Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Szendvics, a 250 éves sikerdarab
Szendvics, a 250 éves sikerdarab

Reggelire, uzsonnára, kirándulásra, piknikre, társasági összejövetelre - mindig sikerdarab a szendvics. Elkészítésében aligha akad változatosabb gyors fogás - készüljön kezdők konyhájában vagy kerüljön ki mesterszakácsok keze alól: a szendvics nem csupán gyors és praktikus, esetleg rafinált összeállítású vagy épp igazi klasszikus, lehet hideg, kikerülhet a sütőből, a grill alól, készülhet nyitott vagy zárt formában - a világ minden táján lehet vele találkozni.
Kis szendvicstörténet

Jóllehet a szendvicshez hasonló fogások meglehetősen régről ismertek, az elnevezés - pontosabban annak első írott emlékei - 250 évvel ezelőttről maradtak fenn.

Piknikre is ideális az olasz szendvics, a tramezzini

Az első szendvicsszerűen tálalt étel a hagyományok szerint jóval korábbról eredeztethető, és az egyik leghíresebb ókori Talmud-tudós, Hillél rabbi (,,Az Öreg") nevéhez köthető. A babilóniai születésű, Jeruzsálemben tevékenykedő tudós a Kr.e. 1. században a hagyományos húsvéti vacsorára készítette el a két macesz (amely ekkoriban nagy valószínűséggel a maitól különböző, puha, inkább pitára emlékeztető, frissen sült, kelesztés nélküli kenyeret jelentett) között kínált, egyes források szerint dióval, mézzel kevert almából és keserű tormából, más források szerint báránysültből és tormából vagy egyéb keserű fűszernövényből álló, egyszerűen fogyasztható fogását. A Hillél-szendvicsként ma is kínált gyors étel ez utóbbi húsos variációt örökítette tovább.

A középkor folyamán a főúri lakomákon előszeretettel tálalták a különféle húsos fogásokat jókora kenyereken, jóllehet itt a kenyér inkább a szalvéta funkcióját töltötte be, amelyet immár húsok nélkül a szerencsés koldusok, illetve a lakomákon nyargalászó kutyák kaptak jutalomfalatként.

A 16. és 17. században igen közkedvelt fogás volt a külön névvel nem illetett hús (feltehetően sült) és kenyér, valamint a sajt és kenyér együttese, ez utóbbi többek között W. Shakespeare: A windsori víg nők című komédiájában is feltűnik.

A szendvics világkarrierjében azonban kétségkívül az elnevezésnek, és ebben a kenti Sandwich grófság IV. earljének, a minden bizonnyal kiváló képességekkel rendelkező John Montagunak (1718-92), valamint a hozzá köthető legendának volt meghatározó szerepe. Az államférfiként és diplomataként egyaránt komoly karriert magáénak tudható gróf, aki nem mellesleg Cook kapitány patrónusa is volt (a Cook által felfedezett atlanti-óceáni 11 szigetet is a lord iránti tiszteletből nevezte el Sandwich-szigeteknek), híres volt játékszenvedélyéről is. Halhatatlanná tulajdonképp ez tette, hisz kártyajáték közben nem egyszerű úgy falatozni, hogy a játékosnak az asztalt se kelljen elhagynia, és a keze is tiszta maradjon. Úgy tartják, Montagu hosszú órákat töltött a kártyaasztalnál játékostársaival, és egy ízben a kérésére készítette el szakácsa a két pirított kenyérszelet által közrefogott sós marhasültet, amelyet az első szendvicsként tartanak számon.

Az első szendvics méltán aratott sikert

1762. november 24-én Edward Gibbon angol történész és újságíró írta le először egy újság hasábjain a Sandwich szót abban az értelemben, ahogy ma világszerte használatos. Gibbon egy a kor arisztokraták és politikusok körében igen kedvelt klubban, a londoni ,,Cocoa Tree"-ben kóstolta, és elragadtatással számolt be az ott felszolgált hideg fogásról, melyet szendvicsnek nevezett. Rendszerint ettől az időponttól számítják tehát a hideg ételek máig legnépszerűbbjének születését, amely gyorsan az elfoglalt politikusok és játékosok kedvelt falatozni valója lett, majd a fogadásokon, bálokon, egyéb társasági étkezéseken is elnyerte helyét.

A 19. század folyamán Angliában az ötórai tea, valamint a piknikek elmaradhatatlan harapnivalójává lett, de a kontinens más országainak lakói is hamarosan hódolni kezdtek a szendvicskészítésnek és fogyasztásnak. A gyorsan iparosodó társadalom igényeihez remekül alkalmazkodó egyszerűen fogyasztható szendvics aztán hamarosan eljutott a tengerentúlra is.

Az USA-ban az Elisabeth Leslie neve alatt 1840-ben közreadott Directions for Cookery ('Főzési útmutató') című szakácskönyvben pl. a következő szendvics-recept szerepel:

Sonkás szendvics (Elizabeth Leslie útmutatása alapján)

,,Vágjunk néhány csinos szelet kenyeret, vékonyan vajazzuk meg, ízlés szerint kenjük meg egy kevés mustárral. Leheletvékonyra szelt főtt sonkaszeleteket helyezzünk a két kenyérszelet közé. Néhányat akár fel is tekerhetünk, vagy egyszerűen tálra rendezhetjük. Vacsorára vagy ebédre kínáljuk."

A 20. században pedig már világszerte kínáltak szendvicset a kávézók, bárok, bisztrók, pékségek, éttermek - és természetesen a háztartásokban is számos változat készült. A 21. század folyamán ez mit sem változott.

Egy ismerős szendvicsféle keletről: a falafel

Szendvicsek a világ minden tájáról

A zárt (vagyis két kenyérszelet által határolt) szendvicsek közül a sonkás, szalámis, kolbászos talán ma is a legnépszerűbbek idehaza. A vajjal, margarinnal vagy sokféle szendvicskrémmel vékonyan megkent kenyereket emellett keményre főtt tojáskarikák, salátalevelek, zöldségek, sajtok, időnként gyümölcsök is gazdagíthatják, sőt különféle péksütemények is képezhetik a szendvics alapját. Szinte csak a készítő fantáziája és ízlése (no meg pénztárcája) szab határokat a társításoknak.

A szendvicskultúrának is vannak olyan klasszikusai, amelyek étlapokon, szakácskönyvekben is gyakran szerepelnek - közülük néhányat, akár eredeti formájában is, biztosan érdemes elkészíteni odahaza!

A brit étkezési szokásokkal szinte összeforrt egyszerű uborkás szendvicsnek, amelyet a 19. századtól kezdve az ötórai teázás során szolgálnak fel, a világ számos táján vannak hívei.

Klasszikus uborkás szendvics

Falatnyi angol hangulat háromszög alakú szendvicsekkel

Hozzávalók (személyenként):
2 szelet puha fehér kenyér
vaj
hajszálvékony salátauborka-szeletek
kevés só

Elkészítés: A kenyérszeleteket vékonyan megkenjük vajjal, az uborkaszeleteket közéjük helyezzük, enyhén sózzuk. A kenyerek héját körben levágjuk, háromszög- vagy négyszög alakú nagyobb falatokra daraboljuk.
Hagyományosan tea mellé kínálják.

Bár a szendvics kedveltsége valóban határokon átívelő, a legtöbb újítással valószínűleg az Egyesült Államokban álltak elő leleményes szakácsok és kereskedők a 19- 20. század során.

Az 1800-as évek végén nagy valószínűséggel New York állam egyik kártyaklubjában tálalták fel az első klubszendvicset, amelynek ma már számos variációját készítik - nem csupán Amerika-szerte.

Az eredetinek tekintett receptúra két szelet enyhén pirított kenyérből állt, amelyet vékonyan megkentek majonézzel, majd sült pulyka- és pirított baconszeletekkel, paradicsom-, valamint hagymakarikákkal töltöttek meg. Akárcsak az uborkás szendvicset, a klubszendvicset is fehér kenyérből készítették, átlósan félbevágva kínálták. Bár napjainkban van, hogy mustár is kerül a kenyérre, és gyakran pulyka helyett vékonyra szeletelt marhasült lapul benne, sőt salátalevelekkel is gazdagítják - népszerűsége töretlen.

A klubszendvics külön kategóriáját képezi az ún. BLT-szendvics, amely a majonézzel vékonyan megkent pirított kenyérszeletek közé kerülő szalonna-saláta-paradicsom (angolul: bacon-lettuce-tomato) hármasáról nyerte el nevét. Ennek a 20. század első felétől ismert szendvicsnek (egyes források egy 1929-es szakácskönyv megjelenéséhez kötik) is számos modern változata ismert, a hagyományos sertésszalonnát néhol pulykaszalonna vagy egészségesebb főtt vagy sült szárnyas váltja fel.

Szintén a tengerentúlon rendelkezik komoly rajongótáborral a nálunk kevéssé ismert Reuben-szendvics. A vékony marhasonka-szeletekből, emmentáli típusú vagy más svájci sajttal, savanyú káposztával és fűszeres majonéz-, valamint paradicsommártás keverékével (ún. orosz dresszinggel), helyenként ezersziget öntettel gazdagon megrakott harapnivaló valójában melegszendvics.

Húsimádók kedvence a Reuben-szendvics

Névadója talán a litván származású, USA-ba kivándorolt Reuben Kulakovszkij lehetett, aki fűszeresként az 1920-as és 30-as években a nebraskai Blackstone Hotelben rendezett kártyapartikra alkotta meg és szállította ezt a gazdag szendvicset. Más források egy másik Reubenhez (a Németországból Amerikába emigrált Arnold Reubenhez) kötik a szendvics eredetét, aki New York-i híres delikát üzletében árusította a Rueben-szendvicset. Egy biztos, a kelet-európai ízek és az újvilág jóléte ötvöződik ebben a tartalmas szendvicsben, amelynek női változatát Rachel-szendvicsként tartják számon.

Rachel-szendvics

Hozzávalók (személyenként):
2 vékony szelet rozskenyér
10-15 dkg vékonyra szeletelt főtt marhahús (nem sonka!)
2 szelet emmentáli vagy hozzá hasonló svájci sajt
5 dkg savanyú káposzta
1-2 kanál ezer sziget öntet
kevés vaj

Elkészítés: A rozskenyereket vékonyan megkenjük vajjal, az egyikre halmozzuk a vékony marhaszeleteket, valamint a savanyú káposztát, meglocsoljuk az öntettel, beborítjuk a sajtszeletekkel, végül ráhelyezzük a másik kenyérszeletet. Forró sütőben addig pirítjuk, míg a sajt megolvad. Azonnal tálaljuk!

A Rachel-szendvics mindössze abban különbözik a Ruebentől, hogy sonka helyett főtt marhával készül - rendszerint mindkettőbe tetemes mennyiségű hús kerül, gyakran akár 20-25 dkg is. Jó étvágyúaknak is bőséges lakoma, bármely változatban is kerül a tányérokra!

A hamburgerről és hotdogról, mint a nyugati kultúra sokat vitatott szendvicseiről és azok 20. századi diadalútjáról, majd kritikájáról akár külön értekezést lehetne írni. Sokan emlékezhetnek még a hamburgereiről nevezetes gyorsétterem-lánc első magyarországi üzletének megnyitására, valamint arra, hogy az ott kínált szendvicsekkel járó feltételezett életérzésből hányan szerettek volna részesülni.

Nem csak gyorsétteremben készülhet hamburger

Az amerikai kontinensről indult hódító útra egy lényegesen egészségesebb szendvics is. A mexikói eredetű búza- vagy kukoricalisztből sütött lapos kenyérből, a tortillából készül a grillen átforrósított szendvics, a quesadilla [keszadijja], vagy az egyszerűen feltekert tortilla-szendvics. Sok változata ismert, egyik leggyakoribb tölteléke az avokádó, vagy a belőle készült fűszeres krém, a guacamole.

Színes zöldségekkel töltve - laktató és egészséges is a tortilla-szendvics Színes zöldségekkel töltve - laktató és egészséges is a tortilla-szendvics

Az európai szendvicsek közül az egyik legismertebb nem csupán Olaszország kedvence, a torinói eredetű tramezzini (egyes számban tramezzino), jórészt két szelet héj nélküli, majonézzel vékonyan megkent toast kenyérből készül. Tölthetik sonkával, salátákkal, sajttal, zöldségfélékkel, tenger gyümölcseivel, pirított gombával és számos egyéb finomsággal.

Az összeállított szendvicset van, ahol kissé megpirítják (egyes vélemények szerint így az igazi: ha a sajt kissé megolvad a kenyérszeletek között), de van, ahol ez el is marad - átlósan félbevágva, kézzel is könnyen fogyasztható jellegzetes háromszögformában kínálják bárokban, utcai standokon, gyakran zöldségekkel. A népszerűségét mutatja, hogy közértek polcain, csinos dobozokban is találkozhat vele bárki - ma már nem túlzás: világszerte.

A franciák jellegzetes szendvicse croque [krok] vagy croque monsieur [krok möszjő] néven is ismert. Eredetileg ez is csupán emmentáli sajtból és sonkából álló két kenyérszelet volt, amelyet sütőben vagy serpenyőben kissé megpirítottak, később elterjedt a bechamellel gazdagított változata is - sokan ezt ismerik croque monsieur-ként. Talán az egyenlőséget szem előtt tartva megszületett a női változat, a croque madame is, amely abban különbözik a croque monsieur-től, hogy a már pirított, kész szendvics tetejére - kalapként - kerül egy tükörtojás.

Tartalmas reggeli is lehet a croque madame friss salátával

Természetesen számos hideg szendvics készül Franciaországban is baguette-ből, amelybe a füstölt halaktól a sokféle sajton át a zöldségekig számos finomság kerülhet.

A Kelet-Mediterráneum legnépszerűbb szendvicse a pitakenyérben kínált gyros, és húsmentes változata, csicseriborsó fasírtos pitaszendvics, a falafel.

Ázsiában rendszerint lapos kenyérből, Indiában pl. rotiból, naanból készülnek a szendvicsek - és a kultúrák egymásra hatásának köszönhetően a világ bármely pontján megtalálható a szendvicsek végeláthatatlan sora.

A büféasztalokra kerülő nyitott, falatnyi szendvicsek, úgynevezett kanapék (canapé) alapja sok helyen ma gyakran nem is kenyér, péksütemény, hanem frissen sült pizza- vagy vajastészta, és olyan töltelékkompozíciók kerülnek bele, amelyek ellenállhatatlanná teszik a minden igényt kielégítő választékot.

Szendvicsek e vendégváró falatkák is

A szendvics kalandos története és megszámlálhatatlan fajtája is jelzi: olyan gyors étel, amely vélhetően még hosszú ideig meghatározza a gasztronómia minden szegmensét.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: Egyesült Államokban, Reuben Kulakovszkij, Blackstone Hotelben, Németországból Amerikába, Arnold Reubenhez, grill alól,

A fáraók gyógyszertára
városi levegő miatt bárkinél megjelenhet. A COPD az életkor előrehaladásával szinte törvényszerűen kifejlődő tüdőtágulat és az idült hörghurut gyötrő együttese. Az amerikai kutatókat azért foglalkoztatta ez a betegség, mert az Egyesült Államokban 12 millió ember szenved ebben a kórban és az Egészségügyi Világszervezet előrejelzése szerint 2030-ban ez lehet világunkban a halál harmadik leggyakoribb oka. A kutatók már korábban kiderítették, hogy egy gén, az NRF2 szabályozza különböző ...
erzsike25 erzsike25
A gránátalma
A gránátalma jótékony hatásáról ódákat zengenek. Nem hiába választották anno az Egyesült Államokban az év gyümölcsének. Mitikus gyümölcs: Tudtad? Indiában a nők régóta fogyasztják a gránátalma magjait, melyek bőségesen tartalmaznak növényi ösztrogéneket, C-, B5-vitamint és káliumot. A magok szabályozzák a hormonháztartást, gyulladás gátló és erősítő hatásúak. A gránátalma a szerelem, a termékenység és a bőség ősi jelképe. A mítosz szerint a szerelem görög ...
kisa622 kisa622
A lisztérzékenységről
országonként nagy mértékben változó. A gyakoriságok aszerint is különböznek, hogy a betegséget a klinikai tünetek, vagy szérumvizsgálat alapján, szűrővizsgálattal állapítják-e meg. A szimptomatikus eseteket tekintve Dániában és az Amerikai Egyesült Államokban gyakorisága 1:10 000, míg Svédországban és Nagy-Britanniában ez az arány 1:300. A világátlag 1:3350. Szűrővizsgálattal ez az arány Németországban és Dániában 1:500, az Amerikai Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában 1:110, világátlagban ...
fejesnemagdi fejesnemagdi
A spenót
megközelítőleg 700 éve került, és az 1600-as években vált igazán közkedvelté. Virágkorát vitathatatlanul az 1930-as években élte. Mely főként a gyerekek által oly kedvelt Popeye rajzfigurának köszönhető. Hatására 30-as években 30%-al dobta meg az Egyesült Államokban a spenót iránti keresletet. Gyerekek ezrei ettek spenótot, hogy olyan vaserővel rendelkezzenek, mint Popey. Vaserő? A spenót más néven paraj kiemelkedően gazdag élelmi rostokban, antioxidánsokban, flavonoidokban ...
kisa622 kisa622
Gránátalma
Gránátalma -az antioxidáns bomba A gránátalma jótékony hatásáról ódákat zengenek. Nem hiába választották anno az Egyesült Államokban az év gyümölcsének. Mitikus gyümölcs Indiában a nők régóta fogyasztják a gránátalma magjait, melyek bőségesen tartalmaznak növényi ösztrogéneket, C-, B5-vitamint és káliumot. A magok szabályozzák a hormonháztartást, gyulladás gátló és erősítő hatásúak. A gránátalma a szerelem, a termékenység és a bőség ősi jelképe. A mítosz szerint a ...
inrid77 inrid77
Hétfő
- a napjainkban általános, Európa keresztény részein szokásos felosztás szerinti - első napja, másképp a ,,hét feje" vagy eleje. Korábban a hét második napjaként tartották számon, s többek között az arab országokban, az Egyesült Államokban, Grúziában, Iránban, Izraelben, Kanadában, Örményországban és Portugáliában ma is annak számít (ennek megfelelően a számozás egész héten elcsúszott). ...
wikers wikers
Mi fán terem a tonka-bab?
hatóanyag? Tonka-bab a különleges aromájú fűszer Dél-Amerikából Bár napjainkban egyre inkább a tonka bab gasztronómiai szerepére irányul a figyelem, számos országban elsősorban a parfüm- és a dohányipar hasznosítja - az Egyesült Államokban máig tiltott élelmiszer ipari alkalmazása. Ennek oka, hogy vízben rosszul, de alkoholban jól oldható kumarint tartalmaz. Az aromás, kristályos vegyületet először 1831-ben azonosították a tonka-fa termésének magjából. Napjainkban, a ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Linzer recept kovacs_zsoka
Mézeskalács veronika74
Lúdláb tundihugi
Márványos piskóta gyümölcsel lantosneevi
Sz betűs receptek horvathnemagdi
Zserbógolyó yaskane
Darálós keksz szmore76
Sajtos túrós pogács bkisseva
Receptek jjanosne
Csokis-túrós szelet zsokanita
Szárnyas receptek
Mézes-mustáros csirke recept jamborlulu
Vadrízses-gyümölcsös csirke rochlitzne
Pirított csirkemell saláta medvehagymával és zöldségekkel re baggesz20
szarvasi lakodalmak levese ! ibolya58
Mit fözzünk ? groszmadel
Könnyű ebéd csirkehúsból ujjozsef
Sonkás-Gesztenyés Pulyka 1vargaildyko
Borban főtt csirke ujjozsef
Citromos-tárkonyos horvathnemagdi
Töltött káposzta korszerűen zsokanita
Marhából készült ételek
Gombás Apróhús 1vargaildyko
Vadropogós főtt marhahúsból rochlitzne
Hajdúsági tokány bubszi
B receptek horvathnemagdi
Dupla húsos derelye húslevesben recept toth_beata
Receptek horvathnemagdi
Gazdag leves rochlitzne
Finn receptek kloppenburg
Erőleves bulac57
x nagyuska
Sertésből készült ételek
Csevapcsicsa recept jamborlulu
Finom Töltött Paradicsom 1vargaildyko
Bugylibicskás betyárbatyu horvathnemagdi
Ebédünk! betti055
Brassói veronika74
Dagadó mazsolás töltelékkel martimarti
Burgonyás hústekercs bulac57
Sertésmáj Garai módra margoka59
Sörös gombóc bubszi
Halból készült ételek
Dorozsmai harcsa-filé nanoka72
csombor faciendum
Indiai lencsepüré bulac57
Recept jjanosne
Sajtos pontyszelet vajban sütve jozsef_olah_9843
Sajtos sült lazac ujjozsef
Receptek horvathnemagdi
halszoljanka serpenyőben ibolya58
Langyos brokkolisaláta füstölt bubszi
ponty bakonyi mártással tarhonyával ibolya58
Vad ételek
Vacsoracsata-Pulai-Előétel veronika74
Kapros gyöngytyúkcomb bubszi
Szarvas-bélszín borjúszűzzel t bubszi
Bácskai fácán rizzsel bubszi
Bableves szarvaspörkölttel tundihugi
Ízőrzők –Bugyi– horvathnemagdi
Vadragu kemencézett almában rochlitzne
vörösboros szarvasragu.... ibolya58
Vacsoracsata-Barbi-Főétel veronika74
Vacsoracsata-Szőke-Főétel veronika74
Spagetti ajánló
Babos pulykaragu bubszi
Bolognai leveles tésztában recept jamborlulu
orsótészta grimilda
Mozzarellával töltött padlizsántekercsek fokhagymás spagetti kovacs_zsoka
Bolognai lasagne recept jamborlulu
Bolognai spagetti recept jamborlulu
Tésztasaláta hallal recept gonda_katalin
Paella Costa Brava módra bubszi
FŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Kínai zöldséges tészta 1vargaildyko
Pizza receptek
Paprikás pizza bulac57
Pizza-tészta, I. bubszi
Pizzás csiga horvathnemagdi
Sós kifli variációk gereica
Mini padlizsán pizzák suzymama
Pizzás csiga vorosrozsa66
Sütőporos lángos nanoka72
Lángos recept kicsoda57
Pizzás csiga horvathnemagdi
Mikros sutik stb. margareta51
Hamburger receptek
Nagytakarítás! - Energizáló juditmama
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Sajtos hamburger bubszi
Gombás hamburger recept kovacs_zsoka
Aztán mégis. horvathnemagdi
Kolbászos hamburger horvathnemagdi
Grillezett hamburgerpogácsa veronika74
Sajtburgerleves recept roanna
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU