Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Az olasz lakoma
Az olasz lakoma

Egy itáliai vacsora olyan, mint maga az olasz élet: ízes, színes, hosszú - egyszerű, mégis utánozhatatlan. Életérzés és receptek.

Olaszországban minden étel őrzi az ősök szokásait, származási helyének történetét, népének karakterét. Itália 19 megyéjének különböző a történelme, mások a tájai, így szokásaik, kultúrájuk és ételeik is eltérnek egymástól. Szicíliában arab eredetű, míg az északi Triesztben osztrák, sőt magyar származású ételeket is találhatunk.
Így sokan azt vallják: olasz konyha lényegében nem létezik. Legszívesebben azt ajánlanám mindenkinek: utazzon végig Itália csizmáján, és kóstolja meg Trentinóban a polentát, Milánóban a risottót, Lombardiában a kekszeket, egészen addig, míg le nem ér a pizza szülőhelyéig, Nápolyig, ám közben ne felejtse el belevetni magát a borok, tészták, sajtok és fagylaltok kavalkádjába.

Vannak elemek, amelyek mégis összekötik a 19 darabkát: mindenütt ragaszkodnak az alapanyagok frissességéhez és elsőrangú minőségéhez, a nagymamák receptjeihez, no meg a hosszú, ötfogásos vacsorákhoz. Az olasz étkezés az ókoriak végtelen hosszú lakomáinak hagyományához hű: elnyújtott rítus, mindenütt megváltoztathatatlan, ám mindenütt egyedi szokásokkal és renddel szabályozva.

Az előételek (Antipasti)

Sok más kultúra előételeivel ellentétben az olaszokéi - már csak az utánuk következő négy fogás elfogyaszthatósága érdekében is - a szó szoros értelmében étvágygerjesztők. Azaz valóban annyira ínycsiklandók és könnyűek, hogy az ember csak éhesebb lesz tőlük. Egyszerű recepteken alapulnak, így titkuk csakis a legjobb minőségű alapanyagban rejlik. Az Insalata Caprese csak paradicsomból, mozzarellából és fűszerekből áll ugyan, mégis csak akkor az igazi, ha olasz paradicsomból és nápolyi, bivalytejből készült sajtból állítják össze. Igazi étvágycsináló a sonkás sárgadinnye és a bruschetta is, pedig előbbi nem áll másból, mint amit a neve rejt (sárgadinnye nyers füstölt sonka szeletekkel), utóbbi pedig egyszerű fokhagymás pirítós olívaolajjal, bazsalikommal és némi zöldséggel. A tengerparti városok kedvenc előételei a tenger gyümölcsei: kagylók, osztriga, szardella, rákok: az alapelv itt is az egyszerűség és a frissesség - éppen csak megfőzik vagy megsütik, és a lehető legegyszerűbben fűszerezik az ott kihalászott herkentyűket.

Első fogás (Primi)

Ami az egész világnak eszébe jut az olasz gasztronómiáról, az valójában csak a nyitánya egy egész zenekari műnek. Ami egyszerű, mártással nyakon öntött tésztának tűnik, annak minden városban és otthonban megvan a hagyománya és titkos hozzávalója. Az egyszerűség azonban ez esetben is gondossággal és friss alapanyagokkal ellensúlyozódik. Az eredeti, hagyományőrző konyhákban maguk gyúrják és főzik ki a tésztát, amely az általunk ismert fajtákon túl száz meg százféle különböző formát ölthet. Lehetnek töltöttek, mint a tortellini vagy a cannelloni, fűszerekkel festettek, apró szeműek, hosszúak vagy egészen nagyok is. A mártások, avagy súgók aszerint különböznek, hogy paradicsomos, tejszínes vagy egyszerűen olajos alapúak. Általában egyfajta hagymát, egyfajta zöldséget, egyfajta zöld fűszert és sajtot választanak hozzá - és az sem mindegy, hogy olajjal, szalonnával vagy vajjal készítik el őket. Bizonyos alapanyagok csak bizonyosokkal járhatnak együtt - ám ezek a szabályok az idegen számára gyakran követhetetlenek. És akkor még nem is beszéltünk a gombócokról (gnocchi), amelyek a mi nudlinknak felelnek meg, csak éppen paradicsomos vagy sajtos-tejszínes mártással kínálják őket.

Spaghetti alla Carbonara (Spagetti Szénégetőné módra)

Hozzávalók:
4 dkg parmezánsajt (frissen lereszelve)
4 dkg pecorino
2 tojás
1 dl tejszín
40 dkg spagetti
3 dkg vaj
10 dkg húsos szalonna
1 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors

A szalonnát és a fokhagymát vágd apró darabokra. Egy öblös serpenyőben olvassz vajat, és süsd ki rajta a szalonnát, majd add hozzá a fokhagymát, és pirítsd barnára. A spagettit főzd sós vízben pontosan a csomagoláson javasolt főzési ideig, szűrd le, majd forgasd bele a szalonnás-fokhagymás serpenyőbe. Vedd le a tűzről. A felvert tojást keverd össze a reszelt sajt háromnegyedével, a tejszínnel, sózd és borsozd. A keveréket öntsd rá a tésztára, és keverd össze gyors mozdulatokkal úgy, hogy a tojás éppen csak megdermedjen. Szórd rá a maradék sajtot, és tálald azonnal.

Második fogás (Secondi)

Mindezek után következnek a hús- vagy halételek, - leggyakrabban bárány vagy borjú, nyúl, esetleg valamilyen hosszan érlelt füstölt sonka. Meg kell jegyeznünk a hitetlenkedő magyar gyomrú olvasóink kedvéért, hogy ezekből egészen kis mennyiséget esznek, szinte csak az ízek kedvéért, és nem fogyasztanak hozzá köretet, legfeljebb egy kis salátát. Ha épp tengerparton vagyunk, a helyre jellemző halak is szerepelhetnek ebben a fogásban - egyszerűen elkészítve, hirtelen kisütve, egyfajta fűszerrel, és kizárólag frissen.

Édesség (Dolce)

A reggeli kávé mellé sietve elfogyasztott biscottikon (kekszeken) kívül az étkezések utolsó előtti felvonásaként is szerepel édesség. A leghíresebbek a krémes, tejszínes alapú, kanalazós fogások, mint a tiramisú, amely mascarpone sajttal és kávéval készül, vagy a panna cotta, amely tejszínből és zselatinból áll, no meg a végtelenül sokféle fagylalt. Egyedi alapanyagukból, a ricottából (a magyar túróra hasonlít) is készítenek krémeket, pudingokat. Igazi olasz családoknál torták, gyümölcsös rácsos sütemények, ünnepekkor pedig különleges kalácsok kerülnek az asztalra, mint például a húsvéti colomba, amely aszalt gyümölcsökkel és egész napon át tartó kelesztéssel készül.

Zabaglione (Borhabkrém)

Hozzávalók (4 személyre):
12 tojássárgája
10 dkg cukor
1 csipet fahéj
4 dl Marsala (olasz desszertbor, ma már hipermarketekben, delicatessekben megtalálod)
1 kis pohár rum

A tojássárgákat verd fel, mindaddig, míg lényegében fehér nem lesz. Szórd bele a fahéjat a Marsalába, add hozzá a rumot, majd fokozatosan öntsd őket a felvert tojáshoz. A keveréket tedd fémtálba, és állítsd kis lángon gőzfürdőbe, keverd simára, majd merd 4 szép üveg desszertes tálba, és hűtsd le jól.

Gyümölcsök és kávé (Frutta e Caffé)

Az édességet akár fel is cserélhetik a gyümölccsel - ez általában az idénynek és a helynek megfelelő -, a kávé azonban elhagyhatatlan. Az olasz kávékultúra külön rovatot érdemelne, annyira sokféle, és mindegyik formájában tökéletes: az étkezés lezárása azonban csakis egy igazi, méregerős espresso lehet, amely ha csak egy kortynyi is, úgy felpezsdít, hogy akár elölről is kezdhetjük a menüt.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: ősök szokásait, északi Triesztben, pizza szülőhelyéig, alapanyagok frissességéhez, nagymamák receptjeihez, olasz étkezés,

Vacsora csata
Szerednyei Béla receptjei 2009-08-26 21:37 Előétel: Insalata caprese Hozzávalók: mozzarella olívabogyó (fekete, zöld) cipribogyó paradicsom ruccola Fűszerek: oregano bazsalikom só fokhagyma olívaolaj szójaszósz Elkészítési mód: A hozzávalókat összevágom, szépen elrendezzük a tányérokon, fűszerezzük és hidegen tálaljuk Főétel: Mangalica nyárs és süllő grillezve Balatoni ...
jjanosne jjanosne
Vacsora csata
Szerednyei Béla receptjei Előétel: Insalata caprese Hozzávalók: mozzarella olívabogyó (fekete, zöld) cipribogyó paradicsom ruccola Fűszerek: oregano bazsalikom só fokhagyma olívaolaj szójaszósz Elkészítési mód: A hozzávalókat összevágom, szépen elrendezzük a tányérokon, fűszerezzük és hidegen tálaljuk Főétel: Mangalica nyárs és süllő grillezve Balatoni fogasbatyu Hozzávalók: 1 kg ...
jjanosne jjanosne
Süti ajánló
Mascarponés gesztenyetorta grimilda
Túrós rétes 2. bubszi
Kakaós-olajos tortalap klerierzsi
Zita szelet recept horvathnemagdi
Tiramisu horvathnemagdi
Zúzmarás szelet majus55
Fánk recept 1955viki
Likőrös-kávés forró csoki jupiter21
Tarka joghurttorta bubszi
***habos***almás***SÜTI*** bubszi
Szárnyas receptek
Brokkolis pulyka veronika74
Kicsontozott töltött pecsenyek bubszi
Karácsonyi pulykasült bodaaniko
Csirkemell gyümölcsmártásban groszmadel
Grillezett csirkemell zöldbabo klara50
Tárkonyos raguleves 1vargaildyko
Csirkés szendvicstekercs bulac57
Tepsis csirkecsoda bozsanyinemanyi
Recept jjanosne
Csirke mandulával skorpiolilike
Marhából készült ételek
Részeges marhasült bubszi
Káposztás tál marhahússal és s bubszi
Bolognai spagetti... szelidszeder
Olasz fasírt rochlitzne
Debreceni tokány 1. bubszi
Marhatokány 1. bubszi
Rakott hús bubszi
Főtthúsos krumplisaláta bubszi
Gombás marhaszelet recept gonda_katalin
Csomboros-káposztás marha 1vargaildyko
Sertésből készült ételek
Kínai gombás sertésragu horvathnemagdi
Receptek horvathnemagdi
Felvidéki madárkák ! ibolya58
Balti okroska ! ibolya58
Háromszéki komaleves bubszi
Gazdag leves darált hússal rochlitzne
Császár pogácsa bubszi
sült babos egytál anna5971
H betűs receptek horvathnemagdi
Sertés borda... bokodi53
Halból készült ételek
Halpaprikás bográcsban. bubszi
Pisztráng elzászi módra bubszi
Sült keszeg tejfelben peterimajoridozsahe
Füstölt lazacos tészta klerierzsi
Spenótos túrógaluska suzymama
Révfalusi regős halászlé 3. bubszi
Savanyú hal bubszi
Egyszerü nyári leves... gaby13
Retró sült hekk grimilda
Bácskai halászlé bubszi
Vad ételek
Lapcsánka erdész módra bubszi
Őzérmék erdei gombamártással horvathnemagdi
Kisalföldi vaddisznópörkölt recept kovacs_zsoka
Fácán tejszínnel klerierzsi
Nyúlpörkölt bubszi
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
Nagy emberek kedvenc étkei bulac57
Őzpörkölt vadász módra bordat
Vadragu kemencézett almában rochlitzne
Recept rakosferenc
Spagetti ajánló
Rakott tészta nnpapszi
Pörkölt másként (tepsiben sütve) horvathnemagdi
Stroganoff sertéstokány veronika74
Parajos spagetti recept boszorlany
Toszkán spagetti gigi55
Zöld csütörtök - Népi szokás maroka
Bolognai spagetti recept jamborlulu
Ildykó rakott husi recije gabfe
Zöldséges tészta moncsika77
Bolognai spagetti suzymama
Pizza receptek
Négysajtos pizza veronika74
Házi pizza zsokanita
Mini-pizza horvathnemagdi
Csíkos csokitorta horvathnemagdi
Pizza recept aranyag
Graham-Lisztes Pizza Tészta 1vargaildyko
Tejföl gomba kukorica pizza horvathnemagdi
Kenyer keszites relisisi
Füstös expressz pizza tekercs recept jamborlulu
Török-pizza horvathnemagdi
Hamburger receptek
Sajtburger veronika74
Diós-meggyes piskóta horvathnemagdi
Hamburger pulykahússal suzymama
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Házi hamburger recept gonda_katalin
Sajtburgerleves recept roanna
Sajtos hamburger bubszi
Hamburger zsemle recept toth_beata
A szója kloppenburg
Csirke hamburger cajun módra bubszi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU