Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Az olasz lakoma
Az olasz lakoma

Egy itáliai vacsora olyan, mint maga az olasz élet: ízes, színes, hosszú - egyszerű, mégis utánozhatatlan. Életérzés és receptek.

Olaszországban minden étel őrzi az ősök szokásait, származási helyének történetét, népének karakterét. Itália 19 megyéjének különböző a történelme, mások a tájai, így szokásaik, kultúrájuk és ételeik is eltérnek egymástól. Szicíliában arab eredetű, míg az északi Triesztben osztrák, sőt magyar származású ételeket is találhatunk.
Így sokan azt vallják: olasz konyha lényegében nem létezik. Legszívesebben azt ajánlanám mindenkinek: utazzon végig Itália csizmáján, és kóstolja meg Trentinóban a polentát, Milánóban a risottót, Lombardiában a kekszeket, egészen addig, míg le nem ér a pizza szülőhelyéig, Nápolyig, ám közben ne felejtse el belevetni magát a borok, tészták, sajtok és fagylaltok kavalkádjába.

Vannak elemek, amelyek mégis összekötik a 19 darabkát: mindenütt ragaszkodnak az alapanyagok frissességéhez és elsőrangú minőségéhez, a nagymamák receptjeihez, no meg a hosszú, ötfogásos vacsorákhoz. Az olasz étkezés az ókoriak végtelen hosszú lakomáinak hagyományához hű: elnyújtott rítus, mindenütt megváltoztathatatlan, ám mindenütt egyedi szokásokkal és renddel szabályozva.

Az előételek (Antipasti)

Sok más kultúra előételeivel ellentétben az olaszokéi - már csak az utánuk következő négy fogás elfogyaszthatósága érdekében is - a szó szoros értelmében étvágygerjesztők. Azaz valóban annyira ínycsiklandók és könnyűek, hogy az ember csak éhesebb lesz tőlük. Egyszerű recepteken alapulnak, így titkuk csakis a legjobb minőségű alapanyagban rejlik. Az Insalata Caprese csak paradicsomból, mozzarellából és fűszerekből áll ugyan, mégis csak akkor az igazi, ha olasz paradicsomból és nápolyi, bivalytejből készült sajtból állítják össze. Igazi étvágycsináló a sonkás sárgadinnye és a bruschetta is, pedig előbbi nem áll másból, mint amit a neve rejt (sárgadinnye nyers füstölt sonka szeletekkel), utóbbi pedig egyszerű fokhagymás pirítós olívaolajjal, bazsalikommal és némi zöldséggel. A tengerparti városok kedvenc előételei a tenger gyümölcsei: kagylók, osztriga, szardella, rákok: az alapelv itt is az egyszerűség és a frissesség - éppen csak megfőzik vagy megsütik, és a lehető legegyszerűbben fűszerezik az ott kihalászott herkentyűket.

Első fogás (Primi)

Ami az egész világnak eszébe jut az olasz gasztronómiáról, az valójában csak a nyitánya egy egész zenekari műnek. Ami egyszerű, mártással nyakon öntött tésztának tűnik, annak minden városban és otthonban megvan a hagyománya és titkos hozzávalója. Az egyszerűség azonban ez esetben is gondossággal és friss alapanyagokkal ellensúlyozódik. Az eredeti, hagyományőrző konyhákban maguk gyúrják és főzik ki a tésztát, amely az általunk ismert fajtákon túl száz meg százféle különböző formát ölthet. Lehetnek töltöttek, mint a tortellini vagy a cannelloni, fűszerekkel festettek, apró szeműek, hosszúak vagy egészen nagyok is. A mártások, avagy súgók aszerint különböznek, hogy paradicsomos, tejszínes vagy egyszerűen olajos alapúak. Általában egyfajta hagymát, egyfajta zöldséget, egyfajta zöld fűszert és sajtot választanak hozzá - és az sem mindegy, hogy olajjal, szalonnával vagy vajjal készítik el őket. Bizonyos alapanyagok csak bizonyosokkal járhatnak együtt - ám ezek a szabályok az idegen számára gyakran követhetetlenek. És akkor még nem is beszéltünk a gombócokról (gnocchi), amelyek a mi nudlinknak felelnek meg, csak éppen paradicsomos vagy sajtos-tejszínes mártással kínálják őket.

Spaghetti alla Carbonara (Spagetti Szénégetőné módra)

Hozzávalók:
4 dkg parmezánsajt (frissen lereszelve)
4 dkg pecorino
2 tojás
1 dl tejszín
40 dkg spagetti
3 dkg vaj
10 dkg húsos szalonna
1 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors

A szalonnát és a fokhagymát vágd apró darabokra. Egy öblös serpenyőben olvassz vajat, és süsd ki rajta a szalonnát, majd add hozzá a fokhagymát, és pirítsd barnára. A spagettit főzd sós vízben pontosan a csomagoláson javasolt főzési ideig, szűrd le, majd forgasd bele a szalonnás-fokhagymás serpenyőbe. Vedd le a tűzről. A felvert tojást keverd össze a reszelt sajt háromnegyedével, a tejszínnel, sózd és borsozd. A keveréket öntsd rá a tésztára, és keverd össze gyors mozdulatokkal úgy, hogy a tojás éppen csak megdermedjen. Szórd rá a maradék sajtot, és tálald azonnal.

Második fogás (Secondi)

Mindezek után következnek a hús- vagy halételek, - leggyakrabban bárány vagy borjú, nyúl, esetleg valamilyen hosszan érlelt füstölt sonka. Meg kell jegyeznünk a hitetlenkedő magyar gyomrú olvasóink kedvéért, hogy ezekből egészen kis mennyiséget esznek, szinte csak az ízek kedvéért, és nem fogyasztanak hozzá köretet, legfeljebb egy kis salátát. Ha épp tengerparton vagyunk, a helyre jellemző halak is szerepelhetnek ebben a fogásban - egyszerűen elkészítve, hirtelen kisütve, egyfajta fűszerrel, és kizárólag frissen.

Édesség (Dolce)

A reggeli kávé mellé sietve elfogyasztott biscottikon (kekszeken) kívül az étkezések utolsó előtti felvonásaként is szerepel édesség. A leghíresebbek a krémes, tejszínes alapú, kanalazós fogások, mint a tiramisú, amely mascarpone sajttal és kávéval készül, vagy a panna cotta, amely tejszínből és zselatinból áll, no meg a végtelenül sokféle fagylalt. Egyedi alapanyagukból, a ricottából (a magyar túróra hasonlít) is készítenek krémeket, pudingokat. Igazi olasz családoknál torták, gyümölcsös rácsos sütemények, ünnepekkor pedig különleges kalácsok kerülnek az asztalra, mint például a húsvéti colomba, amely aszalt gyümölcsökkel és egész napon át tartó kelesztéssel készül.

Zabaglione (Borhabkrém)

Hozzávalók (4 személyre):
12 tojássárgája
10 dkg cukor
1 csipet fahéj
4 dl Marsala (olasz desszertbor, ma már hipermarketekben, delicatessekben megtalálod)
1 kis pohár rum

A tojássárgákat verd fel, mindaddig, míg lényegében fehér nem lesz. Szórd bele a fahéjat a Marsalába, add hozzá a rumot, majd fokozatosan öntsd őket a felvert tojáshoz. A keveréket tedd fémtálba, és állítsd kis lángon gőzfürdőbe, keverd simára, majd merd 4 szép üveg desszertes tálba, és hűtsd le jól.

Gyümölcsök és kávé (Frutta e Caffé)

Az édességet akár fel is cserélhetik a gyümölccsel - ez általában az idénynek és a helynek megfelelő -, a kávé azonban elhagyhatatlan. Az olasz kávékultúra külön rovatot érdemelne, annyira sokféle, és mindegyik formájában tökéletes: az étkezés lezárása azonban csakis egy igazi, méregerős espresso lehet, amely ha csak egy kortynyi is, úgy felpezsdít, hogy akár elölről is kezdhetjük a menüt.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: ősök szokásait, északi Triesztben, pizza szülőhelyéig, alapanyagok frissességéhez, nagymamák receptjeihez, olasz étkezés,

Vacsora csata
Szerednyei Béla receptjei 2009-08-26 21:37 Előétel: Insalata caprese Hozzávalók: mozzarella olívabogyó (fekete, zöld) cipribogyó paradicsom ruccola Fűszerek: oregano bazsalikom só fokhagyma olívaolaj szójaszósz Elkészítési mód: A hozzávalókat összevágom, szépen elrendezzük a tányérokon, fűszerezzük és hidegen tálaljuk Főétel: Mangalica nyárs és süllő grillezve Balatoni ...
jjanosne jjanosne
Vacsora csata
Szerednyei Béla receptjei Előétel: Insalata caprese Hozzávalók: mozzarella olívabogyó (fekete, zöld) cipribogyó paradicsom ruccola Fűszerek: oregano bazsalikom só fokhagyma olívaolaj szójaszósz Elkészítési mód: A hozzávalókat összevágom, szépen elrendezzük a tányérokon, fűszerezzük és hidegen tálaljuk Főétel: Mangalica nyárs és süllő grillezve Balatoni fogasbatyu Hozzávalók: 1 kg ...
jjanosne jjanosne
Süti ajánló
Túrótorta sütés nélkül ujjozsef
Vaníliás kifli bubszi
Csokis túrós süti yvett789
Mákos almás klarika47
Eperkrémleves tejszínnel horvathnemagdi
Banánszeletek vendégváráshoz bubszi
Gyümölcskosárka wegnerzs
Narancsos gesztenyekocka lantosneevi
Gyümölcsös-lekváros pite bubszi
Grape-fruit-cup koktél donaldduck
Szárnyas receptek
Barackos csirkemell horvathnemagdi
*UPDATE* Csirke bolognai... 1vargaildyko
Főételek szabonekatalin
Balkáni csirke bubszi
Bajuszmelengető egytálétel csalogany13
Baszk fácán veronika74
Görög gyros házi pitában recept kovacsborbala
Lecsós csirkecomb nokedlival recept jamborlulu
Citromos csirkekocsonya horvathnemagdi
Csirkemájpástétom (cseh) klara50
Marhából készült ételek
Steak gombás burgonyával bulac57
Kolozsvári káposzta 2. bubszi
Hajdúsági tokány zsokanita
Zöldséges húsgombócleves horvathnemagdi
Marhasült camembert sajttal, áfonyaszósszal, házi hasábburgo toth_beata
Recept jjanosne
Gyulai kolbász 6. bubszi
NAGYON MAGYAROS BABgulyás bubszi
Párolt marhasült tundihugi
A lé a tét - avagy pár szó a horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Toroskáposzta recept baggesz20
Néhány jó süti recept.... :) cipello
Csontleves bubszi
Tarhonyás hús horvathnemagdi
Sült karaj tésztával, és pikáns tejfölös mustármártással rec baggesz20
Hájas kráfli macoka65
Zöldséges aprópecsenye rizzsel tundihugi
"Tüzes" sertésragu horvathnemagdi
SZABOLCSI karaj bubszi
Burgonya Pékné módra margoka59
Halból készült ételek
Halpaprikás bográcsban bubszi
Sült pisztráng fokhagymamártás csibi52
Révfalusi regős halászlé 1. bubszi
Tejszínes halgombócleves ujjozsef
Pisztráng borban bubszi
Balatoni halászlé 1. bubszi
A Pityókás ponty receptje: ujjozsef
B.Lacibacsi receptjei margareta51
Lerakott harcsa bubszi
Citromos vajkrém bubszi
Vad ételek
Fácánleves Újházi módra bubszi
Vadkacsa forró gyümölccsel klerierzsi
Tejfölös-zöldséges őzragu horvathnemagdi
Sz betűs receptek horvathnemagdi
Ízőrzők –Bugyi– horvathnemagdi
Fácán vörösborban horvathnemagdi
Szarvaspörkölt horvathnemagdi
vörösboros szarvasragu.. ibolya58
Telkibányai raguleves! ibolya58
szarvaspörkölt zsemlegombóccal faciendum
Spagetti ajánló
Szalonnás spagetti recept jamborlulu
Carbonara ragu spagettire gépsonkával recept baggesz20
Zöldséges spagetti pulykahússa 1vargaildyko
Gombás szelet margoka59
Mozzarellával töltött padlizsántekercsek fokhagymás spagetti kovacs_zsoka
Bakonyi húsgolyók horvathnemagdi
Az újrafelfedezett hajdina bulac57
A tökéletes bolognai spagetti grimilda
Tűzdelt őzgerinc párolva bubszi
Pizza receptek
Pizza kifli veronika74
TEPSIS PIZZA - sütés házilag lizawolf
Kolbászos-pizza horvathnemagdi
Pizza csiga margareta51
Olasz ízek mesterfokon horvathnemagdi
Pizza-tészta, II. bubszi
x nagyuska
Nyári-pizza horvathnemagdi
Magyaros pizza - a kenyérlángo bubszi
Sonkás-tejfölös galette recept tinka1951
Hamburger receptek
Házi hamburger recept gonda_katalin
Hamburgerzsemle /Limarától nanoka72
Grillezett hamburgerpogácsa veronika74
Sajtos hamburger recept kovacs_zsoka
Hamburger zsemle recept baggesz20
Házi hamburger recept baggesz20
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Hamburger horvathnemagdi
Hamburger buci recept boszorlany
Hamburger baratnu
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU