Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Karácsonyi leves receptek
Levesek

Borleves 1.

Hozzávalók 6 személyre: 1 l fehér asztali bőr, 0,5 l víz, 10 csapott evőkanál cukor, 1 citrom leve és hámozott héja, kis darabka fahéj, 2-3 szegfűszeg, 2 teáskanál liszt, 6-8 tojás sárgája.
A bort a vízzel, a citrom levével, hámozott héjával, a fahéjjal és a szegfűszeggel felforraljuk úgy, hogy az egész felszíne habos legyen, de forralva ne főzzük egy-két percnél tovább, mert elmegy az ereje és az íze. Egy másik főzőedényben a tojás sárgákat a cukorral és a liszttel keverjük habosra, s a forró bőrt, folyton kevergetve, előbb cseppenként, majd egyenletes sugárban öntsük hozzá. Tegyük a tűzre, s habverővel kevergetve addig forraljuk, míg a leves besűrűsödik. Átszűrve, csészékben tálaljuk. Tehetünk rá tejszínhabot, de adhatjuk pirított kifli- karikákkal is.

Borleves 2.

Hozzávalók: 1 liter száraz fehérbor, 15 dkg cukor, 2 g szegfűszeg, 2 g fahéj, 5 db tojássárga.
A borból 2 dl-t félreteszünk. A megmaradt borhoz hozzáöntünk 3 dl vizet, beletesszük a cukrot, a fahéjat és a szegfűszeget, majd felforraljuk.
Keverőtálba tesszük a tojások sárgáját, hozzáöntjük a 2 dl félretett bort, és habverővel simára keverjük. Amikor a bor felforrt, állandó keverés mellett hozzáöntjük a tojássárgákhoz, és kevergetve forrpontig hevítjük. Ezután finom szűrőn keresztül átszűrjük és előmelegített csészékben azonnal, forrón asztalra adjuk.
Elkészítési idő: 35 perc

Borleves 3.

Habosra keverünk 6 tojássárgáját 8 evőkanál cukorral. Közben egy liter fehérbort egy fél citrom héjával, csipet szegfűszeggel meg kevés fahéjjal felforralunk, és a fél citrom levével ízesítjük. Átszűrve, habverővel állandóan kevergetve a tojásos cukorra öntjük, majd a tűzre visszatéve, a habverővel addig verjük, míg leves sűrűségűvé nem vált.

Böjti bableves

Hozzávalók: 20 dkg száraz bab, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 1 fej fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 egész burgonya, só, pirospaprika.
A megtisztított és megmosott babot néhány órára víz-be áztatjuk, majd hideg vízben feltesszük főni, és a hosszúkásra vágott zöldséget, sárgarépát és a kettévágott burgonyát, fokhagymát, vöröshagymát, sót beletesszük a levesbe. Mikor a bab megpuhult, törött paprikát szórunk a tetejére, és az egészet összeforraljuk.

Diós szárnyas-krémleves
4 személyre

Hozzávalók: 2 tyúkhúsleveskocka, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 5 dkg finomra darált dió, 1 evőkanál durvára vágott dió, 1 csapott evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csapott teáskanál currypor, 1 késhegynyi törött fekete bors, 5 dkg cérnametélt, só.
Előkészítés: a megmosott petrezselyemzöldet apróra metélem. A tejszínnel és 1 dl vízzel összekevert tejfölben simára keverem a lisztet. A cérnametéltet a szokásos módon, forrásban lévő sós vízben megfőzöm, és meleg vízzel leöblítve, melegen is tartom.
Elkészítés: 8 dl vízbe beleteszem a húsleveskockákat, beleszórom a finomra darált diót és a fűszereket. Felforralom és 5 percig főzöm. Közben a forrásban lévő levesbe csorgatom a lisztes tejfölt, és beleszórom a petrezselyemzöld felét. Folytonosan kevergetve, kis lángon addig forralom, amíg a habja elfő. Ezután rászórom a megmaradt petrezselyemzöldet, és az edényt lefedve, 10 percig állni hagyom.
Tálaláskor leveses csészékbe osztom a főtt tésztát, majd rámerem a forró levest, és meghintem a durvára vágott dióval.

Gombakrémleves

Hozzávalók: 1,5 l alapleveshez (húsleveshez) 40 dkg borjú-csont, 15 dkg vegyes zöldség, 5 dkg vöröshagyma, néhány szem feketebors, só, 2 l víz, 25 dkg gomba, 5 dkg vaj, egy fél fej vöröshagyma, só, bors, 5 dkg liszt, 2 dl tej, 1,5 dl tejszín, 2 tojássárgája, a leves feljavításához 3 dkg vaj.
A csontokból a vegyes zöldséggel, fűszerekkel levest főzünk. A megtisztított gombát megmossuk, és finomra vágjuk. Az apróra vágott vöröshagymát vajban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk az összevágott gombát, megsózzuk, meghintjük egy kevés törött borssal, és lepirítjuk. Ha a levét elfőtte, hozzákeverjük a lisztet, egy kissé tovább pirítjuk, majd felöntjük a csontlével, 2 dl tejjel, és jól felforraljuk. Utána szőrszitán áttörjük, simára keverjük, és tejszínnel elkevert tojássárgájával sűrítjük. Tálalás-kor belemorzsolt vajjal javítjuk fel. Betétként pirított zsemlekockát adunk.

Halászlé

Hozzávalók: 35 dkg ponty, 35 dkg harcsa és 30 dkg kecsege színhús, 30 dkg süllő, 20 dkg vöröshagyma, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, télen ennek megfelelő mennyiségű lecsó, 2 dkg pirospaprika, só.
Jobb, ha a halászlét egészen friss halakból készítjük, de nem feltétlenül szükséges. Lényeges viszont, hogy többféle halból főzzük, mert a különböző halak íze adja meg a halászlé igazi zamatát. A halakat megtisztítjuk, 5-6 dkg-os darabokra vágjuk és besózzuk. A halak fejét, gerincét és az uszonyokat külön lábasban főzzük karikára vágott vöröshagymával. Ha a víz forrni kezd, meghintjük édes- és erős paprikával, sóval, és közepes forrással kb. 60 percig főzzük. Utána ezt a levet átszűrjük, és ráöntjük a besózott halakra. Hozzátesszük a halikrát, illetve haltejet, a cikkekre vágott zöldpaprikát, paradicsomot, ill. a lecsót, és 20 perc alatt készre főzzük. A halászlét főzés közben nem szabad keverni, csak rázogatni. Tálaláskor utánízesítjük, karikákra vágott zöldpaprikát tehetünk a tetejére. Jó halászlé főzhető tisztán pontyból is. Akkor jó a halászlé, ha az edényből felszálló gőztől kezünk összetapad.

Halászlé alaplé

Az alaplébe (az amur kivételével) bármilyen hal jó, ha lehet legalább 5-6 féle, betétnek pedig három jöhet számításba, törpeharcsa, harcsa, ponty. Az utóbbi a legsűrűbben.
Általában egy személyre fél kiló tisztítatlan halat számolunk, ezen kívül hozzájön a betéthal minden olyan része, amit nem főzünk bele a kész alaplébe. A halakat nagyon alaposan tisztítsuk meg. Pikkelyezzük le, vágjuk le uszonyait, ezeket dobjuk ki.
Ezután nagyon meleg vízben alaposan súroljuk meg a halakat, pl. körömkefével, hogy az összes nyálkát eltávolítsuk. Ettől romlik meg a halászlé! Ha kell, 2-3 alkalommal is súroljuk meg váltott vízben! Ha ezzel végeztünk, vágjuk le a halfejeket és tegyük félre. Belezzük ki a halakat, csak az úszóhólyagot és az ikrát, vagy a tejet tegyük egy külön edénybe. A májat is dobjuk ki!!!! Vizeink annyira szennyezettek, hogy jobb nem kockáztatni. A halakat újra alaposan mossuk át, majd nagyságtól függően vágjuk 2-3 szeletre. Ez már mehet a kondérba (fazékba). A fejek következnek.
Az alsó állkapcsot vágjuk ketté, így könnyen kiszedhetjük a kopoltyúkat, a keserűcsontot és a szemeket is. Alapos mosás után ez is mehet a kondérba a kiszúrt úszóhólyagokkal együtt. A tetejére aprítunk kilónként két közepes fej hagymát, ha lehet kétfélét, majd annyi vízzel töltjük fel, amennyi teljesen ellepi, aztán forraljuk. Ha a víz már buzog, beledobjuk a pirospaprikát, kilónként úgy egy púpozott evőkanálnyit. Legalább kétféle legyen ez is. Ha akarjuk, dobhatunk bele laskára vágott zöldpaprikát is, de cseresznyepaprikát ne! Addig főzzük, míg a halak teljesen szét nem esnek, illetve a halhús le nem válik a csontokról. Ízlés szerint sózzuk, megkeverjük, kicsit még forraljuk, majd leszedjük a tűzről és leszűrjük. A főzőedényt az esetleg benne maradt szálkák miatt kimossuk, a leszűrt lét visszaöntjük. A haldarabokat egy nagyobb tálcán szétteregetjük, majd alaposan átszőrözzük. Kiszedjük az összes gerincet, bordát, csontot, a nagyobb szálkákat. Amit csak felfedezünk. Hát elég lassú nóta! Ezek után két lehetőség marad. Vagy lepasszírozzuk a maradékot és belerakjuk a lébe azt, amit sikerült átpasszírozni, vagy marad a másik módszer, egy nagyon aprólyukú húsdarálón letekerjük a maradékot. Ekkor az Y szálkákat is úgy feldaraboljuk, hogy fogyasztáskor semmi problémát nem okozhatnak. A darálékot belekeverjük az alaplébe, és ezzel kész is a művelet.
A kész alaplét fagyaszthatjuk későbbi fogyasztásra, vagy felhasználjuk azonnal. Az alaplé annyira sűrű lesz, hogy felhasználás előtt hígítani, ízesíteni kell ki-ki ízlése szerint, a szelethalakat ekkor dobjuk a lébe és kifehéredésig főzzük. Tovább ne, mert a hal széteshet.
Sokan szeretik, ha a lé csípős. Javaslom, vegyünk ki a léből úgy félliternyit, ebben főzzük fel a csípős paprikát és ezzel a lével ki-ki, saját ízlése szerint ízesítheti a lét. Jó tudni: Ha a hal mocsárízű, mustár hozzáadásával ez az íz csökkenthető, vagy megszüntethető! (Klemi)

Hideg, meggyes burgonya-krémleves

Hozzávalók: 30 dkg tisztított, szétfövő burgonya, 25 dkg kimagozott friss meggy (vagy nem nagyon édes meggybefőtt), 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 teáskanál só, ízlés szerint kevés cukor, 3 szem összetört szegfűszeg, kis darabka fahéj, 1 teáskanál burgonyakeményítő (vagy búzakeményítő), kis darabka citromhéj.
A burgonyát kis darabokra vágva jó félliternyi vízbe beleteszem. Hozzárakom a sót, a fűszereket és a vékonyka csíkokra vágott, megmosott citromhéjat. Puhára főzöm. Félidőben beleteszem a meggy háromnegyed részét. (Ha befőttel készítem, egy deci befőttlevet is hozzáöntök.) Ha már nem nagyon forró, az egészet péppé zúzom. Közben a tejszínt simára keverem a burgonyaliszttel és hozzáadva a tejfölt is, besűrítem vele a meggyes burgonyalevest. Folytonosan kevergetve öt percig főzöm, végül beledobom a félretett meggyszemeket, és az egészet hagyom kihűlni. Ezután jól lefedve, a hűtőszekrényben alaposan lehűtöm és csészékbe adagolva, jéghidegen tálalom. (Ünnepi, különleges alkalmakkor egy-egy evőkanál cukor nélküli tejszínhabbal, esetleg egy-egy teáskanál meggyszörppel lelocsolva teszem az asztalra.) Ez a leves pótolhatja a karácsonyi borlevest.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc.
zsigaiklara zsigaiklara
Címkék: liszttel keverjük, forró bőrt, leves besűrűsödik, megmaradt borhoz, tojások sárgáját, liter fehérbort,

Adventi, karácsonyi receptek
Karácsonyi gyümölcskenyér 2,5 dl tej, 10 dkg kristálycukor, 1 mokkáskanál só, 2 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 10-10 dkg apróra vágott, hámozott mandula, - cukrozott citromhéj, - cukrozott gyümölcs, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola, 2 tojás, 15 dkg vaj, csipet őrölt szerecsendió, 5 dkg olvasztott vaj, 0,5 kávéskanál őrölt fahéj. A tejet felforraljuk, beletesszük a cukrot, sót. Míg a tej hűl, az élesztőt 0,5 dl meleg vízben fellazítjuk. A langyos tejbe öntjük és a liszt 1/4-ével simára keverjük. ...
yaskane yaskane
Finn receptek
iskolákban, óvodákban, otthon is tüzet gyújtanak és kedves figura alakokra vágott kekszek (piparkakku) ropogtatása mellett kinek-kinek vérmérséklete és életkora szerint, alkohollal vagy a nélkül elkészített glögit iszogatnak. Karácsony A karácsonyi sonka elengedhetetlen tartozéka az ünnepi étrendnek. Ez olyan, mással nem helyettesíthető konyhatechnikai eszközöket igényel, melyek nálunk nem hozzáférhetőek. Ugyancsak nem tudnánk elkészíteni, az un. lúgos halat sem. A karácsonyi asztalon ...
kloppenburg kloppenburg
Harcsa receptek
erre az előkészített halat, a szalonnát, majd a káposzta fennmaradó részét. Finomra vágott kaporral elkevert tejföllel leöntjük, pirospaprikával, reszelt sajttal meghintjük. A mikróban középerősségen 6-8 percig pároljuk. Forrón tálaljuk. Karácsonyi tejszínes gombás harcsa Hozzávalók: 80 dkg harcsa halfilé 15 dkg vaj 2 dl tejszín 5 ek. liszt 1 dl tej 1 fej vöröshagyma 20 dkg gomba 1/2 dl konyak vagy magyar brandy (el is hagyható) só ...
aprochef aprochef
Karácsonyi menü - még néhány ötlet
Karácsonyi menü - még néhány ötlet Már hetek óta böngészed a jobbnál jobb recepteket, mégsem tudtál még dönteni? Pedig már csak egy nap a Szentestéig. Az alábbi menüt akár e neves estére, de karácsony első vagy második napjára is elkészítheted. Talán első olvasatra furcsa lehet a megszokott halászlét vagy borlevest leváltani egy pikáns vérnarancslevesre, de megéri kipróbálni, mert kitűnő étvágygerjesztő, bemelegítő fogás. A töltött dagadó is egyik hagyományos ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Karácsonyi receptek
főzzük. Ha kész, leszűrjük, hozzákeverjük a hal vérét, a mazsolát, ízlés szerint cukrozzuk, sózzuk, ecetezzük, s kis lángon kb. fél órát főzve besűrítjük. Tálalásnál keveset a mártásból a halra öntünk, a többit csészében adjuk az asztalra. Ez a karácsonyi lengyel étel készülhet a bor helyett sörrel is, a fűszerekhez jöhet még szegfűbors és borókabogyó is. A zöldségeket azonban a szűrésnél nem szabad áttörni, csak egy kicsit ...
yaskane yaskane
Karácsonyi receptek
ízesített gesztenyepürével megtöltjük. Kiflialakra formáljuk, tepsibe rakjuk, felvert tojással megkenjük, 20-30 percig pihentetjük, kelesztjük, és mérsékelten meleg sütőben szép pirosra sütjük. Ha megsült, meghintjük vaníliás porcukorral. Karácsonyi kalács 50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 15-20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, kevés só, 1 evőkanál rum, 2 egész tojás, 1 citrom héja, 15-17 dkg vaj, 25 dkg áttört túró, 15 dkg mazsola, 12 dkg tisztított, reszelt mandula. Bekenésre, sütés ...
yaskane yaskane
Süti ajánló
Finom pite tnemarika
Morzsák egy francia konyhából horvathnemagdi
Gofri csokoládé jégkrémmel gabfe
Tejfölös csodabogár bubszi
Diós-mákos bejgli (diabetikus) bubszi
Mandula kilofalok
Mákos lepény horvathnemagdi
Mézes golyók horvathnemagdi
Rácskalács bubszi
Hideg nyalat horvathnemagdi
Szárnyas receptek
Pulykamell sajtmártással klara50
Csirkés saláta bubszi
Szőlős rizzsel töltött csirke horvathnemagdi
Tejfölös tökfőzelék, kapros pulykamellpörkölttel recept jamborlulu
Párolt fürj zöld körettel bubszi
Csirkemell őzgerincformában sütve recept lilagondolatok
Rizses hús 1vargaildyko
Csirkemell saláta veronika74
Pulykasült recept lilagondolatok
Vajban sütött csirkemell fokhagymás krumplival recept boszorlany
Marhából készült ételek
Céklarizottó és sertésnyárs horvathnemagdi
magyaróvári vagdalt hús ! ibolya58
Majonézes hússaláta bulac57
Friss, zöld, ropogós horvathnemagdi
muzsik reggelije ibolya58
Mézburger- mézes étel receptek panka2006
Herány tokány horvathnemagdi
Befsztroganov bubszi
csallóközi húsostál! ibolya58
Karácsonyi fogások horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Cukkinis-medvehagymás fasírt skorpiolilike
Spenótos-tojásos sertésrolád bulac57
Mit is főzzek? sarkadykati
Thai receptek kloppenburg
Betyárgulyás bubszi
Füstölt csülkös marhapecsenye klara50
Ázsiai szilvás sertéscsíkok gabfe
Receptek horvathnemagdi
Töltött káposzta anyu65
Sörös sertés recept toth_beata
Halból készült ételek
Tűzdelt ponty bubszi
Szegedi halsaláta bubszi
Töltött pontyfilé bubszi
Pikáns sült hal bulac57
Tojásos lazackrém bulac57
Olívabogyós halas gnocchi recept gonda_katalin
Tejfölös ponty jozsef_olah_9843
Bakonyi halgombóc-leves bubszi
Lazacos szarvacska bubszi
x nagyuska
Vad ételek
Receptek horvathnemagdi
rapsic vadas ! ibolya58
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
Receptek horvathnemagdi
Szegedi fácángulyás bubszi
Fácánragu krokettel recept toth_beata
Gesztenyével töltött fácán yaskane
R betűs receptek horvathnemagdi
Saslik, rablóhús, nyárs aprochef
Pálinkával készült ételek, sütemények receptjei bkisseva
Spagetti ajánló
Caesar csirkesaláta tésztával klara50
spagetti carbonara tinka1951
Fasírt, gomba mártással horvathnemagdi
Szőlős-diós spagetti hidegen veronika74
Az olasz lakoma horvathnemagdi
Frutti di Mare spagetti recept jamborlulu
Olcsó bolognai recept boszorlany
x nagyuska
Finom falatok piroska0101
Borsikafű cilamami
Pizza receptek
Az alaptészta másik receptje bubszi
Kovi ubi horvathnemagdi
Különleges húsvéti kalács: az Osterpinze horvathnemagdi
Köményes vajas kifli recept baggesz20
Pizza margherita recept boszorlany
Sós kifli variációk lilagondolatok
Ime egy szelet Itália....... maca23
Dübbencs – Édesen és sósan egyaránt nagy kedvenc magdus60
Pizza-egyszerűen horvathnemagdi
Juhtúrós pizza recept baggesz20
Hamburger receptek
Sajtos hamburger bubszi
Csirke hamburger cajun módra klara50
Házi hamburger grimilda
Házi hamburger salátával recept boszorlany
A szója kloppenburg
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Szezámmag fejesnemagdi
Hamburger zsemle, puffancs akiram45
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Házi készítésű hamburger recept baggesz20
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU