Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A legjobb cigánypecsenye
A legjobb cigánypecsenye
A cigánypecsenyét mindenki szereti. Na jó, mondjuk a legtöbb ember. (A normálisabbak. A fitnesz pipsik tolják csak tovább a fehérje turmixukat, aztán egyenek a strandon egy lángost....)

Finom, szaftos, zsíros, füstös és eszméletlenül laktató ez az étel. Igazi kétkezes, csámcsogós kaja, mindegyik falatnál élvezni tudja az ember azt, hogy kicsordul a füstös-zsíros íz a hirtelen sült hús és a pirított füstölt szalonna egyvelegéből, amit kellően ki tud egészíteni a -normális- krumpli-köret és a rengeteg savanyú (plusz a jéghideg sör, hehe....) . De rengetegen nem tudják elkészíteni, jobban mondva úgy készítik hogy az minden, csak nem cigánypecsenye....

Emlékeztek még a klasszikus csirkepörköltre? Ha nem, ITT lehet elolvasni. Ott is hasonló volt a helyzet: mindenki rendszeresen készíti, a legtöbb esetben viszont sincs köze a csirkepörkölthöz, sőőőőt....

c01.JPG

A napokban a Balaton-parton voltunk egy -elvileg jó hírű- étteremben, és ChiliRevi cigánypecsenyét rendelt. Egy agyon-klopfolt -ráadásul karajból készült- szarrá sütött cipőtalpat kapott, gyakorlatilag egy natúr szeletet megszórva fűszerpaprikával és kicsi fokhagymával. Nnnnna, ezt azért nem kellene. Kíváncsiságból körbenéztem a neten mit is csinálnak az emberek itthon cigánypecsenye név alatt. Elborzadtam, ezért elhatároztam, hogy megmutatom én hogyan is készítem. A legdurvább dolgokat azért felsorolom, hogy elkerüljük ezeket a butaságokat. Nos lássuk az általam összeolvasott tanácsokat "cigánypecsenye" címén:

- Előző nap pácoljuk be. A legjobb, ha be is vagdossuk a hús széleit, hogy ne kunkorodjon fel. (nem kell egy napig pácolni, a húst pedig nem kell bevagdosni)
- Forgassuk paprikás lisztbe és úgy süssük ki. (a zsengébb verzió simán csak lisztbe akarja forgatni). (aki hekket szeretne készíteni nyugodtan forgassa paprikás lisztbe, de a cigánypecsenyét ne)
- A pirítás után öntsünk a hús alá vizet (!!!) és abban pároljuk, míg megpuhul a hús. (hirtelen sült hús a cigánypecsenye, nem kell még pluszban párolni)
- Készítsük karajból. (egy túróst, a cigánypecsenye tarjából készül)
- Alaposan klopfoljuk ki. (nem szabad kiklopfolni)

Nos, akkor itt a legjobb cigánypecsenye recept, amit csak el lehet képzelni:

A legjobb cigánypecsenye

Hozzávalók:
8 szelet sertéstarja (kb. 1,2 kg) (szabadtartású mangalica pl.)
1 kg apróbb krumpli
40 dkg sima füstölt szalonna (én füstölt szabadtartású mangalica szalonnát használtam). NE használjunk FŐTT ÉS füstölt dolgokat! A legjobb a sima füstölt szalonna (mondjuk kenyérszalonna).
4 evőkanál olaj
8 gerezd fokhagyma
2 evőkanál különböző mustár (próbáljunk normális mustárt venni). Én bolgár és orosz mustár keverékét használtam.
2 evőkanál fűszerpaprika (bogyiszlai, más nem játszik)
Majoranna
Szurokfű, azaz vadmajoranna (sokan oregánóként ismerik)
Bors


Elkészítése:
Először készítsük el a pácot, amiben a húsok pihenni fognak. Öntsük egy tálba a 4 evőkanál olajat, nyomjunk hozzá 4 gerezd fokhagymát és a mustárokat. Szórjuk hozzá a fűszerpaprika felét, majd sózzuk, borsozzuk. A képen -remélem- jól látszik a kétféle mustár...

c02.JPG

Keverjük alaposan el.

c03.JPG

Ezzel a krémmel kezdjük el -sütőecsettel- bekenni a tarjákat. Tarjákat, mondom, hiszen a cigánypecsenye KIZÁRÓLAG tarjából készül. Nem comb, nem karaj, hanem tarja. A húst vékonyra kell szeletelni (MAX. 1 ujjnyi vastagra, de inkább kicsit keskenyebbre), és TILOS klopfolni!!!! Ha klopfolunk, akkor szétzúzzuk a hús rostjait, azaz az értékes nedveknek búcsút inthetünk (mert a klopfolás hatására kicsorognak), így kezdődik a száraz hús sütése, azaz a cipőtalp. Tehát semmi klopfolás, maximum a kezünkkel nyomkodjuk meg kicsit ha nagyon szeretnénk, de ez sem szükséges.

c04.JPG

Minden tarja mindkét felét kenjük át, míg az összes hús el nem fogy, és közben rétegesen tegyük egymásra a húsokat.

c05.JPG

Amint megvagyunk, tegyük a rétegezett húsokat a hűtőbe, kb. 1 órára, meg fogják hálálni.

c06.JPG

Most jöhet a krumpli. A krumplikkal nem lesz nagy gond, vágjuk mindegyiket hosszában négy felé, majd szórjuk meg a következőkkel: só, bors, majoránna, szurokfű, a fűszerpaprika másik fele, kevés olaj. Keverjük össze az egészet. Természetesen minden fűszert ízlés szerint használjunk,

c09.JPG

és tegyük 200 C-fokra felfűtött sütőbe kb. 40-45 percre a középső rácsra. 10-15 percenként keverjük-rázogassuk át. Sima hústűvel tudjuk ellenőrizni, hogy puha-e a krumpli. Ha már puha akkor mehet maxira a sütő: hadd piruljon a köret!

Közben hevítsünk egy serpenyőt, amiben a füstölt szalonnát meg tudjuk pirítani. A sütni való kis finomságokat előzőleg vágjuk félujjnyi vastag darabokra (a 40 dkg-t 4 hosszanti részre), majd metéljük be a háromnegyed-részükig. A szalonna pirulásáig hagyjuk a serpenyőben (természetesen mindkét oldalát pirítsuk meg), majd vegyük ki, addig szépen kiereszti a finom zsírját.

c11.JPG

Amikor a szalonnákat kivettük mehet a kisült zsírba a hús is, de előtte vegyük vissza a hőt közepesre és várjunk 5 percet, hogy a zsír valóban lehűljön picit. Az is megoldás, ha a serpenyőt pár percre lehúzzuk a tűzről, így a főzőlap és az edény is megfelelően le tud hűlni. A húsok mindkét oldalát süssük maximum 4-5 percig, majd vegyük ki a serpenyőből. Ekkor nagyon finom, szaftos, omlós húst fogunk kapni. Nem szabad tovább sütni, hiszen akkor cipőtalpat fogunk kapni. A cigánypecsenye egy hirtelen sült hús, és pont ez a lényege: szaftos, tocsogós és zsíros, megfejelve a frissességgel és omlóssággal.

c12.JPG

Amint mindkét oldal megsült már tálalhatjuk is. A cigányoknál az a szokás, hogy bőségtálakat kínálnak, azaz nem egy-egy nyamvadt szeletet a tányérokra porciózva, hanem egyben az egész ételt. Tehát tegyük a kisült, ropogós fűszeres krumplikat egy szép nagy tálra, helyezzük rá a húsokat, kenjük meg őket a másik fél adag zúzott fokhagymával, rakjuk a tetejére az időközben fűszerpaprikába mártott füstölt szalonnát (csak a tetejét kell a paprikába mártani), majd halmozzuk mellé a finoman csípős savanyúságokat. Én a kedvenc tavaszi savanyúságommal, újkáposzta salátával és örmény répasalátával kínáltam (ha kell a recept csak szóljatok), persze sima savanyú uborka is került az ételhez. Ja, és jéghideg sör ezerrel!!!!

Ennyi az egész. Nagyon finom, nagyon szaftos, nagyon kell!

Már régóta készültem kedvenc Indexes újságíróm "meghívására". Ha egy nőnek a szívpörkölt tényleg finom (amúgy tényleg az volt!) és szívesen tunkolna bele (ahogy írta is), akkor Gábris Eszter remélem kedvét leli egy igazi szaftos-füstös cigánypecsenye befalásában is.... ;)



c14.JPG
Jó étvágyat!

Itt a hosszú hétvége, gyerünk: mindenki készítsen ilyen finomságot, nagyon megéri! :)

Jön a borzalmas meleg is. Nem ennétek pl. egy finom kínai paradicsomlevest a kánikulában? Semmi különleges nem kell hozzá ahhoz képest, hogy kínai. Ha kíváncsiak vagytok a recept ITT található!

30 komment

Link
tinka1951 tinka1951
Címkék: fehérje turmixukat, hirtelen sült, pirított füstölt, -normális- krumpli-köret, rengeteg savanyú, klasszikus csirkepörköltre,

A Legjobb cigánypecsenye
A legjobb cigánypecsenye Hozzávalók: 8 szelet sertéstarja (kb. 1,2 kg) (szabadtartású mangalica pl.) 1 kg apróbb krumpli 40 dkg sima füstölt szalonna (én füstölt szabadtartású mangalica szalonnát használtam). NE használjunk FŐTT ÉS füstölt dolgokat! A legjobb a sima füstölt szalonna (mondjuk kenyérszalonna). 4 evőkanál olaj 8 gerezd fokhagyma 2 evőkanál különböző mustár (próbáljunk normális ...
nanoka72 nanoka72
CIGÁNYÉTELEK 4.
CIGÁNYÉTELEK 4. Ircsi (Bulvár Kundircsa) - 2008.07.27 Mártásos cigánypecsenye, pacalleves, paradicsomos tészta Mártásos cigánypecsenye Hozzávalók hat személyre: 2 kg sertéshús, 10 deka liszt, 5 deka pirospaprika, 5 deka só, 1 deka őrölt bors, 2 deka delikát ételízesítő, 4 gerezd fokhagyma, olaj. A szeletelt sertéshúst kiklopfoljuk, s ízlés szerint fűszerezzük; pirospaprikával, delikáttal összekevert lisztben megforgatjuk, kevés olajban mindkét oldalát megsütjük. A ...
korall44 korall44
Cigánypecsenye
Cigánypecsenye Hozzávalók: 10 dkg húsos szalonna 4 szelet tarja Knorr fokhagymás Ízbomba 1 db kaliforniai paprika 1 db közepes paradicsom kevés petrezselyemzöld só bors Elkészítés: A szalonnát megpirítjuk, félre tesszük. A zsírjában a kiklopfolt, sóval, borssal ízesített húst kisütjük (ha szükséges kevés olajjal pótoljuk). Félretesszük, melegen ...
veronika74 veronika74
Cigánypecsenye
Cigánypecsenye Hozzávalók: 1 kg tarja 30 dkg füstölt szalonna 8 gerezd fokhagyma legalább fél kg vöröshagyma só ,bors pirospaprika Elkészítése: A cigánypecsenye tarjából készítve a legfinomabb. Annyi vékony szelet szalonnát szelek amennyi szelet húst készítek, majd bevagdosom őket. A szalonnákat beleteszem egy tányérba és a mikróban kb. 2-3 perc alatt kisütöm a zsírját. (Így nem fog füstölni sütés közben) A szalonnazsírt ...
evavicus evavicus
Cigánypecsenye
Cigánypecsenye Elkészítési idő: 30 perc Ajánló: Klasszikus főétel. Számos köret illik mellé, attól függően, hogy könnyebb vagy kissé zsírosabb kísérőt kíván-e. Fogyaszthatod hasábburgonyával és sült szalonnával, de tzatzikivel (joghurtos uborkasaláta) és petrezselymes burgonyával is. Hozzávalók: 3 evőkanál pirospaprika 1 dl olaj a sütéshez 1 csipet bors 1 kiskanál liszt 1 csipet só 5 db gerezd fokhagyma 50 dkg tarja vagy ...
anitahajdu anitahajdu
Cigánypecsenye
Cigánypecsenye II. Hozzávalók: 50 dkg sertéscomb 15 dkg bacon só bors pici pirospaprika 3 gerezd fokhagyma 1 dl étolaj Elkészítés: Az étolajon megpirítom az összetört fokhagymát, hozzáadom a kockára vágott húst, megfűszerezem, és hozzáadom a bacont is feldarabolva. Picit megpirítom a húst, majd felöntöm . 1 liter vízzel, és puhára főzöm a húst. Főtt burgonyával tálalom, de jó hozzá a sült burgonya ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Cigánypecsenye
Hozzávalók: 50 dkg sertéscomb, 15 dkg szalonna, 4 gerezd fokhagyma, 2 ek. olaj, 1 fej vöröshagyma, só, pirospaprika, fekete bors Elkészítés: Az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk az olajban. A fokhagymát apróra törjük és kis csészében olajjal, elkeverjük. A húst megtűzdeljük szalonnacsíkokkal, és a hagymára helyezzük. A húsok tetejét ...
migova migova
Süti ajánló
Nagybányai torta bubszi
TARKA JOGHURTtorta bubszi
Pikáns sajttorta edesanya
Gyümölcstorta bubszi
Habos linzer juwwi
Kapris körözöttel töltött para bubszi
Így lesz tökéletes a mézes bél cilamami
Lekváros linzer diós tésztából - Islernek is bkisseva
Uborkás-kolbászos burgonyasalá bulac57
A kedvenc zöldséges kenyerem horvathnemagdi
Szárnyas receptek
MOZAIK pulykaMELL ALUFÓLIÁBAN bubszi
Vajas csirkecomb rozmaringos burgonyával recept gonda_katalin
Csőben sült csirkemell medveha ibolya58
Zöldséges csirke nyárson recept jamborlulu
Palermói vacsoratál bubszi
Finom falatok piroska0101
Sajtos, tejfölös bundában sült csirkemell recept evavicus
Bográcsos paprikás bubszi
Pulykagombóc tepsiben bubszi
pulykamell rokfortos dióval faciendum
Marhából készült ételek
marokkói burgonyás hús ! ibolya58
vajdasági húsgombócleves ibolya58
Zöldségrakottas marhahússal bubszi
Ukrán borscs bubszi
Hordós vitaminbomba - SCSÍ yaskane
x nagyuska
Hentesleves másképpen recept kovacs_zsoka
Orjaleves bubszi
Birkapörkölt nokedlival recept jamborlulu
Mexikói Hot Dog bubszi
Sertésből készült ételek
B.Lacibacsi receptjei margareta51
Káposztával töltött dagadó: ujjozsef
muzsik reggelije ibolya58
Receptek horvathnemagdi
x nagyuska
Töltött tök nnpapszi
Gesztenyével töltött pulyka 2. bubszi
Húsos, zöldséges ropogós bubszi
E betűs receptek horvathnemagdi
D betűs recept horvathnemagdi
Halból készült ételek
Ponty szolnokiasan horvathnemagdi
Tűzdelt harcsa szászosan bubszi
Halpástétom bubszi
Mazsolás párolt hal tundihugi
Szentesti ponty recept jamborlulu
Karácsonyi menü - újragondolva tinka1951
Receptek horvathnemagdi
Sült pisztráng fokhagymamártás bubszi
A legjobb cigánypecsenye tinka1951
Lazacos szarvacska bubszi
Vad ételek
piSZTÁCIÁS FÁCÁNPÁSTÉTOM bubszi
Karácsonyi ételreceptek zsigaiklara
Őzérmék erdei gombamártással horvathnemagdi
Vadászpecsenye bubszi
Fácánleves bulac57
Bakonyi fácán recept baggesz20
Óda a töltött káposztához tripike
Fácánleves berántva II. bubszi
Áfonya, a csodabogyó horvathnemagdi
Vadkacsa mézeskalácsos horvathnemagdi
Spagetti ajánló
Spagettirakottas martimarti
OLASZ csirkeGULYÁS SAJTTAL bubszi
ötlet hétvégére biharijudit
Vegetariánus bolognai spagetti recept jamborlulu
Csirkés -chilis spagetti recept toth_beata
Olajbogyós-tonhalas bolognai rochlitzne
Fokhagymás spagetti margoka59
Finom falatok piroska0101
Thai spagetti recept gonda_katalin
Sült carbonara spagetti recept jamborlulu
Pizza receptek
Pizza tekercs bubszi
Hamis pizza bubszi
A töki pompos receptje grimilda
Pizzás csiga nanoka72
x nagyuska
Burgonyás Pizza Tészta 1vargaildyko
A franciák pizzája horvathnemagdi
Pizza tészta alaprecept 3. bubszi
Készítsünk igazi olasz pizzát otthon! suzymama
Pizza prosciutto e funghi bubszi
Hamburger receptek
Házi hamburger veronika74
Nagytakarítás! - Energizáló juditmama
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Szendvics, a 250 éves sikerdarab horvathnemagdi
Hamburger buci recept boszorlany
Diós-meggyes piskóta horvathnemagdi
Hawaii burger veronika74
Vegetáriánus hamburger moncsika77
Házi hamburger recept gonda_katalin
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU