Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
13. A nagy befőzés
2011. június 13. A nagy befőzés I.

Új hobbit találtam magamnak: a befőzést. :-))) E tevékenység csak első blikkre tűnik konyhai munkának, valójában messze nem az... sokkal inkább kreatív művészi tevékenység, amelyben mindenki tökéletesen megvalósíthatja önmagát. :-))

Régebben tipikus "tücsök" voltam, akit egyáltalán nem érdekelt a "betakarítás", és mint a mesében, csak gitároztam egész nyáron, amíg a szüleim hétről-hétre eltettek egy halom befőttet... persze télen sosem haltam éhen, hiszen az én "hangya-szüleim" törődtek velem, és minden kompóttal, lekvárral, szörppel és savanyúsággal megkínáltak, ami csak a spájzban akadt. (A mesebeli hangya ehhez képest nem volt túl nagyvonalú...Pedig, ha szegény tücsöknek egyszer is adott volna a befőttjeiből, lehet, hogy új barátja tanult volna az esetből, és a következő nyáron ő is szorgoskodott volna, igaz? :DDD)

Szóval, a jó példa (azaz a nagyszüleim és a szüleim szorgalma) mindig a szemem előtt volt, csak néhány "Szedd magad mozgalmi napon" és a gyümölcspucoláson túl nem voltam aktív szereplője a befőzéseknek, inkább "elszivárogtam" otthonról, ha ilyen jellegű munka akadt. Most viszont úgy tűnik, ráéreztem a befőzés "ízére", és egy hét távlatából kijelenthetem: mostantól ezt a tevékenységet hobbimnak tekintem!

Az öreg fa még mindig egy lavórnyi gyümölcsöt adott Az öreg fa még mindig egy lavórnyi gyümölcsöt adott

A szüleim kertjében áll egy gyönyörű, öreg cseresznyefa. Ősfa, már csak egy hatalmas oldal-ága él, de az még mindig bőséges gyümölcsöt ad. A cseresznye szemei roppanósak és hatalmasak, sötét bordók és mézédesek. Sosem ettem még ilyen finom cseresznyét, és sosem láttam ilyen szép fát. Fiatalabb korában, amikor tavasszal hófehér virágok borították, úgy nézett ki, mint egy nagy tejszínhabos felhő, ami éjszaka szinte világított, annyira fehér volt. Órák hosszat ücsörögtem alatta, és becsukott szemmel magamba szívtam az illatát, hogy sose felejtsem el...

A párja-sincs cseresznye

Idén apukám szedte le a cseresznyét, mi, anyával pedig megtettük a szükséges előkészületeket: kimostuk és összepárosítottuk a padláson év közben összegyűjtött befőttes üvegeket, majd nekiálltunk kiválasztani, melyik recepttel dolgozzunk... persze nem értettünk egyet, mert apa is, anya is, és én is más receptet tartottunk jónak, így aztán abban maradtunk, hogy idén három féle cseresznyét teszünk el, és majd télen, az első hóesés után megnézzük, melyik lett a legfinomabb...:-)

A tiszta üvegeket össze párosítjuk a kupakokkal

A kupakokba patikai alkoholt öntöttünk, és egyikből a másikba öntöttük - így fertőtlenítettük őket. (Ha nincs otthon alkoholunk, egy jobb fajta pálinka is megteszi.)

A kupakokat alkohollal fertőtlenítettük

Anyukám a nyers eltevésre szavazott, ez a módszer gyakorlatilag megegyezik a nyers meggy eltevésével. Így a gyümölcs ropogós marad, és nagyon gyorsan elkészül a befőtt.

Nyers cseresznye befőtt

Hozzávalók: cseresznye, cukor, szalicil
Elkészítés:
1.) A cseresznyét megtisztítjuk, és egy mély tál vízbe tesszük 10 percre, így ha van közöttük /bennük kukac, kiázik. Ezután alaposan megmossuk és leszűrjük a gyümölcsöt.
2.) Minden befőttes üveget megtöltünk cseresznyével és annyi cukorral, ahány decis az üveg, tehát a 7 dl- üvegbe 7 kanál cukor kerül, + 1 kanálnyi a tetejére. Az üvegeket időnként rázogassuk össze, hogy a szemek szorosan egymás mellé kerüljenek.
3.) Ha megteltek az üvegek, késhegynyi szalicilt teszünk mindegyik tetejére, szorosan lezárjuk, és eltesszük a kész üvegeket a spájzba.

Nyers cseresznye befőtt

Oldalról.

Cseresznye befőtt hideg vízzel

Hozzávalók: cseresznye, üvegenként 2-2 evőkanál cukor, késhegynyi szalicil
Elkészítés:
1.) A megtisztított cseresznyét üvegekbe tesszük, az üveg aljára és tetejére 2-2 evőkanál cukrot teszünk.
2.) Az üvegeket felöntjük 3/4 részig hideg vízzel, a tetejükre késhegynyi szalicilt teszünk, és dunsztoljuk az üvegeket: egy nagy lábas aljába újságpapírt teszünk (hogy ne pattanjanak szét az üvegek a hőtől), majd annyi vizet öntünk bele, hogy a befőtteket 3/4 részig ellepje, majd takarék lángon felforraljuk a vizet, és gyöngyöző forrás mellett 10-15 percig rotyogtatjuk a befőtteket. Ha letelt az idő, elzárjuk a gázt, és a lábasban hagyjuk kihűlni az üvegeket, eztán pedig betesszük őket a kamrába.

Dunsztolás

Cseresznye befőtt sziruppal

Hozzávalók: 1 kg cseresznye, 5 dl víz, 30 dkg cukor, késhegynyi szalicil
Elkészítés:
1.) A megmosott cseresznyével megtöltjük az üvegeket.
2.) Elkészítjük a szirupot: A cukrot összekeverjük a vízzel, és felforraljuk, majd, ha picit besűrűsödött, forrón a cseresznyére merjük. A tetejére késhegynyi szalicil kerüljön!
3.) Az előzőek szerint forró dunsztba tesszük, majd ha kihűlt, a kamrába helyezzük az üvegeket.

Bármilyen anyagból készíthetünk

Bár a nagymamáim még csodaszép, hímzett és horgolt kis terítőkkel fedték le a befőttjeiket, én a lustább és gyorsabb módszert választottam a befőttek díszítésére: maradék anyagokból cikk-cakk ollóval (így írják?? :-)) kalapkákat és kötözőket vágtam ki, ezekkel "öltöztettem" fel az idei üvegeket, no és persze mindent felcímkéztem. Szerintem helyesek lettek.

Maradék anyagokból - új ruhák

Bár apukám szerint a mai modern dzsem fixek nem érnek fel a régi klasszikus dzsem receptekkel (vélhetően igaza van), azért készítettem néhány üveg őszibarackot és epret... a színéből és az illatából ítélve mindkettő finom lett. :-)

Őszibarack/eper dzsem

Hozzávalók: 1 kg őszibarack / eper, 1 kg 15 gramm cukor, 2 kupak citromlé, 1 csomag dzsem fix
Elkészítés:
1.) A gyümölcsöt megtisztítjuk, botturmix segítségével pépesítjük (vagy nagyon apróra vágjuk).
2.) A gyümölcsöt egy nagy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, és felforraljuk, majd belekeverjük a dzsem-fixet, és 2-3 percig takarékon forraljuk.
3.) Forrón az üvegekbe kanalazzuk, lezárjuk, és legalább 5 percre minden üveget a feje tetejére állítjuk, majd ha kihűltek, a kamrába tesszük őket.

Őszibarack dzsem

Feje tetejére állt a világ?

Őszibarack dzsemek

... és az eper dzsemek

Anyukám - a lelkesedésemet látva -, előhalászta az összes régi receptjét, így a következő napokat az új hobbimnak szenteltem. :-)) Minden persze nem fog ma ideférni, de 2-3 részben mindent közzéteszek, és nagyon megköszönöm Nektek, ha küldtök nekem érdekes befőtt recepteket!
Karfiolos pritamin, póréhagymával (savanyúság) - 5 kg lesz belőle

Hozzávalók: 1 karfiol, 4 piros pritamin, 3 póréhagyma, 2 liter víz, 1 csomag uborka/savanyúság tartósító, 150 g cukor, 100 g só, 3 dl 10%- ecet
Elkészítés:
1.) A zöldségeket megmossuk, fel aprítjuk, és szépen üvegekbe rendezzük.
2.) 2 l vizet felteszünk melegedni egy lábasban, hozzáadjuk a cukrot, sót, ecetet, majd, ha felforrt, a tartósítót. (Ez le is van írva a zacskó hátoldalán). 1 percig forraljuk, majd a forró levet a zöldségekre merjük, és lezárjuk az üvegeket. (Mindig egyszerre csak 1 üvegre merjük a levet, és azonnal zárjuk le, így a vákuum jól lezárja az üveget.)

Karfiolos pritamin, póréval

Remek savanyúság lesz, ami mindenféle sült húshoz passzol Remek savanyúság lesz, ami mindenféle sült húshoz passzol

Csíkos kalapban

Savanyú paprika

Hozzávalók: 5 kg paprika, 2 liter víz, 3 dl ecet, 150 g cukor, 100 g só, 1 csomag savanyúság tartósító
Elkészítés:
1.) A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, felszeleteljük, és az üvegekbe rendezzük.
2.) A vizet felforraljuk a cukorral, ecettel, sóval, és beletesszük a savanyúság tartósítót, majd rottyantunk egyet az egészen, és a forró levet a paprikára merjük, és szorosan lezárjuk az üvegeket.

Paprikák a mosogatóban

Megmosva, egy tálban

Felszeletelve, vegyesen

És savanyúságként, színesen

A következő és egyben (a mai napon) az utolsó recept egy olyan rumos-diós sárgabarack, amelyet befőttként, és dzsemként egyaránt eltehetünk. A mennyiségek adottak, csak más befőtt tartósítót kell venni, ha nem dzsemet készítünk.

Rumos-diós sárgabarack dzsem

Hozzávalók: 2 kg sárgabarack, 30 dkg dió, 4 teáskanál rum aroma, 2,25 kg cukor, nagyon pici víz, 2 csomag dzsem fix
Elkészítés:
1.) A gyümölcsöt megtisztítjuk, apróra vágjuk, összekeverjük a cukorral, a dióval, és egy pici vízzel, felforraljuk, belekeverjük a rum aromát és a dzsem fixet és forrón az üvegekbe kanalazzuk, majd hűvös helyre visszük, ha kihűlt.

Rumos diós sárgabarack dzsem

A napfény színei az üvegben.

Folytatnám még a sort, mert nagyon sok szép receptem van: almás cékla, lecsókrém, és a férjem szülinapi fogásai: szederleves, hagymás rostélyos, és áfonyás túrótorta, de már így is hosszúra sikeredett... remélem, azért végig olvastátok! :-) Kérem, "műkedvelő befőzés-kedvelő" háziasszonyok bátran keressenek, és küldjenek sok-sok izgalmas receptet, amit még az idén eltehetek...!
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: következő nyáron, szüleim szorgalma, szemem előtt, tevékenységet hobbimnak, lavórnyi gyümölcsöt, szüleim kertjében,

x
18:07 Válaszolj! Szabóné Gita 589: Jocókám, elárulok Neked valamit. A férjem cukorbeteg, és ezt "Sössina" édesítőporral készítem. Tescóban veszem. Ezt használom befőzéshez , teához is, jobban mondva nálunk nincs is cukor itthon. #591 2009. augusztus 24. 18:07 Előzmény - - [-] 2009. augusztus 24. 17:49 Válaszolj! Szakács Zoltánné [cegi] ...
nagyuska nagyuska
x
ami lé,mégis én az ásványvizeket,turmixokat fogyasztom szívesen,mert az egészséges...A turmixot a gyerekek is szívesen fogyasszák,ha a savanyúbb gyümölcsből készítettekbe egy jó evőkanál mézet teszünk...Várom a további ötleteket,s a finom recepteket./Befőzéshez is./Üdv.Ica. #1 2008. június 23. 13:31 Válaszolj! Lázárné Gyulasi Ibolya Sajtos csirkemell szelet-de jó disznóhs pulykahúsból is.. A hússzeleteket picit ...
nagyuska nagyuska
x
augusztus 7. 11:17 Előzmény Barna Istvánné Tóth Ilona, S... 2008. augusztus 7. 11:15 Válaszolj! Várhegyi Jutka Winterné [41-... 381: Köszönöm szépen, már el is kezdtem a befőzést! Csók, szivecske szivecske szivecske Jutka. #384 2008. augusztus 7. 11:16 Előzmény Barna Istvánné Tóth Ilona, S... 2008. augusztus 7. 11:08 Válaszolj! Barna Istvánné ...
nagyuska nagyuska
x
Kenézlőiné Mihály Klára [Klá... Nagymamám fantasztikus háziasszony volt, az ő éléskamrájából egyik élményem a zölddió szirupban. Évek óta szeretném megcsinálni, most végre sikerült úgy összeszedni zöld diót, amikor éppen alkalmas a befőzésre. Találtam hozzá receptet, most rakom üvegekbe és kíváncsi vagyok, milyen lesz. Ha valakit érdekel, szívesen leírom. #140 2008. július 3. 07:31 Válaszolj! Gombás Imréné Klári [Klári ...
nagyuska nagyuska
Süti ajánló
Narancsos tiramisu bulac57
Vendégváró szelet horvathnemagdi
Eper- és málnahab torta recept boszorlany
Mandulás Tejleves 1vargaildyko
Rizskó vaniliás pudingal horvathnemagdi
Epermisu 1vargaildyko
Mascarponés-kávés keksztorta margoka59
SÜTEMÉNY AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
beigli esztibeszti
Palacsintaforgács bubszi
Szárnyas receptek
N betűs receptek horvathnemagdi
Mexikói rizses csirke bubszi
Ízőrzők –Pánd– horvathnemagdi
Csodálatos csirke bubszi
Parmezános csirkemell fokhagymás zöldbabágyon horvathnemagdi
Pulykamell rolád mandulás kört bubszi
Illatos omlós pulykaszelet cilamami
Rakott kenyér (amerikai) bubszi
Tejfölben pácolt csirkemell tepsis reszelt krumplival recept baratha
Párolt csirkenyárs bulac57
Marhából készült ételek
Bébiételek tnemarika
x nagyuska
B receptek horvathnemagdi
Szoljanka bubszi
Régi hajdúsági ételek tinka1951
Svéd gombasaláta pacsakute
diósgyőri rostélyos ! ibolya58
Mexikói bab darált hússal bubszi
Gulyásleves I. bubszi
Bakonyi betyárleves vg999
Sertésből készült ételek
Receptek jjanosne
Kijevi Szoljanka leves bubszi
Chop-suey aranyibarbara
Alföldi Húsgombóc 1vargaildyko
Lasagne bulac57
Jó kiadós . . . snbela44
Serpenyős pecsenye recept kovacs_zsoka
tátrai batyú ! ibolya58
Töltött padlizsán recept jamborlulu
Rakott hús Árpi módra bubszi
Halból készült ételek
Cukkinis lecsós ponty: ujjozsef
Borsos tengerihal-saláta horvathnemagdi
Rántott és Orly ponty jaksika
tarcali korhely halászlé ! ibolya58
Halászlé 11. (Júlia módra) bubszi
Sült ponty hagymaszósszal ujjozsef
Rakott ponty tepsiben klerierzsi
Rácponty rochlitzne
Wasabi füstölt lazaccal rochlitzne
Ponty sörben pácolva. bubszi
Vad ételek
csirkeleves túrógaluskával ! ibolya58
vörösboros szarvasragu.... ibolya58
Kisalföldi fácánleves bubszi
savanyú burgonyaleves ibolya58
R betűs receptek horvathnemagdi
burgonyás ételek marti1951
Vadkacsa mézeskalácsos töltelé horvathnemagdi
Bableves szarvaspörkölttel tundihugi
Vörösboros szarvasragu petrezselymes nokedlivel suzymama
szarvasi lakodalmak levese ! ibolya58
Spagetti ajánló
Kovi ubi horvathnemagdi
Császárszelet bkisseva
Sonkás tejszínes spagetti zsokanita
Narancsos sonka húsvétra reifregina
Spagettiomlett 1vargaildyko
Spagettirakottas martimarti
Grillezett gombák töltve recept jamborlulu
Legyen ez a mai ebéd! linda019
Ruccolapestós tészta keri007
Carbonara spagetti bordat
Pizza receptek
Pizza del Sole recept jamborlulu
Káposztás-sonkás töltelék bubszi
Pizzás rúd koszegimarika
tortilla chips házilag faciendum
Lecsós pizza bubszi
Sütemények akiram45
Kelt tészta horvathnemagdi
Szombaton készül... szisszy83
Pizzás csiga nanoka72
Családom kedvence sarkadykati
Hamburger receptek
Hamburger zsemle recept toth_beata
Hamburger baratnu
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Gombás hamburger recept kovacs_zsoka
Virslis kifli veronika74
Házi hamburger 2. recept kovacs_zsoka
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Házi hamburger veronika74
mustár készítése házilag irmus
Nagytakarítás! - Energizáló juditmama
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU