Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Régi hajdúsági ételek
A hajdúsági háztartás két fő tényezője a kenyérnek való és a zsírozó. A szegény ember a kenyérnekvalót iletnek nevezte. A zsírozó: a szalonna és a zsír, böjtben az olaj. A debreceni cívis családoknál ennek megfelelően két kamra volt: az egyik az iletes­, a másik a szalonnáskamra. Ezekkel a kamrákkal a gazda nem sokat törődött.

A debreceni asszony bent a házban kitűnő gazdasszony, a házon kívül pompás árus volt.

A tiszántúli ember elsősorban levesevő. Úgy tartja a nép, hogy nem is ebéd az, ha leves nincs. Az itt főzött levesek: pergelt levesek (tisztalevesek), húslevesek, gyümölcs­, valamint tejlevesek.Jellegzetes levesbetét a csiga, melynek eszközéből, a csigacsinálóból szép gyűjtemény található a Déri Múzeumban.

Nagyszerűek a húsételek is, de csak a gazdagok asztalára jutott számos alkalommal hétköznapokon is. Disznóból általában minden család kettőt­hármat tartott. Egyet megöltek zsírozónak, kettőt eladtak, hogy ingyenben legyen a sertéstartás.

Juhhúsból már kevesebbet fogyasztottak, míg a baromfiakat régebben legtöbbször piacra vitték.

A marhahús elnevezése a debreceni mészárosok nyelvében igen gazdag, ezek eltérnek a ma használatosoktól: pl. a bagdán a felsál alsó része, melyet legtöbbször töltve készítettek el. Tölteléke hasonlít a ma is használatoshoz. Kihűtve, hidegen is nagyon finom.
A pörkölt régi magyar neve aprópecsenye vagy csak pecsenye.

A legszegényebb emberek tápláléka a kása volt, mely leggyakrabban kölesből főtt. Ilyen a tejjel ízesített karimáskása vagy az öregen főzött hajdúkása, a hússal készített juhhúsos kása.

Külön említést érdemel a debreceni kenyér, a debreceni perec, amely a vásárok keresett terméke volt. A vásárokról hozott száraz perecet tejjel megöntötték. Ízesítése tejföllel, túróval és szalonnatepertővel történt.A kenyér tésztájából nemcsak lángost, hanem hajtogatással különböző tésztaféléket, azaz bibliát, bikát, dübbencset is sütöttek. Megkenték zsírral, ritkábban vajjal és kaporral.

A főtt tészták számos változatban készültek. Ilyen volt a galuska, a csusza, a nyújtott derelye, a mákos bobályka és az öntött perec.
A zsírban sült tészták inkább az ünnepek kísérői. A kürtöskalács itteni elnevezése a fán sült kalács. A fánkhoz hasonló tésztából két szál összefonásával készült a fonatos, más néven karingó.

És most íme néhány érdekes régi eledel régi szakácskönyvekből, többek közt a ,,Szoboszlói képeskönyv"ből merített gyűjteményemből:





Kukóleves

Hozzávalók: 2 kukó (kifújt tojáshéj) személyenként, 15 dkg köles, 20 dkg sertéstüdő (vagy főtt sertéshús), 5 dkg füstölt szalonna, 1 csomó petrezselyem, 1 fej vöröshagyma, 2 tojássárgája, őrölt gyömbér ízlés szerint, 1 ek. zsír, 2 ek. liszt, 2 dl tej, ecet ízlés szerint
A tojások két végét kilyukasztjuk, tartalmát kifújjuk, majd a tojáshéjakat forró vízben kifőzzük. A kölest bő vízben puhára pároljuk, a tüdőt ledaráljuk, a szalonnát apró kockára vágjuk. A petrezselyemzöldet és a vöröshagymát is kicsi darabokra vágjuk. A köleskását, a tüdőt, a szalonnát, a tojássárgáját, a petrezselyemzölddel, sóval, borssal, az őrölt gyömbérrel összekeverjük. Ezt a tölteléket óvatosan a tojásokba töltjük. 7-8 dl vízben megfőzzük. A zsíron a lisztből, hagymából rántást készítünk, melyet tejjel felengedünk. Ezzel sűrítjük be a levest, ecettel ízesítjük, jól kiforraljuk.

Angyalbögyörő

Főtt krumplival, liszttel, sóval tojással tésztát gyúrunk, melyből kb. ujjnyi vastagságú rudakat sodrunk. Ezt 1-2 cm-es kis korongocskákra szétdaraboljuk. Ezeket a kis darabokat tenyerünkben hegyesre sodorjuk, majd sós vízben kifőzzük. Zsemlemorzsát pirítunk, ebbe forgatjuk az angyalbögyörőket. Sósan is, édesen is fogyaszthatjuk.

Tísztagombóta

A reszelttésztát sós vízben öregre főzzük, sóval, borssal ízesítjük, majd a tetejére apró kockára vágott szalonnatepertőt és forró zsírt teszünk. (A fövő vízbe tehetünk néhány szem krumplit is.)

Karimáskása (hajdúkása)

Hozzávalók: 20 dkg szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 kk. fűszerpaprika, 40 dkg köleskása, 1/2 liter tej
Az apróra vágott szalonnát kiolvasztjuk. Az apróra vágott hagymát megpirítjuk, elkeverjük fűszerpaprikával. Rátesszük a köleskását és vízzel felöntve puhára főzzük. Találás előtt hideg tejjel leöntjük. Innen kapta nevét is: a tej a tál karimájáig ért.

Töltött marhahús

Kb. 75 dkg sovány marhahúst vékony szeletekre vágunk, s jól kiverjük. Teszünk rá egy szelet savanyú uborkát, egy szelet főtt tojást, szalonnacsíkot. Ezután összesodorjuk és cérnával átkötjük. Hagymás zsírt pirítunk, ezt egy csésze vízzel felengedjük, sózzuk, borsozzuk és belerakjuk a göngyölt marhahúst. Fedő alatt puhára pároljuk, majd tejföllel leöntjük.

Bika (Biblia, Dübbencs)

Hozzávalók: 1 kg liszt, 3 dkg élesztő, bőven olvasztott zsír
10 dkg élesztőt pici cukorral langyos tejben megkelesztünk. Hozzákeverünk l kg lisztet, szükség szerint tejjel megdagasztjuk. Mikor megkelt, kis cipókat formálunk belőle. Zsíros kézzel kissé ellapítjuk, pici zsírral megkenjük, majd zsírozott tepsiben kisütjük. Tölthetjük is lekvárral vagy túróval.

Vízen kullogó (Vízen kőtt tészta)

6 tojást fél liter tejjel, benne oldott élesztővel, 4 darab kockacukorral, csipet sóval és annyi liszttel, amennyit felvesz, jól elkavarunk. Azután fehér vászondarabba kötve egy veder hideg vízbe tesszük. Egy madzaggal az edény füléhez kötjük, hogy a bátyú a vízbe lógjon. Amikor a tészta megkelt, akkor feljön a víz tetejére és megfordul. Ezután, olyan deszkán, amit kristálycukorral mehintünk, elnyújtjuk, hosszúkás darabokra vagdaljuk. Ezeket patkó alakúra formálva zsírozott tepsibe rakunk és kisütjük.

Fonatos (karingó)

Hozzávalók: 3 dl tej, 4 szem kockacukor, 4 dkg élesztő, 4 tojássárgája, 8 dkg liszt, 7 dkg vaj; a sütéshez: bőven olaj
1 dl tejben megáztatunk 1 szem cukrot, és ebben megkelesztjük az élesztőt. A tojássárgákat a maradék cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, kevés sót, a megfuttatott élesztőt. A tésztát fakanállal simára dolgozzuk. A kissé megolvasztott vajat részletekben adjuk a tésztához. Langyos helyen kb. 1 óráig kelesztjük. Gyúródeszkán kinyújtjuk, majd elvagdossuk, megsodorjuk és két szálat összefonunk. Bő forró olajban kisütjük. Az egyik oldal sütése közben lefedjük a lábast, míg a másik oldalnál fedő nélkül sütjük.

A tojássárgákat a maradék cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, kevés sót, a megfuttatott élesztőt. A tésztát fakanállal simára dolgozzuk. A kissé megolvasztott vajat részletekben adjuk a tésztához. Langyos helyen kb. 1 óráig kelesztjük. Gyúródeszkán kinyújtjuk, majd elvagdossuk, megsodorjuk és két szálat összefonunk. Bő forró olajban kisütjük. Az egyik oldal sütése közben lefedjük a lábast, míg a másik oldalnál fedő nélkül sütjük.

Kukoricamálé

A kukoricalisztet tejjel, pici sóval, cukorral összekeverjük, élesztővel kelesztjük és bőven megolajozott tepsiben kisütjük.

Ferdinánd

30 dkg lisztet összedolgozunk 3 dkg megfuttatott élesztővel, majd 3 tojás sárgájával, kevés sóval és annyi tejjel, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Alaposan megdagasztjuk, langyos helyen kelesztjük. Téglalap alakúra nyújtjuk.
Habosra keverünk 10 dkg vajat 2 evőkanál porcukorral. A tésztára kenjük, majd összegöngyöljük. Kétujjnyi darabokra vágjuk. Sütés előtt tepsiben 20 percig kelesztjük. Sütés közben cukros tejjel locsolgatjuk.

Juhtúrós puliszka


Hozzávalók:500 g kukoricaliszt, kevés só, zsír a szalonna olvasztásához, 150 g fűstölt szalonna, 250 g juhtúró, 50 g vaj.
Elkészítés:A kukoricalisztet forró, sós vízben sűrűre főzzük. Habverővel keverjük, amíg sűrű és édeskés illatú lesz. Forró vajba mártott kanállal szaggatjuk tűzálló tálba. A rétegezett galuskát juhtúróval rakjuk le, és a kockára vágott pirított szalonnával meglocsolva tálaljuk.

Kukoricagánica

Hozzávalók:
4 személyre: 400 g kukoricaliszt, 150 g szalonna, 1 pohár tejföl, só.

Elkészítés:
A szalonnát kis kockákra vágjuk, és kisütjük a zsírját. A szalonnatepertőt kivesszük, és melegen tartjuk. 500 ml vizet felforralunk, 1 kiskanál sót adunk hozzá, és állandó keverés közben beleszitáljuk a kukoricalisztet. Lassú tűzön főzzük kevergetve, amíg összeáll. A kását szalonnazsírral kikent tálra szaggatjuk kanállal, ráöntjük a tejfölt, megszórjuk a szalonnatepertővel, és meglocsoljuk a maradék szalonnazsírral, és pár percre forró sütőbe átpirítjuk.
Készíthetjük úgy is, hogy a kását egy serpenyöbe forró szalonnazsírra szaggatjuk, és kissé megpirítjuk, majd meglocsoljuk a tejföllel.

Slambuc(öhön, öreglebbencs)

Régi alföldi pásztorétel. Bográcsban az igazi, de azért lábosban sem rossz.
Hozzávalók: 4-6 személyre
Fél kg krumpli,
20 dkg lebbencstészta,
egy nagyobb hagyma,
20 dkg füstölt szalonna,
piros paprika, só;
ha van: tenyérnyi szalonnabőr,
egy fél zöldpaprika és egy kisebb paradicsom.
A szalonnát apró kockára vágjuk, kisütjük, a pörcöt kiszedjük. A kockára vágott hagymát és a vékony csíkokra vágott zöldpaprikát a zsiradékon megfonnyasztjuk, majd hozzátesszük a tésztát, és szükség szerint kavargatva aranybarnára pirítjuk. Beletesszük a meghámozott, karikára vágott krumplit, felhevítjük, megszórjuk a pirospaprikával, gyorsan elkeverjük, és azonnal felengedjük annyi vízzel, hogy a krumplit épp csak ellepje. Beletesszük a szalonnabőrt, paradicsomot, szükség szerint megsózzuk. Felforralás után lassú tűzön főzzük, míg a krumpli és a tészta megpuhul, és az egész levet felissza. Azon forrón ráhintjük a félretett tepertőt, és a bográcsban tálaljuk. Kínálhatunk hozzá paprikát, paradicsomot, hagymát. Hagyományos recept alapján

Hortobágyi tarhonya

Régi alföldi pásztorétel. Bográcsban az igazi, de azért lábosban is lehet főzni.
Hozzávalók: 4-6 személyre
Fél kg krumpli,
20 dkg tarhonya,
egy nagyobb hagyma,
20 dkg füstölt szalonna,
piros paprika, só;
ha van: tenyérnyi szalonnabőr,
egy fél zöldpaprika és egy kisebb paradicsom,
kolbász.
A krumplit nem karikára, hanem kockára vágjuk, és a feleresztés után kolbászt is karikázhatunk bele; egyébként az elkészítése teljesen azonos a slambucéval. Hagyományos recept alapján
És végül egy 1800-as évekből származó recept, melyet a Vendéglátóipari főiskolán is -mint vizsgamunka- nagy sikerrel értékeltek, nekem azóta is egy elfeledett kedves eledelem.

A "Luby" sült (eredeti nyelvezettel),,

Én ezt a sültet a szatmármegyei hires Luby család azon tagjátul tanultam, aki éppen önmaga komponálta e hiressé vált rendkivül jó izü eredeti pecsenyét."
Vegyünk egy fél kiló tiszta sovány felsár pecsenyét és verjük ki fa bunkóval, a lehető legvékonyabbra, de nagyon kell ügyelni nehogy szét rongyosodjék a pecsenye, hanem egészben szép vékony szeletbe megmaradjon. Azután megint vegyünk fél kiló disznóhust a mely egy kissé kövéres legyen, legalkalmasabb e czélra az ugynevezett tarjából vágatni egy darabot. Ezt is meg kell laposra verni gondosan, hogy széjjel ne rongyoljuk, végre egy fél kiló borju-felsár pecsenyét is egy darabba hagyva, laposra kell verni. Ha mind a három darab pecsenyét igy elkészitettük, sózzuk meg és tegyük deszkára, legalul a marhahus-szeletet, a marhahusra tegyük a disznóhus szeletet, végre a bornyupecsenyét. Ha ezeket szépen egymás tetejére raktuk, göngyöljük szorosan össze ugy, hogy henger alaku kerek formát kapjon a pecsenye, ha ez meg van, jó szorosan csavargassuk körül tiszta lapos zsineggel, azért hogy a pecsenye sülés közben széjjel ne bomolhasson. A hengerbe kötött pecsenye sima részét meg kell két sorosan vékony szalonna szeletkékkel tüzdelni. (Mint a nyulat szokás.)Egy lábasba tegyünk tojásnyi zsirt, és ha a zsir felolvadt, tegyük bele hosszába a pecsenyét, mikor a lábasba tettük a hust, tegyünk reá hat fej laskára vágott vereshagymát és egy pohárnyi gyönge eczetet. Azután fedjük be a lábast és tegyük egyenlő de erős tüzre. Ha a leve elapad a husnak, de még nem pirul, vegyük le a tüzről és a hagymás levet át kell szitán törni, ha áttörtük tegyük ujra vissza a lábasba egy koczka czukorral együtt és a hust is tegyük megint hozzá, fedjük be ujra és csak addig süssük gyors tüznél mig a pecsenye kezd kissé megpirulni, de ügyelni kell nehogy a zsirja megégjen, mert akkor el vész minden kellemes füszere a pecsenyének. Ha szépen meg pirult a sült, vegyük ki a lábasból és a fonalát a mely összetartotta szedjük le róla, azután vágjuk szép kerek szeletekbe, rakjuk hosszu tálba és köritsük egészbe megpiritott apró burgonyával.

Eredeti cikk illusztrációkkal Link
tinka1951 tinka1951
Címkék: debreceni cívis, debreceni asszony, házban kitűnő, házon kívül, tiszántúli ember, csigacsinálóból szép,

Baguette – a hosszúkás,
-, a két háború között újra kínálták a francia pékek a méreteiben valamelyest csökkentett (mindössze 25 dkg-) hosszú kenyérféleséget, sok esetben árpa-, gesztenye- vagy rozsliszttel kevert tésztából. A szárított paradicsommal gazdagított kenyérnek egészen különleges és gazdag az aromája! A szárított paradicsommal gazdagított kenyérnek egészen különleges és gazdag az aromája! A II. világháborút követően aztán - nem kis mértékben a jelentősen megváltozott társadalmi és ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Bulgur -"ÉLET"
Dr. Bácsi Sándor: Az élet Kenyere (részlet) ,,A földből termő búza: ÉLET Ezzel a szóval illetik, Mert ez a magja a kenyérnek. Ez is adomány. Isten adja Mint szorgalmunk gyümölcseit. Boldog, ki hálával fogadja." Mi, magyarok büszkén emlegetjük, hogy egyetlen nyelvben sem hívják a búzát ,,élet"-nek (legalábbis Arany János óta). ...
panka2006 panka2006
Jó receptek
tettem díszítésként. Hagytam még negyed órát kelni, aztán sütőbe tettem 3,4-es lángra. Körülbelül 40-50 percig sütöttem. Nincs nagyon erős hagymaíze, mivel tésztába kerülés előtt megdinszteltem. Csak olyan telt, finom kerek ízt adott a kenyérnek. Legközelebb kipróbálom majd nyers hagymával is - valószínűsítem, hogy úgy erősebb, intenzívebb lesz a hagymás íz. Mindenesetre, a diós kecskesajthoz isteni finom. Sőt, ajánlhatom sima tejfölös túrókrémhez is, vagy natúr krémsajthoz ...
grimilda grimilda
Kenyértésztával jó dolgozni.
Kenyértésztával jó dolgozni. A maga egyszerűségében hihetetlenül gazdag matéria, nagyon variábilis, és ha ügyesek vagyunk, akkor igen sokféle étel készíthető belőle. A kenyértészta alapesetben nem tartalmaz mást, mint élesztőt, lisztet, vizet és picinyke sót. Az alapösszetételt azonban igen sokféleképp variálhatjuk. Élesztőből dolgozhatunk szárított vagy friss élesztővel, de a gyakorlottabbak készíthetik öreg tésztával vagy kovásszal is a kenyeret. Az összeállított tésztát gazdagíthatjuk ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Receptek.
Fehér vagy félbarna búzakenyér (géppel) A frissen sült kenyérnek igaziból nem is a látványát kéne ide idézni, hanem az illatát. Már azért megéri sütni, ahogyan betölti a konyhát. Fogyókúrázóknak nagy önuralomra van szükség, mert a friss kenyér nagyon "eteti magát"! Hozzávalók: 3 2/3 dl víz és tej kb. fele-fele arányban 2 evőkanál olvasztott vaj vagy étolaj 8 dl rétesliszt (lehet teljes kiőrlésű búzaliszttel vegyesen) 2 teáskanál só 2 evőkanál cukor (lehet barna) 1 ...
mamucika mamucika
Sörlevesek
órát, hogy a benne lévők megpuhuljanak Ez alatt vágjunk vékony csíkokra 10 dkg főtt sonkát, 10 dkg sajtot és négy vékony, hámozott kenyérszeletet. Vaj és olaj keverékében pirítsuk meg a kenyeret. Készítsünk elő 5 tálat: a sonkának, a sajtnak, a kenyérnek, egyet a 4 evőkanál tejszínnek, és egyet az apróra vágott petrezselyemnek. Turmixoljuk össze a levest, majd adjunk hozzá 4 mogyorónyi vajat, 2 evőkanál tejszínt, és keverjük simára. Tálaláskor mélytányér helyett használjunk leveses csészét, ...
bkisseva bkisseva
Süti ajánló
Marlenka 2. majus55
Tejszines,mascarponés csokis piskóta koszegimarika
Tejszínhabos, gesztenyés süti recept baggesz20
Babapiskótás-rumos-kávés lantosneevi
Almás rétes 2. bubszi
Eszterházi torta 1. bubszi
Macskaszem III. rochlitzne
Emeletes élvezet tundihugi
mézes diós szelet ! ibolya58
Spenótos galuska rokforttal bubszi
Szárnyas receptek
Zselici leves horvathnemagdi
Zöldséges pulykamell, savanyú káposztával töltött burgonyáva suzymama
Sajtos süti horvathnemagdi
Sajtos-hagymás csirkemell 1vargaildyko
Krokett tripike
NETLOG-ról kaptam nkerzs
Gesztenyés kacsasült ilse
Csirkemellfilé ravaszdi módra sarkadykati
Baconbe göngyölt csirkemell hagymaszalmával és párolt zöldsé jamborlulu
Rozmaringos csirkemáj krémes puliszkával 1vargaildyko
Marhából készült ételek
Fűszeres marhasült recept boszorlany
Káposztás bableves klara50
D betűs receptek horvathnemagdi
Parajos lasagne marhahússal recept kovacs_zsoka
diósgyőri rostélyos ! ibolya58
Nikujaga receptek yaskane
Krumplis csirke (bulgár) bubszi
Bográcsgulyás 1vargaildyko
Fiadi tokány bubszi
Brassói húsleves bubszi
Sertésből készült ételek
Húsos sünik bulac57
Húsos táska bulac57
Babos csülök klara50
Káposztaleves módosan bubszi
Tvn konyha Anikó recept 259 bodaaniko
Paradicsomos, sajtos húsgombócok spagettivel recept jamborlulu
Ízőrzők – Noszvaj bkisseva
Töltött dagadó horvathnemagdi
Erdélyi Káposzta 1vargaildyko
Főételek szabonekatalin
Halból készült ételek
Cukkínis süllő bubszi
Lazacfilé fokhagyma mártással bordat
Ponty szürke szószban recept toth_beata
zöldséges rakott lazac ibolya58
Hal erőleves bubszi
Lencsefőzelék újévre madlen40
Mai ünnepi menü sarkadykati
Harcsa tejszínes gombamártássa bubszi
A lé a tét - avagy pár szó a horvathnemagdi
Pikáns saláta füstölt hallal 1vargaildyko
Vad ételek
Fácán savanyú káposztával rochlitzne
Vacsora csata recept! jjanosne
Vörösboros, áfonyás szarvas pörkölt juhtúrós galuskával suzymama
K betűs receptek horvathnemagdi
Ízőrzők – Csákvár – horvathnemagdi
Fácánleves Újházi módra bubszi
x nagyuska
vörösboros szarvasragu faciendum
Gesztenyével töltött fácán yaskane
Almával töltött fácán bulac57
Spagetti ajánló
Tésztatál húsgolyókkal veronika74
Ragus lasagne bubszi
Zöldséges spagetti recept kovacs_zsoka
Olcsó bolognai recept boszorlany
Bolognai zöldséges rétes veronika74
Spagetti rukkolás mártással recept kovacs_zsoka
Paradicsomos rakott tészta recept kovacs_zsoka
Chilis- fokhagymás spagetti recept jamborlulu
A mindenre jó cukkini horvathnemagdi
Az olasz lakoma horvathnemagdi
Pizza receptek
Gyerekbuli szervezési tanácsok horvathnemagdi
Víg legények tortája: idvigjanos
Pizzas muffin ketchuppal recept gonda_katalin
Pizza parnacskak margareta51
Családom kedvence sarkadykati
Török-pizza horvathnemagdi
Cukkinis ételek bkisseva
Pizza tundihugi
Pizzás tekergők kicsit másképp nnpapszi
Lángos sütőporos noble
Hamburger receptek
Hamburger zsemle, puffancs akiram45
Hamburger bucu recept kovacs_zsoka
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Sajtburger veronika74
Házi hamburger grimilda
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Tócsni tejföllel recept baggesz20
Ázsiai hamburger klerierzsi
Kolbászos hamburger horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU