Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Sz betűs receptek
Szabolcsi töltött káposzta

Hozzávalók 5-6 személyre: 40 dkg darált sertéshús, 5 dkg húsos füstölt szalonna, 5 dkg rizs, 1 tojás, 1 fej hagyma, 1 fej nyári káposzta (1 kg), 1-2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál (2 kis doboz) sűrített paradicsom, 2-3 evőkanál olaj, só, őrölt bors.
A káposztát forró, sós vízben 10 percig előfőzzük, előtte hústűvel megszurkáljuk, hogy a belső leveleket is elérje a forró víz. Jól tesszük, ha belefőzünk 1-2 füstölt hús ízű leveskockát is. Ilyenkor természetesen nem, vagy csak módjával sózzuk. A vízből kiemelt káposztafejet hagyjuk lecsepegni és kihűlni, majd annyi külső levelet szedjünk le róla, hogy mindenkinek két töltelék jusson. A levelekről a vastag ereket úgy vágjuk le, hogy a levél két része egyben maradjon. A többi káposztát vékonyan szeleteljük fel. A káposzta főzővizéből vegyünk ki 3 deciliternyit, azzal főzzük meg félig a rizst (5-6 perc), majd hagyjuk lefedve megduzzadni és kihűlni. Az apró kockára vágott szalonnát süssük ki, tegyük rá a finomra vágott hagymát, pirítsuk aranysárgára, tegyük bele a szétnyomott fokhagymát. Keverjük össze a darált húst, a rizst, a hagymát, a tojást; sóval, borssal fűszerezzük és töltsük meg vele a káposztaleveleket. A lábas alját kenjük ki olajjal, terítsük el a vékonyra vágott káposzta felét, rakjuk rá sorba a töltelékeket, fedjük be a maradék káposztával, s annyira öntsük fel a főzőlével, hogy éppen ellepje. Lefedve, kis lángon főzzük meg nagyjából félig, majd öntsük rá az ugyancsak a káposzta főzőlevével elkevert paradicsompürét, kicsit rázogassuk meg, hogy az aljára is lejusson, és főzzük készre. Készíthetjük természetesen sütőben is. Mondják, a nyári töltött káposzta közel sem jöhet a télihez, de mindennek megvan a maga ideje.

Szabolcsi töltött káposzta (a la Mándok)

Egy fej édes káposzta torzsáját kivágjuk, forró vízbe tesszük, és ahogy puhul, fakanállal szedjük le róla a leveleket kívülről befelé. Én ezt mostanában mikróban csinálom, sokkal egyszerűbb. Ne legyenek nagyon puhák, de nagyon kemények se a levelek, mert akkor repednek. A töltésre alkalmas levelek főerét kivágjuk (de nem dobjuk el), így két fél levelet kapunk, ezeket fogjuk tölteni. A káposzta többi részét apróra vágjuk.
A töltelék: Fél kiló valamilyen darált hús, ami nem nagyon száraz (tyúk, pulyka-felső-comb, disznó, esetleg keverve, ekkor bárány-birka is jöhet hozzá) és negyed kiló rizs összekeverve egy fej olajon megfuttatott vöröshagymával, paprika, só, bors, kevés csombord hozzá, és jöhet a töltés.
Ne legyenek nagyok a töltelékek. akkorák, amit egy felnőtt - kis erőltetéssel - be tudna venni a szájába (természetesen nem így kell enni!
Megjegyzem nagyanyám még . hüvelyujjnyi káposztát töltött, mert az számított a faluban szépnek, ebből 15-20t könnyen meg lehetett enni!). A lábasba alulra tesszük az apró káposzta felét (esetleg legalulra szalonnabőrt - aki kicsit kraftosabban szereti!), majd elrendezzük rajta a töltelékeket, a végén betakarjuk a maradék apróval. Egy nagyobb paradicsomkonzervet feloldunk 1 liter vízben és ráöntjük (vagy 1 liter paradicsomlevet), majd feltesszük lassú tűzre, vagy sütőbe, kemencébe főni. Ha kell, még utána öntünk vizet vagy húslevest. Tejföllel tálaljuk.
Nagyon jó, ha öntöttvas lábasban főzzük, mert sokkal gyorsabban és egyenletesebben fő. Nekem van direkt töltött káposztához egy salgótarjáni ovális öntöttvas fazekam fedővel, amit csak ajánlani tudok (kapható most is).
Mivel az előkészítés elég munkaigényes, érdemes dupla, vagy többszörös adagot betölteni egyszerre, mivel a töltelékek nagyon jól tárolhatók fagyasztva. Természetesen az aprókáposztát nem érdemes lefagyasztani, csak ha sok helyed van a hűtőben, én ilyenkor frisset használok. Kiengedés nélkül teszem fel a töltelékeket főni. Nagyon praktikus.
Változatok: Nagyanyám ilyenkor nyáron csinált töltikét. Ez abban különbözik a töltött káposztától, hogy zsenge szőlőlevélbe, tormalevélbe vagy karalábélevélbe töltötte ugyanezt a tölteléket csombord nélkül, és nem tett rá paradicsomot. Viszont tett a főzőlébe néhány kanál kovászos uborka levet.
Ez is nagyon finom.

Szabolcsi túrós

Hozzávalók: 50 dkg túró, 1 tojás, 2 dl tejföl, Kétszersült, Alma, Vaj, Reszelt citromhéj, Fahéj, Porcukor, Mazsola
Elkészítése: Az áttört túrót a tojássárgájával, tejföllel, porcukorral, mazsolával, reszelt citromhéjjal simára keverjük. Egy tűzálló üvegedényt kivajazunk. Kétszersültet rakunk az aljára. Erre jön egy sor, túró, arra hámozott, magozott, szeletelt alma. Ezután újra túró, alma következik, amit kis fahéjjal meghintünk. Az utolsó réteg, túró legyen. Forró sütőben . 25 percig sütjük. Melegen tálaljuk.

Szalkai batyús-leves

Hozzávalók: Marhalábszárhús 0, 50 kg, Tyúk 0, 50 kg, Só 0, 05 kg, Sárgarépa 0, 25 kg, Gyökér 0, 25 kg, Karalábé 0, 10 kg, Zeller 0, 10 kg, Tojás 3 db, Gomba 0, 20 kg, Delikát 0, 01 kg, Petrezselyemzöld 1 cs. Vöröshagyma 0, 15 kg, Zsír 0, 08 kg, Tojásfehérje 2 db, Szerecsendió 0, 001 kg
Elkészítése: Tyúkhús és marhahúsból húslevest készítünk. Betétnek házi gyúrt tésztát készítünk, amelyet megtöltünk főtt darált, hússal, borssal, sóval, gombával ízesítve. A tésztákat tojással összefogatva batyu alakúra készítjük. Forró levesben kifőzzük, zöldséggel együtt tálaljuk.
Szamos-menti töltött paprikás, túrós galuskával
Hozzávalók: Sertéscomb 1,20 kg Sertés apró-hús (darált) 0, 40 kg, Só 0,05 kg, Bors 0,005 kg, Zsír 0,20 kg, Gomba 0,15 kg, Liszt 0,15 kg, Vöröshagyma 0,15 kg, Paprika 0,01 kg. Fokhagyma 0,02 kg, Tejföl 0,60 l,

Túrós galuska: Liszt 0,80 kg, Túró 0,40 kg, Tojás 4 db, Só 0,05 kg, Zsír 0,12 kg A sertéscombból
egyforma szeleteket vágunk, és vékonyra kiverjük, megsózzuk. Ezután vékonyra szeletelt gombát kevés zsíron sóval, petrezselyemzölddel lepirítunk. A sertés-apró-húst ledaráljuk, fűszerezzük sóval, borssal, paprikával, utána összekeverjük a gombával. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a szeleteket. Elősütjük, utána paprikás lében megpároljuk. Tejfeles habarással sűrítjük.
Tálalása: túrós galuskával.

Szamosújvári mézes pogácsa

Hozzávalók: 20 dkg méz, 20 dkg porcukor, 45 dkg liszt, 2 db tojás, 5 g fahéj, 2 g sáfrány, 1 dkg szódabikarbóna, 5 dkg mogyoró, 5 dkg mandula, 3 dkg vaj.
A mézet egy zománcozott lábosba mérjük és hozzákeverünk ugyanannyi mennyiségű porcukrot. Gyakori keverés mellett, gyenge tűzre állítva felforraljuk. A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, majd ráöntjük a felforrt mézet. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a tojást, őrölt fahéjjal és sáfránnyal ízesítjük, majd hozzáadva a szódabikarbónát is, összegyúrjuk, és a tésztát alaposan kidolgozzuk.
Lisztezett deszkára téve kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Váltakozva mindegyik pogácsa közepébe egy-egy mogyoró, illetve tisztított mandulaszemet nyomunk. Vajjal kikent, lisztezett tepsibe rakjuk, letakarva még 30-35 percet pihentetjük és sütőbe téve . 20 percig sütjük.
Elkészítési idő: 70 perc
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: káposzta főzővizéből, apró kockára, finomra vágott, szétnyomott fokhagymát, darált húst, lábas alját,

Sz betűs receptek
Szegedi pörkölt Hozzávalók: 400 g sertéshús, 1 fej vöröshagyma, 2 alma, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál vaj, 500 g savanyú káposzta, 1 l húsalaplé, 1 pohár száraz fehérbor (100 ml), só, frissen őrölt fehér bors, őrölt paprika, édes-nemes, 1 késhegynyi cukor, 125 g tejföl Előkészítés: 12 perc Főzés: 32 perc Tálalási javaslat: Ehhez a pörkölthöz burgonyapürét vagy sós burgonyát kínálunk. Ha babérlevelet és köményt is adunk hozzá, ez a viszonylag olcsó húsétel egészen különös ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Sz betűs receptek
Szabadkai káposzta Hozzávalók: 70 dkg fejes káposzta, 30 dkg paradicsom, 30 dkg zöldpaprika, 1 fej vöröshagyma. 2 dl tejföl, 10 dkg kolozsvári szalonna, só, bors. Elkészítése: A káposzta torzsáját kiszedjük, majd a káposztát ujjnyi vastag szeletekre vagdaljuk. Sós vízben 5-6 percig főzzük, majd leszűrjük. Kiolajozott mély tűzálló tálba rakjuk, ráteszünk egy sor karikára vágott paradicsomot, majd erre, csíkokra vágott zöldpaprikát. Ezután tesszük a tálba a karikára vágott hagymát. ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Sz betűs receptek
Szegedi fácángulyás Hozzávalók 6 személyre: 2 db fácán, 10 dkg zsír, 1 dkg paprika, 16 dkg sárgarépa, 16 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg hagyma, 2 dkg só, 0,1 dkg törött bors, 5 dkg paradicsom, 10 dkg zöldpaprika, 6o dkg burgonya, csipetke. Elkészítés: A fácánt tollaitól megtisztítjuk, és a rajta maradt pihéket nyílt láng felett lepörköljük. Fejét és csüdjét levágjuk, és eltávolítjuk. Zsíron vöröshagymát pirítunk sárgára, pirospaprikát, törött borsot szórunk rá, és beletesszük a fácánt (a ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Sz betűs receptek
Szilágysági bárányfejleves Hozzávalók: Bárányfej, - nyak, - tüdő és - máj, só, egész bors, 1 murok, 1 paszternák, 1 karalábé, 10 dkg vastag szelet füstölt szalonna bőrével együtt, 1 evőkanál szalonnazsír, 1 k liszt, 1 kávéskanál paprika, 1 k apróra vágott petrezselyemzöldje Elkészítése: Tegyük a bárányfejet, nyakat és tüdőt egy nagy lábas sózott vízbe és forraljuk fel. Adjunk hozzá néhány szem borsot. Csökkentsük a lángot, és szedjük le a habját. Hámozzuk meg és vágjuk kockákra a ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Sz betűs receptek
Szamosújvári töltött karaj Hozzávalók: 70 dkg kicsontozott karaj, 1 fej hagyma, só, bors, 15 dkg főtt tarja. Elkészítése: A húst kifúrjuk. A kikerült húst főtt tarjával megdaráljuk, sóval, törött borssal ízesítjük, és megtöltjük vele a karajt. Sütőben lassan átsütjük mellétesszük a hagymát. Szatmári lakodalmas Hozzávalók: 35 dkg marhafelsál, 30 dkg sertéstarja, 25 dkg csirkemell, só, törött bors, 10 dkg magyar sonka, 5 dkg kolozsvári szalonna, 1 kiskanál paprikakrém, 4 fej ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Sz betűs receptek
Szeghegyi torta Hozzávalók: Tojás 1 db, tojássárgája 10 db, cukor 18 dkg, vanília 1/4 rúd, vaj 12 dkg, csokoládé 12 dkg, piskóta-morzsa 17 dkg, mandula 17 dkg. Elkészítése: Egy egész tojást és 10 tojássárgáját 18 dkg cukorral, vaníliával habosra keverünk. Teszünk bele 12 dkg vajat, 4 db reszelt csokoládét, és ezzel újra keverjük. Azután jön bele 12 dkg piskótamorzsa, 17 dkg héjastól őrölt mandula. Kisütjük, lapokra vágjuk, mogyorókrémmel töltjük és bevonjuk. Szekszárdi ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Sz betűs receptek
Szabolcsi lepény (kiadós, olcsó) 8 deka cukrot habosra keverünk 3 tojás sárgájával és összekeverjük 45 deka sült, hámozott, áttört burgonyával, melyet előzőleg elkészítettünk és kihűtöttünk. A keverést erőteljesen tovább folytatva, 1 csomag Váncza-vanilin-cukrot, 1 csomag Váncza-sütőport és legvégül a 3 tojás keményre vert habját adjuk hozzá. Vajazott, lisztezett tepsiben sütjük és kihűlés után, felét lekvárral megkenve, egymásra fordítjuk. Hosszú szeletekre vágva, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Puncs szelet ninuska21
Aszalt szilvás karácsonyi süti koszegimarika
Kakaós és pudingos csiga recept jamborlulu
Túrófánk 1955viki
Alj nélküli túrós bordat
csokis muffin krémmel ! ibolya58
Őszibarackos torta bubszi
ANANÁSZtorta 5. bubszi
Mogyorós pite 1. bubszi
Lipcsei szelet süti, Nagymamáink idejéből 1971-es recept gaby73
Szárnyas receptek
Ez is jól néz ki! :) sarkadykati
Szárnyaló jókedv avagy... aprochef
Borjúvelővel töltött jércemell bubszi
medvehagymás cs.melltekercs ! ibolya58
Göngyölt káposzta klerierzsi
Bobotie (dél-afrikai) klara50
Ananászos csirke és pulyka brozsika
Baconös csirkeszárnyak suzymama
Medvehagymás pulykacomb üvegtésztával recept toth_beata
Csirkeragu paradicsomban bubszi
Marhából készült ételek
Pogácsatésztába töltött hús! mrazmagdi
tavaszi tésztasaláta grimilda
Nagyon magyaros babgulyás csül klara50
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Brassói húsleves bubszi
befsztroganov ibolya58
Gombás marhatokány recept kovacs_zsoka
sült húsgombóc csicseriborsóval ibolya58
Fácánleves bulac57
ELŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Sertésből készült ételek
Rakott tök bubszi
Orban Rozalia receptjei/RO/ margareta51
Receptek 3.japan margareta51
Karácsonyi diós beigli(update) bubszi
Egy kis kínai vacsora baratnu
Rakott zöldbab tundihugi
Töltött paprika janoselek
5 különleges bográcsos grimilda
Alföldi töltött káposzta 3. bubszi
Tepsis rakott hús zöldségekkel recept gonda_katalin
Halból készült ételek
Halas tippek kloppenburg
Sonkába tekert saláta bulac57
Receptek horvathnemagdi
Párolt pisztráng recept boszorlany
Harcsapaprikás körösi módra bubszi
Pisztráng nyárson sütve jozsef_olah_9843
A medvehagyma kiváló fűszer. bodaaniko
Öreghalász-lé bubszi
Paksi halászlé II. bubszi
Cukkínis süllő bubszi
Vad ételek
Szarvas ragu recept kovacs_zsoka
Fácánleves reifregina
Nyúlpörkölt veronika74
Itt van az ideje sarkadykati
Lazacborda artois módon bubszi
Fácán savanyú káposztával rochlitzne
Lapcsánka erdész módra bubszi
Őzérmék erdei gombamártással horvathnemagdi
Lazac görögös jellegű salátáva rochlitzne
Fácánpaprikás bubszi
Spagetti ajánló
Spagetti holland módra rochlitzne
Nápolyi húsgombóc bubszi
Téli minestrone bulac57
Csirkehúsos spagetti zöld márt kincsesszigeten
Főzzünk ma gyorsat!!! 1vargaildyko
5 hipergyors tészta grimilda
Ma a klasszikus spagetti horvathnemagdi
Rakott padlizsánok macoka65
Pörkölt Budapest módra horvathnemagdi
Rakott Bolognai klerierzsi
Pizza receptek
Bence Pizzája recept gonda_katalin
Baconos pizzaszeletek jupiter21
Bolognai mártás házi pizzatésztával recept baggesz20
Sonkás tekercs tereza54
Pizza recept flammerne
Szalámis-kukoricás pizza recept baggesz20
pizza készítés otthon hazipatika.com drciccancs
Gombás-sonkás pizza horvathnemagdi
Pizza-tészta, II. bubszi
Pizza nagyon-egyszerűen horvathnemagdi
Hamburger receptek
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Házi hamburger recept baggesz20
Hamburger bucu recept kovacs_zsoka
Csirkeburger recept jamborlulu
Pljeskavica, csevap, mititei horvathnemagdi
Hamburger baratnu
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Hamburger horvathnemagdi
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU