Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Forró italok nemcsak télre
HIDEG TÉLI ESTÉKRE, AVAGY A KALAPKÚRA KELLÉKEI

Régi angol puncs

Hozzávalók 6 személyre:
4 db citrom, 4 db narancs, 112 dkg cukor, 11 dl víz, 7 dl vörösbor (pl.
Cabernet vagy Pinot Noir), 7 dl rum.
Elkészítés:
Az egy kiló tizenkét deka cukrot egy liter egy deci vízzel, a két citrom és két
narancs vékonyan levágott héjával sziruppá főzzük. Ha kész, hozzákeverünk egy
üveg rumot és ugyanennyi testes vörösbort. Hozzáadjuk a négy narancs és a négy
citrom levét, majd legalább fél órát forraljuk nagyon lassú tűzön. Leszűrjük és
forrón tálaljuk.

Angol konyakpuncs

Hozzávalók 3-4 személyre:
2,5 dl konyak, 1 narancs leve és héja, 10 dkg cukor, 0,5 l víz, őrölt
szegfűbors, őrölt fahéj.
Elkészítés:
Fél liter vízben elkeverjük egy narancs kicsavart levét, hozzáadjuk a vékonyan
lehámozott héját, belekeverünk 10 dkg cukrot és föltesszük melegedni. Ha már jó
forró és a cukor is elolvadt benne, leszűrjük. Hozzáöntünk 2,5 dl konyakot,
ízlés szerint szegfűborssal, fahéjjal fűszerezzük és lefedve 15 percig állni
hagyjuk. Melegen tálaljuk.

Francia konyakpuncs

Hozzávalók 6 személyre:
3,5 dl bordói (vagy más testes vörösbor), 1,8 dl konyak, 0,5 l víz, egész
fahéj, 1 citrom héja, 3 evőkanál cukor, szegfűbors.
Elkészítés:
Egy citrom héját spirálformában vékonyan levágjuk, fél liter vízben egy-két
darab egész fahéjjal, néhány szem szegfűborssal és 3 evőkanál cukorral 10-15
percig főzzük. Hozzáadunk 3,5 dl bordóit, jól felmelegítjük, de nem forraljuk.
Puncsospoharakba szűrjük és adagonként 3 cl (1 stampedli) konyakot hozzáöntve
azonnal tálaljuk.

Tejszínes konyakpuncs

Hozzávalók személyenként:
1 tojássárgája, 2 cl konyak, 2 cl tejszín, 2 cl kakaó krémlikőr, kakaópor.
Elkészítés:
Forró vízfürdőben habosra keverünk személyenként 1 tojássárgáját 2 cl
konyakkal, majd állandó keverés mellett hozzáadunk 2 cl tejszínt és végül 2 cl
kakaólikőrt. Melegen koktélospoharakba töltjük és kakaóporral megszórva
tálaljuk.

Brandypuncs

Hozzávalók személyenként:
3 cl konyak, 2 cl curacao (narancslikőr), 1 mokkáskanál porcukor, 1 mokkáskanál
citromlé, 1 citromkarika, forró víz.
Elkészítés:
Egy-egy grogospohárban (kb. 1-1,5 dl űrtartalmú, vastag falú, talpas pohár)
összekeverünk 1 mokkáskanálnyi citromlevet ugyanennyi porcukorral, hozzáöntünk
2 cl curacaot (vigyázat, nem blue curacaot, hanem színtelent), 3 cl (1
stampedli) konyakot és jól összekeverjük. Felöntjük annyi forró vízzel, hogy a
pohár háromnegyedéig érjen, és egy-egy citromkarikával díszítve azonnal
tálaljuk.

Clarette puncs

Hozzávalók személyenként:
3 cl konyak, 3 cl curacao, 1 dl száraz vörösbor, 1 mokkáskanál citromlé, 1
teáskanál porcukor, reszelt szerecsendió, 1 citromkarika, forró víz.
Elkészítés:
Egy lábosban keverjünk össze személyenként 1 dl száraz vörösbort 1 mokkáskanál
citromlével, 1 teáskanál porcukorral, 3 cl konyakkal, ugyanennyi curacaoval és
csipetnyi reszelt szerecsendióval. Keverjük össze jó alaposan, majd töltsük 2,5
decis csészékbe vagy poharakba és öntsük fel a szokásos mennyiségű forró
vízzel. Egy-egy citromkarikával díszítve tálaljuk.

Tiroli puncs

Hozzávalók személyenként:
1,5 dl vörösbor, 1 dl ánizspálinka, 10 dkg cukor, szegfűbors, 1 db citrom, 1,5
dl víz.
Elkészítés:
Alaposan megmosunk és vékonyan meghámozunk egy citromot. A levét kifacsarjuk,
és a héjával együtt, valamint 10 dkg cukorral, 1,5 dl vízzel elkeverve, tetszés
szerint szegfűborssal fűszerezve felforraljuk és 30 percig főzzük. Ekkor
hozzáöntjük az 1,5 dl vörösbort és az 1 dl ánizspálinkát. Újra felmelegítjük,
de nem forraljuk. Kiemeljük belőle a fűszereket és forrón tálaljuk.

Bajor puncs

Hozzávalók személyenként:
1,5 dl vörösbor, 6 dkg cukor, 1/2 db citrom, 1 dl víz.
Elkészítés:
Összekeverjük a cukrot a vörösborral és a citrom levével. Hozzáadjuk a vékonyan
lehámozott és finomra vágott citromhéjat és a vizet. Kis lángon felforraljuk,
leszűrjük és azonnal tálaljuk.

Nürnbergi puncs

Hozzávalók személyenként:
1,5 dl vörösbor, 3 cl ánizspálinka, 5 dkg cukor, 1/2 db narancs, 1 dl víz.
Elkészítés:
Feltesszük melegedni a vizet, beletesszük a cukrot, a narancs levét és az
előzőleg megmosott, vékonyan lehámozott és finomra vágott héját, majd
felforraljuk. Ekkor hozzáadjuk az ánizspálinkát és a vörösbort. Újramelegítjük,
de már nem forraljuk. Előmelegített poharakban, forrón tálaljuk.

Szilveszteri puncs

Hozzávalók személyenként:
2 dl fehérbor, 1 dl víz, 3 cl rum, 2 evőkanál cukor, 1 db tojássárgája,
szegfűszeg, reszelt citromhéj.
Elkészítés:
Csészénként 2 dl fehérbort öntsünk össze 1 dl vízzel, adjunk hozzá 1 evőkanál
cukrot, késhegynyi reszelt citromhéjat és pár szem szegfűszeget. Forraljuk fel,
és lefedve jó 15-20 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Ha kihűlt,
melegítsük újra. Amíg a forralt bor áll, keverjünk habosra személyenként 1
tojássárgáját 1 evőkanál cukorral, és állandó keverés mellett öntsük rá az
újramelegített bort. Habverővel addig verjük, míg sűrű, krémszerű nem lesz.
Ezután öntsünk hozzá 3 cl (1 stampedli) rumot és azonnal tálaljuk.

Éjféli puncs

Hozzávalók személyenként:
2 cl mandulalikőr, 1 dl rum, 0,5 dl konyak, 5 dkg cukor, néhány csepp citromlé,
egy fél narancs leve és héja, 1,5 dl víz.
Elkészítés:
A vizet föltesszük melegedni, s ha már forrni kezd, beledobjuk a vékonyan
lehámozott narancshéjat, belecsavarjuk a fél narancs levét, hozzáadunk még pár
csepp citromlét és végül belekeverünk 5 dkg cukrot. Amikor a cukor felolvad,
hozzáöntjük a rumot, a konyakot, a mandulalikőrt. Forrón tálaljuk.

Jó éjszakát!-puncs

Hozzávalók személyenként:
1 pohár sör, 1 db tojás, teáskanálnyi cukor, csipetnyi fahéj, teáskanálnyi
citromlé, darabka citromhéj.
Elkészítés:
Szétválasztjuk a tojást. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük,
hozzákeverjük a citromlevet, a tojássárgáját és egy nagy pohárba tesszük.
Felmelegítjük a sört a citromhéjdarabkával, és forrón a habra öntjük. Őrölt
fahéjjal is megszórhatjuk. Jó éjszakát!

Tokaji puncs

Hozzávalók 4 személyre:
1 palack félédes tokaji bor (szamorodni), 1 nagy grépfrút, cukor ízlés szerint.
Elkészítés:
Összekeverjük a tokajit a grépfrút levével, ízlés szerint cukrozzuk és egy
napig állni hagyjuk. Másnap leszűrjük és forráspontig melegítjük, de nem
forraljuk. Azonnal tálaljuk.

Ánizsos vörösborpuncs

Hozzávalók személyenként:
2 dl vörösbor, 2 cl ánizspálinka, 1 db tojássárgája, 8 dkg cukor, pár csepp
citromlé, darabka vaníliarúd.
Elkészítés:
A 2 dl vörösborhoz hozzáadjuk a 8 dkg cukrot, pár csepp citromlével és egy
darabka vaníliarúddal ízesítve melegítjük. Belekeverjük a tojássárgáját és nagy
lángon addig hevítjük, míg hab képződik a tetején. Ekkor hozzáöntünk egy öntet
ánizspálinkát, felkeverjük és tálaljuk.

Borpancspuncs

Hozzávalók személyenként:
2 dl vörösbor, 0,5 dl fehérbor, 0,5 dl konyak, 1 csésze forró tea, 1 db
citromkarika, 2 db kockacukor.
Elkészítés:
Elkészítjük a teát, még forrón hozzáadjuk a vörösbort, a fehérbort és a
konyakot. Két kockacukrot helyezünk a pohár aljára, és az előzőleg felhevített,
de nem forralt borpancsot ráöntjük. Citromkarikával díszítve tálaljuk.

Gyümölcspuncs

Hozzávalók 6 személyre:
1 db citrom, 2 db narancs, 4-5 evőkanál cukor, 2 üveg (2X7 dl) fehérbor, 2,5 dl
víz, idénygyümölcs vagy fagylalt.
Elkészítés:
Vékonyan meghámozzuk a citromot és a narancsot. A gyümölcsök levét kifacsarjuk
és összekeverjük 4-5 evőkanál cukorral, 2,5 dl vízzel és 2 üveg fehérborral.
Beletesszük a citrom és a narancsok héját is, majd fehér textilszalvétával
letakarjuk és 3 órát állni hagyjuk. Ezután felmelegítjük vigyázva, hogy ne
forrjon fel. A citrom- és a narancshéjat eltávolítjuk, és jégbe hűtött
gyümölcsökre vagy fagylaltgombócokra öntve tálaljuk. Különleges csemege.

Almapuncs

Hozzávalók személyenként:
2 evőkanál calvados (almapálinka), 1,5 dl almalé, 1 evőkanál citromlé, 1
mokkáskanál cukor, 1 mokkáskanál fekete tea, forró víz, citromhéj, fahéj,
menta, ánizs.
Elkészítés:
Mokkáskanálnyi fekete teára ráöntünk fél deci forró vizet, négy percig állni
hagyjuk, majd leszűrjük. Hozzáadunk két evőkanál calvadost, 1,5 dl almalevet,
mokkáskanálnyi cukrot, egy evőkanál citromlevet és ízlés szerint citromhéjat,
fahéjat, mentát, ánizst. Felmelegítjük, de nem forraljuk. Tálalás előtt
átszűrjük és forrón kínáljuk.

Ananászpuncs

Hozzávalók 4 személyre:
0,5 dl ananászlé, 0,5 kg cukor, 2 dl rum, 1 üveg pezsgő, 1 üveg száraz
fehérbor, 1 l víz, 2 karika ananász, kókuszreszelék.
Elkészítés:
A vizet a cukorral főni tesszük, hozzáadjuk a pezsgőt, a bort és a rumot, és
minimális hőmérsékleten kb. 1 órát melegítjük. Ügyeljünk, hogy ne forrjon fel,
és néha keverjük meg, hogy a cukor egyenletesen olvadjon. Egy óra múltán adjuk
hozzá az ananászlét, és hevítsük föl szinte a forrpontig. Közben vagdaljuk fel
az ananászkarikákat kis darabokra. Öblös poharakban tálaljuk az
ananászdarabkákat hozzáadva és a tetejét kókuszreszelékkel megszórva. (Ez
utóbbit el is hagyhatjuk.)

Forró csipkepuncs

Hozzávalók személyenként:
2,5 dl tea, 0,5-1 dl csipkeszörp, 1/2 db citrom, 1/2 db narancs, 1 evőkanál
méz, ízlés szerint vaníliás cukor.
Elkészítés:
Hagyományos módon teát készítünk, hozzáadjuk csészénként egy fél citrom és egy
fél narancs kicsavart levét, belekeverünk egy evőkanál mézet, a csipkeszörpöt,
és ha nem elég édes, ízlés szerint egy kevés vaníliás cukrot. Narancshéjjal
díszítve, forrón tálaljuk.

Narancspuncs

Hozzávalók személyenként:
1 dl vörösbor, 0,5 dl narancslé, 3-4 evőkanál curacao (narancslikőr), 0,5 dl
víz.
Elkészítés:
Összeöntünk egy edénybe egy dl vörösbort, fél dl vizet és felforraljuk.
Levesszük a tűzről, hozzákeverünk fél dl narancslét és 3-4 evőkanál színtelen
curacaot és azonnal tálaljuk.

Narancsos ánizspuncs

Hozzávalók személyenként:
2 dl ánizspálinka (pernod, ouzo, mastica vagy arrak), 3 cl narancslikőr, 1 db
citrom, 1 dl citromlé, 1 teáskanál cukor.
Elkészítés:
Az 1 dl citromlében feloldjuk a teáskanálnyi cukrot, hozzáadunk 3 cl (1
stampedli) narancslikőrt és 2 dl ánizspálinkát, majd tűzre tesszük melegedni,
de nem főzzük. A citromot megmossuk, karikára szeleteljük, és egy-egy karikát
teszünk minden pohár aljára. Erre öntjük a forró puncsot és azonnal tálaljuk.

Narancsos whiskypuncs

Hozzávalók személyenként:
5 evőkanál whisky, 2-3 evőkanál narancslé, 1 teáskanál mazsola, 1-1 citrom- és
narancskarika, 1,25 dl víz, 1 teáskanál cukor.
Elkészítés:
Egy narancs- és egy citromkarikát félbe vágunk, 1,25 dl vízzel, 5 evőkanál
whiskyvel, 2-3 evőkanál narancslével, egy teáskanál mazsolával és egy teáskanál
cukorral összekeverve forrásig hevítünk. Takaréklángon 5 percig főzzük, és
szűrés nélkül, forrón tálaljuk.

Ribizlipuncs

Hozzávalók 6 személyre:
7 dl száraz fehérbor, 1 dl fehér rum, 1 dl feketeribizli-likőr (Créme de
Cassis), forró víz.
Elkészítés:
Egy üveg száraz fehérbort összekeverünk egy dl fehér rummal és egy dl
ribizlilikőrrel. Forráspontig hevítjük, vigyázva, hogy ne forrjon. Ízlés
szerint hígíthatjuk forró vízzel. Előmelegített poharakban tálaljuk.

Teapuncs

Hozzávalók személyenként:
3 cl rum, 3 cl konyak, 1 teáskanál porcukor, 1 mokkáskanál citromlé, 2-3 dl
forró, erős fekete tea.
Elkészítés:
A rumot és a konyakot összekeverjük a porcukorral és a citromlével, majd lassú
tűzön melegíteni kezdjük. A tűzről levéve gyújtsuk meg. Amikor az utolsó lángok
is ellobbantak, öntsük fel annyi erős fekete teával, hogy minden csésze
háromnegyedéig legyen tele. Forrón tálaljuk.

Alkoholmentes teapuncs

Hozzávalók 4 személyre:
1 l csipkebogyótea (Hagebuttentee), 10 dkg cukor, 1 db citrom, 4 db szegfűszeg,
1-2 fahéjdarab, 10 dkg mazsola.
Elkészítés:
Első lépésben elkészítünk 1 liter Hagebuttentee-t (csipketeát). A kész teához
hozzáadunk 10 dkg cukrot, egy fél citrom reszelt héját, 4 szem szegfűszeget és
1-2 darabka fahéjat. Az egészet együtt felfőzzük, majd belecsepegtetünk hét
csepp citromlét, hozzáadjuk a 10 dkg mazsolát és tovább főzzük.
Puncsospoharakban, forrón tálaljuk, vékony citromkarikával díszítve.

Vörösboros teapuncs
Hozzávalók 4 személyre:
0,5 l erős tea, 0,5 l vörösbor, 1 dl rum, 2 db narancs, 7,5 dkg cukor, darabka
fahéj.
Elkészítés:
Fél liter erős teát készítünk, leszűrjük, hozzáadunk fél liter vörösbort, egy
narancs vékonyan lehámozott héját, két narancs levét, 7,5 dkg cukrot és egy dl
rumot. Darabka fahéjjal ízesítve felforraljuk és 5 percet főzzük, majd
leszűrjük és forrón tálaljuk.

Narancsos teapuncs

Hozzávalók személyenként:
2,5 dl erős fekete tea, 1/2 db narancs, 1/2 db citrom, cukor ízlés szerint.
Elkészítés:
Erős fekete teát készítünk és leszűrjük. Belecsavarjuk csészénként egy fél
citrom és egy fél narancs levét, ízlés szerint cukrozzuk, és spirálra vágott
narancshéjjal díszítve tálaljuk.

Habos teapuncs

Hozzávalók 4 személyre:
3 teáskanál fekete tea, 25 dkg kockacukor, 8 cl rum, 1 dl habtejszín, 5 dl víz.
Elkészítés:
Egy teáskannát forró vízzel kiöblítünk, beletesszük a tealeveleket és 1-2 perc
múlva leforrázzuk 5 dl vízzel. Öt percig állni hagyjuk, majd leszűrjük és
melegen tartjuk. A csészékbe rakunk néhány szem kockacukrot és meglocsoljuk
rummal. A forró teával felöntjük, és minden csészébe 1-2 kanál keményre vert
tejszínhabot teszünk. Ne keverjük fel, a forró puncsot a vastag
tejszínhabtakaró alól igyuk ki.

Teapuncs fehérborral

Hozzávalók 4 személyre:
3 teáskanál fekete tea, 2,5 dl fehérbor, 2,5 dl víz, 25 dkg kockacukor, 8 cl
rum, 1 dl habtejszín, kevés őrölt fahéj.
Elkészítés:
Ugyanúgy készül, mint a habos teapuncs, azzal a különbséggel, hogy a
tealeveleket negyedliternyi forró vízzel forrázzuk le, és miután leszűrtük,
ugyanannyi forró fehérbort keverünk hozzá. Tálaláskor a tejszínhab tetejére
csipetnyi őrölt fahéjat szórunk.

Mentolos teapuncs

Hozzávalók 4 személyre:
3 teáskanál fekete tea, 5 dl víz, 20 dkg kockacukor, 8 cl mentalikőr, 1 dl
habtejszín, parányi őrölt gyömbér.
Elkészítés:
A habos teapuncsnál leírtak szerint elkészítjük a teát. A csészékbe osztott
kockacukrot mentalikőrrel meglocsoljuk, majd felengedjük a forró teával. Minden
csésze tetejére tejszínhabsapkát teszünk, és megszórjuk parányi őrölt
gyömbérrel.

Autóspuncs

Hozzávalók személyenként:
2,5 dl erős fekete tea, 1 evőkanál ribizliszörp, 1 db narancs, 2 evőkanál
citromlé, 2,5 dkg cukor, kevés fahéj és fehér bors.
Elkészítés:
Erős fekete teát készítünk, leszűrjük, majd hozzáadjuk csészénként egy narancs
kicsavart levét, két evőkanál citromlét, egy evőkanál ribizliszörpöt, 2,5 dkg
cukrot, ízlés szerint fűszerezzük fahéjjal és fehér borssal. Kis lángon addig
melegítjük, míg a cukor el nem olvad, majd leszűrjük és forrón tálaljuk.

Tejszínes kávépuncs

Hozzávalók személyenként:
0,5 dl tejszín, 1 csésze presszókávé, 1 csésze forró víz (vagy hosszú, ún.
"német" kávé), 1 teáskanál cukor, 3 cl rum, kakaópor a díszítéshez.
Elkészítés:
Személyenként lefőzünk egy csésze hagyományos feketekávét és feleresztjük
ugyanannyi forró vízzel. (Ha van kávéautomatánk, abban könnyen elkészíthetjük a
szükséges mennyiségű, hosszú lére eresztett - és ezáltal természetesen gyengébb
- német típusú kávét.) Egy edényben csészénként 0,5 dl tejszínt összekeverünk 1
teáskanál cukorral és 3 cl barna rummal. A keveréket lassan melegítjük és
közben habverővel félkeményre verjük. Ekkor hozzáöntjük a már kész kávét,
tetejére kakaóport szórunk és azonnal, lehetőleg előmelegített csészékben
tálaljuk. Ötletesebb a tálalás, ha minden csésze kávépuncsba egy gombóc
vanília-, puncs- vagy csokoládéparfét teszünk.

Tojáspuncs almalével

Hozzávalók 4 személyre:
2 db tojás, 1/2 db citrom lereszelt héja, 3,5 dl almalé, 2 evőkanál cukor, 1
teáskanál barna cukor.
Elkészítés:
Az egész tojásokat feltörjük és habüstbe vagy zománcozott lábasba tesszük. A
cukorral és a lereszelt citromhéjjal együtt kikeverjük és az almalét
fokozatosan hozzáöntjük. Közepes hőmérsékletnél habverővel addig verjük, míg a
habos massza kétszeresére növekszik. Azonnal poharakba töltjük, és tetejére
csipetnyi barna cukrot szórunk.

Tojáspuncs fehérborral

Hozzávalók 4 személyre:
2 db tojás, 1/2 db citrom, 3,5 dl könnyű fehérbor, 3 evőkanál kristálycukor,
teáskanálnyi őrölt fahéj.
Elkészítés:
A tojásokat a citrom levével, lereszelt héjával és a cukorral habosra keverjük,
felengedjük a borral és lassú tűzön, habverővel állandóan kevergetve addig
verjük, míg a habos massza a duplájára szaporodik és jól felforrósodik.
(Forralni nem szabad!) Azonnal poharakba töltjük, és a tetejét csipetnyi
fahéjjal megszórva tálaljuk.

Tojáspuncs piros gyümölcsborral

Ugyanúgy készül, mint az előző recept, csak a fehérbor helyett meggy- vagy
ribizlibort használunk.

Tojáspuncs rummal

Hozzávalók 4 személyre:
2 db tojás, 2 evőkanál cukor, 1/2 db citrom leve, 2,5 dl forró víz, 1 dl erős
rum.
Elkészítés:
A tojásokat a cukorral és a citromlével habosra keverjük, felengedjük a rummal
és a forró vízzel, majd habos masszává verjük. Poharakba töltjük ésforrón
kínáljuk.

Mexikói csokoládépuncs

Hozzávalók 4 személyre:
2-3 dl habtejszín, 7,5 dkg keserű csokoládé, 0,5 l tej, 4 db tojás, 1-2 cl
keserű likőr (Bitter vagy Unicum), 5 evőkanál víz, őrölt fahéj.
Elkészítés:
Egy edényben összekeverünk 1,25 dl tejszínt, fél liter tejet, 7,5 dkg keserű
csokoládét apró darabokra tördelve és egy kevés keserű likőrt. Állandóan
kevergetve, hogy a csokoládé egyenletesen olvadjon, felmelegítjük és simára
keverjük. Fölverjük a 4 tojást 5 evőkanál vízzel és a forró folyadékhoz adjuk,
közben folyamatosan keverjük, hogy össze ne csomósodjon. Habosra főzzük,
csészékbe öntjük, tetejét tejszínhabbal díszítjük és fahéjjal megszórva
tálaljuk.

Ánizsos tojáspuncs

Hozzávalók 4 személyre:
3 egész tojás, 2 tojássárgája, 1,5 dl ánizspálinka, 3,5 dl fehérbor, 0,5 l víz,
1 db narancs, 1 db citrom, 30 dkg cukor.
Elkészítés:
Vízfürdőben habverővel kikeverjük a 3 egész tojást és a 2 tojássárgáját 30 dkg
cukorral, a 3,5 dl fehérborral és a fél liter vízzel. Hozzáadjuk a narancs és a
citrom kicsavart levét és végül az 1,5 dl ánizspálinkát. Állandó keverés
mellett, nagy lángon melegítjük és forrón tálaljuk.

Puncssodó

Hozzávalók 2 személyre:
3 egész tojás, 3 tojássárgája, 3 dl fehérbor, 12,5 dkg cukor, reszelt
citromhéj.
Elkészítés:
Habosra keverjük az egész tojásokat és a sárgákat, hozzáadjuk a cukrot,
alaposan kikeverjük, majd apránként beledolgozzuk a 3 dl fehérbort. Állandó
keverés mellett melegítjük, de nem főzzük. Csészékben tálaljuk, reszelt
citromhéjjal megszórva kínáljuk.

Egg-nogg

Hozzávalók személyenként:
1 db tojássárgája, 1,5 dl tej, 1 dl rum, 1 teáskanál cukor, őrölt szerecsendió.
Elkészítés:
A tojássárgáját összekeverjük a tejjel és a cukorral, tűzre tesszük és
melegítés közben habosra keverjük. További állandó keverés mellett hozzáöntjük
a rumot. Előmelegített pohárban, őrölt szerecsendióval megszórva tálaljuk.

Forró brandyflip

Hozzávalók személyenként:
3 cl brandy, 1 evőkanál tejszín, 2 evőkanál forró tej, 1 teáskanál cukor, 2 db
tojássárgája.
Elkészítés:
Habosra keverjük a tojássárgáját a cukorral és a tejszínnel. Hozzákeverjük a
brandyt és felengedjük a forró tejjel. Azonnal tálaljuk.

Tejes puncs

Hozzávalók személyenként:
3 cl rum, 3 cl konyak, 1 teáskanál porcukor, kb. 2 dl forró tej, szerecsendió.
Elkészítés:
Egy 2,5 decis csészében vagy bögrében egy teáskanál porcukorral összekeverjük a
3 cl konyakot és rumot, majd felöntjük forró tejjel. Újra alaposan
összekeverjük, és a tetejére egy kevés szerecsendiót reszelünk.

Tejpuncs whiskyvel

Hozzávalók 4 személyre:
1 l tej, 2,5 dl ír whisky, 1 db citrom, 1 db narancs, 20 dkg cukor, 1,25 dl
víz, őrölt koriander.
Elkészítés:
A narancs héját vékonyan lehámozzuk és sziruppá főzzük 1,25 dl vízben 20 dkg
cukorral. Ha kész, belefacsarjuk a narancs és a citrom levét is, majd
hozzáadunk 2,5 dl ír whiskyt és együtt tovább melegítjük. Fölforraljuk a tejet,
és forrón hozzákeverjük az alkoholos alaphoz. Átszűrjük és forrón tálaljuk,
ízlés szerint őrölt korianderrel megszórva.

Hólabda

Hozzávalók személyenként:
4 cl Finlandia vodka, 2 cl Amaretto likőr, 2 cl habtejszín, őrölt szerecsendió.
Elkészítés:
A vodkát az Amarettoval felmelegítjük, hozzákeverjük a habtejszínt és
előmelegített poharakba osztjuk. Tetejét finomra reszelt vagy őrölt
szerecsendióval díszítjük.

Rumos sörpuncs

Hozzávalók személyenként:
1 pohár (kb. 2,5 dl) sör, 0,5 dl rum, 1 db tojás, 2,5 dkg cukor, csipetnyi
fahéj, csipetnyi őrölt szerecsendió.
Elkészítés:
A sört a cukorral és a fahéjjal felforraljuk. Közben habosra verjük a tojás és
a rum keverékét. A sört levesszük a tűzről és kis adagokban hozzákeverjük a
rumos tojást. Előmelegített poharakban, szerecsendióval megszórva, forrón
tálaljuk.

Rumgrog

Hozzávalók személyenként:
1 dl rum, 1 teáskanál porcukor, forró víz, 1 db citromkarika.
Elkészítés:
A porcukrot keverjük el jó alaposan a rummal (természetesen barnával), és
töltsük grogospoharakba, majd öntsük fel annyi forró vízzel, hogy a pohár csak
háromnegyed részéig teljen meg. Díszítsük poharanként 1-1 karika citrommal, és
a keveréshez kanalat is adjunk.

Whiskygrog

Hozzávalók személyenként:
1 dl whisky (aki édesebben szereti, használhat bourbon whiskyt is), 1 teáskanál
porcukor, forró víz, 1 db citromkarika.
Elkészítés:
Grogospoharakban elkeverjük a porcukrot a whiskyvel, és a pohár háromnegyed
részéig felöntjük forró vízzel. Citromkarikával díszítve kínáljuk. Kanalat is
adjunk hozzá!

Kínai zöld grog

Hozzávalók személyenként:
1 dl rizspálinka (szaké; orosz vodkával helyettesíthető), 1 teáskanál méz, erős
zöld tea.
Elkészítés:
A mézet keverjük el jól a szakéval vagy az orosz vodkával, és töltsük cserép
grogospoharakba. Öntsük fel annyi kínai zöld teával, hogy a poharak háromnegyed
részig teljenek meg. Kínálhatjuk citromkarikával is, de nem elengedhetetlen.
Vigyázat! A zöld teának forrázás után kétszer annyi ideig kell állnia, mint a
barna vagy fekete teakeverékeknek, mert csak így adja ki igazi aromáját.

Görög ánizsos grog

Hozzávalók személyenként:
1 dl ánizspálinka (ouzo), 1 teáskanál porcukor, 3-4 szem szegfűbors, csipetnyi
fahéj, ízlés szerint reszelt citromhéj, forró víz, 1 db narancskarika.
Elkészítés:
A porcukrot alaposan keverjük össze az ouzoval, adjuk hozzá a fűszereket és
öntsük fel a szokásos mennyiségű forró vízzel. Ne ijedjünk meg a fehér,
tejszerű folyadéktól, amivé a keverék válik. Hagyjuk állni 15-20 percig, majd
szűrjük le sűrű szitán, hogy a reszelt citromhéj is fönnakadjon rajta.
Újraforrósítva narancskarikával díszítve tálaljuk. Adjunk hozzá kanalat is!
Ez bonyolultabb kissé, mint a többi grog, de higgyék el, megéri a fáradságot.
Egzotikus, izgalmas élményben lesz részük.

Szilveszteri vagy farsangi grog I.

Hozzávalók személyenként:
3 cl konyak, 3 cl barackpálinka, 3 cl maraschino, 5 szem mokkacukor, forró víz,
1 db narancskarika.
Elkészítés:
Cseréppoharakba öntsük össze a konyakot, a barackpálinkát és a maraschinot.
Tegyünk mindegyikbe 5 szem mokkacukrot, majd gyújtsuk meg. Ha a láng ellobbant
a tetején, keverjük föl és öntsünk hozzá annyi forró vizet, hogy a pohár
háromnegyedéig érjen az ital. Narancskarikával díszítve tálaljuk.

Szilveszteri vagy farsangi grog II.

Hozzávalók személyenként:
3 cl konyak, 3 cl cherry brandy, 4 szem kockacukor, 1 db narancs, meggybefőtt a
díszítéshez.
Elkészítés:
Vágjunk félbe egy minél vastagabb héjú narancsot, csavarjuk ki a levét és
tegyük félre. Kiskanállal kaparjuk a két fél narancs belső falát simára,
tegyünk mindegyikbe 2-2 szem kockacukrot, majd öntsük fel 3 cl konyak és 3 cl
cherry brandy keverékével és gyújtsuk meg. Pár perces égetés után öntsük a
félretett narancsléhez. Egy szem meggybefőttel díszítve tálaljuk.

Tojásgrog

Hozzávalók 2 személyre:
1 dl rum, 2 egész tojás, 2 db tojássárgája, 15 dkg cukor, 1 dl víz.
Elkészítés:
A két tojást és a két tojássárgáját 15 dkg cukorral felverjük és gyenge tűzön
addig melegítjük, amíg olyan lesz, mint a tejszín. A rumot és a vizet
felforrósítjuk, és állandó keverés mellett a tojáskrémhez adjuk. (Állaga a
tojáslikőréhez hasonlít.) Forrón tálaljuk.

Amerikai grog

Hozzávalók személyenként:
1 evőkanál porcukor vagy cukorszirup, 3 cl brandy, 3 cl rum, 1,5 cl curacao
(narancslikőr), erős fekete tea, 1 db citromkarika.
Elkészítés:
Egy grogospohárban összekeverjük a porcukrot vagy cukorszirupot egy
likőröspohár (kb. 3 cl) brandyvel, ugyanennyi rummal (lehetőleg barna rumot
használjunk) és egy fél likőröspohár curacaoval. A keverékhez annyi forró,
erős, fekete teát öntünk, hogy a pohár háromnegyed részéig tele legyen.
Citromkarikával tálaljuk és kanalat is adunk mellé.
Ha vendégeket várunk és vannak nagyobb cseréppoharaink (a nagymama pöttyös
bögréi is megteszik), készítsünk egyszerre nagyobb mennyiséget. A tea
kivételével az összes hozzávalót hidegen keverjük össze, tálalásnál minden
bögrébe öntsünk 1-1,5 dl keveréket és engedjük fel a forró teával.

Francia grog

Hozzávalók személyenként:
0,5 dl konyak vagy brandy, 0,5 dl rum, 1 teáskanál porcukor, forró víz, 1 db
citromkarika.
Elkészítés:
A porcukrot oldjuk fel a konyak (vagy brandy) és a rum keverékében. Öntsük
grogospohárba, adjunk hozzá annyi forró vizet, hogy a pohár háromnegyedéig
teljen meg. Citromkarikával díszítve tálaljuk, de a hozzá járó kanálról se
feledkezzünk meg.

Grog Martinique

Hozzávalók 4 személyre:
1,2 dl rum, 1 db citrom vagy narancs, 4 csésze erős tea, 4 evőkanál cukor,
reszelt szerecsendió.
Elkészítés:
A citromot vagy narancsot héjastól felkarikázzuk és egy tűzálló tál aljára
fektetjük. Megszórjuk a cukorral és a reszelt szerecsendióval, majd leforrázzuk
a négycsészényi erős teával. Lefedve kb. 10 percig állni hagyjuk.
Grogospoharakba töltünk személyenként 3 cl rumot és erre öntjük a forró
keveréket. Azonnal tálaljuk.

Dijoni grog

Hozzávalók 4 személyre:
1,2 dl rum, 1,2 dl feketeribizli-szörp, 1 db citrom, kb. 8 dl forró víz.
Elkészítés:
Egy mélyebb tűzálló tálban összevegyítjük a ribizliszörpöt a rummal. A citromot
jól megmossuk, héjastól felkarikázzuk és a rumos szörphöz keverjük. A vizet
felforraljuk és a keverékhez öntjük. Leszűrjük és azonnal tálaljuk.

Brandygrog

Hozzávalók személyenként:
1 dl konyak vagy brandy, 1 teáskanál porcukor, forró víz, 1 db citromkarika.
Elkészítés:
Grogospohárban összekeverjük a cukrot a brandyvel és a pohár háromnegyed
részéig felengedjük forró vízzel. Citromkarikával díszítve tálaljuk és kanalat
is adunk hozzá.
A grogok őshazájában, az angolszász országokban ezt a fajta grogot "közönséges"
grognak nevezik, bizonyára egyszerűsége és viszonylagos olcsósága miatt.

Fekete grog

Hozzávalók személyenként:
1 dl rum, 1 teáskanál melasz vagy barna cukor, erős fekete tea, 1 db
citromkarika.
Elkészítés:
A melaszt vagy barna cukrot jól elkeverjük a rummal (véletlenül se használjunk
fehér rumot), majd grogospohárba töltve háromnegyed részig felengedjük forró,
erős, fekete teával. Minden pohárba tegyünk egy citromkarikát és kanalat is.

Mézes grog

Hozzávalók személyenként:
1 dl konyak vagy brandy, 1 teáskanál méz, forró víz, 1 db citromkarika.
Elkészítés:
Poharanként egy teáskanál mézet (legjobb az illatos akácméz) elegyítsünk egy
deci konyakkal vagy brandyvel. Osszuk el lehetőleg cseréppoharakba és engedjük
fel annyi forró vízzel, hogy a poharak háromnegyed részig teljenek meg. Ezután
már csak az elmaradhatatlan citromkarika és a keveréshez a kanál következik.

Kék madár

Hozzávalók személyenként:
4 cl rum, 4 cl blue curacao likőr, evőkanálnyi vanílialikőr, 1,25 dl víz,
narancsdarabkák a díszítéshez.
Elkészítés:
A vizet föltesszük melegedni. A rumot és a blue curacaot pohárban összekeverjük
egy kevés vanílialikőrrel. Ráöntjük a forró vizet és narancsdarabkákkal
díszítve tálaljuk.

Zöld sziget

Hozzávalók személyenként:
2 cl blue curacao likőr, 1 cl kiwilikőr, 3 cl rum, 8 cl víz.
Elkészítés:
Föltesszük a szükséges mennyiségű vizet melegedni, közben összekeverjük a blue
curacaot, a kiwilikőrt és a rumot az előmelegített poharakban, és hozzáöntjük a
forró vizet. Azonnal tálaljuk.

Banán álom

Hozzávalók személyenként:
1 cl barackpálinka, 2 cl banánlikőr, 3 cl rum, teáskanálnyi meggylikőr, 8 cl
víz.
Elkészítés:
Föltesszük a vizet melegedni, közben összeöntjük a barackpálinkát, a
banánlikőrt és a rumot. Jól összekeverjük és a már forró vízbe öntjük. Egy
kevés meggylikőrt töltünk minden előmelegített pohár aljára, ráöntjük a
keveréket és azonnal tálaljuk.

Édes kísértés

Hozzávalók személyenként:
3 dl feketeribizli-likőr (Créme de Cassis), 3 cl jamaicai rum, 1 teáskanálnyi
juharszirup (ha nincs, cukorsziruppal helyettesíthető), pár csepp citromlé, 8
cl víz, koktélcseresznye (elhagyható).
Elkészítés:
Föltesszük a vizet melegedni, közben minden pohárban összekeverünk 3 cl rumot
és 3 cl ribizlilikőrt egy-egy teáskanál juharsziruppal és pár csepp
citromlével. Ráöntjük a forró vizet, jól elkeverjük és koktélcseresznyével
díszítve tálaljuk.

Jamaicai fény

Hozzávalók személyenként:
3 cl tuttifrutti likőr, 3 cl jamaicai rum, 1 teáskanál gyömbérszirup, kevés
kókuszreszelék, 8 cl víz.
Elkészítés:
A vizet forrni tesszük, közben összekeverjük a tuttifrutti likőrt, a rumot és a
gyömbérszirupot (ha nincs, ugyanennyi gyömbérport elegyítünk személyenként egy
teáskanálnyi forró vízzel és jól elkeverjük), majd a keveréket poharakba
töltjük. Hozzáöntjük a forró vizet, összekeverjük és azonnal tálaljuk.

Tűzijáték

Hozzávalók személyenként:
2 cl rum, 2 cl blue curacao, 1/2 citrom leve, 1,25 dl víz.
Elkészítés:
Föltesszük a vizet melegedni, közben egy pohárba összeöntünk 2 cl blue curacaot
és 2 cl rumot. Ráöntjük a forró vizet, és végül hozzáadjuk a fél citrom
kicsavart levét.

Forró bólé

Hozzávalók 6-8 személyre:
3 palack vörösbor, 3,5 dl arrak vagy rum, 3 szem szegfűszeg, 1-2 db fahéj, 1 db
citrom, 1 db narancs, 1 db süvegcukor.
Elkészítés:
A három üveg vörösbort, a fahéjat, a szegfűszeget tegyük egy tűzálló edénybe és
melegítsük fel forrpontig, de ne forraljuk. Csavarjuk ki 1 citrom és 2 narancs
levét és adjuk a borhoz. Egy másik edényben olvasszuk meg a süvegcukrot úgy,
hogy közben lassan csepegtessünk rá 3,5 dl arrakot vagy rumot. Amikor a cukor
elolvadt, adjuk hozzá a boros gyümölcslevet és melegen szervírozzuk.

Őrtüzecske

Hozzávalók 6 személyre:
1 palack (7 dl) vörösbor, 6 evőkanál erős rum, 12 db kockacukor, 6 db
mokkacukor, 1 db narancs, 2 szegfűszeg.
Elkészítés:
A vörösbort a szegfűszeggel forrpontig hevítjük, de nem forraljuk. Letakarva 5
percig állni hagyjuk. Közben minden pohárba 2 szem kockacukrot teszünk,
ráöntjük a forró bort, egy-egy narancskarikát fektetünk az ital tetejére és a
közepére egy-egy mokkacukrot helyezünk. Meglocsoljuk a cukrot egy-egy evőkanál
rummal és azonnal meggyújtjuk. Lángolva tálaljuk.

Tüzes bólé

Hozzávalók 6 személyre:
7 dl vörösbor, 3 cl sherry, 6 teáskanál cukor, 6 db mokkacukor, 1 db narancs, 6
evőkanál rum, 2 db szegfűszeg, darabka fahéj, gyömbér, néhány szem
koriandermag.
Elkészítés:
A bort a cukorral, a sherryvel és a fűszerekkel felforraljuk, öt percig állni
hagyjuk, majd leszűrjük és poharakba töltjük. Minden pohártetejére
narancskarikát fektetünk, közepére tesszük a mokkacukrot, rummal meglocsoljuk
és meggyújtjuk. Lángolva tálaljuk.

Napsütés

Hozzávalók személyenként:
1/2 teáskanál jázmintea, 1,25 dl forró víz, 0,5 dl fehér rum, 1,5 dl fehérbor,
1 teáskanál cukor, őrölt szerecsendió-virág.
Elkészítés:
A szükséges mennyiségű jázminteát leforrázzuk, 4 percig állni hagyjuk, majd
leszűrjük. Hozzáöntjük a rumot, a fehérbort, cukorral ízesítjük, újra
felmelegítjük és őrölt szerecsendióval megszórva tálaljuk.

Forró narancsital

Hozzávalók 6 személyre:
6 db narancs, 1 db citrom, 20 dkg cukor, 1,5 dl vérnarancslikőr vagy -aroma, 1
l forró víz.
Elkészítés:
Meghámozzuk és karikára vágjuk a narancsot és a citromot. A gyümölcskarikákat
egy tűzálló tálba rakjuk és hozzáadjuk a citrom és egy narancs csíkokra vágott
héját. Felforralunk 1 liter vizet 20 dkg cukorral, majd ráöntjük a gyümölcsre
és 10 percig állni hagyjuk. Közvetlenül tálalás előtt hozzáadunk 1,5 dl
vérnarancslikőrt, illetve -aromát, átszűrjük és tálaljuk.

Forralt bor

Hozzávalók 6 személyre:
2 üveg vörös- vagy fehérbor, 1/2 db citrom héja, 1/2 db narancs héja, 10 dkg
cukor, darabka fahéj, 3-4 szem szegfűszeg.
Elkészítés:
A két üveg bort tűzálló tálba öntjük és hozzáreszeljük a fél citromnak és a fél
narancsnak a héját. Hozzáadjuk a 10 dkg cukrot, egy kevés fahéjat és 3-4
szegfűszeget. Az egészet felforrósítjuk, de nem főzzük. Ahogy elkezd bugyogni,
azonnal levesszük a tűzről. Ha vörösborból készítjük, akkor Admirál néven, ha
pedig fehérborból, akkor Seehund, azaz Fóka néven szervírozhatjuk.
Természetesen csak forrón az igazi.

Különleges forralt bor

Hozzávalók 6 személyre:
7 dl vörösbor, 2,5 dl sherry, 1,25 dl rizspálinka, 4 dkg mazsola, 3 dkg
hámozott mandula, 2-3 dkg pisztácia, 1-2 fahéjdarabka, gyömbér, cukor ízlés
szerint (2-4 evőkanál).
Elkészítés:
A vörösbort, a sherryt és a rizspálinkát a fahéjjal és a darabokra tört vagy
vagdalt gyömbérrel felforraljuk, kis ideig állni hagyjuk, majd leszűrjük.
Beletesszük a mazsolát, a mandulát és a pisztáciát. Körülbelül öt perc alatt a
mazsolaszemek megduzzadnak. Poharakba töltjük, vigyázva, hogy mindegyikbe
jusson a gyümölcsökből. A cukrot külön kínáljuk hozzá, természetesen a kanálról
se feledkezzünk meg.

Forralt bor dióval

Hozzávalók 6 személyre:
7 dl vörösbor, 1 dl rum, 2 dl sherry, 5 dkg mazsola, 3-4 dkg pörkölt dió, ízlés
szerint cukor, fahéj.
Elkészítés:
A bort, a sherryt és a rumot a fahéjjal és a cukorral felforraljuk, beletesszük
a mazsolát és lefedve öt percig állni hagyjuk. Kivesszük belőle a
fahéjdarabkákat és belekeverjük a durvára vágott pörkölt diót. Poharakba
töltjük vigyázva, hogy mindegyikbe jusson a gyümölcsökből. Kanalat is adjunk
hozzá.

Forralt bor datolyával

Hozzávalók 6 személyre:
7 dl fehérbor, 2,5 dl portói bor, 1 dl konyak vagy brandy, 18 szem datolya,
ízlés szerint cukor, darabka fahéj, 2-3 szem szegfűszeg.
Elkészítés:
A fehérbort, a portóit, a konyakot a cukorral és a fűszerekkel felforraljuk,
beletesszük a mazsolát és a darabokra vagdalt datolyát. Ötpercnyi állás után a
fűszereket kidobjuk, majd poharakba osztjuk. Kanalat is adjunk hozzá.

Glögg (dán forralt bor)

Hozzávalók 10 személyre:
2 l vörösbor, 10 dkg mazsola, 0,5 l konyak, 3 dkg gyömbérpor, darabka fahéj, 2
db narancs héja, kevés szerecsendió.
Elkészítés:
Leforrázzuk a 10 dkg mazsolát és állni hagyjuk. A két liter vörösbort, a fél
liter konyakot, a két narancs vékonyan lehámozott héját, a 3 dkg gyömbérport, a
darabka fahéjat és a szerecsendiót 15 percig forraljuk, majd átszűrjük.
Hozzáadjuk a lecsöpögtetett mazsolát, és forrón tálaljuk.

Bischoff

Hozzávalók 6 személyre:
2 db narancs, 30 dkg cukor, 2 palack burgundi, csipetnyi fahéj, csipetnyi
reszelt szerecsendió.
Elkészítés:
Ez a recept angolszász eredetű, s akárcsak az igazi angol puncs, ez is
társasági ital.
A narancsokat alaposan megmossuk, vékonyan meghámozzuk és a héjat apró kockára
vágva egy nagyobb edényben megpirítjuk, majd hozzáadjuk a narancs kockára
vágott húsát is. Hozzáöntünk egy üveg testes burgundit, belereszelünk csipetnyi
szerecsendiót és beleszórunk csipetnyi fahéjat, majd 12 órát állni hagyjuk.
Tálalás előtt egy újabb üveg burgundiban feloldunk 30 dkg cukrot, hozzáöntjük
az előző keverékhez, felmelegítjük, de nem forraljuk, nehogy a tetején hab
képződjön. Amikor majdnem forr, levesszük a tűzről, átszűrjük és azonnal
tálaljuk.

Angol bischoff

Hozzávalók 4 személyre:
9 dl portói bor, 15 dkg kockacukor, 4 szem szegfűszeg, csipetnyi reszelt
szerecsendió, 1 citrom héja.
Elkészítés:
Két deci portói borba tegyünk 1 5 dkg kockacukrot, 4 szegfűszeget, csipetnyi
szerecsendió-reszeléket és adjuk hozzá még egy citrom vékonyan lehámozott,
csíkokra vágott héját, amelyet előzőleg megpirítottunk. Hagyjuk állni egy
napig, majd melegítsük fel. Mielőtt forrni kezdene, öntsünk hozzá egy üveg (7
dl) portóit, szűrjük le és tálaljuk forrón.

Paulette márkinő kedvence

Hozzávalók 4 személyre:
1 palack könnyű fehérbor, 1 dl konyak, 20 dkg cukor, 1 db citrom, 4 szem
szegfűszeg, 4 db citromkarika.
Elkészítés:
Melegítsük fel egy lábasban a bort, adjuk hozzá a cukrot, a citrom lehámozott
héját és 4 szem szegfűszeget. Hevítsük forrásig. majd szűrjük át egy puncsos-
vagy bóléstálba. Öntsük rá az előmelegített konyakot és gyújtsuk meg. Amikor a
lángok elaludtak, merjük az italt poharakba, és citromkarikával díszítve
tálaljuk.

Orrmelegítő

Hozzávalók személyenként:
1 dl fehérbor, 1 dl almalé, 1 citromkarika, ízlés szerint cukor, ánizs, fahéj,
szegfűbors.
Elkészítés:
A bort összekeverjük az almalével, ízlés szerint cukrozzuk és fűszerezzük, majd
a tűzre tesszük. Ha forráspontig hevült, levesszük és 5 percig állni hagyjuk.
Leszűrjük és előmelegített poharakban, citromkarikával díszítve tálaljuk.

Meleg sör csészében

Hozzávalók 4-5 személyre:
1 üveg világos sör, 1 üveg barna sör, 3 db tojás, 2,5 dl tej, 1 teáskanál vaj,
1 kis pohár (kb. 3 cl) arrak vagy rum, 1 teáskanál cukor, kevés őrölt fahéj.
Elkészítés:
A világos és a barna sört együtt felfőzzük. A 3 tojást és a 2,5 dl tejet
összekeverjük és a sörhöz elegyítjük. Hozzáadunk még egy kis pohár arrakot vagy
rumot, teáskanálnyi vajat, teáskanálnyi cukrot és végül egy kevés fahéjat.
Forrón kínáljuk.

Forró ánizsos sörkoktél

Hozzávalók személyenként:
2,5 dl sör, 3 cl ánizspálinka, teáskanálnyi méz, pár szem szegfűszeg.
Elkészítés:
Összekeverjük a 3 cl ánizspálinkát a teáskanálnyi mézzel és fél deci sörrel.
Közben két deci sört forrásig melegítünk, hozzáadjuk az ánizspálinkás
keveréket, beledobunk pár szem szegfűszeget és forrón tálaljuk.

Lengyel sörkoktél

Hozzávalók személyenként:
1,5 dl világos sör, 0,5 dl fehérbor, 2 cl maraschino, 1 db tojássárgája, 3
evőkanál cukor, csipetnyi őrölt fahéj, 1/2 db citrom.
Elkészítés:
Az 1,5 dl világos sört összekeverjük a 3 evőkanál cukorral és csipetnyi őrölt
fahéjjal, majd felforraljuk. Hozzáadjuk a fél deci fehérbort, a tojássárgáját,
a fél citrom reszelt héját, pár csepp citromlevet és végül egy öntet (2 cl)
maraschinot. Villával vagy mixerrel habosra verjük és azonnal tálaljuk. Csak
forrón jó!

Sörlikőr

Hozzávalók:
1,25 l 90%-os alkohol, 2 l barna sör, 2 evőkanál cukor, 2 db vaníliarúd.
Elkészítés:
A sört a cukorral és a vaníliarúddal összefőzzük és 15 percig forraljuk, utána
hagyjuk kihűlni. Keverjük össze az alkoholt és a vaníliás forralt sört, majd
egy hófehér konyharuhán szűrjük át. Takarjuk le egy másik tiszta ruhával, és mi
is nyugodtan pihenjük ki fáradalmainkat, mert ezt a remek italt csak 3 (három)
hónap múlva fogyaszthatjuk.

UZSONNAITALOK KICSIKNEK ÉS NAGYOKNAK

ANGOL TEA

A tea elkészítése Angliában külön művészet, de számunkra sem ördöngősség.
Alapvető követelmény a jó tea. Szerencsére ma már nálunk is kapható a
kereskedelemben jó minőségű angol tea (ezek többnyire keverékek, de tovább is
keverhetők), például az Angliában is igen kedvelt indiai Darjeeling, illetve
Assam tea. Ezek az ún. alapteák, amelyekből jó ízléssel számtalan fajta keverék
készíthető. A keverékek elkészítéséhez gyakran használnak illatosított és
aromásított teákat. Ilyen pl. a nálunk is elterjedt Earl Grey, amelyet
bergamottolajjal illatosítottak, vagy a különböző márkájú, gyümölcsaromával
dúsított teák. (Ez utóbbiak nem tévesztendők össze a kizárólag szárított, ill.
extrudált gyümölcsből készült teákkal, amelyek elkészítése eltér a hagyományos
angol teáétól.)
Az igazi angol tea a következőképpen készül:
Vegyünk annyi csésze vizet, ahány személyre a teát készíteni akarjuk. Tegyük a
tűzre, és csak annyi ideig forraljuk, míg a felszínén halszem nagyságú
buborékok képződnek. Eközben egy teáskannát (ha lehetséges, cserép- vagy
porcelánkanna legyen) öblítsünk át forró vízzel és tegyünk az aljára annyi
teáskanál tealevelet, ahány csésze vizet forraltunk, és ráadásul még egy
kanállal "a kannának" is, ahogy az angol mondja. Hagyjuk állni ebben a gőzben,
amíg a víz felforr, majd öntsük rá a vizet. Álljon a keverék 3-5 percig (attól
függően, milyen erős teát akarunk), de ne tovább, mert csersavas lesz. Szűrjük
le és tálaljuk. Ízlés szerint ízesíthetjük.

ILLATOSÍTOTT VAGY AROMÁS TEA

Elkészítése gyakorlatilag megegyezik az angol teáéval, a lényeges különbséget
az alaptea és az illatos vagy aromás teák keverési aránya és a kevert teák
minősége adja. Ki-ki egyéni ízlése szerint keverheti, társíthatja a teaféléket,
de azért nem árt szem előtt tartani a leggyakoribb keverési arányokat és
megismerni az általánosabb keverékeket.
Általában két rész alapteához (ezek nem illatosított indiai, illetve Angliában
csomagolt, különböző keleti országokból származó füvek, pl. a Twinings cég
alapteasorozata: English Breakfast, Crange Pekoe, Darjeeling stb.) egy rész
illatos (pl. Earl Grey) vagy gyümölcsaromás teát keverünk. (Ezek fantázianevei
végtelen számúak, de van, amikor egyszerűen csak a gyümölcs nevével jelölik
őket. Létezik pl. maracujás, cseresznyés, feketeribizlis, narancsos, vaníliás
és még rengetegféle tea).
Vigyázat! Véletlenül se keverendők a gyümölcsből készült teákkal! Ezeket
másképp készítjük, és nem igazán jól keverhetőek a tealevélből forrázottakkal.

SZÁRÍTOTT GYÜMÖLCSTEA

A különböző fajtájú és kevertségű extrudált vagy szárított gyümölcsből készült
teák elkészítése abban különbözik a hagyományos teáétól, hogy forrázás után
legalább 10 percet kell állni hagynunk, hogy minden aromájuk kioldódjon.
Ellentétben a tealevélből készültekkel, élénkítő anyagot (tein) nem
tartalmaznak, viszont gyönyörű színűek és üdítő hatásuk miatt akár reggel, akár
délután fogyaszthatók.

KÍNAI ZÖLD TEA

Többféle létezik. Van egy ún. alaptea, amely saját aromáján kívül semmilyen
adalékot nem tartalmaz. Ezenkívül létezik egy másféle teacserjelevél is, amely
a szárítás során sörét nagyságú labdacsokká pöndörödik össze. Innen kapta a
nevét is: puskapor tea. (Nemzetközi elnevezés, a világ bármely teaboltjában így
ismerik.) Forró víz hatására a háromszorosára duzzad, és így adja ki igazi
ízét, zamatát.
Természetesen a zöld teákat is illatosítják, leggyakrabban valamilyen egzotikus
keleti fűszerrel vagy jázminvirággal. Elkészítésüket illetően kétféle eljárás
hívei vitatkoznak makacsul. Az egyik párt szerint a legjobb hatás akkor érhető
el, ha ugyanúgy forrázzuk és állni hagyjuk, mint az angol teát. A másik csoport
szerint ez az a tea, amit lobogó forró vízbe dobva "főzni" kell, és kb. 10
percig állni hagyni és csak azután szűrni, mert úgy az igazi.
A vitát, úgy gondolom, nem itt és nem most kell eldönteni, mindenki készítse
azon módszer szerint, ahogy ő jobbnak látja vagy ahogyan jobban ízlik. Egy
dologban azonban mindenki egyetért: az adagolása ugyanúgy történik, mint az
angol teáé: csészénként egy teáskanál tealevél és még egy a "kannának". Az is
egyöntetű vélemény, hogy a zöld teának több állásidő szükséges: a forrázás vagy
a főzés után kb. 10 perc.
Általánosan elfogadott továbbá, hogy gyengébb gyomrúak számára kedvezőbb
hatásúak a zöld teák, alacsonyabb csersavtartalmuk miatt.
Végül a zöld teák is keverhetők egymással, de barna vagy fekete teával soha.

Reformtea

Hozzávalók 6 személyre:
1 teáskanál fekete tea, 0,5 l víz, 1 l tej, ízlés szerint cukor, darabka fahéj
és vaníliarúd, 4 db tojássárgája.
Elkészítés:
Egy teáskanál fekete teát fél liter vízzel leforrázunk és 3 percig állni
hagyjuk, utána leszűrjük. 1 liter tejet cukorral, fahéjjal és vaníliával
felfőzünk. A kész teát a tejbe öntjük és belekeverjük a 4 tojássárgáját. Az
egészet összeforraljuk, vigyázva, hogy ki ne csapódjon a tojás. Sajtfélék és
virsli mellé kiváló kísérő ital.

Amaretto-tea

Hozzávalók személyenként:
1 dl tejszín, 1,5 dl forró tea, 1 dl Amaretto likőr, 2 teáskanál cukor,
csipetnyi őrölt fahéj.
Elkészítés:
Előmelegített puncsospoharakba töltünk személyenként 1,5 dl forró fekete teát,
hozzáadunk két teáskanál cukrot (ha lehet, barnát, de a kristálycukor is
megteszi), hozzáöntünk 1 dl Amaretto likőrt. Összekeverjük, a tetejét
tejszínhabbal díszítjük. Csipetnyi őrölt fahéjjal megszórva tálaljuk.

Svéd teakülönlegesség

Hozzávalók személyenként:
1 teáskanál alaptealevél, 2 dl tej, ízlés szerint cukor vagy méz.
Elkészítés:
Egy előzőleg kiforrázott teáskannába rakjunk annyi kanál tealevelet, ahány
csésze italt akarunk készíteni és még egy teáskanállal a "kannának" is. Kb. 2
percnyi pihentetés után forrázzuk le a szükséges mennyiségű forró, lebőrözött
tejjel. Hagyjuk állni kb. 5 percig, szűrjük le és tálaljuk.

Tejes bavaroise

Hozzávalók személyenként:
kb. 1 dl tej, kb. 1 dl tea, ízlés szerint cukor vagy méz.
Elkészítés:
Készítsünk el az Angol tea receptje szerint annyi alapteát, hogy minden csészét
félig tölthessünk meg. Ezután öntsünk minden csészébe annyi forró tejet, hogy a
csészék tele legyenek. Mézzel vagy cukorral ízesítve tálaljuk.

Forró tejlimonádé

Hozzávalók 2 személyre:
0,5 l tej, 2 evőkanál cukor, 0,5 dl fehérbor, pár csepp citromlé.
Elkészítés:
Majdnem úgy készül, mint a hagyományos limonádé. Fél liter tejhez hozzáadunk 2
evőkanál cukrot, pár csepp citromlevet és egy fél deci félédes fehérbort.
Felforraljuk, lebőrözzük és azonnal tálaljuk.

Esti csokoládé csészében

Hozzávalók 4 személyre:
1 l tej, 25 dkg főzőcsokoládé, 15 dkg cukor, 1 rúd vanília.
Elkészítés:
A főzőcsokoládét kis tűzön kevés vízben felolvasztjuk. Közben a tejet a
cukorral és a vaníliarúddal felforrósítjuk, majd állandó keverés mellett,
vékony sugárban a felolvadt csokoládéra öntjük. Habosra és csomómentesre
keverjük. Forrón csészékbe szűrve azonnal tálaljuk. Uzsonnára is kitűnő.

Capuccino

Hozzávalók 6 személyre:
12 teáskanál darált kávé, 2,5 dl tejszín, 1 l forró víz, kevés őrölt fahéj.
Elkészítés:
Egy liter forró vízzel leforrázunk 12 teáskanál kávét és két percig állni
hagyjuk. Utána papírfilteren keresztül leszűrjük. A tejszínt laza (nem kemény)
habbá felverjük. Minden csészét háromnegyedig töltünk kávéval és a tetejére
annyi tejszínt teszünk, hogy a csésze megteljen. Csipetnyi fahéjjal díszítve
kínáljuk.

Orosz kávé

Hozzávalók 4 személyre:
2,5 dl feketekávé, 4 teáskanál cukor, 2,5 dl erős vörösbor, 4 evőkanálnyi
vodka.
Elkészítés:
A frissen lefőzött forró kávét 4 teáskanál cukorral édesítjük és hozzáadjuk a
vörösbort. Tűzre tesszük és addig forraljuk, amíg bugyborékolni nem kezd.
Hozzáadunk még 4 evőkanálnyi vodkát és tovább forraljuk. Puncsospohárba vagy
vastag üvegpohárba töltve azonnal tálaljuk. (Gyengébbeknek kéretik vigyázni,
mert esetleg a "lórúgás" esete állhat fenn!)

Ír kávé

Hozzávalók 4 személyre:
2,5 dl ír whisky, 4 evőkanál barna cukor, 4 dl feketekávé, 4 evőkanál tejszín,
kakaópor.
Elkészítés:
A negyed liter ír whiskyt és a 4 evőkanál barna cukrot lassú tűzön addig
melegítjük, amíg a cukor el nem olvad. Forralni nem szabad! Melegen négy
pohárba öntjük, majd meggyújtjuk. Néhány másodperc múlva letakarjuk, hogy a
láng kialudjon. Minden csészére 1 dl feketekávét öntünk és egy jó evőkanál
tejszínhabot teszünk a tetejére. Kevés kakaóporral megszórva tálaljuk.

Kaiser melange

Hozzávalók személyenként:
1 csésze feketekávé, 2 teáskanál cukor, 3 cl konyak vagy brandy, 1 db
tojássárgája, 3 evőkanál tejszínhab, víz.
Elkészítés:
Minden csészébe teszünk egy tojássárgáját és egy teáskanál hideg vizet, majd 3
evőkanál tejszínhabot, és az egészet összekeverjük. Hozzáadunk még csészénként
2 teáskanál cukrot, felöntjük feketekávéval és 3-3 cl konyakkal vagy brandyvel.

Angol bavaroise

Hozzávalók 2 személyre:
3,5 dl tea, 3 cl barna rum, 2 teáskanál porcukor, 1 tojássárgája.
Elkészítés:
Egy lábosba üssük bele a tojássárgáját, keverjük össze a porcukorral, gyújtsunk
alá és takarékon, pár másodperc alatt olvasszuk fel a cukrot teljesen. Ekkor
öntsük hozzá a 3 cl barna rumot és a 3,5 dl forró teát. Habverővel keverjük
tovább és habosodás után előmelegített csészékbe vagy poharakba szűrjük.

Kávés bavaroise

Hozzávalók 2 személyre:
1 dl cukorszirup, 3,5 dl feketekávé, 1 db tojássárgája.
Elkészítés:
Készítsük el az 1 dl cukorszirupot egy lábosban, adjuk hozzá a tojássárgáját és
habverővel keverjük simára. Ekkor öntsük hozzá a 3,5 dl forró feketét, keverjük
habverővel tovább a lassú tűz fölött, majd habosodás után előmelegített
csészékbe vagy kávéspoharakba szűrjük és azonnal tálaljuk.

Csokoládés bavaroise

Hozzávalók 2 személyre:
8 dkg főzőcsokoládé, 1 dl cukorszirup, 3 dl tej, 1 db tojássárgája, 3 cl
konyak.
Elkészítés:
Egy lábosban készítsünkcukorszirupot, adjuk hozzá a tojássárgáját és habverővel
jól keverjük össze. Egy külön edényben olvasszuk föl a 8 dkg főzőcsokoládét
kevés vízben, majd öntsük rá a tojásos szirupot, keverjük tovább és végül
csurgassunk rá 3 dl forró tejet és 3 cl konyakot. Habverővel keverjük habosra.
Előmelegített csészékben kínáljuk.

Kakaós bavaroise

Hozzávalók 2 személyre:
3,5 dl kakaó, csipetnyi fahéj, 2 teáskanál porcukor, 1 db tojássárgája.
Elkészítés:
Keverjük össze a tojássárgáját a porcukorral és óvatosan kezdjük melegíteni.
Amikor teljesen felolvadt a cukor, öntsünk hozzá 3,5 dl forró kakaót, és a tűz
fölött habverővel keverjük habosra. Vigyázzunk, nem forrhat! Csészékbe szűrve,
a tetejét fahéjjal megszórva tálaljuk.

Phariseer

Hozzávalók 4 személyre:
0,5 l feketekávé, 12 evőkanál rum, 4 teáskanál cukor, 2 dl habtejszín.
Elkészítés:
A fél liter forró feketekávét, a 12 evőkanál rumot és a 4 teáskanál cukrot
összekeverjük, majd négy előmelegített pohárba szétöntjük. A tejszínt habbá
verjük és egyformán elosztjuk a poharakba, úgy, hogy az italt befedje.

EVÉS ELŐTT - EVÉS UTÁN

Ahogy a bevezetőben írtam, a forró italokat akár társasági italoknak is
titulálhatnánk, hiszen többnyire nagyobb társaságban fogyasztják őket,
nyelvoldónak, hangulatkeltőnek. A most következő néhány italnak azonban más
funkciója is van. A hideg koktélok mellett a forró italok is alkalmasak
étvágygerjesztésre vagy egy jó vacsora után az ízek harmóniájának emelésére,
sőt némelyik akár desszertitalként is fogyasztható. (De az emésztést serkentő
hatásukról se feledkezzünk meg!)
A következő néhány oldalon kifejezetten ilyen fajta forró koktélokat talál a
kedves olvasó. Itt szeretném felhívni a figyelmet, hogy mint minden
koktélkeverés, a forró italok összeállítása is bátorság és gyakorlat kérdése.
Ha tehát kedvet kapnak egy új íz, szokatlan kombináció kipróbálásához, csak
rajta! Sok sikert kívánok!

APERITIFEK

Negroni hot

Hozzávalók személyenként:
3 cl campari, 2 cl gin, 0,5 dl víz, 0,5 dl narancslé, 1 db narancskarika.
Elkészítés:
Összeöntjük a camparit és a gint. Közben felmelegítjük a víz és a narancslé
keverékét, beleöntjük az alkoholt és forrásig hevítjük. A tűzről levéve
narancskarikával díszítve, forrón tálaljuk.

Camparikoktél

Hozzávalók személyenként:
3 cl campari, 2 cl vodka, pár csepp angostura, 1/2 db citrom héja, 2 teáskanál
citromlé, 0,5 dl víz.
Elkészítés:
Összekeverjük a camparit és a vodkát pár csepp angosturával. (Akik szeretik a
koktélokat, azoknak talán nem újdonság az angostura, akik viszont még nem
találkoztak vele, jó ha tudják, hogy ez egy kesernyés ízű, szesztartalmú
eszencia, amelyet nagyon sok koktél ízesítéséhez használhatunk, de csak
óvatosan, mert könnyen uralkodóvá válik az íze, tehát a "tolakodását" célszerű
megfékezni!) Felforraljuk a vizet a citrom vékonyan lehámozott héjával, majd
kiemeljük belőle és hozzáöntjük a két kávéskanál citromlevet, valamint az
angosturával ízesített campari-vodka keveréket. Forrón tálaljuk.

Mai Tai

Hozzávalók személyenként:
6 cl portorikórum, 2 cl kubai fehér rum, 1 cl barackpálinka, 4 cl grépfrútlé, 1
db citromkarika.
Elkészítés:
Ez azon kevés forró koktél közé tartozik, amelyet nem hígítanak vízzel, úgyhogy
vigyázzunk a kóstolgatással, fogyasztással, könnyen megtréfálhatja az embert.
Összekeverjük a portorikó- és a kubai fehér rumot, hozzáadjuk a barackpálinkát,
a grépfrútlevet és a citromkarikát. Forrpontig hevítjük, de nem forraljuk.
Előmelegített grogospohárban azonnal tálaljuk.

Kék szving

Hozzávalók személyenként:
4 cl kubai fehér rum, 2 cl vodka, 1 cl blue curacao likőr, 2 cl kókusz
krémlikőr, evőkanálnyi tejszín, 6 cl ananászlé.
Elkészítés:
Ezt az egzotikus italt is hígítás nélkül fogyasztják étkezés előtt és után.
Egy tűzálló edényben összekeverjük a kubai fehér rumot, a vodkát, a blue
curacao likőrt, a kókusz krémlikőrt és az ananászlét. Felforraljuk, majd a
tűzről levéve azonnal hozzákeverünk evőkanálnyi tejszínt és forrón tálaljuk.

Tengerfenék

Hozzávalók 2-4 személyre:
6 cl kubai fehér rum, 6 cl bacardi rum, 6 cl portorikórum, 2 cl cointreau, 4 cl
citromlé, 1-1 db citromkarika, pár csepp angostura.
Elkészítés:
Ez a koktél kifejezetten az ínyencek itala. Valamivel komplikáltabb, mint az
előzőek, de érdemes vele megpróbálkozni, mert az eredmény felséges. Vigyázat,
ezt sem hígítjuk!
Összekeverjük egy tűzálló edényben a kubai fehér rumot, a bacardi rumot, a
portorikórumot. Hozzáadjuk a cointreau-t, a citromlevet, és ha ízlésünk úgy
diktálja, pár csepp angosturát is. Felforrósítjuk, de nem forraljuk! A tűzről
levéve azonnal előmelegített pohárba töltjük és citromkarikával díszítve
tálaljuk.

Rolls Royce

Hozzávalók személyenként:
2 cl édes fehér Martini, 2 cl gin, teáskanál benediktiner, pár csepp angostura,
1 dl víz.
Elkészítés:
A vizet feltesszük melegedni, s közben összekeverjük a Martinit és a gint, majd
a forró vízbe öntjük. Levesszük az edényt a tűzről, hozzáadunk egy teáskanál
benediktinert, pár csepp angosturát és azonnal tálaljuk.

DIGESZTÍV ITALOK

B-52

Hozzávalók személyenként:
3 cl ír whisky, 2 cl Baileys Irish Cream likőr, 2 cl Grand Marnier, 3 cl
tejszín, csipetnyi reszelt szerecsendió.
Elkészítés:
Ez az ital egy nehezebb vacsora után fogyasztva helyreállítja a gyomor "lelki
békéjét". (Ne próbálkozzunk vele vacsora előtt, mert rövid időn belül furcsákat
fogunk érezni a fejünk táján.)
A tejszínbe belekeverjük az ír whiskyt, a Baíleyst és a Grand Marniert.
Felmelegítjük, de nem forraljuk. Ez az ital langyosan jó, tehát előre
elkészíthető. Grogos- vagy akár konyakospohárban, csipetnyi őrölt
szerecsendióval megszórva tálaljuk.

Két szék között

Hozzávalók személyenként:
2 cl konyak, 2 cl bacardi rum, 2 cl cointreau, 2 cl citromlé, 0,5 dl víz.
Elkészítés:
A név, azt hiszem, önmagáért beszél, tehát óvatosan, desszertitalként
fogyasszuk.
A vízbe keverjük bele a konyakot, a bacardi rumot és a cointreau-t. Tegyük fel
melegedni, de ne forraljuk. Tálalás előtt öntsük hozzá a citromlevet és minél
forróbban fogyasszuk.

Pörkölt mogyoró

Hozzávalók személyenként:
2 cl Amaretto likőr, 2 cl kakaó krémlikőr, 2 cl tejszín, 2 cl tej.
Elkészítés:
Ez a desszertital akár a vacsora utolsó fogása is lehet. Édes íze miatt főként
a hölgyek kedvelik.
Öntsük össze az Amaretto likőrt és a kakaólikőrt a tejszín és a tej
keverékével. Forrósítsuk fel, de ne forraljuk, mert a tej bőrösödik. Ezt az
italt sem kell tűzforrón fogyasztani, akár vacsora előtt is elkészíthetjük.

Halálos tavasz

Hozzávalók személyenként:
2 cl mentalikőr, 2 cl cointreau, 4 cl narancslé, 2 cl tejszín.
Elkészítés:
Igazán nem akarom rémítgetni a kedves olvasót, ezért elárulom, hogy ez a koktél
a nevét nem a hatásáról kapta, hanem arról, hogy Karády Katalin egyik kedvenc
itala a mentalikőr volt.
Tehát a mentalikőrt keverjük össze a cointreau-val és a tejszínnel, majd adjuk
hozzá a narancslevet, forrósítsuk fel és azonnal tálaljuk.

VÉGE
kloppenburg kloppenburg
Címkék: Rolls Royce, Baileys Irish Cream, Grand Marnier, Grand Marniert, Karády Katalin, deci vízzel,

Füstölt hússal töltött kacsa o
Füstölt hússal töltött kacsa oroszosan Hozzávalók: 2,2 kg-os pecsenyekacsa, 1 dl étolaj, 10 dkg vöröshagyma, 2 db zsemle, 2 dl tej, 10 dkg kacsamáj, 2 tojás, 10 dkg füstölt hús, fél csomó zöldpetrezselyem, 5 cl vodka, törött bors, kakukkfû, gyömbér, só A kacsát kívül-belül megsózzuk, belsejébe kakukkfüvet szórunk. Olajban megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. A zsemléket tejbe áztatjuk és jól kicsavarjuk. A kacsamájat, vagy más szárnyasmájat apró kockákra vágjuk, és egy kevés olajon ...
bubszi bubszi
Gesztenyekrém leves
Gesztenyekrémleves rumos mazsolával Hozzávalók (6 személyre) 8 dl tej 1 csomag vaníliás pudingpor 3 evőkanál cukor 25 dkg édes gesztenye- massza 1 csomag vaníliás cukor 0,5 dl rum 10 dkg mazsola A tejből egy merőkanálnyit elveszünk, a pudingport és a cukrot simára keverjük benne. A többi tejet felforraljuk, a pudingporos tejet kevergetve beleöntjük, a villával összetört gesztenyemasszát hozzáadjuk, és 1-2 percig főzzük. A tűzről lehúzva vaníliás cukorral ízesítjük, ...
cilamami cilamami
Gesztenyével töltött pulyka
Gesztenyével töltött pulykarolád aszaltgyömölcs-kompóttal Hozzávalók 60 dkg pulykamellfilé só, őrölt bors 25 dkg főtt, áttört gesztenye (tisztán mérve) 1 csokor petrezselyem 2 tojás 0,5 dl tej 6-8 dkg zsemlemorzsa a bundázáshoz: liszt 2 tojás 15 dkg kukoricapehely (cornflakes) a sütéshez: olaj a kompóthoz: 20 dkg vegyes aszalt gyümölcs 2 dl vörösbor ...
jaksika jaksika
Igazi ínyencség: a jégbor
között leginkább rajnai rizlingből (jégbor készítéséhez legalkalmasabb a Geisenheimben nemesített rizling) készítették. Ma már találkozhatunk a rizling mellett fűszeres Traminiból, muskotályos szőlőkből vagy akár kékszőlőből készült (Cabernet, kékfrankos, Pinot noir) jégborokkal is. Kanadában még ettől is színesebb a kép. Ott jégbort készítenek Rizlingből, vidalból, Pinot Blanc-ból, Muscat Ottonelből, Chardonnay-ból, Cabernet Sauvignon-ból, Cabernet Franc-ból, Merlot-ból és Gamay-ből. Nem ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Karácsonyi kaják-:)
öntjük. Még ünnepibbé tehetjük, ha burgonyából vágott csillagokat sütünk hozzá köretnek. ________________________________________ Elkészítési idő: 40 perc + áztatás. Egy adag: 754 kcal / 3152 kJ. Italajánlat: száraz vörösbor (Villányi pinot noir '99). Illatos-omlós pulykaszelet Hozzávalók 4 személyre: 1 csokor petrezselyem 2 citrom 3 tojás 4 vékony szelet pulykamell 2 evőkanál olívaolaj 5 ...
cipello cipello
Nagykunsági étkek
helyezünk egy-egy darabkát. SZAKÁLLASI CSUKAPÖRKÖLT Hozzávalók: 3 db félkilós csuka (a szakállasi Holt-Tiszából), 15 dkg füstölt szalonna, 3 fej hagyma, őrölt paprika, édes és csípős 3 gerezd fokhagyma, 1 liter Szekszárdi Cabernet, vagy Pinot Noir, 4 adagnyi túrós csusza Elkészítése: Az apróra vágott szalonnát bográcsban kiolvasztjuk, a félfőre vágott hagymát a zsírban üvegesre hevítjük. Egy deci vörösborral tovább fonnyasztjuk, belehintjük a kanálnyi édes őrölt ...
yaskane yaskane
Párolt fürj zöld körettel
Párolt fürj zöld körettel Hozzávalók 4 személyre: 8 db fürj, 1 fej vöröshagyma, 15 dkg sárgarépa, 5 dkg zeller, 10 dkg fehérrépa, 2 dl vörösbor, kávéskanál kakukkfű, 2 babérlevél, 8 szem egész bors, só, olaj A megtisztított fürjet kívül-belül megsózzuk, és kevés olajba téve elősütjük. A sütésből visszamaradt zsiradékhoz adjuk a darabokra szelt vöröshagymát, a karikára vágott sárgarépát, zellert és fehérrépát. A zöldséget megpirítjuk, és felengedjük vörösborral. Sóval, kakukkfűvel, ...
bubszi bubszi
Süti ajánló
Almatorta 2. bubszi
Tűzoltó szelet recept eva0817
Zabpehely torta rochlitzne
Tejszínes csirke madlen40
TIRAMISU torta Szamostól drciccancs
Szerb csalános kukoricalepény bkisseva
Rumos diós kocka lantosneevi
Sajtos csiga darabi
Mézkaramellás sütemény bubszi
Nagymama szalagos fánkja horvathnemagdi
Szárnyas receptek
Sajttal és színes paprikával horvathnemagdi
Indiai csirke rochlitzne
Házi májkrém anna5971
A praktikus padlizsán nyomában agnia
Fejedelmi pulykatál - ünnepi margitanya
Bakonyi csirkemell bubszi
Ropogós csirkeszárnyak veronika74
Brassói aprópecsenye szerika68
Rántott húsok horvathnemagdi
Füstölt szalonnás sült csirke bkisseva
Marhából készült ételek
tavaszi tésztasaláta grimilda
A köménymag relisisi
Marhanyelv, körözöttel töltve klerierzsi
Taco guacamoléval rochlitzne
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Lencse Sólet 1vargaildyko
Hentesleves másképpen recept kovacs_zsoka
Mai menű horvathnemagdi
Sült marhaszelet gombásraguval veronika74
A ketchupról és más paradicsom horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Gombás sertéshús bulac57
Paloc gulyás Krisztitől gabfe
Kolozsvári töltött káposzta faciendum
Székelykáposzta . bokodi53
Paradicsomos káposzta húsgolyókkal recept kovacs_zsoka
Pancho féle gombócleves horvathnemagdi
Cigánypecsenye migova
Töltött oldalas puliszkával 1vargaildyko
A 4 legfinomabb tészta grimilda
Húsvéti receptek II. korosigaborne
Halból készült ételek
Diós-zelleres haltekercsek horvathnemagdi
Pikáns halleves, tejföllel recept jamborlulu
Pikáns saláta füstölt hallal 1vargaildyko
Mézes lazacfilé citrommártással recept gonda_katalin
Pisztráng sonkával (olasz) bubszi
Pontyszeletek túrótésztában sü bubszi
Receptek horvathnemagdi
Marinírozott ponty bubszi
Citromfüves Halsaslik 1vargaildyko
Karácsonyi reggeli a barátokkal tinka1951
Vad ételek
Fácánleves reifregina
Fácán fügével és szőlővel rochlitzne
Fácánragu krokettel recept toth_beata
Pikáns vörösboros nyúlpörkölt horvathnemagdi
Bácskai fácán rizzsel bubszi
B betűs receptek horvathnemagdi
Nyúlpörkölt bubszi
Saslik, rablóhús, nyárs aprochef
Vörösboros szarvaspörkölt áfonyával, erdei gombával és dödöl suzymama
Vadhús horvathnemagdi
Spagetti ajánló
LECSÓS libaMÁJ bubszi
Pizza sarkadykati
Csirkemáj vadasan bulac57
Carbonara spagetti rochlitzne
Dél-olasz rakott tészta bubszi
Padlizsán sonkás-gombás raguva rochlitzne
Carbonara eredeti olasz módra recept kovacs_zsoka
Caesar csirkesaláta tésztával klara50
spagetti carbonara tinka1951
Csirkemájas spagetti recept kovacs_zsoka
Pizza receptek
Pizzas muffin ketchuppal recept gonda_katalin
Pizza tekercs bubszi
Pizza gabfe
Pizzadagasztás kenyérsütőgépbe bubszi
Recept jjanosne
Pizza szósz házilag, ennél ízletesebbet éttermekben sem talá suzymama
Pizzás csiga horvathnemagdi
Asztalon sült pizza horvathnemagdi
Tacos-csirkés pizza recept gonda_katalin
Pizza recept yvett789
Hamburger receptek
Házi hamburger grimilda
Csirke hamburger banb
Házi hamburger veronika74
Sajtos hamburger recept kovacs_zsoka
Vegetáriánus hamburger moncsika77
Hamburger baratnu
Hamburger zsemle házilag recept baggesz20
Ma itt jártam: sarkadykati
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Kolbászos hamburger horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU