Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A 6 legjobb piskóta
A 6 legjobb piskóta

Légies és könnyű, magában vagy töltelékkel, lekvárral vagy gyümölccsel megbolondítva a sütemények királynője.
Címkék: piskóta, piskótatekercs, mákos, túrótorta, torta, liszt, tojás
Sokan félnek az elkészítésétől, pedig egyáltalán nem nagy ördöngösség - csak néhány szabályt kell betartani. A legfontosabb a jól megválasztott arány: ahány tojás, annyi evőkanál kristálycukor és ugyanennyi evőkanál liszt.

Hogyan készül?

Van benne, liszt (néha sütőpor is), cukor, és tojás - utóbbi a piskóta lelke. A sárgát habosra keverjük a cukorral. A fehérjéből kemény habot verünk egy csipet sóval. A habot és a cukros sárgát lazán összekeverjük, és hozzászitáljuk a lisztet. Sütőpapírral bélelt tortaformába vagy tálba öntve 180 fokon megsütjük.

A sütési ideje a tojás mennyiségétől függ: a 8 tojásos piskóta 30 perc alatt készül el, a kevesebb tojásból összeállított változatnak 15-20 perc sütés elég.

Hirdetés
Az alap piskótatésztán kívül van még vizes, vizes sütőporos, vajas, olajos piskóta variáció is, sőt sokan kefirrel készítik, és hamis piskótának hívják.

Nem hibázunk...

ha hideg alapanyagokkal dolgozunk, a tojásfehérjét és a sárgáját pontosan szétválasztjuk, utóbbit habosra keverjük, a fehérjét kemény, de nem túlságosan szétforgácsolttá verjük, és a sütő ajtaját nem nyitjuk ki idő előtt.

Piskóta - az elronthatatlan

Hozzávalók:
6 tojás, 30 dkg cukor, 6 kanál tej, 20 dkg liszt, 1 csomag sütőpor

Elkészítés:
A 6 tojásfehérjét kemény habbá verjük. A cukrot a tejben sziruppá főzzük (vagyis a cukrot teljesen felolvasztjuk a tejben), a forrón a habra öntjük, tovább verjük, majd beletesszük a 6 tojássárgáját és a sütőporral elkevert lisztet.
26 cm vajjal megkent, kilisztezett sütőformába tesszük és közepesen meleg (180 fokos) sütőben tűpróbáig sütjük. Nagyon szép, kellően magas tortalap lesz belőle.
Ha kakaósat szeretnék, akkor a liszt mennyiségét a kívánt kakaó mennyiségével csökkentjük.

Almás-diós piskóta

Hozzávalók:
a piskótához: 4 tojás, 8 dkg cukor, 8 dkg liszt , fél csomag sütőpor; a töltelékhez (első réteghez): 30 dkg alma, 2 teáskanál cukor, 2 teáskanál citromlé, 5 dkg darált dió; a krémhez (tetejére): 2 dl tejszín, 1 csomag habfixáló, 2 evőkanál porcukor, 10 dkg darált dió

Elkészítés:
Egy 15 x 25 cm tepsit sütőpapírral kibélelünk, a sütőt 180 fokra melegítjük. A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját habosra keverjük a cukorral, ráborítjuk a habot, rászitáljuk a sütőporral kevert lisztet, és óvatosan összeforgatjuk. A tésztát vékonyan elkenjük a tepsiben, és 10-15 perc alatt megsütjük.

A sütőből kivéve hideg felületre húzzuk, 2-3 perc múlva lisztezett deszkára fordítjuk, lehúzzuk róla a papírt, majd kettévágjuk, hogy két piskótalapot kapjunk.
Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, cikkekre, majd azokat további kisebb darabokra vágjuk, és a cukorral, citromlével ízesített forró vízben 3-5 percig főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük, kicsit kinyomkodjuk, majd pépesítjük és összekeverjük a dióval.

A krémhez kemény habbá verjük a tejszínt a habfixálóval és a cukorral, majd belekeverjük a darált diót is.
Az egyik piskótalapot lapos tálra helyezzük, rákenjük a pépes almás-diós tölteléket. Rátesszük a másik piskótalapot, és óvatosan összenyomkodjuk, de csak annyira, hogy a pépesített tölteléknél ne maradjon rés. Ezt a lapot megkenjük a tejszínes-diós krémmel, és 10 percig pihentetjük. Tálalás előtt kockákra vágjuk, és ízlés szerint tejszínhabbal díszítjük.

Francia mákos

Hozzávalók:
a piskótához: 2 tojás, 4 dl cukor, 4 dl liszt, 4 dl tej, 4 dl darált mák, 2 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor; a mézes tésztához: 35 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 5 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 egész tojás + 1 sárgája, 3 evőkanál olvasztott méz, esetleg kevés tejföl; a krémhez: 2 csomag vaníliás pudingpor, 8 dl tej, 25 dkg sütőmargarin, 25 dkg porcukor

Elkészítés:
A piskóta hozzávalóit robotgéppel összeállítjuk, és egy sütőpapírral kibélelt nagy gáztepsiben megsütjük.
A mézes lapokhoz a hozzávalókat összedolgozzuk, majd a tésztát 2 lapban, a nagy tepsi hátán megsütjük. Frissen kemény, de a krém másnapra megpuhítja.

A krémhez a vaníliás pudingport a tejben cukor nélkül megfőzünk. Amíg hűl, a margarint kikeverjük a porcukorral, majd apránként a már kihűlt pudinghoz adjuk.

Összeállítjuk a süteményt: alulra 1 mézes lap kerül, rá a krém fele, rá a mákos piskóta, majd a krém maradéka, és végül a második mézes lap.
Ha elkészült célszerű a tetejére éjszakára, pár órára nehezéket (vízzel teli tepsit) tenni, hogy a felső lap is rendesen megpuhuljon. Hosszúkás szeletekben, esetleg porcukrozva tálaljuk.

Nagyi fekete erdő tortája

Hozzávalók:
a piskótához: 8 tojás, 8 evőkanál cukor, 7 evőkanál liszt, 1 evőkanál kakaó, 2 késhegynyi fahéj; a töltelékhez: 1 liter meggybefőtt, 2 evőkanál cukor, 2 csomag piros zselatin; a tejszínhez: 1 liter hűtött habtejszín, 3 teáskanál cukor, 3 csomag habfixáló

Elkészítés:
A 8 tojásfehérjét kemény habbá verjük, belekeverjük a cukrot, majd addig verjük, amíg újra kemény nem lesz. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és két percig tovább kavarjuk.
A liszthez adjuk a kakaót és a fahéjat, majd lazán belekeverjük a tojáshabba. Kivajazott, kilisztezett tortaformába tesszük és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig (20-30 perc) sütjük. A már kihűlt piskótát három részre vágjuk.

A töltelékhez a meggybefőttet leszűrjük. A befőtt levét a cukorral és a tortazselatinnal elkeverjük, sűrűre főzzük, majd a tűzhelyről levéve belekeverjük a meggyet.
A tejszínhez a cukrot a habtejszínhez adjuk, és félig felverjük, hozzáadjuk a 3 csomag habfixálót és tovább verjük, amíg kemény nem lesz.

Összeállítjuk a tésztát: az első réteg piskótára rákenjük a töltelék felét, majd arra rá a felvert tejszínhab negyedét. Ezután következik a második réteg piskóta, a töltelék másik fele, majd erre a felvert tejszínhab újabb negyed része. A tetejére kerül a harmadik réteg piskóta, amit bevonunk a maradék tejszínnel. Ízlés szerint (meggyel, étcsokoládé darabkákkal, díszítjük. (Egy estét érdemes állni hagyni a hűtőben összeérjen.)

Citromos túrótorta

Hozzávalók:
2 dkg sütőmargarin, 1 db kakaós piskóta tortalap, 25 dkg túró, 2,5 dl tejszín, 10 dkg porcukor, 1 dl tej, 1 dkg zselatinpor, 5 db citrom reszelt héja, szeletelt mandula, lime és tejszínhab a díszítéshez

Elkészítés:
A túrót áttörjük, hozzáadjuk a porcukrot és a citromhéjat, majd a margarinnal habosra keverjük. A tejszínből kemény habot verünk. A tejet felmelegítjük, hozzáadjuk a zselatint, és habverővel kevergetve felfőzzük. A zselatinos langyos tejet a túrókrémmel összedolgozzuk, ezután lazán hozzákeverjük a felvert tejszínhabot.

A kakaós piskótalapot kettévágjuk, az egyik lapot felaprítjuk és a krémhez keverjük. A másik lapot belehelyezzük egy kapcsos tortaformába, a lapra öntjük a túrókrémet, majd az egészet a hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt levesszük a formát, és a torta oldalát megszórjuk mandulával, a tetejét lime-szeletekkel és tejszínhabbal díszítjük.

Bomba jó torta

Hozzávalók:
a piskótatekercshez: 5 tojás, 5 kanál cukor, 4 kanál finomliszt; a töltelékhez: 15 dkg vaj vagy sütőmargarin, 10 dkg porcukor, 2 evőkanál rum; a bombához: 5 tojássárgája, 12 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1-2 púpozott evőkanál kakaó, 2,5 dl tej, 10 dkg étcsokoládé, 1,5 dkg zselatin, 2,5 dl tejszín

Elkészítés:
Piskótalapot sütünk, közben elkészítjük a tölteléket: a vajat habosra keverjük a cukorral és hozzáadjuk a rumot. A piskótát megkenjük a krémmel, majd szorosan feltekerjük, alufóliába csomagoljuk, és néhány órára hűtőszekrénybe tesszük.

A bombához az 5 tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a fahéjjal és a kakaóval. A tejet felforraljuk, beletördeljük a csokoládét, és állandóan kevergetve a tojásos masszához adjuk, és gőz fölött besűrítjük.
Még melegen hozzáadjuk a megáztatott zselatint, jól elkeverjük és kihűtjük. Végül óvatosan belekeverjük a kemény habbá vert tejszínt.

A töltött piskótatekercset 1 cm vastagságúra felszeleteljük, kibélelünk vele egy gömbölyded porcelántálat, belesimítjuk a krém felét, aztán egy sor szeletelt piskótatekercs következik, végül a maradék krém. (Ha még maradna a piskótaszeletből, a tetejére rendezzük.) Tálalás előtt néhány pillanatra meleg vízbe süllyesztjük, de vigyázzunk, a krém olvadjon meg, végül egy kerek tálra borítjuk.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: cukros sárgát, sütési ideje, tojás mennyiségétől, kevesebb tojásból, alap piskótatésztán, sárgáját pontosan,

A 6 legjobb rakott édesség
A 6 legjobb rakott édesség Még a profi konyhatündérek is szívesen készítenek olyan édességet, amivel nem kell sokat pepecselni, elég csak bedobni a sütőbe - vagy a hűtőbe -, és máris tálalható. Nekik ,,találták" fel a rakott édességeket. Címkék: rakott, édesség, desszert, mákos, mézes, meggyes, kifli, kalács, mascarpone, málnás Kezdő és rutinos háziasszonyoknak egyaránt jól jön a repertoárjukba néhány olyan desszertötlet, amit nem kell keleszteni, vagy ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A 6 legjobb rakott édesség
A 6 legjobb rakott édesség Még a profi konyhatündérek is szívesen készítenek olyan édességet, amivel nem kell sokat pepecselni, elég csak bedobni a sütőbe - vagy a hűtőbe -, és máris tálalható. Nekik ,,találták" fel a rakott édességeket. Kezdő és rutinos háziasszonyoknak egyaránt jól jön a repertoárjukba néhány olyan desszertötlet, amit nem kell keleszteni, vagy órákig sütni bizonyos hőmérsékleten - azaz nem túlzottan bonyolult és időigényes. A legtöbben, ...
grimilda grimilda
A 6 legjobb túrótorta
A 6 legjobb túrótorta Klasszikus bécsi, egyszerű villámgyors, vagy modern sütés nélküli... Különféle, mégis egy dologra épül, a friss, lágy, krémes túróra. Igazi vendégváró desszert, de ,,csak" a délutáni kávéhoz fogyasztva is tökéletes. Akár melegen, akár hidegen. Címkék: túrótorta, sütés nélküli, villámgyors, csokoládés, vörösboros, bécsi, banános, babapiskóta, tejszínes A különleges desszert képlete egyszerű: vegyük a jól bevált alapreceptet, majd gyümölccsel, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A jázminpakóca:
stevia A következőket egy másik tálban külön, és a végén a lisztes tálhoz hozzákeverni: - 10 dkg áztatott mazsola - 2 ek. FE-min tojáspor - 1 pohár tönkölytej, vagy rizstej, zabtej, mandulatej Elkészítés: - Legjobb azzal kezdeni, hogy bekapcsoljuk a sütőt kb. 200 fokra. Amíg ezeket előkészítjük és kevergetjük, a sütő melegszik. - A muffin sütő formát/tepsit kiolajozzuk, vagy direkt erre a célra kapható papírral kibéleljük (ha nincs spéci tepsi, a papírok is ...
inrid77 inrid77
A legjobb bodzás desszertek
Frissítő és egészséges finomságokat készíthetünk belőle, telis- tele vitaminokkal. Édes illatának lehetetlen ellenállni. A legnépszerűbb talán a virágból készülő bodzaszörp - isteni aromája és illata van, a szörp limonádéként frissítőként fogyasztható, de desszerteket, például turamisut vagy muffint is megbolondíthatunk vele. A virágzat flavonoidokat, fahéjsav-származékokat, és finom illóolajat, míg a bogyó gyümölcssavakat, C- és A-vitamint, flavonoidokat valamint ...
tinka1951 tinka1951
A legjobb citromos sütik
A legjobb citromos sütik Ha egy frissítő ízű desszertre vágysz, ami feldobja a napodat, adj hozzá citromot! Bár savanyú, jó hangulatot csinál, a leve pedig szinte feloldja a zsírt! Egyáltalán nem! Igen, az íze savanyú ugyan, hiszen sok benne a citromsav, ám ennek ellenére lúgos, nem pedig savas jellegű! A szervezetben a citromban található szerves savak ásványi anyagokkal, elsősorban nátriummal alkotnak vegyületet, ezáltal lúgos közeget teremtenek, azaz a savasodás ellenében ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A legjobb karácsonyi sütemény
A legjobb karácsonyi sütemények 2011. november 1. Hiába az ajándék, a gyönyörűen feldíszített fa, ha a karácsonyi menüből hiányzik a számunkra oly kedves sütemény. Bár, a legtöbb háziasszony az utolsó pillanatig dolgozik, és alig marad ideje az ajándékvásárlásra, a lakás csillogóvá varázslására, mégis csak kevesen mondanak le az olyan klasszikusnak számító karácsonyi édességről, mint a fatörzs, a zserbó és a grízes-mézes. Ezeket és még néhány ,,nélkülözhetetlen" desszertet ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Citromos-hájas aprósütemény horvathnemagdi
Mandulás szilvalepény bubszi
Vacsora csata jjanosne
Kaja receptek liana
Mézes piskóta 1. klara50
Citromos keksz bubszi
Elzászi alma tortácskák. horvathnemagdi
Fagylaltos palacsinta bubszi
Meggyes pite 2. bubszi
Baconos töltöttfasírt tundihugi
Szárnyas receptek
Zelleres-kávés csirkesaláta bubszi
Fokhagymás rakott csirke veronika74
Sajtos grillezett csirkemell ujjozsef
Receptek horvathnemagdi
Mézes-mustáros csirke recept kovacs_zsoka
Édes-savanyú leves horvathnemagdi
Csirkekocsonya formázva (auszt klara50
Lúgosítás egyszerű lépésekben klementinagidro
Szüret idején horvathnemagdi
Csirke Enchiladas Ole' klara50
Marhából készült ételek
Pástétom marhahúsból bubszi
Hagymás libamell bubszi
Gombás-káposztás marhatokány horvathnemagdi
magyaróvári vagdalt hús ! ibolya58
montenegrói makaróni ! ibolya58
bugaci aprópecsenye ibolya58
Hétvezér tokány 2. bubszi
sav.káposztás tokány ! ibolya58
14 házias mennyei levesbetét recept! tinka1951
Erőleves recept gonda_katalin
Sertésből készült ételek
Szűztorony sajtos krumplipüré horvathnemagdi
Kolozsvári rakott káposzta bubszi
Tavaszi zöldségleves baratnu
Raguleves recept jamborlulu
Töltött vaddisznódagadó párolt lilakáposztával suzymama
Rizses húsgombóc tundihugi
Rakott cukkini recept baggesz20
Sertéssült ananászos rizzsel ujjozsef
Húsvéti szűzérmék horvathnemagdi
Geszetnyével töltött pulykamel cilamami
Halból készült ételek
Harcsapaprikás recept baggesz20
Lazacszelet Zöldségágyon 1vargaildyko
Halászlé 11. (Júlia módra) bubszi
Tejfölös harcsa bubszi
Harcsa tejszínes gombamártássa bubszi
Sült pisztráng fokhagymamártás csibi52
Dorozsmai pontypaprikás..... bubszi
Bajlódsz a spárgával? grimilda
Regős halászlé bubszi
Halpaprikás bográcsban bubszi
Vad ételek
Gesztenyével töltött fácán taltos1
Magyar gasztronómia grimilda
burgonyás ételek marti1951
Almával töltött fácán bubszi
K betűs receptek horvathnemagdi
Szarvas ragu recept kovacs_zsoka
Tűzdelt őzgerinc ... szelidszeder
Fácán raguleves recept baggesz20
Fácánleves reifregina
Szarvas zsemlegombóccal bulac57
Spagetti ajánló
Csirkemájas, gombás spagetti 1vargaildyko
Rakott padlizsánok macoka65
Spagetti bolognai mártással 2. bubszi
Húsos rakott karfiol recept baggesz20
Fokhagymás-diós spagetti bubszi
Tepsis spagetti zsuzsipolgar
Saláták, öntetek kannalidia
Tejszínes-gombás tészta bubszi
Sajttal töltött húspogácsa paradicsomos rizzsel zsokanita
Bolognai lasagne recept jamborlulu
Pizza receptek
Vékony, ropogós pizza veronika74
Pizza Adriana bubszi
Töltött pizza klerierzsi
Pizza hólyagos recept boszorlany
Pizzás csiga horvathnemagdi
8 legfinomabb horvathnemagdi
Olasz ízek mesterfokon horvathnemagdi
Pizza tekercs recept tinka1951
Pizza-tészta, II. bubszi
Családom kedvence sarkadykati
Hamburger receptek
Pljeskavica, csevap, mititei horvathnemagdi
Hamburger zsemle recept baggesz20
Házi hamburger salátával recept boszorlany
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
Ma itt jártam: sarkadykati
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Csirke hamburger cajun módra klara50
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Szendvics, a 250 éves sikerdarab horvathnemagdi
Virslis kifli veronika74
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU