Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Bársonyos és illatos: az őszibarack
Bársonyos és illatos: az őszibarack

Már június végén érni kezdenek az első hazai fajták, és egészen szeptember végig találkozni lehet a sárga- és fehér húsú, lédús és rostos őszibarackok sokaságával - kevés olyan vitamindús és közkedvelt gyümölcs van, amely versenyre kelhetne jótékony hatásaival és ízeinek gazdagságával.
Miért épp őszibarack?

A rózsafélék családjába tartozó barack, tudományos nevén: Prunus persica nagy kultúrtörténeti múltra tekint vissza. Rokonságban áll a mandulával, de távolról a szilvával és a sárgabarackkal is.

Illatos, bársonyos, lédús a nap érlelte őszibarack Illatos

Bár botanikai neve a mai Iránt, az egykori Perzsiát sejtetné őshazájának, ide azonban már a ,,selyemúton" érkezett Kínából. Minden bizonnyal itt volt az őshazája, és a kínaiak ma is a halhatatlanság szimbólumaként tekintenek rá. Vélhetően itt már Kr. e. 2000 környékén fogyasztották gyümölcsét. Az ókorban eljutott Nyugat-Ázsiába, Perzsiából a legendák szerint Nagy Sándor vitte Görögországba, ahol (mélon Perszikón) lett a neve. Majd elterjedt az egész Mediterráneumban. A középkori kolostorkertekben számos fajtát neveltek és nemesítettek a szerzetesek. Franciaország és Olaszország nem egyszerűen a termesztésben, de kedvező éghajlati adottságaik következtében a nemesítésben is élen jártak - volt idő, mikor az őszibarackot francia barackként ismerték idehaza, feltételezve, hogy onnan került hozzánk.

Bellini-koktél, pezsgő őszibarackkal

Valójában Magyarországon a 16. században ültették az első magyarországi barackfákat. Bár őszibaracknak hívjuk, az őszhöz valójában csupán annyiban kötődik, mint bármely sok fajtával rendelkező nyári gyümölcs. Kezdetben egyszerűen barackként emlegették, meg különbözetve a sárgabaracktól, és csak később, mikor a nyár végi, ősz eleji, rostos, magvaváló barackfákat mind több helyen meghonosították, ragadt rá az őszibarack elnevezés. Az 1-8 méter magasra megnövő fák meleg- és talajigénye a szőlőéhez hasonló, ezért is fordulhatott elő, hogy a filoxéra által elpusztult egykori szőlőtermő vidékekre telepítették nagy számban - tulajdonképp elterjedését is ennek a betegségnek köszönheti, a járvány idején parlagon maradt területekre sok helyen őszibarackfákat ültettek. Ma pedig már szinte igazi hazai gyümölcsként tartja számon mindenki.
Igazi vitaminbomba az őszibarack!

Nyáron, amikor nem csupán sok folyadékra van szükség, de a folyadékveszteség következtében számos ásványi anyag pótlását is igényli a szervezet, az őszibarack fogyasztása tökéletes megoldás. 85-90 %-os víz- és alacsony kalóriatartalma (40 Kcal/100 gr) mellett az emberi szervezet számára ideális arányban tartalmaz magnéziumot (9 mg/100 gr) és kalciumot (8 mg/100 gr), ami igen kevés gyümölcsről vagy zöldségről mondható el. Kifejezetten sok kálium (200 mg/100 gr) és foszfor (19 mg/100 gr) található benne, de számottevő a C-vitamin (7 mg/100 gr) és B-vitaminok mennyisége is.

A belőle hasznosuló biotinok felelősek a haj és a bőr szépségéért, antioxidáns-tartalma akadályozza a rákos sejtek kialakulását, a niacinok pedig óvják a szívet és az érrendszert. A pektin és a rostok pedig nemcsak teltségérzetet biztosítanak, de igen jótékonyak az emésztőszervrendszerre.

Mindezen tudományosan megalapozott tulajdonságai mellett hihetetlenül aromás is.

A nyári, sárga húsú fajták (talán még mindig a Napsugár a legkedveltebb) különösen értékesek, a fehér húsúakból pedig kitűnő dzsemek, befőttek készíthetők.

Bár fajtáit összeszámolni is nehéz lenne, a hazai kertekben és piacokon nemrég megjelent lapos, japán- vagy pogácsabarackként is ismert típus minden kép figyelmet érdemel.

Még újdonságnak számít a lapos őszibarack, amit japánbaracknak, pogácsabaracknak is hívnak

Botanikai elnevezése Prunus persica var. Platycarpa. Már megjelenésében is eltér a hagyományostól, olyan, mintha két oldalról ellapították volna. A magja rendkívül kisméretű, húsa rendszerint halvány színű, és kétségkívül sokkal aromásabb, mint a kerek típusok. Az ára ugyan gyakran duplája a hagyományosénak, de mindenképp érdemes megkóstolni!

A nektarin vagy sima héjú, úgynevezett kopasz barack szintén nemesítéseknek köszönhetően született, és ma már ennek is igen sok fajtája ismert, némelyiket akár balkonládában is lehet nevelni.

Saláta is készülhet őszibarackból

Az őszibarack és a nektarin egyaránt a szezonban, frissen a legfinomabb, de leves éppúgy készülhet belőle, mint gyümölcssaláta, köret - és természetesen számtalan édesség. Fagylalt és sorbet a legforróbb napokra, túróval, tejszínnel társítva, üdítő pohárkrém, de pite, lepény, torta és süteményalkotó is lehet.

A legismertebb őszibarackkal készült desszert a - amelyet 1892-ben vagy '93-ban talált fel a zseniális cukrász, Auguste Escoffier, az ausztrál opera énekesnő, Nellie Melba iránti hódolata jeléül. 1900-ban, a Carlton Hotel megnyitójára a mester tovább tökéletesítette a receptet, ekkor került a vaníliafagylalt és az őszibarack mellé a málna, pontosabban málnapüré - ez a változat terjedt el aztán világszerte.

Elegáns és egyszerűen elkészíthető desszert a Peche Melba

Sokak kedvence a szintén igen népszerű olasz italkülönlegesség, a Bellini-koktél, amelyet a velencei Harris Bárban készítettek először pezsgő, őszibarack és málna felhasználásával, ez utóbbi sokszor el is marad. Házilag is könnyű elkészíteni. 2 dl pezsgőhöz vagy habzóborhoz 1 1,5 dl frissen préselt őszibaracklé, és annak cukortartalmától függően kevés cukor szükséges hozzá - ez utóbbi el is maradhat. Az őszibarackot kimagozva, héjastól pürésítjük, majd átszűrjük. A koktél frissen, pezsgőspohárban is elkészíthető, érdemes jól behűteni hozzá a poharakat! A poharat félig töltjük pezsgővel, majd erre jön egy kevés őszibaracklé, majd ismét pezsgő, végül megint baracklé. Ha rózsaszínes árnyalatot és további ízeket szeretnénk az italba vinni, poharanként 1 evőkanál málnalével is gazdagíthatjuk. Óvatosan elkeverjük, hogy a buborékok ne szökjenek el a pohárból. Azonnal kínáljuk!

Akár szabadtéri, akár konyhai grillezésre kerül sor, érdemes megkóstolni a grillezett őszibarackot!

Grillezve, fahéjjal fűszerezve egyszerű és látványos desszert

Grillezett őszibarack - mézzel és ricottával

Hozzávalók 4 személyre:
4 db nagyméretű, sárga húsú őszibarack
25 dkg krémes ricotta
1 csapott evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2 teáskanál narancslikőr
fél citrom leve és a héja
4 kanál akácméz
3 dkg vaj

Elkészítés: A citrom héját alapos mosás és szárítás után finomra reszeljük ½ citrom levét, a porcukrot és a vaníliás cukrot 1 evőkanál mézzel a ricottába keverjük.
Az őszibarackokat hámozás nélkül félbevágjuk, a magjukat eltávolítjuk.
A forró grillre kevés vajat helyezünk, majd rárakjuk a barackokat úgy, hogy a magház felőli oldaluk legyen a rácson. 4-5 perc alatt megsül. Tálalásnál a barackokat visszafordítjuk, a ricottát elosztjuk a gyümölcsökön, mézzel meglocsoljuk, azonnal tálaljuk.

Aki tovább gazdagítaná, 20 dkg zsiradék nélküli serpenyőben pirított mandulaszeleteket is eloszthat a töltött, grillezett gyümölcsök tetején.

Sütés nélkül is készülhet az őszibarackkal akár ünnepi desszert is:
Őszibarackos túrótorta

Hozzávalók (24 cm átmérőjű tortaformához):
50 dkg őszibarack
50 dkg krémes tehéntúró (ha ilyet nem kapunk, szitán törjük át a túrót)
4 dl natúr joghurt
2 dl habtejszín
2 csomag expressz zselatinpor
12,5 dkg zabkeksz
10 dkg olvasztott vaj
10 dkg porcukor

Elkészítés: A tortaformát frissen tartó fóliával kibéleljük - a peremére is kerüljön! A zabkekszet nejlonzacskóban egy nyújtófa segítségével összetörjük, majd az olvasztott vajjal elkeverjük. A masszát egyenletesen elosztjuk az előkészített tortaforma alján. Alaposan lenyomkodjuk, és hűtőszekrényben pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket.
Az őszibarackokat forró vízbe mártva meghámozzuk, félbevágjuk és eltávolítjuk a magházukat.
A tejszínt félkemény habbá verjük 1-2 perc alatt, majd hozzáadjuk a zselatinport (ha hagyományos zselatinnal vagy zselatinlappal dolgozunk, a csomagoláson előírtak szerint járunk el), és keményre verjük. A túrót a cukorral és a joghurttal alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a felvert tejszínt.
A már kihűlt kekszes alapon elosztjuk a tejszínes túrókrém felét, erre rakosgatjuk az őszibarackokat, majd a maradék krémmel befedjük őket.
A tetejét vizes késsel simára egyengetjük.
A kész tortát 5-6 órára hűtőszekrénybe helyezzük.

Túrótortákba is mennyeien illik az őszibarack Túrótortákba is mennyeien illik az őszibarack
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: Peche Melba, Harris Bárban, első hazai, rózsafélék családjába, egykori Perzsiát, halhatatlanság szimbólumaként,

A cékla
salakanyagok eltávolítását. Enyhe hashajtó hatása révén székrekedésben és aranyérben szenvedőknek ajánlható. Ám ha áldásos hatásainak bizonyítására az iménti felsorolás nem tűnik elegendőnek, álljon itt egy további példa: 1961-ben dr. Ferenczi Sándor különböző állatkísérletek során felfedezte, hogy a cékla vörös festékanyaga - a betain - tumorellenes hatású. Az állatokon végzett teszteket követő humánkísérletekben, a kemoterápián átesett páciensek (amely a kezelések hatására romlik) jelentős ...
agnia agnia
Almás rakott metélt
Hozzávalók: 1 liter tej, 10 dkg cukor, 25 dkg cérnametélt, 5 db nagyobb alma, 3 db tojás, porcukor, 4 dkg vaj, 1 kiskanál reszelt citromhéj, őrölt fahéj, 10 dkg mazsola, 10 dkg baracklekvár. Elkészítés: A tejet felforralom a cukorral, majd beleteszem a tésztát, és 3 percig főzöm. Lefedem, majd hűlni hagyom. Az almából eltávolítom a magházat, majd cikkekre vágom. A tojásfehérjéket felverem. A tésztába belekeverem a tojások sárgáját, a mazsolát, a citromhéjat, a baracklekvárt meg az ...
bubszi bubszi
Babos-kukoricás marharagu
fogom bolondítani víz helyett). Amikor a hús megpuhult (kb. 1,5-2 óra), hozzáadjuk a főtt vörös babot és a kukoricát, majd a felkarikázott chilipaprikát/chiliport. Pár percig forraljuk, majd tálaljuk. Jó étvágyat! Kányádi Sándor: Novemberi verselő Nyugaton, keleten vörös az ég alja. Régtől nem kelepel kéményen a gólya. Csóka- s varjúsereg lepi el a fákat, véget a szél se vet a nagy csárogásnak. Pedig fúj, ...
sarkadykati sarkadykati
Bulgur -"ÉLET"
Dr. Bácsi Sándor: Az élet Kenyere (részlet) ,,A földből termő búza: ÉLET Ezzel a szóval illetik, Mert ez a magja a kenyérnek. Ez is adomány. Isten adja Mint szorgalmunk gyümölcseit. Boldog, ki hálával fogadja." Mi, magyarok büszkén emlegetjük, hogy egyetlen nyelvben sem hívják a búzát ,,élet"-nek (legalábbis Arany János óta). ...
panka2006 panka2006
Bélszín...módra
pirítósok tetejére zsírban sült hagymakarikákat hinteni. Bélszín Sztroganoff módra Gróf Pavel Alekszandrovics Sztroganoff (1774. június 7. - 1817. június 10.) orosz lovassági altábornagy, katonai parancsnok és államférfi, I. Sándor cár főhadsegéde. Bélszín Sztroganoff módra Hozzávalók: 60 dkg bélszín, 1 fej hagyma, 40 dkg gomba, 10 dkg csemege uborka, 1,5 dl fehérbor, 1 csapott evőkanál liszt, 2 dl tejszín, mustár, Worchestershire szósz, só, bors, vaj A finomra ...
macoka65 macoka65
Csáky töltött rostélyos
Csáky töltött rostélyos /Bánki Károlytól kaptam A Balaton egyik neves étele, a Csáky töltött rostélyos Balatonfüreden "született meg" a XX. század elején. A füredi Palace Szanatórium ez idő tájt már országos hírű konyhát vitt, élén Csáky Sándor mesterszakáccsal. Az ő negyedszázados balatoni pályafutásának egyik csúcsa a tojásos lecsóval töltött, tejfölös, paprikás "szaftban" szervírozott marharostélyos, amely rövid idő alatt a tómellék, majd az ország minden "jobb" vendéglőjének étlapjára ...
maroka maroka
Süti ajánló
Tiramisu 1vargaildyko
Szezámmag fejesnemagdi
Tejszínes torta telegdi50
Túrógolyó horvathnemagdi
Duplán citromos szelet majus55
Finom süti recept piroska0101
Sütemények majus55
**Hát**NEM***TÖK***JÓ?** bubszi
Mosolygó torta tundihugi
A fánk készitésnek leírása! vicus54
Szárnyas receptek
5 mennyei recept – körté horvathnemagdi
Csirke "nem lehet abbahagyni" janna53
Paella horvathnemagdi
Bolognai gombával suzymama
Töltött cukkini (csirkemelles) bubszi
Fényezett csirkesaláta bubszi
Almaborban sült csirke korall44
Indonéz palacsinta bubszi
Tárkonyos pulykaragu leves recept baggesz20
Illatos csirke III. rochlitzne
Marhából készült ételek
B receptek horvathnemagdi
Fűszeres paradicsomleves mozzarellával recept toth_beata
Szaftos raguk marhából horvathnemagdi
Egzotikus pulykarolad margareta51
magyaróvári vagdalt hús ! ibolya58
Vadas marha zsemlegombóccal rochlitzne
Húsimádó rakott tészta mediterrán ízekkel reifregina
Debreceni tokány 4. bubszi
Ízőrzők – Bajna – horvathnemagdi
LENCSEgulyás bubszi
Sertésből készült ételek
Pisztáciás töltött dagadó bubszi
CON CARNE E CERVELLO Hússal és bubszi
Tepsis tarja recept boszorlany
Sertéssült édes-savanyú mártás veronika74
Alpesi tarja fboka
Zöldborsós sertéstokány horvathnemagdi
Tepsis fasírt bkisseva
Kolozsvári rakott káposzta bubszi
Rakott sült hús klarika47
Erdélyi rizses hússal töltött horvathnemagdi
Halból készült ételek
Sült pisztráng fokhagymamártással jozsef_olah_9843
Cseresi halászlé szabad tűzön recept jamborlulu
Lerakott harcsa bubszi
Ropogós zöldségek nnpapszi
Halételek jozsef_olah_9843
ponty bakonyi mártással tarhonyával ibolya58
Lazac cukkinis tócsnival 1vargaildyko
. Tűzdelt harcsa szászosan csibi52
Lazacos édeskömény saláta zsokanita
Lazacos palacsinta bubszi
Vad ételek
Nyúlpörkölt veronika74
Almával töltött fácán bubszi
Szarvas zsemlegombóccal bulac57
csirkeleves túrógaluskával ! ibolya58
Vacsoracsata-Barbi-Főétel veronika74
Fácánpaprikás bubszi
Párolt fürj zöld körettel bubszi
B betűs receptek horvathnemagdi
Vadkacsa mézeskalácsos töltelé horvathnemagdi
Almás-gombás vadragu bulac57
Spagetti ajánló
sziciliai spagetti ! ibolya58
Spagetti saláta zsokanita
Abruzzói mártás bubszi
Sós főtt tészták kloppenburg
Zöldséges spagetti wokban veronika74
Bolognai spagetti sajttal recept kovacs_zsoka
Szalonnás spagetti recept jamborlulu
Fokhagymás spagetti veronika74
Brokkolis spagetti recept boszorlany
Húsos, rakott spagetti janoselek
Pizza receptek
Pizza baratnu
Édesköményes zelleres vékony horvathnemagdi
Pizzás csiga bubszi
Baconos pizzaszeletek jupiter21
Pizza lesz ma ebédre sarkadykati
Mozzarellás vega pizza recept jamborlulu
Kenyér lángos horvathnemagdi
Pizza házi pizzaszósszal recept jamborlulu
Tonhalas pizza bulac57
Sonkás tekercs tereza54
Hamburger receptek
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Hamburger buci recept boszorlany
Szendvics, a 250 éves sikerdarab horvathnemagdi
Ma itt jártam: sarkadykati
Kevés munkával horvathnemagdi
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Házi hamburger recept jamborlulu
Házi hamburger recept baggesz20
Hamburger zsemle házilag recept baggesz20
Diós-meggyes piskóta horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU