Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Nudli ricottával és spenóttal
Nudli ricottával és spenóttal

Nudli... milyen szép neve van ennek a finomságnak! Talán a kedvenc ételeinknek mind szép a nevük, és sosem felejtjük el, hol és mikor ette belőle a legfinomabbat. Nekem a nudliról egy általános iskolás osztálytársam édesanyja jut eszembe, aki 26 évvel ezelőtt sajtos-tejfölös nudlit készített, és bennünket is megkínált.

Nos, a napokban eszembe jutott az ő mesés nudlija, és nem lévén rest, hanem inkább haspók, elkészítettem, kicsit átvariálva, tavasziasabb, talán kicsit mediterrán hangulatúra.

Spenótos-rikottás nudli koktélparadicsommal és zsályás vajjal

Kiadós egytálétel, böjti időszakra akár Kiadós egytálétel, böjti időszakra akár
Hozzávalók:
50 dkg leveles spenót
1 kis fej hagyma
10 dkg vaj
9 dkg parmezán
25 dkg ricotta
3 tojás
2 tojássárga
23-25 dkg liszt
12 levél zsálya
8 koktélparadicsom

bors
szerecsendió

Elkészítés: A spenótot leforrázzuk szódabikarbónás vízben, hideg vízbe rakjuk, majd leszűrjük, alaposan kinyomkodjuk, és apróra vágjuk.

1 kanál vajon a finomra vágott hagymát üvegesre dinszteljük, a spenóthoz adjuk. Belereszeljük a parmezánt, hozzákeverjük a ricottát és a tojásokat, végül a liszttel és a fűszerekkel összedolgozzuk.

A spenótos alaphoz adjuk a lisztet ,összedolgozzuk alaposan

Lisztes deszkán kisodorjuk és nudlikat vágunk belőle, vagy kézzel is formázhatjuk, majd sós, forró vízben megfőzzük . 10 perc alatt, leszűrjük.

Kézzel is formázhatjuk a nudlikat!

A paradicsomok alsó részén a bőrt keresztben bevágjuk, bő forró olajba dobjuk 1-2 percre, majd leszűrjük. A bőrüket lehúzzuk.

A maradék vajat addig hevítjük óvatosan, gyenge lángon, amíg szép mogyoró színe és illata lesz, beletesszük a zsályaleveleket. A nudlikat tányérra szedjük, meglocsoljuk a zsályás vajjal, és a sült paradicsomokkal, esetleg parmezánnal meghintve tálaljuk.

A spenót és a túró nagyon jól illenek egymáshoz, ebben a fogásban is A spenót és a túró nagyon jól illenek egymáshoz, ebben a fogásban is

Nudli-praktikák

A jó nudli készítéséhez elengedhetetlenül fontos a megfelelő burgonya kiválasztása, annak megfőzése és kigőzölögtetése. Ha túl nedves marad a krumpli, a tésztánk csirizes, nyúlós lesz.

A spenót vizébe rakjunk szódabikarbónát attól szép zöld marad majd a színe, és ne felejtsük el jól kinyomkodni, mielőtt a burgonyamasszához keverjük, így
mint már szó volt róla a masszánk nem ázik el, nem lesz nyúlós és nem fog ragadni.

Nagyon fontos még, hogy a víz ne nagyon forrjon, inkább csak gyöngyözzön, szakszóval posírozzuk, ami annyit tesz, hogy forráspont alatti folyadékban hőkezeljük az ételt.

A friss zsálya csodája

A kerti zsálya nagyon jól bírja a macerát, a kertben még mindig életben van, a tél viszontagságai ellenére is.

A zsályát cserépben ablakban, erkélyen is nevelgethetjük, érdemes! A zsályát cserépben ablakban, erkélyen is nevelgethetjük, érdemes!

A zsályát vagy zsályás vajat nem csak a spenóthoz ajánlom, hanem olyan zsíros halakhoz, mint az angolna vagy a lazac, vagy húsokhoz, sonkafélékhez, de spárgához, paradicsomos ételekhez, chips- megsütve is kitűnő, ropogós és illatos. Készíthetjük úgy is, hogy két nagyon vékonyra szelt burgonyaszelet közé helyezve ropogósra süthetjük, dekoratív és finom.

Ezenkívül gyógyteához, különféle italokhoz, ízesített ecetekhez is remek. A muskotályos zsálya levele, fodros és szőrös, az olasz vermouth készítéséhez használják, de régen fánkot is ízesítettek vele. A Balkánon és Közép-Keleten a sült birkát fűszerezik sült zsályával. A németek zsályával ízesítik a sört, különféle mártásokat és egyes sonkaféléket.

De nagyon úgy tűnik, hogy Olaszország a főszereplő zsálya-ügyben: a piccata, a saltimbocca, az osso buco vagy a rizses minestrone lényeges fűszere a zsálya.

Még mindig, már megint: az olaszok

Azt a tényt, hogy az olaszok hozták, illetve kezdték a Pick szalámi gyártását Magyarországon, illetve felismerték azt, hogy a magyar agrárium mennyire alkalmas a sertés tenyésztésre, azt már írtam, de azt vajon tudják-e, hogy a burgonyanudli avagy gnocchi is tőlük származik? Ez inspirálta a németeket a Knödel, az osztrákokat Spetzle vagy a magyarokat a galuska elkészítésére. Többé-kevésbé rokonok ezek az ételek, és persze a végtelenségig variálhatóak!
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: spenóthoz adjuk, fűszerekkel összedolgozzuk, spenótos alaphoz, paradicsomok alsó, bőrt keresztben, bőrüket lehúzzuk,

Harcsa receptek
belekeverjük a tejszínt és kész. Én fokhagymás tört krumplival szoktam tálalni, ami egy mezei krumplipüré sok áttört fokhagymával. És végül, de nem utolsósorban megsütjük a harcsákat egy alufóliával kibélelt, olajozott tepsiben, oldalanként 3-4 percig. Ha leforrázzuk a harcsát, könnyebben lenyúzhatjuk a bőrét. Harcsa tejszínes gombamártással 1 Hozzávalók 4, egyenként kb. 15 dkg-os harcsa Só 6-7 dkg liszt a sütéshez: 5-6 evőkanál olaj a mártáshoz: 1 kisebb ...
aprochef aprochef
Karácsonyi kaják-:)
összes hozzávalóval kelt tésztát készítünk, a megkelt kovásszal jól kidolgozzuk úgy, hogy az edény falától elváljon. Lefedve, meleg helyen 30 percig kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A darált mákot és az átválogatott mazsolát leforrázzuk, néhány percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A cukrot és fűszereket elkeverjük a mézzel, a rummal, a reszelt citromhéjjal, hozzáadjuk az olvasztott vajat, mákot, mazsolát, és az egészet jól összedolgozzuk. A lisztezett deszkán a tésztát kb. 3 mm ...
cipello cipello
Kolbászos tésztarakottas
levessel felengedjük, és a paradicsompürét hozzáadjuk. 8-10 percig rotyogtatjuk, majd a leszűrt tésztát beleforgatjuk, és a tűzről lehúzzuk. A mártáshoz a lisztet a vajon megpezsegtetjük, a tejjel felengedjük. A megtisztított, megmosott spenótot leforrázzuk, majd a besamelbe keverjük. Megsózzuk, borssal fűszerezzük, a sajtot belereszeljük. A kolbászos tésztát egy tűzálló tálba simítjuk, a spenótos mártással leöntjük. Előmelegített sütőben 190 °C-on (légkeveréses sütőben 170 °C) 20 perc alatt ropogósra ...
yaskane yaskane
Mennyei ízek - vegetáriánus ét
többkomponensű pehelymix (búza, árpa, rozs, zab, hajdina, köles, szója . . . stb.), 1 csésze gyümölcslé (vagy tej, vagy joghurt, kefír), 2 maréknyi tört dió, 2 evőkanálnyi mazsola, apritott aszalt gyümölcs vagy friss gyümölcs A mazsolát leforrázzuk, leszűrjük, és összekeverjük a pehelymix-szeL Hozzáadjuk a darált diót és az aszalt gyümölcsöt, majd az egészet összekeverjük a gyümölcslével. Legalább fél órát állni hagyjuk, hogy a pelyhek megduzzadjanak, de még jobb, ha egy éjszakát a hűtőben ...
andrilaszlone andrilaszlone
Spenótos nokedli tojással
Hozzávalók: 30 dkg spenót, 35 dkg liszt, 3 tojás, 2 cikk fokhagyma, só, bors; a tojásrántottához: 2 evőkanál olaj, 5 tojás, só Elkészítése: A spenótot megmossuk, enyhén sós vízben leforrázzuk, majd leszűrjük és kissé összevágjuk. A liszthez hozzáadjuk a kihűlt spenótot, a felvert tojást, az áttört fokhagymát, sót, őrölt borsot és annyi vízzel összedolgozzuk, hogy galuskatésztát kapjunk. A tésztát nokedliszaggatóval lobogó, enyhén sós vízbe szaggatjuk és miután ...
suzymama suzymama
Spenótos-rikottás nudli koktélparadicsommal
fej hagyma 10 dkg vaj 9 dkg parmezán 25 dkg ricotta 3 tojás 2 tojássárga 23-25 dkg liszt 12 levél zsálya 8 koktélparadicsom só bors szerecsendió Elkészítés: A spenótot leforrázzuk szódabikarbónás vízben, hideg vízbe rakjuk, majd leszűrjük, alaposan kinyomkodjuk, és apróra vágjuk. 1 kanál vajon a finomra vágott hagymát üvegesre dinszteljük, a spenóthoz adjuk. Belereszeljük a parmezánt, hozzákeverjük a ricottát és a ...
1vargaildyko 1vargaildyko
Spenóttal töltött gomba
(vagy 1 konzerv spenót) * 15 dkg brie sajt * 10 dkg fenyőmag * 2 evőkanál olívaolaj Elkészítés: A gombát megtisztítjuk, a spóráit kivágjuk. A sajtot 0,5x0,5 cm-es kockákra vágjuk. A spenótot leforrázzuk (forrásban lévő vízben 15 másodperc), majd jeges vízbe tesszük. Leszűrjük, kinyomkodjuk belőle a vizet, egy tálba tesszük. A spenóthoz adjuk a felkockázott sajtot, a pirított fenyőmagot (serpenyőben vagy sütőben pár perc alatt megpirul), sózzuk, ...
1vargaildyko 1vargaildyko
Süti ajánló
Fahéjas szelet wegnerzs
Mozart kuglóf bubszi
Somlói galuska 4. bubszi
Csokis Charlotte klara50
Mogyorós patkó bubszi
Kevert almás diós süti horvathnemagdi
Szilvásváradi rakott zsemle bubszi
Kinder szelet airam41
Házi, mazsolás túrós batyú klerierzsi
Almás vonás krémes sütemény bubszi
Szárnyas receptek
Paradicsomos,mozzarellás csirkemell recept boszorlany
Csirke chipssel (USA/cajun) bubszi
I betűs recept horvathnemagdi
berényi zölbabosleves! ibolya58
Citromos csirke rukkolás tészt bulac57
"Nem lehet abbahagyni" csirke jeryka
csirkés SÓSKALEVES bubszi
Fehérboros-kapros sertésragu cukkinis rizzsel recept jamborlulu
Bazsalikomos-tejfölös csirke veronika74
Pekingi kacsa bubszi
Marhából készült ételek
B receptek horvathnemagdi
Szász pityókaleves bubszi
Zsírégető leves zsuzsaeskrisz
Puchero (nemzeti eledel) bubszi
Ír sörös gulyás: ujjozsef
Marhatekercs narancsmártásban zsokanita
Hachis parmentier macoka65
Vargányás Babgulyás recept jamborlulu
Receptek horvathnemagdi
Hajdúsági tokány bubszi
Sertésből készült ételek
Palócleves recept baggesz20
Stefánia vagdalt klerierzsi
Csülök cipóban sütve recept baggesz20
Karácsonyi menüajánlat horvathnemagdi
Herány tokány bubszi
Olasz töltött cukkíni bubszi
brassói rakott káposzta ! ibolya58
Gesztenyével töltött puly zsokanita
F betűs recept horvathnemagdi
borsodi sonkás pecsenye ibolya58
Halból készült ételek
Svéd zöldsaláta recept baggesz20
Dunai halászlé 3 (Dunaújvárosi bubszi
Gyors és pikáns falatok horvathnemagdi
K betűs receptek horvathnemagdi
Halreceptek pontyból. csibi52
Dunai halászlé 3 (Dunaújvárosi bubszi
Nagybaracskai halászlé .... bubszi
Mit főzzek a hétvégére tinka1951
Karácsonyi menü - újragondolva tinka1951
Ponty forrázva bubszi
Vad ételek
Hogyan készül a dödölle? grimilda
A gyöngytyúkon a világ szeme------------- bordat
Óda a töltött káposztához tripike
Vacsoracsata-Barbi-Főétel veronika74
Vadkacsa mézeskalácsos horvathnemagdi
Borsikafű nnpapszi
Fácánleves rochlitzne
Vadkacsa forró gyümölccsel klerierzsi
kisalföldi fácánleves ! ibolya58
Almával töltött fácán 1vargaildyko
Spagetti ajánló
Sajtos csirkemell gesztenyefa
Fokhagymás spagetti margoka59
Tésztasaláta virslivel és csirkemellel recept zsokanita
Spagetti holland módra ... mailona
Gombás csirkeragu-spagettivel- edesangyal
x nagyuska
Burgonyás rakott tészta horvathnemagdi
Carbonara spagetti bordat
Hagymás-sütőtökös spagetti recept toth_beata
Gombás tejszínes spagetti klerierzsi
Pizza receptek
Pizzás csiga yaskane
Tatu kifli suzymama
Kolbászos-pizza horvathnemagdi
Pizza 2 horvathnemagdi
Töki pompos / a magyar pizza/ gabfe
Kolbászos-pizza jupiter21
Így készül a levendulás cukor és a levendulás só! anna4459
Pizza ai quattro formaggi 1 bubszi
Pizza gabfe
Családunk kedvence sarkadykati
Hamburger receptek
Diós-meggyes piskóta horvathnemagdi
Házi hamburger recept gonda_katalin
Házi hamburger veronika74
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Hamburger buci recept boszorlany
Szezámmag fejesnemagdi
Hamburger baratnu
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Hamburger buci recept jamborlulu
Hamburger zsemle recept baggesz20
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU