Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Bársonyos és illatos: az őszibarack
Bársonyos és illatos: az őszibarack

Már június végén érni kezdenek az első hazai fajták, és egészen szeptember végig találkozni lehet a sárga- és fehér húsú, lédús és rostos őszibarackok sokaságával - kevés olyan vitamindús és közkedvelt gyümölcs van, amely versenyre kelhetne jótékony hatásaival és ízeinek gazdagságával.
Miért épp őszibarack?

A rózsafélék családjába tartozó barack, tudományos nevén: Prunus persica nagy kultúrtörténeti múltra tekint vissza. Rokonságban áll a mandulával, de távolról a szilvával és a sárgabarackkal is.

Illatos, bársonyos, lédús a nap érlelte őszibarack Illatos

Bár botanikai neve a mai Iránt, az egykori Perzsiát sejtetné őshazájának, ide azonban már a ,,selyemúton" érkezett Kínából. Minden bizonnyal itt volt az őshazája, és a kínaiak ma is a halhatatlanság szimbólumaként tekintenek rá. Vélhetően itt már Kr. e. 2000 környékén fogyasztották gyümölcsét. Az ókorban eljutott Nyugat-Ázsiába, Perzsiából a legendák szerint Nagy Sándor vitte Görögországba, ahol (mélon Perszikón) lett a neve. Majd elterjedt az egész Mediterráneumban. A középkori kolostorkertekben számos fajtát neveltek és nemesítettek a szerzetesek. Franciaország és Olaszország nem egyszerűen a termesztésben, de kedvező éghajlati adottságaik következtében a nemesítésben is élen jártak - volt idő, mikor az őszibarackot francia barackként ismerték idehaza, feltételezve, hogy onnan került hozzánk.

Bellini-koktél, pezsgő őszibarackkal

Valójában Magyarországon a 16. században ültették az első magyarországi barackfákat. Bár őszibaracknak hívjuk, az őszhöz valójában csupán annyiban kötődik, mint bármely sok fajtával rendelkező nyári gyümölcs. Kezdetben egyszerűen barackként emlegették, meg különbözetve a sárgabaracktól, és csak később, mikor a nyár végi, ősz eleji, rostos, magvaváló barackfákat mind több helyen meghonosították, ragadt rá az őszibarack elnevezés. Az 1-8 méter magasra megnövő fák meleg- és talajigénye a szőlőéhez hasonló, ezért is fordulhatott elő, hogy a filoxéra által elpusztult egykori szőlőtermő vidékekre telepítették nagy számban - tulajdonképp elterjedését is ennek a betegségnek köszönheti, a járvány idején parlagon maradt területekre sok helyen őszibarackfákat ültettek. Ma pedig már szinte igazi hazai gyümölcsként tartja számon mindenki.
Igazi vitaminbomba az őszibarack!

Nyáron, amikor nem csupán sok folyadékra van szükség, de a folyadékveszteség következtében számos ásványi anyag pótlását is igényli a szervezet, az őszibarack fogyasztása tökéletes megoldás. 85-90 %-os víz- és alacsony kalóriatartalma (40 Kcal/100 gr) mellett az emberi szervezet számára ideális arányban tartalmaz magnéziumot (9 mg/100 gr) és kalciumot (8 mg/100 gr), ami igen kevés gyümölcsről vagy zöldségről mondható el. Kifejezetten sok kálium (200 mg/100 gr) és foszfor (19 mg/100 gr) található benne, de számottevő a C-vitamin (7 mg/100 gr) és B-vitaminok mennyisége is.

A belőle hasznosuló biotinok felelősek a haj és a bőr szépségéért, antioxidáns-tartalma akadályozza a rákos sejtek kialakulását, a niacinok pedig óvják a szívet és az érrendszert. A pektin és a rostok pedig nemcsak teltségérzetet biztosítanak, de igen jótékonyak az emésztőszervrendszerre.

Mindezen tudományosan megalapozott tulajdonságai mellett hihetetlenül aromás is.

A nyári, sárga húsú fajták (talán még mindig a Napsugár a legkedveltebb) különösen értékesek, a fehér húsúakból pedig kitűnő dzsemek, befőttek készíthetők.

Bár fajtáit összeszámolni is nehéz lenne, a hazai kertekben és piacokon nemrég megjelent lapos, japán- vagy pogácsabarackként is ismert típus minden kép figyelmet érdemel.

Még újdonságnak számít a lapos őszibarack, amit japánbaracknak, pogácsabaracknak is hívnak

Botanikai elnevezése Prunus persica var. Platycarpa. Már megjelenésében is eltér a hagyományostól, olyan, mintha két oldalról ellapították volna. A magja rendkívül kisméretű, húsa rendszerint halvány színű, és kétségkívül sokkal aromásabb, mint a kerek típusok. Az ára ugyan gyakran duplája a hagyományosénak, de mindenképp érdemes megkóstolni!

A nektarin vagy sima héjú, úgynevezett kopasz barack szintén nemesítéseknek köszönhetően született, és ma már ennek is igen sok fajtája ismert, némelyiket akár balkonládában is lehet nevelni.

Saláta is készülhet őszibarackból

Az őszibarack és a nektarin egyaránt a szezonban, frissen a legfinomabb, de leves éppúgy készülhet belőle, mint gyümölcssaláta, köret - és természetesen számtalan édesség. Fagylalt és sorbet a legforróbb napokra, túróval, tejszínnel társítva, üdítő pohárkrém, de pite, lepény, torta és süteményalkotó is lehet.

A legismertebb őszibarackkal készült desszert a - amelyet 1892-ben vagy '93-ban talált fel a zseniális cukrász, Auguste Escoffier, az ausztrál opera énekesnő, Nellie Melba iránti hódolata jeléül. 1900-ban, a Carlton Hotel megnyitójára a mester tovább tökéletesítette a receptet, ekkor került a vaníliafagylalt és az őszibarack mellé a málna, pontosabban málnapüré - ez a változat terjedt el aztán világszerte.

Elegáns és egyszerűen elkészíthető desszert a Peche Melba

Sokak kedvence a szintén igen népszerű olasz italkülönlegesség, a Bellini-koktél, amelyet a velencei Harris Bárban készítettek először pezsgő, őszibarack és málna felhasználásával, ez utóbbi sokszor el is marad. Házilag is könnyű elkészíteni. 2 dl pezsgőhöz vagy habzóborhoz 1 1,5 dl frissen préselt őszibaracklé, és annak cukortartalmától függően kevés cukor szükséges hozzá - ez utóbbi el is maradhat. Az őszibarackot kimagozva, héjastól pürésítjük, majd átszűrjük. A koktél frissen, pezsgőspohárban is elkészíthető, érdemes jól behűteni hozzá a poharakat! A poharat félig töltjük pezsgővel, majd erre jön egy kevés őszibaracklé, majd ismét pezsgő, végül megint baracklé. Ha rózsaszínes árnyalatot és további ízeket szeretnénk az italba vinni, poharanként 1 evőkanál málnalével is gazdagíthatjuk. Óvatosan elkeverjük, hogy a buborékok ne szökjenek el a pohárból. Azonnal kínáljuk!

Akár szabadtéri, akár konyhai grillezésre kerül sor, érdemes megkóstolni a grillezett őszibarackot!

Grillezve, fahéjjal fűszerezve egyszerű és látványos desszert

Grillezett őszibarack - mézzel és ricottával

Hozzávalók 4 személyre:
4 db nagyméretű, sárga húsú őszibarack
25 dkg krémes ricotta
1 csapott evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2 teáskanál narancslikőr
fél citrom leve és a héja
4 kanál akácméz
3 dkg vaj

Elkészítés: A citrom héját alapos mosás és szárítás után finomra reszeljük ½ citrom levét, a porcukrot és a vaníliás cukrot 1 evőkanál mézzel a ricottába keverjük.
Az őszibarackokat hámozás nélkül félbevágjuk, a magjukat eltávolítjuk.
A forró grillre kevés vajat helyezünk, majd rárakjuk a barackokat úgy, hogy a magház felőli oldaluk legyen a rácson. 4-5 perc alatt megsül. Tálalásnál a barackokat visszafordítjuk, a ricottát elosztjuk a gyümölcsökön, mézzel meglocsoljuk, azonnal tálaljuk.

Aki tovább gazdagítaná, 20 dkg zsiradék nélküli serpenyőben pirított mandulaszeleteket is eloszthat a töltött, grillezett gyümölcsök tetején.

Sütés nélkül is készülhet az őszibarackkal akár ünnepi desszert is:
Őszibarackos túrótorta

Hozzávalók (24 cm átmérőjű tortaformához):
50 dkg őszibarack
50 dkg krémes tehéntúró (ha ilyet nem kapunk, szitán törjük át a túrót)
4 dl natúr joghurt
2 dl habtejszín
2 csomag expressz zselatinpor
12,5 dkg zabkeksz
10 dkg olvasztott vaj
10 dkg porcukor

Elkészítés: A tortaformát frissen tartó fóliával kibéleljük - a peremére is kerüljön! A zabkekszet nejlonzacskóban egy nyújtófa segítségével összetörjük, majd az olvasztott vajjal elkeverjük. A masszát egyenletesen elosztjuk az előkészített tortaforma alján. Alaposan lenyomkodjuk, és hűtőszekrényben pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket.
Az őszibarackokat forró vízbe mártva meghámozzuk, félbevágjuk és eltávolítjuk a magházukat.
A tejszínt félkemény habbá verjük 1-2 perc alatt, majd hozzáadjuk a zselatinport (ha hagyományos zselatinnal vagy zselatinlappal dolgozunk, a csomagoláson előírtak szerint járunk el), és keményre verjük. A túrót a cukorral és a joghurttal alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a felvert tejszínt.
A már kihűlt kekszes alapon elosztjuk a tejszínes túrókrém felét, erre rakosgatjuk az őszibarackokat, majd a maradék krémmel befedjük őket.
A tetejét vizes késsel simára egyengetjük.
A kész tortát 5-6 órára hűtőszekrénybe helyezzük.

Túrótortákba is mennyeien illik az őszibarack Túrótortákba is mennyeien illik az őszibarack
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: Peche Melba, Harris Bárban, első hazai, rózsafélék családjába, egykori Perzsiát, halhatatlanság szimbólumaként,

A cékla
salakanyagok eltávolítását. Enyhe hashajtó hatása révén székrekedésben és aranyérben szenvedőknek ajánlható. Ám ha áldásos hatásainak bizonyítására az iménti felsorolás nem tűnik elegendőnek, álljon itt egy további példa: 1961-ben dr. Ferenczi Sándor különböző állatkísérletek során felfedezte, hogy a cékla vörös festékanyaga - a betain - tumorellenes hatású. Az állatokon végzett teszteket követő humánkísérletekben, a kemoterápián átesett páciensek (amely a kezelések hatására romlik) jelentős ...
agnia agnia
Almás rakott metélt
Hozzávalók: 1 liter tej, 10 dkg cukor, 25 dkg cérnametélt, 5 db nagyobb alma, 3 db tojás, porcukor, 4 dkg vaj, 1 kiskanál reszelt citromhéj, őrölt fahéj, 10 dkg mazsola, 10 dkg baracklekvár. Elkészítés: A tejet felforralom a cukorral, majd beleteszem a tésztát, és 3 percig főzöm. Lefedem, majd hűlni hagyom. Az almából eltávolítom a magházat, majd cikkekre vágom. A tojásfehérjéket felverem. A tésztába belekeverem a tojások sárgáját, a mazsolát, a citromhéjat, a baracklekvárt meg az ...
bubszi bubszi
Babos-kukoricás marharagu
fogom bolondítani víz helyett). Amikor a hús megpuhult (kb. 1,5-2 óra), hozzáadjuk a főtt vörös babot és a kukoricát, majd a felkarikázott chilipaprikát/chiliport. Pár percig forraljuk, majd tálaljuk. Jó étvágyat! Kányádi Sándor: Novemberi verselő Nyugaton, keleten vörös az ég alja. Régtől nem kelepel kéményen a gólya. Csóka- s varjúsereg lepi el a fákat, véget a szél se vet a nagy csárogásnak. Pedig fúj, ...
sarkadykati sarkadykati
Bulgur -"ÉLET"
Dr. Bácsi Sándor: Az élet Kenyere (részlet) ,,A földből termő búza: ÉLET Ezzel a szóval illetik, Mert ez a magja a kenyérnek. Ez is adomány. Isten adja Mint szorgalmunk gyümölcseit. Boldog, ki hálával fogadja." Mi, magyarok büszkén emlegetjük, hogy egyetlen nyelvben sem hívják a búzát ,,élet"-nek (legalábbis Arany János óta). ...
panka2006 panka2006
Bélszín...módra
pirítósok tetejére zsírban sült hagymakarikákat hinteni. Bélszín Sztroganoff módra Gróf Pavel Alekszandrovics Sztroganoff (1774. június 7. - 1817. június 10.) orosz lovassági altábornagy, katonai parancsnok és államférfi, I. Sándor cár főhadsegéde. Bélszín Sztroganoff módra Hozzávalók: 60 dkg bélszín, 1 fej hagyma, 40 dkg gomba, 10 dkg csemege uborka, 1,5 dl fehérbor, 1 csapott evőkanál liszt, 2 dl tejszín, mustár, Worchestershire szósz, só, bors, vaj A finomra ...
macoka65 macoka65
Csáky töltött rostélyos
Csáky töltött rostélyos /Bánki Károlytól kaptam A Balaton egyik neves étele, a Csáky töltött rostélyos Balatonfüreden "született meg" a XX. század elején. A füredi Palace Szanatórium ez idő tájt már országos hírű konyhát vitt, élén Csáky Sándor mesterszakáccsal. Az ő negyedszázados balatoni pályafutásának egyik csúcsa a tojásos lecsóval töltött, tejfölös, paprikás "szaftban" szervírozott marharostélyos, amely rövid idő alatt a tómellék, majd az ország minden "jobb" vendéglőjének étlapjára ...
maroka maroka
Süti ajánló
Rákóczi-túrós tundihugi
Palmira torta bubszi
Kakaós csiga villámgyorsan yaskane
Mákos-szilvalekváros ostoros kalács recept zsokanita
Epres túrógombóc veronika74
Sz betűs receptek horvathnemagdi
Csokoládés kuglóf bubszi
Gesztenyegolyó recept toth_beata
Gesztenyeparfé 1vargaildyko
Havas háztető nnpapszi
Szárnyas receptek
Szecsuáni csirke recept toth_beata
Gyermekkorom ízei - 4. rész korall44
Gazdag gulyás rochlitzne
*UPDATE* Rakott padlizsán 1vargaildyko
4 hajmeresztően finom spenótos recept suzymama
Mustáros-gombás hús martimarti
Ízőrzők - Szatmárcseke bkisseva
x nagyuska
Csirkecombok hagymaágyon ancus56
Rakott csirkemell vorosrozsa66
Marhából készült ételek
N betűs receptek horvathnemagdi
S betűs receptek horvathnemagdi
Pastitzio – húsimádó rakott tészta görögösen bkisseva
Húsos-májas rizstorta 1vargaildyko
Pogácsák másképp: tinka1951
Töltött marhanyelv bubszi
Kelbimbós egy tál horvathnemagdi
Csevap recept kovacs_zsoka
Napi menű horvathnemagdi
Főtthúsos krumplisaláta bubszi
Sertésből készült ételek
x nagyuska
Bácskai töltött káposzta bubszi
Vacsora csata jjanosne
Sváb káposzta bubszi
B betűs receptek horvathnemagdi
Kőszegi töltött felsál bubszi
Káposztás böllértokány bubszi
G betűs receptek horvathnemagdi
Gombakrémes szűzpecsenye martimarti
Szatmári lacipecsenye horvathnemagdi
Halból készült ételek
Dunai halpaprikás bubszi
Lazacos szendvics recept gonda_katalin
Szegedi halászlé 6. bubszi
Töltött pontyfilé. bubszi
Halászlé 8. bubszi
EBÉD AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Bagdadi ponty fokhagymás tejbe bubszi
Mit és mennyiből főz egy héten egy család - receptek is bkisseva
Busa, amúr receptek aprochef
Főételek Karácsonyra smiri
Vad ételek
Töltött káposzta klarika47
Őzérmék erdei gombamártással horvathnemagdi
Gombás szarvastokány orsi1
soponyai őzragú..... ibolya58
Ízőrzők – Egervár – horvathnemagdi
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
Csülök Eta módra! nanoka72
Fácán római tálban lilikonyhaja
Vörösboros vaddisznópörkölt bubszi
Lasagne (ejtsd: lázánnyá) kisa622
Spagetti ajánló
Bébiételek tnemarika
x nagyuska
Rukkola: keserű, de egészséges taltos1
Olaszos töltött csirke bubszi
Olasz ízek mesterfokon horvathnemagdi
Főzzünk ma gyorsat!!! 1vargaildyko
Görög pirított tészta recept baggesz20
Krémsajtos bolognai veronika74
Savanyúkáposztás spagetti groszmadel
Húsvéti receptek dumalady
Pizza receptek
Pizza ai quattro formaggi 1 bubszi
Ananászos pizza recept baggesz20
Pizza csirkével, baconnel recept gonda_katalin
Pizza recept aranyag
Lala kifli yaskane
Pizza recept baggesz20
Pizzás rudacskák 1vargaildyko
Leveles mini pizza horvathnemagdi
Pizza tészta bubszi
13 filléres egytálétel, amiből kétszer fogsz szedni! tinka1951
Hamburger receptek
Ázsiai hamburger klerierzsi
Csirke hamburger banb
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
mustár készítése házilag irmus
Házi hamburger salátával recept boszorlany
Csirkeburger recept jamborlulu
Gyors hamburger recept gonda_katalin
Sajtburger veronika74
Hamburgerzsemle /Limarától nanoka72
Hamburger baratnu
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU