Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
13. A nagy befőzés
2011. június 13. A nagy befőzés I.

Új hobbit találtam magamnak: a befőzést. :-))) E tevékenység csak első blikkre tűnik konyhai munkának, valójában messze nem az... sokkal inkább kreatív művészi tevékenység, amelyben mindenki tökéletesen megvalósíthatja önmagát. :-))

Régebben tipikus "tücsök" voltam, akit egyáltalán nem érdekelt a "betakarítás", és mint a mesében, csak gitároztam egész nyáron, amíg a szüleim hétről-hétre eltettek egy halom befőttet... persze télen sosem haltam éhen, hiszen az én "hangya-szüleim" törődtek velem, és minden kompóttal, lekvárral, szörppel és savanyúsággal megkínáltak, ami csak a spájzban akadt. (A mesebeli hangya ehhez képest nem volt túl nagyvonalú...Pedig, ha szegény tücsöknek egyszer is adott volna a befőttjeiből, lehet, hogy új barátja tanult volna az esetből, és a következő nyáron ő is szorgoskodott volna, igaz? :DDD)

Szóval, a jó példa (azaz a nagyszüleim és a szüleim szorgalma) mindig a szemem előtt volt, csak néhány "Szedd magad mozgalmi napon" és a gyümölcspucoláson túl nem voltam aktív szereplője a befőzéseknek, inkább "elszivárogtam" otthonról, ha ilyen jellegű munka akadt. Most viszont úgy tűnik, ráéreztem a befőzés "ízére", és egy hét távlatából kijelenthetem: mostantól ezt a tevékenységet hobbimnak tekintem!

Az öreg fa még mindig egy lavórnyi gyümölcsöt adott Az öreg fa még mindig egy lavórnyi gyümölcsöt adott

A szüleim kertjében áll egy gyönyörű, öreg cseresznyefa. Ősfa, már csak egy hatalmas oldal-ága él, de az még mindig bőséges gyümölcsöt ad. A cseresznye szemei roppanósak és hatalmasak, sötét bordók és mézédesek. Sosem ettem még ilyen finom cseresznyét, és sosem láttam ilyen szép fát. Fiatalabb korában, amikor tavasszal hófehér virágok borították, úgy nézett ki, mint egy nagy tejszínhabos felhő, ami éjszaka szinte világított, annyira fehér volt. Órák hosszat ücsörögtem alatta, és becsukott szemmel magamba szívtam az illatát, hogy sose felejtsem el...

A párja-sincs cseresznye

Idén apukám szedte le a cseresznyét, mi, anyával pedig megtettük a szükséges előkészületeket: kimostuk és összepárosítottuk a padláson év közben összegyűjtött befőttes üvegeket, majd nekiálltunk kiválasztani, melyik recepttel dolgozzunk... persze nem értettünk egyet, mert apa is, anya is, és én is más receptet tartottunk jónak, így aztán abban maradtunk, hogy idén három féle cseresznyét teszünk el, és majd télen, az első hóesés után megnézzük, melyik lett a legfinomabb...:-)

A tiszta üvegeket össze párosítjuk a kupakokkal

A kupakokba patikai alkoholt öntöttünk, és egyikből a másikba öntöttük - így fertőtlenítettük őket. (Ha nincs otthon alkoholunk, egy jobb fajta pálinka is megteszi.)

A kupakokat alkohollal fertőtlenítettük

Anyukám a nyers eltevésre szavazott, ez a módszer gyakorlatilag megegyezik a nyers meggy eltevésével. Így a gyümölcs ropogós marad, és nagyon gyorsan elkészül a befőtt.

Nyers cseresznye befőtt

Hozzávalók: cseresznye, cukor, szalicil
Elkészítés:
1.) A cseresznyét megtisztítjuk, és egy mély tál vízbe tesszük 10 percre, így ha van közöttük /bennük kukac, kiázik. Ezután alaposan megmossuk és leszűrjük a gyümölcsöt.
2.) Minden befőttes üveget megtöltünk cseresznyével és annyi cukorral, ahány decis az üveg, tehát a 7 dl- üvegbe 7 kanál cukor kerül, + 1 kanálnyi a tetejére. Az üvegeket időnként rázogassuk össze, hogy a szemek szorosan egymás mellé kerüljenek.
3.) Ha megteltek az üvegek, késhegynyi szalicilt teszünk mindegyik tetejére, szorosan lezárjuk, és eltesszük a kész üvegeket a spájzba.

Nyers cseresznye befőtt

Oldalról.

Cseresznye befőtt hideg vízzel

Hozzávalók: cseresznye, üvegenként 2-2 evőkanál cukor, késhegynyi szalicil
Elkészítés:
1.) A megtisztított cseresznyét üvegekbe tesszük, az üveg aljára és tetejére 2-2 evőkanál cukrot teszünk.
2.) Az üvegeket felöntjük 3/4 részig hideg vízzel, a tetejükre késhegynyi szalicilt teszünk, és dunsztoljuk az üvegeket: egy nagy lábas aljába újságpapírt teszünk (hogy ne pattanjanak szét az üvegek a hőtől), majd annyi vizet öntünk bele, hogy a befőtteket 3/4 részig ellepje, majd takarék lángon felforraljuk a vizet, és gyöngyöző forrás mellett 10-15 percig rotyogtatjuk a befőtteket. Ha letelt az idő, elzárjuk a gázt, és a lábasban hagyjuk kihűlni az üvegeket, eztán pedig betesszük őket a kamrába.

Dunsztolás

Cseresznye befőtt sziruppal

Hozzávalók: 1 kg cseresznye, 5 dl víz, 30 dkg cukor, késhegynyi szalicil
Elkészítés:
1.) A megmosott cseresznyével megtöltjük az üvegeket.
2.) Elkészítjük a szirupot: A cukrot összekeverjük a vízzel, és felforraljuk, majd, ha picit besűrűsödött, forrón a cseresznyére merjük. A tetejére késhegynyi szalicil kerüljön!
3.) Az előzőek szerint forró dunsztba tesszük, majd ha kihűlt, a kamrába helyezzük az üvegeket.

Bármilyen anyagból készíthetünk

Bár a nagymamáim még csodaszép, hímzett és horgolt kis terítőkkel fedték le a befőttjeiket, én a lustább és gyorsabb módszert választottam a befőttek díszítésére: maradék anyagokból cikk-cakk ollóval (így írják?? :-)) kalapkákat és kötözőket vágtam ki, ezekkel "öltöztettem" fel az idei üvegeket, no és persze mindent felcímkéztem. Szerintem helyesek lettek.

Maradék anyagokból - új ruhák

Bár apukám szerint a mai modern dzsem fixek nem érnek fel a régi klasszikus dzsem receptekkel (vélhetően igaza van), azért készítettem néhány üveg őszibarackot és epret... a színéből és az illatából ítélve mindkettő finom lett. :-)

Őszibarack/eper dzsem

Hozzávalók: 1 kg őszibarack / eper, 1 kg 15 gramm cukor, 2 kupak citromlé, 1 csomag dzsem fix
Elkészítés:
1.) A gyümölcsöt megtisztítjuk, botturmix segítségével pépesítjük (vagy nagyon apróra vágjuk).
2.) A gyümölcsöt egy nagy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, és felforraljuk, majd belekeverjük a dzsem-fixet, és 2-3 percig takarékon forraljuk.
3.) Forrón az üvegekbe kanalazzuk, lezárjuk, és legalább 5 percre minden üveget a feje tetejére állítjuk, majd ha kihűltek, a kamrába tesszük őket.

Őszibarack dzsem

Feje tetejére állt a világ?

Őszibarack dzsemek

... és az eper dzsemek

Anyukám - a lelkesedésemet látva -, előhalászta az összes régi receptjét, így a következő napokat az új hobbimnak szenteltem. :-)) Minden persze nem fog ma ideférni, de 2-3 részben mindent közzéteszek, és nagyon megköszönöm Nektek, ha küldtök nekem érdekes befőtt recepteket!
Karfiolos pritamin, póréhagymával (savanyúság) - 5 kg lesz belőle

Hozzávalók: 1 karfiol, 4 piros pritamin, 3 póréhagyma, 2 liter víz, 1 csomag uborka/savanyúság tartósító, 150 g cukor, 100 g só, 3 dl 10%- ecet
Elkészítés:
1.) A zöldségeket megmossuk, fel aprítjuk, és szépen üvegekbe rendezzük.
2.) 2 l vizet felteszünk melegedni egy lábasban, hozzáadjuk a cukrot, sót, ecetet, majd, ha felforrt, a tartósítót. (Ez le is van írva a zacskó hátoldalán). 1 percig forraljuk, majd a forró levet a zöldségekre merjük, és lezárjuk az üvegeket. (Mindig egyszerre csak 1 üvegre merjük a levet, és azonnal zárjuk le, így a vákuum jól lezárja az üveget.)

Karfiolos pritamin, póréval

Remek savanyúság lesz, ami mindenféle sült húshoz passzol Remek savanyúság lesz, ami mindenféle sült húshoz passzol

Csíkos kalapban

Savanyú paprika

Hozzávalók: 5 kg paprika, 2 liter víz, 3 dl ecet, 150 g cukor, 100 g só, 1 csomag savanyúság tartósító
Elkészítés:
1.) A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, felszeleteljük, és az üvegekbe rendezzük.
2.) A vizet felforraljuk a cukorral, ecettel, sóval, és beletesszük a savanyúság tartósítót, majd rottyantunk egyet az egészen, és a forró levet a paprikára merjük, és szorosan lezárjuk az üvegeket.

Paprikák a mosogatóban

Megmosva, egy tálban

Felszeletelve, vegyesen

És savanyúságként, színesen

A következő és egyben (a mai napon) az utolsó recept egy olyan rumos-diós sárgabarack, amelyet befőttként, és dzsemként egyaránt eltehetünk. A mennyiségek adottak, csak más befőtt tartósítót kell venni, ha nem dzsemet készítünk.

Rumos-diós sárgabarack dzsem

Hozzávalók: 2 kg sárgabarack, 30 dkg dió, 4 teáskanál rum aroma, 2,25 kg cukor, nagyon pici víz, 2 csomag dzsem fix
Elkészítés:
1.) A gyümölcsöt megtisztítjuk, apróra vágjuk, összekeverjük a cukorral, a dióval, és egy pici vízzel, felforraljuk, belekeverjük a rum aromát és a dzsem fixet és forrón az üvegekbe kanalazzuk, majd hűvös helyre visszük, ha kihűlt.

Rumos diós sárgabarack dzsem

A napfény színei az üvegben.

Folytatnám még a sort, mert nagyon sok szép receptem van: almás cékla, lecsókrém, és a férjem szülinapi fogásai: szederleves, hagymás rostélyos, és áfonyás túrótorta, de már így is hosszúra sikeredett... remélem, azért végig olvastátok! :-) Kérem, "műkedvelő befőzés-kedvelő" háziasszonyok bátran keressenek, és küldjenek sok-sok izgalmas receptet, amit még az idén eltehetek...!
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: következő nyáron, szüleim szorgalma, szemem előtt, tevékenységet hobbimnak, lavórnyi gyümölcsöt, szüleim kertjében,

x
18:07 Válaszolj! Szabóné Gita 589: Jocókám, elárulok Neked valamit. A férjem cukorbeteg, és ezt "Sössina" édesítőporral készítem. Tescóban veszem. Ezt használom befőzéshez , teához is, jobban mondva nálunk nincs is cukor itthon. #591 2009. augusztus 24. 18:07 Előzmény - - [-] 2009. augusztus 24. 17:49 Válaszolj! Szakács Zoltánné [cegi] ...
nagyuska nagyuska
x
ami lé,mégis én az ásványvizeket,turmixokat fogyasztom szívesen,mert az egészséges...A turmixot a gyerekek is szívesen fogyasszák,ha a savanyúbb gyümölcsből készítettekbe egy jó evőkanál mézet teszünk...Várom a további ötleteket,s a finom recepteket./Befőzéshez is./Üdv.Ica. #1 2008. június 23. 13:31 Válaszolj! Lázárné Gyulasi Ibolya Sajtos csirkemell szelet-de jó disznóhs pulykahúsból is.. A hússzeleteket picit ...
nagyuska nagyuska
x
augusztus 7. 11:17 Előzmény Barna Istvánné Tóth Ilona, S... 2008. augusztus 7. 11:15 Válaszolj! Várhegyi Jutka Winterné [41-... 381: Köszönöm szépen, már el is kezdtem a befőzést! Csók, szivecske szivecske szivecske Jutka. #384 2008. augusztus 7. 11:16 Előzmény Barna Istvánné Tóth Ilona, S... 2008. augusztus 7. 11:08 Válaszolj! Barna Istvánné ...
nagyuska nagyuska
x
Káposztás pogácsa! Lereszeljük a káposztát és félórára besózzuk. Kinyomkodjuk és az olajon a cukor­ral, kevergetve szép barnára pirítjuk, erősen borsozzuk, majd kihűtjük. Összegyúrjuk a réteslisztet a margarinnal, a tejben megfuttatott élesztővel, a tojássárgájával, sóval és annyi tejföllel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Langyos helyen duplájára kelesztjük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk. Megkenjük a pirított káposztával, összehajtogatjuk, majd ismét kinyújtjuk. Ezt 3-4 szer ismételjük, végül ...
nagyuska nagyuska
Süti ajánló
Habkönnyű cseresznyés pite janna53
Málnás Raffaello-torta bubszi
Mákos pite recept gonda_katalin
Sütés nélkül...... eva0817
Rigó Jancsi: szerelemből horvathnemagdi
Pozsonyi kifli és diós, mákos bubszi
Üdítős szelet bubszi
Majonézes burgonya - Frank mód bubszi
Epres lizerkosár baratnu
Húsvéti kalács yaskane
Szárnyas receptek
Tavaszi csirke körtével bubszi
Zöldséges-tepsis csirke horvathnemagdi
A tökéletes kocsonya – recept szelidszeder
Csirkés saláta bubszi
Márton napja agnia
Csirkehúsos saláta bubszi
DIÓS tyúkLEVES bubszi
Fokhagymás krémsajttal töltött csirkemell suzymama
Bazsalikomos csirkemell....... szisszy83
Gombás-velős kakashere pörkölt klerierzsi
Marhából készült ételek
Töltött saláta tundihugi
bigos ! ibolya58
Szabolcsi rakott felsál bubszi
Bolognai lasagne bazsalikommal recept baggesz20
marhahúsos leves ibolya58
Matrózhús bubszi
Receptek horvathnemagdi
Burgonyás rakott zöldbab recept jamborlulu
Farkapörkölt margoka59
Kínai ételek, kínai konyha: A majus55
Sertésből készült ételek
Kínai sertéscsíkok bubszi
Recept jjanosne
Laktató egytálételek a családnak: 7 szuper recepttel tinka1951
Könnyen elkészíthető horvathnemagdi
Tátrai batyu bubszi
Tepsis gyros margitanya
Pelmenyi - szibériai gombócok recept jamborlulu
Prágai sonkás szelet bulac57
Rácsos fasírtlepény klerierzsi
Paradicsomos húsgombóc recept jamborlulu
Halból készült ételek
Kapros pisztráng jozsef_olah_9843
Fokhagymás hal bubszi
Balatoni halászlé 2. bubszi
kolostori halgyuvecs ! ibolya58
Lazac-steak salátával migova
Bajai halászlé 2. bubszi
Zsályás ponty pestós makarónival recept jamborlulu
Lazacos tekercs suzymama
Vacsora csata jjanosne
Sajtos sült lazac ujjozsef
Vad ételek
Pacal Bíró Géza módra bubszi
Bakonyi fácán recept baggesz20
Egyszerű egytálételek kezdőknek tinka1951
Torták kloppenburg
Zöldséges szarvasragu cseréptá horvathnemagdi
Őzcomb gersliropogóssal 1vargaildyko
Gombás szarvas-steak veronika74
Szüreti szarvaspörkölt szőlőve maroka
Fácán fügével és szőlővel rochlitzne
Lazacborda artois módon bubszi
Spagetti ajánló
Brokkolis tészta sonkával recept baggesz20
Félórás peceptek horvathnemagdi
A tökéletes bolognai spagetti grimilda
Spagetti bolognai mártással 2. bubszi
orsótészta grimilda
Bakonyi szelet evus59
A szénégető hala zöldségekkel recept jamborlulu
Húsos, rakott spagetti janoselek
Spagetti szalonnás bulac57
Brokkolibéka recept jamborlulu
Pizza receptek
Pizza sonkával recept gonda_katalin
Pizzás táska 1vargaildyko
Pizza szósz házilag, ennél ízletesebbet éttermekben sem talá suzymama
Szardíniás pizza recept baggesz20
Sonkás pizza recept jamborlulu
Pizza sükösdiesen ujjozsef
Mai menü dundulino
Villámgyors fogások a rohanós hétköznapokra – 7 fél ór tinka1951
Házi Pizza recept kovacs_zsoka
Pizza-szendvics bubszi
Hamburger receptek
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Házi hamburger 2. recept kovacs_zsoka
Szendvics, a 250 éves sikerdarab horvathnemagdi
Házi hamburger recept baggesz20
Hamburger baratnu
Hamburger zsemle vagikriszti
Hamburger zsemle recept baggesz20
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Hamburger zsemle recept toth_beata
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU