizs sokszorosára duzzad, így a leveleket lazára kell tölteni.) A savanyú apró-káposztát, ha nagyon savanyú, egy edényben tiszta vízzel átmossuk (akár két-háromszor is!).

Egy lábas aljába apró-káposztát terítünk, és ráhelyezzük egymás mellé vagy körívesen a töltött káposztákat. Ügyelni kell arra, hogy az edény oldalához ne érjenek hozzá mert főzés közben könnyen megéghet. Ha elhelyeztük a töltött káposztaleveleket, lefedjük a maradék apró-káposztával, és felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje.

Közepes tűzön főzzük, és 40 perc elteltével az egyik fölső káposztát felnyitjuk, és megnézhetjük/megkóstoljuk, hogy megfőtt-e már. Ha igen, a zsírból, a lisztből, a pirospaprikából rántást készítünk rá. Még 5 percig főzzük, majd jó bőséges tejföllel tálaljuk.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: tonhalas keverék, megtisztított garnélarákkal, lazacszeletekkel díszítjük, csirkemellfiléket felszeleteljük, jénai tálba, szeletek közé,

Egy tepsi házi sütemény apró csodái
nagyszerű mindaz, ami vele együtt jár: a társaság, a csinos tálalás és annak hangulata, hogy mindig lehet időt szánni az elkészítésre, a falatozgatásra - kizárható mindaz a stressz, ami a hétköznapokat oly nagyon jellemzi. Mivel a karácsonyi sütési kampányban sikerült rendes készletekkel felszerelkeznem tartós alapanyagokból, sorra igyekszem olyasmiket tálalni, amelyekben sorra minden hasznosul, ugyanakkor rendre változatos és izgalmas újdonságok, vagy ismerős, de újrahangolt fogások ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Ha unjátok már
hozzá egy kevés balzsamecetet, egy narancs reszelt héját, és kifacsart levét, majd egy kicsit forraljuk egybe őket. amikor ez megvan, öntsük rá a bőrtelenített sonkánkra, úgy, hogy mindenhová jusson belőle. Szurkáljuk meg mindenütt szegfűszeggel a karácsonyi hangulat jegyében, majd 175 fokra előmelegített sütőbe dugjuk be, és süssük olyan 30-45 percig légkeveréssel. Miközben a sonka sül, elkészítjük a francia rakott burgonyát. Ehhez vékonyra felszeleteljük a krumplit, és egy kivajazott jénaiba ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Halas tippek
egy rész ecetet veszünk, középerős legyen. Felforraljuk, majd amikor kihűlt, a halakra öntjük úgy, hogy a halakat elfedje. Hideg helyen tartsuk, 3 hét múlva fogyasztható. Természetesen a hazai étkezési kultúránkban is hagyomány a karácsonyi halfogyasztás. Ez azonban nagymértékben az édesvízi, hazai halakra korlátozódik. A ponty- és a harcsahalászlé, a ropogósra sült rántott ponty, a roston sült süllő vagy fogas a tradicionális ételeink. Járva a különböző csarnokokat és főleg a nagy ...
kloppenburg kloppenburg
Karácsonyi kaják-:)
"pettyegtetve", melegen vagy jégbe hűtve kínáljuk. ________________________________________ Elkészítési idő: 15 perc. Egy adag: 483 kcal / 2019 kJ. Italajánlat: édes fehérbor (Tokaji hárslevelű '2000). Karácsonyi borkrémleves ________________________________________ Hozzávalók ________________________________________ 6 dl édes fehérbor 1 citrom 1 darabka fahéj 3-4 szegfűszeg 8 tojássárgája 15 dkg cukor 2 dl tejszín 8 dkg mazsola a ...
cipello cipello
Karácsonyi menü
Karácsonyi menü 2011. december 9. Mind-megette Sokfélék vagyunk, mindenki mást és mást szeret - és a karácsony is mindenkinek mást jelent. Címkék: karácsonyi menü, karácsonyi receptek, karácsonyi ételek, töltött pulyka, libamájpástétom, karácsonyi fatörzs, mákos guba Az biztos, hogy mindannyian ragaszkodunk gyerekkori emlékeinkhez, de ugyanakkor változunk is. És így karácsonyi szokásaink, ételeink is. A hagyományos karácsonyi menüsort - halászlé, töltött ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Karácsonyi reggeli a barátokkal
A hosszúra nyúlt baráti reggelikben mindig három olyan ünnepi fogást mutatunk, ami akár az angol királyi család asztalán is jól mutatna. hirdetés Főzzünk együtt gyermekeinkkel! Nagy fogások kicsiknek is! Sütőtökös-fetás frittata Hozzávalók 8-10 adaghoz:  25 dkg meghámozott, felkockázott sütőtök  20 dkg kemény fetasajt, felkockázva  8 egész ...
tinka1951 tinka1951
Süti ajánló
Csokoládés tekercs[ hajosmarcsi
Havasi gyopár szelet horvathnemagdi
Csokis banános torta bubszi
Amerikai gyümölcssaláta tundihugi
Kukoricatészta klerierzsi
Muffin bubszi
Törökmézes bubszi
Pudingos-fahéjas almaleves recept baggesz20
Sárga tetejű diós vagy mákos bubszi
Krisztina almása. gabfe
Szárnyas receptek
Pulykaragu polentával recept toth_beata
Boros csirkesült burgonyával rochlitzne
Tengeri hal ropogós bundában, édes-savanyú, narancsos mártog zsokanita
Csirke Enchiladas Ole' klara50
EBÉD AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Karácsonyi töltött pulyka angyalka___
Pulykamájas kosárkák bubszi
Márványsajtos pulyka bubszi
Uborkás-paradicsomos sült .. rochlitzne
Fűszeres pulykaszeletek bubszi
Marhából készült ételek
Rakott zöldbab Ádi módra gaby13
Pástétom marhahúsból bubszi
Ínyenc szeletek horvathnemagdi
Ny betűs receptek horvathnemagdi
Kapros marhabecsinált bulac57
Hússaláta 1. bubszi
Svéd gombasaláta pacsakute
Dervisbájoló -Törökországból: ujjozsef
sült húsgombóc csicseriborsóval ibolya58
Csevap szaftosan, a grillpartik kedvence tinka1951
Sertésből készült ételek
Brassói rakott káposzta bkisseva
Párolt zöldséges hús 1vargaildyko
Hamis szalontüdő csak szívvel veronika74
Fokhagymás tejföllel sült... 1vargaildyko
Tárkonyos sertés-raguleves bubszi
farsangi fánk faciendum
Székely almáshús bubszi
Biztos finom eva0817
Flauta bubszi
Brassói aprópecsenye bbbarbara
Halból készült ételek
Ízőrzők – Nagyszakácsi horvathnemagdi
Rácos ponty bubszi
Mézes-chilis lazac roston .... maroka
Szegedi halászlé 6. bubszi
Rakott halszeletek bubszi
Fokhagymás-diós füstölt lazac tükörtojással recept jamborlulu
Harcsa steak, nyári salátával sarkadykati
Német zsömle bubszi
A medvehagyma kiváló fűszer. bodaaniko
A lé a tét - avagy pár szó a horvathnemagdi
Vad ételek
Borsikafű nnpapszi
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
Ízőrzők – Csákvár – horvathnemagdi
vörösboros szarvasragu.. ibolya58
Pikáns vörösboros nyúlpörkölt horvathnemagdi
Vacsora csata recept! jjanosne
Sült fácán körtemártással klerierzsi
szarvasi lakodalmak levese ! ibolya58
Kapros gyöngytyúkcomb bubszi
Kisalföldi vaddisznópörkölt recept kovacs_zsoka
Spagetti ajánló
Bolognai ragu recept baggesz20
Tejszínes-gombás tészta bubszi
Olcsó bolognai recept boszorlany
Caesar csirkesaláta tésztával klara50
Padlizsános spagetti (4 személ napsugar71
Császár-spagetti bubszi
Házi tészta paradicsomos-húsos raguval diétásan 1955viki
Spórolós spagettik: 3 recept tinka1951
Édes, sós muffinok baratha
ötlet hétvégére biharijudit
Pizza receptek
Mindentudó kalácstészta gereica
Pizza recept margareta51
Pizzás csigák tundihugi
Gombás töltelék bubszi
Ananászos pizza recept baggesz20
Önbizalom................. .... bajuszpapi
angyalok konyhája faciendum
Lecsós pizza bubszi
3 napos tésztakúra grimilda
Pizza tundihugi
Hamburger receptek
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
Gombás hamburger recept kovacs_zsoka
Hamburger horvathnemagdi
Hawaii burger veronika74
Hamburger zsemle recept baggesz20
Kevés munkával horvathnemagdi
Vegetáriánus hamburger moncsika77
Gyors hamburger recept gonda_katalin
Pljeskavica, csevap, mititei horvathnemagdi
Házi hamburger 2. recept kovacs_zsoka
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU