Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Tartósítószer nélküli finomságok - lekvár, szörp
Link

Szeretnéd a nyári gyümölcsök ízeit megőrizni? Nem kell mást tenned mint a finom gyümölcsöket befőzni vagy szörpöt készíteni!

Tartalom:

Néhány alapvető szabály
Tartósság, tartósítószer nélkül
Tartósítószer nélküli lekvárok
Készíts otthon szörpöt!
Nyers szörpök
Főzött szörpök
Fagyasztott szörpök

Hiszen nincs is annál finomabb, mint saját kézzel, otthon elkészíteni az íncsiklandozó finomságokat. Magunk fűszerezhetjük, sőt, tartósítószer, színezék, adalékok, és - a közhiedelemmel ellentétben - cukor hozzáadása nélkül is előállíthatunk szörpöt vagy lekvárt, hisz pár száz éve, amikor még nem ismerték a cukrot, minden lekvár és szörp csak a színtiszta gyümölcs befőzésével készült - természetesen tartósítószer nélkül. Mindehhez csak egy kis odafigyelésre és időre van szükség.

Ha mégsem találod elég édesnek a lekvárt, akkor felbontás után mézzel keverheted ízlés szerint.

Néhány alapvető szabály

Már az alapanyagok kiválasztására is különös gondot kell fordítanunk, ugyanis a túlságosan erjedt, romlott darabok több órás munkákat és rengeteg finomságot tehetnek tönkre; igyekezzünk tehát érett, de még nem erjedő gyümölcsöt vásárolni, szedni. Érdemes a szezon végén hozzálátni a munkához, hiszen ekkor zamatosabb, nagyobb a cukor- és vitamintartalmú alapanyagokkal dolgozhatunk. Ha mindenképpen valamiféle "édesítőszerrel" szeretnénk elkészíteni a lekvárt, vagy egyszerűen nem elég édes a gyümölcs, a finomított kristálycukor helyett használjunk inkább mézet vagy finomítatlan bio nádcukrot, de ezt inkább utólag add hozzá, amikor fogyasztás céljából felbontod az üveget, ugyanis az állás során időarányosan édesedik a lekvár. Az antalvalis bionomközösség véleménye szerint, ha megfelelően érett gyümölcsöt használunk, akkor semmilyen édesítőszerre nincs szükség, hisz a gyümölcsben a befőzés közben koncentrálódik a természetes cukortartalom.

Tartósság, tartósítószer nélkül

Sokan úgy gondolják, hogy a tartósítószer nélküli lekvárokba azért kell sok cukor, a cukor nélküli lekvárokba pedig azért kell sok tartósítószer, hogy elálljanak Nos, ezt szeretném megcáfolni, ugyanis évtizedek óta cukor és tartósítószer nélkül teszem el a lekvárokat, és soha nem romlottak meg egyik sem! A bolti lekvárok nagy százaléka is tartósítószerrel és egyéb káros adalékokkal készül (zselésítő, kocsonyásító, sürítő, savanyúságszabályozó, szintetikus antioxidáns, stb.), pedig elkészíthetők lennének anélkül is.

A titok nyitja az üvegek fertőtlenítésében és a kész lekvárok légmentesítésében rejlik.

Tehát ha vegyszermentes finomságot szeretnénk készíteni, nagy gondot kell fordítanunk az üvegek forró vízzel (vagy esetleg alkohollal), majd grépfruitmag kivonattal és/vagy ezüstkolloiddal történő fertőtlenítésére, azaz a csírátlanításra. Ennek hiányában a különféle gombák és baktériumok hatására több órás munkánk egykönnyen a penész martalékává válhat. Nagyon lényeges, hogy a kiválasztott, teljesen ép, jól záródó befőttesüvegeket mosószerrel (lehetőleg környezetbaráttal!) mossuk el, öblítsük ki, majd egy arra alkalmas lábasba töltsünk vizet, és ebben forraljuk az üvegeket, valamint fedőiket legalább negyed óráig. Majd spricceljük be őket ezüstkolloiddal vagy GrapeVital oldattal, hogy minden káros mikroorganizmus elpusztuljon. A fertőtlenítés befejeztével csöpögtessük le az edényeket, de eszünkbe ne jusson eltörölgetni, hiszen így nemkívánatos anyagok is belekerülhetnek.

Fontos, hogy a lekvárt mindig forrón merjük az üvegekbe, amelyeket tegyünk olyan tele, amennyire csak tudjuk, majd azonnal csavarjuk rá a tetejét, és fordítsuk fejre. Így légmentesen záródnak az üvegek, és évekig elállnak. Felbontás után viszont hamar romlanak, hiszen semmilyen tartóüsítószer nincs bennük. Ezért érdemes sok apró dzsemesüveget használni, hogy a felbontott lekvár pár nap alatt elfogyjon.



Tartósítószer nélküli lekvárok

Eper-málnalekvár

Hozzávalók: 1,4 kg eper, 0,6 kg málna, 0,3 kg nádcukor vagy méz (elhagyható)

Elkészítése: Az epret vágjuk kis kockákra, majd tegyük egy nagy lábasba. Adjuk hozzá a málnát és a mézet/nádcukrot majd keverjük össze. Állandó kevergetés mellett forraljuk (lassú lángon) majd forrás után főzzük még három percig utánna töltsük befőttes üvegekbe és azonnal zárjuk le, fordítsuk fejre öt percre és már mehet is az éléskamránkba.

Cseresznyelekvár

Hozzávaló: 1 kg cseresznye, 20-30 dkg nádcukor vagy méz (elhagyható)

Elkészítése: A cseresznyét mossuk meg, csöpögtessük le és magozzuk ki. A kimagozott cseresznyéket vágjuk apró darabokra vagy turmixoljuk össze. Keverjük össze a mézzel/nádcukorral, és állandó kevergetés mellett (lassú lángon) forrástól számított 4 percig főzzük, végül töltsük a sterilizált befőttesüvegekbe. Azonnal zárjuk le, majd fordítsuk fejre öt percre és már mehet is az éléskamránkba.

Ribizlilekvár

Hozzávalók: 2 kg ribizli, kb. 0,5 kg nádcukor vagy méz (elhagyható)

Elkészítése: A leszemezett ribizlit mossuk meg, törjük össze és öntsünk hozzá kb. 5 dl vizet, és addig főzzük, míg a szemek szétfőnek (lassú lángon). Utána finom ruhán törjük át és a levét egy zománcozott lábasba fogjuk fel. Minden liter léhez 30 dkg nádcukrot/mézet tegyünk, és gyakran kevergetve addig főzzük, míg hideg tányérra kicseppentve megkocsonyásodik. Forrón töltsük üvegekbe, és másnap, miután kihűlt, és bebőrösödött a teteje, kötözzük le.

Meggylekvár

Hozzávalók: 1 kg magozott meggy 20-30 dkg nádcukor/méz (elhagyható)

Elkészítése: A meggyet turmixoljuk össze keverjük bele a nádcukrot/mézet, és állandó keverés mellett főzzük lassú lángon. Majd forrástól számítva mintegy 4 perccel kezdjük a befőttesüvegekbe tölteni amit azonnal zárjunk le, majd fordítsuk fejre öt percre és már mehet is az éléskamránkba.

Készíts otthon szörpöt!

Egy-egy pohár szörp tökéletesen visszaadhatja a friss gyümölcs zamatát, illatát, s élvezhetjük kedvező élettani hatását is. Szörpöket, gyümölcskoncentrátumokat otthon is könnyen készíthetünk. Előállításához tartósítószer hozzáadása már nem is feltétlenül szükséges, mert a szörpnek való gyümölcsök magas cukortartalma és sterilizált tárolóedények mellett nem áll fenn a gyors megromlás veszélye.

Nyers szörpök

A nyers változat során a gyümölcsöket egy speciális gyümölcsdarálóval (a magokat különválasztja) daráljuk le. Ha nincsen ilyen darálónk, nem kell kétségbe esni, nyugodtan használhatjuk a paradicsomdarálót is, (de ebben az esetben aki nem szereti a magokat a szörpben érdemes szűrőn átszűrnie a kész levet). A darálás után létrejött gyümölcsléhez adjunk 0,5-0,7 liter forralt vizet (lehűtve) és gyümölcs fajtánként 1 kg gyümölcsre vonatkoztatva 0,2-0,4kg nádcukrot/mézet. Minél édesebb a gyümölcs annál, kevesebb nádcukrot/mézet kell hozzáadni. Egy napig hagyjuk hűvös helyen pihenni, és néha kevergessük meg, hogy jól feloldódjon a cukor. Másnap töltsük sterilizált üvegekbe, amit celofánnal zárjunk le, úgy, hogy a két benedvesített celofán közé tegyünk egy pici tartósítót (így nem érintkezik a lével). Nyersen a legtöbb hasznos anyag benne marad és még télen is élvezhetjük.

Főzött szörpök

A főzött változatnál nem kell darálni a gyümölcsöket, de érdemes összetörni (hogy lecsökkentsük a ,,főzési időt"). Az elkészült sűrű gyümölcsmasszához adjunk 0,7-1 liter vizet és gyümölcs fajtánként 1 kg gyümölcsre vonatkoztatva 0,2-0,4kg nádcukrot/mézet. Utána lassú tűzőn forraljuk fel, és forrástól számított 5 perc múlva kezdjük el a sterilizált üvegekbe tölteni a szörpöt. Melyet az üveg eredeti fém (nem műanyag) kupakjával zárjunk le. Érdemes 5 percig a feje tetejére állítani az üvegeket a vákuum kialakítása érdekében, majd száraz dunsztba helyezni.

Kiválóan lehet kombinálni őket, különféle gyümölcsökkel, a variációk száma szinte végtelen. Annyiféle gyümölcsöt kombinálunk össze, amennyit csak jólesik, úgy ízesítjük, fűszerezzük, ahogy nem szégyelljük.

Fagyasztott szörpök

Véleményem szerint a szörpkészítés legegyszerűbb módja a fagyasztás. Ebben a formában marad meg a gyümölcs tápanyag és vitamin tartalma a leginkább, ellentétben a főzött és cukrozott szörpökkel.

Turmixoljuk össze és csöpögtessük ki, vagy préseljük, centrifugázzuk ki a gyümölcsöt. Fagyasszuk le jégkockakészítőbe (lehet kapni előre gyártott jégkocka készítő zacskókat, ez a legpraktikusabb), amelyből ízlés szerint adagolhatunk a poharunkba 1-3 kockányit, amit felengedünk vízzel. Ha nem elég édes, akkor utólag frissen keverhetünk bele mézet, xilitet, steviát, juharszirupot, ki mit szeret jobban.
irmus irmus
Címkék: alapanyagok kiválasztására, túlságosan erjedt, szezon végén, finomított kristálycukor, állás során, antalvalis bionomközösség,

❤MUSTÁR KÉSZÍTÉSE❤házilag❤
Aki szereti a mustárt, annak érdemes megpróbálnia saját kezűleg elkészíteni. Egyedi íz, igazi gasztroélmény és tartósítószer sem kerül a finomságba.MUSTÁR KÉSZÍTÉSE HÁZILAG (30 dkg mustárhoz) Hozzávalók: 10 dkg mustármag, 1,5 dl ecet (6%-os), 1 dl víz, 1 teáskanál őrölt fehérbors, 2 teáskanál őrölt koriander, 1 teáskanál őrölt római kömény, ...
bubszi bubszi
*GYÓGYÍTÓ növények*&*DIÓ*
miatt a növény huzamosabb ideig történő használata nem javasolt. A RECEPT TALÁN NEM MINDENKI SZÁMÁRA ISMERT Dióbefőtt Hozzávalók: 1 kg zöld dió, 50 dkg cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg, kevés tartósítószer A puha zöld diót villával több helyen megszurkáljuk, és egy héten át, váltott hideg vízben áztatjuk. 1 liter vízből a cukorral és a fűszerekkel szirupot főzünk, a diókat beletesszük és lassú tűzön 15 percig főzzük. Forrón üvegekbe ...
bubszi bubszi
12 remek cékla recept télire!
2-3 teáskanál köménymagot dobunk, majd belerakjuk a céklaszeleteket is. Az üveget feltöltjük vízzel, majd leöntjük a cékláról és ecet, só, cukor felhasználásával egy erősebben fűszerezett salátalét főzünk, főzés közben beledobunk egy kávéskanál tartósítószert is. Ha a lé langyosra hűlt, ráöntjük a céklára, az üveget lezárjuk, és a végleges helyére tesszük. Használhatunk hozzá bolti reszelt tormát is, de ne a tejporos változatát, mert attól pár nap alatt megromlik!! Céklasaláta ...
skorpiolilike skorpiolilike
13 céklás recept az egészségér
savanyúbb ecetes levet, mert a cékla édes, és elveszi a savanyú ízt. Sóval, köménymaggal, kevés cukorral forrald fel. Amikor a lé kihűlt, a céklát néhány szelet tisztított tormával együtt rakd üvegekbe, öntsd rá a levet, a tetejére szórj kevés tartósítószert, kösd le, és 8-10 percig gőzöld. Készítheted úgy is, hogy a megmosott céklát nyersen meghámozod, és csak ezután főzöd. Ilyenkor a főzőlevet használhatod a salátalé ...
eva0817 eva0817
13 céklás recept az egészségért!
savanyúbb ecetes levet, mert a cékla édes, és elveszi a savanyú ízt. Sóval, köménymaggal, kevés cukorral forrald fel. Amikor a lé kihűlt, a céklát néhány szelet tisztított tormával együtt rakd üvegekbe, öntsd rá a levet, a tetejére szórj kevés tartósítószert, kösd le, és 8-10 percig gőzöld. Készítheted úgy is, hogy a megmosott céklát nyersen meghámozod, és csak ezután főzöd. Ilyenkor a főzőlevet használhatod a salátalé készítéséhez. ...
tinka1951 tinka1951
3 savanyúság recept
paradicsompaprika Sült húsokhoz, rántott húsokhoz is kiváló savanyúság, amelyet mi magunk is elkészíthetünk házilag. Hozzávalók: 2 kg fejes káposzta, 20 db paradicsom paprika, só, 4 kanál cukor, 2 dl 205-os ecet, bors, tartósítószer. A fejes káposzta külső leveleit leszedjük, megmossuk, a torzsáját kivágjuk, és vékony szeletekre felvágjuk, vagy gyaluljuk. Ezután egy nagyobb tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a 2 kanál ecetet és 2 kanál cukrot, ...
agimami7 agimami7
4 mennyei recept székrekedés
4 mennyei recept székrekedés ellen A székrekedés a civilizációs adalékok járuléka: kellemetlen, rossz közérzetet okoz, és súlyosabb betegségek későbbi generálója lehet. A tartósítószerek, a gyors ételek, a túlzott zsír és a kevés rostbevitel mind előhívhatják. A fizikai rosszullét mellett az egyén énképét is befolyásolja a székrekedés, sőt, aki gyakran szenved tőle, nehezen tud megbirkózni a probléma érzelmi terheivel is. Minden harmadik székrekedéses ember arról számolt be, hogy még ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
4 tuti tipp, hogyan készítsd
sem lenne az igazi, ugyanakkor máig is hasznos vitaminpótló segítség lehet a téli mindennapokban. Emellett serkenti az emésztést, segít a fogyókúrázóknak. Mint mindenből, savanyúságból is egyre több a gyatra minőségű, túlzottan nagy mennyiségű tartósítószerrel készült áru, ezért érdemes megpróbálni elkészíteni házilag, illetve biztos, lehetőleg piaci forrást találni - hiszen a savanyítás lényege nem az adalék, hanem a só általi természetes érlelő folyamat. Próbáld ki levesbe, húsokhoz, köretként vagy ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Tényleg tíz perc sarkadykati
Burgonyafánk 2. bubszi
Gyümölcsös joghurttorta U2 veronika74
Kávélevél 1vargaildyko
Gesztenyekrém leves mkatus
Mogyorós süti horvathnemagdi
Olcsó és finom.... KIFLIFELFÚJT kannalidia
Havas hegytető recept toth_beata
Zabpehely szelet rochlitzne
Omlós csokis sütemény klementinagidro
Szárnyas receptek
Szárnyas galuska - levesbetét (paleo) horvathnemagdi
Hortobágyi palacsinta 2. bubszi
Mit főzzek ma? 2018.03.06. kedd tinka1951
Baconös csirkeszárnyak suzymama
Göngyölt káposzta agimami7
Mediterrán csirketál horvathnemagdi
Paradicsomos-csirkés tésztasaláta recept boszorlany
Góliát töltött kifli magdus60
x nagyuska
Nem lehet abbahagyni csirke klarika47
Marhából készült ételek
Pljeskavica recept gonda_katalin
Régi Magyar Népi Ételek bkisseva
B receptek horvathnemagdi
Részeges marhasült bubszi
4 isteni bográcsos étel grimilda
Almával ízesített pikáns nyárs tundihugi
Gulyásleves tundihugi
Kunsági bélszín bubszi
Rántott csirke bkisseva
1-2-3 Recept horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Kukoricadarás töltött káposzta horvathnemagdi
Debreceni aprópecsenye 1vargaildyko
Bableves rochlitzne
Alföldi húsos gombóc bkisseva
Paradicsomos szűzpecsenye horvathnemagdi
RAKOTT ZÖLDBAB (darált hússal) bubszi
A Császárné pogácsája recept: ujjozsef
Káposztás csülök klara50
Töltött dagadó - másként lovaszmarika
Vecsési babos káposzta füstölt oldalassal recept jamborlulu
Halból készült ételek
Dunapentelei halászlé (Gregor bubszi
Sz betűs receptek horvathnemagdi
Ízőrzők – Tiszakécske horvathnemagdi
Kalocsai pontyderék bubszi
Hal erőleves bubszi
TVN .... Baráti találkozó itt a blogon ..13 bodaaniko
Kapros pisztráng bubszi
Mézes-chilis lazac roston .... maroka
Drávai ponty skorpiolilike
ELŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Vad ételek
Almával töltött fácán 1vargaildyko
Baszk fácán baratnu
Fácán fügével és szőlővel rochlitzne
Vadászpecsenye bubszi
Receptek jjanosne
Ízőrzők – Magyaregregy horvathnemagdi
Ízőrzők – Szenna – horvathnemagdi
Pálinkával készült ételek, sütemények receptjei bkisseva
Receptek horvathnemagdi
Baszk fácán veronika74
Spagetti ajánló
Változatos fogások fejes káposztából horvathnemagdi
Zöldséges spagetti wokban veronika74
A ketchupról és más paradicsom horvathnemagdi
Bolognai zöldséges rétes recept baggesz20
Mogyorós medvetalpacska horvathnemagdi
Spagetti bolognai mártással 1. bubszi
húsvéti sonka faciendum
Húsos-gombás spagetti csőben horvathnemagdi
Mascarponés húsgombócok suzymama
Vadas marhasült recept gonda_katalin
Pizza receptek
Pizzás csiga veronika74
pizza tészta /gluténmentes/ bozsanyinemanyi
Tejföl gomba kukorica pizza horvathnemagdi
Sós kifli variációk lilagondolatok
Mini-pizza horvathnemagdi
Pasta Marinara bulac57
Burgonyás pizza tészta bubszi
Pizzás csiga vorosrozsa66
Az igazi olasz pizza sheidi
Pizza recept jamborlulu
Hamburger receptek
Virslis kifli veronika74
Hamburger zsemle vagikriszti
Házi hamburger 2. recept kovacs_zsoka
Ázsiai hamburger klerierzsi
Hamburger zsemle recept baggesz20
x nagyuska
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
Hamburger horvathnemagdi
Csirkeburger recept jamborlulu
Hamburgerzsemle /Limarától nanoka72
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU