Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Bársonyos és illatos: az őszibarack
Bársonyos és illatos: az őszibarack

Már június végén érni kezdenek az első hazai fajták, és egészen szeptember végig találkozni lehet a sárga- és fehér húsú, lédús és rostos őszibarackok sokaságával - kevés olyan vitamindús és közkedvelt gyümölcs van, amely versenyre kelhetne jótékony hatásaival és ízeinek gazdagságával.
Miért épp őszibarack?

A rózsafélék családjába tartozó barack, tudományos nevén: Prunus persica nagy kultúrtörténeti múltra tekint vissza. Rokonságban áll a mandulával, de távolról a szilvával és a sárgabarackkal is.

Illatos, bársonyos, lédús a nap érlelte őszibarack Illatos

Bár botanikai neve a mai Iránt, az egykori Perzsiát sejtetné őshazájának, ide azonban már a ,,selyemúton" érkezett Kínából. Minden bizonnyal itt volt az őshazája, és a kínaiak ma is a halhatatlanság szimbólumaként tekintenek rá. Vélhetően itt már Kr. e. 2000 környékén fogyasztották gyümölcsét. Az ókorban eljutott Nyugat-Ázsiába, Perzsiából a legendák szerint Nagy Sándor vitte Görögországba, ahol (mélon Perszikón) lett a neve. Majd elterjedt az egész Mediterráneumban. A középkori kolostorkertekben számos fajtát neveltek és nemesítettek a szerzetesek. Franciaország és Olaszország nem egyszerűen a termesztésben, de kedvező éghajlati adottságaik következtében a nemesítésben is élen jártak - volt idő, mikor az őszibarackot francia barackként ismerték idehaza, feltételezve, hogy onnan került hozzánk.

Bellini-koktél, pezsgő őszibarackkal

Valójában Magyarországon a 16. században ültették az első magyarországi barackfákat. Bár őszibaracknak hívjuk, az őszhöz valójában csupán annyiban kötődik, mint bármely sok fajtával rendelkező nyári gyümölcs. Kezdetben egyszerűen barackként emlegették, meg különbözetve a sárgabaracktól, és csak később, mikor a nyár végi, ősz eleji, rostos, magvaváló barackfákat mind több helyen meghonosították, ragadt rá az őszibarack elnevezés. Az 1-8 méter magasra megnövő fák meleg- és talajigénye a szőlőéhez hasonló, ezért is fordulhatott elő, hogy a filoxéra által elpusztult egykori szőlőtermő vidékekre telepítették nagy számban - tulajdonképp elterjedését is ennek a betegségnek köszönheti, a járvány idején parlagon maradt területekre sok helyen őszibarackfákat ültettek. Ma pedig már szinte igazi hazai gyümölcsként tartja számon mindenki.
Igazi vitaminbomba az őszibarack!

Nyáron, amikor nem csupán sok folyadékra van szükség, de a folyadékveszteség következtében számos ásványi anyag pótlását is igényli a szervezet, az őszibarack fogyasztása tökéletes megoldás. 85-90 %-os víz- és alacsony kalóriatartalma (40 Kcal/100 gr) mellett az emberi szervezet számára ideális arányban tartalmaz magnéziumot (9 mg/100 gr) és kalciumot (8 mg/100 gr), ami igen kevés gyümölcsről vagy zöldségről mondható el. Kifejezetten sok kálium (200 mg/100 gr) és foszfor (19 mg/100 gr) található benne, de számottevő a C-vitamin (7 mg/100 gr) és B-vitaminok mennyisége is.

A belőle hasznosuló biotinok felelősek a haj és a bőr szépségéért, antioxidáns-tartalma akadályozza a rákos sejtek kialakulását, a niacinok pedig óvják a szívet és az érrendszert. A pektin és a rostok pedig nemcsak teltségérzetet biztosítanak, de igen jótékonyak az emésztőszervrendszerre.

Mindezen tudományosan megalapozott tulajdonságai mellett hihetetlenül aromás is.

A nyári, sárga húsú fajták (talán még mindig a Napsugár a legkedveltebb) különösen értékesek, a fehér húsúakból pedig kitűnő dzsemek, befőttek készíthetők.

Bár fajtáit összeszámolni is nehéz lenne, a hazai kertekben és piacokon nemrég megjelent lapos, japán- vagy pogácsabarackként is ismert típus minden kép figyelmet érdemel.

Még újdonságnak számít a lapos őszibarack, amit japánbaracknak, pogácsabaracknak is hívnak

Botanikai elnevezése Prunus persica var. Platycarpa. Már megjelenésében is eltér a hagyományostól, olyan, mintha két oldalról ellapították volna. A magja rendkívül kisméretű, húsa rendszerint halvány színű, és kétségkívül sokkal aromásabb, mint a kerek típusok. Az ára ugyan gyakran duplája a hagyományosénak, de mindenképp érdemes megkóstolni!

A nektarin vagy sima héjú, úgynevezett kopasz barack szintén nemesítéseknek köszönhetően született, és ma már ennek is igen sok fajtája ismert, némelyiket akár balkonládában is lehet nevelni.

Saláta is készülhet őszibarackból

Az őszibarack és a nektarin egyaránt a szezonban, frissen a legfinomabb, de leves éppúgy készülhet belőle, mint gyümölcssaláta, köret - és természetesen számtalan édesség. Fagylalt és sorbet a legforróbb napokra, túróval, tejszínnel társítva, üdítő pohárkrém, de pite, lepény, torta és süteményalkotó is lehet.

A legismertebb őszibarackkal készült desszert a - amelyet 1892-ben vagy '93-ban talált fel a zseniális cukrász, Auguste Escoffier, az ausztrál opera énekesnő, Nellie Melba iránti hódolata jeléül. 1900-ban, a Carlton Hotel megnyitójára a mester tovább tökéletesítette a receptet, ekkor került a vaníliafagylalt és az őszibarack mellé a málna, pontosabban málnapüré - ez a változat terjedt el aztán világszerte.

Elegáns és egyszerűen elkészíthető desszert a Peche Melba

Sokak kedvence a szintén igen népszerű olasz italkülönlegesség, a Bellini-koktél, amelyet a velencei Harris Bárban készítettek először pezsgő, őszibarack és málna felhasználásával, ez utóbbi sokszor el is marad. Házilag is könnyű elkészíteni. 2 dl pezsgőhöz vagy habzóborhoz 1 1,5 dl frissen préselt őszibaracklé, és annak cukortartalmától függően kevés cukor szükséges hozzá - ez utóbbi el is maradhat. Az őszibarackot kimagozva, héjastól pürésítjük, majd átszűrjük. A koktél frissen, pezsgőspohárban is elkészíthető, érdemes jól behűteni hozzá a poharakat! A poharat félig töltjük pezsgővel, majd erre jön egy kevés őszibaracklé, majd ismét pezsgő, végül megint baracklé. Ha rózsaszínes árnyalatot és további ízeket szeretnénk az italba vinni, poharanként 1 evőkanál málnalével is gazdagíthatjuk. Óvatosan elkeverjük, hogy a buborékok ne szökjenek el a pohárból. Azonnal kínáljuk!

Akár szabadtéri, akár konyhai grillezésre kerül sor, érdemes megkóstolni a grillezett őszibarackot!

Grillezve, fahéjjal fűszerezve egyszerű és látványos desszert

Grillezett őszibarack - mézzel és ricottával

Hozzávalók 4 személyre:
4 db nagyméretű, sárga húsú őszibarack
25 dkg krémes ricotta
1 csapott evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2 teáskanál narancslikőr
fél citrom leve és a héja
4 kanál akácméz
3 dkg vaj

Elkészítés: A citrom héját alapos mosás és szárítás után finomra reszeljük ½ citrom levét, a porcukrot és a vaníliás cukrot 1 evőkanál mézzel a ricottába keverjük.
Az őszibarackokat hámozás nélkül félbevágjuk, a magjukat eltávolítjuk.
A forró grillre kevés vajat helyezünk, majd rárakjuk a barackokat úgy, hogy a magház felőli oldaluk legyen a rácson. 4-5 perc alatt megsül. Tálalásnál a barackokat visszafordítjuk, a ricottát elosztjuk a gyümölcsökön, mézzel meglocsoljuk, azonnal tálaljuk.

Aki tovább gazdagítaná, 20 dkg zsiradék nélküli serpenyőben pirított mandulaszeleteket is eloszthat a töltött, grillezett gyümölcsök tetején.

Sütés nélkül is készülhet az őszibarackkal akár ünnepi desszert is:
Őszibarackos túrótorta

Hozzávalók (24 cm átmérőjű tortaformához):
50 dkg őszibarack
50 dkg krémes tehéntúró (ha ilyet nem kapunk, szitán törjük át a túrót)
4 dl natúr joghurt
2 dl habtejszín
2 csomag expressz zselatinpor
12,5 dkg zabkeksz
10 dkg olvasztott vaj
10 dkg porcukor

Elkészítés: A tortaformát frissen tartó fóliával kibéleljük - a peremére is kerüljön! A zabkekszet nejlonzacskóban egy nyújtófa segítségével összetörjük, majd az olvasztott vajjal elkeverjük. A masszát egyenletesen elosztjuk az előkészített tortaforma alján. Alaposan lenyomkodjuk, és hűtőszekrényben pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket.
Az őszibarackokat forró vízbe mártva meghámozzuk, félbevágjuk és eltávolítjuk a magházukat.
A tejszínt félkemény habbá verjük 1-2 perc alatt, majd hozzáadjuk a zselatinport (ha hagyományos zselatinnal vagy zselatinlappal dolgozunk, a csomagoláson előírtak szerint járunk el), és keményre verjük. A túrót a cukorral és a joghurttal alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a felvert tejszínt.
A már kihűlt kekszes alapon elosztjuk a tejszínes túrókrém felét, erre rakosgatjuk az őszibarackokat, majd a maradék krémmel befedjük őket.
A tetejét vizes késsel simára egyengetjük.
A kész tortát 5-6 órára hűtőszekrénybe helyezzük.

Túrótortákba is mennyeien illik az őszibarack Túrótortákba is mennyeien illik az őszibarack
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: Peche Melba, Harris Bárban, első hazai, rózsafélék családjába, egykori Perzsiát, halhatatlanság szimbólumaként,

A cékla
salakanyagok eltávolítását. Enyhe hashajtó hatása révén székrekedésben és aranyérben szenvedőknek ajánlható. Ám ha áldásos hatásainak bizonyítására az iménti felsorolás nem tűnik elegendőnek, álljon itt egy további példa: 1961-ben dr. Ferenczi Sándor különböző állatkísérletek során felfedezte, hogy a cékla vörös festékanyaga - a betain - tumorellenes hatású. Az állatokon végzett teszteket követő humánkísérletekben, a kemoterápián átesett páciensek (amely a kezelések hatására romlik) jelentős ...
agnia agnia
Almás rakott metélt
Hozzávalók: 1 liter tej, 10 dkg cukor, 25 dkg cérnametélt, 5 db nagyobb alma, 3 db tojás, porcukor, 4 dkg vaj, 1 kiskanál reszelt citromhéj, őrölt fahéj, 10 dkg mazsola, 10 dkg baracklekvár. Elkészítés: A tejet felforralom a cukorral, majd beleteszem a tésztát, és 3 percig főzöm. Lefedem, majd hűlni hagyom. Az almából eltávolítom a magházat, majd cikkekre vágom. A tojásfehérjéket felverem. A tésztába belekeverem a tojások sárgáját, a mazsolát, a citromhéjat, a baracklekvárt meg az ...
bubszi bubszi
Babos-kukoricás marharagu
fogom bolondítani víz helyett). Amikor a hús megpuhult (kb. 1,5-2 óra), hozzáadjuk a főtt vörös babot és a kukoricát, majd a felkarikázott chilipaprikát/chiliport. Pár percig forraljuk, majd tálaljuk. Jó étvágyat! Kányádi Sándor: Novemberi verselő Nyugaton, keleten vörös az ég alja. Régtől nem kelepel kéményen a gólya. Csóka- s varjúsereg lepi el a fákat, véget a szél se vet a nagy csárogásnak. Pedig fúj, ...
sarkadykati sarkadykati
Bulgur -"ÉLET"
Dr. Bácsi Sándor: Az élet Kenyere (részlet) ,,A földből termő búza: ÉLET Ezzel a szóval illetik, Mert ez a magja a kenyérnek. Ez is adomány. Isten adja Mint szorgalmunk gyümölcseit. Boldog, ki hálával fogadja." Mi, magyarok büszkén emlegetjük, hogy egyetlen nyelvben sem hívják a búzát ,,élet"-nek (legalábbis Arany János óta). ...
panka2006 panka2006
Bélszín...módra
pirítósok tetejére zsírban sült hagymakarikákat hinteni. Bélszín Sztroganoff módra Gróf Pavel Alekszandrovics Sztroganoff (1774. június 7. - 1817. június 10.) orosz lovassági altábornagy, katonai parancsnok és államférfi, I. Sándor cár főhadsegéde. Bélszín Sztroganoff módra Hozzávalók: 60 dkg bélszín, 1 fej hagyma, 40 dkg gomba, 10 dkg csemege uborka, 1,5 dl fehérbor, 1 csapott evőkanál liszt, 2 dl tejszín, mustár, Worchestershire szósz, só, bors, vaj A finomra ...
macoka65 macoka65
Csáky töltött rostélyos
Csáky töltött rostélyos /Bánki Károlytól kaptam A Balaton egyik neves étele, a Csáky töltött rostélyos Balatonfüreden "született meg" a XX. század elején. A füredi Palace Szanatórium ez idő tájt már országos hírű konyhát vitt, élén Csáky Sándor mesterszakáccsal. Az ő negyedszázados balatoni pályafutásának egyik csúcsa a tojásos lecsóval töltött, tejfölös, paprikás "szaftban" szervírozott marharostélyos, amely rövid idő alatt a tómellék, majd az ország minden "jobb" vendéglőjének étlapjára ...
maroka maroka
Süti ajánló
Szalalkális aprósütemény ennmary
Zabpelyhes-meggyes süti migova
Finom Parfé 1vargaildyko
Ribizlis muffin akiram45
Recept jjanosne
olasz édesség semifreddo faciendum
Joghurttorta eperszósszal grimilda
Capuccinó szelet lantosneevi
Mascarponés áfonya recept boszorlany
Kakaós csiga recept baggesz20
Szárnyas receptek
Majonézes csirkesaláta recept gonda_katalin
Töltött rántott csirkecomb filé recept gonda_katalin
Recept jjanosne
Sütőben sült parmezános rántott csirkemell horvathnemagdi
Mit főzzek a héten? – 30 perces finomságok minden napr tinka1951
Rablóhús variációk rochlitzne
Baconos-gombás csirketekercs, ropogós husi, krémes lágy sajt magdus60
Régeni káposztaleves tyúkhússa bubszi
Gesztenyés bundában sült pulyk bubszi
Burgonyában sült csirke: ujjozsef
Marhából készült ételek
Zöldséges marhasült. baratnu
Ázsiai marhahúsleves csípősen 1vargaildyko
Fűszeres vaddisznó római tálba horvathnemagdi
Zöldségrakottas marhahússal bubszi
Hétvezér tokány 3. bubszi
Burgonyával rakott marhalábszár 1vargaildyko
Chillis bab veronika74
toledói tokány ibolya58
Lencsével párolt marhacomb 1vargaildyko
Zöldborsó leves vajgaluskával horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Bundás kenyér gazdagon recept toth_beata
bakonyi vagdalthús ! ibolya58
Töltött káposzta 1. bubszi
káposztába ágyazott csülök ! ibolya58
bolgár muszaka ibolya58
Dömsödi májas hús bubszi
Káposzta, az ős(z)i zöldség bulac57
Káposztás pogácsa koszegimarika
Mézes szűzpecsenye horvathnemagdi
Lecsó variánsok bubszi
Halból készült ételek
Halas pikáns sali 1vargaildyko
Toroskáposzta vodkával agimami7
Rácponty horvathnemagdi
Tűzdelt ponty. csibi52
DÁNIA: Dán lazacos szendvics mamocska
Tokaji mézes-diós csípős harcsasült, burgonyapürével és megg suzymama
Tonhal (bakonyi módra) recept gonda_katalin
Dunakömlődi halászlé 1. bubszi
Hétfő horvathnemagdi
Harcsa tejszínes gombamártássa klara50
Vad ételek
A gyöngytyúkon a világ szeme------------- bordat
Hogyan készül a dödölle? grimilda
Nyúlpörkölt veronika74
Vadászpecsenye bubszi
Sz betűs receptek horvathnemagdi
Gombás szarvas-steak veronika74
Lazacborda artois módon bubszi
Tűzdelt őzgerinc párolva bubszi
Baszk fácán veronika74
Fácán vörösborban horvathnemagdi
Spagetti ajánló
Kapros, sajtos spagetti recept baggesz20
4 csodarecept - 10 perc alatt! marti1951
Mediterrán rakott tészta 1vargaildyko
Mákos tészta muffin klerierzsi
Bolognai gombával suzymama
LECSÓS libaMÁJ bubszi
Téli minestrone bulac57
Rakott tészta zsokanita
Gombás-pestos tészta kagylóval recept gonda_katalin
Paradicsomos, sajtos húsgombócok spagettivel recept jamborlulu
Pizza receptek
Kenyértésztával jó dolgozni. horvathnemagdi
Pizza horvathnemagdi
Dübbencs – Édesen és sósan egyaránt nagy kedvenc magdus60
Gombás-sonkás pizza horvathnemagdi
korona pizza faciendum
Lángosok akiram45
Reform mini pizzás csigák recept jamborlulu
Pudingos recept horvathnemagdi
Ördög pizza recept toth_beata
Pizza horvathnemagdi
Hamburger receptek
Hamburger zsemle vagikriszti
Ázsiai hamburger klerierzsi
Hamburger horvathnemagdi
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
Hamburger buci recept boszorlany
Vegetáriánus hamburger moncsika77
Hamburger Puffancs recept boszorlany
A szója kloppenburg
Virslis kifli veronika74
Házi hamburger salátával recept boszorlany
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU