Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A túró igazi jó barát.
A túró igazi jó barát. Könnyű vele vendégváró krémet készíteni, pogácsát sütni, süteményt tölteni, vagy ha semmi extra ötletünk sincs, akkor egy kis gyümölccsel elkeverve, mézzel lecsorgatva kínálni.
Mindenféle túrófajták

Ahány ország, annyiféle túró, annak ellenére, hogy az alapok minden esetben ugyanazok. Végy egy jó liternyi tejet, hagyd megaludni, melegítsd fel és csepegtesd ki. Mégis, ahogy átlépjük a határt - bármely irányban -, más és más túrókkal találkozunk.

Krémes túrótöltelék az omlós tésztalapok között Krémes túrótöltelék az omlós tésztalapok között

A túrófélék készítésének nagy múltja van. Már az egyiptomiak idejében készítettek túróhoz hasonló alvadékot, s ezt követően - igazán nem meglepő módon - a görögök és a rómaiak konyháján is megtalálható volt a túró, illetve a friss sajt, ami utána egész Közép-Európában igen kedvelt alapanyaggá vált. Később a bevándorlókkal Amerikában is meghonosodott, olyannyira, hogy Nixon elnök egyik kedvence is a túró volt. Bizonyos források szerint borssal, mások szerint ananásszal fogyasztotta.

Az európai túrók egyik legrégebb óta ismert fajtája az olaszok által készített ricotta, ami abban különbözik az általunk ismert túrótól, hogy kétszer kerül felfőzésre a tej, illetve a savó. A ricottáról - ami nagy valószínűséggel Szicíliában született - már a XI. században készült illusztráció.

Egy kissé északabbra, az angolszász területeken a túró már cottage cheese-ként szerepel. Ez a kifejezés jól jelzi, milyen kevés választja el a túrót a friss sajttól. Ezen a mezsgyén mozog szinte az össze ilyen készítmény.

Fűszeres cottage cheese paradicsomba töltve, vendégvárónak vagy vacsorára Fűszeres cottage cheese paradicsomba töltve, vendégvárónak vagy vacsorára

Erdélyben zsendicét készítenek, amiből néhány óra után már orda lesz. A szláv gasztronómiai kultúrában fontos szerepe van a tejnek és a túrónak is, Törökországban kesnek hívják a friss túrót, német nyelvterületen quark néven ismeretes. A németek többféle quarkot állítanak elő, amelyek zsírtartalmukban s krémességükben térnek el egymástól. Ez egyébként más országokban is jellemző, a felhasználás módjához idomultan többféle alapanyagot készítenek. Manapság már nagy keletje van a zsírszegény vagy épp zsírmentes túrónak, és kedvelt a süteménybe igen jól alkalmazható krémtúró is.

Galuska vagy sztrapacska egy kis juhtúróval és szalonnapörccel felséges egytálétel Galuska vagy sztrapacska egy kis juhtúróval és szalonnapörccel felséges egytálétel

A túrót a világ sok pontján kedvelik, sokszor friss sajt formájában fogyasztják. Túrót nem csak tehéntejből készítenek. Indiában bivalytejet használnak, Szlovákiában a karakteresebb juhtejből készítik a bryndzát.
A túró nagyon egyszerű módon jön létre: a megaludt tejet felmelegítik (de nem forralják), majd egy gézkendőbe kötik, fellógatják, és hagyják, amíg a savó kifolyik a kendőből. A fennmaradt, még össze nem állt anyag a túró.

A túró elkészítése az évszázadok folyamán csupán annyiban változott, hogy a pasztörizálásnak köszönhetően a tejhez valamilyen oltóanyagot kell adni, nem elég csupán, ha magától megalvad. Az oltóanyagok sokszínűsége is befolyással van az különféle régiók, országok által készített túrókra.
Túrós ételek végtelen variációja

A túró kedvelt alapanyaga a magyar konyhának. Az előételektől a főételeken át a desszertekig igen sokféle ételt készíthetünk belőle. A magyar konyha megkerülhetetlen, túró alapú ételei közé tartozik a körözött, a túrós csusza, a kapros-túrós lepény, s nem szabad megfeledkeznünk a

Rákóczi túrósról sem.

Túróból készíthetünk levesbetétet, különféle krémek alapja lehet, semleges, de friss íze igen alkalmassá teszi a különféle zöldséges krémek alapjának. Az angol cottage cheese kifejezetten jó szendvicskrém. Ha a magyar túrót kis tejföllel vagy sűrű, nem savanyú joghurttal kikeverjük, nagyjából hasonló állagú krémhez jutunk. A cottage cheese önmagában is finom, de kevés friss fűszerrel még ízletesebb.
A túró szendvicsrémnek is reme, különféle fűszerekkel gazdagítva

A főételek közül a magyar konyhában a legismertebb túrós étel a túrós csusza, amit gyakorta tálalnak köretként is, főleg raguk, pörköltek mellé.

Túrót használhatunk a különféle csőben sült, rétegzett ételekhez, felhasználhatjuk különböző tejszínes szószokhoz, sőt magát a tésztát is gazdagíthatjuk túróval. A karakteresebb zöldségfélék ízét is könnyedén lágyíthatjuk a túróval. A spenótos ételeket, például a spenóttal töltött cannelloni esetében is a spenótot ricottával, az olasz túróval keverik, hogy lágyabbá tegye az ízeket és tökéletes állagot biztosítsanak a tésztacsövekbe töltött krémnek. A túróval töltött zsemle klasszikus vacsorának számít, de túrós tölteléket tehetünk a különféle tölteni alkalmas zöldségekbe szánt masszákhoz.

Túrós pite - mazsolával vagy kaporral is lekörözhetetlen!

A kelt tészták alapanyagai között is helyt kaphat a túró, mind az édes, mind a sós tészták esetében. Az édes kelt tésztákat tölthetjük is túrókrémmel, de a palacsinta számára is remek választás a túrókrém.

Tömény túró: a túrótorta
A túrós ételek sorába tartozik a túrógombóc, amit mind sósan, mind édesen is fogyaszthatunk, sőt a magyarok kedvenc desszertjét, a rétest is gyakorta töltik túróval. Mivel könnyen ízesíthető, így idénygyümölcsökkel, aszalt gyümölcsökkel, fűszerekkel jól ízesíthető. Nagyon jó párosítás a barackos-túrós, a málnás túrós, illetve a vaníliával, citrushéjjal ízesített túró. A citrusfélék kihozzák a túró frissességét, s nem csak citrommal érdemes megbolondítani. A túrónak jól áll a lime, a narancs és a mandarin íze is, valamint az édes krémek esetében is tehetünk hozzá - mértékkel - egy kis bazsalikomot, mentát vagy citromfüvet.

Túróból készíthetünk sült vagy csak hűtött túrótortát, különféle tortába, süteményekbe való krémeket. Ilyenkor a túrót célszerű szitán áttörni, hogy homogénebb, krémesebb legyen az állaga. A túró főszerephez jut a Rákóczi túrósban és klasszikus tölteléknek számít a barátfüle esetében is.

A túrós desszertek közé sorolható - bár sok esetben egyáltalán nem édes - a kapros-túrós pite, ahol a kapor adja meg a túró karakterét. Sok esetben egy kis vanília is kerül a krémbe, amitől egészen egyedi ízvilágra tesz szert. A túrós batyu vagy túrós táska viszont egyértelműen édes, s biztos, hogy a reggelinek való péksütemények élvonalába tartozik már hosszú évtizedek óta. Ebben a süteményben a túró elmaradhatatlan társa a mazsola, ami nem csak ízesíti, hanem a töltelék édességéhez is hozzájárul.

A sós kelt tészták és élesztő nélkül készített tészták esetében a túró nem csak kenyerekben és egyéb péksüteményekben tűnhet fel, hanem pogácsákban is gyakori alapanyag, hiszen a túró nedvesség- és zsírtartalma segít megőrizni a tészták frissességét. A sós túrós tésztáknál a fűszereket szintén bátran használhatjuk, a túró jó alap mindenféle íz számára.

Az omlós tészták állagának is jót tesz a túró. Ha túróval készítünk omlós tésztát, akkor minden esetben passzírozzuk át a túrót a felhasználás előtt. Az omlós tészta alapokon nyugvó, francia eredettel bíró quiche-t készíthetjük túrós töltelékkel is. A túrót sütéskor jól köthetjük tojással, de ha nem szeretnénk túlságosan elnehezíteni a tölteléket, akkor célszerű egy kis zabpehellyel lazítani a túrós töltelékeket.

Bővebb olajban könnyedén süthetünk túrófánkot is, ami könnyű és igen finom desszert, A magyarok által nagyon kedvelt, kissé elfeledett vargabélesnek is elmaradhatatlan tartozéka a túró.

Túróval lazítható a szintén könnyen elkészíthető, klasszikus házi kedvenc, a rizsfelfújt. Túrót tehetünk a gofrinak szánt tésztába, illetve az ún. pancake-be, az amerikai palacsintába is, valamint a legtöbb kevert tésztába jól illik a túró.

Megunhatatlan klasszikus: a túrós palacsinta Megunhatatlan klasszikus: a túrós palacsinta

A hozzáadott gyümölcsöt nem csak elkeverni érdemes a túróval, hanem kissé pépesítve a túróhoz adni, így az még jobban át tudja venni a gyümölcs ízét. Ha a túró zsírtartalma nem elég magas, vagy a túró túl száraz, akkor kis tejföllel, krémsajttal vagy sűrű tejszínnel átkeverhetjük.

Túrós-diós kifli

Hozzávalók:
34 dkg finomliszt
2 dkg sikér
25 dkg túró
2,5 dkg élesztő
7 dkg dió
2 csipetnyi só
2 dl langyos víz

Elkészítés: A diót száraz serpenyőben megpirítom, majd fémszitába teszem és ledörzsölöm a héját. A diót ezután az aprítógéppel darált minőségűre miszlikeltetem. A lisztet a kenyérsütő üstjébe öntöm. Hozzáadom az elmorzsolt túrót, a szintén morzsolt élesztőt, valamint a diót. Sózom, majd elindítom a programot és miközben a karok vadul keverik a lisztet, egyenletesen hozzáadom a langyos vizet. Másfél órát hagyom, hogy a gép kelessze-dagassza a tésztát.
A kész tésztát lisztes deszkán kinyújtom, háromszögekre metszem és tetszetős kifliket csavarok belőlük. A kifliket sütőpapíros tepsire ültetem, majd hagyom kelni. Amíg kelnek a kiflik, addig bekapcsolom a sütőt 190 fokra (alsó-felső láng) és az aljára egy ujjnyi vízzel teli tepsit helyezek. Amikor felfűtött a sütő, akkor egy elhabart tojással lekenem a kifliket és aranybarnára sütöm őket.

Túrós táska

Hozzávalók:
A tésztához:
58 dkg finomliszt
2,5 dkg friss élesztő
2 dkg sikér
3,2 dl langyos tej
6 dkg cukor
1 egész tojás
8 dkg olvasztott vaj
csipetnyi só
A töltelékhez:
50 dkg félzsíros túró
15 dkg aranymazsola
2 tojás
6 dkg vaníliás cukor

Elkészítés: A lisztet átszitálom, majd a kenyérsütő üstjébe borítom. Hozzáadom a sikért, a sót, cukrot, az összemorzsolt élesztőt. Bekapcsolom a masinát és lassacskán hozzáöntöm a langyos tejet és a tojást. A második dagasztási fázis alatt hozzáadom az olvasztott vajat, majd hagyom, hogy a tésztát megdagassza/kelessze a masina.
A töltelékhez villával finoman összetöröm a túrót, hozzáadom a tojást, cukrot, egy leheletnyi sót és a mazsolát. Az egészet alaposan átkeverem.
A kész tésztát finoman lisztezett asztalra borítom, ujjnyi vastag téglalapra nyújtom és 10X10-es kockákra metszem. A kockákat kicsit meghúzkodom, majd nagykanálnyi tölteléket teszek a közepére. A sarkokat összefogom s a táskát a sütőpapíros tepsire helyezem.
A tésztát 185 fokos légkeveréses sütőben aranyszínűre sütöm.

Gyors desszertnek is tökéletes a túró, friss gyümölccsel, mézzel Gyors desszertnek is tökéletes a túró, friss gyümölccsel, mézzel

WM
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: egyiptomiak idejében, rómaiak konyháján, friss sajt, bevándorlókkal Amerikában, túró volt, európai túrók,

Mangalica, a sztármalac
magyaroknak. Először azt hittem, viccel, de mondta, hogy ez nagyon is komoly. Mintha a mák egyenlő lenne a kábítószerrel? Őrület, nem? Nyáron remélem, jönnek Magyarországra, és hozzánk is ellátogatnak, mert akkor biztos sütök nekik valami mákosat is, amolyan igazi, magyaros süteményt, hogy kárpótoljam őket a máktalan évekért. :D Mákos pite Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt, 15 dkg (liba)zsír, fél csomag sütőpor, kicsi tej A töltelékhez: 25 dkg mák, 20 dkg porcukor, 3 dl tej, 5 dkg ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Morzsák egy francia konyhából
sokallottam volna, de mivel tavaly nyáron épp a gyerekszüléssel és az első hetek nehézségeivel voltam elfoglalva, nem tudtam hazamenni. Ide s tova másfél éve nem volt részem mindabban a jóban, ami odahaza természetes: túró rudi, töltött csoki, FAGYI !!! és igazi, édes gyümölcsök... Arról nem is beszélve, hogy másfél évig szinte kizárólag a saját süteményeimet ettem. Szóval most annyira nem bántam ezt a tobzódást. Akkor. Mostanra ennek nyoma is van. Készíthetem a kímélő ételeket, hogy visszanyerjem legalább ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Padlizsánról....
arra késztet bennünket, hogy az olasz konyha remekeit készítsük nap mint nap. Gyors, egészséges és finom. Mondhatnánk azt is, hogy melanzane alla parmiggiana, de lényegesen egyszerűbb kimondani azt, hogy pármai padlizsán. Annak ellenére, hogy igazi köze Pármához csak a Parmezán révén van, no meg persze az összes olasz régió magáénak szeretné tudni - hiába, mert ez az étel eredetileg Szicíliából származik, a neve pedig egy elhallásból. Egyébként magyarul mondjuk sajtos rakott padlizsán ...
cipello cipello
Receptek, amiket tőletek kaptam
meg melegen a tetejere. Tanácsok: Tejfol helyet lehet barmint tenni a tetejere,fantaziank szerint,lekvart,csoki ontetett, porcukrot, gyumolcsott ,tejszinhabot. ************************************** Reszelt túrós - az igazi! Hozzávalók a tésztához: 40dkg liszt, 45dkg porcukor, 2 evőkanál kakaó, 1egész margarin, 1 tojás sárgája, 1sütopor, 1vaníliás cukor Hozzávalók a krémhez: 75dkg túró,25dkg porcukor.1vaniliás cukor,3tojás sárgája,1-2kávés ...
yaskane yaskane
x
lelkek levesfajtája E levest döntően a férfiak kedvelik. A csoport tagjai sokáig dorbézolnak, imádják a társaságot, kicsit sem otthonülő típusúak. Ha mégis otthon vannak, televíziós vígjátékokat néznek. Személyesen ismerik őket a pizzás fiú, mert igazi nagy pizzapusztítók. *** Hát, ez legalább olyan megbízható, mint a horoszkóp... Rám legjobban a paradicsomleveses jellemzés illik, azzal az apró megjegyzéssel, hogy nem szeretem a paradicsomlevest. Anyósomról meg azt hittem, ...
nagyuska nagyuska
x
De a paprika pasztat is eleg sokat teszek el, korul belul, olyan szep piros paprikabol amibol ti a piros paprikat/hires/csinaljatok, por alakjaba, Edes nemes a neve es nallunk is nagyon kozkedvelt, foleg amiota az orszag masik fele is rea jott az igazi finom izere #558 2008. szeptember 3. 09:04 Válaszolj! korzistka gavrila /gabor/ [g... Szia mindenkinek, a soskat nagyon egyszeru eltenni, en is eleg ...
nagyuska nagyuska
x
Gombás Imréné Klári [Klári n... 985: Egy kis füstölthúst vagy bőrkét is tettél a kocsonyába, ugye? Nálunk a férjem kedvence a kocsonya, szinte minden hónapban főzök, még nyáron is. Fele füstölt, fele nyers alapanyagból. Az az igazi! #1007 2008. november 14. 12:48 Előzmény Wágner Éva [Éva] 2008. november 14. 08:31 Válaszolj! Wágner Éva [Éva] 999: Már tegnap megfőztem a kocsonyát,csak ma ...
nagyuska nagyuska
Süti ajánló
Tejszínes-pálinkás piskóta bubszi
Citrom torta areebaba
meggyes-kekszes recept yaskane
Kajszilikőrös barackkrémleves rochlitzne
Karácsonyi pite bkisseva
Szórós kekszes-túrós bubszi
Gödölloi püspökkenyér bubszi
Leveles túróstáska macoka65
Forró körtetorta horvathnemagdi
Sprint szelet horvathnemagdi
Szárnyas receptek
Csirkehúsos Krumplisali 1vargaildyko
Fácán gesztenyés almával horvathnemagdi
Kinai csirkés tészta roanna
Viséi csirke (belga klara50
Fácánleves bulac57
Pennés csirke zöldségágyon, wokban elkészítve recept baggesz20
Epekíméló diéta! drkerekesmaria
Bugaci sápatag bulac57
Narancsos-gyömbéres csirkemell 1vargaildyko
Görög csirke veronika74
Marhából készült ételek
bajor ragu ! ibolya58
Vacsoracsata-Előétel-Gábor veronika74
Marhapörkölt burgonyagombóccal lilikonyhaja
Töltött padlizsán baconnel recept baggesz20
Fecskefészek recept kovacs_zsoka
B betűs receptek horvathnemagdi
Sz betűs receptek horvathnemagdi
Ricset horvathnemagdi
Barátfülés húsleves ujjozsef
Szabolcsi rakott felsál bubszi
Sertésből készült ételek
Sanghai omlós csülök klara50
balatoni mustos pecsenye ibolya58
Babos tokány fehérbabbal bubszi
Marinált csülök ínyenceknek klara50
Részeges Vilmossal rakott kék sajtos karaj horvathnemagdi
Sertéskaraj meggymártással recept baggesz20
Bácskai rizseshús veronika74
Mézes-chilis pörkölt, répás zellergumópürével recept baggesz20
Csurgói sertésszelet 1vargaildyko
Pirított csirkemáj tripike
Halból készült ételek
bácskai halpaprikás ibolya58
Bakonyi halgombóc-leves bubszi
Dunai halászlé vegyes halból 1 bubszi
Sült ponty hagymaszósszal bubszi
Vajon sült pisztráng, édesburgonyával recept gonda_katalin
Friss, zöld, ropogós horvathnemagdi
Céklasaláta (füstölt angolnáva bubszi
Narancsos finomságok horvathnemagdi
Tonhal (bakonyi módra) recept gonda_katalin
Tejfölös ponty jozsef_olah_9843
Vad ételek
Tejfölös-zöldséges őzragu horvathnemagdi
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
Lasagne (ejtsd: lázánnyá) kisa622
Tűzdelt őzgerinc ... szelidszeder
Karácsonyi ételreceptek zsigaiklara
Ízőrzők – Magyaregregy horvathnemagdi
Rakott húsételek spanyolsky
Almával töltött fácán bubszi
Káposztás fácán tundihugi
vörösboros szarvasragu faciendum
Spagetti ajánló
Rakott Bolognai klerierzsi
Citromos csirkecombok bulac57
Májas spagetti horvathnemagdi
Spagetti friss sajtmártással bulac57
Fűszeres spagetti bubszi
Szardellás-olajbogyós spagetti veronika74
Spagetti gombás ... bulac57
Bolognai spagetti kovacsborbala
Spagetti juhsajttal bulac57
x nagyuska
Pizza receptek
pizza tészta tereza54
A töki pompos receptje grimilda
Köményes vajas kifli recept baggesz20
Pizzás kifli veronika74
Szójalisztes pizza tészta bubszi
Kovi ubi horvathnemagdi
Sonkás-olívás PIZZA bubszi
Kombe horvathnemagdi
Pizzás csiga vorosrozsa66
Burgonyás Pizza Tészta 1vargaildyko
Hamburger receptek
Házi hamburger recept baggesz20
Csirke hamburger cajun módra klara50
Sajtos hamburger bubszi
Hamburger zsemle, puffancs akiram45
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Hamburger zsemle recept toth_beata
Diós-meggyes piskóta horvathnemagdi
Csirke hamburger cajun módra bubszi
Aztán mégis. horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU