Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Régi Magyar Népi Ételek
Alföldi Toros Káposzta

Valódi magyaros étel, savanyú káposztából és finom erdélyi szalonnából készül.

Hozzávalók:

2 kg savanyú káposzta, 2 kg császászvég, vagy más zsíros hús, 30 dkg császárszalonna, 2 kg sertésfarok, bors, só, 4 fej hagyma, paprika.

Elkészítés:

Egy nagyobb lábosba rétegezzünk egy sor káposztát, egy sor karikára vágott hagymát, majd a kockára vágott húst és szalonnát, majd megszórjuk paprikával, sóval, borssal, és addig folytatjuk a rétegezést, amíg minden hozzávaló el nem fogy.

A végén káposztával zárjuk le. Vizet ne öntsünk alá, mert a só hatására a hús levett enged. Alacsony lángol, kb. 3 óra alatt össze főzzük Jó étvágyat kívánunk!

Remek hétvégi program lehet nyáron ha meghívjuk barátainkat ismerőseinket egy kerti bográcsozásra ahol elkészíthetjük a híres magyar bográcsgulyást is.

Bográcsgulyás Magyarosan

Hozzávalók:

50 dkg marhalábszárhús, 1-2 nagy fej vöröshagyma, 6 dkg zsír, 1 késhegynyi fokhagymakrém, 2 csipet köménymag, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 zellerlevél, 1 púpozott evőkanál pirospaprika, 60 dkg tisztított krumpli, 2 evőkanál száraz csipetke, só.

Elkészítés:

Először vastagon kizsírozzuk a bográcsot, majd rétegesen beletesszük a kockára vágott húst, az összevágott hagymát, a fokhagymakrémmel, köménymaggal rétegenként ízesítjük. A tetejére tegyük a zöldpaprikát, a paradicsomot és a zellerzöldet. Sózzuk meg és gyakori rázogatás vagy keverés mellett közepes láng felett pirítsuk zsírjára a húst. Ezután hintsük meg paprikával és kb. 2 liter vízzel öntsük fel. Nagy lánggal főzzük tovább. Amikor a hús félig megpuhult, tegyük bele a kockára vágott krumplit és a száraz csipetkét. Ha szükséges, még annyi vizet öntsünk rá, hogy kétujjnyira ellepje az ételt. Nagy lánggal főzzük készre.

Hozzávalók, és elkészítés:

80 dkg sertéskaraj, 4 db sárgabarack, 3 cl barackpálinka, 1 dl olaj, só, bors, liszt, 8 szelet szendvicskenyér, 10 dkg ementáli sajt, 1 dl olaj.

A kicsontozott karajszeletek kiverjük, megsózzuk, borsozzuk, lisztbe mártjuk, és forró olajban kisütjük.

A kisütött hússzeleteket egy -egy szelet kenyérre helyezzük. A maradék olajban átsütjük a felezett barackokat, és húsokra tesszük.

A tetejére egy vékony szelet sajtot teszünk és forró sütőben 10 percig sütjük. A végén párolt rizzsel tálaljuk, a húst meglocsoljuk pálinkával és óvatosan meggyújtjuk.

Kolozsvári Rakott Káposzta

A kolozsvári rakott káposzta egy igazán kiadós finom étel, amely egy hétvégi ebéd főfogása lehet. Elkészítése időigényes, de megéri a fáradtságot.

Hozzávalók, és elkészítés:

60 dkg darált hús, 1 kg savanyú káposzta, 10 dkg rizs, 3 dl tejföl,4 szelet füstölt szalonna, 40 dkg füstölt kolbász, só, bors, 1 fej hagyma, pirospaprika.

A hagymát megtisztítjuk, majd kockára felvágjuk, és a végén forró zsírban üvegesre pároljuk. Adunk hozzá kevés pirospaprikát, átkeverjük, beledobjuk a darált húst, és kevés vízzel meglocsolva puhára főzzük. Közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Egy másik lábosban a savanyú káposztát olajon megpirítjuk, majd felöntjük kevés vízzel és átpároljuk. A rizst megfőzzük és leszűrjük.

Egy hőálló edény vagy tepsi aljára, terítsünk szét zsírt, majd kezdjük el rétegenként lerakni a hozzávalókat, először egy réteg káposztát, majd egy réteg rizst, erre jöhet egy réteg hús, és így folytassuk, amíg el nem fogy minden. A végét zárjuk le kolbász karikákkal, majd öntsük le 3 dl tejföllel, és tegyük az egészet be a forró sütőbe ahol 20 perc alatt összesül.

Nyárlőrinci Tutajos

1.Hozzávalók:

15 dkg szalonna, 2 közepes vöröshagyma, 3 gerezd foghagyma, 40 dkg tarhonya, 1 kg burgonya, pirospaprika, a só, bors.

2.Hozzávalók.

15 dkg szalonna, 2 közepes vöröshagyma, 3 gerezd foghagyma, 40 dkg tarhonya, 1 kg burgonya, pirospaprika, a só, bors.

A szalonnát felkockázzuk a hagymával együtt és olajon kisütjük, illetve megfonnyasszuk. Hozzáadjuk a tarhonyát majd ezzel is összepirítjuk. Ezután hozzáadjuk a felkockázott burgonyát is, kissé átdinszteljük és megszórjuk pirospaprikáéval.

Elkészítés:

Felöntjük, vízzel beletesszük az összenyomott foghagymát, és puhára főzzük. Ha a krumpli és a tarhonya is puha hagyjuk egy kissé kihűlni majd krumpli törővel összetörjük.

A végén, mint kis gombócokat tálaljuk friss salátával vagy savanyúsággal. Csípősen nagyon finom.

Paprikás Krumpli Alföldiesen
Hozzávalók, és elkészítés:

A paprikás krumplit is lehet variálni és változatosan elkészíteni. Íme, egy recept a paprikás krumplira. Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 fej vöröshagyma, 3 db zöldpaprika, 3 paradicsom, 10 dg tarhonya, zsír, pirospaprika, só.

A burgonyát meghámozzuk, és felkockázzuk. A zöldpaprikát karikára a paradicsomot kockára vágjuk. A vöröshagymát megpucoljuk és felaprítjuk, majd a zsíron aranysárgára pirítjuk. Ha a hagyma már szép aranysárga, hozzáadjuk a pirospaprikát, öntünk rá egy kevés vizet, majd hozzáadjuk a paprikát, a paradicsomot, és a krumplit.

Fedő alatt kevés vízzel puhára pároljuk, közben ízlés szerint fűszerezzük. A tarhonyát egy másik lábosban-zsírban megpirítjuk, majd ha a krumpli elég puha hozzáadjuk a tarhonyát is. Addig főzzük, amíg a tarhonya és a burgonya is megpuhult. Friss kenyérrel és savanyúsággal tálaljuk, aki szereti, füstölt kolbásszal gazdagíthatja.

Különleges magyaros étel, kacsazsírral, és káposztával.

Veszprémi Rucás Káposzta

Hozzávalók, és elkészítés:

1 nagyobb kacsa, 2 kanál kacszsír, 60 dkg savanyú káposzta, 1 hagyma, 20 dkg császárszalonna, 10 dkg füstölt kolbász, 2 dl tejföl, só, 1 csokor friss kapor.

A kacsát feldaraboljuk, sózzuk, majd zsíron hirtelen kisütjük, és félre tesszük.

A visszamaradt zsírban átsütjük a karikára vágott hagymát, megszórjuk a finomra vágott kapor felével, majd hozzáadjuk a savanyú káposztát és pár percig összepároljuk. Visszarakjuk, a kacsát betakarjuk a szalonnaszeletekkel, a karikára vágott kolbásszal és felöntjük 3 dl vízzel.

Az egészet letakarjuk és forró sütőben ropogósra sütjük.

A hagymás rostélyos egy finom magyaros étel, amely főételnek kiválóan alkalmas, és számtalan variációban elkészíthető.

Hagymás Rostélyos

Hozzávalók, és elkészítés:

1 kg rostélyos, bors, só, 2 fej hagyma, olaj.

A rostélyos szeleteket hártyáitól megtisztítjuk, az izmokat és a széleit átvagdossuk, és húsverővel vékonyra kiverjük. Törött borssal meghintjük, leöntjük olajjal és félóráig állni hagyjuk. Serpenyőben,

forró zsíron vékony karikákra vágott hagymát megpirítunk szép pirosra (személyenként 3 dkg-ot), majd szűrőlapáttal kiszedjük, és meleg helyre tesszük. Ugyanebben a zsírban erős tűznél hirtelen.

A kocsonyát a legtöbb háziasszony már saját ízlés szerint kialakított recept után készíti el. De akinek még nincs saját receptje, íme, egy változat az elkészítéshez.


Kocsonya

Hozzávalók, és elkészítés:

1,5 kg vegyes kocsonyahús (köröm, orr, fül, farok, bőrke, fejhús), fél kiló füstölt csülök, 1-1 szál sárga és fehérrépa, 1 csokor petrezselyem, 2 nagyobb krumpli, vöröshagyma, fokhagyma, só, egész bors.

A kocsonya húsokat jó alaposan megmossuk, ha szükséges kisebb darabokra vágjuk, bár ezt jó, ha a hentesre bízzuk, és annyi hideg vízbe amennyi ellepi, feltesszük főni.

Amikor felforrt a habját egy szűrővel leszedjük, majd hozzáadjuk a tisztított zöldségeket, a fokhagymát, az egész csokor petrezselymet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzőn minimum 5-6 órát főzzük. A kocsonya akkor jó, ha a hús már leválik a csontról. Ekkor leszűrjük, a petrezselymet kidobjuk.

Köményesen Sült Oldalas

Hozzávalók, és elkészítés:

80 dkg sertéslapocka, 1 kiskanál őrölt kömény, só, bors, 1 fej vöröshagyma, 2 fokhagyma, húsleveskocka.

A húst megmossuk és szárazra töröljük, besózzuk, borsozzuk, megszórjuk köménnyel és egy sütőedénybe helyezzük.

Aláöntünk 1,5 dl húsleves lét, rákarikázzuk a vöröshagymát, mellé tesszük a fokhagymát és lefedve 25 percig pároljuk a forró sütőbe tolva. A végén leszedjük róla az alufóliát és szép ropogósra pirítjuk.

Friss salátával, vagy párolt káposztával és tört burgonyával tálaljuk.

Brassói Aprópecsenye

Hozzávalók, és elkészítés:

1 kg burgonya, 60 dkg sertés szűz, 10 dkg kolozsvári szalonna, 2 fej fokhagyma, 50 dkg zsír, só, 1 mk. őrölt bors

A burgonyát sósvízben, héjában megfőzzük, de csak annyira, hogy hámozás után, mikor kockákra vágjuk, ne törjön szét. A szűzpecsenyét, de lehet zaftos, de sovány sertés diója is, vékony csíkokra vágjuk. Kevés füstölt szalonnát apró kockákra, vagy szintén csíkokra vágunk. A kockára vágott krumplit bő, forró zsírban pirosra sütjük.

Ha kiszedtük, akkor a szalonnát beletesszük, és ha már megpirult, hozzá adjuk a húst is. A lényeg, hogy a zsír jó forró legyen, hogy a hús süljön, és ne párolódjon. Sóval, sok borssal ízesítjük, majd a krumplit visszatesszük, és az egészen apróra vágott, vagy zúzott fokhagymát is hozzáadjuk, és együtt az egészet átsütjük, vagy inkább csak melegítjük, hogy a fokhagyma íze ne vesszen el.

Fehérboros Sültcsirkecomb füstölt szalonnával

Hozzávalók:

személyenként 1 db csirkecomb, 10 dkg füstölt szalonna, 1-2 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, 1 dl fehérbor, 1 evőkanál zsemlemorzsa, flekkenfűszer, késhegynyi őrölt bors.

Elkészítés:

A húst füstölt szalonnával sűrűn megtűzdeljük, flekkenfűszerrel bedörzsöljük. A maradék szalonnát két vékony szeletre vágjuk, és tűzálló tál aljára fektetjük.

Erre a meghámozott, karikára vágott vöröshagyma kerül, majd-tűzdelt felével felfelé a combok.

forrás: izvarazs.klanlap.hu
bkisseva bkisseva
Címkék: Paprikás Krumpli Alföldiesen, Veszprémi Rucás Káposzta, Hagymás Rostélyos, Köményesen Sült Oldalas, Brassói Aprópecsenye, Fehérboros Sültcsirkecomb,

3 könnyű nyári gyümölcsös
cukorral, majd hűtőbe téve összeérleljük. Jól lehűtve jéggel tálaljuk, Aki szereti egy kevés likőrrel is meglocsolhatja. Csokoládés körte: Különleges finom nyári édesség, amely gyorsan elkészíthető. Hozzávalók: 4 nagyobb édes körte, 5 dkg cukor, 1 citrom leve, vanília fagylalt, 10 dkg étcsokoládé, 0,5 dl tej. A körtéket meghámozzuk, és a belsejét kivájjuk. Egy lábosba beletesszük a körte húsát és felöntjük, annyi cukros citromos vízzel amennyi ellepi, ...
agimami7 agimami7
3 savanyúság recept
kg fejes káposzta, 20 db paradicsom paprika, só, 4 kanál cukor, 2 dl 205-os ecet, bors, tartósítószer. A fejes káposzta külső leveleit leszedjük, megmossuk, a torzsáját kivágjuk, és vékony szeletekre felvágjuk, vagy gyaluljuk. Ezután egy nagyobb tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a 2 kanál ecetet és 2 kanál cukrot, összekeverjük, és egy éjszakára betesszük a hűtőszekrénybe, hogy jól összeérjen. A paradicsom paprikát megmossuk, kicsumázzuk, a magját kiszedjük és előkészítjük a ...
agimami7 agimami7
4 csoda-recept - 10 perc alatt
személyre: - 1 nagy, friss ananász - 3 alma - 3 banán - 2 tábla magas kakaótartalmú fekete csokoládé - 5 dkg vaj - 1 dl tej Elkészítés: az ananászt szabadítsd meg szúrós burkától, és vágd nagyobb hasábokra. Az almát pucold meg és negyedeld fel. A banánokat vágd három darabba. Húzd fel őket kihegyezett hurkapálcikákra, és helyezd a sütő vagy a mikró grillrácsa alá. Míg pirulnak, egy kis lábosban, gőz felett olvaszd fel a csokoládét a ...
yaskane yaskane
4 csoda-recept - 10 perc alatt
mártogatóval Hozzávalók kb. 4 személyre: 1 nagy, friss ananász 3 alma 3 banán 2 tábla magas kakaótartalmú fekete csokoládé 5 dkg vaj 1 dl tej Elkészítés: az ananászt szabadítsd meg szúrós burkától, és vágd nagyobb hasábokra. Az almát pucold meg és negyedeld fel. A banánokat vágd három darabba. Húzd fel őket kihegyezett hurkapálcikákra, és helyezd a sütő vagy a mikró grillrácsa alá. Míg pirulnak, egy kis lábosban, gőz felett olvaszd fel a csokoládét a ...
grimilda grimilda
4 tűzforró, mézédes ital
tojás * 2 evőkanál méz * 8 dl tej * rumaroma * 1 rúd vanília kikapart magja * őrölt szerecsendió, fahéj Elkészítése: válaszd szét a tojások fehérjéjét a sárgájától. A sárgájákat a mézzel keverd fel egészen habosra. Forralj egy nagyobb lábosban vizet a gőzöléshez. A tejet forrósítsd fel a vaníliával, majd add hozzá a konyakot és a fűszereket. A sárgájákat kézi habverővel kevergesd vízgőz felett, majd fokozatosan add hozzá a meleg tejet, és kevergetve sűrítsd be. Szűrd le, hagyd ...
klementinagidro klementinagidro
4 tűzforró, mézédes ital
méz * 8 dl tej * rumaroma * 1 rúd vanília kikapart magja * őrölt szerecsendió, fahéj Elkészítése: válaszd szét a tojások fehérjéjét a sárgájától. A sárgájákat a mézzel keverd fel egészen habosra. Forralj egy nagyobb lábosban vizet a gőzöléshez. A tejet forrósítsd fel a vaníliával, majd add hozzá a konyakot és a fűszereket. A sárgájákat kézi habverővel kevergesd vízgőz felett, majd fokozatosan add hozzá a meleg tejet, és kevergetve sűrítsd be. Szűrd le, hagyd ...
yaskane yaskane
Süti ajánló
Hurrá itt az őszibarack! gaby13
Receptek jjanosne
Hamis piskóta tészta bkisseva
Almatorta 2. bubszi
Károlyi saláta roston csirkecsíkokkal gizellalapu
Meggyes túrótorta zsokanita
Dia-Wellness sajtos lepény horvathnemagdi
Gyümölcs kocka bkisseva
Négerkocka bkisseva
Cseresznyés-túrós clafoutis. (tejes pite) reifregina
Szárnyas receptek
Paella Costa Brava módra bubszi
Fahéjas pulyka veronika74
Sajtos-kukoricás csirkemell bkisseva
Karfiolos csirke 1vargaildyko
Bográcsgulyás kakasból horvathnemagdi
Háromhagymás csirke aprópecsenye bkisseva
Mozzarellával, baconnel töltött csirkemell baconös zöldbabba suzymama
Sajtos-pulykahúsos makaróni bubszi
Ízőrzők - Szatmárcseke bkisseva
Krumplis csirke (bulgár) bubszi
Marhából készült ételek
Almamártás 1vargaildyko
S betűs receptek horvathnemagdi
Hétvezér-tokány 1. bubszi
Levesek. ilse
Recept jjanosne
Miért kell lencsét enni Újév napján? lovaszmarika
tésztás csirkeleves! ibolya58
Mexikói chilis bab bulac57
Húsos táska bulac57
krumplis csirke ibolya58
Sertésből készült ételek
Sertéscsíkok stroganoff módra horvathnemagdi
Mexikói kukoricás tál bubszi
Zöldborsós sertéstokány bubszi
4 szeretni való körtés recept horvathnemagdi
Rakott hús bubszi
Gesztenyés Csirkemell 1vargaildyko
Bácskai rizseshús juditmama
Húsos zöldségfasírt, nem a megszokott recept! Mámorító finom suzymama
tokaji pecsenye ! ibolya58
Svéd húsgolyók horvathnemagdi
Halból készült ételek
A csodálatos fekete áfonya bulac57
Körösi, bográcsban sült kárász bubszi
Karácsonyi puncsos kohlinka
Szegedi halászlé angyalka___
Harcsa steak, nyári salátával sarkadykati
Spárgás lazac brozsika
Fokhagymás ponty bubszi
Receptek horvathnemagdi
Sebes pisztráng recept jozsef_olah_9843
Receptek! jjanosne
Vad ételek
Vadkacsa tejfölösen klerierzsi
Receptek horvathnemagdi
Vadhús horvathnemagdi
Lazacborda artois módon bubszi
Vacsoracsata-Szőke-Főétel veronika74
Pikáns vadraguleves klerierzsi
x nagyuska
Tejfölös-zöldséges őzragu horvathnemagdi
Vadászpecsenye bubszi
Tepsis szarvasragu bulac57
Spagetti ajánló
Gyorsat finomat rizsbol margareta51
Paradicsomos húsgombóc. baratnu
Zöldséges spagetti recept kovacs_zsoka
Csőben sült gombás-tojásos tészta recept baggesz20
Pármai leves bulac57
Kapros thai tészta recept jamborlulu
Spagettisaláta bubszi
Olaszos töltött burgonya recept jamborlulu
Olasz ízek mesterfokon horvathnemagdi
Sült tészta hússal és zöldséggel taltos1
Pizza receptek
Pizza darált húsból Update1 veronika74
Villámgyors fogások a rohanós hétköznapokra – 7 fél ór tinka1951
Pizza tekercs bubszi
Sonkás - kolbászos pizza keri007
Pizza tészta veronika74
cukkinisajt ! ibolya58
Zöldséges-húsos pizzapite recept lori0521
Csirkemájas-pizza horvathnemagdi
Magyaros pizza 1. bubszi
Planétás pizza bubszi
Hamburger receptek
Hamburger baratnu
Házi készítésű hamburger recept baggesz20
Hamburger zsemle, puffancs akiram45
Csirke hamburger banb
Házi hamburger recept baggesz20
Diós-meggyes piskóta horvathnemagdi
Hamburger Puffancs recept boszorlany
Kolbászos hamburger horvathnemagdi
Sajtos hamburger recept kovacs_zsoka
Hamburger zsemle recept baggesz20
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU