Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Az olasz lakoma
Az olasz lakoma

Egy itáliai vacsora olyan, mint maga az olasz élet: ízes, színes, hosszú - egyszerű, mégis utánozhatatlan. Életérzés és receptek.

Olaszországban minden étel őrzi az ősök szokásait, származási helyének történetét, népének karakterét. Itália 19 megyéjének különböző a történelme, mások a tájai, így szokásaik, kultúrájuk és ételeik is eltérnek egymástól. Szicíliában arab eredetű, míg az északi Triesztben osztrák, sőt magyar származású ételeket is találhatunk.
Így sokan azt vallják: olasz konyha lényegében nem létezik. Legszívesebben azt ajánlanám mindenkinek: utazzon végig Itália csizmáján, és kóstolja meg Trentinóban a polentát, Milánóban a risottót, Lombardiában a kekszeket, egészen addig, míg le nem ér a pizza szülőhelyéig, Nápolyig, ám közben ne felejtse el belevetni magát a borok, tészták, sajtok és fagylaltok kavalkádjába.

Vannak elemek, amelyek mégis összekötik a 19 darabkát: mindenütt ragaszkodnak az alapanyagok frissességéhez és elsőrangú minőségéhez, a nagymamák receptjeihez, no meg a hosszú, ötfogásos vacsorákhoz. Az olasz étkezés az ókoriak végtelen hosszú lakomáinak hagyományához hű: elnyújtott rítus, mindenütt megváltoztathatatlan, ám mindenütt egyedi szokásokkal és renddel szabályozva.

Az előételek (Antipasti)

Sok más kultúra előételeivel ellentétben az olaszokéi - már csak az utánuk következő négy fogás elfogyaszthatósága érdekében is - a szó szoros értelmében étvágygerjesztők. Azaz valóban annyira ínycsiklandók és könnyűek, hogy az ember csak éhesebb lesz tőlük. Egyszerű recepteken alapulnak, így titkuk csakis a legjobb minőségű alapanyagban rejlik. Az Insalata Caprese csak paradicsomból, mozzarellából és fűszerekből áll ugyan, mégis csak akkor az igazi, ha olasz paradicsomból és nápolyi, bivalytejből készült sajtból állítják össze. Igazi étvágycsináló a sonkás sárgadinnye és a bruschetta is, pedig előbbi nem áll másból, mint amit a neve rejt (sárgadinnye nyers füstölt sonka szeletekkel), utóbbi pedig egyszerű fokhagymás pirítós olívaolajjal, bazsalikommal és némi zöldséggel. A tengerparti városok kedvenc előételei a tenger gyümölcsei: kagylók, osztriga, szardella, rákok: az alapelv itt is az egyszerűség és a frissesség - éppen csak megfőzik vagy megsütik, és a lehető legegyszerűbben fűszerezik az ott kihalászott herkentyűket.

Első fogás (Primi)

Ami az egész világnak eszébe jut az olasz gasztronómiáról, az valójában csak a nyitánya egy egész zenekari műnek. Ami egyszerű, mártással nyakon öntött tésztának tűnik, annak minden városban és otthonban megvan a hagyománya és titkos hozzávalója. Az egyszerűség azonban ez esetben is gondossággal és friss alapanyagokkal ellensúlyozódik. Az eredeti, hagyományőrző konyhákban maguk gyúrják és főzik ki a tésztát, amely az általunk ismert fajtákon túl száz meg százféle különböző formát ölthet. Lehetnek töltöttek, mint a tortellini vagy a cannelloni, fűszerekkel festettek, apró szeműek, hosszúak vagy egészen nagyok is. A mártások, avagy súgók aszerint különböznek, hogy paradicsomos, tejszínes vagy egyszerűen olajos alapúak. Általában egyfajta hagymát, egyfajta zöldséget, egyfajta zöld fűszert és sajtot választanak hozzá - és az sem mindegy, hogy olajjal, szalonnával vagy vajjal készítik el őket. Bizonyos alapanyagok csak bizonyosokkal járhatnak együtt - ám ezek a szabályok az idegen számára gyakran követhetetlenek. És akkor még nem is beszéltünk a gombócokról (gnocchi), amelyek a mi nudlinknak felelnek meg, csak éppen paradicsomos vagy sajtos-tejszínes mártással kínálják őket.

Spaghetti alla Carbonara (Spagetti Szénégetőné módra)

Hozzávalók:
4 dkg parmezánsajt (frissen lereszelve)
4 dkg pecorino
2 tojás
1 dl tejszín
40 dkg spagetti
3 dkg vaj
10 dkg húsos szalonna
1 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors

A szalonnát és a fokhagymát vágd apró darabokra. Egy öblös serpenyőben olvassz vajat, és süsd ki rajta a szalonnát, majd add hozzá a fokhagymát, és pirítsd barnára. A spagettit főzd sós vízben pontosan a csomagoláson javasolt főzési ideig, szűrd le, majd forgasd bele a szalonnás-fokhagymás serpenyőbe. Vedd le a tűzről. A felvert tojást keverd össze a reszelt sajt háromnegyedével, a tejszínnel, sózd és borsozd. A keveréket öntsd rá a tésztára, és keverd össze gyors mozdulatokkal úgy, hogy a tojás éppen csak megdermedjen. Szórd rá a maradék sajtot, és tálald azonnal.

Második fogás (Secondi)

Mindezek után következnek a hús- vagy halételek, - leggyakrabban bárány vagy borjú, nyúl, esetleg valamilyen hosszan érlelt füstölt sonka. Meg kell jegyeznünk a hitetlenkedő magyar gyomrú olvasóink kedvéért, hogy ezekből egészen kis mennyiséget esznek, szinte csak az ízek kedvéért, és nem fogyasztanak hozzá köretet, legfeljebb egy kis salátát. Ha épp tengerparton vagyunk, a helyre jellemző halak is szerepelhetnek ebben a fogásban - egyszerűen elkészítve, hirtelen kisütve, egyfajta fűszerrel, és kizárólag frissen.

Édesség (Dolce)

A reggeli kávé mellé sietve elfogyasztott biscottikon (kekszeken) kívül az étkezések utolsó előtti felvonásaként is szerepel édesség. A leghíresebbek a krémes, tejszínes alapú, kanalazós fogások, mint a tiramisú, amely mascarpone sajttal és kávéval készül, vagy a panna cotta, amely tejszínből és zselatinból áll, no meg a végtelenül sokféle fagylalt. Egyedi alapanyagukból, a ricottából (a magyar túróra hasonlít) is készítenek krémeket, pudingokat. Igazi olasz családoknál torták, gyümölcsös rácsos sütemények, ünnepekkor pedig különleges kalácsok kerülnek az asztalra, mint például a húsvéti colomba, amely aszalt gyümölcsökkel és egész napon át tartó kelesztéssel készül.

Zabaglione (Borhabkrém)

Hozzávalók (4 személyre):
12 tojássárgája
10 dkg cukor
1 csipet fahéj
4 dl Marsala (olasz desszertbor, ma már hipermarketekben, delicatessekben megtalálod)
1 kis pohár rum

A tojássárgákat verd fel, mindaddig, míg lényegében fehér nem lesz. Szórd bele a fahéjat a Marsalába, add hozzá a rumot, majd fokozatosan öntsd őket a felvert tojáshoz. A keveréket tedd fémtálba, és állítsd kis lángon gőzfürdőbe, keverd simára, majd merd 4 szép üveg desszertes tálba, és hűtsd le jól.

Gyümölcsök és kávé (Frutta e Caffé)

Az édességet akár fel is cserélhetik a gyümölccsel - ez általában az idénynek és a helynek megfelelő -, a kávé azonban elhagyhatatlan. Az olasz kávékultúra külön rovatot érdemelne, annyira sokféle, és mindegyik formájában tökéletes: az étkezés lezárása azonban csakis egy igazi, méregerős espresso lehet, amely ha csak egy kortynyi is, úgy felpezsdít, hogy akár elölről is kezdhetjük a menüt.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: ősök szokásait, északi Triesztben, pizza szülőhelyéig, alapanyagok frissességéhez, nagymamák receptjeihez, olasz étkezés,

Vacsora csata
Szerednyei Béla receptjei 2009-08-26 21:37 Előétel: Insalata caprese Hozzávalók: mozzarella olívabogyó (fekete, zöld) cipribogyó paradicsom ruccola Fűszerek: oregano bazsalikom só fokhagyma olívaolaj szójaszósz Elkészítési mód: A hozzávalókat összevágom, szépen elrendezzük a tányérokon, fűszerezzük és hidegen tálaljuk Főétel: Mangalica nyárs és süllő grillezve Balatoni ...
jjanosne jjanosne
Vacsora csata
Szerednyei Béla receptjei Előétel: Insalata caprese Hozzávalók: mozzarella olívabogyó (fekete, zöld) cipribogyó paradicsom ruccola Fűszerek: oregano bazsalikom só fokhagyma olívaolaj szójaszósz Elkészítési mód: A hozzávalókat összevágom, szépen elrendezzük a tányérokon, fűszerezzük és hidegen tálaljuk Főétel: Mangalica nyárs és süllő grillezve Balatoni fogasbatyu Hozzávalók: 1 kg ...
jjanosne jjanosne
Süti ajánló
Csokifondü veronika74
Vacsoracsata-Desszert-2. veronika74
Serpenyős császármorzsa groszmadel
Receptek horvathnemagdi
Palacsinta alaprecept toth_beata
Orosz krémtorta recept toth_beata
RaKoTT CSiRKePÁSTÉTOM bubszi
Rigó Jancsi agimami7
Sütőtökös finomságok snibolya
Nagyon gesztenyés klementinagidro
Szárnyas receptek
Barackhab recept kannalidia
Kacsamáj paradicsommal és rochlitzne
Zöldbabbal töltött paprika 1vargaildyko
Göngyölt csirkemell szilvával bubszi
Májgaluskaleves basikele
Sajtban forgatott, csirkemell jupiter21
Csirkemell fűszeres tésztában bubszi
Tejben főtt sertéshús bulac57
Házi szárnyas májkrém suzymama
Marhából készült ételek
Lencsével párolt marhacomb gabfe
Roston sült kolbászkák bubszi
Recept... rochlitzne
Birkapörkölt nokedlival recept jamborlulu
Húsimádó rakott tészta mediterrán ízekkel reifregina
LEVES AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Empanadas horvathnemagdi
Erdélyi rakott káposzta bubszi
Húsgolyók meglepetés aszalt gyümölccsel 1vargaildyko
Vadasan készített hús horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
dunai pecsenye ibolya58
Pörkölt recept jamborlulu
Epekíméló diéta! drkerekesmaria
Káposztás csülök dödöllével klara50
Egybesült karaj kolbásztöltelékkel recept toth_beata
Brassói aprópecsenye ancus56
Cipóban sült csülök veronika74
Erdélyi rakott káposzta 3. bubszi
Gesztenyével töltött pulyka tundihugi
Reform töltött káposzta horvathnemagdi
Halból készült ételek
Bajai halászlé 2. bubszi
Füstölt sajttal töltött pisztráng jozsef_olah_9843
Vacsoracsata-Főétel-Győzi veronika74
Amur, busa roston bubszi
Vajas pisztráng bubszi
Levesek. ilse
Pisztráng Choron* módra bubszi
Datolyás ponty bubszi
Harcsa kékre főzve bubszi
Paksi halászlé 2. bubszi
Vad ételek
Recept jjanosne
Almás-gombás vadragu bulac57
PINCEPÖRKÖLT (recept gyűjtemény a netről) yaskane
Vadhús horvathnemagdi
Fácánsült lilikonyhaja
Fácánleves rochlitzne
Almával töltött fácán bulac57
Fácánleves reifregina
vörösboros szarvasragu.... ibolya58
Miklós, Miksa, Mikulás horvathnemagdi
Spagetti ajánló
Tepsis bolognai penne recept jamborlulu
Tárkonyos harcsa rakosferenc
Bolognai spagetti recept jamborlulu
szénhidrát napra faciendum
Tonhalas-fenyőmagos spagetti veronika74
Májas spagetti bubszi
Olasz csirkegulyás klerierzsi
Caesar csirkesaláta tésztával klara50
Spagetti friss sajtmártással bulac57
Finom falatok piroska0101
Pizza receptek
pizzás kiflik anna5971
Paleo pizza (liszt mentes) bkisseva
Pizzák kloppenburg
Pizza-tészta, II. bubszi
Lala kifli yaskane
házi rétes faciendum
Pizzás tekergők kicsit másképp nnpapszi
Káposztás-sonkás pizzatöltelék bubszi
5 mennyei pizza grimilda
Önbizalom................. .... bajuszpapi
Hamburger receptek
Óriás hamburger angyalka___
Nagytakarítás! - Energizáló juditmama
Házi készítésű hamburger recept baggesz20
Hamburger horvathnemagdi
mustár készítése házilag irmus
Házi hamburger recept gonda_katalin
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Sajtos hamburger recept kovacs_zsoka
Hamburger zsemle, puffancs akiram45
Kevés munkával horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU