Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A bab
A bab alacsony zsírtartalmú, ásványi anyagokban és élelmi rostokban gazdag, remek fehérjeforrás. Nem hiányozhat étrendünkből!

Étrendünk fontos szereplője a zsírszegény, ásványi anyagokban és élelmi rostokban gazdag bab. Magas fehérjetartalma miatt húspótló ételként tartják számon, ezért nemcsak a vegyes, de a vegetáriánus étrendből sem hiányozhat. Fogyasztható levesként, főzeléknek elkészítve, vagy hidegen, saláta formájában, a zöldbabból pedig sütve is ínycsiklandó fogás készíthető. Köretként, vagy akár egytálételként is megállja a helyét.

Babtörténet:

A szárazbab őshazája Mexikó, ahol az indiánok legrégebbi tápláléka volt már több ezer évvel ezelőtt is, és ma is a mexikói konyha egyik legfontosabb alapanyaga. Az Újvilágba bevándorlók hamar megkedvelték, Kolombusz a XVI. században magával is vitte Európába. Addig csak az ókorban a rómaiak által elterjesztett lóbab volt ismert Európában, de az új dél-amerikai bab hamar kiszorította a táplálkozásból. Hazánkban a török hódoltság idején terjedt el, és a XVIII. század végétől fontos népeledellé vált.

Sokáig csak az érett bab száraz magjából készítettek ételt azon előnyös tulajdonságainál fogva, hogy igencsak laktató, és huzamosabb ideig eltartható. Csak jóval később terjedt el hogy a fiatal, zsenge babot hüvelyes formájában is fogyasztani kezdték. Hazánkban inkább a sárgahüvelyű bab vált kedveltté, míg Nyugat-Európában a zöldhüvelyű fajtákat részesítik előnyben.

Miért együk?

A szárazbab remek fehérjeforrás, emellett jelentős mennyiségben tartalmaz többek között magnéziumot, cinket, kalciumot, káliumot, foszfort, vasat, és vitamintartalma sem utolsó ( folsav, B-1, B-2, B-6, C, E). Babból készült étellel pótolhatjuk a húst - főként teljes kiőrlésű gabonafélével fogyasztva -, ezáltal jóval kevesebb zsiradékot és több rostanyagot viszünk be szervezetünkbe. Magas foszfortartalmánál fogva hozzájárul a csontok és a fogak épségéhez, egyes vegyületei pedig megakadályozzák a rákkeltő anyagok aktivizálódását. Magas élelmirost-tartalmánál fogva csökkenti a vér koleszterinszintjét, szabályozza a bélműködést, fogyasztásával megelőzhető a székrekedés, azonban nehezebben emészthető.

A zöldbab alacsony fehérje- és szénhidráttartalmú, így fogyókúrák kiváló kísérője lehet, ráadásul a szárazbabnál jóval könnyebben emészthető. Bár vitamin- és ásványi anyag tartalma a szárazbabéhoz képest alacsony, tartalmaz A, B-1, B-2, B-6 és C-vitamint, vasat, foszfort, kalciumot. Vizelethajtó hatású, serkenti a májműködést, ezért jól használható méregtelenítéshez is. Mivel nyersen kellemetlen ízű, célszerű párolva, gőzölve vagy sütve tálalni.

Tudtad?

A borsikafű - vagy másként csombor - a bors ízéhez hasonló aromájú növény, a régi magyar ételek alapvető fűszere. Mivel görcsoldó és felfúvódás-gátló tulajdonságainak köszönhetően csökkenti a bab puffasztó hatását, kiválóan alkalmas babos ételek ízesítésére. Bánjunk azonban csínján az adagolással, mert kesernyés ízt adhat az ételnek! Csak rövid ideig főzzük együtt az eledellel, majd vegyük ki belőle.


Babos receptek:

Ha babos ételekről van szó, a legtöbben a hagyományos magyaros, sokszor igencsak zsíros fogásokra gondolnak, mint például a babgulyás vagy épp a csülkös bableves. A ,,kifőzdés" menün túl azonban rendhagyó módon is elkészíthetjük a babot. Lássunk néhány húsmentes babos fogást!


Sült zöldbab:

Hozzávalók:
1 kg friss zöldhüvelyű zöldbab (télen gyorsfagyasztott),
4 dl zsírszegény tejföl,
20 dkg füstölt mozzarella reszelve,
1 gerezd fokhagyma,
kevés só és
őrölt bors

Elkészítés:
A tisztított és darabolt babot kevés vízben pár percig pároljuk, vagy gőzöljük. Egy tűzálló üvegtálat vékonyan kikenünk vajjal, majd beleborítjuk a babot. A tejfölt elkeverjük a reszelt sajttal, a zúzott fokhagymával, ízesítjük sóval és őrölt borssal, majd a babra öntjük. 180 fokos sütőben addig sütjük, míg pirulni nem kezd a teteje.


Paradicsomos bab:

Hozzávalók:
50 dkg szárazbab,
1 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 nagyobb doboz paradicsompüré,
kevés olaj,
só,
őrölt bors,
cukor,
borsikafű

Elkészítés:
A babot átválogatjuk, átmossuk, és egy éjszakára vízbe áztatjuk. Másnap annyi vízben, hogy éppen ellepje, feltesszük főni. A vizet folyamatosan pótolva a babot puhára főzzük. A főzés vége felé a babhoz kevés borsikafüvet adunk, majd néhány perc elteltével kivesszük a léből. A vöröshagymát megtisztítjuk, laskára vágjuk, majd kevés olajon üvegesre pirítjuk. Ráöntjük a paradicsompürét, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerinti mennyiségű nádcukorral ellensúlyozzuk a paradicsom savanyúságát. Összekavarjuk, és rövid ideig főzzük. Ha a bab megfőtt, a víz felét leöntjük róla, majd hozzáadjuk a paradicsomszószt és felforraljuk.


Rakott zöldbab:

Hozzávalók:
40 dkg friss sárgahüvelyű zöldbab (télen fagyasztott),
30 dkg rizs,
30 dkg ízlés szerinti sajt reszelve,
3 dl tejföl,
kevés vaj,
só,
őrölt bors

Elkészítés:
A tisztított és darabolt babot kevés vízben pár percig pároljuk, vagy gőzöljük. A rizst megfőzzük. Egy tűzálló üvegtálat vékonyan kikenünk vajjal, beleszórjuk a bab felét, majd rárétegezzük a rizs egyik felét, és megszórjuk reszelt sajttal. Rátesszük a bab másik felét, aztán a maradék rizst, és leöntjük a sóval és borssal ízesített tejföllel. A tetejére szórjuk a maradék reszelt sajtot, majd 180 fokos sütőben addig sütjük, míg a sajt pirulni kezd rajta.
kisa622 kisa622
Címkék: rómaiak által, török hódoltság, zöldhüvelyű fajtákat, szárazbab remek, fogak épségéhez, rákkeltő anyagok,

❤ csirkés TORTILLA ❤
A csirkemellfiléket vágd apró csíkokra. Fűszerezd sóval, borssal, cayenne borssal, kakukkfűvel, fokhagymával, csilivel. Az olajon párold meg az apróra vágott hagymát, add hozzá a fűszeres csirkéket. Tedd hozzá a babot, a paradicsompürét, a cukrot, a csíkokra vágott paprikát, rottyants egyet rajta. Ízesítsd utána, ha nem elég csípős, mert a mexikói ételekre jellemző ez az erős íz * persze, ki hogy szereti. A készen vett tortilla lapokat töltsd meg vele. Előtte a lapokat egy pillanatra mártsd forró olajba, ...
bubszi bubszi
« Vissza Alföldi betyárgulyás - több, gazdagabb egy hag
vöröshagyma 10 dkg füstölt szalonna 1 evőkanál őrölt pirospaprika 2 db zöldpaprika 1 db nagyobb paradicsom 5 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt köménymag só őrölt bors 25 dkg csiperkegomba 1 nagy marék zöldborsó és zöldbab 2 db sárgarépa 1 db petrezselyemgyökér 2-3 babérlevél kis csokor kapor 2 kiskanál mustár 2 evőkanál almaecet 2 dl főzőtejszín 1 evőkanál finomliszt (a habaráshoz) a galuskához: 2 ...
reifregina reifregina
(Iskembe)
variálható. A pacal helyett tehetünk bele báránylábat, nyelvet vagy fejhúst. Elkészítési idő: 2 óra 40 perc, valamint a csicseriborsó áztatási ideje. Hozzávalók: 1/2 kg pacal 20 dkg csicseriborsó 10-15 db szemesbors 1 babérlevél 1 citrom leve és héja 4 gerezd fokhagyma 1 fej vöröshagyma 4 evőkanál olívaolaj 1 csokor borsmentalevél (vagy mokkáskanál szárított borsmenta), só A csicseriborsót egy napig hideg vízben ...
edesanya edesanya
*UPDATE* Pudingos kosárkák
Pudingos kosárkák gyümölccsel Hozzávalók 4 főre: 12,5 dkg vaj 0.08 kg Update1 Low Carb Master Mix 0.045 kg liszt 0.02 kg Update1 Nyírédes 0.20 kg málna 0.20 kg fekete szeder0.3 l Update1 vanilia puding Elkészítés: A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, kinyújtjuk, belenyomkodjuk a formába. Babbal megsütjük. A kész pudingot beletöltjük, tetejére gyümölcsöket ráhelyezzük. Tápanyagok 1 adagban: Energia: 290 ...
1vargaildyko 1vargaildyko
*UPDATE* Zöldbab főzelék sült
Zöldbab főzelék sült kolbásszal Hozzávalók: 3 fő 60 dkg zöldbab 20 dkg kolbász 20 dkg virsli 2 dl tejföl 10 dkg vöröshagyma só, bors, citromlé, petrezselyem, fűszerpaprika, olívaolaj Elkészítés: A vöröshagymát megtisztítjuk, és finomra aprítjuk. Kevés olajon megpirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a zöldbabot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.Vízzel felöntjük, összekeverjük. Fedő alatt kb 10-15 perc alatt puhára pároljuk a babot. ...
1vargaildyko 1vargaildyko
- Jókai bableves recept
megkedvelte eme egytálételnek is beillő fölséges eledelt, s így belőle gyakortva fogyasztván, az idők folyamán nevére keresztelődött. Hozzávalók: 25 dkg tarkabab,80 dkg f.sertéscsülök,2 g.f.hagyma,8-10 szem bors,15 dkg sárgarépa,15 dkg fehérrépa,10 dkg f.kolbász,2 babérlevél,10+3 dkg liszt,1 tojás,1 közepes fej v.hagyma,1 ek.olaj,1 mk.p.paprika,2 dl tejföl,ecet vagy citromlé,1/2 hegyes ...
janna53 janna53
1 jó kis recept
Zöldséges hús (saját recept) Hozzávalók: kb. 1 kg Bármilyen hús (én általába csirke, vagy pulyka mellet használok), 1 kg bármilyen vegyes fagyasztott zöldségkeverék (mexikói, brokkolis, karfiolos stb.), 10 dkg szeletelt bacon szalonna vagy füstőlt sonka, 2 doboz nagy tejföl, 15-20 dkg reszelt sajt (bármilyen), tetszés szerint fűszerek (foghagyma, bors, só, ételízesítő, morzsolt petrezselyem stb.), pici vaj. Elkészítése: ...
flammerne flammerne
1-2-3 Recept
Vecsési káposztás bab Hozzávalók: 15 dkg tarkabab, 30 dkg füstölt csülök, 5 dkg füstölt szalonna, 10 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, pirospaprika, 30 dkg savanyú káposzta, 10 dkg füstölt kolbász, 2 dl tejföl, só A tarkababot a felhasználás előtti napon beáztatjuk, majd a füstölt csülökkel együtt hideg vízbe feltesszük főni. A füstölt szalonnát apró kis kockákra vágjuk, és ropogósra sütjük, zsírjában megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, kevés pirospaprikával ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Káposztás rétes 1. bubszi
Juci kedvence bubszi
Nagymama gesztenyés tekercse zsokanita
Norvég sütemény tundihugi
Házi krémes bubszi
Kenyérpuding málnával horvathnemagdi
Almatorta horvathnemagdi
Csak ügyesen... kissmama
Karácsonyi étkek jucko46
Túrós-kókuszos bonbon 1vargaildyko
Szárnyas receptek
Boros bab recept jamborlulu
Sajtkrémes bundában sült csirkemell vorosrozsa66
Gesztenyével töltött pulyka 2. bubszi
Két könnyű nyári saláta grimilda
csírkés lepény kicsyke
Mogyorós csirkecombok horvathnemagdi
Paprikás csirke jénaiban horvathnemagdi
Görög rakottkrumli bubszi
Fetával töltött tepsis csirke korall44
Olasz burgonyasaláta.... szisszy83
Marhából készült ételek
Morva tál csibi52
Húsgolyók meglepetés aszalt gyümölccsel 1vargaildyko
Receptek horvathnemagdi
Calico leves ujjozsef
Lencse Sólet 1vargaildyko
Alföldi betyárleves recept kovacs_zsoka
Bécsi szelet burgonyával recept boszorlany
Óévbúcsúztató hidegtál bodaaniko
Gazdag leves rochlitzne
Nyelvvel Rakott Karfiol 1vargaildyko
Sertésből készült ételek
Rablóhús nnpapszi
Szűzpecsenye Wellington módra horvathnemagdi
Csurgói sertésszelet bubszi
bolgor gyuvecs ibolya58
Döner kebab snibolya
szerb csevapcsicsi! ibolya58
Kolbászos sajtos rakott karfiol bkisseva
Ízőrzők – Nagyszakácsi horvathnemagdi
Kedvenc pörkölt csülökkel klara50
Halból készült ételek
Vacsoracsata-Béla-Főétel veronika74
Lazacfilé spenóttal,... bulac57
Ponty, reform módra bubszi
Karácsonyi pisztráng 1. bubszi
Lazac kapros-sajtos-tejszines rochlitzne
Füstölt lazac saláta pirított bubszi
A legjobb cigánypecsenye tinka1951
Lazac kapormártásban recept jamborlulu
Karácsonyi menü szív- és cukorbetegeknek fejesnemagdi
Gombás Ponty Tejfölben 1vargaildyko
Vad ételek
Tejfölös-zöldséges őzragu horvathnemagdi
Bableves szarvaspörkölttel tundihugi
Vadkacsa mézeskalácsos töltelé horvathnemagdi
Vadászpecsenye bubszi
Pikáns vadraguleves klerierzsi
Szarvaspörkölt burgonyagombóccal recept baggesz20
Almás-gombás vadragu bulac57
Saslik, rablóhús, nyárs aprochef
Fácánleves bulac57
Hogyan készül a dödölle? grimilda
Spagetti ajánló
Olcsó bolognai recept boszorlany
Recept jjanosne
Metéltropogós bubszi
Sajtleves veronika74
Az olasz lakoma horvathnemagdi
Spagetti carbonara szalonnával recept kovacs_zsoka
Olasz spagettisaláta klementinagidro
Ma a klasszikus spagetti horvathnemagdi
Ananászos kukoricás csirke recept jamborlulu
Finom falatok piroska0101
Pizza receptek
Medvehagyma dorotea55
Pizza recept margareta51
Paradicsom-diéta a fittségért grimilda
Csavart mogyorókrémes csiga suzymama
Croissant horvathnemagdi
Csirkemájas-gombás pizza bulac57
Recept jjanosne
Zöldségkeverék sóban eltéve 4. bubszi
Pizzás rúd aranyibarbara
Pizzás tekercs mkatus
Hamburger receptek
Diós-meggyes piskóta horvathnemagdi
A szója kloppenburg
Ma itt jártam: sarkadykati
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
Sajtburgerleves recept roanna
Gombás hamburger recept kovacs_zsoka
Szezámmag fejesnemagdi
Csirke hamburger cajun módra klara50
Vegetáriánus hamburger moncsika77
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU