Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Serceg a zsír, sül a ...
,,Serceg a zsír, sül a fánk, serpenyőből ragyog ránk"

A legtöbb népszokást a farsangi időszak végén, a farsang farkán tartották, azaz farsangvasárnap, farsanghétfőn és húshagyókedden. Ilyenkor maskarába bújt emberek jártak házról házra, adományokat gyűjtöttek, köszöntőket mondtak.

A lakodalmak időszaka is a farsang idejére esett. Ennek oka az volt, hogy különös mágikus kapcsolatot képzeltek az egybekelő ifjú pár és az ébredő természet között. Ismertek a farsangi napok jellegzetes táji megnevezései is, úgy mint a farsangvasárnapot megelőző kövér- vagy zabálócsütörtök (idén február 15.) - ilyenkor kezdték meg a farsangi ételek készítését. A farsang utolsó napját jelölő húshagyókedd elnevezés is a hús elhagyását, a böjt kezdetét jelzi. Amikor húshagyókor elütötte az éjfélt, megkondult a harang: jelezve, hogy vége a farsangnak, abbahagyták a mulatozást. A hamvazó- vagy böjtfogadószerda már a hosszú böjt megkezdésének első napja. Ismert volt még a szerdát követő csonkacsütörtök elnevezés is, mely onnan ered, hogy ezen a napon még el lehetett fogyasztani a maradékot. A hívő katolikusok ettől a naptól kezdve húsvét vasárnapjáig nem ettek húst és laktató ételeket.

RECEPTTÉKA

Ilyentájt jó zsíros ételeket főztek: disznóhús, pogácsa, tepertő, kolbász, káposzta, kocsonya, fánk, bor és pálinka bőséges fogyasztásával ünnepelték a farsangot. Jellegzetes farsangi étel a farsangi fánk (pampuska) és a forgácsfánk (herőce). Fekete tyúkot is vágtak azzal a magyarázattal, hogy a mája szerencsét hoz. ĺme néhány hasznos, jól bevált recept:

Képviselőfánk

Hozzávalók:

A tésztához: 10 dkg vaj, 1 dl víz, 10 dkg liszt, 3 tojás, csipetnyi só, csipetnyi cukor; a krémhez: 5 dl tej, 3 tojás, 15 dkg kristálycukor, 7 dkg vaníliás krémpor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 dl tejszín

Elkészítése:

A felolvasztott vajat és a vizet összekeverjük, beletesszük a sót és a cukrot, majd forrásig főzzük. Ekkor beleöntjük a lisztet, és kis lángon folyamatosan addig kevergetjük, amíg el nem válik az edény falától. Levesszük a tűzről, egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és habverővel egyneművé dolgozzuk. Habzsákba töltjük a tésztát, egyforma adagokat nyomunk belőle a kivajazott tepsire, megspricceljük vízzel, sütőben az adagok nagyságától függően 20-30 percig sütjük. Ha kihűlt, levágjuk a fánkok kalapját. A krémport és a tojások sárgáját kevés tejjel elkeverjük. A maradék tejet felforraljuk a cukor felével és a vaníliás cukorral. Ha felforrt, hozzáadjuk a krémporos keveréket, és folyamatosan kevergetve megfőzzük a krémet. Ha elkészült, még melegen hozzáadjuk a cukorral habbá vert tojásfehérjét, majd fellazítjuk, és melegen a képviselőfánk aljába töltjük. Lehűtjük, és tejszínhabbal tálaljuk.

Francia fánk

Hozzávalók:

4 tojás, 10 dkg vaj, 2 dl tej, 45 dkg liszt, 1 ek. só, 1,5 dkg élesztő, 6 dkg cukor

Elkészítése:

A tojásokat, a vajat és a tejet 1 órára szobahőmérsékletre tesszük. A lisztet és a sót átszitáljuk. 2 evőkanál tejben felfuttatjuk az élesztőt. A tojásokat a cukorral simára keverjük. A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztőt, a tejet és a tojásokat. Kézzel elkeverjük a mélyedésben lévő anyagokat, majd lassanként beledolgozzuk a lisztet. Amikor fényes, sima tésztát kapunk, 10 percig gyúrjuk, amíg ragadós lesz. Nedves kendővel letakarjuk, és 1-1,5 óráig szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, lisztezett gyúrótáblán ököllel szétnyomkodjuk a tésztát, és folyamatosan gyúrva beledolgozzuk a puha vajat. Fényes, sima, ruganyos masszát kell kapnunk. Ismét lefedjük nedves kendővel, és 12 órára hűtőbe tesszük. Lisztezett gyúrótáblán ököllel ismét szétnyomkodjuk a tésztát, majd 2,5 cm vastagra nyújtjuk. 18 kört vágunk ki belőle, a közepüket pogácsaszaggatóval kilyuggatjuk, és fél óráig pihentetjük. Forró olajban, 2-3 darabonként aranyszínűre sütjük a fánkokat, majd lecsöpögtetjük, konyhai papírtörlővel kibélelt tálra szedjük.

Spanyol fahéjas fánk

5 egész tojást 15 dkg cukorral habosra keverünk. Adunk hozzá 5 dkg vaníliáscukrot, 1 narancs reszelt héját, 2 evőkanál sherryt vagy rumot, 1 kiskanál őrölt fahéjat és evőkanalanként 30 dkg zsemlemorzsát.

Minden evőkanál zsemlemorzsa után jól elkeverjük. Fél óráig pihentetjük, majd a kígyóformájú tésztacsíkokat bő forró olajban megsütjük. Tálaláskor fahéjas porcukorral megszórjuk a tetejét.

Krumplis pogácsa

Hozzávalók:

80 dkg liszt, 40 dkg krumpli, 18 dkg vaj, 5 dkg kristálycukor, 2 tojás, pici só, 5 dkg élesztő, felfuttatásához két kanál cukor, fél liter tej

Elkészítése:

A krumplit meghámozzuk, vízben megfőzzük, majd összetörjük. Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral a langyos tejben, majd a többi hozzávalót összegyúrjuk az összetört, kihűlt krumplival és az élesztővel. Nyújtódeszkán kinyújtjuk, és négyrét összehajtva fél órát pihentetjük a tésztát. Félóránként még kétszer kinyújtjuk, és összehajtogatva pihenni hagyjuk. Végül pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a tetejüket tojásfehérjével megkenjük, majd aranybarnára sütjük.
bulac57 bulac57
Címkék: egybekelő ifjú, ébredő természet, farsangi napok, farsangvasárnapot megelőző, farsangi ételek, farsang utolsó,

Delipecsenye recept
vágott fokhagymát, megsózod, két-három kávéskanál mustárral ízesíted és közepes tűzön, fedő nélkül addig párolod, amíg a leve sűrű masszává nem fogy. Sokszor kell keverni, a vége felé vigyázni kell, nehogy odaégjen. Tulajdonképpen, a keveréskor hallható sercegő sütési hangok jelzik, hogy elkészült. A krumplit kockára vágd és az összekevert, maradék zsírban, vajban, olajban süsd meg, enyhén pirosra. Szedd ki egy tűzálló tálba és öntsd le a húsos masszával. Elég nehéz étel, óvatosan kell enni, mert nagyon ...
gonda_katalin gonda_katalin
Dupla erőleve kacsamájjal
kavarást, és hagyjuk gyöngyözni 2 órát. 5. Szőrszitán vagy pelenkán óvatosan átszűrjük. 6. A tésztához felforraljuk a vizet a zsírral és a sóval, hozzákeverjük a lisztet, és addig keverjük a tűz fölött, míg elválik az edény falától és sercegő hangot ad. 7. Lehúzzuk a tűzről, és egyenként belekeverjük a tojásokat. Habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe dió nagyságú gömböket nyomunk. 8. 200 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Finom süti recept
tepsibe öntöm. 180 fokon tűpróbáig sütöm majd félreteszem kihűlni. Egy vastag aljú edényben elkezdtem a cukrot melegíteni, időnként megkeverem, ha már felolvadt beledobom a vajat. Az egészet kevergetve összeolvasztom, majd beleöntöm a tejet. Itt serceg, buborékol, nem kell megijedni. Kevergessük és fel fog oldódni. Ha felolvadt és egynemű az egész jöhet bele a dió. Még kicsit főztem amíg kezdett sűrűsödni. Lezártam és 10 perc pihenés után rákentem a tésztára. Megjegyzés:elkészíthető ...
piroska0101 piroska0101
Férfias fogások: 5 recept szerzőinktől
sajt Elkészítés: Ebben a mai, Norbi-kódokkal megnyomorított világban a hasát szerető férfi sokszor hazugságokra, alakoskodásra kényszerül. Hát trükközünk, például úgy, hogy álneveken illetjük a kedvenc ételeinket ez a rakott cukkini például elsősorban a kolbászról, a sercegő, fűszeres zsírt könnyezve sülő falusi kolbászról szól, és az ezt szürcsölő, mohó, puha krumplikarikákról, selymes-zsíros tejfölről és nyúlósra-ropogósra piruló sajtról. Van benne cukkini is, igen. Azzal ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Köröm virág krém
minőségű házi vagy növényi zsír - vászonkendő vagy géz Elkészítés: 2 marék körömvirágot /szárastól, levelestől, virágostúl/ összevágunk. A növényi zsiradékot felmelegítjük, és beletesszük a felaprított növényt. Hagyjuk egy kicsit sercegni, sülni /mintha húst sütnénk/ megkeverjük, és hagyjuk kihűlni. Egy napig hagyjuk állni, utána felmelegítjük, és vászonkendőn keresztül átszűrjük, majd még egyszer felforrósítjuk. Ha kihűlt, tiszta sötétszínű üvegekbe töltjük, és hűvös száraz helyen ...
ildikocsorbane2 ildikocsorbane2
Pasi szerzőink kedvencei
mai, Norbi-kódokkal megnyomorított világban a hasát szerető férfi sokszor hazugságokra, alakoskodásra kényszerül. Hát trükközünk, például úgy, hogy álneveken illetjük a kedvenc ételeinket - ez a rakott cukkini például elsősorban a kolbászról, a sercegő, fűszeres zsírt könnyezve sülő falusi kolbászról szól, és az ezt szürcsölő, mohó, puha krumplikarikákról, selymes-zsíros tejfölről és nyúlósra-ropogósra piruló sajtról. Van benne cukkini is, igen. Azzal álcázzuk. Pasi szerzőink kedvencei ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Citromkrémes szelet horvathnemagdi
Albert kekszes sütemény - a régi recept bkisseva
Dinnyekeksz kohlinka
Mézes szelet bkisseva
Kávés-kókuszos szelet zsuzsaeskrisz
Kráter süti katka63
házi rétes egyszerűen janoselek
Csokis keksz recept kovacs_zsoka
Habos almás bbbarbara
Müzli szelet bubszi
Szárnyas receptek
Pulykarolád gesztenyével horvathnemagdi
Pulykasaláta avokádóval bubszi
Tejfölös borsós csirkeragu, agica2004
Töltött csirkemell kolbászos sajtos töltelékkel suzymama
Csirkemell salátával 1vargaildyko
Ropogós csirkeszárnyak rizsgolyóval horvathnemagdi
Görög saláta csirkével recept kovacs_zsoka
Sajtos-tejfölös csirkemell vorosrozsa66
Finom falatok piroska0101
csirkebecsinált Poitevine módr bubszi
Marhából készült ételek
Bécsi szelet burgonyával recept boszorlany
Prágai vagdalt pogácsa bubszi
Gombás húsgombóc bubszi
görög rakott hús ! ibolya58
Erdélyi tokány reifregina
Román almaleves (vajdasági rec noble
Sejk-gombócok bubszi
Erőleves horvathnemagdi
Bolognai spagetti orsi1
D betűs receptek horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Felvidéki zsiványpecsenye horvathnemagdi
Receptek horvathnemagdi
Csípős palacsinta petezsolt
Brassói aprópecsenye recept boszorlany
x nagyuska
Makói sonka bubszi
Muszaka 3. bubszi
Fűszeres húspogácsa 1vargaildyko
Ünnepi vendégvárás emoke93
Sertéstokány Erdélyi suzymama
Halból készült ételek
Bakonyi halgombóc-leves bubszi
Spárgás lazac brozsika
Ponty szürke szószban recept toth_beata
Spagetti a "tenger gyümölcseiv bubszi
Füstölt sajttal töltött pisztráng jozsef_olah_9843
Házi "szardínia" készítése bubszi
Ponty-kocsonya. csibi52
Karácsonyi pisztráng 2. bubszi
Lazacos burgonya bubszi
Vajas ponty rochlitzne
Vad ételek
csirkeleves túrógaluskával ! ibolya58
Receptek horvathnemagdi
Vadászpecsenye bubszi
Fácán fügével és szőlővel rochlitzne
Ízőrzők – Magyaregregy horvathnemagdi
Receptek jjanosne
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
Áfonya, a csodabogyó horvathnemagdi
Sz betűs receptek horvathnemagdi
Bakonyi fácán recept baggesz20
Spagetti ajánló
Kapros thai tészta recept jamborlulu
Császárspagetti bubszi
5 hipergyors tészta grimilda
FŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Pórés spagetti bubszi
Mediterrán rakott tészta 1vargaildyko
Sonkás csirkemell csíkok horvathnemagdi
Bolognai lasagne recept jamborlulu
Padlizsános spagetti (4 személ napsugar71
Diós-brokkolis spagetti bulac57
Pizza receptek
Fogyd magad degeszre! finike
Négysajtos pizza veronika74
Pizzás csiga (kenyérlángos) veronika74
Planétás pizza bubszi
Update 1-es pizza 1955viki
Pizza-szendvics bubszi
Pizza tészták kerzsi58
Olasz pizzatészta recept tinka1951
Pizza recept margareta51
Az olasz lakoma horvathnemagdi
Hamburger receptek
Hamburger horvathnemagdi
Hamburger horvathnemagdi
Tócsni tejföllel recept baggesz20
Hamburger zsemle, puffancs akiram45
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Grillezett hamburgerpogácsa veronika74
Hamburgerzsemle /Limarától nanoka72
Ma itt jártam: sarkadykati
Válassza a szóját! margoka59
Hamburger bucu recept kovacs_zsoka
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU