Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A legjobb cigánypecsenye
A legjobb cigánypecsenye
A cigánypecsenyét mindenki szereti. Na jó, mondjuk a legtöbb ember. (A normálisabbak. A fitnesz pipsik tolják csak tovább a fehérje turmixukat, aztán egyenek a strandon egy lángost....)

Finom, szaftos, zsíros, füstös és eszméletlenül laktató ez az étel. Igazi kétkezes, csámcsogós kaja, mindegyik falatnál élvezni tudja az ember azt, hogy kicsordul a füstös-zsíros íz a hirtelen sült hús és a pirított füstölt szalonna egyvelegéből, amit kellően ki tud egészíteni a -normális- krumpli-köret és a rengeteg savanyú (plusz a jéghideg sör, hehe....) . De rengetegen nem tudják elkészíteni, jobban mondva úgy készítik hogy az minden, csak nem cigánypecsenye....

Emlékeztek még a klasszikus csirkepörköltre? Ha nem, ITT lehet elolvasni. Ott is hasonló volt a helyzet: mindenki rendszeresen készíti, a legtöbb esetben viszont sincs köze a csirkepörkölthöz, sőőőőt....

c01.JPG

A napokban a Balaton-parton voltunk egy -elvileg jó hírű- étteremben, és ChiliRevi cigánypecsenyét rendelt. Egy agyon-klopfolt -ráadásul karajból készült- szarrá sütött cipőtalpat kapott, gyakorlatilag egy natúr szeletet megszórva fűszerpaprikával és kicsi fokhagymával. Nnnnna, ezt azért nem kellene. Kíváncsiságból körbenéztem a neten mit is csinálnak az emberek itthon cigánypecsenye név alatt. Elborzadtam, ezért elhatároztam, hogy megmutatom én hogyan is készítem. A legdurvább dolgokat azért felsorolom, hogy elkerüljük ezeket a butaságokat. Nos lássuk az általam összeolvasott tanácsokat "cigánypecsenye" címén:

- Előző nap pácoljuk be. A legjobb, ha be is vagdossuk a hús széleit, hogy ne kunkorodjon fel. (nem kell egy napig pácolni, a húst pedig nem kell bevagdosni)
- Forgassuk paprikás lisztbe és úgy süssük ki. (a zsengébb verzió simán csak lisztbe akarja forgatni). (aki hekket szeretne készíteni nyugodtan forgassa paprikás lisztbe, de a cigánypecsenyét ne)
- A pirítás után öntsünk a hús alá vizet (!!!) és abban pároljuk, míg megpuhul a hús. (hirtelen sült hús a cigánypecsenye, nem kell még pluszban párolni)
- Készítsük karajból. (egy túróst, a cigánypecsenye tarjából készül)
- Alaposan klopfoljuk ki. (nem szabad kiklopfolni)

Nos, akkor itt a legjobb cigánypecsenye recept, amit csak el lehet képzelni:

A legjobb cigánypecsenye

Hozzávalók:
8 szelet sertéstarja (kb. 1,2 kg) (szabadtartású mangalica pl.)
1 kg apróbb krumpli
40 dkg sima füstölt szalonna (én füstölt szabadtartású mangalica szalonnát használtam). NE használjunk FŐTT ÉS füstölt dolgokat! A legjobb a sima füstölt szalonna (mondjuk kenyérszalonna).
4 evőkanál olaj
8 gerezd fokhagyma
2 evőkanál különböző mustár (próbáljunk normális mustárt venni). Én bolgár és orosz mustár keverékét használtam.
2 evőkanál fűszerpaprika (bogyiszlai, más nem játszik)
Majoranna
Szurokfű, azaz vadmajoranna (sokan oregánóként ismerik)
Bors


Elkészítése:
Először készítsük el a pácot, amiben a húsok pihenni fognak. Öntsük egy tálba a 4 evőkanál olajat, nyomjunk hozzá 4 gerezd fokhagymát és a mustárokat. Szórjuk hozzá a fűszerpaprika felét, majd sózzuk, borsozzuk. A képen -remélem- jól látszik a kétféle mustár...

c02.JPG

Keverjük alaposan el.

c03.JPG

Ezzel a krémmel kezdjük el -sütőecsettel- bekenni a tarjákat. Tarjákat, mondom, hiszen a cigánypecsenye KIZÁRÓLAG tarjából készül. Nem comb, nem karaj, hanem tarja. A húst vékonyra kell szeletelni (MAX. 1 ujjnyi vastagra, de inkább kicsit keskenyebbre), és TILOS klopfolni!!!! Ha klopfolunk, akkor szétzúzzuk a hús rostjait, azaz az értékes nedveknek búcsút inthetünk (mert a klopfolás hatására kicsorognak), így kezdődik a száraz hús sütése, azaz a cipőtalp. Tehát semmi klopfolás, maximum a kezünkkel nyomkodjuk meg kicsit ha nagyon szeretnénk, de ez sem szükséges.

c04.JPG

Minden tarja mindkét felét kenjük át, míg az összes hús el nem fogy, és közben rétegesen tegyük egymásra a húsokat.

c05.JPG

Amint megvagyunk, tegyük a rétegezett húsokat a hűtőbe, kb. 1 órára, meg fogják hálálni.

c06.JPG

Most jöhet a krumpli. A krumplikkal nem lesz nagy gond, vágjuk mindegyiket hosszában négy felé, majd szórjuk meg a következőkkel: só, bors, majoránna, szurokfű, a fűszerpaprika másik fele, kevés olaj. Keverjük össze az egészet. Természetesen minden fűszert ízlés szerint használjunk,

c09.JPG

és tegyük 200 C-fokra felfűtött sütőbe kb. 40-45 percre a középső rácsra. 10-15 percenként keverjük-rázogassuk át. Sima hústűvel tudjuk ellenőrizni, hogy puha-e a krumpli. Ha már puha akkor mehet maxira a sütő: hadd piruljon a köret!

Közben hevítsünk egy serpenyőt, amiben a füstölt szalonnát meg tudjuk pirítani. A sütni való kis finomságokat előzőleg vágjuk félujjnyi vastag darabokra (a 40 dkg-t 4 hosszanti részre), majd metéljük be a háromnegyed-részükig. A szalonna pirulásáig hagyjuk a serpenyőben (természetesen mindkét oldalát pirítsuk meg), majd vegyük ki, addig szépen kiereszti a finom zsírját.

c11.JPG

Amikor a szalonnákat kivettük mehet a kisült zsírba a hús is, de előtte vegyük vissza a hőt közepesre és várjunk 5 percet, hogy a zsír valóban lehűljön picit. Az is megoldás, ha a serpenyőt pár percre lehúzzuk a tűzről, így a főzőlap és az edény is megfelelően le tud hűlni. A húsok mindkét oldalát süssük maximum 4-5 percig, majd vegyük ki a serpenyőből. Ekkor nagyon finom, szaftos, omlós húst fogunk kapni. Nem szabad tovább sütni, hiszen akkor cipőtalpat fogunk kapni. A cigánypecsenye egy hirtelen sült hús, és pont ez a lényege: szaftos, tocsogós és zsíros, megfejelve a frissességgel és omlóssággal.

c12.JPG

Amint mindkét oldal megsült már tálalhatjuk is. A cigányoknál az a szokás, hogy bőségtálakat kínálnak, azaz nem egy-egy nyamvadt szeletet a tányérokra porciózva, hanem egyben az egész ételt. Tehát tegyük a kisült, ropogós fűszeres krumplikat egy szép nagy tálra, helyezzük rá a húsokat, kenjük meg őket a másik fél adag zúzott fokhagymával, rakjuk a tetejére az időközben fűszerpaprikába mártott füstölt szalonnát (csak a tetejét kell a paprikába mártani), majd halmozzuk mellé a finoman csípős savanyúságokat. Én a kedvenc tavaszi savanyúságommal, újkáposzta salátával és örmény répasalátával kínáltam (ha kell a recept csak szóljatok), persze sima savanyú uborka is került az ételhez. Ja, és jéghideg sör ezerrel!!!!

Ennyi az egész. Nagyon finom, nagyon szaftos, nagyon kell!

Már régóta készültem kedvenc Indexes újságíróm "meghívására". Ha egy nőnek a szívpörkölt tényleg finom (amúgy tényleg az volt!) és szívesen tunkolna bele (ahogy írta is), akkor Gábris Eszter remélem kedvét leli egy igazi szaftos-füstös cigánypecsenye befalásában is.... ;)



c14.JPG
Jó étvágyat!

Itt a hosszú hétvége, gyerünk: mindenki készítsen ilyen finomságot, nagyon megéri! :)

Jön a borzalmas meleg is. Nem ennétek pl. egy finom kínai paradicsomlevest a kánikulában? Semmi különleges nem kell hozzá ahhoz képest, hogy kínai. Ha kíváncsiak vagytok a recept ITT található!

30 komment

Link
tinka1951 tinka1951
Címkék: fehérje turmixukat, hirtelen sült, pirított füstölt, -normális- krumpli-köret, rengeteg savanyú, klasszikus csirkepörköltre,

A Legjobb cigánypecsenye
A legjobb cigánypecsenye Hozzávalók: 8 szelet sertéstarja (kb. 1,2 kg) (szabadtartású mangalica pl.) 1 kg apróbb krumpli 40 dkg sima füstölt szalonna (én füstölt szabadtartású mangalica szalonnát használtam). NE használjunk FŐTT ÉS füstölt dolgokat! A legjobb a sima füstölt szalonna (mondjuk kenyérszalonna). 4 evőkanál olaj 8 gerezd fokhagyma 2 evőkanál különböző mustár (próbáljunk normális ...
nanoka72 nanoka72
CIGÁNYÉTELEK 4.
CIGÁNYÉTELEK 4. Ircsi (Bulvár Kundircsa) - 2008.07.27 Mártásos cigánypecsenye, pacalleves, paradicsomos tészta Mártásos cigánypecsenye Hozzávalók hat személyre: 2 kg sertéshús, 10 deka liszt, 5 deka pirospaprika, 5 deka só, 1 deka őrölt bors, 2 deka delikát ételízesítő, 4 gerezd fokhagyma, olaj. A szeletelt sertéshúst kiklopfoljuk, s ízlés szerint fűszerezzük; pirospaprikával, delikáttal összekevert lisztben megforgatjuk, kevés olajban mindkét oldalát megsütjük. A ...
korall44 korall44
Cigánypecsenye
Cigánypecsenye Elkészítési idő: 30 perc Ajánló: Klasszikus főétel. Számos köret illik mellé, attól függően, hogy könnyebb vagy kissé zsírosabb kísérőt kíván-e. Fogyaszthatod hasábburgonyával és sült szalonnával, de tzatzikivel (joghurtos uborkasaláta) és petrezselymes burgonyával is. Hozzávalók: 3 evőkanál pirospaprika 1 dl olaj a sütéshez 1 csipet bors 1 kiskanál liszt 1 csipet só 5 db gerezd fokhagyma 50 dkg tarja vagy ...
snibolya snibolya
Cigánypecsenye
Cigánypecsenye Hozzávalók: 10 dkg húsos szalonna, 4 szelet tarja, Knorr fokhagymás Ízbomba, 1 db kaliforniai paprika, 1 db közepes paradicsom, kevés petrezselyemzöld, só, bors. Elkészítés: A szalonnát megpirítjuk, félre tesszük. A zsírjában a kiklopfolt, sóval, borssal ízesített húst kisütjük (ha szükséges kevés olajjal pótoljuk). Félretesszük, melegen tartjuk. A zsírban megfuttatjuk a paprikát és a paradicsomot, majd a szalonnát és a húst hozzátesszük, az ízlés szerinti ...
madlen40 madlen40
Cigánypecsenye
Hozzávalók: 50 dkg sertéscomb, 15 dkg szalonna, 4 gerezd fokhagyma, 2 ek. olaj, 1 fej vöröshagyma, só, pirospaprika, fekete bors Elkészítés: Az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk az olajban. A fokhagymát apróra törjük és kis csészében olajjal, elkeverjük. A húst megtűzdeljük szalonnacsíkokkal, és a hagymára helyezzük. A húsok tetejét ...
migova migova
Cigánypecsenye
Cigánypecsenye II. Hozzávalók: 50 dkg sertéscomb 15 dkg bacon só bors pici pirospaprika 3 gerezd fokhagyma 1 dl étolaj Elkészítés: Az étolajon megpirítom az összetört fokhagymát, hozzáadom a kockára vágott húst, megfűszerezem, és hozzáadom a bacont is feldarabolva. Picit megpirítom a húst, majd felöntöm . 1 liter vízzel, és puhára főzöm a húst. Főtt burgonyával tálalom, de jó hozzá a sült burgonya ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Cigánypecsenye
Cigánypecsenye Hozzávalók: 1 kg tarja 30 dkg füstölt szalonna 8 gerezd fokhagyma legalább fél kg vöröshagyma só ,bors pirospaprika Elkészítése: A cigánypecsenye tarjából készítve a legfinomabb. Annyi vékony szelet szalonnát szelek amennyi szelet húst készítek, majd bevagdosom őket. A szalonnákat beleteszem egy tányérba és a mikróban kb. 2-3 perc alatt kisütöm a zsírját. (Így nem fog füstölni sütés közben) A szalonnazsírt ...
evavicus evavicus
Süti ajánló
Csokoládés süti túrókrémmel horvathnemagdi
Lambada szelet 2. bubszi
Zserbó golyók meggyel reifregina
K betűs receptek horvathnemagdi
gesztenyekrémes ... muffin ! ibolya58
Linzer virágok majus55
Kakaós krémes gereica
Teljes értékű palacsinta novakferenc
Fantázia szelet yvett789
Így hasznosítsd a maradék kalácsot! horvathnemagdi
Szárnyas receptek
Padlizsánragú suzymama
Pulykamell roston flambírozott gyümölcsökkel recept gonda_katalin
Recept jjanosne
Barackos csirkemell 2. bubszi
Ilona somlói galuskája bubszi
Rakott pulykamell 1vargaildyko
Sütőzacskóban sült zöldségek zsokanita
Régeni káposztaleves tyúkhússa bubszi
Gesztenyével töltött pulyka 2. bubszi
Mogyorós csirke faciendum
Marhából készült ételek
Vegyes grill Maria módra bubszi
Szász sülthúsleves bubszi
Bográcsgulyás bubszi
Debreceni marhatokány bubszi
x nagyuska
Gesztenyés pulyka bubszi
marhahúsos leves ibolya58
Bambuszgőzölés kloppenburg
sziléziai göngyölthús! ibolya58
Mikszáth Kálmán palóclevese suzymama
Sertésből készült ételek
Stroganoff bélszín 1vargaildyko
Lucskos káposzta janoselek
Hentes tokány suzymama
Sörben gőzölt gyulai klara50
Kicsontozott töltött pecsenyek bubszi
Hortobágyi aprópecsenye hterike
Sajttal töltött darált húsos fészek vorosrozsa66
Óvári szelet nanoka72
Mexikói chilis bab recept baggesz20
Csőben sült bolognai penne tejfölösen recept jamborlulu
Halból készült ételek
Szentesti ponty recept jamborlulu
Cordon bleu halfilé bulac57
Töltött pontyfilé. bubszi
Majonézes ribiszkesaláta bubszi
dorozsmai szalonnás ponty ! ibolya58
Lazacos palacsinta bubszi
Szuperötletek az erős csontokért pacsakute
Halászlé 11. (Júlia módra) bubszi
Lazac roston rákvajas ........ migova
Hal erőleves bubszi
Vad ételek
A gyöngytyúkon a világ szeme------------- bordat
Ízőrzők – Magyaregregy horvathnemagdi
Fácán rizzsel, bácskai módra bubszi
Fácán leves 6 személyre maroka
Szegedi fácángulyás bubszi
PINCEPÖRKÖLT (recept gyűjtemény a netről) yaskane
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
Hal a tortán jjanosne
Bableves szarvaspörkölttel tundihugi
Fácánleves rochlitzne
Spagetti ajánló
]Gombás-sárgarépás-kukoric ás s margareta51
Olasz zöldségleves horvathnemagdi
Krémsajtos bolognai recept kovacs_zsoka
Majorannás tokány spagettivel recept toth_beata
Carbonara ragu spagettire gépsonkával recept baggesz20
SALÁTA AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Metéltropogós bubszi
Gombás csirkeragu-spagettivel- edesangyal
Rakott padlizsán recept gonda_katalin
Mennyei ízek - vegetáriánus ét andrilaszlone
Pizza receptek
A vékony pizzatészta receptje grimilda
Pizzás csiga horvathnemagdi
Pizza lesz ma ebédre sarkadykati
Pizza recept boszorlany
Receptjeim offramaja
13 filléres egytálétel, amiből kétszer fogsz szedni! tinka1951
Pizza recept horvathnemagdi
pizzás muffin ! ibolya58
Az alaptészta másik receptje bubszi
Virsli pörköltös rátét bubszi
Hamburger receptek
Sajtos hamburger recept kovacs_zsoka
Virslis kifli veronika74
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Kevés munkával horvathnemagdi
Hamburger horvathnemagdi
Válassza a szóját! margoka59
Hamburger zsemle házilag recept baggesz20
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Hamburger zsemle recept toth_beata
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU