Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Tartósítószer nélküli finomságok - lekvár, szörp
Link

Szeretnéd a nyári gyümölcsök ízeit megőrizni? Nem kell mást tenned mint a finom gyümölcsöket befőzni vagy szörpöt készíteni!

Tartalom:

Néhány alapvető szabály
Tartósság, tartósítószer nélkül
Tartósítószer nélküli lekvárok
Készíts otthon szörpöt!
Nyers szörpök
Főzött szörpök
Fagyasztott szörpök

Hiszen nincs is annál finomabb, mint saját kézzel, otthon elkészíteni az íncsiklandozó finomságokat. Magunk fűszerezhetjük, sőt, tartósítószer, színezék, adalékok, és - a közhiedelemmel ellentétben - cukor hozzáadása nélkül is előállíthatunk szörpöt vagy lekvárt, hisz pár száz éve, amikor még nem ismerték a cukrot, minden lekvár és szörp csak a színtiszta gyümölcs befőzésével készült - természetesen tartósítószer nélkül. Mindehhez csak egy kis odafigyelésre és időre van szükség.

Ha mégsem találod elég édesnek a lekvárt, akkor felbontás után mézzel keverheted ízlés szerint.

Néhány alapvető szabály

Már az alapanyagok kiválasztására is különös gondot kell fordítanunk, ugyanis a túlságosan erjedt, romlott darabok több órás munkákat és rengeteg finomságot tehetnek tönkre; igyekezzünk tehát érett, de még nem erjedő gyümölcsöt vásárolni, szedni. Érdemes a szezon végén hozzálátni a munkához, hiszen ekkor zamatosabb, nagyobb a cukor- és vitamintartalmú alapanyagokkal dolgozhatunk. Ha mindenképpen valamiféle "édesítőszerrel" szeretnénk elkészíteni a lekvárt, vagy egyszerűen nem elég édes a gyümölcs, a finomított kristálycukor helyett használjunk inkább mézet vagy finomítatlan bio nádcukrot, de ezt inkább utólag add hozzá, amikor fogyasztás céljából felbontod az üveget, ugyanis az állás során időarányosan édesedik a lekvár. Az antalvalis bionomközösség véleménye szerint, ha megfelelően érett gyümölcsöt használunk, akkor semmilyen édesítőszerre nincs szükség, hisz a gyümölcsben a befőzés közben koncentrálódik a természetes cukortartalom.

Tartósság, tartósítószer nélkül

Sokan úgy gondolják, hogy a tartósítószer nélküli lekvárokba azért kell sok cukor, a cukor nélküli lekvárokba pedig azért kell sok tartósítószer, hogy elálljanak Nos, ezt szeretném megcáfolni, ugyanis évtizedek óta cukor és tartósítószer nélkül teszem el a lekvárokat, és soha nem romlottak meg egyik sem! A bolti lekvárok nagy százaléka is tartósítószerrel és egyéb káros adalékokkal készül (zselésítő, kocsonyásító, sürítő, savanyúságszabályozó, szintetikus antioxidáns, stb.), pedig elkészíthetők lennének anélkül is.

A titok nyitja az üvegek fertőtlenítésében és a kész lekvárok légmentesítésében rejlik.

Tehát ha vegyszermentes finomságot szeretnénk készíteni, nagy gondot kell fordítanunk az üvegek forró vízzel (vagy esetleg alkohollal), majd grépfruitmag kivonattal és/vagy ezüstkolloiddal történő fertőtlenítésére, azaz a csírátlanításra. Ennek hiányában a különféle gombák és baktériumok hatására több órás munkánk egykönnyen a penész martalékává válhat. Nagyon lényeges, hogy a kiválasztott, teljesen ép, jól záródó befőttesüvegeket mosószerrel (lehetőleg környezetbaráttal!) mossuk el, öblítsük ki, majd egy arra alkalmas lábasba töltsünk vizet, és ebben forraljuk az üvegeket, valamint fedőiket legalább negyed óráig. Majd spricceljük be őket ezüstkolloiddal vagy GrapeVital oldattal, hogy minden káros mikroorganizmus elpusztuljon. A fertőtlenítés befejeztével csöpögtessük le az edényeket, de eszünkbe ne jusson eltörölgetni, hiszen így nemkívánatos anyagok is belekerülhetnek.

Fontos, hogy a lekvárt mindig forrón merjük az üvegekbe, amelyeket tegyünk olyan tele, amennyire csak tudjuk, majd azonnal csavarjuk rá a tetejét, és fordítsuk fejre. Így légmentesen záródnak az üvegek, és évekig elállnak. Felbontás után viszont hamar romlanak, hiszen semmilyen tartóüsítószer nincs bennük. Ezért érdemes sok apró dzsemesüveget használni, hogy a felbontott lekvár pár nap alatt elfogyjon.



Tartósítószer nélküli lekvárok

Eper-málnalekvár

Hozzávalók: 1,4 kg eper, 0,6 kg málna, 0,3 kg nádcukor vagy méz (elhagyható)

Elkészítése: Az epret vágjuk kis kockákra, majd tegyük egy nagy lábasba. Adjuk hozzá a málnát és a mézet/nádcukrot majd keverjük össze. Állandó kevergetés mellett forraljuk (lassú lángon) majd forrás után főzzük még három percig utánna töltsük befőttes üvegekbe és azonnal zárjuk le, fordítsuk fejre öt percre és már mehet is az éléskamránkba.

Cseresznyelekvár

Hozzávaló: 1 kg cseresznye, 20-30 dkg nádcukor vagy méz (elhagyható)

Elkészítése: A cseresznyét mossuk meg, csöpögtessük le és magozzuk ki. A kimagozott cseresznyéket vágjuk apró darabokra vagy turmixoljuk össze. Keverjük össze a mézzel/nádcukorral, és állandó kevergetés mellett (lassú lángon) forrástól számított 4 percig főzzük, végül töltsük a sterilizált befőttesüvegekbe. Azonnal zárjuk le, majd fordítsuk fejre öt percre és már mehet is az éléskamránkba.

Ribizlilekvár

Hozzávalók: 2 kg ribizli, kb. 0,5 kg nádcukor vagy méz (elhagyható)

Elkészítése: A leszemezett ribizlit mossuk meg, törjük össze és öntsünk hozzá kb. 5 dl vizet, és addig főzzük, míg a szemek szétfőnek (lassú lángon). Utána finom ruhán törjük át és a levét egy zománcozott lábasba fogjuk fel. Minden liter léhez 30 dkg nádcukrot/mézet tegyünk, és gyakran kevergetve addig főzzük, míg hideg tányérra kicseppentve megkocsonyásodik. Forrón töltsük üvegekbe, és másnap, miután kihűlt, és bebőrösödött a teteje, kötözzük le.

Meggylekvár

Hozzávalók: 1 kg magozott meggy 20-30 dkg nádcukor/méz (elhagyható)

Elkészítése: A meggyet turmixoljuk össze keverjük bele a nádcukrot/mézet, és állandó keverés mellett főzzük lassú lángon. Majd forrástól számítva mintegy 4 perccel kezdjük a befőttesüvegekbe tölteni amit azonnal zárjunk le, majd fordítsuk fejre öt percre és már mehet is az éléskamránkba.

Készíts otthon szörpöt!

Egy-egy pohár szörp tökéletesen visszaadhatja a friss gyümölcs zamatát, illatát, s élvezhetjük kedvező élettani hatását is. Szörpöket, gyümölcskoncentrátumokat otthon is könnyen készíthetünk. Előállításához tartósítószer hozzáadása már nem is feltétlenül szükséges, mert a szörpnek való gyümölcsök magas cukortartalma és sterilizált tárolóedények mellett nem áll fenn a gyors megromlás veszélye.

Nyers szörpök

A nyers változat során a gyümölcsöket egy speciális gyümölcsdarálóval (a magokat különválasztja) daráljuk le. Ha nincsen ilyen darálónk, nem kell kétségbe esni, nyugodtan használhatjuk a paradicsomdarálót is, (de ebben az esetben aki nem szereti a magokat a szörpben érdemes szűrőn átszűrnie a kész levet). A darálás után létrejött gyümölcsléhez adjunk 0,5-0,7 liter forralt vizet (lehűtve) és gyümölcs fajtánként 1 kg gyümölcsre vonatkoztatva 0,2-0,4kg nádcukrot/mézet. Minél édesebb a gyümölcs annál, kevesebb nádcukrot/mézet kell hozzáadni. Egy napig hagyjuk hűvös helyen pihenni, és néha kevergessük meg, hogy jól feloldódjon a cukor. Másnap töltsük sterilizált üvegekbe, amit celofánnal zárjunk le, úgy, hogy a két benedvesített celofán közé tegyünk egy pici tartósítót (így nem érintkezik a lével). Nyersen a legtöbb hasznos anyag benne marad és még télen is élvezhetjük.

Főzött szörpök

A főzött változatnál nem kell darálni a gyümölcsöket, de érdemes összetörni (hogy lecsökkentsük a ,,főzési időt"). Az elkészült sűrű gyümölcsmasszához adjunk 0,7-1 liter vizet és gyümölcs fajtánként 1 kg gyümölcsre vonatkoztatva 0,2-0,4kg nádcukrot/mézet. Utána lassú tűzőn forraljuk fel, és forrástól számított 5 perc múlva kezdjük el a sterilizált üvegekbe tölteni a szörpöt. Melyet az üveg eredeti fém (nem műanyag) kupakjával zárjunk le. Érdemes 5 percig a feje tetejére állítani az üvegeket a vákuum kialakítása érdekében, majd száraz dunsztba helyezni.

Kiválóan lehet kombinálni őket, különféle gyümölcsökkel, a variációk száma szinte végtelen. Annyiféle gyümölcsöt kombinálunk össze, amennyit csak jólesik, úgy ízesítjük, fűszerezzük, ahogy nem szégyelljük.

Fagyasztott szörpök

Véleményem szerint a szörpkészítés legegyszerűbb módja a fagyasztás. Ebben a formában marad meg a gyümölcs tápanyag és vitamin tartalma a leginkább, ellentétben a főzött és cukrozott szörpökkel.

Turmixoljuk össze és csöpögtessük ki, vagy préseljük, centrifugázzuk ki a gyümölcsöt. Fagyasszuk le jégkockakészítőbe (lehet kapni előre gyártott jégkocka készítő zacskókat, ez a legpraktikusabb), amelyből ízlés szerint adagolhatunk a poharunkba 1-3 kockányit, amit felengedünk vízzel. Ha nem elég édes, akkor utólag frissen keverhetünk bele mézet, xilitet, steviát, juharszirupot, ki mit szeret jobban.
irmus irmus
Címkék: alapanyagok kiválasztására, túlságosan erjedt, szezon végén, finomított kristálycukor, állás során, antalvalis bionomközösség,

❤MUSTÁR KÉSZÍTÉSE❤házilag❤
Aki szereti a mustárt, annak érdemes megpróbálnia saját kezűleg elkészíteni. Egyedi íz, igazi gasztroélmény és tartósítószer sem kerül a finomságba.MUSTÁR KÉSZÍTÉSE HÁZILAG (30 dkg mustárhoz) Hozzávalók: 10 dkg mustármag, 1,5 dl ecet (6%-os), 1 dl víz, 1 teáskanál őrölt fehérbors, 2 teáskanál őrölt koriander, 1 teáskanál őrölt római kömény, ...
bubszi bubszi
*GYÓGYÍTÓ növények*&*DIÓ*
miatt a növény huzamosabb ideig történő használata nem javasolt. A RECEPT TALÁN NEM MINDENKI SZÁMÁRA ISMERT Dióbefőtt Hozzávalók: 1 kg zöld dió, 50 dkg cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg, kevés tartósítószer A puha zöld diót villával több helyen megszurkáljuk, és egy héten át, váltott hideg vízben áztatjuk. 1 liter vízből a cukorral és a fűszerekkel szirupot főzünk, a diókat beletesszük és lassú tűzön 15 percig főzzük. Forrón üvegekbe ...
bubszi bubszi
12 remek cékla recept télire!
2-3 teáskanál köménymagot dobunk, majd belerakjuk a céklaszeleteket is. Az üveget feltöltjük vízzel, majd leöntjük a cékláról és ecet, só, cukor felhasználásával egy erősebben fűszerezett salátalét főzünk, főzés közben beledobunk egy kávéskanál tartósítószert is. Ha a lé langyosra hűlt, ráöntjük a céklára, az üveget lezárjuk, és a végleges helyére tesszük. Használhatunk hozzá bolti reszelt tormát is, de ne a tejporos változatát, mert attól pár nap alatt megromlik!! Céklasaláta ...
skorpiolilike skorpiolilike
13 céklás recept az egészségér
savanyúbb ecetes levet, mert a cékla édes, és elveszi a savanyú ízt. Sóval, köménymaggal, kevés cukorral forrald fel. Amikor a lé kihűlt, a céklát néhány szelet tisztított tormával együtt rakd üvegekbe, öntsd rá a levet, a tetejére szórj kevés tartósítószert, kösd le, és 8-10 percig gőzöld. Készítheted úgy is, hogy a megmosott céklát nyersen meghámozod, és csak ezután főzöd. Ilyenkor a főzőlevet használhatod a salátalé ...
eva0817 eva0817
13 céklás recept az egészségért!
savanyúbb ecetes levet, mert a cékla édes, és elveszi a savanyú ízt. Sóval, köménymaggal, kevés cukorral forrald fel. Amikor a lé kihűlt, a céklát néhány szelet tisztított tormával együtt rakd üvegekbe, öntsd rá a levet, a tetejére szórj kevés tartósítószert, kösd le, és 8-10 percig gőzöld. Készítheted úgy is, hogy a megmosott céklát nyersen meghámozod, és csak ezután főzöd. Ilyenkor a főzőlevet használhatod a salátalé készítéséhez. ...
tinka1951 tinka1951
3 savanyúság recept
paradicsompaprika Sült húsokhoz, rántott húsokhoz is kiváló savanyúság, amelyet mi magunk is elkészíthetünk házilag. Hozzávalók: 2 kg fejes káposzta, 20 db paradicsom paprika, só, 4 kanál cukor, 2 dl 205-os ecet, bors, tartósítószer. A fejes káposzta külső leveleit leszedjük, megmossuk, a torzsáját kivágjuk, és vékony szeletekre felvágjuk, vagy gyaluljuk. Ezután egy nagyobb tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a 2 kanál ecetet és 2 kanál cukrot, ...
agimami7 agimami7
4 mennyei recept székrekedés
4 mennyei recept székrekedés ellen A székrekedés a civilizációs adalékok járuléka: kellemetlen, rossz közérzetet okoz, és súlyosabb betegségek későbbi generálója lehet. A tartósítószerek, a gyors ételek, a túlzott zsír és a kevés rostbevitel mind előhívhatják. A fizikai rosszullét mellett az egyén énképét is befolyásolja a székrekedés, sőt, aki gyakran szenved tőle, nehezen tud megbirkózni a probléma érzelmi terheivel is. Minden harmadik székrekedéses ember arról számolt be, hogy még ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
4 tuti tipp, hogyan készítsd
sem lenne az igazi, ugyanakkor máig is hasznos vitaminpótló segítség lehet a téli mindennapokban. Emellett serkenti az emésztést, segít a fogyókúrázóknak. Mint mindenből, savanyúságból is egyre több a gyatra minőségű, túlzottan nagy mennyiségű tartósítószerrel készült áru, ezért érdemes megpróbálni elkészíteni házilag, illetve biztos, lehetőleg piaci forrást találni - hiszen a savanyítás lényege nem az adalék, hanem a só általi természetes érlelő folyamat. Próbáld ki levesbe, húsokhoz, köretként vagy ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Fűszeres sütőtökös gofri recept baggesz20
Joghurt torta mjasko
Kocsis saláta horvathnemagdi
Cseresznyés-túrós süti recept baggesz20
Gyors tepertős pogácsa bubszi
Mákoskalács koszoru ilike1031
Intelligens krémes 2. bubszi
Mézes bubszi
Debreceni krémes bubszi
A Cappuccinos kifli receptje: ujjozsef
Szárnyas receptek
Szőlős pulykamell római tálban maroka
Póréhagyma receptek nanoka72
Kacsahús fehérborban bubszi
Almás-körtés csirkemell 1955viki
Csirkebecsinált leves baratnu
Diós kéregben sült csirkemell noble
Finom falatok piroska0101
Omlettek margareta51
porkoltek gzsani23
Liza Minelli diétája:1hó-15kg veronika74
Marhából készült ételek
Mai menű horvathnemagdi
Fácánleves bulac57
Sajtos húspogása grillen sütve bubszi
Pirított tarhonya kapros horvathnemagdi
Zöldségrakottas marhahússal bubszi
Húsgolyók mustárszószos makarónival horvathnemagdi
Zöldbabgulyás grimilda
lasagna a la forno ! ibolya58
Borscs (húsos céklaleves) bubszi
Cseh marharagu bulac57
Sertésből készült ételek
Brassói aprópecsenye zsokanita
Milánói polpetti bubszi
FŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Erdélyi rizses hússal töltött horvathnemagdi
Kávai lecsó! horvathnemagdi
Sertés borda... bokodi53
Gesztenyés töltött csirke suzymama
Receptek horvathnemagdi
H betűs receptek horvathnemagdi
Jókai bableves skorpiolilike
Halból készült ételek
Nagybaracskai halászlé .... bubszi
Mi fán terem a Kapor cilamami
Tárkonyos pulykaragu leves tinka1951
Pisztránghab salátával bubszi
Tejfölös ponty bubszi
Fajszi halászlé (egyszerű módo bubszi
Saláták grimilda
A legfinomabb édes és sós palacsinták tinka1951
Dunapentelei halászlé (Gregor bubszi
Szuperötletek az erős csontokért pacsakute
Vad ételek
Aranysárga húsleves recept gonda_katalin
Miklós, Miksa, Mikulás horvathnemagdi
Vacsoracsata-Pulai-Előétel veronika74
Pacal Bíró Géza módra bubszi
Vacsora csata recept! jjanosne
Lazacborda artois módon bubszi
Szarvas ragu recept kovacs_zsoka
Vacsoracsata-Előétel-Virág veronika74
szegedi fácángulyás ! ibolya58
vörösboros szarvasragu faciendum
Spagetti ajánló
Dél-olasz rakott tészta bubszi
Darált húsos rakott karfiol rochlitzne
Carbonara spagetti bordat
Spagettirakottas martimarti
Vörösboros spagetti bubszi
Milánói csőben sült tészta recept jamborlulu
Ízletes Spagetti 1vargaildyko
Finom falatok piroska0101
Keleti spagetti petezsolt
Bolognai spagetti bubszi
Pizza receptek
Sütőporos lángos nanoka72
Sonkás-tejfölös galette recept tinka1951
Pizza lesz ma ebédre sarkadykati
Pizza alaptészta, II. bubszi
Búzacsírás pizza tészta bubszi
x nagyuska
Pizza lilahagymával recept kovacs_zsoka
Lapos kenyér serpenyőben sütve... nanoka72
Sajtos pogi és még sok más fin betti055
Olasz Pizza Tészta 1vargaildyko
Hamburger receptek
Sajtos hamburger recept kovacs_zsoka
Házi hamburger recept gonda_katalin
Nagytakarítás! - Energizáló juditmama
Ma itt jártam: sarkadykati
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Hamburger buci recept jamborlulu
Virslis kifli veronika74
Házi hamburger recept baggesz20
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU