Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A legjobb cigánypecsenye
A legjobb cigánypecsenye
A cigánypecsenyét mindenki szereti. Na jó, mondjuk a legtöbb ember. (A normálisabbak. A fitnesz pipsik tolják csak tovább a fehérje turmixukat, aztán egyenek a strandon egy lángost....)

Finom, szaftos, zsíros, füstös és eszméletlenül laktató ez az étel. Igazi kétkezes, csámcsogós kaja, mindegyik falatnál élvezni tudja az ember azt, hogy kicsordul a füstös-zsíros íz a hirtelen sült hús és a pirított füstölt szalonna egyvelegéből, amit kellően ki tud egészíteni a -normális- krumpli-köret és a rengeteg savanyú (plusz a jéghideg sör, hehe....) . De rengetegen nem tudják elkészíteni, jobban mondva úgy készítik hogy az minden, csak nem cigánypecsenye....

Emlékeztek még a klasszikus csirkepörköltre? Ha nem, ITT lehet elolvasni. Ott is hasonló volt a helyzet: mindenki rendszeresen készíti, a legtöbb esetben viszont sincs köze a csirkepörkölthöz, sőőőőt....

c01.JPG

A napokban a Balaton-parton voltunk egy -elvileg jó hírű- étteremben, és ChiliRevi cigánypecsenyét rendelt. Egy agyon-klopfolt -ráadásul karajból készült- szarrá sütött cipőtalpat kapott, gyakorlatilag egy natúr szeletet megszórva fűszerpaprikával és kicsi fokhagymával. Nnnnna, ezt azért nem kellene. Kíváncsiságból körbenéztem a neten mit is csinálnak az emberek itthon cigánypecsenye név alatt. Elborzadtam, ezért elhatároztam, hogy megmutatom én hogyan is készítem. A legdurvább dolgokat azért felsorolom, hogy elkerüljük ezeket a butaságokat. Nos lássuk az általam összeolvasott tanácsokat "cigánypecsenye" címén:

- Előző nap pácoljuk be. A legjobb, ha be is vagdossuk a hús széleit, hogy ne kunkorodjon fel. (nem kell egy napig pácolni, a húst pedig nem kell bevagdosni)
- Forgassuk paprikás lisztbe és úgy süssük ki. (a zsengébb verzió simán csak lisztbe akarja forgatni). (aki hekket szeretne készíteni nyugodtan forgassa paprikás lisztbe, de a cigánypecsenyét ne)
- A pirítás után öntsünk a hús alá vizet (!!!) és abban pároljuk, míg megpuhul a hús. (hirtelen sült hús a cigánypecsenye, nem kell még pluszban párolni)
- Készítsük karajból. (egy túróst, a cigánypecsenye tarjából készül)
- Alaposan klopfoljuk ki. (nem szabad kiklopfolni)

Nos, akkor itt a legjobb cigánypecsenye recept, amit csak el lehet képzelni:

A legjobb cigánypecsenye

Hozzávalók:
8 szelet sertéstarja (kb. 1,2 kg) (szabadtartású mangalica pl.)
1 kg apróbb krumpli
40 dkg sima füstölt szalonna (én füstölt szabadtartású mangalica szalonnát használtam). NE használjunk FŐTT ÉS füstölt dolgokat! A legjobb a sima füstölt szalonna (mondjuk kenyérszalonna).
4 evőkanál olaj
8 gerezd fokhagyma
2 evőkanál különböző mustár (próbáljunk normális mustárt venni). Én bolgár és orosz mustár keverékét használtam.
2 evőkanál fűszerpaprika (bogyiszlai, más nem játszik)
Majoranna
Szurokfű, azaz vadmajoranna (sokan oregánóként ismerik)
Bors


Elkészítése:
Először készítsük el a pácot, amiben a húsok pihenni fognak. Öntsük egy tálba a 4 evőkanál olajat, nyomjunk hozzá 4 gerezd fokhagymát és a mustárokat. Szórjuk hozzá a fűszerpaprika felét, majd sózzuk, borsozzuk. A képen -remélem- jól látszik a kétféle mustár...

c02.JPG

Keverjük alaposan el.

c03.JPG

Ezzel a krémmel kezdjük el -sütőecsettel- bekenni a tarjákat. Tarjákat, mondom, hiszen a cigánypecsenye KIZÁRÓLAG tarjából készül. Nem comb, nem karaj, hanem tarja. A húst vékonyra kell szeletelni (MAX. 1 ujjnyi vastagra, de inkább kicsit keskenyebbre), és TILOS klopfolni!!!! Ha klopfolunk, akkor szétzúzzuk a hús rostjait, azaz az értékes nedveknek búcsút inthetünk (mert a klopfolás hatására kicsorognak), így kezdődik a száraz hús sütése, azaz a cipőtalp. Tehát semmi klopfolás, maximum a kezünkkel nyomkodjuk meg kicsit ha nagyon szeretnénk, de ez sem szükséges.

c04.JPG

Minden tarja mindkét felét kenjük át, míg az összes hús el nem fogy, és közben rétegesen tegyük egymásra a húsokat.

c05.JPG

Amint megvagyunk, tegyük a rétegezett húsokat a hűtőbe, kb. 1 órára, meg fogják hálálni.

c06.JPG

Most jöhet a krumpli. A krumplikkal nem lesz nagy gond, vágjuk mindegyiket hosszában négy felé, majd szórjuk meg a következőkkel: só, bors, majoránna, szurokfű, a fűszerpaprika másik fele, kevés olaj. Keverjük össze az egészet. Természetesen minden fűszert ízlés szerint használjunk,

c09.JPG

és tegyük 200 C-fokra felfűtött sütőbe kb. 40-45 percre a középső rácsra. 10-15 percenként keverjük-rázogassuk át. Sima hústűvel tudjuk ellenőrizni, hogy puha-e a krumpli. Ha már puha akkor mehet maxira a sütő: hadd piruljon a köret!

Közben hevítsünk egy serpenyőt, amiben a füstölt szalonnát meg tudjuk pirítani. A sütni való kis finomságokat előzőleg vágjuk félujjnyi vastag darabokra (a 40 dkg-t 4 hosszanti részre), majd metéljük be a háromnegyed-részükig. A szalonna pirulásáig hagyjuk a serpenyőben (természetesen mindkét oldalát pirítsuk meg), majd vegyük ki, addig szépen kiereszti a finom zsírját.

c11.JPG

Amikor a szalonnákat kivettük mehet a kisült zsírba a hús is, de előtte vegyük vissza a hőt közepesre és várjunk 5 percet, hogy a zsír valóban lehűljön picit. Az is megoldás, ha a serpenyőt pár percre lehúzzuk a tűzről, így a főzőlap és az edény is megfelelően le tud hűlni. A húsok mindkét oldalát süssük maximum 4-5 percig, majd vegyük ki a serpenyőből. Ekkor nagyon finom, szaftos, omlós húst fogunk kapni. Nem szabad tovább sütni, hiszen akkor cipőtalpat fogunk kapni. A cigánypecsenye egy hirtelen sült hús, és pont ez a lényege: szaftos, tocsogós és zsíros, megfejelve a frissességgel és omlóssággal.

c12.JPG

Amint mindkét oldal megsült már tálalhatjuk is. A cigányoknál az a szokás, hogy bőségtálakat kínálnak, azaz nem egy-egy nyamvadt szeletet a tányérokra porciózva, hanem egyben az egész ételt. Tehát tegyük a kisült, ropogós fűszeres krumplikat egy szép nagy tálra, helyezzük rá a húsokat, kenjük meg őket a másik fél adag zúzott fokhagymával, rakjuk a tetejére az időközben fűszerpaprikába mártott füstölt szalonnát (csak a tetejét kell a paprikába mártani), majd halmozzuk mellé a finoman csípős savanyúságokat. Én a kedvenc tavaszi savanyúságommal, újkáposzta salátával és örmény répasalátával kínáltam (ha kell a recept csak szóljatok), persze sima savanyú uborka is került az ételhez. Ja, és jéghideg sör ezerrel!!!!

Ennyi az egész. Nagyon finom, nagyon szaftos, nagyon kell!

Már régóta készültem kedvenc Indexes újságíróm "meghívására". Ha egy nőnek a szívpörkölt tényleg finom (amúgy tényleg az volt!) és szívesen tunkolna bele (ahogy írta is), akkor Gábris Eszter remélem kedvét leli egy igazi szaftos-füstös cigánypecsenye befalásában is.... ;)



c14.JPG
Jó étvágyat!

Itt a hosszú hétvége, gyerünk: mindenki készítsen ilyen finomságot, nagyon megéri! :)

Jön a borzalmas meleg is. Nem ennétek pl. egy finom kínai paradicsomlevest a kánikulában? Semmi különleges nem kell hozzá ahhoz képest, hogy kínai. Ha kíváncsiak vagytok a recept ITT található!

30 komment

Link
tinka1951 tinka1951
Címkék: fehérje turmixukat, hirtelen sült, pirított füstölt, -normális- krumpli-köret, rengeteg savanyú, klasszikus csirkepörköltre,

A Legjobb cigánypecsenye
A legjobb cigánypecsenye Hozzávalók: 8 szelet sertéstarja (kb. 1,2 kg) (szabadtartású mangalica pl.) 1 kg apróbb krumpli 40 dkg sima füstölt szalonna (én füstölt szabadtartású mangalica szalonnát használtam). NE használjunk FŐTT ÉS füstölt dolgokat! A legjobb a sima füstölt szalonna (mondjuk kenyérszalonna). 4 evőkanál olaj 8 gerezd fokhagyma 2 evőkanál különböző mustár (próbáljunk normális ...
nanoka72 nanoka72
CIGÁNYÉTELEK 4.
CIGÁNYÉTELEK 4. Ircsi (Bulvár Kundircsa) - 2008.07.27 Mártásos cigánypecsenye, pacalleves, paradicsomos tészta Mártásos cigánypecsenye Hozzávalók hat személyre: 2 kg sertéshús, 10 deka liszt, 5 deka pirospaprika, 5 deka só, 1 deka őrölt bors, 2 deka delikát ételízesítő, 4 gerezd fokhagyma, olaj. A szeletelt sertéshúst kiklopfoljuk, s ízlés szerint fűszerezzük; pirospaprikával, delikáttal összekevert lisztben megforgatjuk, kevés olajban mindkét oldalát megsütjük. A ...
korall44 korall44
Cigánypecsenye
Cigánypecsenye Hozzávalók: 10 dkg húsos szalonna 4 szelet tarja Knorr fokhagymás Ízbomba 1 db kaliforniai paprika 1 db közepes paradicsom kevés petrezselyemzöld só bors Elkészítés: A szalonnát megpirítjuk, félre tesszük. A zsírjában a kiklopfolt, sóval, borssal ízesített húst kisütjük (ha szükséges kevés olajjal pótoljuk). Félretesszük, melegen ...
veronika74 veronika74
Cigánypecsenye
Cigánypecsenye Hozzávalók: 1 kg tarja 30 dkg füstölt szalonna 8 gerezd fokhagyma legalább fél kg vöröshagyma só ,bors pirospaprika Elkészítése: A cigánypecsenye tarjából készítve a legfinomabb. Annyi vékony szelet szalonnát szelek amennyi szelet húst készítek, majd bevagdosom őket. A szalonnákat beleteszem egy tányérba és a mikróban kb. 2-3 perc alatt kisütöm a zsírját. (Így nem fog füstölni sütés közben) A szalonnazsírt ...
evavicus evavicus
Cigánypecsenye
Cigánypecsenye Elkészítési idő: 30 perc Ajánló: Klasszikus főétel. Számos köret illik mellé, attól függően, hogy könnyebb vagy kissé zsírosabb kísérőt kíván-e. Fogyaszthatod hasábburgonyával és sült szalonnával, de tzatzikivel (joghurtos uborkasaláta) és petrezselymes burgonyával is. Hozzávalók: 3 evőkanál pirospaprika 1 dl olaj a sütéshez 1 csipet bors 1 kiskanál liszt 1 csipet só 5 db gerezd fokhagyma 50 dkg tarja vagy ...
anitahajdu anitahajdu
Cigánypecsenye
Cigánypecsenye II. Hozzávalók: 50 dkg sertéscomb 15 dkg bacon só bors pici pirospaprika 3 gerezd fokhagyma 1 dl étolaj Elkészítés: Az étolajon megpirítom az összetört fokhagymát, hozzáadom a kockára vágott húst, megfűszerezem, és hozzáadom a bacont is feldarabolva. Picit megpirítom a húst, majd felöntöm . 1 liter vízzel, és puhára főzöm a húst. Főtt burgonyával tálalom, de jó hozzá a sült burgonya ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Cigánypecsenye
Hozzávalók: 50 dkg sertéscomb, 15 dkg szalonna, 4 gerezd fokhagyma, 2 ek. olaj, 1 fej vöröshagyma, só, pirospaprika, fekete bors Elkészítés: Az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk az olajban. A fokhagymát apróra törjük és kis csészében olajjal, elkeverjük. A húst megtűzdeljük szalonnacsíkokkal, és a hagymára helyezzük. A húsok tetejét ...
migova migova
Süti ajánló
Mézes zserbó egy kicsit máskép bubszi
Csöröge fánk egyszerűen ... aranyoslila
Kókuszos meglepetés süti 1vargaildyko
Recept jjanosne
Palermo szelet moncsika77
Narancsos fagyi horvathnemagdi
Puding gyümölcsökkel horvathnemagdi
Kókuszos sütemény/tojás nélkül veronika74
Barátaimnak,látogatóimnak. .... blognagyi
Négerkocka gereica
Szárnyas receptek
Sajtos parajjal töltött csirke bubszi
Vacsora csata jjanosne
Csirkés rakott krumpli horvathnemagdi
A Szárnyas galuska receptje: ujjozsef
Töltött csirkemell háziasan bubszi
Pikáns pulykafilé bubszi
Tejszínben sült májas-sajtos horvathnemagdi
Nem lehet abbahagyni" csirke horvathnemagdi
Receptek horvathnemagdi
Karácsonyi pulykasült bubszi
Marhából készült ételek
Gulyásleves csipetkével reifregina
Libamell vadasan bubszi
Vargányás Babgulyás recept jamborlulu
Bográcsozás a szabadban bulac57
Ebédünk! betti055
Szoljanka bubszi
Bográcsgulyás bubszi
Spagetti bolognai mártással 1. bubszi
Receptek horvathnemagdi
Gulyásleves paradicsommal ízesítve recept boszorlany
Sertésből készült ételek
Recept kedli
Sertésragu sült puliszkával zsokanita
Töltött csirkemell bubszi
Fűszeres hús, hidegen- melegen tereza54
Rakottas karfiol recept gonda_katalin
Töltött csülök 1. klara50
Húsvéti sörös csülök horvathnemagdi
Koreai barbecue bárányszelet horvathnemagdi
Töltött káposzta aszalt szilvá horvathnemagdi
Bácskai rizseshús juditmama
Halból készült ételek
Pisztráng vitaminsalátával és hagymás burgonyával recept jamborlulu
Töltött ponty tésztában bubszi
Serpenyős pisztráng (kínai) bubszi
Dorozsmai ponty horvathnemagdi
Füstölt lazacos tészta klerierzsi
fonyódi halászlé ibolya58
Gyöngytyúk leves horvathnemagdi
Pisztráng mandulával sütve 1vargaildyko
Dunapentelei halászlé bubszi
kömlődi halászlé peterimajoridozsahe
Vad ételek
Fácán római tálban lilikonyhaja
Vadkacsa forró gyümölccsel tundihugi
Hal a tortán jjanosne
Vörösboros, áfonyás szarvas pörkölt juhtúrós galuskával suzymama
Receptek horvathnemagdi
Vadkacsa mézeskalácsos töltelé horvathnemagdi
Pacal Bíró Géza módra bubszi
K betűs receptek horvathnemagdi
Túlélni a telet... horvathnemagdi
Óda a töltött káposztához tripike
Spagetti ajánló
Spagetti budai módra margoka59
Spagetti mozzarellával bulac57
Májas csirkebecsinált recept jamborlulu
Tejszínes-spenótos spagetti recept baggesz20
Spagetti a la poverella - Szegényasszony spagettije yaskane
Kelkáposztás-baconös spagetti recept suzymama
Töltött csülök 1. klara50
Bacon szalonnás tészta bkisseva
Spagetti bolognai mártással 1. bubszi
Spagetti pulykaraguval veronika74
Pizza receptek
Magyaros pizza 1. bubszi
Sós stangli 1vargaildyko
Az alaptészta másik receptje bubszi
Házi pizza zsokanita
Vitaminos pizza bubszi
A tökéletes olasz pizza grimilda
Pizza tészta I. bubszi
Pizza tészta II. bubszi
Csőben sült mediterrán zöldség 1vargaildyko
szénhidrát napra faciendum
Hamburger receptek
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
Főzz a Családodnak! sarkadykati
mustár készítése házilag irmus
Csirke hamburger cajun módra bubszi
Házi hamburger recept gonda_katalin
Szezámmag fejesnemagdi
Pljeskavica, csevap, mititei horvathnemagdi
Házi hamburger recept jamborlulu
Hamburger horvathnemagdi
Hamburger pulykahússal suzymama
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU