Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Régi Magyar Népi Ételek
Alföldi Toros Káposzta

Valódi magyaros étel, savanyú káposztából és finom erdélyi szalonnából készül.

Hozzávalók:

2 kg savanyú káposzta, 2 kg császászvég, vagy más zsíros hús, 30 dkg császárszalonna, 2 kg sertésfarok, bors, só, 4 fej hagyma, paprika.

Elkészítés:

Egy nagyobb lábosba rétegezzünk egy sor káposztát, egy sor karikára vágott hagymát, majd a kockára vágott húst és szalonnát, majd megszórjuk paprikával, sóval, borssal, és addig folytatjuk a rétegezést, amíg minden hozzávaló el nem fogy.

A végén káposztával zárjuk le. Vizet ne öntsünk alá, mert a só hatására a hús levett enged. Alacsony lángol, kb. 3 óra alatt össze főzzük Jó étvágyat kívánunk!

Remek hétvégi program lehet nyáron ha meghívjuk barátainkat ismerőseinket egy kerti bográcsozásra ahol elkészíthetjük a híres magyar bográcsgulyást is.

Bográcsgulyás Magyarosan

Hozzávalók:

50 dkg marhalábszárhús, 1-2 nagy fej vöröshagyma, 6 dkg zsír, 1 késhegynyi fokhagymakrém, 2 csipet köménymag, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 zellerlevél, 1 púpozott evőkanál pirospaprika, 60 dkg tisztított krumpli, 2 evőkanál száraz csipetke, só.

Elkészítés:

Először vastagon kizsírozzuk a bográcsot, majd rétegesen beletesszük a kockára vágott húst, az összevágott hagymát, a fokhagymakrémmel, köménymaggal rétegenként ízesítjük. A tetejére tegyük a zöldpaprikát, a paradicsomot és a zellerzöldet. Sózzuk meg és gyakori rázogatás vagy keverés mellett közepes láng felett pirítsuk zsírjára a húst. Ezután hintsük meg paprikával és kb. 2 liter vízzel öntsük fel. Nagy lánggal főzzük tovább. Amikor a hús félig megpuhult, tegyük bele a kockára vágott krumplit és a száraz csipetkét. Ha szükséges, még annyi vizet öntsünk rá, hogy kétujjnyira ellepje az ételt. Nagy lánggal főzzük készre.

Hozzávalók, és elkészítés:

80 dkg sertéskaraj, 4 db sárgabarack, 3 cl barackpálinka, 1 dl olaj, só, bors, liszt, 8 szelet szendvicskenyér, 10 dkg ementáli sajt, 1 dl olaj.

A kicsontozott karajszeletek kiverjük, megsózzuk, borsozzuk, lisztbe mártjuk, és forró olajban kisütjük.

A kisütött hússzeleteket egy -egy szelet kenyérre helyezzük. A maradék olajban átsütjük a felezett barackokat, és húsokra tesszük.

A tetejére egy vékony szelet sajtot teszünk és forró sütőben 10 percig sütjük. A végén párolt rizzsel tálaljuk, a húst meglocsoljuk pálinkával és óvatosan meggyújtjuk.

Kolozsvári Rakott Káposzta

A kolozsvári rakott káposzta egy igazán kiadós finom étel, amely egy hétvégi ebéd főfogása lehet. Elkészítése időigényes, de megéri a fáradtságot.

Hozzávalók, és elkészítés:

60 dkg darált hús, 1 kg savanyú káposzta, 10 dkg rizs, 3 dl tejföl,4 szelet füstölt szalonna, 40 dkg füstölt kolbász, só, bors, 1 fej hagyma, pirospaprika.

A hagymát megtisztítjuk, majd kockára felvágjuk, és a végén forró zsírban üvegesre pároljuk. Adunk hozzá kevés pirospaprikát, átkeverjük, beledobjuk a darált húst, és kevés vízzel meglocsolva puhára főzzük. Közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Egy másik lábosban a savanyú káposztát olajon megpirítjuk, majd felöntjük kevés vízzel és átpároljuk. A rizst megfőzzük és leszűrjük.

Egy hőálló edény vagy tepsi aljára, terítsünk szét zsírt, majd kezdjük el rétegenként lerakni a hozzávalókat, először egy réteg káposztát, majd egy réteg rizst, erre jöhet egy réteg hús, és így folytassuk, amíg el nem fogy minden. A végét zárjuk le kolbász karikákkal, majd öntsük le 3 dl tejföllel, és tegyük az egészet be a forró sütőbe ahol 20 perc alatt összesül.

Nyárlőrinci Tutajos

1.Hozzávalók:

15 dkg szalonna, 2 közepes vöröshagyma, 3 gerezd foghagyma, 40 dkg tarhonya, 1 kg burgonya, pirospaprika, a só, bors.

2.Hozzávalók.

15 dkg szalonna, 2 közepes vöröshagyma, 3 gerezd foghagyma, 40 dkg tarhonya, 1 kg burgonya, pirospaprika, a só, bors.

A szalonnát felkockázzuk a hagymával együtt és olajon kisütjük, illetve megfonnyasszuk. Hozzáadjuk a tarhonyát majd ezzel is összepirítjuk. Ezután hozzáadjuk a felkockázott burgonyát is, kissé átdinszteljük és megszórjuk pirospaprikáéval.

Elkészítés:

Felöntjük, vízzel beletesszük az összenyomott foghagymát, és puhára főzzük. Ha a krumpli és a tarhonya is puha hagyjuk egy kissé kihűlni majd krumpli törővel összetörjük.

A végén, mint kis gombócokat tálaljuk friss salátával vagy savanyúsággal. Csípősen nagyon finom.

Paprikás Krumpli Alföldiesen
Hozzávalók, és elkészítés:

A paprikás krumplit is lehet variálni és változatosan elkészíteni. Íme, egy recept a paprikás krumplira. Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 fej vöröshagyma, 3 db zöldpaprika, 3 paradicsom, 10 dg tarhonya, zsír, pirospaprika, só.

A burgonyát meghámozzuk, és felkockázzuk. A zöldpaprikát karikára a paradicsomot kockára vágjuk. A vöröshagymát megpucoljuk és felaprítjuk, majd a zsíron aranysárgára pirítjuk. Ha a hagyma már szép aranysárga, hozzáadjuk a pirospaprikát, öntünk rá egy kevés vizet, majd hozzáadjuk a paprikát, a paradicsomot, és a krumplit.

Fedő alatt kevés vízzel puhára pároljuk, közben ízlés szerint fűszerezzük. A tarhonyát egy másik lábosban-zsírban megpirítjuk, majd ha a krumpli elég puha hozzáadjuk a tarhonyát is. Addig főzzük, amíg a tarhonya és a burgonya is megpuhult. Friss kenyérrel és savanyúsággal tálaljuk, aki szereti, füstölt kolbásszal gazdagíthatja.

Különleges magyaros étel, kacsazsírral, és káposztával.

Veszprémi Rucás Káposzta

Hozzávalók, és elkészítés:

1 nagyobb kacsa, 2 kanál kacszsír, 60 dkg savanyú káposzta, 1 hagyma, 20 dkg császárszalonna, 10 dkg füstölt kolbász, 2 dl tejföl, só, 1 csokor friss kapor.

A kacsát feldaraboljuk, sózzuk, majd zsíron hirtelen kisütjük, és félre tesszük.

A visszamaradt zsírban átsütjük a karikára vágott hagymát, megszórjuk a finomra vágott kapor felével, majd hozzáadjuk a savanyú káposztát és pár percig összepároljuk. Visszarakjuk, a kacsát betakarjuk a szalonnaszeletekkel, a karikára vágott kolbásszal és felöntjük 3 dl vízzel.

Az egészet letakarjuk és forró sütőben ropogósra sütjük.

A hagymás rostélyos egy finom magyaros étel, amely főételnek kiválóan alkalmas, és számtalan variációban elkészíthető.

Hagymás Rostélyos

Hozzávalók, és elkészítés:

1 kg rostélyos, bors, só, 2 fej hagyma, olaj.

A rostélyos szeleteket hártyáitól megtisztítjuk, az izmokat és a széleit átvagdossuk, és húsverővel vékonyra kiverjük. Törött borssal meghintjük, leöntjük olajjal és félóráig állni hagyjuk. Serpenyőben,

forró zsíron vékony karikákra vágott hagymát megpirítunk szép pirosra (személyenként 3 dkg-ot), majd szűrőlapáttal kiszedjük, és meleg helyre tesszük. Ugyanebben a zsírban erős tűznél hirtelen.

A kocsonyát a legtöbb háziasszony már saját ízlés szerint kialakított recept után készíti el. De akinek még nincs saját receptje, íme, egy változat az elkészítéshez.


Kocsonya

Hozzávalók, és elkészítés:

1,5 kg vegyes kocsonyahús (köröm, orr, fül, farok, bőrke, fejhús), fél kiló füstölt csülök, 1-1 szál sárga és fehérrépa, 1 csokor petrezselyem, 2 nagyobb krumpli, vöröshagyma, fokhagyma, só, egész bors.

A kocsonya húsokat jó alaposan megmossuk, ha szükséges kisebb darabokra vágjuk, bár ezt jó, ha a hentesre bízzuk, és annyi hideg vízbe amennyi ellepi, feltesszük főni.

Amikor felforrt a habját egy szűrővel leszedjük, majd hozzáadjuk a tisztított zöldségeket, a fokhagymát, az egész csokor petrezselymet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzőn minimum 5-6 órát főzzük. A kocsonya akkor jó, ha a hús már leválik a csontról. Ekkor leszűrjük, a petrezselymet kidobjuk.

Köményesen Sült Oldalas

Hozzávalók, és elkészítés:

80 dkg sertéslapocka, 1 kiskanál őrölt kömény, só, bors, 1 fej vöröshagyma, 2 fokhagyma, húsleveskocka.

A húst megmossuk és szárazra töröljük, besózzuk, borsozzuk, megszórjuk köménnyel és egy sütőedénybe helyezzük.

Aláöntünk 1,5 dl húsleves lét, rákarikázzuk a vöröshagymát, mellé tesszük a fokhagymát és lefedve 25 percig pároljuk a forró sütőbe tolva. A végén leszedjük róla az alufóliát és szép ropogósra pirítjuk.

Friss salátával, vagy párolt káposztával és tört burgonyával tálaljuk.

Brassói Aprópecsenye

Hozzávalók, és elkészítés:

1 kg burgonya, 60 dkg sertés szűz, 10 dkg kolozsvári szalonna, 2 fej fokhagyma, 50 dkg zsír, só, 1 mk. őrölt bors

A burgonyát sósvízben, héjában megfőzzük, de csak annyira, hogy hámozás után, mikor kockákra vágjuk, ne törjön szét. A szűzpecsenyét, de lehet zaftos, de sovány sertés diója is, vékony csíkokra vágjuk. Kevés füstölt szalonnát apró kockákra, vagy szintén csíkokra vágunk. A kockára vágott krumplit bő, forró zsírban pirosra sütjük.

Ha kiszedtük, akkor a szalonnát beletesszük, és ha már megpirult, hozzá adjuk a húst is. A lényeg, hogy a zsír jó forró legyen, hogy a hús süljön, és ne párolódjon. Sóval, sok borssal ízesítjük, majd a krumplit visszatesszük, és az egészen apróra vágott, vagy zúzott fokhagymát is hozzáadjuk, és együtt az egészet átsütjük, vagy inkább csak melegítjük, hogy a fokhagyma íze ne vesszen el.

Fehérboros Sültcsirkecomb füstölt szalonnával

Hozzávalók:

személyenként 1 db csirkecomb, 10 dkg füstölt szalonna, 1-2 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, 1 dl fehérbor, 1 evőkanál zsemlemorzsa, flekkenfűszer, késhegynyi őrölt bors.

Elkészítés:

A húst füstölt szalonnával sűrűn megtűzdeljük, flekkenfűszerrel bedörzsöljük. A maradék szalonnát két vékony szeletre vágjuk, és tűzálló tál aljára fektetjük.

Erre a meghámozott, karikára vágott vöröshagyma kerül, majd-tűzdelt felével felfelé a combok.

forrás: izvarazs.klanlap.hu
bkisseva bkisseva
Címkék: Paprikás Krumpli Alföldiesen, Veszprémi Rucás Káposzta, Hagymás Rostélyos, Köményesen Sült Oldalas, Brassói Aprópecsenye, Fehérboros Sültcsirkecomb,

3 könnyű nyári gyümölcsös
cukorral, majd hűtőbe téve összeérleljük. Jól lehűtve jéggel tálaljuk, Aki szereti egy kevés likőrrel is meglocsolhatja. Csokoládés körte: Különleges finom nyári édesség, amely gyorsan elkészíthető. Hozzávalók: 4 nagyobb édes körte, 5 dkg cukor, 1 citrom leve, vanília fagylalt, 10 dkg étcsokoládé, 0,5 dl tej. A körtéket meghámozzuk, és a belsejét kivájjuk. Egy lábosba beletesszük a körte húsát és felöntjük, annyi cukros citromos vízzel amennyi ellepi, ...
agimami7 agimami7
3 savanyúság recept
kg fejes káposzta, 20 db paradicsom paprika, só, 4 kanál cukor, 2 dl 205-os ecet, bors, tartósítószer. A fejes káposzta külső leveleit leszedjük, megmossuk, a torzsáját kivágjuk, és vékony szeletekre felvágjuk, vagy gyaluljuk. Ezután egy nagyobb tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a 2 kanál ecetet és 2 kanál cukrot, összekeverjük, és egy éjszakára betesszük a hűtőszekrénybe, hogy jól összeérjen. A paradicsom paprikát megmossuk, kicsumázzuk, a magját kiszedjük és előkészítjük a ...
agimami7 agimami7
4 csoda-recept - 10 perc alatt
mártogatóval Hozzávalók kb. 4 személyre: 1 nagy, friss ananász 3 alma 3 banán 2 tábla magas kakaótartalmú fekete csokoládé 5 dkg vaj 1 dl tej Elkészítés: az ananászt szabadítsd meg szúrós burkától, és vágd nagyobb hasábokra. Az almát pucold meg és negyedeld fel. A banánokat vágd három darabba. Húzd fel őket kihegyezett hurkapálcikákra, és helyezd a sütő vagy a mikró grillrácsa alá. Míg pirulnak, egy kis lábosban, gőz felett olvaszd fel a csokoládét a ...
grimilda grimilda
4 csoda-recept - 10 perc alatt
személyre: - 1 nagy, friss ananász - 3 alma - 3 banán - 2 tábla magas kakaótartalmú fekete csokoládé - 5 dkg vaj - 1 dl tej Elkészítés: az ananászt szabadítsd meg szúrós burkától, és vágd nagyobb hasábokra. Az almát pucold meg és negyedeld fel. A banánokat vágd három darabba. Húzd fel őket kihegyezett hurkapálcikákra, és helyezd a sütő vagy a mikró grillrácsa alá. Míg pirulnak, egy kis lábosban, gőz felett olvaszd fel a csokoládét a ...
yaskane yaskane
4 tűzforró, mézédes ital
tojás * 2 evőkanál méz * 8 dl tej * rumaroma * 1 rúd vanília kikapart magja * őrölt szerecsendió, fahéj Elkészítése: válaszd szét a tojások fehérjéjét a sárgájától. A sárgájákat a mézzel keverd fel egészen habosra. Forralj egy nagyobb lábosban vizet a gőzöléshez. A tejet forrósítsd fel a vaníliával, majd add hozzá a konyakot és a fűszereket. A sárgájákat kézi habverővel kevergesd vízgőz felett, majd fokozatosan add hozzá a meleg tejet, és kevergetve sűrítsd be. Szűrd le, hagyd ...
radvanszki_jozsef radvanszki_jozsef
4 tűzforró, mézédes ital
tej * rumaroma * 1 rúd vanília kikapart magja * őrölt szerecsendió, fahéj 2dl konyak Elkészítése: válaszd szét a tojások fehérjéjét a sárgájától. A sárgájákat a mézzel keverd fel egészen habosra. Forralj egy nagyobb lábosban vizet a gőzöléshez. A tejet forrósítsd fel a vaníliával, majd add hozzá a konyakot és a fűszereket. A sárgájákat kézi habverővel kevergesd vízgőz felett, majd fokozatosan add hozzá a meleg tejet, és kevergetve sűrítsd be. Szűrd le, hagyd ...
eva0817 eva0817
Süti ajánló
Angyalszem süti horvathnemagdi
Őszibarackos joghurttorta horvathnemagdi
Csokis-kekszes torta lantosneevi
Hamis túrós tésztát készítettem horvathnemagdi
Hókifli aranyag
Osztrák császármorzsa 1vargaildyko
A kókuszzsír - Segíti a fogyást! És sok mást is. kati53
Valentin napi szívek veronika74
Almás krémes njzsike
Isler yaskane
Szárnyas receptek
Csirkemell párizsiasan recept boszorlany
Finom falatok piroska0101
Csibehúsos tészta saláta recept gonda_katalin
Update1 sajtos pipigolyó veronika74
Csirkecsíkok füstölt sajtos bundában recept jamborlulu
Cigánykáposzta macoka65
Ananászos csirkemell recept gonda_katalin
Receptek jjanosne
x nagyuska
Citromos csirke korall44
Marhából készült ételek
Magyaros Babgulyás 1vargaildyko
Zelleres marhapörkölt suzymama
Villányi pincepörkölt bubszi
Bosnyák rakottas bubszi
Lasagne Bolognese juditmama
marhalábszár sörben ibolya58
Mutykalica ! ibolya58
Gombával töltött pirog recept boszorlany
Kunsági bélszín bubszi
Házi hamburger recept gonda_katalin
Sertésből készült ételek
Szári fánk bubszi
Hagymás tarja. mamucika
Töltött dagadó gazdagon horvathnemagdi
A megunhatatlan rizs bulac57
Hússal töltött kelkáposzta martimarti
Ízőrzők – Rátka – horvathnemagdi
Rakott spagetti keri007
dán sárgaborsóleves ibolya58
Vacsora csata jjanosne
Húsvéti sonkaleves nagyiful
Halból készült ételek
Vendégváró falatok yocoo
Paprikás busa bubszi
Spárga lazaccal veronika74
Rácponty bubszi
Receptek horvathnemagdi
Burgonyás halleves csuszatésztával recept jamborlulu
Citromfüves Halsaslik 1vargaildyko
Lazac roston fokhagymás-parajos galuskával........... bordat
Ízőrzők – Tiszakécske horvathnemagdi
Pontyszeletek túrótésztában sü bubszi
Vad ételek
Vörösboros, áfonyás szarvas pörkölt juhtúrós galuskával suzymama
Fácánsült lilikonyhaja
Magyar gasztronómia grimilda
Rapsic vadas macoka65
piSZTÁCIÁS FÁCÁNPÁSTÉTOM bubszi
Fácán raguleves recept baggesz20
Ízőrzők – Érsekcsanád horvathnemagdi
Fácánleves reifregina
vörösboros szarvasragu.... ibolya58
Csülök Eta módra! nanoka72
Spagetti ajánló
Spagetti saláta recept gonda_katalin
Kapribogyó, bimbófűszer horvathnemagdi
Haragos penne bulac57
Diós-csípős spagetti horvathnemagdi
Lazacos spagetti recept jamborlulu
Az olasz lakoma horvathnemagdi
Fasírt, gomba mártással horvathnemagdi
Receptek jjanosne
Grillezett gombák töltve recept jamborlulu
Sárga spagetti recept boszorlany
Pizza receptek
x nagyuska
Serpenyős pizza 15 perc alatt bkisseva
Csokidarabos kiflik recept kovacs_zsoka
Pizzás kiflik bulac57
pizza tészta /gluténmentes/ bozsanyinemanyi
Pizza tészta házilag koju
Csokidarabos kiflik tundihugi
Törökös pizza horvathnemagdi
Babos pizza batyu bubszi
Édesen és sósan egyaránt nagy kedvenc horvathnemagdi
Hamburger receptek
Sajtos hamburger recept kovacs_zsoka
Hamburger zsemle, puffancs akiram45
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Válassza a szóját! margoka59
Gombás hamburger recept kovacs_zsoka
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Tócsni tejföllel recept baggesz20
Házi hamburger grimilda
Házi hamburger salátával recept boszorlany
Gyors hamburger recept gonda_katalin
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU