Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A bab
A bab alacsony zsírtartalmú, ásványi anyagokban és élelmi rostokban gazdag, remek fehérjeforrás. Nem hiányozhat étrendünkből!

Étrendünk fontos szereplője a zsírszegény, ásványi anyagokban és élelmi rostokban gazdag bab. Magas fehérjetartalma miatt húspótló ételként tartják számon, ezért nemcsak a vegyes, de a vegetáriánus étrendből sem hiányozhat. Fogyasztható levesként, főzeléknek elkészítve, vagy hidegen, saláta formájában, a zöldbabból pedig sütve is ínycsiklandó fogás készíthető. Köretként, vagy akár egytálételként is megállja a helyét.

Babtörténet:

A szárazbab őshazája Mexikó, ahol az indiánok legrégebbi tápláléka volt már több ezer évvel ezelőtt is, és ma is a mexikói konyha egyik legfontosabb alapanyaga. Az Újvilágba bevándorlók hamar megkedvelték, Kolombusz a XVI. században magával is vitte Európába. Addig csak az ókorban a rómaiak által elterjesztett lóbab volt ismert Európában, de az új dél-amerikai bab hamar kiszorította a táplálkozásból. Hazánkban a török hódoltság idején terjedt el, és a XVIII. század végétől fontos népeledellé vált.

Sokáig csak az érett bab száraz magjából készítettek ételt azon előnyös tulajdonságainál fogva, hogy igencsak laktató, és huzamosabb ideig eltartható. Csak jóval később terjedt el hogy a fiatal, zsenge babot hüvelyes formájában is fogyasztani kezdték. Hazánkban inkább a sárgahüvelyű bab vált kedveltté, míg Nyugat-Európában a zöldhüvelyű fajtákat részesítik előnyben.

Miért együk?

A szárazbab remek fehérjeforrás, emellett jelentős mennyiségben tartalmaz többek között magnéziumot, cinket, kalciumot, káliumot, foszfort, vasat, és vitamintartalma sem utolsó ( folsav, B-1, B-2, B-6, C, E). Babból készült étellel pótolhatjuk a húst - főként teljes kiőrlésű gabonafélével fogyasztva -, ezáltal jóval kevesebb zsiradékot és több rostanyagot viszünk be szervezetünkbe. Magas foszfortartalmánál fogva hozzájárul a csontok és a fogak épségéhez, egyes vegyületei pedig megakadályozzák a rákkeltő anyagok aktivizálódását. Magas élelmirost-tartalmánál fogva csökkenti a vér koleszterinszintjét, szabályozza a bélműködést, fogyasztásával megelőzhető a székrekedés, azonban nehezebben emészthető.

A zöldbab alacsony fehérje- és szénhidráttartalmú, így fogyókúrák kiváló kísérője lehet, ráadásul a szárazbabnál jóval könnyebben emészthető. Bár vitamin- és ásványi anyag tartalma a szárazbabéhoz képest alacsony, tartalmaz A, B-1, B-2, B-6 és C-vitamint, vasat, foszfort, kalciumot. Vizelethajtó hatású, serkenti a májműködést, ezért jól használható méregtelenítéshez is. Mivel nyersen kellemetlen ízű, célszerű párolva, gőzölve vagy sütve tálalni.

Tudtad?

A borsikafű - vagy másként csombor - a bors ízéhez hasonló aromájú növény, a régi magyar ételek alapvető fűszere. Mivel görcsoldó és felfúvódás-gátló tulajdonságainak köszönhetően csökkenti a bab puffasztó hatását, kiválóan alkalmas babos ételek ízesítésére. Bánjunk azonban csínján az adagolással, mert kesernyés ízt adhat az ételnek! Csak rövid ideig főzzük együtt az eledellel, majd vegyük ki belőle.


Babos receptek:

Ha babos ételekről van szó, a legtöbben a hagyományos magyaros, sokszor igencsak zsíros fogásokra gondolnak, mint például a babgulyás vagy épp a csülkös bableves. A ,,kifőzdés" menün túl azonban rendhagyó módon is elkészíthetjük a babot. Lássunk néhány húsmentes babos fogást!


Sült zöldbab:

Hozzávalók:
1 kg friss zöldhüvelyű zöldbab (télen gyorsfagyasztott),
4 dl zsírszegény tejföl,
20 dkg füstölt mozzarella reszelve,
1 gerezd fokhagyma,
kevés só és
őrölt bors

Elkészítés:
A tisztított és darabolt babot kevés vízben pár percig pároljuk, vagy gőzöljük. Egy tűzálló üvegtálat vékonyan kikenünk vajjal, majd beleborítjuk a babot. A tejfölt elkeverjük a reszelt sajttal, a zúzott fokhagymával, ízesítjük sóval és őrölt borssal, majd a babra öntjük. 180 fokos sütőben addig sütjük, míg pirulni nem kezd a teteje.


Paradicsomos bab:

Hozzávalók:
50 dkg szárazbab,
1 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 nagyobb doboz paradicsompüré,
kevés olaj,
só,
őrölt bors,
cukor,
borsikafű

Elkészítés:
A babot átválogatjuk, átmossuk, és egy éjszakára vízbe áztatjuk. Másnap annyi vízben, hogy éppen ellepje, feltesszük főni. A vizet folyamatosan pótolva a babot puhára főzzük. A főzés vége felé a babhoz kevés borsikafüvet adunk, majd néhány perc elteltével kivesszük a léből. A vöröshagymát megtisztítjuk, laskára vágjuk, majd kevés olajon üvegesre pirítjuk. Ráöntjük a paradicsompürét, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerinti mennyiségű nádcukorral ellensúlyozzuk a paradicsom savanyúságát. Összekavarjuk, és rövid ideig főzzük. Ha a bab megfőtt, a víz felét leöntjük róla, majd hozzáadjuk a paradicsomszószt és felforraljuk.


Rakott zöldbab:

Hozzávalók:
40 dkg friss sárgahüvelyű zöldbab (télen fagyasztott),
30 dkg rizs,
30 dkg ízlés szerinti sajt reszelve,
3 dl tejföl,
kevés vaj,
só,
őrölt bors

Elkészítés:
A tisztított és darabolt babot kevés vízben pár percig pároljuk, vagy gőzöljük. A rizst megfőzzük. Egy tűzálló üvegtálat vékonyan kikenünk vajjal, beleszórjuk a bab felét, majd rárétegezzük a rizs egyik felét, és megszórjuk reszelt sajttal. Rátesszük a bab másik felét, aztán a maradék rizst, és leöntjük a sóval és borssal ízesített tejföllel. A tetejére szórjuk a maradék reszelt sajtot, majd 180 fokos sütőben addig sütjük, míg a sajt pirulni kezd rajta.
kisa622 kisa622
Címkék: rómaiak által, török hódoltság, zöldhüvelyű fajtákat, szárazbab remek, fogak épségéhez, rákkeltő anyagok,

❤ csirkés TORTILLA ❤
A csirkemellfiléket vágd apró csíkokra. Fűszerezd sóval, borssal, cayenne borssal, kakukkfűvel, fokhagymával, csilivel. Az olajon párold meg az apróra vágott hagymát, add hozzá a fűszeres csirkéket. Tedd hozzá a babot, a paradicsompürét, a cukrot, a csíkokra vágott paprikát, rottyants egyet rajta. Ízesítsd utána, ha nem elég csípős, mert a mexikói ételekre jellemző ez az erős íz * persze, ki hogy szereti. A készen vett tortilla lapokat töltsd meg vele. Előtte a lapokat egy pillanatra mártsd forró olajba, ...
bubszi bubszi
« Vissza Alföldi betyárgulyás - több, gazdagabb egy hag
vöröshagyma 10 dkg füstölt szalonna 1 evőkanál őrölt pirospaprika 2 db zöldpaprika 1 db nagyobb paradicsom 5 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt köménymag só őrölt bors 25 dkg csiperkegomba 1 nagy marék zöldborsó és zöldbab 2 db sárgarépa 1 db petrezselyemgyökér 2-3 babérlevél kis csokor kapor 2 kiskanál mustár 2 evőkanál almaecet 2 dl főzőtejszín 1 evőkanál finomliszt (a habaráshoz) a galuskához: 2 ...
reifregina reifregina
(Iskembe)
variálható. A pacal helyett tehetünk bele báránylábat, nyelvet vagy fejhúst. Elkészítési idő: 2 óra 40 perc, valamint a csicseriborsó áztatási ideje. Hozzávalók: 1/2 kg pacal 20 dkg csicseriborsó 10-15 db szemesbors 1 babérlevél 1 citrom leve és héja 4 gerezd fokhagyma 1 fej vöröshagyma 4 evőkanál olívaolaj 1 csokor borsmentalevél (vagy mokkáskanál szárított borsmenta), só A csicseriborsót egy napig hideg vízben ...
edesanya edesanya
*UPDATE* Pudingos kosárkák
Pudingos kosárkák gyümölccsel Hozzávalók 4 főre: 12,5 dkg vaj 0.08 kg Update1 Low Carb Master Mix 0.045 kg liszt 0.02 kg Update1 Nyírédes 0.20 kg málna 0.20 kg fekete szeder0.3 l Update1 vanilia puding Elkészítés: A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, kinyújtjuk, belenyomkodjuk a formába. Babbal megsütjük. A kész pudingot beletöltjük, tetejére gyümölcsöket ráhelyezzük. Tápanyagok 1 adagban: Energia: 290 ...
1vargaildyko 1vargaildyko
*UPDATE* Zöldbab főzelék sült
Zöldbab főzelék sült kolbásszal Hozzávalók: 3 fő 60 dkg zöldbab 20 dkg kolbász 20 dkg virsli 2 dl tejföl 10 dkg vöröshagyma só, bors, citromlé, petrezselyem, fűszerpaprika, olívaolaj Elkészítés: A vöröshagymát megtisztítjuk, és finomra aprítjuk. Kevés olajon megpirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a zöldbabot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.Vízzel felöntjük, összekeverjük. Fedő alatt kb 10-15 perc alatt puhára pároljuk a babot. ...
1vargaildyko 1vargaildyko
- Jókai bableves recept
megkedvelte eme egytálételnek is beillő fölséges eledelt, s így belőle gyakortva fogyasztván, az idők folyamán nevére keresztelődött. Hozzávalók: 25 dkg tarkabab,80 dkg f.sertéscsülök,2 g.f.hagyma,8-10 szem bors,15 dkg sárgarépa,15 dkg fehérrépa,10 dkg f.kolbász,2 babérlevél,10+3 dkg liszt,1 tojás,1 közepes fej v.hagyma,1 ek.olaj,1 mk.p.paprika,2 dl tejföl,ecet vagy citromlé,1/2 hegyes ...
janna53 janna53
1 jó kis recept
Zöldséges hús (saját recept) Hozzávalók: kb. 1 kg Bármilyen hús (én általába csirke, vagy pulyka mellet használok), 1 kg bármilyen vegyes fagyasztott zöldségkeverék (mexikói, brokkolis, karfiolos stb.), 10 dkg szeletelt bacon szalonna vagy füstőlt sonka, 2 doboz nagy tejföl, 15-20 dkg reszelt sajt (bármilyen), tetszés szerint fűszerek (foghagyma, bors, só, ételízesítő, morzsolt petrezselyem stb.), pici vaj. Elkészítése: ...
flammerne flammerne
1-2-3 Recept
Vecsési káposztás bab Hozzávalók: 15 dkg tarkabab, 30 dkg füstölt csülök, 5 dkg füstölt szalonna, 10 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, pirospaprika, 30 dkg savanyú káposzta, 10 dkg füstölt kolbász, 2 dl tejföl, só A tarkababot a felhasználás előtti napon beáztatjuk, majd a füstölt csülökkel együtt hideg vízbe feltesszük főni. A füstölt szalonnát apró kis kockákra vágjuk, és ropogósra sütjük, zsírjában megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, kevés pirospaprikával ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Cseresznyés pite... gaby13
Forró rumos ital 1vargaildyko
Sütőtökös gyömbéres sütemény nanoka72
Tibi torta (sütés nélkül) magdus60
Raffaelló tejpor nélkül jpiros
Epertorta sütés nélkül igazgyongy68
Duna hullám klerierzsi
Recept jjanosne
Citromkrém torta klara50
Kókuszos habszelet agnes1955
Szárnyas receptek
Rántott csirkemell recept boszorlany
Csirke dióval (albán) bubszi
Pasi szerzőink kedvencei horvathnemagdi
Csirke indiai módra macoka65
Csirkecomb kapor mártással recept baggesz20
Húsos derelye besamelmártásban horvathnemagdi
Tárkonyos füstöltpulyka-gulyás bubszi
Tejfölös kakasgulyás klerierzsi
Fóliában sült rakott csirke bubszi
Aszalt szilvával..... moncsika77
Marhából készült ételek
Gombás marhatokány bubszi
Szendvicstorta yocoo
A méz és gyógyhatásai pacsakute
Szaftos, gazdag raguk grimilda
Borscs 3. bubszi
Recept jjanosne
Borban párolt marhalábszár bulac57
Borscs (húsos céklaleves) bubszi
Ázsiai marhahúsleves csípősen 1vargaildyko
Bolognai lasagne bazsalikommal recept baggesz20
Sertésből készült ételek
Brassói aprópecsenye fokhagymásan recept gonda_katalin
Fasírt provence-i módra ujjozsef
Tepsis hús birsalmával tundihugi
Favágó leves bkisseva
Mimi.hu -Kelbimbó panka2006
K betűs receptek horvathnemagdi
Kedvenc pörkölt csülökkel klara50
Betyáros leves csuszatésztával recept kovacs_zsoka
Tepsis húsos galuska klerierzsi
Toscanai töltött paradicsom bubszi
Halból készült ételek
Krémtúrós paraj bajuszpapi
Süllő egészben sütve tundihugi
Kanadai zöldfűszeres lazac recept kovacs_zsoka
Sz betűs receptek horvathnemagdi
Tejfölös-gombás ponty 2. bubszi
Vendégváró falatok yocoo
Kemencés tejfölös pisztráng bubszi
Harcsa kékre főzve bubszi
Dudari halpaprikás (halászlé) bubszi
Lazacborda olaszosan bubszi
Vad ételek
Recept rakosferenc
Fácánsült lilikonyhaja
Fácán fügével és szőlővel 1vargaildyko
Szarvasragu bulac57
Vadkacsa mézeskalácsos töltelé horvathnemagdi
Fácán fügével és szőlővel rochlitzne
Vacsoracsata-Pulai-Előétel veronika74
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
Saslik, rablóhús, nyárs aprochef
Töltött káposzta bkisseva
Spagetti ajánló
Répás mártás klerierzsi
Receptek jjanosne
heti Menü bulac57
Keltorta. ilse
Spagetti Carbonara 1vargaildyko
Csirkemell vadas mártásban, zsemlegombóccal horvathnemagdi
Gombából készült ételek grimilda
Túrós spagettiropogós bubszi
Carbonara Spagetti, avagy Szénégető spagetti recept gonda_katalin
Rossini spagetti reifregina
Pizza receptek
Pizzás csiga kefírrel ízesítve recept boszorlany
Kefíres lángos vagy pizza horvathnemagdi
Pizzakifli bubszi
Palacsintasütőbe sült pizza jupiter21
Töki pompos / a magyar pizza/ gabfe
SÓS NASI AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Pízza tekercs 1955viki
Fehér-pizza horvathnemagdi
Töltött pizza horvathnemagdi
Sonkás - kolbászos pizza keri007
Hamburger receptek
mustár készítése házilag irmus
Csirkeburger recept jamborlulu
Hamburger zsemle vagikriszti
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
Hamburger baratnu
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Pljeskavica, csevap, mititei horvathnemagdi
Hamburger pulykahússal suzymama
Aztán mégis. horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU