Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
7 legjobb Farsangi fánk
A szalagostól a puffancsosig - a 7 legjobb fánk
2012. január 22.
A szalagos fánk illatos és lágy, az amerikai sem pite. A lényeg: mindegyik mennyei fahéjas cukorral és baracklekvárral, de a csokoládétól sem sértődik meg. Bár még nincs itt a fánk szezonja, rákészülni mindenképpen érdemes.
Címkék: receptek, fánk, farsangi fánk, amerikai fánk, eckler fánk, profiterol
Sokan megőrülnek érte, mégsem sütnek fánkot, mert úgy gondolják, hogy túlságosan is időigényes és bonyolult. Pedig ha megismerjük a fánksütés csínját-bínját, rájövünk, hogy nem is akkora ördöngösség az egész!

Almás farsangi fánk

Hozzávalók:

35-40 darabhoz: 50 dkg finomliszt, 5 dkg porcukor, 6 tojás sárgája, 10 dkg olvasztott vaj, 3 dkg élesztő, 2,5-3 dl tej, 1 csipet só, 1 kanál rum, 2 db alma, fél citrom leve, 5 dkg baracklekvár, 3 dkg durvára vágott dió, 1 csipet őrölt fahéj, a sütéshez: étolaj, a szóráshoz: vaníliás porcukor

Elkészítés:
1 deciliter langyos tejben feloldjuk a cukor felét, simára keverjük az élesztővel, 2 kanál liszttel - azaz kovászt készítünk -, és hagyjuk kétszeresére kelni.

A liszthez adjuk a kovászt, a maradék langyos tejben elkevert tojássárgákat, a maradék cukrot és a sót. Fakanállal vagy a robotgép dagasztófejével jól kidolgozzuk a tésztát. Ezt követően 2-3 részletben beledolgozzuk az olvasztott, de nem meleg vajat, végül a rumot. Tetejét megszórjuk liszttel, ereszformán bevágjuk, hogy gyorsabban keljen, letakarjuk, és langyos helyen a kétszeresére kelesztjük.

A tésztát lisztezett deszkára húzzuk, lazán átgyúrjuk, 2 cipóra osztjuk. 2 darab 40x40 cm-es, 3 mm vastag lapra nyújtjuk, 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval megjelöljük az egyik tésztán a fánkok helyét.

Minden kör közepére egy pötty lekvárt teszünk, kevés fahéjjal elkevert diót, a tetejére egy darabka citromlével megcsepegtetett almát. Ráterítjük a másik kinyújtott tésztát, a közöket lenyomkodjuk.

A pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a fánkokat, majd . 5 centiméter távolságra, lisztezett tálcára vagy deszkára tesszük, tetejüket vékonyan megkenjük olajjal (hogy meg ne repedezzenek), letakarjuk, és hagyjuk kétszeresére kelni. (Hogy ne legyen olajos a konyharuha, terítsünk alá fóliát!)

Nagyobb méretű lábasban 2-3 ujjnyi olajat forrósítunk, beleteszünk 6-8 db fánkot, lefedjük, és mérsékelt tűzön 4-5 percig sütjük, majd szitakanállal megfordítjuk, és fedő nélkül sütjük tovább. Papírkendőre szedjük, vaníliás porcukorral megszórva még melegen tálaljuk.

Amerikai fánk

Hozzávalók:
2 egész tojás, 1 pohár kefir, 2 kanál porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 1/2 csomag sütőpor, 13 csapott kanál liszt

Elkészítés:
A hozzávalókat a liszt kivételével összekeverjük, majd a végén hozzáadjuk a lisztet is. Miután az egészet jól elkevertük, 5 percet állni hagyjuk, majd forró olajba kanalazzuk és kisütjük. (Nagyon hamar készen van, porcukorral és lekvárral isteni.)

Profiterol

Hozzávalók:
3 dl víz, 10 dkg margarin, csipet só, 15 dkg liszt, 5 tojás, 7 dl tejszín, cukor, 3 csomag habfixáló, 1,5 liter tej, 2 csomag csokis pudingpor, 2 tábla étcsokoládé, 6 kanál cukor

Elkészítés:

A képviselőfánk tésztához a vizet felforraljuk egy csipet sóval és a margarinnal. Apránként hozzáadjuk a lisztet, és addig keverjük a tűzön, amíg az edény falától elválik. A tűzről levéve robotgéppel hozzákeverjük egyenként a tojásokat.

A tepsibe (távolságot hagyva) nagyobb mogyorónyi halmokat teszünk, és forró (180 fokos) sütőben világosra sütjük őket.

A töltelék ízlés szerint cukrozott, keményre vert tejszínhab (habfixet is tegyünk bele). A teljes adaghoz . 7 dl tejszín kell, de a fánkokat fagyaszthatjuk is, ha kisebb adagot akarunk csak készíteni.

A csokis öntethez a tejet felforraljuk úgy, hogy a két tábla ét csokit beletördeljük. Két csomag csokis pudingport 6 kanál cukorral együtt felfőzünk a tejben. (Jóval hígabbnak kell lennie, mint a hagyományos pudingnak. Az öntet mennyisége szintén a teljes adagra elég.)

A kisült, kihűlt fánkokat injekciós fecskendő (50 ml-es) segítségével megtöltjük a tejszínhabbal, és egy lapos jénai tálban elrendezzük. A kihűlt csokis öntettel az egészet leöntjük.

Eckler fánk

Hozzávalók:

10 dkg vaj vagy margarin, 11 dkg liszt, 5 db tojás, csipet só, a töltelékhez: 1 csomag vanília ízű pudingpor, 5 dl tej, 2-3 kanál cukor, 3 dl tejszín, kakaó, porcukor ízlés szerint, a mázhoz: 10 dkg étcsokoládé

Elkészítés:
A vajat vagy margarint, a sóval és 1 dl vízzel felforraljuk, hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, és állandóan keverve addig főzzük, amíg elválik az edény falától. Ha langyosra hűlt, a négy darab tojást egyenként beledolgozunk, alaposan kikeverve, mert ettől lesz üreges a fánk.

Kikent sütőlemezre egymástól tekintélyes távolságra 5-6 cm hosszú, vastag csíkokat nyomunk habzsákból, fél órát pihentetjük, majd a maradék felvert tojással megkenjük, de csak a tetejüket (vigyázat, a tojás ne csorogjon le, mert nem jön fel a tészta). Előmelegített sütőben 200 fokon . 15-20 percig sütjük. A sütő ajtaját 15 percig nem szabad kinyitni. A fánkokat a tepsiben hagyjuk kihűlni.

Ha kihűlt, hosszában 1/3-2/3 arányban felvágjuk. A pudingporból a szokásos módon elkészítjük a pudingot. A tejszínt kemény habbá verjük, és ízlés szerint porcukorral és kakaóval ízesítjük. Először nyomózsákba tesszük a pudingot, és megtöltjük az üregeket oly módon, hogy a krém szintje a tészta fölött legyen. Ezután a tejszínhabot tesszük nyomózsákba és a vaníliapudingra rétegezzük a kakaós tejszínt. Végül a levágott felső szeletet ráhelyezzük és lecsorgatjuk olvasztott csokoládéval.

A másik variáció: a felső szeleteket lemártjuk az olvasztott csokoládéba, és ha a csokoládé megdermedt ráhelyezzük a krémre.

Málnakrémes túrófánk

Hozzávalók:

16 darabhoz: a fánkhoz: 25 dkg liszt, 1 dkg élesztő, 5 dkg cukor, 2,5 dl langyos tej, 4 dkg lágy vaj, 10 dkg túró, 1 tojás, 1 citrom reszelt héja, a sütéshez: olaj (vagy vaj), a krémhez: 30 dkg málna, 10 dkg cukor, 5 dl tejszín, 1 tasak habfixáló

Elkészítés:
A lisztet tálba szórjuk, közepébe mélyedést formálunk. Az élesztőt elkeverjük 1 teáskanál cukorral, fél dl langyos tejjel, és amikor elolvadt a cukor, a mélyedésbe öntjük. Behintjük pici liszttel, és . 15 percig pihentetjük.

Amikor kirepedezik az élesztőre szórt liszt, hozzáadjuk a cukrot, a lágy vajat, az áttört túrót, tojást, egy csipet sót, a citromhéjat, és a maradék langyos tejjel jól kidolgozzuk. Letakarva 30 percen át pihentetjük.

Amíg kel a tészta, elkészíthetjük a krémet. A málnát megtisztítjuk (a mirelitet felengedjük), megszórjuk a cukorral, és 10-15 percen át pihentetjük. Kemény habbá verjük a tejszínt, majd belekeverjük a lecsepegtetett málna felét, és a habfixálót. A visszamaradt málnát botmixerrel összetörjük, és a levébe visszatesszük, ezt adjuk majd a fánkok mellé öntetnek.

Palacsintasütőben olajat (vajat) melegítünk, evőkanállal 2-3 tésztakupacot teszünk rá, és kíméletesen megsütjük mindkét oldalát. Amikor megsült, papírszalvétára tesszük. Ugyanígy megsütjük a maradék tésztát is. Az elkészült fánkok felét tálra tesszük, kanállal rákenünk a málnakrémből, majd arra ismét fánkot ültetünk. Ha kimaradt krém, akkor a tetejüket is megdíszíthetjük. Az öntettel körbelocsoljuk, és tálaljuk.

Joghurtos fánk - pofonegyszerűen

Hozzávalók:
2 pohár barackos joghurt, 2 tojás, 25 dkg finomliszt, 2 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, kis citromhéj és rum (elhagyható), a sütéshez: olaj

Elkészítés:
A tojásokat egy tálba ütjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a joghurtokat, a citromhéjat, a rumot, majd a sütőporral elkevert lisztet. Olajat melegítünk, majd evőkanállal beleszaggatjuk a tésztát, amik sütés közben felemelkednek. Sütés után papírtörlőre szedjük őket, majd melegen porcukorba (lehet vaníliás vagy fahéjas is) hempergetjük őket. Lekvárral is nagyon finom.

Puffancs fánk

Hozzávalók:

7 dkg vaj, 17 dkg liszt, 5 egész tojás, cukrozott kakaó, olaj

Elkészítés:
2 dl vizet a vajjal felforralunk. Kicsit hűlni hagyva hozzákeverjük a lisztet és addig keverjük, amíg az edénytől és a fakanáltól elválik.

Ha kihűlt, egyenként hozzákeverjük az 5 egész tojást és 2 mokkáskanál segítségével kis fánkokat szaggatunk belőle a forró olajba. (Sütéskor a fánkok kis pukkanás kíséretében maguktól megfordulnak az olajban.)

Ha elkészültünk vele, cukrozott kakaóban vagy reszelt csokiban megforgatjuk. Hidegen-melegen egyaránt finom.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: liszthez adjuk, maradék langyos, maradék cukrot, robotgép dagasztófejével, kétszeresére kelesztjük, tésztát lisztezett,

Pálinkával készült ételek, sütemények receptjei
belegyúrjuk. A massza alig legyen ragacsos. Porcukorral vékonyan meghintett nyújtódeszkán a tésztát adagonként körülbelül 5 mm vastagra nyújtjuk, és megkenjük a félretett habbal. Különböző méretű csillagokat szúrunk ki belőle. Farsangi fánk 50 dkg liszt 1/2 liter tej 6 tojássárgája 3 dkg élesztő 7 dkg vaj 1 evőkanál cukor 1 evőkanál pálinka 1 csomag vaníliáscukor 1 mokkáskanál só A sütéshez: bő olaj A tálaláshoz: ...
bkisseva bkisseva
Receptek
Hozzáütjük a tojásokat, és jól összegyúrjuk. Gyúródeszkán a tésztát fél cm vastagságúra nyújtjuk. Fánkszúróval kiszaggatjuk, közepébe kis mélyedést nyomunk, amibe az ízt tesszük, és közepes hőmérsékletű sütőben sütjük. Fánkok Farsangi fánk 7 dl liszt * 3 dl tej * 3 dkg élesztő * só * 1 evőkanál cukor * 4 tojássárgája * 4 evőkanál vaj * olaj 1 dl tejből, a cukorral és a morzsolt élesztővel, kovászt készítünk. Tálba öntjük a lisztet, sót, a tojássárgáját, és ...
jjanosne jjanosne
Receptek vegyesen
kókuszdióbéllel, fél csomag vaníliás cukorral, 15 deka zsírral, 1 egész tojással és kevés tejjel könnyen gyúrható tésztává alakítunk. A tésztából vastag rudakat sodorva pereceket formálunk, melyeket közepes tűznél világosra sütünk. Farsangi szelet 25 deka vajat 30 deka liszttel, 1 csomag sütőporral, 1 tojással és 2 evőkanál cukorral jól eldolgozunk. Háromszor nyújtjuk a tésztát, melyet végül két egyenlő részre osztva, tepsiben a következő töltelékkel kenünk meg. ...
aprochef aprochef
x
Lázárné Gyulasi Ibolya http://www.receptbazar.extra.hu/download/sutik_keppel2.pdf #98 2009. január 12. 13:56 Válaszolj! Husvéth Gabriella Farsangi fánk Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 5 dl tej, 6 tojássárgája, 3 dkg élesztő, 7 dkg vaj vagy Rama margarin, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál rum, 2 zacskó vaníliás cukor, reszelt citromhéj, 1 mokkáskanál só, a sütéshez bő ...
nagyuska nagyuska
Süti ajánló
Meggyes pite másképp recept gonda_katalin
Candia ellenes kenyér faciendum
Jeti torta bubszi
Csokoládés kekszkenyér bubszi
AMERIKAI krémes janna53
Gesztenyés-babapiskótás ancus56
Gofri majus55
Tejfölös vörös káposzta saláta horvathnemagdi
Morgós csúcs klerierzsi
Dobos torta bubszi
Szárnyas receptek
Mustáros majorannás csirkecomb gombás sült zöldségekkel rece jamborlulu
Csirke curry receptje: ujjozsef
Csirkecomb jóasszony módra recept baggesz20
Kapros túróval töltött pulyka, bubszi
Tepsis rakott hús suzymama
kUKORICÁS rAKOTT csIRKECOMB bubszi
Erdélyi tyúkhúsleves horvathnemagdi
Ananászos zelleres csirke recept jamborlulu
Frankfurti töltött pulykamell skorpiolilike
4 könnyű villámvacsora sarkadykati
Marhából készült ételek
EBÉD AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Libamell vadasan bubszi
Kolozsvári töltött káposzta bubszi
Recept jjanosne
B receptek horvathnemagdi
Gasztronómiai örömök sarkadykati
U betűs receptek horvathnemagdi
Borsos tokány tundihugi
Vinaigrette-mártás bubszi
Tejszínes-húsos cannelloni 1vargaildyko
Sertésből készült ételek
Almás-tormás csülök rochlitzne
Csőszpecsenye bulac57
Temesvári apró pecsenye forgoandi
S betűs receptek horvathnemagdi
Csabai titok ! ibolya58
Mustáros hentestokány yaskane
Finom falatok piroska0101
Mustáros-gombás sertésszelet skorpiolilike
Sütőben sült spagetti veronika74
Névnapos receptek kloppenburg
Halból készült ételek
Halreceptek pontyból. csibi52
Kanadai zöldfűszeres lazac bubszi
Bajai halászlé 2. bubszi
Pisztráng (tengeri hal) roston bubszi
Káposztás harcsa bubszi
Pisztráng kékre főzve jozsef_olah_9843
x nagyuska
Roston sült ponty fűszervajjal panni48
Halas tippek kloppenburg
30 perces sült lazac veronika74
Vad ételek
Fácán vörösborban horvathnemagdi
Szegedi fácángulyás bubszi
Kevert linzer torta bubszi
Pálinkával készült ételek, sütemények receptjei bkisseva
Magyar gasztronómia grimilda
Baszk fácán baratnu
Gesztenyével töltött fácán taltos1
Itt van az ideje sarkadykati
Csallóközi vadas klerierzsi
Aranysárga húsleves recept gonda_katalin
Spagetti ajánló
A 4 legfinomabb tészta grimilda
Olasz zöldségleves bubszi
Mézes mustáros pulykatokány recept kovacs_zsoka
Rakott bolognai spagetti horvathnemagdi
Burgonyás hústekercs bulac57
Spagetti a la carbonara bulac57
Borjúkaraj olasz módra recept toth_beata
Bolognai spagetti sajt nélkül recept kovacs_zsoka
Borsókrémes bolognai recept jamborlulu
Szardellás metélt bulac57
Pizza receptek
Puliszkás pizza bozsanyinemanyi
Pizza baratnu
Pizzás rúd aranyibarbara
Pizza tészták kerzsi58
tepertős csiga drciccancs
Pizza alaptészta, II. bubszi
Olasz ízek mesterfokon horvathnemagdi
Tatu kifli suzymama
Búzacsírás pizza tészta bubszi
Tepsis pizza recept horvathnemagdi
Hamburger receptek
Diós-meggyes piskóta horvathnemagdi
Csirke hamburger banb
Szezámmag fejesnemagdi
Házi hamburger salátával recept boszorlany
Ázsiai hamburger klerierzsi
Házi hamburger recept gonda_katalin
Hamburgerzsemle /Limarától nanoka72
Csirke hamburger cajun módra klara50
Sajtburger veronika74
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU