Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Az olasz lakoma
Az olasz lakoma

Egy itáliai vacsora olyan, mint maga az olasz élet: ízes, színes, hosszú - egyszerű, mégis utánozhatatlan. Életérzés és receptek.

Olaszországban minden étel őrzi az ősök szokásait, származási helyének történetét, népének karakterét. Itália 19 megyéjének különböző a történelme, mások a tájai, így szokásaik, kultúrájuk és ételeik is eltérnek egymástól. Szicíliában arab eredetű, míg az északi Triesztben osztrák, sőt magyar származású ételeket is találhatunk.
Így sokan azt vallják: olasz konyha lényegében nem létezik. Legszívesebben azt ajánlanám mindenkinek: utazzon végig Itália csizmáján, és kóstolja meg Trentinóban a polentát, Milánóban a risottót, Lombardiában a kekszeket, egészen addig, míg le nem ér a pizza szülőhelyéig, Nápolyig, ám közben ne felejtse el belevetni magát a borok, tészták, sajtok és fagylaltok kavalkádjába.

Vannak elemek, amelyek mégis összekötik a 19 darabkát: mindenütt ragaszkodnak az alapanyagok frissességéhez és elsőrangú minőségéhez, a nagymamák receptjeihez, no meg a hosszú, ötfogásos vacsorákhoz. Az olasz étkezés az ókoriak végtelen hosszú lakomáinak hagyományához hű: elnyújtott rítus, mindenütt megváltoztathatatlan, ám mindenütt egyedi szokásokkal és renddel szabályozva.

Az előételek (Antipasti)

Sok más kultúra előételeivel ellentétben az olaszokéi - már csak az utánuk következő négy fogás elfogyaszthatósága érdekében is - a szó szoros értelmében étvágygerjesztők. Azaz valóban annyira ínycsiklandók és könnyűek, hogy az ember csak éhesebb lesz tőlük. Egyszerű recepteken alapulnak, így titkuk csakis a legjobb minőségű alapanyagban rejlik. Az Insalata Caprese csak paradicsomból, mozzarellából és fűszerekből áll ugyan, mégis csak akkor az igazi, ha olasz paradicsomból és nápolyi, bivalytejből készült sajtból állítják össze. Igazi étvágycsináló a sonkás sárgadinnye és a bruschetta is, pedig előbbi nem áll másból, mint amit a neve rejt (sárgadinnye nyers füstölt sonka szeletekkel), utóbbi pedig egyszerű fokhagymás pirítós olívaolajjal, bazsalikommal és némi zöldséggel. A tengerparti városok kedvenc előételei a tenger gyümölcsei: kagylók, osztriga, szardella, rákok: az alapelv itt is az egyszerűség és a frissesség - éppen csak megfőzik vagy megsütik, és a lehető legegyszerűbben fűszerezik az ott kihalászott herkentyűket.

Első fogás (Primi)

Ami az egész világnak eszébe jut az olasz gasztronómiáról, az valójában csak a nyitánya egy egész zenekari műnek. Ami egyszerű, mártással nyakon öntött tésztának tűnik, annak minden városban és otthonban megvan a hagyománya és titkos hozzávalója. Az egyszerűség azonban ez esetben is gondossággal és friss alapanyagokkal ellensúlyozódik. Az eredeti, hagyományőrző konyhákban maguk gyúrják és főzik ki a tésztát, amely az általunk ismert fajtákon túl száz meg százféle különböző formát ölthet. Lehetnek töltöttek, mint a tortellini vagy a cannelloni, fűszerekkel festettek, apró szeműek, hosszúak vagy egészen nagyok is. A mártások, avagy súgók aszerint különböznek, hogy paradicsomos, tejszínes vagy egyszerűen olajos alapúak. Általában egyfajta hagymát, egyfajta zöldséget, egyfajta zöld fűszert és sajtot választanak hozzá - és az sem mindegy, hogy olajjal, szalonnával vagy vajjal készítik el őket. Bizonyos alapanyagok csak bizonyosokkal járhatnak együtt - ám ezek a szabályok az idegen számára gyakran követhetetlenek. És akkor még nem is beszéltünk a gombócokról (gnocchi), amelyek a mi nudlinknak felelnek meg, csak éppen paradicsomos vagy sajtos-tejszínes mártással kínálják őket.

Spaghetti alla Carbonara (Spagetti Szénégetőné módra)

Hozzávalók:
4 dkg parmezánsajt (frissen lereszelve)
4 dkg pecorino
2 tojás
1 dl tejszín
40 dkg spagetti
3 dkg vaj
10 dkg húsos szalonna
1 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors

A szalonnát és a fokhagymát vágd apró darabokra. Egy öblös serpenyőben olvassz vajat, és süsd ki rajta a szalonnát, majd add hozzá a fokhagymát, és pirítsd barnára. A spagettit főzd sós vízben pontosan a csomagoláson javasolt főzési ideig, szűrd le, majd forgasd bele a szalonnás-fokhagymás serpenyőbe. Vedd le a tűzről. A felvert tojást keverd össze a reszelt sajt háromnegyedével, a tejszínnel, sózd és borsozd. A keveréket öntsd rá a tésztára, és keverd össze gyors mozdulatokkal úgy, hogy a tojás éppen csak megdermedjen. Szórd rá a maradék sajtot, és tálald azonnal.

Második fogás (Secondi)

Mindezek után következnek a hús- vagy halételek, - leggyakrabban bárány vagy borjú, nyúl, esetleg valamilyen hosszan érlelt füstölt sonka. Meg kell jegyeznünk a hitetlenkedő magyar gyomrú olvasóink kedvéért, hogy ezekből egészen kis mennyiséget esznek, szinte csak az ízek kedvéért, és nem fogyasztanak hozzá köretet, legfeljebb egy kis salátát. Ha épp tengerparton vagyunk, a helyre jellemző halak is szerepelhetnek ebben a fogásban - egyszerűen elkészítve, hirtelen kisütve, egyfajta fűszerrel, és kizárólag frissen.

Édesség (Dolce)

A reggeli kávé mellé sietve elfogyasztott biscottikon (kekszeken) kívül az étkezések utolsó előtti felvonásaként is szerepel édesség. A leghíresebbek a krémes, tejszínes alapú, kanalazós fogások, mint a tiramisú, amely mascarpone sajttal és kávéval készül, vagy a panna cotta, amely tejszínből és zselatinból áll, no meg a végtelenül sokféle fagylalt. Egyedi alapanyagukból, a ricottából (a magyar túróra hasonlít) is készítenek krémeket, pudingokat. Igazi olasz családoknál torták, gyümölcsös rácsos sütemények, ünnepekkor pedig különleges kalácsok kerülnek az asztalra, mint például a húsvéti colomba, amely aszalt gyümölcsökkel és egész napon át tartó kelesztéssel készül.

Zabaglione (Borhabkrém)

Hozzávalók (4 személyre):
12 tojássárgája
10 dkg cukor
1 csipet fahéj
4 dl Marsala (olasz desszertbor, ma már hipermarketekben, delicatessekben megtalálod)
1 kis pohár rum

A tojássárgákat verd fel, mindaddig, míg lényegében fehér nem lesz. Szórd bele a fahéjat a Marsalába, add hozzá a rumot, majd fokozatosan öntsd őket a felvert tojáshoz. A keveréket tedd fémtálba, és állítsd kis lángon gőzfürdőbe, keverd simára, majd merd 4 szép üveg desszertes tálba, és hűtsd le jól.

Gyümölcsök és kávé (Frutta e Caffé)

Az édességet akár fel is cserélhetik a gyümölccsel - ez általában az idénynek és a helynek megfelelő -, a kávé azonban elhagyhatatlan. Az olasz kávékultúra külön rovatot érdemelne, annyira sokféle, és mindegyik formájában tökéletes: az étkezés lezárása azonban csakis egy igazi, méregerős espresso lehet, amely ha csak egy kortynyi is, úgy felpezsdít, hogy akár elölről is kezdhetjük a menüt.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: ősök szokásait, északi Triesztben, pizza szülőhelyéig, alapanyagok frissességéhez, nagymamák receptjeihez, olasz étkezés,

Vacsora csata
Szerednyei Béla receptjei 2009-08-26 21:37 Előétel: Insalata caprese Hozzávalók: mozzarella olívabogyó (fekete, zöld) cipribogyó paradicsom ruccola Fűszerek: oregano bazsalikom só fokhagyma olívaolaj szójaszósz Elkészítési mód: A hozzávalókat összevágom, szépen elrendezzük a tányérokon, fűszerezzük és hidegen tálaljuk Főétel: Mangalica nyárs és süllő grillezve Balatoni ...
jjanosne jjanosne
Vacsora csata
Szerednyei Béla receptjei Előétel: Insalata caprese Hozzávalók: mozzarella olívabogyó (fekete, zöld) cipribogyó paradicsom ruccola Fűszerek: oregano bazsalikom só fokhagyma olívaolaj szójaszósz Elkészítési mód: A hozzávalókat összevágom, szépen elrendezzük a tányérokon, fűszerezzük és hidegen tálaljuk Főétel: Mangalica nyárs és süllő grillezve Balatoni fogasbatyu Hozzávalók: 1 kg ...
jjanosne jjanosne
Süti ajánló
Kevert túrós sütemény grimilda
Citromos krémes recept kovacs_zsoka
Almával töltött waffel három horvathnemagdi
Birsalma krémleves suzymama
Fehér fenyők bubszi
Csíkos csokis csemege skorpiolilike
Brazil krémes bozsanyinemanyi
Sárgabarack-lekváros rácsos linzer horvathnemagdi
Csokoládés szalámi tundihugi
Epres puding kehely horvathnemagdi
Szárnyas receptek
Lúgosítás egyszerű lépésekben klementinagidro
SZALONNÁS pulykaSÜLT bubszi
E-mailba kaptam! jjanosne
7 legjobb sós és édes pite grimilda
Hortobágyi palacsinta recept boszorlany
Hamis bakonyi pulyka alsócomb, rövid csőtésztával recept jamborlulu
Csirke spanyol módra ujjozsef
JÚLIA ÜNNEPI HIDEG levese bubszi
Citromos becsinált-csirke bubszi
Tárkonyos karfiolbecsinált leves suzymama
Marhából készült ételek
Sült pulykamell gyümölcsmártás bubszi
Erőleves 1vargaildyko
kakukkfű faciendum
Bográcsgulyás 1vargaildyko
Palócleves 2. horvathnemagdi
T betűs receptek horvathnemagdi
Vörösboros marhapörkölt 1vargaildyko
***darált**HÚSOS**PITE*** bubszi
Marhanyelv tormakrémmel bubszi
Marhahústekercs mustármártássa bulac57
Sertésből készült ételek
Makaróni hússal lerakva bubszi
Tepsis káposzta csibi52
POLENTA Kukoricakása bubszi
Töltött paprika janoselek
K betűs receptek horvathnemagdi
Bajor töltött dagadó csibi52
Szüreti sertéscsülök bubszi
brassói káposzta ibolya58
Édes- fűszeres oldalas recept boszorlany
Sertéskocsonya más módon klerierzsi
Halból készült ételek
Lazacos tojáskrém suzymama
Recept jjanosne
Halkolbász készítése maroka
a tenger gyumolcsei sajtszozba sallaine
Omega3 szuper receptek horvathnemagdi
csombor suzymama
Filézett vagy egész pisztráng bubszi
Tiszai halászlé 1. (szegedi) bubszi
Füstöltpisztráng leves 1vargaildyko
Dióbundában sült ponty: ujjozsef
Vad ételek
Szarvasgulyás recept boszorlany
Nyúlpörkölt veronika74
Recept rakosferenc
Sz betűs receptek horvathnemagdi
fácán(pulyka)becsinált leves donaldduck
Párolt fürj zöld körettel bubszi
Vacsoracsata-Barbi-Főétel veronika74
x nagyuska
Szarvaspörkölt horvathnemagdi
Lazac görögös jellegű salátáva rochlitzne
Spagetti ajánló
Spagetti, sültpaprikával. tereza54
Fokhagymás spagetti tonhallal recept baggesz20
Olaszos töltött csirke bubszi
Nyári tonhalas spagetti bulac57
Tejszínes-sonkás-gombás bubszi
Paradicsomos húsgombóc horvathnemagdi
szénhidrát napra faciendum
Finom falatok piroska0101
Mennyei ízek - vegetáriánus ét andrilaszlone
]Gombás-sárgarépás-kukoric ás s margareta51
Pizza receptek
angyalok konyhája faciendum
Csirkemájas rátét bubszi
Pizza parnacskak margareta51
Stahl konyhája agimami7
Mindentudó kalácstészta bubszi
Sonkás-gombás-kukoricás pizza horvathnemagdi
Törökös pizza horvathnemagdi
Édesen és sósan egyaránt nagy kedvenc horvathnemagdi
Paradicsomos-füstölt kolbászos pizza recept boszorlany
pizza jutka31
Hamburger receptek
Szendvics, a 250 éves sikerdarab horvathnemagdi
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
Csirkeburger recept jamborlulu
Vegetáriánus hamburger moncsika77
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Kolbászos hamburger horvathnemagdi
Sajtburger veronika74
Házi hamburger grimilda
Hamburger baratnu
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU