Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Sz betűs receptek
Szabolcsi töltött káposzta

Hozzávalók 5-6 személyre: 40 dkg darált sertéshús, 5 dkg húsos füstölt szalonna, 5 dkg rizs, 1 tojás, 1 fej hagyma, 1 fej nyári káposzta (1 kg), 1-2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál (2 kis doboz) sűrített paradicsom, 2-3 evőkanál olaj, só, őrölt bors.
A káposztát forró, sós vízben 10 percig előfőzzük, előtte hústűvel megszurkáljuk, hogy a belső leveleket is elérje a forró víz. Jól tesszük, ha belefőzünk 1-2 füstölt hús ízű leveskockát is. Ilyenkor természetesen nem, vagy csak módjával sózzuk. A vízből kiemelt káposztafejet hagyjuk lecsepegni és kihűlni, majd annyi külső levelet szedjünk le róla, hogy mindenkinek két töltelék jusson. A levelekről a vastag ereket úgy vágjuk le, hogy a levél két része egyben maradjon. A többi káposztát vékonyan szeleteljük fel. A káposzta főzővizéből vegyünk ki 3 deciliternyit, azzal főzzük meg félig a rizst (5-6 perc), majd hagyjuk lefedve megduzzadni és kihűlni. Az apró kockára vágott szalonnát süssük ki, tegyük rá a finomra vágott hagymát, pirítsuk aranysárgára, tegyük bele a szétnyomott fokhagymát. Keverjük össze a darált húst, a rizst, a hagymát, a tojást; sóval, borssal fűszerezzük és töltsük meg vele a káposztaleveleket. A lábas alját kenjük ki olajjal, terítsük el a vékonyra vágott káposzta felét, rakjuk rá sorba a töltelékeket, fedjük be a maradék káposztával, s annyira öntsük fel a főzőlével, hogy éppen ellepje. Lefedve, kis lángon főzzük meg nagyjából félig, majd öntsük rá az ugyancsak a káposzta főzőlevével elkevert paradicsompürét, kicsit rázogassuk meg, hogy az aljára is lejusson, és főzzük készre. Készíthetjük természetesen sütőben is. Mondják, a nyári töltött káposzta közel sem jöhet a télihez, de mindennek megvan a maga ideje.

Szabolcsi töltött káposzta (a la Mándok)

Egy fej édes káposzta torzsáját kivágjuk, forró vízbe tesszük, és ahogy puhul, fakanállal szedjük le róla a leveleket kívülről befelé. Én ezt mostanában mikróban csinálom, sokkal egyszerűbb. Ne legyenek nagyon puhák, de nagyon kemények se a levelek, mert akkor repednek. A töltésre alkalmas levelek főerét kivágjuk (de nem dobjuk el), így két fél levelet kapunk, ezeket fogjuk tölteni. A káposzta többi részét apróra vágjuk.
A töltelék: Fél kiló valamilyen darált hús, ami nem nagyon száraz (tyúk, pulyka-felső-comb, disznó, esetleg keverve, ekkor bárány-birka is jöhet hozzá) és negyed kiló rizs összekeverve egy fej olajon megfuttatott vöröshagymával, paprika, só, bors, kevés csombord hozzá, és jöhet a töltés.
Ne legyenek nagyok a töltelékek. akkorák, amit egy felnőtt - kis erőltetéssel - be tudna venni a szájába (természetesen nem így kell enni!
Megjegyzem nagyanyám még . hüvelyujjnyi káposztát töltött, mert az számított a faluban szépnek, ebből 15-20t könnyen meg lehetett enni!). A lábasba alulra tesszük az apró káposzta felét (esetleg legalulra szalonnabőrt - aki kicsit kraftosabban szereti!), majd elrendezzük rajta a töltelékeket, a végén betakarjuk a maradék apróval. Egy nagyobb paradicsomkonzervet feloldunk 1 liter vízben és ráöntjük (vagy 1 liter paradicsomlevet), majd feltesszük lassú tűzre, vagy sütőbe, kemencébe főni. Ha kell, még utána öntünk vizet vagy húslevest. Tejföllel tálaljuk.
Nagyon jó, ha öntöttvas lábasban főzzük, mert sokkal gyorsabban és egyenletesebben fő. Nekem van direkt töltött káposztához egy salgótarjáni ovális öntöttvas fazekam fedővel, amit csak ajánlani tudok (kapható most is).
Mivel az előkészítés elég munkaigényes, érdemes dupla, vagy többszörös adagot betölteni egyszerre, mivel a töltelékek nagyon jól tárolhatók fagyasztva. Természetesen az aprókáposztát nem érdemes lefagyasztani, csak ha sok helyed van a hűtőben, én ilyenkor frisset használok. Kiengedés nélkül teszem fel a töltelékeket főni. Nagyon praktikus.
Változatok: Nagyanyám ilyenkor nyáron csinált töltikét. Ez abban különbözik a töltött káposztától, hogy zsenge szőlőlevélbe, tormalevélbe vagy karalábélevélbe töltötte ugyanezt a tölteléket csombord nélkül, és nem tett rá paradicsomot. Viszont tett a főzőlébe néhány kanál kovászos uborka levet.
Ez is nagyon finom.

Szabolcsi túrós

Hozzávalók: 50 dkg túró, 1 tojás, 2 dl tejföl, Kétszersült, Alma, Vaj, Reszelt citromhéj, Fahéj, Porcukor, Mazsola
Elkészítése: Az áttört túrót a tojássárgájával, tejföllel, porcukorral, mazsolával, reszelt citromhéjjal simára keverjük. Egy tűzálló üvegedényt kivajazunk. Kétszersültet rakunk az aljára. Erre jön egy sor, túró, arra hámozott, magozott, szeletelt alma. Ezután újra túró, alma következik, amit kis fahéjjal meghintünk. Az utolsó réteg, túró legyen. Forró sütőben . 25 percig sütjük. Melegen tálaljuk.

Szalkai batyús-leves

Hozzávalók: Marhalábszárhús 0, 50 kg, Tyúk 0, 50 kg, Só 0, 05 kg, Sárgarépa 0, 25 kg, Gyökér 0, 25 kg, Karalábé 0, 10 kg, Zeller 0, 10 kg, Tojás 3 db, Gomba 0, 20 kg, Delikát 0, 01 kg, Petrezselyemzöld 1 cs. Vöröshagyma 0, 15 kg, Zsír 0, 08 kg, Tojásfehérje 2 db, Szerecsendió 0, 001 kg
Elkészítése: Tyúkhús és marhahúsból húslevest készítünk. Betétnek házi gyúrt tésztát készítünk, amelyet megtöltünk főtt darált, hússal, borssal, sóval, gombával ízesítve. A tésztákat tojással összefogatva batyu alakúra készítjük. Forró levesben kifőzzük, zöldséggel együtt tálaljuk.
Szamos-menti töltött paprikás, túrós galuskával
Hozzávalók: Sertéscomb 1,20 kg Sertés apró-hús (darált) 0, 40 kg, Só 0,05 kg, Bors 0,005 kg, Zsír 0,20 kg, Gomba 0,15 kg, Liszt 0,15 kg, Vöröshagyma 0,15 kg, Paprika 0,01 kg. Fokhagyma 0,02 kg, Tejföl 0,60 l,

Túrós galuska: Liszt 0,80 kg, Túró 0,40 kg, Tojás 4 db, Só 0,05 kg, Zsír 0,12 kg A sertéscombból
egyforma szeleteket vágunk, és vékonyra kiverjük, megsózzuk. Ezután vékonyra szeletelt gombát kevés zsíron sóval, petrezselyemzölddel lepirítunk. A sertés-apró-húst ledaráljuk, fűszerezzük sóval, borssal, paprikával, utána összekeverjük a gombával. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a szeleteket. Elősütjük, utána paprikás lében megpároljuk. Tejfeles habarással sűrítjük.
Tálalása: túrós galuskával.

Szamosújvári mézes pogácsa

Hozzávalók: 20 dkg méz, 20 dkg porcukor, 45 dkg liszt, 2 db tojás, 5 g fahéj, 2 g sáfrány, 1 dkg szódabikarbóna, 5 dkg mogyoró, 5 dkg mandula, 3 dkg vaj.
A mézet egy zománcozott lábosba mérjük és hozzákeverünk ugyanannyi mennyiségű porcukrot. Gyakori keverés mellett, gyenge tűzre állítva felforraljuk. A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, majd ráöntjük a felforrt mézet. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a tojást, őrölt fahéjjal és sáfránnyal ízesítjük, majd hozzáadva a szódabikarbónát is, összegyúrjuk, és a tésztát alaposan kidolgozzuk.
Lisztezett deszkára téve kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Váltakozva mindegyik pogácsa közepébe egy-egy mogyoró, illetve tisztított mandulaszemet nyomunk. Vajjal kikent, lisztezett tepsibe rakjuk, letakarva még 30-35 percet pihentetjük és sütőbe téve . 20 percig sütjük.
Elkészítési idő: 70 perc
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: káposzta főzővizéből, apró kockára, finomra vágott, szétnyomott fokhagymát, darált húst, lábas alját,

Sz betűs receptek
Szegedi halászlé 8. (Vizvári Mariska) Három fej vereshagymát igen-igen apróra vágunk, egy nagy vaslábasba 2 liter vizet teszünk, bele a hagymát, 2 kiló halat, melyben harcsának, pontynak, kecsegének, tükörpontynak és egy darab toknak kell lennie, egy darabka halikrát, melyet előbb késsel lekapartunk a hártyájáról (ha élő halaink voltak, azoknak a vérét), két evőkanálnyi szegedi rózsapaprikát, sót ízlés szerint és a nyitott lángra tesszük. Ha a víz forrni kezd, a karikákkal befedjük a ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Sz betűs receptek
Szepesi burgonya-rétes Egy kiló deszkára helyezett lisztbe tegyünk egy nagy tenyérnyi megfőtt és megreszelt burgonyát, két egész tojást és sót. Ezeket gyúrjuk össze jól és formáljunk belőle kis tojásnyi nagyságú cipócskákat, a melyeket lisztes deszkán nyújtsunk ki fával tányérnyi nagysága lepényekké. E lepényeket öntözzük meg zsírral, majd sodorjuk össze, és újra nyújtsuk el késfoknyi vékony-ságúra; kevés, de forró zsírban süssük meg palacsintasütőn, mind a két oldalát szép pirosra. Ez ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Sz betűs receptek
Szatmári töltött káposzta bográcsban Hozzávalók: 35 dkg darált sertéshús, 2 db sertésköröm, 20 dkg füstölt-sonka, 20 dkg füstölt szalonna, 1 dl olaj, 20 dkg kukoricadara, 1.5 kg káposzta, 2 dl tejföl, 1 csomag kapor, majoránna, só, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 kis konzervparadicsom, pirospaprika. Elkészítése: a darált sertéshúst apróra vágott füstölt sonkával, dinsztelt hagymával, fokhagymával és fűszerekkel ízesítjük, összekeverjük. A kukoricadarát előzőleg beáztatjuk ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Sz betűs receptek
Szabolcsi lepény (kiadós, olcsó) 8 deka cukrot habosra keverünk 3 tojás sárgájával és összekeverjük 45 deka sült, hámozott, áttört burgonyával, melyet előzőleg elkészítettünk és kihűtöttünk. A keverést erőteljesen tovább folytatva, 1 csomag Váncza-vanilin-cukrot, 1 csomag Váncza-sütőport és legvégül a 3 tojás keményre vert habját adjuk hozzá. Vajazott, lisztezett tepsiben sütjük és kihűlés után, felét lekvárral megkenve, egymásra fordítjuk. Hosszú szeletekre vágva, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Sz betűs receptek
Szegedi fácángulyás Hozzávalók 6 személyre: 2 db fácán, 10 dkg zsír, 1 dkg paprika, 16 dkg sárgarépa, 16 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg hagyma, 2 dkg só, 0,1 dkg törött bors, 5 dkg paradicsom, 10 dkg zöldpaprika, 6o dkg burgonya, csipetke. Elkészítés: A fácánt tollaitól megtisztítjuk, és a rajta maradt pihéket nyílt láng felett lepörköljük. Fejét és csüdjét levágjuk, és eltávolítjuk. Zsíron vöröshagymát pirítunk sárgára, pirospaprikát, törött borsot szórunk rá, és beletesszük a fácánt (a ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Sz betűs receptek
Szilágysági bárányfejleves Hozzávalók: Bárányfej, - nyak, - tüdő és - máj, só, egész bors, 1 murok, 1 paszternák, 1 karalábé, 10 dkg vastag szelet füstölt szalonna bőrével együtt, 1 evőkanál szalonnazsír, 1 k liszt, 1 kávéskanál paprika, 1 k apróra vágott petrezselyemzöldje Elkészítése: Tegyük a bárányfejet, nyakat és tüdőt egy nagy lábas sózott vízbe és forraljuk fel. Adjunk hozzá néhány szem borsot. Csökkentsük a lángot, és szedjük le a habját. Hámozzuk meg és vágjuk kockákra a ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Sz betűs receptek
Szeghegyi torta Hozzávalók: Tojás 1 db, tojássárgája 10 db, cukor 18 dkg, vanília 1/4 rúd, vaj 12 dkg, csokoládé 12 dkg, piskóta-morzsa 17 dkg, mandula 17 dkg. Elkészítése: Egy egész tojást és 10 tojássárgáját 18 dkg cukorral, vaníliával habosra keverünk. Teszünk bele 12 dkg vajat, 4 db reszelt csokoládét, és ezzel újra keverjük. Azután jön bele 12 dkg piskótamorzsa, 17 dkg héjastól őrölt mandula. Kisütjük, lapokra vágjuk, mogyorókrémmel töltjük és bevonjuk. Szekszárdi ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Kókuszgolyó 3. bubszi
nyár esti sonkás pite ibolya58
Rákóczi túrós másképp recept gonda_katalin
Fahéjas szilvás pite bkisseva
lehet,hogy megcsinálom biharijudit
Nudli horvathnemagdi
Túrós muffin recept gonda_katalin
Akár már ma megcsinálhatod! sarkadykati
Kaliforniai sajtos répa torta tundihugi
Lilla rácsos süteménye bubszi
Szárnyas receptek
Recept jjanosne
Receptek horvathnemagdi
Zöldfűszeres sült csirke recept boszorlany
Füstölt sajtos-baconos csirke 1vargaildyko
Hortobágyi palacsinta recept boszorlany
Rakott hús bubszi
Mit főzzek ma? 2018.03.06. kedd tinka1951
Adobo (Fülöp-szigeteki) bubszi
Mogyorós csirke faciendum
Mézes csirkemell zellersalátával suzymama
Marhából készült ételek
Ma itt jártam: sarkadykati
diósgyőri rostélyos ! ibolya58
Soproni vörösboros marhapacsni bubszi
Chillis bab veronika74
burgundi marha ragú ! ibolya58
Scsi fehér káposztából bubszi
Burgonyás paradicsomos húsgombóc klarika47
Kelbimbós egy tál horvathnemagdi
Babgulyás házi csipetkével, horvathnemagdi
kakukkfű suzymama
Sertésből készült ételek
Zöldséges-sajtos horvathnemagdi
Csípős palacsinta petezsolt
Mozzarellás Szűzérmék 1vargaildyko
Füstölt csülkös marhapecsenye klara50
Receptek-Fasírozott hús anci-ani
Ízőrzők – Mesztegnyő horvathnemagdi
Babgulyás füstölt csülökkel bubszi
Szabolcsi töltött káposzta,ahogyan Jármi környékén készül! gereica
ELŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Nyírségi gombócleves 1. bubszi
Halból készült ételek
Ízőrzők – Szigliget horvathnemagdi
A jó emésztésért...... szisszy83
Krumpliágyon sült csirkecombok kovacsborbala
Dorozsmai Molnár ponty recept jamborlulu
Szegedi halászlé angyalka___
Tárkonyos hallé szombatos módo bubszi
B receptek horvathnemagdi
Ponty kékre főzve bubszi
Lazacszelet grillezett zöldségekkel recept gonda_katalin
Tejfölös, gombás ponty bubszi
Vad ételek
Fácánpaprikás bubszi
Fácánleves újházi módra tundihugi
Nyúlpörkölt veronika74
vörösboros szarvasragu.... ibolya58
Szüreti szarvaspörkölt szőlőve maroka
Fácánleves rochlitzne
Vadkacsa forró gyümölccsel tundihugi
Ízőrzők – Szenna – horvathnemagdi
PISZTÁCIÁS FÁCÁNPástétom bubszi
Baszk fácán baratnu
Spagetti ajánló
Recept jjanosne
LECSÓS libaMÁJ bubszi
Tésztatál húsgolyókkal brozsika
Keltorta. ilse
Majorannás Marhasült 1vargaildyko
Pörkölt Budapest módra horvathnemagdi
Őszi receptek emoke93
Görög pirított tészta recept baggesz20
Kukoricás spagetti recept toth_beata
Paprikás tésztasaláta recept gonda_katalin
Pizza receptek
Kapros-túrós kiflik 1vargaildyko
Burgonyás Pizza Tészta 1vargaildyko
Olasz szendvics horvathnemagdi
pizzás muffin ! ibolya58
x nagyuska
x nagyuska
Lala kifli yaskane
Pizzás rúd aranyibarbara
Pizzás muffin moncsika77
Babos pizza batyu bubszi
Hamburger receptek
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Házi hamburger recept gonda_katalin
Hamburger baratnu
Házi hamburger recept jamborlulu
Hamburger buci recept boszorlany
Hawaii burger veronika74
Gyors hamburger recept gonda_katalin
Hamburger horvathnemagdi
Nagytakarítás! - Energizáló juditmama
A szója kloppenburg
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU