Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Válogatás
Mézeskalács torta

Hozzávalók:
8 dkg vaj, 10 dkg étcsokoládé, 20 dkg marcipánmassza, 6 tojás, 2 kiskanál mézeskalácsfűszer, 1 csomag vaníliás cukor, csipetnyi só, 10 dkg porcukor, 10 dkg liszt
- a tetejére: 5 dkg baracklekvár, 15 dkg marcipánmassza, 16 dg aszalt szilva, 10-10 dkg ét és tej tortabevonó csokoládé,

Elkészítés:
A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a reszelt csokoládét és marcipánmasszát. (Ez utóbbit legjobb káposztareszelőn lereszelni.) A tojássárgájákkal, a mézeskalácsfűszerrel és a vaníliás cukorral együtt robotgéppel habosra keverjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, a porcukorral együtt a csokoládés masszába forgatjuk.
Végül beleszitáljuk a lisztet és az egészet könnyedén összekeverjük. A masszát egy 22 cm-es átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk és előmelegített sütőben 160 fokon 30-35 perc alatt megsütjük.
Még melegen a formából kiborítjuk, a papírt lehúzzuk róla és baracklekvárral megkenjük. A marcipánmasszát porcukorral meghintett deszkán akkorára nyújtjuk, mint a tészta, és a torta tetejére helyezzük. Az így elkészített süteményt cikkekre vágjuk, majd minden szeletre egy-egy kimagozott aszalt szilvát helyezünk. A kétféle csokoládét gőz felett megolvasztjuk, és a szeletek egyik részét tejcsokoládéval, másikat étcsokoládéval vonjuk be. A maradék csokoládéval esetleg ?becsíkozhatjuk? a süteményeket. A tálra válogatva, egy világos, egy sötét szeletet tegyünk.
Mézes almáskalács

Hozzávalók: 12 szelet elkészítéséhez

15 dkg méz, 8 dkg gríz, 8 dkg porcukor, 4 tojás, 30 dkg reszelt alma, 3 dkg kakaó, késhegynyi sütőpor, őrölt fahéj, fél citrom leve
Elkészítés: Az almákat megmossuk, kimagozzuk, lereszeljük és meglocsoljuk citromlével, majd 20 percig pihentetjük.
A tojássárgákkal, a mézből, a kakaóból és a cukorból sűrű masszát keverünk. Hozzáadjuk a reszelt almát, a kemény habbá vert tojásfehérjét, és lassan hozzátesszük a sütőport és a grízt, majd sima tésztát keverünk belőle.
Kikenjük, kilisztezzük a sütőformát és beletesszük a tésztát. A sütőt 240 C-ra hevítjük, és a formát belehelyezzük. Amikor a tészta felemelkedett, 180 C-ra visszavesszük a hőt, és a tésztát megsütjük. Még melegen kiborítjuk a sütőből és szeleteljük

Fahéjas-mézes teasütemény
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´
Hozzávalók: 7 db tojás,
5 dkg mazsola,
fél dl rum,
10 dkg dióbél,
7 ek. cukor,
2 ek méz,
7 ek.liszt,
1 citrom reszelt héja,
1 kk,szódabikarbóna,
1 kk,fahéj,
tortabevonó.
Elkészítés: 5 dkg diót kissé összetörök durvára,a mazsolát beáztatom a rumban
.A tojásfehérjét 3 ek cukorral habbáverem,a sárgáját a maradék cukorral jól kikeverem és hozzá adom a mézet is.Ezután keverem bele a fahéjat, reszelt citromhéjat és a szódabikarbónát,majd a felvert habot.Végül hozzáadom a lisztet,a diót és a mazsolát.
Egy őzgerincformát kivajazok,kilisztezem és a maszát beleöntöm.200 fokon kb:40 percig sütöm.
Amikor kihült a tetejét bevonom csokimázzal.
Nagyon finom !

Burgonyás mézes szelet
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´
Hozzávalók: 4-5 személyre

50 dkg liszt,
15 dkg porcukor,
1 kg főtt, áttört burgonya10 dkg vaj,
3 evőkanál méz,
1 tojás,
2 evőkanál tej,
1 sütőpor,
1 vaníliás cukor,
meggy- vagy sárgabarackdzsem,
1 tojás a kenéshez.
Elkészítés: A sütőport belekeverjük a lisztbe, majd a burgonyához adjuk a vajjal, tojással, mézzel, tejjel és vaníliás cukorral együtt.
Kidolgozzuk, majd 3 darabra osztjuk.
Kinyújtjuk, majd az egyik lapot tepsibe tesszük. Rákenjük a dzsemet, majd ráhelyezzük a másik tésztalapot, és ugyanígy járunk el az utolsó lappal.
A tetejére tojást kenünk, majd közepes fokozaton megsütjük.

Mézes püspökkenyér
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´
Hozzávalók: 3 egész tojás
20 dkg cukor
5 ek olvasztott méz
25 dkg liszt
1/2 cs sütőpor
szárított gyümölcs, mazsola, csoki, dió ízlés szerint
(esetleg egy kis mézeskalács fűszerkeverék)
Elkészítés: A tojásokat a cukorral habosra keverni, bele az olvasztott méz (mikróban 1-2 mp), majd a sütőporral elkevert liszt, végül a gyümölcsök.
Tanácsok: Elvileg zsírozott, lisztezett őzgerincformában kell sütni, én sütőpapírral bélelem a formát úgy, hogy vissza tudjam hajtani a tetejére, mert könnyen megég. Lassú tűzön kell sütni tűpróbáig (én fogpiszkálót használok erre a célra). A mazsolát meleg vízben megáztatom, majd leitatom róla a nedvességet. A csokit, gyümölcsöket, stb. a lisztbe keverem előre, úgy egyenletesen eloszlik a tésztában. Az elkészítési idő sütés nélkül értendő.

Mézes-rumos-kakaós kocka
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´
Hozzávalók: tésztához:
28 dkg liszt,
1 cs sütőpor,
2 dl tej,
2-3dkg margarin,
20-25dkg porcukor,
1 cs. vaníliáscukor,
3-5 evőkanál méz,
1 db tojás,
1 reszelt citrom héja vagy kicsi citromlé,

A csokimázhoz:
35dkg margarin,
25-30 dkg porcukor,
4-6 evőkanál kakaó,
6 evőkanál rum vagy fél üvegcse rumaroma
1-2 dl tej

Díszítéshez: kókuszreszelék (kb 200g)
Elkészítés: Előre megolvasztjuk a margarint. A porcukrot, a vaníliáscukrot, a mézet, a reszelt citromhéjat és az olvasztott margarint összekeverjük. A liszbe a sütőpor belekeverjük, majd a tejet és acukros margarint hozzáadjuk, jól eldolgozzuk.
A tepsit kikenjük kis zsiradékkal (margarinnal, olajjal), kilisztezzük picit, majd beleöntjük a tésztát. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 percig sütjük.
csokimáz elkészítése: A margarint felolvasztjuk, hozzáadjuk a porcukrot, a kakót, a rumot , tejet, elkeverjük, egy lábasba öntjük és állandó kevergetés mellett felforraljuk. A tűzről levéve lehűtjük. A kész tésztát kb 3X3-es kockákra vágjuk, a csokoládémázba mártjuk a kockákat, majd megforgatjuk a kókuszreszelékben.
Tanácsok: Rum helyett lehet rumaroma. Citrom héja helyett narancshéj vagy citromlé. Mehet a tésztába több méz, de kevesebb porcukor , mert amúgy nagyon édes lesz. (Nekem így is elég édes volt, de finom lett.) Mikor forgatjuk a kocákat a kókuszba: előtte érdemes a csokiban kicsit állni hagyni a kockákat, hogy beszívja a tészta a csokit, majd beforgatás előtt jól lecsöpögtetni róluk a csokit, mert különben a kókuszreszelék össze fog állni és használhatatlan lesz a forgatásra.

Debreceni mézes sütemény
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´
Hozzávalók:
4 tojás
10 dkg porcukor
1 cs. sütőpor
50 dkg finomliszt
4 dl méz
1-1 mokkáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg
10 dkg dió

A tojást és a porcukrot habosra keverjük.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, a fűszerekkel. Hozzáadjuk a langyos mézet és a felvert tojást.
Margarinnal kikent tepsibe rakjuk. (kb. 2-3 cm vastagságban terüljön el benne)
A tetejét durvára vágott dióval szórjuk meg. Egy kicsit nyomkodjuk is bele.
Előmelegített sütőben közepes hőfokon sütjük. ( 25-20 perc)

Mézes-kakaós nápolýi
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´
NÓRA nápolyilap
40 dkg cukor
6 ek tojáspótlópor (Loprofin Altrovo)
40 dkg Liga margarin
4 ek feketekávé
3 ek kakaópor
3 ek méz
40 dkg darált zabkeksz
1 rum aroma
marcipános cukormáz

elkészítés
A cukrot, a tojáspótlóport és a margarint simára keverjük.
Hozzáadjuk a feketekávét, a kakaóport és a rum aromát.
A mézet világos sárgára melegítjük, majd hozzáadjuk a masszánkhoz , ezzel is jól kikeverjük.
Beledolgozzuk a kekszet. Amennyiben nagyon keménynek érezzük, kevés vízzel lágyíthatjuk a tésztát. (Vigyázzunk, hogy ne legyen túl híg, mert majd eláztathatja a nápolyilapokat.)
Ezzel a töltelékkel megkenjük egyenként a nápolyilapokat.
A tetejére készíthetünk marcipános cukormázból vagy olvasztott étcsokoládéból mázat.
Érdemes a tálalás előtt legalább 2 órával elkészíteni, hogy a nápolyilapok kicsit megpuhuljanak.

Mézes- diós kenyér
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´
4 tojás
250 g melaszos nádcukor
4 ek méz
1 tk őrölt fahéj
1/4 tk őrölt szerecsendió
1/2 tk őrölt szegfűszeg
1 csipet só
100 g olvasztott vaj
150 g durvára vágott dió
400 g fehér bio tönkölybúzaliszt
1 cs sütőpor
elkészítés
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, mézzel, sóval és a fűszerekkel.
Ezt követően belekeverjük az olvasztott, langyosra hűlt vajat.
Végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet és a diót.
Kivajazott, kilisztezett, 20x30 cm-es tepsibe öntjük a masszát és előmelegített sütőben 180 C-on kb. 30 perc alatt tűpróbáig sütjük. A méz miatt a teteje esetleg gyorsabban barnul, ilyenkor összehajtogatott konyhai papírtörlőt teszünk rá, így nem ég meg.
Rácson hagyjuk kihűlni.

Mézes tea sütemény
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´
42 dkg finomliszt
20 dkg porcukor
1 cs sütőpor
2 tojás
18 dkg vaj
6 ek méz
1 citrom héja
1 cs vaníliás cukor
1-2 tk őrölt fahéj (elhagyható)
1 tojássárgája a megkenéséhez

elkészítés
A lisztet a sütőporral átszitáljuk.
Hozzáadjuk a porcukrot, a tojásokat, az olvasztott vajat, a langyos mézet, a citromhéjat és a fahéjat.
Összekeverjük és jól kidolgozzuk.
Másnapig hideg helyen állni hagyjuk.
Átgyúrjuk, hogy kissé melegedjen a tészta, majd kb. fél centi (kisujjnyi) vastagságúra kinyújtjuk és tetszés szerinti formákkal kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A tetejét megkenjük tojássárgával.
Előmelegített, jó forró sütőben aranybarnára sütjük (kb. 10-12 perc).

ajánlat
A vaníliás cukor és a fahéj helyett használhatunk 1-2 evőkanálnyi mézes fűszerkeveréket.

Teával nagyon finom.

´ Erdélyi mézeskalács
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´
tésztához

450 g liszt
200 g porcukor
2 kk szódabikarbóna
1 kk fűszerkeverék (őrölt szegfűszeg, fahéj, szerecsendió, gyömbér, ánizsmag, kardamom)
3 tojás
2 ek puha vaj
200 g méz
1 cs vaníliás cukor
díszítéshez

120 g átszitált porcukor
1 tojásfehérje

Mézes-krémes
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´
Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 5 dkg margarin (vagy zsír), pici só, pici szódabikarbóna,1 egész tojás,3 ek.méz,tej
krém: vagy vaníliás-grízes pudingporból vagy tejbegrízből készül,amennyiben tejbegrízből,akkor 3 dl tejből,kevés grizzel kell megfőzni.
20 dkg Rama margarin,20 dkg p.cukor.
Elkészítés: A hozzávalókat annyi tejjel dolgozzuk el,hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. A krémet vagy vaníliás-grízes pudingporból készítjük,vagy a szokásos módon 3 dl tejből,kevés grízzel sűrű tejbegrízt főzünk. A p.cukrot és margarint habosra kavarjuk,majd ezt a vajas krémet a teljesen kihűlt tejbegrízzel összekeverjük,csomómentesre.A tésztát 4 lapban kell kisütni a tepsi hátoldalán (kis méretű tepsi legyen).Ha a lapok kisültek,megtöltjük a krémmel. Másnapra,vagy néhány óra alatt puhul meg a tészta hűtőben.

Almás Mézes
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´
Hozzávalók: 4 egész tojás
35 dkg kristálycukor
40 dkg liszt
10 dkg vágott dió
1 kiskanál szódabikarbóna
1 csomag mazsola
1 ek méz
50 dkg reszelt alma
Elkészítés: A tojásokat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet, diót, szódabikarbónát, mazsolát, mézet és végül a reszelt almát. Jól összekeverjük, zsirozott, lisztezett tepsiben megsütjük.
Tanácsok: Aki nem szereti a mazsolát az helyettesitheti bármilyen gyümölccsel.
Elkészítési idő: 30 perc

Mézes-fahéjas muffin
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´

Hozzávalók:
15 dkg joghurt
10 dkg krémsajt (natúr)
2 tojás
11 dkg cukor
1 evőkanál méz
18 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
1-2 teáskanál fahéj

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat papírral kibéleljük.
A lisztet elkeverjük a sütőporral. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd belekeverjük a mézet, a joghurtot, és a krémsajtot. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a fahéjjal. A lisztes keveréket kanalanként hozzáadjuk a tojásos masszához.
A tésztát a formákba töltjük (2/3-ig), majd 20-25 percig sütjük.

Pöttyös mézes
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´
Hozzávalók: Tészta:
25 dkg porcukor
1 evőkanál zsír
3 evőkanál méz
4 evőkanál tej
1 tojás
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 evőkanál kakaópor
60 dkg liszt.
Krém:
7 dl tej
2 cs.vaníliapuding
2 evőkanál liszt
1 cs. vaniliáscukor
25 dkg rama margarin
25 dkg porcukor.
Elkészítés: A porcukrot,a zsírt,a mézet,a tejet,és a tojást gőz fölött összekeverjük,majd hozzáadjuk a lisztet,amiben elkevertük a szódabikarbónát.
3 részre osztjuk.
Kettőt lappá nyujtunk,és megsütjük a tepsi hátulján.
A 3. részbe belegyurjuk a kakaót,és 12 egyenlő részre osztjuk.
Akkora rudakat sodrunk,amekkora lapokat sütöttünk,és ezeket a rudakat is megsütjük.
A krémhez kevés tejben elkeverjük a pudingokat,a lisztet,és a vaniliáscukrot,majd a többi tejet is hozzáöntve sűrű krémmé főzzük.
A margarint a porcukorral kikeverjük,majd a kihűlt főzött krémmel összekeverjük.
Az első lapra rákenjük a krém felét,erre tesszük a kisült rudakat,majd rákenjük a krém másik felét,és befedjük az utolsó lappal.
Tetejére porcukrot szórunk,vagy csokimázzal bevonjuk.
Egy éjszakát hagyjuk puhulni,majd szeleteljük.

Debreceni mézes
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´
Hozzávalók: 4 db tojás,
10 dkg porcukor,
1/2 kg liszt,
1 csomag sütőpor,
4 dl méz,
1/2 dkg őrölt fahéj,
3 dkg őrölt szegfűszeg,
5 dkg apróra metélt dióbél.
Elkészítés: A tojásokat a porcukorral verjük habosra, majd keverjük hozzá a többi hozzávalót a dió kivételével, a felsorolás sorrendjében, jól dolgozzuk össze. A keverés könnyebb, ha a méz langyos.

Zsírozzunk ki egy akkora tepsit, amiben az egész massza kb. 2 cm vastagon elteríthető, terítsük bele a tésztát, és még a sütés előtt szórjuk meg a tetejét a dióval. Közepes hőfokon süssük aranybarnára. Kb. 4 x 4 cm-es kockákra vágva, a tetejét porcukorral meghintve kínáljuk.

Mézes szeletem
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´
Hozzávalók: 3 ek meleg méz
1 tojás
20+20 dkg porcukor
20+3 dkg margarin
2 dl+ 3 ek. tej
45 dkg+2 ek liszt
1 kh.szódabikarbóna
2 cs. vaníliáscukor
20 dkg baracklekvár
1 tábla tortabevonó
Elkészítés: Tészta:
Keverjük el egy tálban a mézet, a tojást, 20 dkg porcukrot, 3 dkg margarint, 1 kh. szódabikarbónát, és 3 ek tejet. Tegyük 15 percre gőz fölé, kevergessük folyamatosan. Ezután nyújtódeszkára szórjuk a 45 dkg lisztet és a langyos masszát beledolgozzuk. 4 cipót csinálunk,majd 1 órát pihentetjük. Ezután dupla késfal vastagságúra nyújtunk egy-egy cipót. Gyengén vajazott tepsi hátán kisütjük a lapokat.
Krém:
2 dl tejben a 2 ek. lisztet sűrűre főzzük, majd lehűtjük. A 20 dkg margarint, a 20 dkg porcukorral és a vaníliáscukorral habosra kavarjuk, majd a kihűlt főzött krémmel jól összedolgozom.
Két lap közé kenem a krém felét. Erre a lapra kenem a baracklekvárt. Majd erre újabb lapot rakok, amire rákenem a maradék krémet. Erre jön az utolsó lap. A tetejét csokival vonom be.

Bodzaszörp mézzel

Hozzávalók:
20 db bodzavirág
5 db citrom
1 kg méz
20 dkg cukor
1 dkg aszkorbinsav
1 dkg borkősav vagy citromsav (gyógyszertárban kaphatók)
5 dl citromlé
6 l víz

Elkészítés: A 20 dkg cukrot szárazon karamellizáljuk, majd kevés vízzel óvatosan felengedjük. 6 l vizet felforralunk, beleöntjük a karamelles vizet, majd a jó alaposan megmosott bodzavirágokat és a héjastól vékonyra szelt citromokat. Lefedjük. Ha langyosra hűlt, feloldunk benne 1 kg mézet, a cirtomlevet és az aszkorbinsavat meg a borkősavat.
Imígyen hagyjuk ácsorogni 3-4 napig, majd leszűrjük, és üvegekbe töltve hűtőbe tesszük.
Ha nem friss fogyasztásra szánod, akkor tegyél bele kevés langyos vízben feloldott 5 g nátrium-benzoátot. (Én ezt kihagynám, inkább üdítős palackokban a fagyasztóba szoktam belőle elrakni.) Kevés szódavízzel hígítva üdítő és egészséges ital.

Mézes eperkrém leves

Hozzávalók: 1 kg eper

5-6 evőkanál méz

2 doboz epres joghurt

2 csomag vaníliás cukor
1 dl tej
2 dl tejszín
1-2 dl narancslé

A tetejére:
felvert tejszínhab
citromfű levelek
eper
Elkészítés: 1.) Az epret megmossuk, megtisztítjuk.
2.) Minden hozzávalót turmixgépbe teszünk, és homogénre keverjük az egészet. Tálalásig hűtőben tartjuk, a végén felvert tejszínhabbal, citromfűvel, eperrel, mézzel díszítjük

Banános-mézes kókuszcsók

Diétás
Hozzávalók: 4 tojás fehérje
20 dkg kókuszreszelék
2 db érett banán
késhegynyi sütőpor
2 ek méz
20 dkg finom kristálycukor
pici vaj a kenéshez
Elkészítés: A két banánt villával vagy botmixer segítségével jól összetöröm,hozzá keverem a mézet és a sütőport.A négy tojás fehérjéhez hozzáadom a 20 dkg cukrot és vízgőz fölött nagyon kemény habbá verem.Ez után hozzá adom a banán masszát és óvatosan belekeverem a kókuszreszeléket.
Sütőpapírt vékonyan megvajazom, és kanállal kis halmokat rakok rá a masszából 4-5cm távolságban.
Előmelegített sütőben először 180 fokon 10 percig.majd lejjebb véve a hőt készre szárítom.
Finom és egyszerű,sokáig eláll száraz-hűvös helyen tárolva,lezárt dobozban.
Tanácsok: Vigyázzunk hogy ne sárguljon, inkább szárítsuk mint süssük!

Ági szelet

Hozzávalók:
4 evőkanál olvasztott méz; 2 tojás; 4 evőkanál porcukor; 1 kávéskanál szalalkáli; 15 dkg zsír vagy sütőmargarin; 50 dkg liszt
Krémhez: 8 dl tej; 25 dkg porcukor; 25 dkg margarin; 2 cs. vaníliás pudingpor; 1 cs. vaníliás cukor; 2 evőkanál kakaó; 10 dkg kókuszreszelék
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit a megadott sorrendben összegyúrjuk, és nagy gáztepsi hátoldalán, 3 lapot sütünk belőle.
A krémhez a tejben cukor nélkül megfőzzük a pudingporokat, és hidegre hűtjük. A margarint habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd apránként a hideg pudinghoz keverjük. A kapott krémet kétfelé vesszük, felébe a kakaót, felébe a kókuszreszeléket keverjük. Alapokat tetszés szerinti sorrendben töltjük, és beborítjuk a harmadik lappal. Tetejére porcukrot szórunk, másnap hosszúkásra szeleteljük.

´ Mézes borleves

Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók: 8 dl fehérbor, fél citrom héja, fahéj és szegfűszeg, 3 tojás sárgája, 8 dkg méz

A fehérbor háromnegyed részét citromhéjjal, fahéjjal és szegfűszeggel fűszerezve fölforraljuk. A tojások sárgáját a maradék borral meg a mézzel elkeverjük, és habverővel szüntelenül verve a forralt bort rászűrjük.

Mielőtt forrni kezdene a tűzről lehúzzuk és leveses csészékben tálaljuk.

´ Mézes meggyes, rácsozva
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´
Hozzávalók: Liszt: 40 dkg
Porcukor: 20 dkg
Ráma : 12.5 dkg
Tojás 1 db
Méz.: 2 ek
Mézes fűszer keverék: 1 ek
Szódabikarbóna: 1 kk
Elkészítés: Összegyúrjuk, 3/4 részét tepsibe tesszük. Megkenjük baracklekvárral, megszórjuk meggyel, és a tészta többi részével berácsozzuk.
A rácsok közé darabos diót szórunk.
Sütjük, sütés után leöntjük csoki mázzal
Vaj: 12dkg felolvasztva
Kakaó: 1 ek
Porcukor: 12dkg , (fokozatosan bele)
1ek keményítő liszt,
Habverővel állandóan kevergetve, sűrűre főzzük.
Nagyobb tepsibe készül.

Gyors és puha mézeskalács
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´
Hozzávalók: 50dkg méz
2 egész tojás+2 tojás sárgája a tészta kenéséhez
6dkg cukor
50dkg liszt
1 kiskanál szódabikarbóna
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítés: A langyos mézet, a 2 tojást, a többi hozzávalót a fűszerekkel együtt habosra keverjük, a lisztet apránként adjuk hozzá. A jól összedogozott tésztát 1/2cm vastagra nyújtjuk, különböző formákkal kiszaggatjuk, vajazott-lisztezett tepsibe rakjuk. Tetejét a tojássárgájával megkenjük, dióval, mogyoróval, mandulával díszíthetjük. Kis lángon kb. 30 percig sütjük. A kihűlt tészta természetesen cukormázzal is díszíthető.
Ezt a tésztát nem kell pihentetni, azonnal süthetjük, puhulnia sem kell, azonnal fogyasztható.
Zárt dobozban hetekig eláll.
Tanácsok: Kicsit nehezem kezelhető a tészta(magyarul: könnyen leragad a gyúrótáblára), de megéri a fáradtságot.
Ha karácsonyra készítjük, szükség van egy jó rejtekhelyre, amit a család nem ismer....
Vagy dupla adagot kell sütni

Mézes ágyas pálinka

Hozzávalók: Hozzávalók 1 literhez:
40 dkg méz
7-8 szem kandírozott vagy aszalt eper
5-6 szem aszalt szilva
5-6 szem aszalt sárgabarack
5-6 szem aszalt körte (elhagyható)
pálinka
Elkészítés: A mézet felhevítjük, beleöntjük egy 1 literes üvegbe. Beledobáljuk sorban az aszalt/kandírozott gyümölcsöket, majd az egészet felöntjük annyi pálinkával, amennyi csak az üvegbe fér, végül az egészet jól összerázzuk. Kb. 1-1,5 hónapig állni hagyjuk, közben néhányszor összerázzuk.
Tanácsok: Elkészítés után hetente egyszer szoktam fejre állítani, összerázni. Ne ijedj meg, ha az alja besűrűsödik és ködszerűen gomolyog az alján a gyümölcsök rostja, ez az összeérés végére eltűnik

Mézes golyó sütés nélkül
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´ ´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´
Hozzávalók: 3 ek méz
2 db citrom leve és reszelt héja
9 ek. porcukor
ízlés szerint mézeskalács fűszerkeverék
darált dió
reszelt csoki, vagy darált mogyoró
Elkészítés: Egy edényben felforraljuk a mézet, a porcukrot és a citrom levét, illetve reszelt héját, valamint a fűszerkeveréket.Ha felforr, annyi darált diót szórunk bele folyamatos kevergetés mellett, hogy formázható masszát kapjunk belőle. Arra figyeljünk, hogy ha hül, kicsit keményedik is. A langyosra hült masszából kis gombócokat formázunk, és beleforgatjuk reszelt csokiba, vagy darált mogyoróba.

Mézes diós sültalma
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´
Szénhidrátszegény, Kalóriaszegény, Zsírszegény

Hozzávalók: 4-5 nagyobb darab savanyú alma,
20 dkg felmelegített méz,
2 evőkanál kristálycukor,
6 dkg darált dió,
3-4 egész dióból durvára darabolt dió,
Elkészítés: Mossuk meg az almákat, vágjuk le a tetejüket, majd vájjuk ki a közepükből a magház részt.
Majd vegyünk egy mély edényt, melynek az aljára öntsünk 3-4 cm magasságban vizet. Az almákat állítsuk a vízbe, a közepüket pedig töltsük meg a kristálycukorral.
Ezután rakjuk be az egész almákat és a levágott tetejüket is a sütőbe, közepes lángon 10-15 percre.
Pirítsuk meg az őrölt diót, majd összekeverjük össze a felmelegített mézzel.
A készre sütött almákra helyezzük vissza a tetejüket, majd locsoljuk meg a mézes-diós öntettel.
Tálaláskor helyezzünk az almák köré egész, vagy durvára darabolt diót.
Egy kanálnyi jéghideg gyümölcsfagylalttal pedig egészen különleges lehet!

Mézes szelet
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´
Hozzávalók: 3 ek meleg méz
1 tojás
20+20 dkg porcukor
20+3 dkg margarin
2 dl+ 3 ek. tej
45 dkg+2 ek liszt
1 kh.szódabikarbóna
2 cs. vaníliáscukor
20 dkg baracklekvár
1 tábla tortabevonó
Elkészítés: Tészta:
Keverjük el egy tálban a mézet, a tojást, 20 dkg porcukrot, 3 dkg margarint, 1 kh. szódabikarbónát, és 3 ek tejet. Tegyük 15 percre gőz fölé, kevergessük folyamatosan. Ezután nyújtódeszkára szórjuk a 45 dkg lisztet és a langyos masszát beledolgozzuk. 4 cipót csinálunk,majd 1 órát pihentetjük. Ezután dupla késfal vastagságúra nyújtunk egy-egy cipót. Gyengén vajazott tepsi hátán kisütjük a lapokat.
Krém:
2 dl tejben a 2 ek. lisztet sűrűre főzzük, majd lehűtjük. A 20 dkg margarint, a 20 dkg porcukorral és a vaníliáscukorral habosra kavarjuk, majd a kihűlt főzött krémmel jól összedolgozom.
Két lap közé kenem a krém felét. Erre a lapra kenem a baracklekvárt. Majd erre újabb lapot rakok, amire rákenem a maradék krémet. Erre jön az utolsó lap. A tetejét csokival vonom be.

Kakaós krémes

Hozzávalók: 16 dkg zsír vagy sütőmargarin vagy margarin;
16 dkg porcukor;
1 kávéskanál szódabikarbóna;
4 evőkanál méz;
5 evőkanál tej vagy tejföl ;
2 egész tojás;
45 dkg liszt;
5 dkg kakaó
Krém: 3 tojás;
3 evőkanál liszt;
4 dl tej;
2 cs vaníliás cukor;
25 dkg margarin;
1 tábla tortabevonó;
25 dkg porcukor
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, majd hűtőszekrénybe tesszük egy órára, mert a méztől lágyabb tésztát kapunk, így könnyebb lesz vele dolgozni, majd 5 lapot sütünk belőle. Sütés előtt villával megszurkáljuk. Krém: 4 dl tejet, 3 evőkanál lisztet, és 3 tojássárgáját lassú láng mellett sűrű krémmé főzünk, és félre tesszük hűlni. A margarint a cukorral, a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd ha a krémünk meghűlt, összekeverjük a két masszát. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd ezt is a krémhez adjuk. A lapokat megkenjük a krémmel, a tetejére 1 tábla tortabevonót teszünk, amit 10 dkg margarinnal gőz felett felolvasztunk. Másnap lehet csak szeletelni

Joghurtos-mézes gyümölcssaláta

Hozzávalók:
30 dkg eper,
2 alma,
2 banán,
2 vérnarancs,
2 mandarin,
2 tasak vaníliás cukor,
2 dl natúr joghurt,
2 ek. virágméz

Elkészítés:
Az epret felezzük vagy negyedeljük.
Apróra felkockázzuk a magházától megszabadított almát.
A banánt felkarikázzuk.
A vérnarancsot és a mandarint gerezdekre szedjük.
A gyümölcsöket üvegtálba tesszük, meghintjük a vaníliás cukorral,
ráöntjük a mézzel elkevert joghurtot, és jól behűtjük.
Jó étvágyat hozzá!

MÉZES-MUSTÁROS SERTÉS SZELET

Hozzávalók:

4 szelet comb (kb.: 50 dkg)
mustár
akácméz

bors
étolaj
A sertéscombot ujjnyi vastagra szeleteljük, klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd a mézből és mustárból készült pácba forgatjuk és egy éjszakán át érleljük a hűtőben. Másnap a húsokat grillrácsra tesszük, és omlósra sütjük olajos kenegetés mellett. Friss, üde görög saláta illik hozzá.

Sült oldalas paradicsomos-mézes mártásban
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´
Hozzávalók: 2 evőkanál olívaolaj,
1 finomra vágott vöröshagyma,
3 gerezd zúzott fokhagyma,
0,5 pohár almaecet,
2 dl sűrített paradicsom,
4 evőkanál méz,
kiskanál kakukkfű,
kiskanál bazsalikom,
fél pohár Worcester szósz,
1 pohár húsleves,
1,5 kg sertésoldalas,
só,
bors.
Elkészítés: Felhevítjük az olajat, hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, kis lángon 5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk az almaecetet, nagylángon 3 percig sütjük.
Majd jöhet rá a paradicsom, fűszerek, méz, szósz, húslé, így közepes lángon 12-15 percig f?zzük.
Az oldalast leöntjük ezzel a f?zött szósszal, 15 percig pácoljuk.
El?melegitjük a süt?t, egy nagy h?álló edénybe tesszük az oldalast, zsiros részükkel felfelé.
Ráüntjük a páclét, és ízesitjük.
Kb 1 óráig sütjük a sütőben. 10 percenként meglocsolgatjuk a páclével, ha a szósz kezd leragadni, egy kis vizet öntünk hozzá.

Mézes-mustáros csirke kényelmesen

Hozzávalók: csirke (bármely része),
krumpli,
hagyma,
méz,
mustár,
olaj,
só,
bors.
Elkészítés: A krumplit ízlés szerint felszeljük, és beterítjük vele a tepsi alját. A hagymát kettévágjuk, felszeljük, és a krumlin elterítjük. A csirkedarabokat elrendezzük a krumpliágyon, sózzuk, borsozzuk, mézet és mustrt csorgatunk rá, elkenjük kanállal vagy ecsettel. Kevés olajat öntünk alá, lefedjük alufóliával. Kb. 1 órát sütjük fólia alatt, majd ha minden átsült, fólia nélkül megpiritjuk.

Babapiskótás mézes
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´
Mézes laphoz: 1 tojás, 5 dkg vaj, 15 dkg kristálycukor, 2 evőkanál méz, 5 evőkanál tej.
Ezeket 2 percig főzzük, tűzről levéve beleteszünk 1 evőkanál kakaóport, 40 dkg lisztet, melyhez egy zacskó sütőport keverünk. Tésztává dolgozzuk, két lapot (kb. 30* 25 cm-es) formálunk belőle és sütőpapíros tepsin világosra sütjük. Légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 15 perc a sütési idő.
Töltelék: 0.5 L tej, 5 dkg vaníliás pudingpor. Ezt a szokásos módon összefőzzük.
20 dkg vajat, 20 dkg porcukorral kikeverünk és a kihűlt pudinggal, összekeverjük. Ízlés szerint rummal ízesítjük. /kb.1/2 dl/
20 dkg babapiskóta, 1 meggy aroma.
Egy tálban összekeverünk tejet egy kis rummal, és a meggyaromát, amibe majd belemártogatjuk a babapiskótát.
Az egyik lapot megkenjük a krém felével, majd a babapiskótát bele mártjuk egyenként az előzőekben leírt rumos meggyaromás tejbe, és kirakjuk vele, a krémmel megkent lapot.
Majd újra krém következik, és erre a másik mézes lap.
A tetejét áthúzzuk olvasztott csokoládéval, és a hűtőbe rakjuk másnapig. Csak másnap szeleteljük, mert addigra puhul meg rendesen a mézes lap!

Mézeskalács
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´
Hozzávalók: 0.5 kg liszt,
25 dkg méz,
12,5 dkg margarin,
12,5 dkg cukor,
1 tojás,
1 kávéskanál szódabikarbóna, vagy 1 mokkáskanál sütőpor,
2.5 dkg kakaó,
1 fél (kisebb) narancs reszelt héja,
fűszerek: szegfűszeg, fahéj és 1 kávéskanál mézeskalács fűszerpor.

A díszítéshez:
1 tojásfehérje,
6 evőkanál porcukor.
Elkészítés: A mézet a cukorral felforraljuk, beletesszük a margarint, megvárjuk, amíg kihűl. Ezután beletesszük a tojást, majd hozzáadjuk a lisztet, fűszereket, szódabikarbonát. Jól összedolgozzuk. 1 órára a hűtőbe tesszük alufóliába, hogy meg ne száradjon. Kivéve a hűtőből kinyújtjuk, formákat vágunk belőle szaggatóval. Megsütjük közepesen meleg sütőben, amikor kivettük akkor díszítjük a cukormázzal. Száradni hagyjuk, egy nap múlva megpuhul

Banános-mézes muffin

Hozzávalók: 28 dkg liszt,
14 dkg cukor,
1 cs vaníliás cukor,
2,5 dl tej,
12 dkg margarin,
2 db tojás,
1/2 csomag sütőpor,
1 banán,
méz.
Elkészítés: A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sütőport, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tejet, a margarint és a tojásokat.
Sima tésztává keverjük.
A banánokat megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk.
A muffin formát papírral kibéleljük, mindegyik mélyedésbe beletöltünk 1 evőkanál tésztát. Rászórjuk a banánkockákat, rácsorgatunk egy teáskanál mézet, majd beborítjuk egy újabb evőkanálnyi tésztával.
200 fokra előmelegített sütőben 20-30 percig sütjük.

Mézescsók

Hozzávalók: 500g liszt
250g cukor
3 egész tojás
4 kanál olvasztott méz
késhegynyi szódabikarbóna
reszelt citromhéj
Elkészítés: Az anyagokat összegyúrjuk, apró golyókat formálunk belőlük. A tepsüt vajazzuk ki és lisztezzük be. A golyókat rakjuk a tepsibe, hagyjunk küztük elegendő távolságot, mert megnőnek. Kenjük meg a tetejét tojással. Díszíthetjük mandulával vagy dióval ízlés szerint. Előmelegített sütőbe helyezzük és 160 fokon kb 25 percig sütjük.
Másnapra megpuhul. Nagyon kiadós sütemény

Mézes sörös csirke gyömbérrel
Zsírszegény
Hozzávalók: ? 8-10 csirke-alsócomb
? 3 dl sör
? 3 ek. méz
? só
? fehér bors
? diónyi friss gyömbér
? 2 ek. olaj
? néhány szál koriander vagy petrezselyem
Elkészítés: A combokat, ha kell, megtisztogatjuk, leöblítjük, leszárogatjuk, és egy nagyobb tálba fektetjük.
A sört a mézzel habosra keverjük, a húsra öntjük, beleforgatjuk, hogy mindenütt érje a pác, és lefedve 2-3 órára, de még jobb egy éjszakára, a hűtőbe tesszük.
Ezután kiemeljük a pácból, meghintjük sóval, borssal, a lereszelt gyömbért rákenjük, és egy nagy serpenyőben megforrósított olajon körben erősen megpirítjuk (nem baj, ha egy kicsit odakap). Kb. egy deci páclét aláöntünk, lefedjük, és puhára pároljuk.
Végül zsírjára sütjük. Fényes-ropogósnak, aranybarnának kell lennie. Gombás vagy petrezselymes rizzsel, esetleg fűszeres sült burgonyával körítve, korianderrel meghintve tálaljuk.

Mézes almáskalács
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´

Hozzávalók: Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók: 12 szelet elkészítéséhez
15 dkg méz, 8 dkg gríz, 8 dkg porcukor, 4 tojás, 30 dkg reszelt alma, 3 dkg kakaó, késhegynyi sütőpor, őrölt fahéj, fél citrom leve
Elkészítés: Az almákat megmossuk, kimagozzuk, lereszeljük és meglocsoljuk citromlével, majd 20 percig pihentetjük.
A tojássárgákkal, a mézből, a kakaóból és a cukorból sűrű masszát keverünk. Hozzáadjuk a reszelt almát, a kemény habbá vert tojásfehérjét, és lassan hozzátesszük a sütőport és a grízt, majd sima tésztát keverünk belőle.
Kikenjük, kilisztezzük a sütőformát és beletesszük a tésztát. A sütőt 240 C-ra hevítjük, és a formát belehelyezzük. Amikor a tészta felemelkedett, 180 C-ra visszavesszük a hőt, és a tésztát megsütjük. Még melegen kiborítjuk a sütőből és szeleteljük

´ Mézeskalács, puha és finom

Hozzávalók: 1/4 kg porcukor
2 egész tojás
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1 kávéskanál őrölt fahéj
1/4 kg langyosított méz
1 evőkanál zsír vagy margarin /utóbbiból egy picit több/
2 dkg szalakáli
1 dkg szódabikarbóna
2,5 dl forralt tej
6 evőkanál baracklekvár
1 kg liszt

díszítéshez:
20 dkg porcukor
1 tojásfehérje
Elkészítés: 80 dkg lisztet, a porcukrot egy tálba tesszük, összekeverjük a fűszerekkel. Hozzáadjuk a tojást, a mézet, a baracklekvárt, a zsiradékot. A tejet meglangyosítjuk, kétfelé osztjuk. Az egyik felében felfuttatjuk a szalakálit, a másikban a szódabikarbónát.
Hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz és egyneművé gyúrjuk a masszát. Ha kész, a tetejére lisztet szórunk és jól zárható nejlonzacskót húzunk a tálra. Egy napig állni hagyjuk.
Másnap a gyúródeszkára öntjük a maradék 20 dkg lisztet, ráborítjuk a tésztát és addig gyúrjuk, míg az összes lisztet felveszi.
Ezután a tésztát 1/2 cm vastagra nyújtjuk, lisztezett formákkal kiszúrjuk. Tetejét megkenjük tojássárgájával, majd közepes hőfokon kisütjük.
A díszítéshez a 20 dkg porcukrot a tojásfehérjével és pár csepp ecettel habbá verjük, majd ezzel mindenféle édi mintákat rajzolgatunk a sütire. Szoktam szinezni is, úgy dizájnosabb .
Tanácsok: Ha kihűlt, akkor azért le kell takarni alufóliával, nehogy mégis kemény legyen, de eddig még egyszer nem fordult ilyesmi elő.
Jó nagy adag, ha valaki nem szeretne egy hadseregre való mézeskalácsot, felezze meg a mennyiségeket.

Mézes püspökkenyér

Hozzávalók: 3 egész tojás
20 dkg cukor
5 ek olvasztott méz
25 dkg liszt
1/2 cs sütőpor
szárított gyümölcs, mazsola, csoki, dió ízlés szerint
(esetleg egy kis mézeskalács fűszerkeverék)
Elkészítés: A tojásokat a cukorral habosra keverni, bele az olvasztott méz (mikróban 1-2 mp), majd a sütőporral elkevert liszt, végül a gyümölcsök.
Tanácsok: Elvileg zsírozott, lisztezett őzgerincformában kell sütni, én sütőpapírral bélelem a formát úgy, hogy vissza tudjam hajtani a tetejére, mert könnyen megég. Lassú tűzön kell sütni tűpróbáig (én fogpiszkálót használok erre a célra). A mazsolát meleg vízben megáztatom, majd leitatom róla a nedvességet. A csokit, gyümölcsöket, stb. a lisztbe keverem előre, úgy egyenletesen eloszlik a tésztában. Az elkészítési idő sütés nélkül értendő.
Elkészítési idő: 20 perc

GYÓGYLIKŐR házilag Gyömbérrel és mézzel---
****************************************
Hozzávalók:
--gyerekököl méretű friss (vagy 2 diónyi szárított ) gyömbér
--1 tasak egész fahéj
--1 tasak szegfűszeg
--50 dkg méz
--7 dl pálinka, vagy vodka
--egy 1,5 l-es csavaros tetejű befőttes üveg.
A befőttes üvegbe szórjuk bele a fűszereket. Ha friss gyömbérrel készítjük a
Likőrt, vágjuk kisujjnyi szeletekre. Öntsük bele a mézet és a pálinkát is.
2-3 napig, amíg a méz teljesen feloldódik, kevergessük, rázogassuk az üveg
tartalmát. Ha már egyneművé válik az oldat, rejtsük el az üveget biztonságos
helyre, mert igazán finom 3-4 hét múlva lesz, söt minél tovább áll, annál ízesebbé teszik a fűszerek. Végül apró lyukú szűrőn keresztül öntsük át ?akár több kisebb- üvegbe
a kész gyógylikőrt. EGÉSZSÉGÜNKRE!

GYÜMÖLCSRIZS MÉZZEL

Hozzávalók: 1 liter tej, 6 dl víz, 16 dkg rizs, 1/2 kg méz, 2 dl tejszínhab, 20 db kockacukor, 2 db narancs vagy citrom, 8 evőkanál lekvár.

A tej és a víz keverékében a rizst puhára főzzük, majd hozzáadjuk a mézet, és állni hagyjuk. Ha már langyosra hűlt 2 dl tejszínhabot keverünk bele. Közben a kockacukrokkal ledörzsöljük a citrom vagy a narancs héját, majd ezt a cukrot a lekvárral és 1 citrom levével összekeverjük és azt is belekeverjük a rizsbe.




KÓKUSZOS MEGLEPETÉS

Hozzávalók: 2 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 1 tojás, 1,5 dl tej, 2 evőkanál méz, ? csomag sütőpor, 20 dkg liszt.

A margarint, a porcukorral és a tojással habosra kavarjuk. Hozzáadunk 1,3 ? 1,5 dl tejjel elkevert 1,5 ? 2 evőkanál mézet. Végül hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet.Papírral bélelt tepsiben sütjük. Ha kisült, leöntjük az alábbi sziruppal.

Szirup: 1 evőkanál kakaó, 1 evőkanál cukor, 1 dl forróvíz.

Krém: 4 evőkanál lisztet, 4 dl tejjel felfőzünk, kihűtjük. 25 dkg margarint 20 dkg porcukorral habosra keverünk. Hozzáadunk 10 dkg kókuszreszeléket és a főzött krémet.A krémet a tésztára kenjük, kókuszreszelékkel meghintjük és kakaóport szitálhatunk a tetejére.
MÉZES-DIÓS PISKÓTA

Hozzávalók: 9 tojás, 45 dkg porcukor, 45 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 3 evőkanál meleg méz (mikró-sütőben megolvasztani), 1,5 dl meleg víz, 1 kávéskanál fahéj, tetejére darabolt dió.

A tojássárgáját a porcukorral jól kikeverjük és hozzáadjuk a mézet, a meleg vizet, a fahéjat és a lisztben elkevert sütőport. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és összeelegyítjük a jól kikavart tésztával. Mély, kikent, lisztezett tepsiben sütjük.

MÉZES TEKERCS

Hozzávalók: 6 tojás, 15 dkg méz, 8 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 2 dkg kakaó.

A tojássárgáját a mézzel habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, sütőport, kakaót, valamint
a tojások kemény habját. Közepes tűznél kisütjük és feltekerjük.

Krém: 10 dkg vajat,1 csomag vaníliás cukorral,10 dkg porcukorral habosra keverünk, hozzáadunk 10 dkg darált diót,1 evőkanál rumot,2 evőkanál tejszint vagy tejet.

MÉZES KRÉMES

Hozzávalók: 70 dkg liszt, 35 dkg cukor, 8 dkg margarin, 2 tojás, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál kakaó, 1 teáskanál szódapor, kevés tej.

A hozzávalók felhasználásával tésztát gyúrunk és 4 cipót formálunk belőle. Fél óráig pihentetjük, majd kisütjük.

Krém: 20 dkg vaníliás porcukrot 20 dkg margarinnal habosra keverünk. 1 liter tejet, 2 tojássárgájával és 2 csomag vaníliás pudinggal felfőzünk. Ha a főzött krém kihűlt a kikevert margarinnal jól összedolgozzuk és megtöltjük a lapokat.

Máz.: 20 dkg porcukrot, 3 evőkanál kakaóval, 3 evőkanál forró vízzel felfőzünk, majd 10 dkg margarint hozzákavarunk.

MÉZES POGÁCSA

Hozzávalók: 50 dkg cukor, 3 dl víz, 20 dkg zsír, 4 evőkanál méz, 5 tojás, 3 dl tej, másfél kg liszt, 3 dkg szalagáré, szegfűszeg, fahéj.

25 dkg cukrot megpirítunk és hozzáadunk 3 dl vizet. 25 dkg porcukrot 20 dkg zsírral, 4 evőkanál mézzel és 5 tojássárgájával habosra keverjük. Az elkészített masszához hozzáadunk másfél kg lisztet, 3 dkg szalagárét, 3 dl tejet, szegfűszeget, fahéjat és összegyúrjuk. Az elkészített tésztát hűtőbe tesszük és másnap kisütjük.

Hab: 8 tojásfehérjét 80 dkg porcukorral 1 evőkanál 10 %-os ecettel gőz felett felverjük és a kisült pogácsákat egyenként beleforgatjuk.

MŰZLI SZELET

Hozzávalók: 1 alma, 2 evőkanál citromlé, 20 dkg gyümölcsös müzli, 10 dkg méz, 12 dkg lágy vaj vagy margarin, 1 csomag vaníliás cukor, 1 narancs reszelt héja, 2 tojás, 10 dkg liszt, 2 csapott teáskanál sütőpor

Az almát meghámozzuk, félbevágjuk és a magházat kivágjuk. Az egyik felét lereszeljük, és elkeverjük a citromlevével, majd a müzlivel és a mézzel. A lágy vajat habosra kavarjuk és hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a reszelt narancshéjat. Hozzáadjuk egyenként a tojásokat és jól kikeverjük. A lisztben elvegyítjük a sütőport és két adagban a masszához szitáljuk. Végül belekeverjük a müzlis keveréket és hozzáadjuk a maradék felkockázott almát is.

Egy tepsiben alufóliából egy 40 * 10 cm-es részt képezünk és ebbe a kivajazott részbe szedjük a masszát, amit egy evőkanál gömbölyűfelével elegyengetünk. Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt 3-as fokozaton megsütjük. Ha a megsült massza kihűlt éles késsel 3-4 cm-es szeletekre vágjuk. Mindegyik alját vékonyan megkenjük baracklekvárral. Tortabevonót felolvasztunk és bevonjuk vele a szeleteket.
Mézes gyümölcspiskóta

5-6 evőkanál mézet fellangyosítunk, majd elkevérjük 25 dkg porcukorral, 5 tojás sárgájával. Ezután felverjük a tojásfehérjéket, majd 50 dkg liszttel, és ízesítő szerekkel apránként a mézes masszához adjuk. Mikor csomómentessé elkevertük beletesszük az előzőleg felaprított különféle gyümölcsöket, ami kompót is lehet ( barack, meggy, cseresznye, de tetszés szerint dióval



Link
akiram45 akiram45
Címkék: tojások fehérjét, porcukorral együtt, csokoládés masszába, egészet könnyedén, formából kiborítjuk, papírt lehúzzuk,

A 6 legjobb piskóta
megkent, kilisztezett sütőformába tesszük és közepesen meleg (180 fokos) sütőben tűpróbáig sütjük. Nagyon szép, kellően magas tortalap lesz belőle. Ha kakaósat szeretnék, akkor a liszt mennyiségét a kívánt kakaó mennyiségével csökkentjük. Almás-diós piskóta Hozzávalók: a piskótához: 4 tojás, 8 dkg cukor, 8 dkg liszt , fél csomag sütőpor; a töltelékhez (első réteghez): 30 dkg alma, 2 teáskanál cukor, 2 teáskanál citromlé, 5 dkg darált dió; a krémhez (tetejére): 2 dl tejszín, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Almás Mézes Süti
Almás Mézes Süti Hozzávalók 6 személyre: -25 dkg liszt -8 dkg porcukor -2 evőkanál méz -5 dkg vaj -1 tojás -1 mokkáskanál szódabikarbóna -2 evőkanál tejföl -KRÉM -1,5 kg reszelt alma -1 kis kanál fahéj -1 dl tej -2 csomag vaniliaás puding -20 dkg cukor - kb.20 dkg ( kis csomag babapiskóta -kevés rum ...
gereica gereica
Almás kenyér
Almás kenyér Hozzávalók: 12,5 dkg vaj 6 dkg cukor 2 tojás 1 tojásfehérje 15 dkg liszt csipet sütőpor 1 tk mézeskalács fűszerkeverék 25 dkg reszelt alma 10 dkg mazsola 15 dkg durvára vágott dió csokiöntet a forma kikenéséhez: liszt, vaj Elkészítés: A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot és a tojássárgákat, majd habosra keverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, kevés sóval és a mézes fűszerkeverékkel, majd a tojásos masszához ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Almás krémes
Hozzávalók (-): * Tészta: 6 tojás 6 evőkanál cukor 6 evőkanál liszt 1 kiskanál sütőpor * Krém: 6 dl tej 2 cs. vaníliás pudingpor 20 dkg cukor 1 cs. margarin Elkészítése: A tepsit kibéleljük papírral, majd a felkarikázott almával kirakjuk, és megszórjuk fahéjas ...
tundihugi tundihugi
Almás menü extrákkal
Almás menü extrákkal Az alma univerzális gyümölcs: a malacsült mellett pont olyan pompásan érzi magát, mint a süteményben. Nyugodtan kísérletezz vele, kedvcsinálónak ajánlunk néhány télbúcsúztató receptet. Hirdetés Pikáns burgonyás-almás leves Hozzávalók: 2 evőkanál olívaolaj 1 savanykás alma felkockázva 1 nagy burgonya felkockázva fél fej vöröshagyma 1 evőkanál apróra vágott zeller 1 nagy csipet só 1 nagy csipet szárított zsálya 1 ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Almás mézes sütemény
Hozzávalók: 4 tojás 35 dkg kristálycukor 40 dkg liszt 10 dkg vágott dió 1 kiskanál szódabikarbóna 1 csomag mazsola 1 evőkanál méz 50 dkg reszelt alma Elkészítés: A tojásokat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a szódabikarbónával kevert, szitált lisztet, mézet, diót, mazsolát, és végül a reszelt almát. Jól összekeverjük, kikent, lisztezett tepsiben, előmelegített sütőben megsütjük. Tűpróbát alkalmazzunk! A mazsola helyett ...
rochlitzne rochlitzne
Almás-mazsolás sütemény
Hozzávalók: 5 dkg vaj, 10 dkg búzaliszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék, 5 dkg barnacukor, 1 maréknyi mazsola, 1 db alma, 1 db tojás, 1 evőkanál tej, csipetnyi só. Elkészítése: Tegyük a lisztet, a sütőport, a sót, a cukrot, a mazsolát és a mézes fűszerkeveréket egy keverőtálba, vágjuk bele apróra a vajat, majd kezünkkel jól morzsoljuk szét. Adjuk hozzá a tojást, a kis kockára felvágott almát és a tejet, majd fakanállal dolgozzuk ...
bulac57 bulac57
Almás-mazsolás sütemény.Icutól
Almás-mazsolás sütemény Hozzávalók: 5 dkg vaj, 10 dkg búzaliszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék, 5 dkg barnacukor, 1 maréknyi mazsola, 1 db alma, 1 db tojás, 1 evőkanál tej, csipetnyi só. Elkészítése: Tegyük a lisztet, a sütőport, a sót, a cukrot, a mazsolát és a mézes fűszerkeveréket egy keverőtálba, vágjuk bele apróra a vajat, majd kezünkkel jól morzsoljuk szét. Adjuk hozzá a tojást, a kis kockára felvágott almát és a tejet, majd ...
mailona mailona
Süti ajánló
Kukoricaprósza horvathnemagdi
SÜTEMÉNY AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Csokoládés almakarikák lyzbet3
kakaós csiga tereza54
karamellás krémes ! ibolya58
Túrókrémes piskótatekercs bubszi
Málnás lepény klerierzsi
Finom Kevert Almás 1vargaildyko
Radir szelet/Gyongyi/ margareta51
Szárnyas receptek
Pulykasaláta avokádóval bubszi
Csirkemell rétesbundában 1vargaildyko
Sült kacsamell, almás körettel bubszi
Ropogós csirke bulac57
Mézes csirkeszárnyak burgonya veronika74
Kacsacomb rozmaringos mártásb margitanya
Csirkés-zöldséges cannelloni : suzymama
Csípős csirkesaláta recept baggesz20
Cannelloni paprikás csirke maradékból recept jamborlulu
V betűs receptek horvathnemagdi
Marhából készült ételek
Erőleves horvathnemagdi
húsos sütemény ! ibolya58
A ketchupról és más paradicsom horvathnemagdi
Savanyú marha recept gonda_katalin
x nagyuska
Vadas marha, zsemlegombóccal horvathnemagdi
korhely bableves faciendum
Sörös gulyás reifregina
Mézes részeges körtével bubszi
Ajándék 4 literes kukta... fagorbolt
Sertésből készült ételek
Húsos derelye........ mailona
Hús rolád baconos savanyú kápo snibolya
Bolgár gyuvecs 1. bubszi
Nyírségi gombócleves suzymama
Csülök cipóban sütve recept baggesz20
Csabai kolbász 2. bubszi
DARÁLTHúSOS Muffin bubszi
Receptek horvathnemagdi
Rakott kelkáposzta recept baggesz20
Recept jjanosne
Halból készült ételek
B betűs receptek horvathnemagdi
Krémsajtos füstölt lazac, grillezett burgonyával recept jamborlulu
Harcsapaprikás recept gonda_katalin
Karácsonyi menü - még néhány ötlet horvathnemagdi
Káposztás halleves horvathnemagdi
bakonyi halleves ! ibolya58
Fogas koktél jozsef_olah_9843
Révfalusi regős halászlé 3. bubszi
Dunakömlődi halászlé 2. bubszi
Vad ételek
Vadhús horvathnemagdi
Receptek horvathnemagdi
Kisalföldi fácánleves bubszi
Hal a tortán jjanosne
Tejfölös-zöldséges őzragu horvathnemagdi
Nagy emberek kedvenc étkei bulac57
Fácánleves berántva I. bubszi
Receptek horvathnemagdi
Ízőrzők – Érsekcsanád horvathnemagdi
Tűzdelt őzgerinc párolva 1vargaildyko
Spagetti ajánló
Spagetti saláta zsokanita
Sárga tőkehal burgonyaágyon sütve recept jamborlulu
Cukkinis ételek bkisseva
Fokhagymás spagettisaláta klerierzsi
Paradicsomos húsgombóc veronika74
Csábító spagetti mennyei raguval tinka1951
Rakott bolognai spagetti juditmama
Tésztatál húsgolyókkal brozsika
Csábító spagetti a sütőből tele minden jóval! suzymama
Bolognai spagetti horvathnemagdi
Pizza receptek
Recept jjanosne
Pizza tészták anne74
Pizza gabfe
Cukkinis ételek bkisseva
Baconos pizzaszeletek horvathnemagdi
Kovi ubi horvathnemagdi
Feta, a görög mítosz horvathnemagdi
Mikros sutik stb. margareta51
Paradicsomos-pizza horvathnemagdi
Fehér-pizza horvathnemagdi
Hamburger receptek
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Óriás hamburger angyalka___
Hamburger bucu recept kovacs_zsoka
Aztán mégis. horvathnemagdi
Hamburger zsemle recept toth_beata
x nagyuska
Gyors hamburger recept gonda_katalin
Tócsni tejföllel recept baggesz20
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU