Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
x
-


Juhászné Szunyogh Mária [Mar...

{{{Törölt hozzászólás!}}}
Klári Bartal küldte a TVN.hu-n
.
*Nagy szalonnahatározó***
** **
*Együk vagy főzzünk vele? Nyersen, füstölve vagy főtten? Melyik mire jó?** *
*Nagy szalonnahatározónk segít eligazodni a zsírrétegek között, és az is
kiderül, hogy a csécsi szalonna igenis trendi.*****
.
*A dolog nem olyan egyszerű, hogy van füstölt és főtt szalonna vannak főtt
és füstölt, sőt főtt és sült szalonnák is. A főtt szalonnákat rendszerint
nem főzésre használjuk, hanem ahogy nagyapáinktól tanultuk, hagymával,
paprikával és friss kenyérrel megesszük. Persze nincs olyan szabály, hogy
egyiket vagy másikat nem szabad megenni, vagy esetleg tilos belőle főzni.
Mert ki hallott már olyat, hogy egy egyszerűen felfüstölt kolozsvári
szalonnát csak azért nem eszünk meg nyersen, mert azt főzésre találta fel a
böllér 1754-ben?!**
Csak úgy magában, az íze végett
**Erdélyi szalonna**
**Melyik része a disznónak:* * hasa alja. **
Hogy készítik el: Először sós, néhol fokhagymás vízben megabálják, majd
ezután füstölik. Emiatt aztán jó lesz 8-10 nap alatt elfogyasztani.
Tippünk: szeleteld fel a szalonnát fél centi vastag csíkokra, és süsd
pirosra. Sózott lila hagymával és kenyérrel isteni csemege, de mi önmagában
is simán bevállaljuk.*****
*Abált vagy csécsi szalonna**
Melyik része a disznónak: tokaszalonna.
Hogy készítik el: Sós, fokhagymás vízben megabálják, majd frissen megeszik.
A csécsi szalonnát pirospaprikába forgatják, a hagyományos abáltat azonban
meztelenül eszik.
Tippünk: Mivel ez a fajta szalonna nincs füstölve, így viszonylag hamar
megromlik, ha a külseje nyálkás lesz, illetve beszürkül, ne edd meg! *****
*Főtt császárszalonna**
Melyik része a disznónak: az oldalas a zsírral együtt.
Hogy készítik el: Sós vízben megfőzik, néha speciális eljárással füstölik
is. A nem füstölt változat 5-6 nap alatt megromolhat, erre figyelj!
Tippünk: A főtt császárt tedd be sütőbe, rakj alá hagymát, takard le, majd
süsd meg félig, utána vedd le a fóliát és süsd addig, ameddig piros nem
lesz. Egyetek hozzá juhtúrós polentát. *****
*Maradjon sokáig friss a szalonna!
Ha nincs hűvös helyed, például kamrád, akkor csomagold zsírpapírba, és úgy
tedd a hűtőbe! Bár a hűtőnél sokkal jobb egy spejz, ugyanis a zsír könnyen
magába szívja a szagokat. Gyakran nézd, hogy milyen állapotban van, az sem
jó, ha megavasodik, és az sem, ha megpenészedik. A füstöletlen szalonnák
szavatossági idejét vedd komolyan! Hamar romlanak és fertőzést okozhatnak. *
****
*Tábortűzhöz és serpenyőbe **
**Csemegeszalonna vagy zsírszalonna **
Melyik része a disznónak: bőrös hátrész
Hogyan készítik el: Besózzák, pácolják, majd füstölik. Ennek a fajta
szalonnának elvileg nem lenne szabad megromolnia, maximum megavasodhat, de
ez is ritka, ha jól van tárolva. Aki táborozik, az jól ismeri ezt a fajta
szalonnát, ugyanis ezt sütjük tábortűznél, a jól ismert kenyérre
csepegtetős módszerrel.
Tippünk: Ha töltött káposztát csinálsz és sovány húsból készül a töltelék,
akkor daráltass bele a hentessel egy kevés csemegeszalonnát is. Szaftosabb,
ízesebb töltelék lesz az eredmény. *****
Tippünk: Lebbencsleveshez vagy lecsóhoz a legideálisabb, de aki szereti, az
ebből csinálja a sült húsok mellé illő az úgynevezett kakastaréjt is. *****
Tippünk: Rakott savanyú- vagy kelkáposzta tetejére kerüljön kockázott
teaszalonna, tejföllel elkeverve. *****
Tippünk: Használd nyugodtan csülök helyett, bablevesbe vagy
székel
#905
2012. február 7. 20:03
Válaszolj!
Üzenet visszaállítása





Juhászné Szunyogh Mária [Mar...

Fokhagyma elixir
.
Egyszerű napi energiaital elkészítése:
2 gerezd fokhagyma préseld össze,
2 teáskanál (jó minőségű)almaecetet. Néhány percig keveren, nyomkodom.
2 teáskanál méz. Jól elkeverem.
2-3 dl buborékmentes ásványvíz.
Az így készített italt óvataosan (!!) LASSAN kortyolgatva idd meg. Egyhuzamra lehajtani TILOS!
.
Energetizáló, fáradtságűző, fogyasztó vitaminbomba. Ha nem szeretnél naponta fokhagymát pucolni az alábbiakkal ezt elkerülheted:
.
1 db turmixgép
1 dl almaecet,
1 dl méz,
8-12 gerezd (méretfüggő) fokhagyma
.
Keverjük össze a nagy sebességgel 1 percig. Öntsük a keveréket egy jól zárható üvegedénybe és hagyjuk a hűtőben 5napig.
Napi adagja:
2-4 teáskanálnyit tegyél egy pohár (min 2dl) szénsavmentes ásványvízbe vagy gyümölcslébe, (100%-os szőlő-vagy narancslé). A legjobb reggeli előtt negyed-órával fogyasztani. A hatóerő természetesen függ az összetevők származási állapotától.
.
A fokhagymának magas a magnézium, B6 és C vitamin, triptofán, szelén, kalcium, foszfor, B1 vitamin tartalma.
#904
2012. február 6. 23:14
Válaszolj!
Üzenet törlése





Juhászné Szunyogh Mária [Mar...

Fokhagyma " befőtt"
HOZZÁVALÓK:
15-20 fej szép, nagy fokhagyma
1 l száraz fehérbor
2 dl fehérborecet
10-15 dkg cukor
1 púpos ek só
1 púpos kk őrölt bors
3-4 db babérlevél
8-10 szem szegfűszeg
pár szem apró cseresznyepaprika (elmaradhat)
olívaolaj a lezáráshoz
ESZKÖZÖK:
Kiskés, nagy fazék, egy ötliteres és sok apró befőttesüveg, celofán
ELKÉSZÍTÉSE:
Ha a gerezdek nagyok, pucolhatjuk szárazon, de ha aprók, akkor egy éjszakára érdemes hideg vízbe áztatni: reggel egy mozdulattal ki lehet nyomni őket a héjukból.
A páclé összetevőit a nagy fazékban felforraljuk. Folyamatosan, marékszám kell adagolni bele a fokhagymát. Az utolsó forrástól számított 5 percig lobogva főzzük, majd azon forrón - vigyázva! - a nagy befőttesüvegbe zúdítjuk, és 24 órára légmentesen lezárjuk.
Másnap az egészet mindenestől felforraljuk megint 5 percre, majd hagyjuk kihűlni. Kis üvegekbe adagoljuk, felöntjük lével, és mindegyik üveg tetejére csordítunk egy kanál olajat, az óvja meg a romlástól. Lekötjük, kész. Az apróbb gerezdeket legalább egy hétig, a nagyokat egy hónapig hagyjuk pihenni hűvös, sötét kamrában. Karácsonyra lesz tökéletes (az állaga, mint a tejes manduláé), és ha jó fokhagymát szereztünk, egy évig is eláll.
A hagyományosan készült gyümölcsecetek sokkal finomabbak és egészségesebbek, mint az ecetsavból hígított "ipari" változat. Kisebb mennyiségben - főleg salátákhoz - érdemes inkább ezeket használni: fehér- vagy vörösborecetet és ezek királyát, a balzsamecetet, alma- vagy málnaecetet...
FELHASZNÁLÁSA:
Felbontás előtt jól föl kell rázni. A leve remekül használható salátákhoz, maga a fokhagyma pedig aperitifhez, hideg húsokhoz, felvágottakhoz, keményebb sajtokhoz vagy csak úgy magában.
A francia receptváltozatokban szerepel
a cukor helyett méz,
borecet helyett almaecet,
a fűszerek között pedig koriander, mustármag, egész bors, rózsabors, rozmaring és tárkony is.
#903
2012. február 6. 23:09
Válaszolj!
Üzenet törlése





Osváth Ilona [Ilike]

ADJON AZ ÚR BORT,BÚZÁT BÉKESSÉGET MINDNYÁJATOKNAK AZ ÚJ ÉVBEN!
#902
2011. december 30. 16:12
Válaszolj!
Üzenet törlése
Felhasználó kitiltása






Osváth Ilona [Ilike]

ADVENTI KALÁCS!
Sütünk egy szép kalácsot,amelybe sütéskor kerek helyeket hagyunk/én kicsi mécsesek alját sütöm bele,majd kiveszem/.és amikor kisül és kihűl bele helyezem a gyertyákat,a kalácsot meg zöld fenyő gallyakkal veszem körül.Igaz,megszárad,de azután lemosva tetejét,máglyarakás készíthető belőle.
Dupla haszon!
#901
2011. november 27. 09:01
Válaszolj!
Üzenet törlése
Felhasználó kitiltása






Osváth Ilona [Ilike]

TORMÁS LEVES:
Lereszeljük a tormát/1-2 szálat/.Bármilyen húst is választunk,majorság,disznó,füstölt vagy friss,akár csontosat is ,finom levesünk lesz.A hússal ,sóval feltesszük főni a lereszelt tormát.Amikor a hús már puha ,világos vékony rántással újra felfőzzük.Lehet eresztékkel is készíteni,de akkor teszünk a végén még tejfőlel elkevert tojássárgát is bele.Ízlés szerint savanyítjuk ecettel vagy citrommal.
Ha a hús mennyisége megfelelő,másodikat sem igényel.
#900
2011. október 26. 06:29
Válaszolj!
Üzenet törlése
Felhasználó kitiltása






Osváth Ilona [Ilike]

Szőlő leves:
Nagymamám kedvenc levese volt,ősszel szüret után a félretett sérült gerezdeket szemelte le és ebből fgőzött számunkra aromás levest.
HOZZÁVALÓK:
egy kisebb csirke feldarabolt részei
szőlő ,személyenként egy csészével
cukor ízlés szerint

egy murok/sárgarépa/
egy petrezselyem
A mikor a hús már jó félig megfőtt ,beletesszük a szőlőt is ,nem kell több mint 15 perc és belefőzhető az ereszték.Én még mindig tojás sárgával eldörzsölt tejfölt is teszek bele,amikor leveszem a tűzről.
Aromás ,finom leves,gyerekek kedvence is lehet.Hússal együtt tálalom,ezért másodikat sem igényel utána.
#899
2011. október 13. 01:21
Válaszolj!
Üzenet törlése
Felhasználó kitiltása






Osváth Ilona [Ilike]

Borsos leves:
A csirke csontosából pörköltet készítünk jó borsosan.Ezt feltöltjük vízzel és babérlevéllel , s amikor megfőtt a hús ,kívánság szerint rántással vagy tejfölös eresztékkel készíthetjük.Mikor készen van egy kis ecettel vagy citrom levével savanyítjuk.Nagyon kellemes ízű leve.Jó étvágyat hozzá.
#898
2011. szeptember 5. 06:14
Válaszolj!
Üzenet törlése
Felhasználó kitiltása






Osváth Ilona [Ilike]

Nagymamám receptje-Lehet ,hogy már készítettétek,ismeritek.
KRUMPLIS RÉCE :
A tetszőleges mennyiségű krumplit meghámozzuk,felkarikázzuk.A récét /de lehet bármilyen más hús is,csak zsíros legyen/ feldaraboljuk,sózzuk,borsozzuk,megvágunk hozzá karikára 2-3 nagy fej hagymát.
Az egészet összevegyítjük,újra ízesítjük.Kizsírozunk egy nagy vaslábast/lényeges,mert hőállónak kell lennie/és abba beletesszük ,úgy ahogy jön.Egy darabig a gázon sütjük,majd a lerben pirosra készítjük.Kisül a réce/vagy más húsok zsírja/ ,megpirul a hagymás krumpli,fenomenálisan finom.Igaz,nem koleszterin szegény,de fantasztikus.Bármilyen salátával tálalható.Nálunk kézhez sem jut,ha mind körül üljük az asztalt.
Jó étvágyat hozzá.
#897
2011. július 30. 02:43
Válaszolj!
Üzenet törlése
Felhasználó kitiltása






Osváth Ilona [Ilike]

Az erdők szélén még nagy mennyiségben található MEDVEHAGYMA.
Ma egy ezzel készített palacsintát mutatok be számotokra.
MEDVEHAGYMÁS RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók.
1o-16 előre megsütött palacsinta,aminek a masszájába beleturmixoltunk két jó összetett marék medvehagyma levelet.
Hozzávalók a töltelékhez:
5o dkg őrölt bármifajta hús,lehet füstölt is.
1/2 fej vörös hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 ek.olaj
1 kk.pirospaprika
2 dl sűrített paradicsom/tehetünk közéje egy kis kecsapot is/
só,bors,bazsalikom bőven,oregano ,kakukkfű
A besamelhez:
2ek.vaj,2 ek liszt 5 dl tej,só szerencsendió
A tetejére: 25 dkgreszelt parmezán sajt,vaj
A töltelékhez felsorolt anyagokat megdinszteljük,megpároljuk és összefőzzük.
Elkészítjük a besamel mártást/a vajat felolvasztjuk,belekeverjük a lisztet,habzásig kavargatjuk,felöntjük a tejjel,állandó keverés mellett!!!,sózzuk s a szercsendióval fűszerezzük./
Egy tortaformát kivajazunk,öntünk bele besamelt s az előkészített kész alapanyagokat rétegezzük:palacsinta,töltelék,meghíntjük sajttal,besamelmártás.ezt folytatjuk amíg az anyagunkból tart.Lehet őleg legfelül palacsinta maradjon.Amegmaradt reszelt sajttal megszórjuk,vajdarabkákkal a tetején a lerbe tesszük és addig sütjük,amíg a sajt megpirul.
Kiadós m főétel,vacsora,de vendéglátáskor is kínálhatjuk egy jó pohár finom bor társaságában.
Megjegyzés:A medvehagyma helyett használhatunk parajt/spenótot / ,reberbara leveket ,hagymaszárat,petrezslyem zöldet vagy akár kaprot is!!!
#896
2011. május 3. 13:35
Válaszolj!
Üzenet törlése
Felhasználó kitiltása






Bécsiné Botta Magdolna Klára...

Alföldi leves recept
_
Kategória:
Levesek
_
Hozzávalók:
30 dkg sertéshús
1 fej hagyma
2 ek olaj
25 dkg burgonya
1 liter erőleves (kockából)
2 dl tejföl
liszt
2 főtt tojás
1/2 cs zöldpetrezselyem
1/2 citrom leve
2 babérlevél
mustár

bors
_
Elkészítés:
Az apró kockára vágott húst az olajban megpirított hagymára tesszük. Babérlevéllel, sóval, borssal ízesítjük, majd felöntjük a húslevessel. Amikor a hús félig megpuhult, beletesszük a kockákra vágott burgonyát. Amikor a hús és a krumpli is megpuhult, világos, petrezselymes rántást készítünk. A tejföllel simára keverjük, és besűrítjük vele a levest. Mustárral, citromlével enyhén savanykásra ízesítjük. Tálaláskor a kockára vágott főtt tojásra merjük a levest.
#895
2011. február 24. 18:07
Válaszolj!
Üzenet törlése
Felhasználó kitiltása






Juhászné Szunyogh Mária [Mar...

893: Köszönöm kedves Ilike!
Örölök Neked! Kérlek a versesben is nézz szét! Küldj oda néhány szép verset!
A blogomban is várlak!
CÍm - http://nagyuska.blog.xfree.hu
#894
2011. február 23. 11:24
Előzmény Osváth Ilona [Ilike] 2011. február 22. 09:26
Válaszolj!
Üzenet törlése





Osváth Ilona [Ilike]

FELEMÁS KIFLIK
HOZZÁVALÓK.
4 dl tej,7 ek.cukor,5 dkg élesztő,70 dkg liszt,1 mk.só,2 dl olaj,1 dl víz,2 ek,kakaópor.
ELKÉSZÍTÉSE.
Az alapanyagokat a kakaón kívül alaposan összedolgozzuk,kelt tésztát készítve.Amikor kész,hólyagos és megkelt,két fele vágjuk.A fehéret kinyújtjuk,a másikba beledolgozzuk a kakaóport.Azt is kinyújtjuk.A barnára ráhelyezzük a fehéret,felkockázzuk és kifliket formálva tepsibe rakjuk.
25-30 percet sütjük.
Az 1dl vízből és 4 ek.cukorból szirupot főzünk,a még meleg kifliket alaposan megkenjük vele.
#893
2011. február 22. 09:26
Válaszolj!
Üzenet törlése
Felhasználó kitiltása






Osváth Ilona [Ilike]

BEVERT TOJÁS VADASAN
Hozzávalók:
8 tojás,10 dkg vöröshagyma,20 dkg sárgarépa,10 dkg petrezselyem -és 10 dkg zeller,10 dkg karalábé gyökér,kevés olaj,babérlevél,liszt,só,bors,mustár,ecet,2 dl tejföl,1 citrom.
ELKÉSZÍTÉSE:O lajon megpirítjuk a zöldségeket,sóval,borssal,itromhéjjal,babérlevéllel,mustárral együtt.Feltöltjük vízzel,puhára főzzük és szitán áttörjük.Rántással besűrítjök,citromlével vagy ecettel ízesítjük,tejfőllel dúsítjuk.Melegen tartjuk.
Ecetes vízben megfőzzük jó keményre a tojásokat
Miután megtakarítjukfélbe végva a mártásba helyezzük.
Spagettivel vagy bármilyen laska félével tálaljuk.
#892
2011. február 4. 12:07
Válaszolj!
Üzenet törlése
Felhasználó kitiltása






Bécsiné Botta Magdolna Klára...

Magyaros körömpörkölt recept
Kategória:
Húsételek
Hozzávalók:
3-4 köröm,
2 fej vöröshagyma,
1 evőkanál pirospaprika (aki szereti, csípőset is tehet bele),
2 db zöldpaprika,
1 db paradicsom,
3 evőkanál olaj,
1 evőkanál vegeta,
kevés só.
Elkészítés:
A megtisztított körmöket kuktafazékba rakom, majd gyengén sózott vízben olyan puhára főzöm, hogy a csontok kicsúszhassanak belőle. Levéből kiveszem, az összes csontot eltávolítom, és a húst félreteszem. A vöröshagymát tisztítás után apróra metélem, az olajon üvegesre fonnyasztom, ezután a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, a vegetát és a borsot. Ráöntök két evőkanál köröm-főzőlevet, majd a tűzre visszateszem. Rádobom a kicsontozott, darabokra vágott húst, a felszeletelt zöldpaprikát meg a paradicsomot és annyi főzőlével öntöm fel, amennyi majdnem ellepi. Fedő alatt pár percig forralom. Sós vízben főtt burgonya és ecetes savanyúság illik hozzá.
#891
2011. január 5. 10:01
Válaszolj!
Üzenet törlése
Felhasználó kitiltása






Osváth Ilona [Ilike]

Rég jártam erre, ezért ,ha későn is,nagyon boldog új évet és sok finomság leírását kívánom minden kedves topok társamnak.
Majonézes laska-saláta:
A kívánt mennyiségű apró/csiga,penne,síma/laskát megfőzzük,kimossuk és kihűtjük.Apróra vágunk savanyó uborkát,bármilyen kolbászt,húst,főtt tojást ,kukoricát is tehetünk közéje,jól összekeverjük,sózzuk,borsozzuk és végül bő majonézzel összevegyítjük.
Jó,mondhatnám finom.Olcsó és vacsorára önállóan is ajánlom.
#890
2011. január 5. 09:28
Válaszolj!
Üzenet törlése
Felhasználó kitiltása






Bécsiné Botta Magdolna Klára...

Mediterrán csiperkegomba
Hozzávalók:
70 dkg apró csiperkegomba,
2 szál sárgarépa,
1 fej vöröshagyma,
2 dl száraz fehérbor,
3 evőkanál olívaolaj,
2-3 gerezd fokhagyma,
só,
frissen őrölt bors,
1 babérlevél,
1 kis csokor petrezselyemzöld,
egy kevés zsálya, kakukkfű, és koriander,
1 evőkanál paradicsompüré.
Az olajban megpároljuk a megtisztított és apróra vágott sárgarépát meg a vöröshagymát. Felöntjük a borral, sóval, borssal, zúzott fokhagymával meg az összevagdalt zöldfűszerekkel ízesítjük. 10 percig fedő alatt, kis lángon pároljuk. Közben megtisztítjuk a gombát, és egészben hagyva az ételhez adjuk. Belekeverjük a paradicsompürét, beledobjuk a babérlevelet, és kb 20 perc alatt puhára pároljuk.
Friss kenyeret kínálunk mellé. Hidegen és melegen is tálalhatjuk.
#889
2010. december 21. 23:42
Válaszolj!
Üzenet törlése
Felhasználó kitiltása






Osváth Ilona [Ilike]

SZÉKELY PORONYÓ/nagyon finom!!!/
Hozzávalók:
2o dkg liszt
12 dkg zsír
1o dkg cukor
1 egész tojás
1 cs sütőpornak a fele
1 citrom haja,leve
Ezen anyagokból elkészítjük az alap tésztát és egy lapot készítünk belőle.
A TETEJÉRE:
4 tojás fehérjéből habot verünk,majd ebbe finoman belekeverjük 16 dkg cukor és 16 dkg őrölt dió keverékét.Ha kedveljük,tehetünk közéje rumban előre megáztatott mazsolát is.
A lapot lekenjük bármilyen finom lekvárral és az elkészített habot rátesszük,villával szépen megdíszítve.
Rózsaszínüre sütjük.
#888
2010. november 12. 02:58
Válaszolj!
Üzenet törlése
Felhasználó kitiltása






Juhász Lajosné Terike [Terike]

Zabpelyhes tallér
Hozzávalók:
15 dkg puha vaj
6 dkg barna cukor
6 dkg cukor
1 tojás
15 dkg zabpehely
10 dkg finomliszt
1 kávéskanál őrölt fahéj
½ kávéskanál szódabikarbóna
1 csipet só
10 dkg étcsokoládé, apróra vágva
Ügymenet: Előmelegítem a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és kivajazok-lisztezek egy nagy tepsit.
Egy nagy tálba kimérem a zabpelyhet, rá a lisztet, majd jöhet egy kis szódabikarbóna, egy csipet só és ízesítésnek egy kis fahéj (keksz fűszer) is. A csokit felaprítom, és a lisztes keverékhez szórom és jól összekeverem.
A vajat robotgéppel habosra keverem a kétféle cukorral, majd hozzádolgozom a tojást.
Ezután a kétféle keveréket egy fakanállal jól összedolgozom.
A tésztából diónyi adagokat teszek egymás mellé 5 centire az előkészített tepsire, majd ezeket nedves ujjal kicsit ellapítom. Egyszerre nem fér rá az összes tészta a tepsire, ezért miután megsütöttem az első adagot, elkészítem a többi tallért is.
A zabpelyhes tallérokat 15 perc alatt megsütöm a meleg sütőben. Amikor készen vannak, még puhák, de ahogy kihűlnek, megszilárdulnak és ropogósak lesznek.
Kb. 30 tallér lesz belőle.
http://files.blogter.hu/user_files/4173/Kep_247.jpg
#887
2010. október 21. 18:06
Válaszolj!
Üzenet törlése
Felhasználó kitiltása






Juhászné Szunyogh Mária [Mar...

SAJT házilag. Káldi Kati módra!
(Isteni finom, ilyet üzletben megvásárolni NEM lehet!)
1 liter tej (bármilyen 1,5, 2,8 vagy 3,5%-ös) 0,5 kg túró,
Felforraljuk, leszűrjük, ( sűrű szűrön) csöpögtetjük.
Összekeverjük 6 dkg olvasztott vajjal, 1 tojással, 1 teás kanál szódabikarbónával. Lassú tűzön 10 perc alatt kevergetve összefőzzük. Szilikon mini torta-formában hagyjuk hűlni. Minél tovább áll annál keményebb, sőt már másnap reszelhető állagú lesz. Fűszerezhetjük köménnyel, fokhagymával, snidlinggel, zöldfűszerekkel.
Ha egyszer ezt megkóstoltad, soha nem fogsz boltból sajtot, vagyis sajtnak nevezett dolgot vásárolni.
#886
2010. szeptember 30. 09:19
Válaszolj!
Üzenet törlése





Osváth Ilona [Ilike]

Ma VÍZVÁRY MARISKA 1923-ban megjelent "Száz specialítás" című könyvéből másolok ide egy receptet/49 o./
SALÁTA FŐZELÉK:
Májustól-októberig van a szezonja,mikor a fejes saláta nagy és kemény.A salátákat szokás szerint megtisztítjuk,több vízben kimossuk,azután mindegyik saláta fejét négy részre vágjuk és forró sós vízben tesszük,melyben 1o-15 percig hagyjuk főni.A vizet lecsepegtetjük róla és egy lábasban forró vajba tesszük,meghintjük egy kevés liszttel,3-4 deci tejfelt öntünk rá,mellyel egyszer felforr és a hús mellé főzeléknek tálaljuk.
Leginkább a párolt-marha és a frissen sült borjú-húsokhoz illik.
#885
2010. május 5. 11:18
Válaszolj!
Üzenet törlése
Felhasználó kitiltása






Juhász Lajosné Terike [Terike]

Receptek csülökkel:
http://preview.citromail.hu/attach_read2/doc/8/82/82c125ba39863eaf e8d97d1295516dd8/82c125ba39863eafe8d97d1295516dd8.html
#884
2010. április 14. 09:06
Válaszolj!
Üzenet törlése
Felhasználó kitiltása






Osváth Ilona [Ilike]

882: Ugyanígy készíthetünk sóskából,spenótból , salátából, csalánból is mártást,csak az utóbbi háromba gazdagon tört fokhagymát is tegyünk !
#883
2010. április 8. 13:35
Előzmény Osváth Ilona [Ilike] 2010. április 8. 13:32
Válaszolj!
Üzenet törlése
Felhasználó kitiltása






Osváth Ilona [Ilike]

Nemsokára kertjeinkben gazdagon található friss zöld kapor.Mártása nagyon finom mindazok részére ,akik kedvelik a pikáns ízeket.Most leírom,én hogyan készítem.
Jó két csokor kaprot megmosok és apróra felaprítok.5-6 deka forró vajban átforgatom.5-6 deka lisztet 1 deci tejföllel/lehet felezni tejjel /összekavarok és ezzel a habarással sűrítem majd felöntöm annyi vízzel,hogy a várt sűrűségű mártást megkapjam.Citrommal savanyítom,sózom és ha túl savanyó lenne teszek hozzá egy kevéske cukrot is.
Haléletek ,sóban főttek kiváló kísérője lehet,de önálló mártásként egy kis bármilyen főtt hússal,kolbásszal,tükör tojással ,bundás kenyérrel is tálalható.
Jó étvágyat hozzá!
#882
2010. április 8. 13:32
Válaszolj!
Üzenet törlése
Felhasználó kitiltása






Osváth Ilona [Ilike]

Finom saláta:
Hozzávalók:
1 fej közepes nagyságú fekete retek
1 kisebb fej jégcsapretek
1 közepes fej előre megfőzött cékla
1 kisebb előre megfőzött zellergumó
1 közepes nagyságú murok/sárgarépa/
2 darab alma
1/2 fej hagyma
só,citromlé,olivaolaj
Elkészítése:
Az alma és a hagyma kivételével minden felsorolt alkotó elemet az almareszeszelőn lereszelünk.Aztán legvégül az almát is és a citrom levével meglocsoljuk az egész anyagot.
A hagymát nagyon vékony szeletekre felkarikázzuk.Összekavarjuk,sózzuk és végül olivaolajjal meglocsoljuk.
Nagy adag lesz belőle.Ha csíkokra vágott alig sült bakonnal, főtt tojás szeletekkel ,sajt szeletekkel vagy csirkemell csíkokkal is gazdagítjuk,önálló ételként is megfelel vacsorára ,ezek nélkül fogyókúrás ebédre is.
Jó étvágyat hozzá!
#881
2010. március 16. 09:00
Válaszolj!
Üzenet törlése
Felhasználó kitiltása






Osváth Ilona [Ilike]

Szervusztok Kedveseim!Elfoglaltságom miatt már régen látogattalak meg .Örvendek,hogy Köztetek lehetek egy kis időre.Az elhúzódó hosszú tél egyik kedvenc gyümölcse a gránátalma.Ma egy gránátalmás csokiparfé receptet hoztam:
Hozzávalók:
2o dkg étcsokoládé/legyen jó minőségű,legalább 50%-os/
1 dl víz
1 dl tejszín
3 tojás
rum,esetleg eszenc
babapiskóta/egy tasak/
egy gránátalma magjai,
egy mokkáskanál ecet
Elkészítése:
A vízet a csokoládéval vízgőz fölött felolvasztjuk,majd a gőzből kivéve egyenként hozzákavarjuk a tojások sárgáit és kicsit hűlni hagyjuk.Amíg a krém hűl,a fehérjéket felverjük az ecettel kemény habbá,majd óvatosan a krémhez kavrjuk.Talpas poharak vagy kelyhek,kompótos tálkák/amilyen kerül/ aljára elmorzsolt piskótát rakunk,meglocsoljuk rummal,ráöntünk egy adag krémet,majd megint piskóta,rum,krém,amíg megtelik a pohár.Tetejére ráhalmozunk a felvert tejszínből,végül bőven megszórjuk a gránátalma magjával.
Ajánlom dupla adag készítését,mert mindenki imádni fogja!
#880
2010. március 16. 08:47
Válaszolj!
Üzenet törlése
Felhasználó kitiltása






Zbyszewski Grzegorzné [Zsóka]

VARGABÉLES PALACSINTÁBÓl
Hozzávalók:
6 palacsinta
1 csom.(legalább 6 darabos)réteslap
5 tojás
15 dkg porcukor/édesítő
50 dkg.túró
reszelt citromhéj,
1 nagy pohár tejföl
10 dkg vaj
A tojássárgáját a cukorral kikeverve a túróhoz adjuk.Beletesszük az áztatott mazsolát és a fehérjék felvert habját.Ezt a masszát óvatosan összekeverjük a csíkokra vágott palacsintával.Tepsi aljára fektessünk réteslapokat.(mindegyiket pici vajjal megkenjük) a túrós keveréket belesimítjuk,majd rátesszük a többi lapot. 15-20 percig sütjük,porcukorral megszórva tálaljuk.
ÉDES PALACSINTARINGLIK.
Hozzávalók:
5 dkg dió vagy mák,vagy mindkettő
édesítő a töltelékhez
5 dekányi vaj
A diót(vagy mákot) az édesítővel megfőzzük,ne legyen folyós!A palacsintákat megtöltjük,mint a beiglit,szorosan feltekerjük.Kb. 4 cm.-es darabokra vágjuk,és tepsibe ültetjük a darabokat,mint a kakaós csigát. Tetejére vajreszeléket szórunk,15 percig sütjük.
#879
2009. október 29. 20:44
Válaszolj!
Üzenet törlése
Felhasználó kitiltása






Károly György [Karfiol]

851: Biztos, hogy ez befőtt lesz?
Nekem erős a gyanúm, hogy a túlérett, beáztatott szőlőből egy órai főzés után inkább szirupos szőlőlekvár lesz.
#878
2009. október 26. 09:37
Előzmény Barnáné Juhász Krisztina ... 2009. augusztus 3. 15:20
Válaszolj!
Üzenet törlése
Felhasználó kitiltása






Zbyszewski Grzegorzné [Zsóka]

CITROM TORTA BABAPISKÓTÁVAL
Sütés nélkül!
1 pohár (2 dl) tejföl, 14 dkg cukor, 1 citrom héja és leve  jól összekeverni.
1 cs. tejszínhabporból (45 g) habot verni és a fenti krémmel összekeverni.
A piskótákat (30-40 dkg) cukros-vaníliás tejben mártogatni és lerakni, minden sort krémmel megkenni.
#877
2009. október 26. 09:36
Válaszolj!
Üzenet törlése
Felhasználó kitiltása






Zbyszewski Grzegorzné [Zsóka]

BÉCSI KOCKA
15 dkg dió, 15 dkg cukor, 30 dkg liszt, 30 dkg vaj, 1 citrom héja és leve, 1 kiskanál őrölt fahéj. 2 cipóba vesszük, krémmel együtt sütjük.
Krém:
30 dkg dió, 24 dkg cukor, 6 e.k. rum, ½ dl tej.
BABAPISKÓTÁS
30 dkg cukor, 6 tojássárgája, 4 e.k. víz, 22 dkg liszt, ½ sütőpor, 6 tojás habja.
A tésztát kettévágjuk.
Krém:
• ½ l. tej, 2 puncs pudingpor sűrű péppé főzzük.
• 1 Ráma, 20 dkg cukor összekeverjük.
A két krémet összekeverjük.
2 dl rumot 2 dl kávéval összekeverünk, a babapiskótákat belemártjuk.
Összeállítás. ½ piskótalap - ½ krém - babapiskóta - ½ krém - ½ piskótalap.
Máz: 4 e.k. víz, 6 e.k. kakaó, 8 e.k. porcukor, 10 dkg vaj.
BÓLÉ
1 l. vörösbor, ½ kg cukor, 1-2 vaníliás cukor, 1 citrom felkarikázva, meggy, narancs, körte őszibarack kis kockára vágva 1-2 dl rum.
BÓLÉ-KIVIS, ANANÁSZOS
Hozzávalók:
6 kivi, 1 ananász, ½ l ananászlé, ½ l narancslé, 2 dl citromlé, 2 üveg 0,7 l-es száraz pezsgő.
Elkészítés:
A kiviket meghámozzuk, négy részre vágjuk és felszeleteljük. Az ananászt meghámozzuk, a középső fás részt kivágjuk, és a gyümölcshúst kis kockákra aprítjuk.
A gyümölcsöket a lehűtött gyümölcslevekkel együtt egy bólés tálba öntjük. Tálalás előtt felöntjük a két üveg pezsgővel.
Tipp:
Ha gyerekeknek készítjük, alkoholmentesen is nagyon finom a bólé. A két üveg pezsgő helyett használjuk gyömbéres üdítőt.
A pezsgő hozzáadása előtt
#876
2009. október 26. 09:35
Válaszolj!
Üzenet törlése
Felhasználó kitiltása





Bécsiné Botta Magdolna Klára...

http://olcso-receptek.hu/sertes/rakott-sult-hus-zoldsegekkel/
_
Rakott sült zöldséggel,
#935
2013. november 22. 14:10
Válaszolj!
Üzenet törlése
Felhasználó kitiltása






Juhászné Szunyogh Mária [Mar...

Sülthagyma ecetvel
.
Megsütik az apró hagymát a parázsban, amikor megsült, megtakarítják és összekeverik egy kis ecetvel. Nem szokták kenyérvel enni csak hideg máléval (puliszkával).
#934
2013. október 19. 16:27
Válaszolj!
Üzenet törlése





Juhászné Szunyogh Mária [Mar...

Kásás káposztaleves
.
Megfőzik a sós, savanyú káposztát vízben, csak úgy semmi nélkül. Amikor majdnem megvan főve akkor beletesznek egy kicsi kukoricakását ,egy kicsi kaprot vagy leostyánt és készen van az étel .Ezt az ételfélét csak nagyböjtben főzik, hamvasszerdán vagy
nagy pénteken.
#933
2013. október 19. 16:25
Válaszolj!
Üzenet törlése





Juhászné Szunyogh Mária [Mar...

Somos fuszulykaleves
.
Fél kiló fuszulykát odatesznek főni, addig hagyják amíg félig megfő, azután tesznek belé egy fej kisebbecske hagymát, murkot, petrezselymet s ezt megint hagyják, hogy főjön meg.
Amíg fő, addig a somot megmossuk s megfőzzük, mikor megfőtt addig taszigáljuk egy fakanállal amíg lejön a húsa.
Amikor megfőtt a fuszulykaleves s a som es kész van utána beléteszik a somot a levesbe, ezzel essze kell buzzantani. Nem szabad belétenni rántást, azt mondta nagymamám.
.
Fokhagymás málé
.
Megfőzik a málét jó keményre. Mikor kihűlt felvágják, s megpirítsák a kályhán. Fokhagymával békenik, s ezt es szokták enni mert böjtös. Káposztalevet isznak hezza.
#932
2013. október 19. 16:23
Válaszolj!
Üzenet törlése





Juhászné Szunyogh Mária [Mar...

Káposztás pogácsa
50 dkg liszt
50 dkg fejes káposzta
20 dkg+ 10 dkg zsír
1 dl tej
2,5 dkg élesztő
2 teás k cukor
2 tojássárgája
15 dkg tejföl
3 k rum

bors
1 tojás a kenéshez
A káposztát lereszeljük, megsózzuk, hagyjuk állni fél órát. Eztán kinyomkodjuk, és 10 dkg zsíron megpirítjuk. Ízesítjük borssal, ha szükséges sózzuk, hagyjuk kihűlni.
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
A lisztet, a 20 dkg zsírt, tojássárgákat, tejfölt, a káposztát zsírral együtt, felfuttatott élesztőt elkeverjük, megsózzuk, hozzáöntjük a rumot, és összegyúrjuk. Jó kis zsíros tésztát kapunk.
A tésztát 40 percet letakarva pihenni hagyjuk.
A 40 perc leteltével kinyújtjuk, hajtogatjuk. Hajtogatás: szemre 3 részre osztjuk a tésztát vízszintesen. Alulról felhajtjuk úgy, hogy a széle a felső harmad aljánál legyen. Majd a felső harmadot ráhajtjuk. Eztán szemmel kétfelé osztjuk a tésztát, és balról jobbra középig hajtjuk be, majd jobbról is behajtjuk középig, végül egymásra hajtjuk a 2 részt. Most már csak fél óra pihentetés következik, majd újabb nyújtás, hajtogatás, ismét fél óra pihentetés
A következő nyújtásnál a tésztát másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét bevagdaljuk, és kisebb méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Tepsiben 15 percet pihentetjük, addig előmelegítjük a sütőt. Mielőtt betolnánk sülni, megkenjük a pogácsák tetejét felvert tojással.
8-10 perc alatt aranybarnára sütjük.
#931
2013. szeptember 29. 13:17
Válaszolj!
Üzenet törlése





Bécsiné Botta Magdolna Klára...

http://olcso-receptek.hu/edes-sutemenyek/szilvas-kremes/
_
Szilvás krémes,
#930
2013. szeptember 24. 15:22
Válaszolj!
Üzenet törlése
Felhasználó kitiltása






Bécsiné Botta Magdolna Klára...

http://olcso-receptek.hu/edes-sutemenyek/kremes-tejbegrizes-szelet /
_
Krémes tejbegríz szelet,
#929
2013. szeptember 24. 15:20
Válaszolj!
Üzenet törlése
Felhasználó kitiltása






Bécsiné Botta Magdolna Klára...

http://olcso-receptek.hu/edes-sutemenyek/kelt-almasretes/
_
Kelt almás,
#928
2013. szeptember 24. 15:19
Válaszolj!
Üzenet törlése
Felhasználó kitiltása






Juhászné Szunyogh Mária [Mar...

Babos pacalpörkölt recept
.
Hozzávalók 8 főre
-
80 dkg pacal

néhány szem fekete bors
fél citrom leve
1 kisebb vöröshagyma
2 babérlevél
20 dkg piros, úgynevezett vesebab
4-5 evőkanál olaj
2 gerezd fokhagyma
2 közepes vöröshagyma
10 dkg paradicsompüré
őrölt bors
1 mokkáskanál kakukkfű
2,5 dl vörösbor
20 dkg füstölt kolbász
.-
A pacalt megtisztítjuk, többször váltott hideg vízben kiáztatjuk, majd lábasba rakjuk, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Sóval, egész borssal, citromlével meg fölszeletelt vöröshagymával ízesítjük, beledobunk 1 babérlevelet, és kb. 2 óra alatt puhára főzzük. Utána leszűrjük, nagyobb kockákra vágjuk. Közben a beáztatott babot enyhén sós, babérlevéllel fűszerezett vízben puhára főzzük, ugyancsak leszűrjük. Az olajon megfuttatjuk a présen áttört fokhagymát és a megtisztított, fölaprított vöröshagymát. A paradicsompürével egy kicsit tovább pirítjuk, megsózzuk, megborsozzuk, a kakukkfűvel fűszerezzük, majd ráöntjük a bort. A pacalt, a babot meg a karikákra vágott kolbászt hozzáadjuk, meg-megkeverve 5 percig főzzük. Sós burgonya illik köretnek hozzá.
#927
2013. szeptember 22. 18:48
Válaszolj!
Üzenet törlése





Juhászné Szunyogh Mária [Mar...

Házi nutella recept! 15 perc alatt!!!
.
Hozzávalók 500 grammhoz
.
200 g mogyoró (pörkölt, sótlan)
170 g csokoládé - ét (45-59%-os)
100 g csokoládé - tej
1 evőkanál kristálycukor
3 evőkanál vaj
3 evőkanál kakaópor - holland
1 csipet só - csökkentett nátrium tartalmú
.
Elkészítés
.
A mogyorót egy serpenyőben megpirítjuk - akkor jó ha pattog - de vigyázzunk, hogy ne égessük meg. Majd egy konyharuhával ledörzsöljük a héját.
.
Közben gőz felett felolvasztjuk az ét-, és tejcsokoládét.
.
A mogyorót aprítóba tesszük és 2-3 menetben krémessé őröljük. Majd egy késes aprítóba tesszük, hozzáadjuk a vajat, kakaóport, cukrot, sót és kb. 2 percig krémessé aprítjuk. Tipp: Minél nagyobb teljesítményű az aprítónk, annál krémesebb lesz a krémünk. Darabosan sem rossz, legalább látszik rajta, hogy házilag készült ;)
.
Ha felolvadt a csokoládé, akkor hozzáöntjük a mogyorós masszához és további 3 percig krémesítjük.
.
A krémet üvegekbe töltjük
#926
2013. szeptember 16. 19:35
Válaszolj!
Üzenet törlése





Osváth Ilona [Ilike]

MARIKÁM DRÁGA SZERETETTEL KÍVÁNOK NAGYON BOLDOG NÉVNAPOT. ÖLELLEK.szivecske
#925
2013. szeptember 12. 06:41
Válaszolj!
Üzenet törlése
Felhasználó kitiltása






Juhászné Szunyogh Mária [Mar...

Sütőben sült fokhagyma
.
Hozzávalók:
.
•3-4 db nagy fej fokhagyma
•3-4 szál rozmaring
•só
•darált bors
•olívaolaj
.
A fokhagymák külső pergament héját szedjük le, a gyökeréről a földes részt is távolítsuk el. Vágjuk keresztben ketté, majd a vágásfelületére daráljunk borsot és hintsük meg sóval. Tegyünk egy tepsibe sütőpapírt, majd felette csorgassuk meg a fokhagyma vágott részét olívaolajjal. Tegyünk mindegyikre egy-egy ág rozmaringot, és a vágásfelületével lefelé tegyük a papírra. Tegyük forró 150 fokos sütőbe és süssük fél órán keresztül.
.
Az elkészült fokhagymákat tálaljuk tányérokra, majd késsel kenjük laposra sütött focacciára. A tepsiben maradt fokhagymás olajba a kenyeret bele is tunkolhatjuk.
#924
2013. szeptember 11. 19:00
Válaszolj!
Üzenet törlése





Juhászné Szunyogh Mária [Mar...

Zakuszka recept
.
Hozzávalók:
.
1 kg sült padlizsán
1 kg pritamin paprika
1,5 dl paradicsomlé
200 gr vöröshagyma ledarálva
2 dl napraforgóolaj
4 tk. asztali só
1 babérlevél
.
A paprikákat alaposan megmossuk, kettévágjuk, majd kicsumázzuk, és a magokat eltávolítjuk. A padlizsánt szintén megmossuk, a zöldjét levágjuk és elfelezzük hosszában. A zöldségeket előmelegített sütőbe rakjuk, és sütés közben egyszer fordítva mindkét oldalukat megsütjük.
.
A paprika és a padlizsán héját távolítsuk el. Közben a vöröshagymát dinszteljük meg az olajon. A sült padlizsánt és a paprikát daráljuk le, vagy botmixerrel turmixoljuk darabosra. Öntsük rá a dinsztelt hagymára, tegyük bele a babérlevelet és a sót.
.
Az egészet főzzük össze az első forrásig, majd adjuk hozzá a paradicsomlevet és főzzük sűrűre.
.
Amikor kihűlt, töltsük tisztára mosott üvegekbe és légmentesen csavaros tetővel zárjuk le.
90 C°-on 30 percig dunsztoljuk
.
kb.: 10 db 220ml üveged lesz ezzel a mennyiséggel,
#923
2013. július 2. 18:26
Válaszolj!
Üzenet törlése





Juhászné Szunyogh Mária [Mar...

Házi trappista sajt
.
Hozzávalók:
,
50 dkg tehéntúró,
1 l zsíros házi tej,
6 dkg vaj,
1db tojás ( a tojás elhagyható, sokan készítik, tojás nélkül is ugyanúgy működik),
1 kávéskanál szódabikarbóna,
1 púpozott kávéskanál só
.
Elkészítés:
.
A túrót a tejjel odatesszük forrásig főni, majd egy sűrű szitán leszűrjük,
egy lábosba tesszük, hozzáadjuk a tojást, vajat, szódabikarbónát, sót, jól összekeverjük,
majd állandó keverés mellet 10 percig főzzük, míg nyúlóssá, csomómentessé válik.
(Kb. 10 perc alatt szépen össze is áll.)
Formázó edénybe tesszük. Hagyjuk kihűlni, másnapig száradni a hűtőben.
#922
2013. június 17. 07:26
Válaszolj!
Üzenet törlése





Juhászné Szunyogh Mária [Mar...

Rendes dió befőtt
.
Vagy száz darab közép nagyságu diót áztassunk be hideg vizbe. Reggel és estére mindég friss vizet öntsünk reá. De előbb kötőtüvel szurkáljuk össze a négy oldalát. Három hétig áztatva szépen megbarnul és elvesziti erős keserűségét. Ekkor minden dióba szurjunk egy szegfüszeget egy darabka fehéjat egy kis czitrom és narancs-héjat. Ha mind elkészitettük, főzzül fel kevés ideig vizben, de ügyeljünk nehogy igen megpuhuljon vagy nagyon megránczosodjék. Szedjük ki a vizből és ttegyük másfél kiló czukorból főzött egészen sűrű szirupba; ebben is főzzük fel kevéssé. Befedve hagyjuk ugy egy éjjen át, azután a diót rakjuk üvegbe és a levét süritsük addig, a mig méz formán fonódik. Ha ilyen a lé, öntsük az üvegben lévő dióra s az üveget kössük be hólyaggal. Forraljuk fel vizben s hagyjuk abban kihűni; ugy tegyük el télire.
#921
2013. június 16. 21:11
Válaszolj!
Üzenet törlése





Juhászné Szunyogh Mária [Mar...

Hámozott dió befőtt
.
Gyenge de nagy diókat hámozzunk meg a külső zöld héjától, hogy meg ne barnuljon; tegyük jó savanyu czitromos vizbe. Ha mind meghámoztuk, főzzük fel kissé czukros vízben s mikor félig puha lett tegyünk közé czitrom- és narancs-héját, szegfüszeget és fahéját. Mindezt üvegbe rakva, öntsünk reá egészen sürü sziruppot, kössük be s főzzük fel meleg vizben, mint egyébb befőttet szokás. Igy nemcsak szép világos lesz a dió, hanem jó is.
.
#920
2013. június 16. 21:10
Válaszolj!
Üzenet törlése





Juhászné Szunyogh Mária [Mar...

Zöld dió lekvár
.
Az igazi zöld dió lekvár legalább 10 napig készül, nagyanyáink receptjét érdemes követni!
.
Hozzávalók:
.
1 kg zöld dió
1 liter víz
kb. fél kg cukor
2 citrom kifacsart leve és reszelt héja
1 teáskanál citromsav
egész fahéj, szegfűszeg
2 vanília rúd, vagy 3 tasak vaníliás cukor
2-3 közepes alma (édesebb, karakteres almát válasszunk hozzá)
.
Elkészítése:
.
A diót alaposan mossuk meg, majd vágjuk le a végeit. Villával szurkáljuk át a diók mindkét oldalát, majd helyezzük őket egy nagyobb befőttes üvegbe, és öntsünk rá bőségesen vizet. A diót áztassuk legalább 10 napig. A 2-3. áztatási napon szurkáljunk a dióba fahéjat és szegfűszeget, és így áztassuk tovább. A vizet minden nap cserélni kell. Az áztatási idő során a dió elveszíti keserű ízét; először fakulni kezd, majd megbarnul.
.
Az áztatási idő után a diókat vágjuk apróra, és tegyük fel főni. Ha már jó puha, botmixerrel pépesítsük.
.
Egy másik edényben készítsük el a szirupot: tegyük fel főni a vizet, adjuk hozzá a cukrot, a citromlevet, a citromhéjat, a citromsavat. Folytonos keverés mellett főzzük, míg besűrűsödik. Ha elkészült a szirup, adjuk hozzá az apróra kockázott almát, a vaníliát, és forraljuk, amíg az alma puhára fő. Ha kész, adjuk hozzá a diót és takarékon, folyamatos kevergetés mellett főzzük 15-20 percig.
.
A lekvárt forrón sterilizált befőttes üvegekbe adagoljuk, lezárjuk és fejre állítjuk. Így hagyjuk kihűlni.
#919
2013. június 16. 21:09
Válaszolj!
Üzenet törlése





Juhászné Szunyogh Mária [Mar...

Mentaszörp
Hozzávalók:
1 kg kristálycukor
1 nagy csokor menta
2 l víz
1 kk citromsav
1 citrom lehámozott héja
Így készítettem:
1. A mentaleveleket leöblítettem, majd összetépkedtem.
2. A cukorból, a vízből és a lehámozott citromhéjból szirupot főztem, időnként fakanállal átkevertem.
3. Amikor a cukor teljesen feloldódott, levettem a tűzről, és belekevertem a mentaleveleket és a citromsavat.
Néhány órán át letakarva állni hagytam, hogy a menta íze jól kioldódjon.
4. Üvegekbe töltve, lezárva hónapokig eláll.
Szódával, hideg vízzel higítva nagyon finom, hűsítő innivaló.
#918
2013. június 16. 21:06
Válaszolj!
Üzenet törlése





Juhászné Szunyogh Mária [Mar...

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/994785_6256 59770780258_1658772168_n.jpg
#917
2013. június 16. 21:04
Válaszolj!
Üzenet törlése





Bécsiné Botta Magdolna Klára...

babpörkölt
Hozzávalók:
75 dkg tarkabab
6 dkg zsír
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
pirospaprika

2-3 pár virsli
A babot a főzés előtti napon beáztatjuk. Kevés sós vízben puhára főzzük, mire megfő, alig legyen víz rajta. A vöröshagymát apróra vágjuk, és 5 dkg zsírban megfonnyasztjuk. Beletesszük az összezúzott fokhagymát, meghintjük egy csapott evőkanál pirospaprikával, és felöntjük 1-2 kanál vízzel. Fedő alatt pároljuk, szükség szerint még vizet öntünk alá, amíg a hagyma teljesen meg nem puhul, majd lesütjük a zsírjára, a megfőtt babba keverjük és összeforraljuk. A virsliket megmossuk, karikákra vágjuk, és a félretett 1 dkg zsírban átforrósítjuk. A kész babpörkölt tetejére tálaljuk.
#916
2012. július 16. 19:11
Válaszolj!
Üzenet törlése
Felhasználó kitiltása






Osváth Ilona [Ilike]

{{{Törölt hozzászólás!}}}
914: Kedves DOKI,hálásan köszönöm,engem a magas vérnyomással kapcsolatos cikkek érdekelnek.
#915
2012. július 16. 19:07
Előzmény Dr. Fekete András 2012. július 16. 18:53
Válaszolj!
Üzenet visszaállítása
Felhasználó kitiltása






Dr. Fekete András

{{{Törölt hozzászólás!}}}
Ha érdekel valakit KEMOTERÁPIÁVAL, MAGAS VÉRNYOMÁSSAL, MŰTÉTEKKEL, GYULLADÁSOKKAL ÉS FERTŐZÉSEKKEL kapcsolatos információ, kattintson ide:

A honlap címe:

http://bit.ly/immunerosito--max

Szép napot!


#914
2012. július 16. 18:53
Válaszolj!
Üzenet visszaállítása
Felhasználó kitiltása






Osváth Ilona [Ilike]

FÜSTÖLT SZALONNA PÁSTÉTOM:
HOZZÁVALÓK:-
-1 kg füstölt szalonna
-2-3 fej hagyma
-2-3 kanál mustár
-4-5 főtt tojás
ELKÉSZÍTÉSE
:a szalonnát ledaráljuk,hozzákeverjük a mustárt,az apróra reszelt hagymát és főtt tojásokat.
Alaposan összedolgozzuk.
A hűtőben sokáig eláll.Kenyérszeletre kenve zöldségekkel nagyszerű vacsora lehet tea mellé.
A magas koleszterinnel rendelkezők óvatosan. fogyaszthatják!
-
#913
2012. július 10. 17:50
Válaszolj!
Üzenet törlése
Felhasználó kitiltása






Osváth Ilona [Ilike]

TÚRÓS KOCKA,NAGYMAMA MÓDRA:
HOZZÁVALÓK:
5o dkg fodros vagy kockás laska
30 dkg tehéntúró
4 drb. tojás
4 dl.tejfől
10 dkg.mazsola
rum ízlés szerint
1 citrom reszelt héja
10 dkg vanilíás porcukor
6 dkg vaj
vaj a tepsi kikenéséhez,hintéshez kristálycukor
ELKÉSZÍTÉSE:
A TÉSZTÁT KIFŐZZÜK.a MAZSOLÁT BEÁZTATJUK A RUMBA.a TOJÁSSÁRGÁKAT A VAJJAL ÉS A PORCUKORRAL HABOSRA KAVARJUK,HOZZÁ TESSZÜK A CITROM HAJÁT.ELVERJÜK A TOJÁS FEHÉRJÉKET S A TEJFÖLLEL ÉS A TÖBBI KOMPONENSSEL FINOMAN ÖSSZEKAVARJUK.EBBE A KÉSZ FELSÉGES MASSZÁBA BELEFORGATJUK A TÉSZTÁT,A TÚRÓT.A KIVAJAZOTT ,PORCUKORRAL MEGHINTETT TEPSIBE ÓVATOSAN ELRENDEZZÜK ,ELŐMELEGÍTETT SÜTŐBEN ARANYSÁRGÁRA SÜTJÜK. MÉG FORRÓN LEHÍNTJÜK A PORCUKORRAL ÉS FORRÓN TÁLALJUK. HA ÍRÓS LAPOK KÖZÖTT SÜTNÉNK KI,AKKOR NEM KELL CUKROZNI A TEPSIT.MÁRIS KÉSZEN VAN A VARGABÉLESÜNK.
Elnézést,úgy maradt a Caps lock,s már nem akartam kitörölni amikor észrevettem.
#912
2012. május 31. 13:44
Válaszolj!
Üzenet törlése
Felhasználó kitiltása






Juhászné Szunyogh Mária [Mar...

Így készítheti el a Kinder tojást házilag!
-
http://richpoi.com/cikkek/izvilag/igy-keszitheti-el-a-kinder-tojas t-hazilag.html
#911
2012. április 5. 10:03
Válaszolj!
Üzenet törlése





Juhászné Szunyogh Mária [Mar...

909: Köszönöm!
#910
2012. április 4. 10:45
Előzmény Osváth Ilona [Ilike] 2012. április 3. 09:08
Válaszolj!
Üzenet törlése





Osváth Ilona [Ilike]

GÖNYGYÖLT BÁRÁNY
HOZZÁVALÓK:
fél bárány bordája,só,bors,paprika,fokhagyma,vékony császárszalonna szeletek,vörös bor.
ELKÉSZÍTÉSE:
1.A húst alapos mosás után hártyáitól megtisztítjuk,és az elkészítés előtt egy nappal sózzuk,borsozzuk,bepaprikázzuk,hűtőben érleljük letakarva.
2. Éles késsel kifejtjük a húsból a bordákat
3.Fokhagymával és ha szükséges még fűszerekkel egyszer ízesitjük és a császárszalonnával a szeletekre vágott húst begöngyöljük.
4.A szeleteket alúfóliába tekerjük és 1 órát sütjük a sütőben/lerben/öntözgetve finom vörös borral időnként.
KÖRET:
petrezselymes burgonya,vagy burgonya saláta/főtt,karikára vágott burgonyát összevegyítünk ,ha csak lehet zöldhagymaszárral,s leöntjük cukros-ecetes lével,díszítjük főtt tojás karikákkal.
TÁLALÁS:
Salátalevelekkel kirakott tálra rakjuk a fóliából kibontott szeleteket és külön tálkában szolgáljuk fel hozzá minden személynek a saláta krumplit,amennyiben nem petrezselymest készítenénk.
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK HOZZÁ.!LEGYEN ÁLDOTT HÚSVÉTI ÜNNEPETEK!
#909
2012. április 3. 09:08
Válaszolj!
Üzenet törlése
Felhasználó kitiltása






Juhászné Szunyogh Mária [Mar...

Klári Bartal küldte a TVN.hu-n
.
.
Hozzá csak ennyit tennék: AZ ABÁLT SZALONNA akkor a legjobb, ha ZABÁLT
SZALONNA lesz belőle. Klári
** **
** **
** **
** **
*Nagy szalonnahatározó***
** **
** **
*Együk vagy főzzünk vele? Nyersen, füstölve vagy főtten? Melyik mire jó?** *
*Nagy szalonnahatározónk segít eligazodni a zsírrétegek között, és az is
kiderül, hogy a csécsi szalonna igenis trendi.*****
** **
*A dolog nem olyan egyszerű, hogy van füstölt és főtt szalonna vannak főtt
és füstölt, sőt főtt és sült szalonnák is. A főtt szalonnákat rendszerint
nem főzésre használjuk, hanem ahogy nagyapáinktól tanultuk, hagymával,
paprikával és friss kenyérrel megesszük. Persze nincs olyan szabály, hogy
egyiket vagy másikat nem szabad megenni, vagy esetleg tilos belőle főzni.
Mert ki hallott már olyat, hogy egy egyszerűen felfüstölt kolozsvári
szalonnát csak azért nem eszünk meg nyersen, mert azt főzésre találta fel a
böllér 1754-ben?!**
** **
Csak úgy magában, az íze végett
** **
**Erdélyi szalonna**
** **
**Melyik része a disznónak:* * hasa alja. **
** **
Hogy készítik el: Először sós, néhol fokhagymás vízben megabálják, majd
ezután füstölik. Emiatt aztán jó lesz 8-10 nap alatt elfogyasztani.
** **
Tippünk: szeleteld fel a szalonnát fél centi vastag csíkokra, és süsd
pirosra. Sózott lila hagymával és kenyérrel isteni csemege, de mi önmagában
is simán bevállaljuk.*****
** **
*Abált vagy csécsi szalonna**
** **
Melyik része a disznónak: tokaszalonna.
** **
Hogy készítik el: Sós, fokhagymás vízben megabálják, majd frissen megeszik.
A csécsi szalonnát pirospaprikába forgatják, a hagyományos abáltat azonban
meztelenül eszik.
** **
Tippünk: Mivel ez a fajta szalonna nincs füstölve, így viszonylag hamar
megromlik, ha a külseje nyálkás lesz, illetve beszürkül, ne edd meg! *****
#908
2012. február 7. 21:38
Válaszolj!
Üzenet törlése





Juhászné Szunyogh Mária [Mar...

*Főtt császárszalonna**
** **
Melyik része a disznónak: az oldalas a zsírral együtt.
** **
Hogy készítik el: Sós vízben megfőzik, néha speciális eljárással füstölik
is. A nem füstölt változat 5-6 nap alatt megromolhat, erre figyelj!
** **
Tippünk: A főtt császárt tedd be sütőbe, rakj alá hagymát, takard le, majd
süsd meg félig, utána vedd le a fóliát és süsd addig, ameddig piros nem
lesz. Egyetek hozzá juhtúrós polentát. *****
** **
*Maradjon sokáig friss a szalonna!
** **
Ha nincs hűvös helyed, például kamrád, akkor csomagold zsírpapírba, és úgy
tedd a hűtőbe! Bár a hűtőnél sokkal jobb egy spejz, ugyanis a zsír könnyen
magába szívja a szagokat. Gyakran nézd, hogy milyen állapotban van, az sem
jó, ha megavasodik, és az sem, ha megpenészedik. A füstöletlen szalonnák
szavatossági idejét vedd komolyan! Hamar romlanak és fertőzést okozhatnak. *
****
*Tábortűzhöz és serpenyőbe **
** **
**Csemegeszalonna vagy zsírszalonna **
** **
Melyik része a disznónak: bőrös hátrész
** **
Hogyan készítik el: Besózzák, pácolják, majd füstölik. Ennek a fajta
szalonnának elvileg nem lenne szabad megromolnia, maximum megavasodhat, de
ez is ritka, ha jól van tárolva. Aki táborozik, az jól ismeri ezt a fajta
szalonnát, ugyanis ezt sütjük tábortűznél, a jól ismert kenyérre
csepegtetős módszerrel.
** **
Tippünk: Ha töltött káposztát csinálsz és sovány húsból készül a töltelék,
akkor daráltass bele a hentessel egy kevés csemegeszalonnát is. Szaftosabb,
ízesebb töltelék lesz az eredmény. *****
** **
*Kenyérszalonna**
** **
Melyik része a disznónak: a karajon lévő zsírréteg.
** **
Hogyan készítik el: Sózzák, pácolják, majd felfüstölik. A legtöbb falusi
disznóvágáson ilyen szalonnát készítenek, ugyanis a disznónak ezt a részét
lehet legkevésbé felhasználni más módon.
** **
Tippünk: Lebbencsleveshez vagy lecsóhoz a legideálisabb, de aki szereti, az
ebből csinálja a sült húsok mellé illő az úgynevezett kakastaréjt is. *****
#907
2012. február 7. 21:33
Válaszolj!
Üzenet törlése





Juhászné Szunyogh Mária [Mar...

*Teaszalonna **
** **
Melyik része a disznónak: a karajon lévős zsírréteg.
** **
Hogyan készítik el: Sózás után meglángolják, de nem füstölik.
** **
Tippünk: Rakott savanyú- vagy kelkáposzta tetejére kerüljön kockázott
teaszalonna, tejföllel elkeverve. *****
** **
*Kolozsvári szalonna**
** **
Melyik része a disznónak: csakúgy, mint a császárszalonna, ez is oldalasból
készül.
** **
Hogyan készítik: Sózás és pácolás után füstölik, de nem főzik. Sokáig
eláll, ha megfelelően tárolják.
** **
Tippünk: Használd nyugodtan csülök helyett, bablevesbe vagy
székelykáposztába, de tökéletes lesz vele Harmath Csaba lyoni salátája is. *
****
*Az abálás nem más, mint a szalonna 95 fokos sós, fokhagymás vízben való
lassú főzése. Ettől a szalonna finomabb és porhanyósabb lesz.*****
** **
*Sós szalonna**
** **
Melyik része a disznónak: a háta.
** **
Hogyan készítik el: 3 hétig sózzák, és ezzel tartósítják. Mivel nem
füstölik, így viszonylag gyorsan avasodik, ezért sokan gyakran újrasózzák.
** **
Tippünk: Vágd vékony csíkokra, majd tekerd be vele a fokhagymás juhtúróval
töltött csirke- vagy pulykamell roládokat, így nem szárad ki a hús sütés
közben. *****
** **
*Bacon**
** **
Melyik része a disznónak: teljesen ugyanaz, mint a kolozsvári vagy
császárszalonna, csak bőr nélkül, általában vékonyra szeletelve árulják.
**
**Hogyan készítik:* * Csak pácolják, majd egy speciális gépben gőzben
megfőzik. **
** **
Tippünk: A felbontás után hamar használd el, mert könnyen romlik. Csinálj
belőle baconös, tökös szendvicset. De nyersen is tökéletes reggeli. *****
** **
#906
2012. február 7. 21:30
Válaszolj!
Üzenet törlése
nagyuska nagyuska
Címkék: Juhász Lajosné Terike, Káldi Kati, Szervusztok Kedveseim, Zbyszewski Grzegorzné, VARGABÉLES PALACSINTÁBÓl, Károly György,

x
- Juhászné Szunyogh Mária [Mar... CSIRKEMELL-TORTA Hozzávalók: 1,5kg csirkemell 30-30 dkg trappista és füstölt sajt 3 tojás 30dkg bacon szalonna kevés vaj só, bors ízlés szerint Elkészítés: A csirkemellet felkockázzuk, megsózzuk és vajon elősütjük, addig amíg fehéredni kezd. Lereszeljük a sajtot és összekeverjük a 3 felvert nyers tojással. Borssal, sóval ízesítjük a ...
nagyuska nagyuska
x
a pogik felét megszórtam szezámmaggal, - illetve egy kis tálba tettem a magot, és a tojással megkent pogi tetejét hozzáérintettem. Nagyon fincsi a sült szezámmal is! #8 2009. május 1. 07:29 Juhászné Szunyogh Mária [Mar... KAKAÓS KELT CSIGA-JAVÍTÁS A hozzávalók felsorolásánál a 30dkg liszt kimaradt! A hibáért elnézést kérek! #7 2009. március 11. 09:25 Juhászné ...
nagyuska nagyuska
x
bevagdossuk és a tésztát nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét tojásfehérjével megkenjük, és 10 percet kelesztjük. Forró sütőben sütjük. #10 2011. június 8. 16:45 Válaszolj! Juhászné Szunyogh Mária [Mar... http://www.jacquielawson.com/preview.asp?cont=1&hdn=0&pv=3154286 Töltött tojás Kattints a tojásra! #9 2009. április 6. 09:11 Válaszolj! ...
nagyuska nagyuska
x
Megsütöttem a fánkot.Nem macerás ,gyors és finom.Köszönöm Villám Zsuzsi #1762 2009. február 11. 19:23 Előzmény Demjén Ágnes (Ági) [körlevel... 2009. február 1. 14:26 Válaszolj! Juhászné Szunyogh Mária [Mar... VARGABÉLES (Erdélyi különlegesség) 1.Hozzávaló: Otthon készített rétestészta: 30dkg liszt 1 tojás 2dkg zsír kevés langyos, picit ecetes víz, kevés só Az elkészített ...
nagyuska nagyuska
x
teáskanállal a halacskák tetejére és nyomd össze a bucit, hogy az ízek jól átjárják. Amig még meleg , burkold be az elfogyastásig. #5 2009. március 7. 10:53 Válaszolj! Üzenet törlése Juhászné Szunyogh Mária [Mar... KRÁFLI HOZZÁVALÓK: 70 dkg liszt, 40 dkg tisztított, darált nyers sertésháj, 2 jó kanál tejföl, 1 tojás, 1 dl száraz fehérbor vagy egy evőkanál borecet, ...
nagyuska nagyuska
x
- - [-] http://www.tutikepeslapok.hu/kepeslapok/0000115142.gif Ez olyan édes,hogy ide felraktam nézzétek meg!üdv.Ica #105 2009. február 14. 17:00 Válaszolj! Juhászné Szunyogh Mária [Mar... VARGABÉLES (Erdélyi különlegesség) 1.Hozzávaló: Otthon készített rétestészta: 30dkg liszt 1 tojás 2dkg zsír kevés langyos, picit ecetes víz, kevés só Az elkészített tésztát ...
nagyuska nagyuska
x
és díszítjük a torta szélét,rácsos mintát készítünk belőle. A krém másfajta torta töltéséhez is használható, kellemesen édes, nem gejl. #43 2008. október 11. 14:52 Válaszolj! Juhászné Szunyogh Mária [Mar... RAFFAELLÓ Hozzávalók: 50dkg kristálycukor 2,5 dl víz 33dkg margarin-vagy vaj 50dkg tejpor 38dkg kókuszreszelék+ 1csomag a forgatáshoz kb 10dkg darabolt dió, mogyoró vagy ...
nagyuska nagyuska
Süti ajánló
Barackos batyu horvathnemagdi
Gyömbéres csokimousse idgie1975
Nagyon gesztenyés klarika47
Házi vaníliás-csokis karika panka2006
D betűs receptek horvathnemagdi
Mézes-kókuszos kocka bubszi
Kakaós piskóta túróhabos krém horvathnemagdi
Görög karácsonyi kalács macoka65
Borhab pácolt szőlővel maroka
Kávés diós kocka svisser
Szárnyas receptek
Boros pulykacombok ujjozsef
Olasz rakott csirke yaskane
Tejszínes sajtban sült csirkemell recept eva0817
Sajtos rakott hús veronika74
Afrikai receptek macoka65
Sajtos rántott csirkemell bubszi
Készítsünk saját magunk alapleveket! piroska0101
Csirkével töltött cikória (bel klara50
Nyúzott kacsaleves Rőmertopfba bubszi
Gödöllői töltött csirke bubszi
Marhából készült ételek
Húsleves gazdagon recept gonda_katalin
Nagycenki tokány petofihsandor
Hússaláta Mérő módra bubszi
Lencsével párolt marhacomb 1vargaildyko
Húsvéti recept gyűjtemény bkisseva
Balkáni sült kolbász. bubszi
Nyári sültek olcsón, gyorsan bulac57
A Fára mászó hangyák receptje: ujjozsef
Tejszínes marhatokány, burgonyás tarhonyával recept baggesz20
Lasagne faciendum
Sertésből készült ételek
elzászi húsos káposzta ibolya58
Húspástétom 1. bubszi
Szaftos, zöldséges saslik horvathnemagdi
bakonyi csülök ! ibolya58
Temesi rakott csülkös bubszi
Palacsinta torta spenóttal és bolognai raguval recept jamborlulu
Karácsonyi diós bejgli Update2 veronika74
Rakott húsételek spanyolsky
Különleges rakott kelkáposzta bubszi
Gulyásleves recept kovacs_zsoka
Halból készült ételek
Dunapentelei halászlé (Gregor bubszi
T betűs receptek horvathnemagdi
Lazac-steak salátával migova
Filézett vagy egész pisztráng bubszi
Ropogós zöldségek nnpapszi
Merlán angolosan bubszi
Füstölt sajttal töltött pisztráng jozsef_olah_9843
Balatoni halászlé 3. bubszi
Halas kolbász bubszi
Ponty lengyel mártással bubszi
Vad ételek
Zöldséges szarvasragu cseréptá horvathnemagdi
burgonyás ételek marti1951
Egyszerű egytálételek kezdőknek tinka1951
Fácán vörösborban horvathnemagdi
Gombás fogolypecsenye bubszi
Pacal Bíró Géza módra bubszi
Nyúlpörkölt veronika74
Baszk fácán baratnu
Fácnleves vinlaci
Karácsonyi ételreceptek zsigaiklara
Spagetti ajánló
Keresgetés a receptek között. dupalymaria
Pikáns rakott pulyka veronika74
4 ínycsiklandó rakott étel grimilda
BABOS PulykaRAGU bubszi
Paradicsomos cukkini ragu recept kovacs_zsoka
Zöldséges spagetti bubszi
Grillezett gombák töltve recept jamborlulu
Spagetti bolognai mártással 2. bubszi
Pasta con i gamberi(Garnélarákos tészta) recept kovacs_zsoka
Savanyúkáposztás spagetti groszmadel
Pizza receptek
pizzás kiflik anna5971
Pizza funghi bubszi
Magyaros pizza 1. bubszi
Reform-pizza horvathnemagdi
Kombe horvathnemagdi
Pizza Pierina bubszi
Milánói pizza recept baggesz20
Pekingi kacsa horvathnemagdi
Pizzás tekercs suzymama
Paradicsomos töltelék bubszi
Hamburger receptek
Hamburger zsemle, puffancs akiram45
Házi hamburger recept baggesz20
Hamburger zsemle recept toth_beata
Hamburger buci recept boszorlany
Gyors hamburger recept gonda_katalin
Hamburger horvathnemagdi
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Hamburger buci recept jamborlulu
Sajtburger veronika74
Ma itt jártam: sarkadykati
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU