Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Nudli ricottával és spenóttal
Nudli ricottával és spenóttal

Nudli... milyen szép neve van ennek a finomságnak! Talán a kedvenc ételeinknek mind szép a nevük, és sosem felejtjük el, hol és mikor ette belőle a legfinomabbat. Nekem a nudliról egy általános iskolás osztálytársam édesanyja jut eszembe, aki 26 évvel ezelőtt sajtos-tejfölös nudlit készített, és bennünket is megkínált.

Nos, a napokban eszembe jutott az ő mesés nudlija, és nem lévén rest, hanem inkább haspók, elkészítettem, kicsit átvariálva, tavasziasabb, talán kicsit mediterrán hangulatúra.

Spenótos-rikottás nudli koktélparadicsommal és zsályás vajjal

Kiadós egytálétel, böjti időszakra akár Kiadós egytálétel, böjti időszakra akár
Hozzávalók:
50 dkg leveles spenót
1 kis fej hagyma
10 dkg vaj
9 dkg parmezán
25 dkg ricotta
3 tojás
2 tojássárga
23-25 dkg liszt
12 levél zsálya
8 koktélparadicsom

bors
szerecsendió

Elkészítés: A spenótot leforrázzuk szódabikarbónás vízben, hideg vízbe rakjuk, majd leszűrjük, alaposan kinyomkodjuk, és apróra vágjuk.

1 kanál vajon a finomra vágott hagymát üvegesre dinszteljük, a spenóthoz adjuk. Belereszeljük a parmezánt, hozzákeverjük a ricottát és a tojásokat, végül a liszttel és a fűszerekkel összedolgozzuk.

A spenótos alaphoz adjuk a lisztet ,összedolgozzuk alaposan

Lisztes deszkán kisodorjuk és nudlikat vágunk belőle, vagy kézzel is formázhatjuk, majd sós, forró vízben megfőzzük . 10 perc alatt, leszűrjük.

Kézzel is formázhatjuk a nudlikat!

A paradicsomok alsó részén a bőrt keresztben bevágjuk, bő forró olajba dobjuk 1-2 percre, majd leszűrjük. A bőrüket lehúzzuk.

A maradék vajat addig hevítjük óvatosan, gyenge lángon, amíg szép mogyoró színe és illata lesz, beletesszük a zsályaleveleket. A nudlikat tányérra szedjük, meglocsoljuk a zsályás vajjal, és a sült paradicsomokkal, esetleg parmezánnal meghintve tálaljuk.

A spenót és a túró nagyon jól illenek egymáshoz, ebben a fogásban is A spenót és a túró nagyon jól illenek egymáshoz, ebben a fogásban is

Nudli-praktikák

A jó nudli készítéséhez elengedhetetlenül fontos a megfelelő burgonya kiválasztása, annak megfőzése és kigőzölögtetése. Ha túl nedves marad a krumpli, a tésztánk csirizes, nyúlós lesz.

A spenót vizébe rakjunk szódabikarbónát attól szép zöld marad majd a színe, és ne felejtsük el jól kinyomkodni, mielőtt a burgonyamasszához keverjük, így
mint már szó volt róla a masszánk nem ázik el, nem lesz nyúlós és nem fog ragadni.

Nagyon fontos még, hogy a víz ne nagyon forrjon, inkább csak gyöngyözzön, szakszóval posírozzuk, ami annyit tesz, hogy forráspont alatti folyadékban hőkezeljük az ételt.

A friss zsálya csodája

A kerti zsálya nagyon jól bírja a macerát, a kertben még mindig életben van, a tél viszontagságai ellenére is.

A zsályát cserépben ablakban, erkélyen is nevelgethetjük, érdemes! A zsályát cserépben ablakban, erkélyen is nevelgethetjük, érdemes!

A zsályát vagy zsályás vajat nem csak a spenóthoz ajánlom, hanem olyan zsíros halakhoz, mint az angolna vagy a lazac, vagy húsokhoz, sonkafélékhez, de spárgához, paradicsomos ételekhez, chips- megsütve is kitűnő, ropogós és illatos. Készíthetjük úgy is, hogy két nagyon vékonyra szelt burgonyaszelet közé helyezve ropogósra süthetjük, dekoratív és finom.

Ezenkívül gyógyteához, különféle italokhoz, ízesített ecetekhez is remek. A muskotályos zsálya levele, fodros és szőrös, az olasz vermouth készítéséhez használják, de régen fánkot is ízesítettek vele. A Balkánon és Közép-Keleten a sült birkát fűszerezik sült zsályával. A németek zsályával ízesítik a sört, különféle mártásokat és egyes sonkaféléket.

De nagyon úgy tűnik, hogy Olaszország a főszereplő zsálya-ügyben: a piccata, a saltimbocca, az osso buco vagy a rizses minestrone lényeges fűszere a zsálya.

Még mindig, már megint: az olaszok

Azt a tényt, hogy az olaszok hozták, illetve kezdték a Pick szalámi gyártását Magyarországon, illetve felismerték azt, hogy a magyar agrárium mennyire alkalmas a sertés tenyésztésre, azt már írtam, de azt vajon tudják-e, hogy a burgonyanudli avagy gnocchi is tőlük származik? Ez inspirálta a németeket a Knödel, az osztrákokat Spetzle vagy a magyarokat a galuska elkészítésére. Többé-kevésbé rokonok ezek az ételek, és persze a végtelenségig variálhatóak!
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: spenóthoz adjuk, fűszerekkel összedolgozzuk, spenótos alaphoz, paradicsomok alsó, bőrt keresztben, bőrüket lehúzzuk,

Harcsa receptek
belekeverjük a tejszínt és kész. Én fokhagymás tört krumplival szoktam tálalni, ami egy mezei krumplipüré sok áttört fokhagymával. És végül, de nem utolsósorban megsütjük a harcsákat egy alufóliával kibélelt, olajozott tepsiben, oldalanként 3-4 percig. Ha leforrázzuk a harcsát, könnyebben lenyúzhatjuk a bőrét. Harcsa tejszínes gombamártással 1 Hozzávalók 4, egyenként kb. 15 dkg-os harcsa Só 6-7 dkg liszt a sütéshez: 5-6 evőkanál olaj a mártáshoz: 1 kisebb ...
aprochef aprochef
Karácsonyi kaják-:)
összes hozzávalóval kelt tésztát készítünk, a megkelt kovásszal jól kidolgozzuk úgy, hogy az edény falától elváljon. Lefedve, meleg helyen 30 percig kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A darált mákot és az átválogatott mazsolát leforrázzuk, néhány percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A cukrot és fűszereket elkeverjük a mézzel, a rummal, a reszelt citromhéjjal, hozzáadjuk az olvasztott vajat, mákot, mazsolát, és az egészet jól összedolgozzuk. A lisztezett deszkán a tésztát kb. 3 mm ...
cipello cipello
Kolbászos tésztarakottas
levessel felengedjük, és a paradicsompürét hozzáadjuk. 8-10 percig rotyogtatjuk, majd a leszűrt tésztát beleforgatjuk, és a tűzről lehúzzuk. A mártáshoz a lisztet a vajon megpezsegtetjük, a tejjel felengedjük. A megtisztított, megmosott spenótot leforrázzuk, majd a besamelbe keverjük. Megsózzuk, borssal fűszerezzük, a sajtot belereszeljük. A kolbászos tésztát egy tűzálló tálba simítjuk, a spenótos mártással leöntjük. Előmelegített sütőben 190 °C-on (légkeveréses sütőben 170 °C) 20 perc alatt ropogósra ...
yaskane yaskane
Mennyei ízek - vegetáriánus ét
többkomponensű pehelymix (búza, árpa, rozs, zab, hajdina, köles, szója . . . stb.), 1 csésze gyümölcslé (vagy tej, vagy joghurt, kefír), 2 maréknyi tört dió, 2 evőkanálnyi mazsola, apritott aszalt gyümölcs vagy friss gyümölcs A mazsolát leforrázzuk, leszűrjük, és összekeverjük a pehelymix-szeL Hozzáadjuk a darált diót és az aszalt gyümölcsöt, majd az egészet összekeverjük a gyümölcslével. Legalább fél órát állni hagyjuk, hogy a pelyhek megduzzadjanak, de még jobb, ha egy éjszakát a hűtőben ...
andrilaszlone andrilaszlone
Spenótos nokedli tojással
Hozzávalók: 30 dkg spenót, 35 dkg liszt, 3 tojás, 2 cikk fokhagyma, só, bors; a tojásrántottához: 2 evőkanál olaj, 5 tojás, só Elkészítése: A spenótot megmossuk, enyhén sós vízben leforrázzuk, majd leszűrjük és kissé összevágjuk. A liszthez hozzáadjuk a kihűlt spenótot, a felvert tojást, az áttört fokhagymát, sót, őrölt borsot és annyi vízzel összedolgozzuk, hogy galuskatésztát kapjunk. A tésztát nokedliszaggatóval lobogó, enyhén sós vízbe szaggatjuk és miután ...
suzymama suzymama
Spenótos-rikottás nudli koktélparadicsommal
fej hagyma 10 dkg vaj 9 dkg parmezán 25 dkg ricotta 3 tojás 2 tojássárga 23-25 dkg liszt 12 levél zsálya 8 koktélparadicsom só bors szerecsendió Elkészítés: A spenótot leforrázzuk szódabikarbónás vízben, hideg vízbe rakjuk, majd leszűrjük, alaposan kinyomkodjuk, és apróra vágjuk. 1 kanál vajon a finomra vágott hagymát üvegesre dinszteljük, a spenóthoz adjuk. Belereszeljük a parmezánt, hozzákeverjük a ricottát és a ...
1vargaildyko 1vargaildyko
Spenóttal töltött gomba
(vagy 1 konzerv spenót) * 15 dkg brie sajt * 10 dkg fenyőmag * 2 evőkanál olívaolaj Elkészítés: A gombát megtisztítjuk, a spóráit kivágjuk. A sajtot 0,5x0,5 cm-es kockákra vágjuk. A spenótot leforrázzuk (forrásban lévő vízben 15 másodperc), majd jeges vízbe tesszük. Leszűrjük, kinyomkodjuk belőle a vizet, egy tálba tesszük. A spenóthoz adjuk a felkockázott sajtot, a pirított fenyőmagot (serpenyőben vagy sütőben pár perc alatt megpirul), sózzuk, ...
1vargaildyko 1vargaildyko
Süti ajánló
Emeletes élvezet gombosinci
Mákos krémes horvathnemagdi
Desszertek őszi zöldségekből bulac57
Bácskai legényfogó (recept) kkm
Sütemények 1955viki
Citromos palacsinta recept boszorlany
Kókuszgolyó recept jamborlulu
Mézes krémes 2. yvett789
Gesztenyével töltött csúsztato margoka59
Receptek 2. margareta51
Szárnyas receptek
Mogyorós csirke faciendum
fokhagymás csirke borsóval (fr bubszi
5 trükkös szőlőrecept mezixy
Csirkefalatkák bambuszrüggyel veronika74
barackos csirke mell sallaine
Csirkecomb fóliában bubszi
Tárkonyos csirkeszárnyleves bulac57
csirke fűszeres mártásban ( bubszi
Ananászos csirkemell római tálban reifregina
Négy finom saláta ünnepek után roanna
Marhából készült ételek
Cseh marharagu bulac57
Kolozsvári gulyás bubszi
Vargányás Babgulyás recept jamborlulu
Gombás marhasült RÓMAI tálban bubszi
Bolognai spagetti bubszi
Ízőrzők – Hegykő – horvathnemagdi
A Fára mászó hangyák receptje: ujjozsef
Pastitsio horvathnemagdi
Sugo, salsa: a sokoldalú paradicsomszósz horvathnemagdi
Ízőrzők – Pusztavám horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Friss, zöld, ropogós horvathnemagdi
Fasírt provence-i módra ujjozsef
Felvidéki madárkák ! ibolya58
Rakott hús bubszi
Vadász szelet rochlitzne
Eredeti erdélyi töltött káposz bubszi
recept mamucika
Tuti receptek jjanosne
Káposztás bableves klara50
Rántott husi sajtos panírban recept gonda_katalin
Halból készült ételek
Rostonsült ponty. csibi52
Tocsiba burkolt ponty tundihugi
Roston sült ponty fűszervajjal ujjozsef
Sörlevesek bkisseva
Drávai ponty skorpiolilike
Tonhal variációk bubszi
Lazac pongyolában bulac57
Lazac rákszószban rochlitzne
Diós sajtkrém bulac57
Töltött pontyfilé. bubszi
Vad ételek
Fácánleves rochlitzne
Indiai rizssaláta bubszi
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
x nagyuska
Sz betűs receptek horvathnemagdi
Fácánleves berántva I. bubszi
Rakott húsételek spanyolsky
Vadkacsa forró gyümölccsel tundihugi
Pikáns vadraguleves klerierzsi
Spagetti ajánló
Paradicsomos húsgombóc veronika74
Keresgetés a receptek között. dupalymaria
Cukkinis-spárgás spagetti: ujjozsef
Carbonara spagetti horvathnemagdi
Paradicsomos bolognai spagett bulac57
BOLOGNAI LEVESEGYtál bubszi
Vacsoracsata-Hajas-Főétel veronika74
Különcök spagettije recept panka2006
Fokhagymás-sajtos tészta suzymama
Töltött csülök 1. klara50
Pizza receptek
Kipróbálom, hátha.... migova
Sonkás, gombás pizza recept gonda_katalin
Gyerekbuli szervezési tanácsok horvathnemagdi
Pizza horvathnemagdi
Csirkés pizza carbonara alappal recept jamborlulu
Hagymás-ringlis pizza bulac57
Pizza Pan serpenyő migova
Bazsalikomos sonkás horvathnemagdi
Egyszerű fánk horvathnemagdi
Sonkás – olívás pizza bubszi
Hamburger receptek
Csirke hamburger cajun módra bubszi
Hamburger Puffancs recept boszorlany
Hamburger zsemle házilag recept baggesz20
Tócsni tejföllel recept baggesz20
Sajtburgerleves recept roanna
Házi hamburger veronika74
Hamburger buci recept jamborlulu
Hamburger bucu recept kovacs_zsoka
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Kolbászos hamburger horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU