|
Hét étel, amely olajozottabbá teszi ízületeit
Magyarországon nagyon sokan küzdenek valamilyen reumatológiai problémával. Érdemes tudni, hogy az ízületi fájdalmak helyes táplálkozással is enyhíthetők!
"Rozsdásodó" és gyulladt ízületek
A reumás megbetegedések, melyek az ízületek, az izmok, az inak merevségét és fájdalmát okozzák, a világon minden hetedik embert érintenek. A leggyakrabban az ízületek felületének kopásával járó degeneratív ízületi betegség (artrózis, oszteoartrózis, OA) fordul elő.
Az ízületi megbetegedések másik nagy csoportja az ízületi gyulladás (artritisz), köztük a reumatoid artritisz (RA). A legtöbbször fiatal nőkön jelentkező RA ismeretlen eredetű, fokozódó sokízületi gyulladás, melynél a betegség kezdetét jelző gyakori tünet a sokízületi fájdalom, a kéz reggeli ízületi merevsége, a visszatérő ínhüvelygyulladás. Az ízületek - leggyakrabban a kéz és láb ízületek - felszíne és az ízületet befedő izmok is begyulladnak, duzzanat és fájdalom lép fel. Csökkentse a terhelést!
Az ízületekre nehezedő nyomást alapvetően a testtömeg határozza meg. Az olyan túlsúlyosak számára, akiknek ízületi problémájuk is van, a súlycsökkentés nagyon sokat segíthet. Reumatoid artritiszben ráadásul a túl sok testzsír növelheti a gyulladást és az ízületi fájdalmat a szervezetben. Az egészségesebb testtömeget elérve sok esetben javulnak a vérnek a gyulladással összefüggő - pl. CRP - laboreredményei is. Így a kiegyensúlyozottan összeállított súlycsökkentő diéta mindenképpen ajánlható a túlsúlyos reumás betegeknek.
Olajat, de milyet?
Az elfogyasztott zsiradéknak nem csupán a mennyisége, hanem a fajtája is befolyásolhatja a gyulladás és fájdalom mértékét. Az elsősorban állati eredetű élelmiszerekben lévő telített zsiradékok növelhetik a gyulladást, az ízületi fájdalmat, ezért ezek bevitelét tanácsos csökkenteni a többszörösen telítetlen, hosszú láncú omega-3 zsírsavak javára, amelyek ízületvédő hatásúak. Ezeknek legjobb forrásai a tengeri halak, amelyekből rendszeresen, hetente legalább 1-3 alkalommal kellene fogyasztani. Az olívaolajban, repceolajban nagyobb mennyiségben jelen lévő egyszeresen telítetlen zsírsavak "semleges" hatásúak az ízületi gyulladásokra nézve, ezért részesítsék előnyben az ezekből nagyobb mennyiséget tartalmazó élelmiszereket (pl. olívaolaj alapú margarinokat, kevert olajokat). Amint testünk sejtjei természetüknél fogva megújulnak, az egyszeresen telítetlen zsírsavak eltávolítják a sejtből az omega-6 zsírsavakat, csökkentve ezzel a gyulladást.Vas is kell
A reumatoid artritisz gyakran jár együtt vérszegénységgel, amelynek a fáradékonyság a legjellemzőbb tünete. A vasban gazdag ételek fogyasztásával megelőzhető a vashiányos anémia kialakulása. A legjobban hasznosuló vasforrásaink állati eredetűek - a húsok, az olajos hal, a tojás -, de a hüvelyesek, a zöld leveles növények, valamint a vassal dúsított élelmiszerek is hozzájárulhatnak a megfelelő vasbevitelhez. A nagy mennyiségű vasat tartalmazó májat és májkészítményeket - nagy koleszterin- és A-vitamintartalmuk miatt - 10-14 napnál gyakrabban nem ajánlott az étrendbe iktatni. A vas könnyebben felszívódik, ha C-vitamin is jelen van, ezért mindig fogyasszon a nagy vastartalmú ételek mellé zöldséget vagy gyümölcsöt!
"Gyulladást csökkentő" étrend
Az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat, mérsékelt mennyiségű sovány húst és sok zöldséget, gyümölcsöt tartalmazó diéta a heti rendszeres halfogyasztás mellett képes csökkenteni a testben a gyulladást azáltal, hogy segíti a szervezetet megszabadítani a gyulladást okozó anyagoktól. Ehhez azonban az kell, hogy naponta legalább négy adag zöldséget - elsősorban frissen, de lehet gyorsfagyasztott vagy konzerv is - és legkevesebb két adag gyümölcsöt elfogyasszon. Ettől a dietetikusi ajánlástól nem kell megijedni: egy adag kb. egy maroknyi, vagy néhány evőkanálnyi mennyiséggel azonos, tehát egy alma, az ebédhez elfogyasztott saláta, de akár egy pohár gyümölcslé is egy adagnak számít.) Válasszon különböző színű zöldségeket, hogy minél többféle olyan növényi hatóanyag kerüljön a szervezetébe, ami segít mérsékelni a gyulladást!
A lazac az omega-3 zsírsavak egyik legjobb forrása. Ezek a zsírsavak védik és erősítik az immunrendszert, illetve jó hatással vannak az ízületi problémákra, gyulladáscsökkentő hatásuk miatt.
A lazac összetétele rendkívül kedvező, gazdag telítetlen zsírsavakban, fehérjében. Ha azonban drágállja ezt az ínyencséget, ritkán jut hozzá, akkor jó tudni, hogy számos receptben, például a
A vörös húsoknak magas, a zöldségekénél sokkal jobban hasznosuló vas tartalma van, ezért vashiányban szenvedőknek hetente javasolt ilyeneket, például marhahúst fogyasztani. Szabó András kedvenc receptje ráadásul különlegesen finomnak ígérkezik.
Hummusz
Többféle egészséges, telítetlen zsírsavakban gazdag olajat tartalmaz, magvakat, rostokat, amelyek újfajta ízkombinációt eredményeznek, érdemes kipróbálni!
A lazac az omega-3 zsírsavak egyik legjobb forrása. Ezek a zsírsavak védik és erősítik az immunrendszert, illetve jó hatással vannak az ízületi problémákra, gyulladáscsökkentő hatásuk miatt. A tápanyagértékek kb. 250 g készételre vonatkoznak.
Hozzávalók:
kb. 1 kg lazac (egy kisebb hal fele)
10 dkg reszelt sajt
2 tojás fehérje
néhány csepp citromlé
csipetnyi reszelt szerecsendió
mogyorónyi vaj vagy 1 ek. olívaolaj a sütőforma (hosszúkás, magas peremű üvegtál) kikenéséhez
Elkészítése:
A lazac bőrét lehúzzuk, a halat 2/3, 1/3 arányban elvágjuk. A nagyobbik részt a kikent sütőformába fektetjük.
Tojásfehérjéket szerecsendióporral, citromlével kemény habbá verjük. A reszelt sajtot óvatosan belekeverjük.
Ezzel a masszával megtöltjük a lazacot, majd a maradék 1/3 résszel befedjük.
200 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük.
Ha kihűlt, kiborítjuk a formából és szeleteljük.
Havas lazac
A lazac gazdag telítetlen zsírsavakban, azonban nem tartozik a sovány halak közé. Ha csökkenteni szeretnénk a kalória tartalmat, akkor cseréljük tonhalra, busára, fogasra. Jó étvágyat!
Hozzávalók:
2 főre:
-4 szelet lazac
-15 szem olajbogyó
-3 ek. tejföl
-grillfűszer
-4 gerezd fokhagyma
Köret:
-500g fagyasztott zöldségkeverék.
Elkészítése:
A 4 szelet lazacot teflonserpenyőbe tesszük alá egy csöpp olajat öntünk. Megszórjuk a grill fűszerrel, rászórjuk a zúzott fokhagymát. Rádobáljuk az olajbogyókat és végül rálocsoljuk a 3 evőkanál tejfölt a tetejére.
Kb. 10 percig fedő alatt pároljuk,majd lepirítjuk.
Lazacos spagetti csőben sütve
A füstölt halak jó zsírsavösszetételének jótékony hatását beárnyékolja magas sótartalmuk, ezért inkább nyers halat használjunk fel. Az étel energia, -koleszterin- tartalma is elég magas, viszont a kalciumbevitel jó.
Hozzávalók:
50 dkg spagetti
30 dkg füstölt lazac
5 dkg vaj
friss őrölt bors
finomra vágott petrezselyem
1 evőkanál liszt
1 dl fehérbor
1 dl tejszín
reszelt parmezán sajt
só
Elkészítése:
A felolvasztott vajon a kockára vágott lazacot megfuttatjuk, rászórjuk a petrezselyem zöldet, ízlés szerint ízesítjük. Hozzáadjuk a lisztet, egy kicsit megpirítjuk, majd ráöntjük a fehérbort és a tejszínt. Készre főzzünk a mártást, míg sűrű nem lesz. Összekeverjük a tésztával, majd kivajazott tűzálló edénybe rakjuk, megszórjuk a reszelt parmezánnal, és előmelegített sütőben megsütjük.
Vesepecsenye
A marhának magas, jól hasznosuló (szemben a zöldségekkel) vas tartalma van, ezért vashiányban szenvedőknek hetente javasolt vörös húsokat fogyasztani. Érzékeny gyomúak kevesebb fűszert használjanak.
Hozzávalók:
1 kg marha vesepecsenye, fehérpecsenye.
Pác: 3 dl étolaj, 3 fej vöröshagyma, fél tubus piros arany, 3 evőkanál mustár, 1 csokor friss petrezselyemzöld, 1 kávéskanál őrölt kömény, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor majoránna.
Elkészítése:
Összekeverem a segédanyagokat. Rákenem a pácot a húsokra, sózom, borsozom ízlés szerint. Rétegesen lerakom egy edénybe, minden sorra karikázott hagymát teszek. Öntök rá annyi olajat, hogy teljesen ellepje. 4-5 napi pácolás után süthető. Forró serpenyőben, mindkét oldalát megsütöm, csak annyira, hogy kifehéredjen. Zöldséges galuskát, vagy hagymás krumplit adok mellé. Ha elfogyott a hús, a pácot, ami marad üvegbe teszem és másra is föl tudom használni.
Tipp: Szabad tűzön tárcsán, vagy sütőlapon is elkészítheted. 1-2 perc alatt kész van.
Hummusz
Energiadús ételkülönlegesség. Érdemes kipróbálni. A tápanyagszámítás a teljes adagra vonatkozik!
Hozzávalók:
1/2 kg csicseriborsó (helyettesíthető sárgaborsóval)
5 dkg szezámmag (ízlés szerint változtatható)
fél fej fokhagyma
1 fél citrom leve és reszelt héja
1 dl szőlőmagolaj
1 ek. tökmagolaj (mindkettő kapható nagy bevásárlóboltokban) díszítéshez
1 dl olívaolaj
olajbogyó ízlés szerint a díszítéshez
Elkészítése:
A csicseriborsót (sárga felesborsót) előző este beáztatjuk (ha legalább 12 órát ázik, könnyebben, gyorsabban megfő). Kevés vízzel tesszük fel, éppen csak ellepje. A főzés során a habját levesszük, pici sót teszünk bele. Amíg fő, a szezámmagot kávédarálóval megőröljük, megpucoljuk a fokhagymát és turmixgépben citromlével és a reszelt héjjal és az olívaolajjal finomra pépesítjük.
Amikor a borsó kezd szétfőni, levesszük a tűzről és botmixerrel pépesítjük, majd a turmixgépben lévő péppel és a szőlőmagolajjal összekeverjük. Tűzálló tálba tesszük. A tetején kanállal kis árkot készítünk úgy, hogy a tálat forgatjuk. Az árokba öntünk a tökmagolajból. A közepét és az árok melletti dombot olajbogyóval díszítjük.
Pirítós kenyérrel fogyasztjuk.
Zöldfűszeres sült paradicsom
A sok növényi rost és a könnyű olívaolaj együttesen csökkenti a vér koleszterin és urea-szintjét, így például köszvényeseknek ajánlható.
Hozzávalók:
1 kg paradicsom
egy csokor bazsalikom
egy szál rozmaring
3-4 gerezd fokhagyma
olívaolaj
só
frissen őrölt bors
Elkészítése:
A paradicsomokat félbevágjuk, vágott felükkel tepsibe tesszük. Megszórjuk a nagyobb darabokra vágott fokhagymával, a felaprított bazsalikommal és rozmaringgal. Meglocsoljuk olajjal, sózzuk, borsozzuk és a sütőben körülbelül 20 - 30 percig sütjük. Tálalhatjuk köretnek friss kenyérrel, hogy a szaftját ki lehessen tunkolni, de ha megszórjuk sajttal és 1 - 2 két percig a sütőben hagyjuk, hogy elolvadjon, egytálételként is kínálhatjuk.
Sültpaprika saláta
Hozzávalók:
húsos pirospaprika
ecet
só
olaj
fokhagyma
Elkészítése:
Az átlagosnál nagyobb piros húsos paprikákat (ajvárnak valót) megmosunk, megtöröljük, és sütőben rácson megsütjük (15-20 perc). Hideg vízbe tesszük, majd vékony héját leszedjük, magházát eltávolítjuk. Vékony csíkokra tépkedjük. Ecetből, olajból, sóból és 3-4 gerezd zúzott fokhagymából salátaöntetet csinálunk, és ebbe tesszük a paprikákat 1 órára, hogy az ízek összeérjenek. Tálaljuk. |
grimilda  |
Címkék: ízületek felületének, ízületi megbetegedések, ízületi gyulladás, reumatoid artritisz, legtöbbször fiatal, betegség kezdetét, |
|
|
|
|