Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Újházy-tyúkleves
Egy internetes felmérés szerint hazánk kedvenc levese, nem hiányozhat esküvők és nagyobb ünnepi rendezvények menüjéről sem. De ki volt vajon Újházy, és mi köze a leveshez?
Hogy kerül egy színész a konyhába?

Újházy Ede

Az 1844-ben született Újházy Ede sikeres színészünk volt Debrecenben, ahol azóta utcát is elneveztek róla. A századelő híres művésze, Blaha Lujza kortársa, magas, nagydarab, harcsabajszú, görbelábú ember volt, aki játszotta Tiborcot, Pál apostolt, de számos Shakespeare darabban is szerepet kapott 1915-ös haláláig. Híres volt kifinomult ízléséről és gasztronómiai kifinomultságáról, a Dohány utcában még saját kocsmát is működtetett egy ideig, asztalán ült állítólag Gárdonyi Géza és Bródy Sándor is. A mai Gundel elődje, a Wampetics nevű étteremben is gyakori vendég volt, így ez letta híres Újházy-leves bölcsője, itt instruálta állítólag Újházy estéről estére a szakácsokat a kedve szerint készülő leves elkészítésére. Az elkészült leves olyan nagy sikert aratott, hogy a színészről nevezték el és gyorsan átvették más éttermek is és ma sem hiányozhat a magyaros ételsorokat kínáló éttermek étlapjáról. Igaz a leves leírásának rengeteg variációja van, de mivel Újházy sikereinek csúcsán hosszú ú val és y-al szerette írni a nevét, mi is ezt a variációt használjuk Ujházy, Ujházi, Újházi helyett
Milyen volt az eredeti Újházy leves?

Az eredeti Újházy - hiába hívjuk ma tyúklevesnek -inkább kakasból készült. Nem hiányozhatott belőle öregecske kakas taréja és a heréje sem. A teljes ízharmónia és afrodiziákus hatás eléréséhez került még az eredeti Újházyba tyúk, galamb, sárgarépa, petrezselyem, fél marék zöldborsó, zöldbab, zeller, kelkáposzta, karalábé, zöldpaprika, karfiolrózsa, gomba, paradicsompüré és egy adag spárga. Persze a só, a bors és a tészta sem maradhatott el belőle.

Eredetileg kakasból készült
Móricz: Ebéd

Móricz Ebéd című novellája írása közben valószínűleg Újházy levesére gondolhatott, a novellát tilos éhesen elolvasni, a benne szereplő tízfogásos ételsor egyetlen dietetikusnak sem lenne a kedvence. ,,- Ejha, micsoda leves ez - mondta az esperes. - Ilyen levest, barátom, ilyet nem lehet kapni semmiféle helyen ez világon, csak éppen itt, ahol vagyunk. Mert a levesnek úgy kell készülni, hogy abban legyen marhahús is, meg szárnyas is. Lehetőleg kacsa. Azt aztán együtt főzik, annyi ideig, legalább huszonnégy óráig, hogy az úgy elfő, mint a homok. Még a tehén csontjának is puhára kell abba főni. De ha kakas van benne, az még jobb. Nagy kakas. Öreg kakas. Nagy taréjú, fekete lábú kakas, amelyik már évek óta gyakorolja a szerelem művészetét. Annak minden részében benne kell lenni a levesben, szétfőve és a legkisebb alkatelemeire bomolva. Egy ilyen tányér leves a beteget talpra állítja, s az egészségest viruló ifjúvá teszi."

Nem hiányozhat a magyaros esküvőkről Nem hiányozhat a magyaros esküvőkről

Az alapanyagok

Mint minden jó ételnél, az Újházy levesnél is a minőségi alapanyagokra érdemes koncentrálni. Készíthetjük tyúkból, de az legyen finom tanyasi, igazi kapirgálós tyúkocska.. Az Ínyesmester a kakas mellett marhafartőt is főz az Újházy levesbe, mely tehát tyúkot sosem látott, de persze mi azzal is szeretjük.

Manapság, ha a csirke, tészta, zöldség egyveleg jó minőségű, már annak is örülhetünk, hiszen megjelentek az üzletekben az űrhajós Újházyk, és bizony sok helyen leveskockából készül ez a finom eledel. A húsok mellett fontosak a zöldségek, a zöldborsó, a gomba és a cérnametélt is, és tálalás előtt ne felejtsünk el friss petrezselymet szórni a leves tetejére.

Újházy-tyúkleves

Hozzávalók 8 személyre:
1 szép, hízott tyúk (1,8-2 kg-os)
80 dkg leveszöldség (sárga- és fehérrépa, zeller, karalábé)
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 gerezd kelkáposzta (10 dkg)
1 zöldpaprika
1 paradicsom
10-15 szem bors
2 csipet sáfrány(os szeklice)
10 dkg sampinyon gomba
10 dkg spárga vagy karfiol/kelbimbó
20 dkg zöldborsó (mélyhűtött)
5 dkg cérnametélt
néhány szál petrezselyem

Elkészítés: A tyúkot gondosan letisztogatjuk, a tollmaradványokat leperzseljük, a tokokat kihuzigáljuk, zsírzóját kivágjuk, majd kívül-belül megmossuk. Az összes zöldséget megtisztítjuk-hámozzuk és megmossuk. A leveszöldséget nagyobb hasábokra vágjuk. A tyúkot megmossuk, nagyobb fazékba tesszük, annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi jócskán ellepi, és fedő nélkül felforraljuk. Teatojásba zárjuk a fokhagymát, a borsot és a sáfrány(os szeklicé)t. A levest kissé megsózzuk, hozzáadjuk a leveszöldséget, a teatojást, a hagymát, a kelkáposztát, a zöldpaprikát és a paradicsomot egészben. Takarékra kapcsolunk, majd félig lefedve, éppen csak gyöngyöztetve az egészet puhára főzzük. Közben a gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. A spárgát (vagy karfiolt/kelbimbót) megtisztítjuk, 5 cm-es darabokra vágjuk és a zöldborsóval együtt lábaskába tesszük. 1-2 merőkanál húslevest szűrünk rá, és fedő alatt puhára pároljuk (nem kevergetjük, mert összetörik!), melegen tartjuk. A megfőtt tyúkot óvatosan kiemeljük a levesből, kisebb darabokra bontjuk, a nagyobb csontokat (és a bőrét) eltávolítjuk, aztán forró levest merünk rá, és melegen tartjuk. A levesben főtt vegyes zöldséget vágódeszkára emeljük, vékony hasábokra szeljük, és a külön párolt zöldségekhez adjuk. A kelkáposztát, a hagymát, a paradicsomot és a paprikát, valamint a teatojás tartalmát kidobjuk. A leves tetejéről leszedjük a zsírt, merőkanalanként leszűrjük, hagyjuk leülepedni. Külön edényben, egy kevés húslevesben kifőzzük a cérnametéltet. Mélyebb levesestálat forró vízzel kiöblítve előmelegítünk, a vizet kiöntjük belőle, majd beletesszük a húsdarabokat, a tésztát és a zöldségeket, végül rámerjük a forró húslevest. A petrezselymet finomra vágjuk, a leves tetejére hintjük, és úgy tálaljuk.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: internetes felmérés, 1844-ben született, századelő híres, kedve szerint, elkészült leves, színészről nevezték,

Újházy-tyúkleves
Hozzávalók: 1 tyúk, 25-30 dkg vegyes zöldség, 5 dkg zeller, 1 kis fej hagyma. 1 gerezd fokhagyma. 5 dkg gomba. 1 kanál paradicsompüré, 1 zöld paprika, só, egész bors, 8 dkg liszt és 1 tojássárgája. Elkészítése: A megtisztított, jól megmosott, de egészben hagyott tyúkot a megtisztított zöldségfélékkel, hagymával, fokhagymával, gombával, borssal, mintegy 2 liter sós vízben feltesszük főni, és lassú forralással addig főzzük, amíg a tyúk meg nem puhul. A lisztből a ...
bulac57 bulac57
Újházy-tyúkleves
Hozzávalók 4 személyre: 1-1,5 kg-os bontott csirke, 2 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 hámozott paradicsom vagy 1 kávéskanál paradicsompüré, fél zeller, 10 dkg zöldborsó, 3 karfiolrózsa, 10 dkg sampinyongomba, 5 dkg cérnametélt, 1 kávéskanál szemes bors, kis darab gyömbér, só, apróra vágott petrezselyem Olyan nagy edényre van szükségünk, amelyben a csirke valamennyi hozzávalóval együtt elfér. A csirkét hideg vízzel felengedjük és felforraljuk. A keletkező ...
bubszi bubszi
Újházy-tyúkleves
Hozzávalók 8 személyre: * 1 szép, hízott tyúk (1,8-2 kg-os) * 80 dkg leveszöldség (sárga- és fehérrépa, zeller, karalábé) * 1 közepes fej hagyma * 2 gerezd fokhagyma * 1 gerezd kelkáposzta (10 dkg) * 1 zöldpaprika * 1 paradicsom * 10-15 szem bors * 2 csipet sáfrány(os szeklice) * 10 dkg sampinyon gomba * 10 dkg spárga vagy karfiol/kelbimbó * 20 dkg zöldborsó (mélyhűtött) * 5 dkg ...
rochlitzne rochlitzne
Süti ajánló
Gesztenyés süti koszegimarika
Mézes zserbó 1. bubszi
Presszó szelet nyta100
ALMATORTA variációk lizawolf
Ánizsos gyümölcssaláta bubszi
Legegyszerűbb meggyes piskóta: ujjozsef
Kakaós szelet bubszi
Göngyölt linzer kabdeboklara
Karácsonyi copf bubszi
Vacsoracsata-Császár-Dessz ert veronika74
Szárnyas receptek
Zöldcurrys csirkeleves korall44
Saláta csirkemellel baratnu
Töltött kacsa 1. bubszi
Baconos mindent bele rúd eva0817
Szalonnás máj burgonypüréve horvathnemagdi
Cigánykáposzta macoka65
Sajttal,kolbásszal töltött csirkemell recept gonda_katalin
Sztrapacska bubszi
Sütőtök saláta reifregina
Nyúzott kacsaleves Rőmertopfba bubszi
Marhából készült ételek
Ízőrzők – Egervár – horvathnemagdi
Szabolcsi rakott felsál bubszi
negri fasirozott ibolya58
Mészáros tokány margoka59
Provance-i hús bubszi
Mexikói pizza recept gonda_katalin
Mandulás borjúborda bubszi
Ünnepi vendégvárás emoke93
x nagyuska
Mosoni tokány bubszi
Sertésből készült ételek
szoljankaleves variációk ! ibolya58
Fogarasi káposzta bubszi
Húsgolyók meglepetés aszalt gyümölccsel 1vargaildyko
Alföldi húsos gombóc bkisseva
Békési aratóleves bubszi
Zöldség fasirt koszegimarika
Hétvezér tokány bkisseva
Sült tarja krumplitakaró alatt horvathnemagdi
Zalai szüreti pecsenye maroka
Bácskai gombócleves 1vargaildyko
Halból készült ételek
Boszorkányszigeti batyus halás bubszi
Karácsonyi pisztráng 2. bubszi
Fuszerek/Arab/ margareta51
Paksi halászlé bubszi
kömlődi halászlé peterimajoridozsahe
Levesek. ilse
Halételek jozsef_olah_9843
A legfinomabb édes és sós palacsinták tinka1951
Dorozsmai harcsa-filé nanoka72
Harcsakockák tejszínes mártásban recept kovacs_zsoka
Vad ételek
burgonyás ételek marti1951
Fácán fügével és szőlővel rochlitzne
Szarvas ragu recept kovacs_zsoka
Fácán tejszínnel klerierzsi
Pálinkával készült ételek, sütemények receptjei bkisseva
Nagy emberek kedvenc étkei bulac57
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
Ízőrzők – Egervár – horvathnemagdi
Áfonyás sült szarvascomb mandu pacsakute
Gombás szarvashús veronika74
Spagetti ajánló
Zöldséges spagetti bubszi
Császár-spagetti bubszi
Pizza lesz ma ebédre sarkadykati
paradicsomos spagetti maroka
Császárspagetti klerierzsi
Félórás peceptek horvathnemagdi
Legyen ez a mai ebéd! linda019
Pizza sarkadykati
Húsvéti sörös csülök horvathnemagdi
Bolognai spagetti gombásan recept gonda_katalin
Pizza receptek
pizza készítés otthon hazipatika.com drciccancs
Sajtos pogi és még sok más fin betti055
Hamis pizza bubszi
Puliszkás pizza bozsanyinemanyi
Serpenyős pizza 15 perc alatt bkisseva
Zöldséges polenta pizza (gluténmentes) bkisseva
Paprikás pizza bulac57
Fehér pizza bubszi
Pizza prosciutto e funghi bubszi
Sós kifli variációk gereica
Hamburger receptek
Tócsni tejföllel recept baggesz20
Hamburger zsemle recept baggesz20
Hamburger baratnu
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Sajtos hamburger recept kovacs_zsoka
mustár készítése házilag irmus
Hamburger bucu recept kovacs_zsoka
Virslis kifli veronika74
Válassza a szóját! margoka59
Hamburger buci recept jamborlulu
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU