Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Újházy-tyúkleves
Egy internetes felmérés szerint hazánk kedvenc levese, nem hiányozhat esküvők és nagyobb ünnepi rendezvények menüjéről sem. De ki volt vajon Újházy, és mi köze a leveshez?
Hogy kerül egy színész a konyhába?

Újházy Ede

Az 1844-ben született Újházy Ede sikeres színészünk volt Debrecenben, ahol azóta utcát is elneveztek róla. A századelő híres művésze, Blaha Lujza kortársa, magas, nagydarab, harcsabajszú, görbelábú ember volt, aki játszotta Tiborcot, Pál apostolt, de számos Shakespeare darabban is szerepet kapott 1915-ös haláláig. Híres volt kifinomult ízléséről és gasztronómiai kifinomultságáról, a Dohány utcában még saját kocsmát is működtetett egy ideig, asztalán ült állítólag Gárdonyi Géza és Bródy Sándor is. A mai Gundel elődje, a Wampetics nevű étteremben is gyakori vendég volt, így ez letta híres Újházy-leves bölcsője, itt instruálta állítólag Újházy estéről estére a szakácsokat a kedve szerint készülő leves elkészítésére. Az elkészült leves olyan nagy sikert aratott, hogy a színészről nevezték el és gyorsan átvették más éttermek is és ma sem hiányozhat a magyaros ételsorokat kínáló éttermek étlapjáról. Igaz a leves leírásának rengeteg variációja van, de mivel Újházy sikereinek csúcsán hosszú ú val és y-al szerette írni a nevét, mi is ezt a variációt használjuk Ujházy, Ujházi, Újházi helyett
Milyen volt az eredeti Újházy leves?

Az eredeti Újházy - hiába hívjuk ma tyúklevesnek -inkább kakasból készült. Nem hiányozhatott belőle öregecske kakas taréja és a heréje sem. A teljes ízharmónia és afrodiziákus hatás eléréséhez került még az eredeti Újházyba tyúk, galamb, sárgarépa, petrezselyem, fél marék zöldborsó, zöldbab, zeller, kelkáposzta, karalábé, zöldpaprika, karfiolrózsa, gomba, paradicsompüré és egy adag spárga. Persze a só, a bors és a tészta sem maradhatott el belőle.

Eredetileg kakasból készült
Móricz: Ebéd

Móricz Ebéd című novellája írása közben valószínűleg Újházy levesére gondolhatott, a novellát tilos éhesen elolvasni, a benne szereplő tízfogásos ételsor egyetlen dietetikusnak sem lenne a kedvence. ,,- Ejha, micsoda leves ez - mondta az esperes. - Ilyen levest, barátom, ilyet nem lehet kapni semmiféle helyen ez világon, csak éppen itt, ahol vagyunk. Mert a levesnek úgy kell készülni, hogy abban legyen marhahús is, meg szárnyas is. Lehetőleg kacsa. Azt aztán együtt főzik, annyi ideig, legalább huszonnégy óráig, hogy az úgy elfő, mint a homok. Még a tehén csontjának is puhára kell abba főni. De ha kakas van benne, az még jobb. Nagy kakas. Öreg kakas. Nagy taréjú, fekete lábú kakas, amelyik már évek óta gyakorolja a szerelem művészetét. Annak minden részében benne kell lenni a levesben, szétfőve és a legkisebb alkatelemeire bomolva. Egy ilyen tányér leves a beteget talpra állítja, s az egészségest viruló ifjúvá teszi."

Nem hiányozhat a magyaros esküvőkről Nem hiányozhat a magyaros esküvőkről

Az alapanyagok

Mint minden jó ételnél, az Újházy levesnél is a minőségi alapanyagokra érdemes koncentrálni. Készíthetjük tyúkból, de az legyen finom tanyasi, igazi kapirgálós tyúkocska.. Az Ínyesmester a kakas mellett marhafartőt is főz az Újházy levesbe, mely tehát tyúkot sosem látott, de persze mi azzal is szeretjük.

Manapság, ha a csirke, tészta, zöldség egyveleg jó minőségű, már annak is örülhetünk, hiszen megjelentek az üzletekben az űrhajós Újházyk, és bizony sok helyen leveskockából készül ez a finom eledel. A húsok mellett fontosak a zöldségek, a zöldborsó, a gomba és a cérnametélt is, és tálalás előtt ne felejtsünk el friss petrezselymet szórni a leves tetejére.

Újházy-tyúkleves

Hozzávalók 8 személyre:
1 szép, hízott tyúk (1,8-2 kg-os)
80 dkg leveszöldség (sárga- és fehérrépa, zeller, karalábé)
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 gerezd kelkáposzta (10 dkg)
1 zöldpaprika
1 paradicsom
10-15 szem bors
2 csipet sáfrány(os szeklice)
10 dkg sampinyon gomba
10 dkg spárga vagy karfiol/kelbimbó
20 dkg zöldborsó (mélyhűtött)
5 dkg cérnametélt
néhány szál petrezselyem

Elkészítés: A tyúkot gondosan letisztogatjuk, a tollmaradványokat leperzseljük, a tokokat kihuzigáljuk, zsírzóját kivágjuk, majd kívül-belül megmossuk. Az összes zöldséget megtisztítjuk-hámozzuk és megmossuk. A leveszöldséget nagyobb hasábokra vágjuk. A tyúkot megmossuk, nagyobb fazékba tesszük, annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi jócskán ellepi, és fedő nélkül felforraljuk. Teatojásba zárjuk a fokhagymát, a borsot és a sáfrány(os szeklicé)t. A levest kissé megsózzuk, hozzáadjuk a leveszöldséget, a teatojást, a hagymát, a kelkáposztát, a zöldpaprikát és a paradicsomot egészben. Takarékra kapcsolunk, majd félig lefedve, éppen csak gyöngyöztetve az egészet puhára főzzük. Közben a gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. A spárgát (vagy karfiolt/kelbimbót) megtisztítjuk, 5 cm-es darabokra vágjuk és a zöldborsóval együtt lábaskába tesszük. 1-2 merőkanál húslevest szűrünk rá, és fedő alatt puhára pároljuk (nem kevergetjük, mert összetörik!), melegen tartjuk. A megfőtt tyúkot óvatosan kiemeljük a levesből, kisebb darabokra bontjuk, a nagyobb csontokat (és a bőrét) eltávolítjuk, aztán forró levest merünk rá, és melegen tartjuk. A levesben főtt vegyes zöldséget vágódeszkára emeljük, vékony hasábokra szeljük, és a külön párolt zöldségekhez adjuk. A kelkáposztát, a hagymát, a paradicsomot és a paprikát, valamint a teatojás tartalmát kidobjuk. A leves tetejéről leszedjük a zsírt, merőkanalanként leszűrjük, hagyjuk leülepedni. Külön edényben, egy kevés húslevesben kifőzzük a cérnametéltet. Mélyebb levesestálat forró vízzel kiöblítve előmelegítünk, a vizet kiöntjük belőle, majd beletesszük a húsdarabokat, a tésztát és a zöldségeket, végül rámerjük a forró húslevest. A petrezselymet finomra vágjuk, a leves tetejére hintjük, és úgy tálaljuk.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: internetes felmérés, 1844-ben született, századelő híres, kedve szerint, elkészült leves, színészről nevezték,

Újházy-tyúkleves
Hozzávalók: 1 tyúk, 25-30 dkg vegyes zöldség, 5 dkg zeller, 1 kis fej hagyma. 1 gerezd fokhagyma. 5 dkg gomba. 1 kanál paradicsompüré, 1 zöld paprika, só, egész bors, 8 dkg liszt és 1 tojássárgája. Elkészítése: A megtisztított, jól megmosott, de egészben hagyott tyúkot a megtisztított zöldségfélékkel, hagymával, fokhagymával, gombával, borssal, mintegy 2 liter sós vízben feltesszük főni, és lassú forralással addig főzzük, amíg a tyúk meg nem puhul. A lisztből a ...
bulac57 bulac57
Újházy-tyúkleves
Hozzávalók 4 személyre: 1-1,5 kg-os bontott csirke, 2 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 hámozott paradicsom vagy 1 kávéskanál paradicsompüré, fél zeller, 10 dkg zöldborsó, 3 karfiolrózsa, 10 dkg sampinyongomba, 5 dkg cérnametélt, 1 kávéskanál szemes bors, kis darab gyömbér, só, apróra vágott petrezselyem Olyan nagy edényre van szükségünk, amelyben a csirke valamennyi hozzávalóval együtt elfér. A csirkét hideg vízzel felengedjük és felforraljuk. A keletkező ...
bubszi bubszi
Újházy-tyúkleves
Hozzávalók 8 személyre: * 1 szép, hízott tyúk (1,8-2 kg-os) * 80 dkg leveszöldség (sárga- és fehérrépa, zeller, karalábé) * 1 közepes fej hagyma * 2 gerezd fokhagyma * 1 gerezd kelkáposzta (10 dkg) * 1 zöldpaprika * 1 paradicsom * 10-15 szem bors * 2 csipet sáfrány(os szeklice) * 10 dkg sampinyon gomba * 10 dkg spárga vagy karfiol/kelbimbó * 20 dkg zöldborsó (mélyhűtött) * 5 dkg ...
rochlitzne rochlitzne
Süti ajánló
Kakaós túrótorta katka63
Boszorkány máglya 1955viki
Charlotte Royal bubszi
A nagyi darálósa horvathnemagdi
Mákos-pudingos sütemény klementinagidro
Madártej szelet rochlitzne
Bejgli akiram45
Túrófánk reifregina
Rózsalepény 1vargaildyko
Borzas Kata recept baggesz20
Szárnyas receptek
Tejfölben pácolt csirkemell horvathnemagdi
Gyros pitában veronika74
Gyermekkorom ízei - 3. rész korall44
Tejszínben sült májas-sajtos horvathnemagdi
Boldog napod legyen eva0817
Bácskai csirkemáj pirított horvathnemagdi
Tagine (marokkói) klara50
Tavaszt hozó csirkeragú horvathnemagdi
Csirke brassói klarika47
Vacsora csata jjanosne
Marhából készült ételek
Lasagne faciendum
Vörösboros marhalábszár pörköl maroka
Burgundi marhasült bulac57
Marhahúsos chilis bab juditmama
Vadas marha zsemlegombóccal reifregina
Mexikói Szűzérmék 1vargaildyko
Szabolcsi rakott felsál bubszi
ELŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Gazdag erőleves rochlitzne
Főtt húsos krumpli-saláta bubszi
Sertésből készült ételek
Mustáros sült tarja recept jamborlulu
Bors-recept agimami7
Hagymás hús recept baggesz20
Kivert pecsenye bulac57
Burgonyasaláta 1vargaildyko
Kedvenc pörkölt klara50
Recept jjanosne
Göngyölt hús, túrós nokedlivel recept kovacs_zsoka
Sült csülök, kölessel klara50
A savanyú káposzta panka2006
Halból készült ételek
Hal burgonyabundában - korall44
Karácsonyra reifregina
Tárkonyos hallé szombatos módo bubszi
Tejszínes halszelet recept baggesz20
Harcsa tejszínes gombamártássa cilamami
Mit és mennyiből főz egy héten egy család - receptek is yaskane
Citromos-mákos krumpli hallal migova
Balatoni halászlé 2. bubszi
Paksi halászlé II. bubszi
Kapros lazac gnocchival recept kovacs_zsoka
Vad ételek
Fácán forgónyárson horvathnemagdi
Karácsonyi ételreceptek zsigaiklara
Vörösboros szarvaspörkölt áfonyával, erdei gombával és dödöl suzymama
Fácán leves 6 személyre maroka
Pikáns vörösboros nyúlpörkölt horvathnemagdi
Kisalföldi fácánleves bubszi
Telkibányai raguleves! ibolya58
Kisalföldi vaddisznópörkölt recept kovacs_zsoka
Vadkacsa forró gyümölccsel tundihugi
Nyúlpörkölt margoka59
Spagetti ajánló
Vadas marhasült recept gonda_katalin
Sajtos-fokhagymás spagetti - Recept mamucika
Elsősegély a kamrából: a tészta horvathnemagdi
Különcök spagettije recept panka2006
Csirkemell vadas mártásban, zsemlegombóccal horvathnemagdi
Grillezett gombák töltve recept jamborlulu
Bolognai spagetti másképp recept baggesz20
Sajtos tészta tundihugi
Ínyenc spagetti marti1951
szénhidrát napra faciendum
Pizza receptek
Pizza tészta II. bubszi
Ízletes mértékletesség tavaszi horvathnemagdi
x nagyuska
Pizza tészta bubszi
A franciák pizzája horvathnemagdi
római melegszendvics ! ibolya58
Zöldséges-húsos pizzapite recept lori0521
SÓS NASI AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Mozzarellás pizzatekercs klerierzsi
Csípős kolbászos pizza bulac57
Hamburger receptek
Sajtos hamburger recept kovacs_zsoka
Hamburger zsemle recept toth_beata
Hamburger baratnu
Gombás hamburger recept kovacs_zsoka
Házi készítésű hamburger recept baggesz20
Hamburger zsemle, puffancs akiram45
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Hamburger bucu recept kovacs_zsoka
A szója kloppenburg
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU