Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Méz(éd)es receptek
Méz(éd)es receptek

Akár a krémbe keverjük, akár a tésztájába, a méz jellegzetes, finom ízt kölcsönöz a süteménynek.

A legrégebbi természetes finomságok egyike. Karrierje töretlen - sumérek, egyiptomiak, görögök, rómaiak és germánok már az ókorban életelixírként fogyasztották.

A középkor patikáiban már egy sereg betegség ellen kínálták. Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ezek hatása áldás a szervezetnek.

Ha sütire gondolunk, leggyakrabban mézes tészta a kiindulási alap, melynek fontos tulajdonsága, hogy frissen kemény, de pár óra elteltével megpuhul. Így sokáig élvezhetjük.

Mézes-kakaós piskóta vaníliás-banános krémmel

Hozzávalók:
A piskótához: 30 dkg cukor, 2 kanál méz, 5 dkg vaj, 2 tojás, 30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 2 dl tej, 1 mokkáskanál fahéj, vaníliás cukor, 3 kanál kakaó, a krémhez: 25 dkg vaj, 3 tojás, 6 kanál liszt, 6 dl tej, 30 dkg cukor, 2 kanál vanília esszencia, kevés rum, 1 csomag vaníliás cukor, 3 banán

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját összekeverjük a cukorral, a fahéjjal, a vaníliás cukorral, az olvasztott vajjal és mézzel. Majd hozzáadjuk a lisztet (a 3 kanál kakaót számítsuk bele a 30 dkg lisztbe), a sütőport, a tejet, végén a tojások felvert fehérjét óvatosan belekeverjük, hogy ne törjön szét.

Előmelegített sütőben 200 fokon 2-3 percig, majd 180 fokon készre sütjük. Ha szükséges, sütés közben fóliázzuk le, hogy ne égjen meg a teteje. Hagyjuk hűlni, majd hosszanti irányban szeljük ketté.

A krémhez gőz fölött a tojások sárgáját, a tejet és a lisztet sűrű krémmé főzzük. Utána tegyük hűlni.

A hideg vajat a többi hozzávalóval habosra keverjük, ha kihűlt a tojásos keverékünk, hozzákeverjük. Dolgozzunk robotgéppel, hogy minél habosabb legyen. A vanília esszenciát ízlés szerint adagoljuk.
Ha minden készen áll a sütemény összeállítására, az alsó lapot kenjük meg krémmel, majd 2 felkarikázott banánt helyezzünk a krémre egymás mellé jó szorosan. Tegyük rá a másik lapot. A maradék krémhez, a villával összenyomott 3. banánt jól keverjük hozzá. Ezzel kenjük meg a desszertünk tetejét.

Mézes béles

Hozzávalók:
a tésztához: 1 db tojás, 3 dkg zsír vagy 4dkg vaj, 1 kiskanál szódabikarbóna, 2 kanál méz, 2,5 kanál tej, 15 dkg cukor. 40 dkg rétesliszt; a krémhez: 20 dkg vaj, 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dl tej, 1,5-2 kanál búzadara, ribizli- vagy málnalekvár (piros színű lekvár)

Elkészítés:

A tojást összekeverjük a zsiradékkal, a szódabikarbónával, a mézzel, a tejjel, a cukorral, és gőz felett fél óra alatt sűrűre főzzük. Még melegen bele öntjük a lisztet , és meglisztezett deszkán összegyúrjuk. 4 részre osztjuk, és kizsírozott sütőlemezen 4 vékony, világos lapot sütünk belőle.

Közben elkészítjük a krémet: tejből és a darából sűrű tejbegrízt főzünk, majd ha kihűlt, a vaníliás cukorral és a cukorral kikevert vajjal összekeverjük. Az alsó lapot a krém felével megkenjük, a másodikat ráfektetjük, ezután a gyümölcsízzel kenjük meg, a harmadikat rátesszük, és a maradék krémmel vonjuk be, végül a negyedikkel befedjük. Vaníliás porcukorral meghintjük, a hűtőbe tesszük és másnap keskeny hosszúkás szeletekre vágjuk. Hűtőben sokáig eláll.

Búbos puszedli

Hozzávalók:
a tésztához: 3 dkg hámozott mogyoró, 3 dkg datolya, 30 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, csipetnyi só, 1 kanál mézeskalács fűszerkeverék, 2 tojás, 12 dkg porcukor; a mázhoz és a díszítéshez: 10 dkg porcukor, fél tojásfehérje, 1 kanál rum, 1 kanál mandulacsík, 5-6 szem aszalt sárgabarack

Elkészítés:
A mogyorót apróra-darabosra vágjuk. A datolyát kimagozzuk, egészen apróra felkockázzuk.

A lisztet összekeverjük a sütőporral, 1 csipet sóval és a mézeskalácsfűszerrel. A tojásokat habosra keverjük a porcukorral, apránként beleszitáljuk a lisztet, lazán, de alaposan összekeverjük. Lisztezett munkalapra szedjük, belegyúrjuk a mogyorót és a datolyát.

Sütőpapírral kibélelünk 2 sütőlapot. A sütőt előmelegítjük 200 °C ,a légkeverésest 180 °C-.

A masszából 2 centi átmérőjű rudakat sodrunk, 1 centis darabkákra vágjuk, és pici golyókat formálunk belőle. Háromszög alakban a sütőlapra rakosgatjuk úgy, hogy 3-3 golyót összeillesztünk - ezek sülés közben majd összenőnek.

A középső bordamagasságon 15 percig sütjük, majd a sütőlapon hagyjuk kihűlni.

Az aszalt sárgabarackot vékonyka csíkokra, egy részüket apró kockákra vágjuk.

A mázhoz simára-pépesre keverjük a porcukrot a tojásfehérjével és a rummal. Megmártogatjuk benne a puszedlikat, rácsra rakosgatjuk, díszítjük a vágott mandulával és sárgabarackkal.

Résnyire kitámasztott ajtajú, kikapcsolt, langyos sütőben 15-20 perc alatt fényesre szárítjuk.

Jól záródó fémdobozban 3-4 hétig eltartható.

Babapiskótás mézes

Hozzávalók:
a mézes lapokhoz: 1 tojás, 5 dkg vaj, 15 dkg kristálycukor, 2 kanál méz, 5 kanál tej, 1 kanál kakaópor, 40 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, a töltelékhez: 5 dl tej, 5 dkg vaníliás pudingpor, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, valamint: 20 dkg babapiskóta, tej, rum, 1 megy aroma; a tetejére: csokoládé

Elkészítés:
A mézes lapokhoz a tojást elkeverjük a vajjal, a cukorral, a mézzel és a tejjel, majd 2 percig főzzük. A tűzről levéve beleteszünk 1 kanál kakaóport, 40 dkg lisztet, melyhez 1 csomag sütőport kevertünk. Tésztává dolgozzuk, két lapot ( 30-25 cm-es ) formálunk belőle, és sütőpapíros tepsin világosra sütjük. (Légkeveréses sütőben 180 fokon 15 perc a sütési idő.)

A töltelékhez a pudingot megfőzzük a tejben és kihűtjük. A porcukrot a vajjal habosra keverjük, majd a kihűlt pudinggal összekeverjük, ízlés szerint rummal ízesítjük 1/2 dl/.

Egy tálba tejet töltünk és összekeverjük egy kis rummal és a meggyaromával, ebbe mártogatjuk majd a babapiskótát.

Az egyik mézes lapot megkenjük a krém felével, majd a babapiskótát bele mártjuk egyenként az előzőekben leírt rumos-meggyaromás tejbe, és kirakjuk vele a krémmel megkent lapot. Majd újra krém következik, és ezt befedjük a másik mézes lappal.

A tetejét áthúzzuk olvasztott csokoládéval, és a hűtőbe rakjuk másnapig. Csak másnap szeleteljük, mert addigra puhul meg rendesen a mézes lap!

Kókuszos-mézes zserbó

Hozzávalók:
a tésztához: 2 tojás, 10 dkg cukor, 5 dkg vaj, 2 kanál méz, 40 dkg liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, a töltelékhez: 20 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 5 dl tej, 5 kanál liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg kókuszreszelék, baracklekvár, a tetejére: csokimáz

Elkészítés:
A tojást, a cukrot, a mézet és a vajat állandó kevergetés mellett vízgőz fölött 5 percig főzzük.

A forró mézes masszát a szódabikarbónával elkevert lisztbe tesszük, összegyúrjuk, 3 részre osztjuk, és sütőpapírral kibélelt nagy tepsiben, közepes lángnál világosra sütjük.

A töltelékhez a vajat a porcukorral habosra keverjük. A tejet a liszttel és a vaníliás cukorral sűrűre főzzük. Még melegen belekeverjük a kókuszreszeléket. Megvárjuk, amíg kihűl, és kanalanként a cukros vajhoz keverjük.

Az alsó lapot megkenjük baracklekvárral, rátesszük a következő lapot, amire a kókuszos krém kerül. Rátesszük a harmadik lapot, a tetejére olvasztott ét tortabevonót vagy csokimázat teszünk.

Diós-mézes tallér

Hozzávalók:
4 tojás, 2 dl méz, 30 dkg kristálycukor, 30+70 dkg liszt, 2 teáskanál őrölt fahéj, fél teáskanál őrölt szegfűszeg, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 25 dkg Rama margarin, dió, + 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:
A tojásokat a mézzel, a cukorral, a fahéjjal, a szegfűszeggel, a szódabikarbónával és a 30 dkg liszttel kikeverjük, majd reggelig állni hagyjuk a hűtőben.
A margarint elmorzsoljuk a maradék 70 dkg liszttel, majd hozzákeverjük a hűtőben pihentetett tésztát. Simára gyúrjuk, és nyújtódeszkán 1,5 cm vastagra nyújtjuk. Tetszés szerinti mintára kiszaggatjuk. Belenyomunk egy diót, majd megkenjük tojással. Kikent, kilisztezett tepsiben 175 fokon 15 perc alatt megsütjük.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: kiindulási alap, tojásokat kettéválasztjuk, sárgáját összekeverjük, vaníliás cukorral, olvasztott vajjal, tojások felvert,

x
fahéjas, kapros ) verziókat is, akár sütés nélkül, de mindegyik egyszerűbb és újszerűbb a kézzel formázgatott hagyományos túrógombócnál. Ha mégis Tőletek ered, akkor bocs, és köszönöm. (Tanulság: ezentúl ellátom széljegyzettel a kimentett recepteket, hogy mikor és kitől erednek.) #408 2009. június 4. 13:31 Válaszolj! Horváth Ferencné [Katica] Tepsis máj baconnel és zöldségekkel Hozzávalók 4 ...
nagyuska nagyuska
x
Sziasztok!megint Én,a "barackmag" receptje meg van valakinek?előre is köszi. #65 2008. november 5. 14:55 Válaszolj! berkesi teréz [teca] Köszönöm szépen a recepteket hólabda ügyben,tobábbi jó sütizést. #64 2008. november 4. 18:59 Válaszolj! Lázárné Gyulasi Ibolya Ternák Attiláné [Terák Katta] Link | Válasz erre | ...
nagyuska nagyuska
Süti ajánló
Hóember 1vargaildyko
Bounty Szelet 1vargaildyko
Citromos kocka tundihugi
Görög túrófélgömb recept jamborlulu
10 perces süti recept kovacs_zsoka
Isteni szelet katinkajuhasz
.....csiga bubszi
eperhab telegdi50
Bejgli gazdagon klara50
Karácsonyi kuglóf bubszi
Szárnyas receptek
marosi tokány ! ibolya58
Karácsonyi Sült Pulyka 1vargaildyko
Ananászos csirkesaláta bubszi
Ízletes nyári szárnyasragu bubszi
4 gyümölcsös sült grimilda
Baranyai gombás pulykamell bubszi
x nagyuska
Receptek horvathnemagdi
Hegyaljai csirke bubszi
Csirkemell Hawaii módra klarika47
Marhából készült ételek
Herány tokány horvathnemagdi
Ököruszály/marhafarok leves yaskane
Rakott finomság bubszi
Lecsós pacal bográcsban maroka
Bográcsgulyás hétvégére horvathnemagdi
Kapros ragu főtt húsból bubszi
Bolognai spagetti orsi1
brassói húsleves ibolya58
Új évi lencse saláta bozsanyinemanyi
Sült marhaszelet gombásraguval veronika74
Sertésből készült ételek
Bajor felvágott csibi52
Gesztenyével töltött pulyka 4. bubszi
Tepsis fasírt bkisseva
Töltött paprika. bulac57
Szűzérmék almapürével bulac57
Brassói rakott káposzta horvathnemagdi
Erdélyi káposztás töltött hús bubszi
Vadas zsemlegombóccal ancus56
Szilvás-gyöngyhagymás comb 1vargaildyko
Pasifogó tepsis hús rochlitzne
Halból készült ételek
Boszorkányszigeti batyus halás bubszi
Sörben sült bajor ponty bubszi
Cikória halfilével bubszi
Francia halászlé bubszi
Vidéki bográcsos halászlé horvathnemagdi
Tejfölös, gombás ponty bubszi
Karácsonyi leves receptek zsigaiklara
Marinált lazac bubszi
Erdei gombás taiglatelle veronika74
Paksi halászlé II. bubszi
Vad ételek
Torták kloppenburg
Lazac görögös jellegű salátáva rochlitzne
piSZTÁCIÁS FÁCÁNPÁSTÉTOM bubszi
Nyúlpörkölt veronika74
Gesztenyével töltött fácán taltos1
Hogyan készül a dödölle? grimilda
Tejfölös-zöldséges őzragu horvathnemagdi
Bakonyi fácán recept baggesz20
Rakott húsételek spanyolsky
Indiai rizssaláta bubszi
Spagetti ajánló
Bolognai spagetti bubszi
OLASZ csirkeGULYÁS SAJTTAL bubszi
Különcök spagettije recept panka2006
Paradicsomos spagetti recept gonda_katalin
Bolognai pita recept jamborlulu
Spagetti rukkolás mártással recept kovacs_zsoka
Paradicsomos húsgombóc veronika74
Spagetti, fogyókúrázóknak grimilda
húsvéti sonka faciendum
Citromos-tárkonyos gombaszósz horvathnemagdi
Pizza receptek
Pizzás tekergők bubszi
Juhtúrós pizza recept baggesz20
Magyaros pizza - a kenyérlángo bubszi
Pizza Pan serpenyő migova
Olcsó házi leveles tészta veronika74
Medvehagyma dorotea55
Pizza hólyagos recept boszorlany
Pizza horvathnemagdi
Pizzás csiga vorosrozsa66
Ördög pizza recept toth_beata
Hamburger receptek
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
Házi hamburger recept jamborlulu
Hamburger pulykahússal suzymama
Nagytakarítás! - Energizáló juditmama
x nagyuska
Pljeskavica, csevap, mititei horvathnemagdi
Csirke hamburger banb
Hamburger zsemle házilag recept baggesz20
Vegetáriánus hamburger moncsika77
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU