Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Serceg a zsír, sül a ...
,,Serceg a zsír, sül a fánk, serpenyőből ragyog ránk"

A legtöbb népszokást a farsangi időszak végén, a farsang farkán tartották, azaz farsangvasárnap, farsanghétfőn és húshagyókedden. Ilyenkor maskarába bújt emberek jártak házról házra, adományokat gyűjtöttek, köszöntőket mondtak.

A lakodalmak időszaka is a farsang idejére esett. Ennek oka az volt, hogy különös mágikus kapcsolatot képzeltek az egybekelő ifjú pár és az ébredő természet között. Ismertek a farsangi napok jellegzetes táji megnevezései is, úgy mint a farsangvasárnapot megelőző kövér- vagy zabálócsütörtök (idén február 15.) - ilyenkor kezdték meg a farsangi ételek készítését. A farsang utolsó napját jelölő húshagyókedd elnevezés is a hús elhagyását, a böjt kezdetét jelzi. Amikor húshagyókor elütötte az éjfélt, megkondult a harang: jelezve, hogy vége a farsangnak, abbahagyták a mulatozást. A hamvazó- vagy böjtfogadószerda már a hosszú böjt megkezdésének első napja. Ismert volt még a szerdát követő csonkacsütörtök elnevezés is, mely onnan ered, hogy ezen a napon még el lehetett fogyasztani a maradékot. A hívő katolikusok ettől a naptól kezdve húsvét vasárnapjáig nem ettek húst és laktató ételeket.

RECEPTTÉKA

Ilyentájt jó zsíros ételeket főztek: disznóhús, pogácsa, tepertő, kolbász, káposzta, kocsonya, fánk, bor és pálinka bőséges fogyasztásával ünnepelték a farsangot. Jellegzetes farsangi étel a farsangi fánk (pampuska) és a forgácsfánk (herőce). Fekete tyúkot is vágtak azzal a magyarázattal, hogy a mája szerencsét hoz. ĺme néhány hasznos, jól bevált recept:

Képviselőfánk

Hozzávalók:

A tésztához: 10 dkg vaj, 1 dl víz, 10 dkg liszt, 3 tojás, csipetnyi só, csipetnyi cukor; a krémhez: 5 dl tej, 3 tojás, 15 dkg kristálycukor, 7 dkg vaníliás krémpor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 dl tejszín

Elkészítése:

A felolvasztott vajat és a vizet összekeverjük, beletesszük a sót és a cukrot, majd forrásig főzzük. Ekkor beleöntjük a lisztet, és kis lángon folyamatosan addig kevergetjük, amíg el nem válik az edény falától. Levesszük a tűzről, egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és habverővel egyneművé dolgozzuk. Habzsákba töltjük a tésztát, egyforma adagokat nyomunk belőle a kivajazott tepsire, megspricceljük vízzel, sütőben az adagok nagyságától függően 20-30 percig sütjük. Ha kihűlt, levágjuk a fánkok kalapját. A krémport és a tojások sárgáját kevés tejjel elkeverjük. A maradék tejet felforraljuk a cukor felével és a vaníliás cukorral. Ha felforrt, hozzáadjuk a krémporos keveréket, és folyamatosan kevergetve megfőzzük a krémet. Ha elkészült, még melegen hozzáadjuk a cukorral habbá vert tojásfehérjét, majd fellazítjuk, és melegen a képviselőfánk aljába töltjük. Lehűtjük, és tejszínhabbal tálaljuk.

Francia fánk

Hozzávalók:

4 tojás, 10 dkg vaj, 2 dl tej, 45 dkg liszt, 1 ek. só, 1,5 dkg élesztő, 6 dkg cukor

Elkészítése:

A tojásokat, a vajat és a tejet 1 órára szobahőmérsékletre tesszük. A lisztet és a sót átszitáljuk. 2 evőkanál tejben felfuttatjuk az élesztőt. A tojásokat a cukorral simára keverjük. A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztőt, a tejet és a tojásokat. Kézzel elkeverjük a mélyedésben lévő anyagokat, majd lassanként beledolgozzuk a lisztet. Amikor fényes, sima tésztát kapunk, 10 percig gyúrjuk, amíg ragadós lesz. Nedves kendővel letakarjuk, és 1-1,5 óráig szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, lisztezett gyúrótáblán ököllel szétnyomkodjuk a tésztát, és folyamatosan gyúrva beledolgozzuk a puha vajat. Fényes, sima, ruganyos masszát kell kapnunk. Ismét lefedjük nedves kendővel, és 12 órára hűtőbe tesszük. Lisztezett gyúrótáblán ököllel ismét szétnyomkodjuk a tésztát, majd 2,5 cm vastagra nyújtjuk. 18 kört vágunk ki belőle, a közepüket pogácsaszaggatóval kilyuggatjuk, és fél óráig pihentetjük. Forró olajban, 2-3 darabonként aranyszínűre sütjük a fánkokat, majd lecsöpögtetjük, konyhai papírtörlővel kibélelt tálra szedjük.

Spanyol fahéjas fánk

5 egész tojást 15 dkg cukorral habosra keverünk. Adunk hozzá 5 dkg vaníliáscukrot, 1 narancs reszelt héját, 2 evőkanál sherryt vagy rumot, 1 kiskanál őrölt fahéjat és evőkanalanként 30 dkg zsemlemorzsát.

Minden evőkanál zsemlemorzsa után jól elkeverjük. Fél óráig pihentetjük, majd a kígyóformájú tésztacsíkokat bő forró olajban megsütjük. Tálaláskor fahéjas porcukorral megszórjuk a tetejét.

Krumplis pogácsa

Hozzávalók:

80 dkg liszt, 40 dkg krumpli, 18 dkg vaj, 5 dkg kristálycukor, 2 tojás, pici só, 5 dkg élesztő, felfuttatásához két kanál cukor, fél liter tej

Elkészítése:

A krumplit meghámozzuk, vízben megfőzzük, majd összetörjük. Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral a langyos tejben, majd a többi hozzávalót összegyúrjuk az összetört, kihűlt krumplival és az élesztővel. Nyújtódeszkán kinyújtjuk, és négyrét összehajtva fél órát pihentetjük a tésztát. Félóránként még kétszer kinyújtjuk, és összehajtogatva pihenni hagyjuk. Végül pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a tetejüket tojásfehérjével megkenjük, majd aranybarnára sütjük.
bulac57 bulac57
Címkék: egybekelő ifjú, ébredő természet, farsangi napok, farsangvasárnapot megelőző, farsangi ételek, farsang utolsó,

Delipecsenye recept
vágott fokhagymát, megsózod, két-három kávéskanál mustárral ízesíted és közepes tűzön, fedő nélkül addig párolod, amíg a leve sűrű masszává nem fogy. Sokszor kell keverni, a vége felé vigyázni kell, nehogy odaégjen. Tulajdonképpen, a keveréskor hallható sercegő sütési hangok jelzik, hogy elkészült. A krumplit kockára vágd és az összekevert, maradék zsírban, vajban, olajban süsd meg, enyhén pirosra. Szedd ki egy tűzálló tálba és öntsd le a húsos masszával. Elég nehéz étel, óvatosan kell enni, mert nagyon ...
gonda_katalin gonda_katalin
Dupla erőleve kacsamájjal
kavarást, és hagyjuk gyöngyözni 2 órát. 5. Szőrszitán vagy pelenkán óvatosan átszűrjük. 6. A tésztához felforraljuk a vizet a zsírral és a sóval, hozzákeverjük a lisztet, és addig keverjük a tűz fölött, míg elválik az edény falától és sercegő hangot ad. 7. Lehúzzuk a tűzről, és egyenként belekeverjük a tojásokat. Habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe dió nagyságú gömböket nyomunk. 8. 200 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Finom süti recept
tepsibe öntöm. 180 fokon tűpróbáig sütöm majd félreteszem kihűlni. Egy vastag aljú edényben elkezdtem a cukrot melegíteni, időnként megkeverem, ha már felolvadt beledobom a vajat. Az egészet kevergetve összeolvasztom, majd beleöntöm a tejet. Itt serceg, buborékol, nem kell megijedni. Kevergessük és fel fog oldódni. Ha felolvadt és egynemű az egész jöhet bele a dió. Még kicsit főztem amíg kezdett sűrűsödni. Lezártam és 10 perc pihenés után rákentem a tésztára. Megjegyzés:elkészíthető ...
piroska0101 piroska0101
Férfias fogások: 5 recept szerzőinktől
sajt Elkészítés: Ebben a mai, Norbi-kódokkal megnyomorított világban a hasát szerető férfi sokszor hazugságokra, alakoskodásra kényszerül. Hát trükközünk, például úgy, hogy álneveken illetjük a kedvenc ételeinket ez a rakott cukkini például elsősorban a kolbászról, a sercegő, fűszeres zsírt könnyezve sülő falusi kolbászról szól, és az ezt szürcsölő, mohó, puha krumplikarikákról, selymes-zsíros tejfölről és nyúlósra-ropogósra piruló sajtról. Van benne cukkini is, igen. Azzal ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Köröm virág krém
minőségű házi vagy növényi zsír - vászonkendő vagy géz Elkészítés: 2 marék körömvirágot /szárastól, levelestől, virágostúl/ összevágunk. A növényi zsiradékot felmelegítjük, és beletesszük a felaprított növényt. Hagyjuk egy kicsit sercegni, sülni /mintha húst sütnénk/ megkeverjük, és hagyjuk kihűlni. Egy napig hagyjuk állni, utána felmelegítjük, és vászonkendőn keresztül átszűrjük, majd még egyszer felforrósítjuk. Ha kihűlt, tiszta sötétszínű üvegekbe töltjük, és hűvös száraz helyen ...
ildikocsorbane2 ildikocsorbane2
Pasi szerzőink kedvencei
mai, Norbi-kódokkal megnyomorított világban a hasát szerető férfi sokszor hazugságokra, alakoskodásra kényszerül. Hát trükközünk, például úgy, hogy álneveken illetjük a kedvenc ételeinket - ez a rakott cukkini például elsősorban a kolbászról, a sercegő, fűszeres zsírt könnyezve sülő falusi kolbászról szól, és az ezt szürcsölő, mohó, puha krumplikarikákról, selymes-zsíros tejfölről és nyúlósra-ropogósra piruló sajtról. Van benne cukkini is, igen. Azzal álcázzuk. Pasi szerzőink kedvencei ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Recept jjanosne
Epres gyümölcstorta tundihugi
Kuglóf tökmaggal recept gonda_katalin
Epres malakoff torta klerierzsi
Madeleine recept donaldduck
Mandulatorta bubszi
Narancsos linzer bubszi
Lengyel királynő bubszi
A mai napod is jó legyen! sarkadykati
Joghurtos-banános szelet horvathnemagdi
Szárnyas receptek
Sajtos burgonya klerierzsi
Csirkemell narancsos márványsa bubszi
Gombás pulykamell gereica
Rakott csirkemell recept kovacs_zsoka
KAPROS-GOMBÁS pulykaMELLKOCKÁK bubszi
Tejszínes-spárgás csirkemell. reifregina
Töltött krumpli fél óra alatt tinka1951
Zellerkrémleves bubszi
Fokhagymás pulykamell bubszi
Marhából készült ételek
Receptek horvathnemagdi
Csábító spagetti mennyei raguval tinka1951
Borban párolt marhalábszár bulac57
Vacsora csata jjanosne
Musszaka 2. bubszi
Paradicsomos marhatokány bubszi
Montenegrói makaróni bubszi
Fácánleves Újházi módra bubszi
Kassai rostélyos bubszi
Luca napi menű maroka
Sertésből készült ételek
Sajttal töltött darálthúsos fészek bkisseva
csabai csípős töltött burgonya ibolya58
Finom falatok piroska0101
Rakott fasírt horvathnemagdi
Hagymás sült csülök gigi55
Fűszeres karaj kukoricás körettel recept boszorlany
Bácskai rizseshús recept gonda_katalin
Disznótoros paprikás horvathnemagdi
Rozmaringos szűz paradicsomos zöldségekkel recept gonda_katalin
zempléni sertés szelet vargány ibolya58
Halból készült ételek
Pisztráng kékre főzve 1 bubszi
Lazac zöldségbundában zsokanita
Lazacszelet grillezett zöldségekkel recept gonda_katalin
Öt recept négy hozzávalóból panka2006
Hétfő horvathnemagdi
tarcali korhely halászlé ! ibolya58
Karácsonyi leves receptek zsigaiklara
Halászlé gombóccal yaskane
Pisztráng borban bubszi
Csuka dióval töltve bubszi
Vad ételek
Almával töltött fácán bubszi
Vadkacsa mézeskalácsos töltelé horvathnemagdi
soponyai őzragú..... ibolya58
Fácánleves berántva II. bubszi
vörösboros szarvasragu.. ibolya58
Receptek horvathnemagdi
Fácán forgónyárson horvathnemagdi
Ízőrzők – Szenna – horvathnemagdi
Fácánleves rochlitzne
Pacal Bíró Géza módra bubszi
Spagetti ajánló
Telyszines csirke! kovacsborbala
Frutti di Mare spagetti recept jamborlulu
Ínyenc spagetti horvathnemagdi
Virslis carbonara recept kovacs_zsoka
Brokkolis spagetti recept boszorlany
Olaszos töltött burgonya recept jamborlulu
Minestra recept boszorlany
Pörkölt tepsiben yaskane
Brokkolis tészta bulac57
Húsos rakott karfiol recept baggesz20
Pizza receptek
Csirkés pizza suzymama
x nagyuska
Lala kifli yaskane
Pizza tészta házilag koju
Sütőporos lángos nanoka72
Tejfölös-fokhagymás Langalló 1vargaildyko
Pizza recept boszorlany
Pizza-egyszerűen horvathnemagdi
Pizza parnacskak margareta51
Tepsis pizza recept horvathnemagdi
Hamburger receptek
Házi hamburger recept jamborlulu
Hawaii burger veronika74
A szója kloppenburg
Házi hamburger salátával recept boszorlany
Ázsiai hamburger klerierzsi
Házi hamburger veronika74
Házi hamburger grimilda
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Ma itt jártam: sarkadykati
Házi hamburger recept gonda_katalin
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU