Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Nudli ricottával és spenóttal
Nudli ricottával és spenóttal

Nudli... milyen szép neve van ennek a finomságnak! Talán a kedvenc ételeinknek mind szép a nevük, és sosem felejtjük el, hol és mikor ette belőle a legfinomabbat. Nekem a nudliról egy általános iskolás osztálytársam édesanyja jut eszembe, aki 26 évvel ezelőtt sajtos-tejfölös nudlit készített, és bennünket is megkínált.

Nos, a napokban eszembe jutott az ő mesés nudlija, és nem lévén rest, hanem inkább haspók, elkészítettem, kicsit átvariálva, tavasziasabb, talán kicsit mediterrán hangulatúra.

Spenótos-rikottás nudli koktélparadicsommal és zsályás vajjal

Kiadós egytálétel, böjti időszakra akár Kiadós egytálétel, böjti időszakra akár
Hozzávalók:
50 dkg leveles spenót
1 kis fej hagyma
10 dkg vaj
9 dkg parmezán
25 dkg ricotta
3 tojás
2 tojássárga
23-25 dkg liszt
12 levél zsálya
8 koktélparadicsom

bors
szerecsendió

Elkészítés: A spenótot leforrázzuk szódabikarbónás vízben, hideg vízbe rakjuk, majd leszűrjük, alaposan kinyomkodjuk, és apróra vágjuk.

1 kanál vajon a finomra vágott hagymát üvegesre dinszteljük, a spenóthoz adjuk. Belereszeljük a parmezánt, hozzákeverjük a ricottát és a tojásokat, végül a liszttel és a fűszerekkel összedolgozzuk.

A spenótos alaphoz adjuk a lisztet ,összedolgozzuk alaposan

Lisztes deszkán kisodorjuk és nudlikat vágunk belőle, vagy kézzel is formázhatjuk, majd sós, forró vízben megfőzzük . 10 perc alatt, leszűrjük.

Kézzel is formázhatjuk a nudlikat!

A paradicsomok alsó részén a bőrt keresztben bevágjuk, bő forró olajba dobjuk 1-2 percre, majd leszűrjük. A bőrüket lehúzzuk.

A maradék vajat addig hevítjük óvatosan, gyenge lángon, amíg szép mogyoró színe és illata lesz, beletesszük a zsályaleveleket. A nudlikat tányérra szedjük, meglocsoljuk a zsályás vajjal, és a sült paradicsomokkal, esetleg parmezánnal meghintve tálaljuk.

A spenót és a túró nagyon jól illenek egymáshoz, ebben a fogásban is A spenót és a túró nagyon jól illenek egymáshoz, ebben a fogásban is

Nudli-praktikák

A jó nudli készítéséhez elengedhetetlenül fontos a megfelelő burgonya kiválasztása, annak megfőzése és kigőzölögtetése. Ha túl nedves marad a krumpli, a tésztánk csirizes, nyúlós lesz.

A spenót vizébe rakjunk szódabikarbónát attól szép zöld marad majd a színe, és ne felejtsük el jól kinyomkodni, mielőtt a burgonyamasszához keverjük, így
mint már szó volt róla a masszánk nem ázik el, nem lesz nyúlós és nem fog ragadni.

Nagyon fontos még, hogy a víz ne nagyon forrjon, inkább csak gyöngyözzön, szakszóval posírozzuk, ami annyit tesz, hogy forráspont alatti folyadékban hőkezeljük az ételt.

A friss zsálya csodája

A kerti zsálya nagyon jól bírja a macerát, a kertben még mindig életben van, a tél viszontagságai ellenére is.

A zsályát cserépben ablakban, erkélyen is nevelgethetjük, érdemes! A zsályát cserépben ablakban, erkélyen is nevelgethetjük, érdemes!

A zsályát vagy zsályás vajat nem csak a spenóthoz ajánlom, hanem olyan zsíros halakhoz, mint az angolna vagy a lazac, vagy húsokhoz, sonkafélékhez, de spárgához, paradicsomos ételekhez, chips- megsütve is kitűnő, ropogós és illatos. Készíthetjük úgy is, hogy két nagyon vékonyra szelt burgonyaszelet közé helyezve ropogósra süthetjük, dekoratív és finom.

Ezenkívül gyógyteához, különféle italokhoz, ízesített ecetekhez is remek. A muskotályos zsálya levele, fodros és szőrös, az olasz vermouth készítéséhez használják, de régen fánkot is ízesítettek vele. A Balkánon és Közép-Keleten a sült birkát fűszerezik sült zsályával. A németek zsályával ízesítik a sört, különféle mártásokat és egyes sonkaféléket.

De nagyon úgy tűnik, hogy Olaszország a főszereplő zsálya-ügyben: a piccata, a saltimbocca, az osso buco vagy a rizses minestrone lényeges fűszere a zsálya.

Még mindig, már megint: az olaszok

Azt a tényt, hogy az olaszok hozták, illetve kezdték a Pick szalámi gyártását Magyarországon, illetve felismerték azt, hogy a magyar agrárium mennyire alkalmas a sertés tenyésztésre, azt már írtam, de azt vajon tudják-e, hogy a burgonyanudli avagy gnocchi is tőlük származik? Ez inspirálta a németeket a Knödel, az osztrákokat Spetzle vagy a magyarokat a galuska elkészítésére. Többé-kevésbé rokonok ezek az ételek, és persze a végtelenségig variálhatóak!
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: spenóthoz adjuk, fűszerekkel összedolgozzuk, spenótos alaphoz, paradicsomok alsó, bőrt keresztben, bőrüket lehúzzuk,

Harcsa receptek
belekeverjük a tejszínt és kész. Én fokhagymás tört krumplival szoktam tálalni, ami egy mezei krumplipüré sok áttört fokhagymával. És végül, de nem utolsósorban megsütjük a harcsákat egy alufóliával kibélelt, olajozott tepsiben, oldalanként 3-4 percig. Ha leforrázzuk a harcsát, könnyebben lenyúzhatjuk a bőrét. Harcsa tejszínes gombamártással 1 Hozzávalók 4, egyenként kb. 15 dkg-os harcsa Só 6-7 dkg liszt a sütéshez: 5-6 evőkanál olaj a mártáshoz: 1 kisebb ...
aprochef aprochef
Karácsonyi kaják-:)
összes hozzávalóval kelt tésztát készítünk, a megkelt kovásszal jól kidolgozzuk úgy, hogy az edény falától elváljon. Lefedve, meleg helyen 30 percig kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A darált mákot és az átválogatott mazsolát leforrázzuk, néhány percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A cukrot és fűszereket elkeverjük a mézzel, a rummal, a reszelt citromhéjjal, hozzáadjuk az olvasztott vajat, mákot, mazsolát, és az egészet jól összedolgozzuk. A lisztezett deszkán a tésztát kb. 3 mm ...
cipello cipello
Kolbászos tésztarakottas
levessel felengedjük, és a paradicsompürét hozzáadjuk. 8-10 percig rotyogtatjuk, majd a leszűrt tésztát beleforgatjuk, és a tűzről lehúzzuk. A mártáshoz a lisztet a vajon megpezsegtetjük, a tejjel felengedjük. A megtisztított, megmosott spenótot leforrázzuk, majd a besamelbe keverjük. Megsózzuk, borssal fűszerezzük, a sajtot belereszeljük. A kolbászos tésztát egy tűzálló tálba simítjuk, a spenótos mártással leöntjük. Előmelegített sütőben 190 °C-on (légkeveréses sütőben 170 °C) 20 perc alatt ropogósra ...
yaskane yaskane
Mennyei ízek - vegetáriánus ét
többkomponensű pehelymix (búza, árpa, rozs, zab, hajdina, köles, szója . . . stb.), 1 csésze gyümölcslé (vagy tej, vagy joghurt, kefír), 2 maréknyi tört dió, 2 evőkanálnyi mazsola, apritott aszalt gyümölcs vagy friss gyümölcs A mazsolát leforrázzuk, leszűrjük, és összekeverjük a pehelymix-szeL Hozzáadjuk a darált diót és az aszalt gyümölcsöt, majd az egészet összekeverjük a gyümölcslével. Legalább fél órát állni hagyjuk, hogy a pelyhek megduzzadjanak, de még jobb, ha egy éjszakát a hűtőben ...
andrilaszlone andrilaszlone
Spenótos nokedli tojással
Hozzávalók: 30 dkg spenót, 35 dkg liszt, 3 tojás, 2 cikk fokhagyma, só, bors; a tojásrántottához: 2 evőkanál olaj, 5 tojás, só Elkészítése: A spenótot megmossuk, enyhén sós vízben leforrázzuk, majd leszűrjük és kissé összevágjuk. A liszthez hozzáadjuk a kihűlt spenótot, a felvert tojást, az áttört fokhagymát, sót, őrölt borsot és annyi vízzel összedolgozzuk, hogy galuskatésztát kapjunk. A tésztát nokedliszaggatóval lobogó, enyhén sós vízbe szaggatjuk és miután ...
suzymama suzymama
Spenótos-rikottás nudli koktélparadicsommal
fej hagyma 10 dkg vaj 9 dkg parmezán 25 dkg ricotta 3 tojás 2 tojássárga 23-25 dkg liszt 12 levél zsálya 8 koktélparadicsom só bors szerecsendió Elkészítés: A spenótot leforrázzuk szódabikarbónás vízben, hideg vízbe rakjuk, majd leszűrjük, alaposan kinyomkodjuk, és apróra vágjuk. 1 kanál vajon a finomra vágott hagymát üvegesre dinszteljük, a spenóthoz adjuk. Belereszeljük a parmezánt, hozzákeverjük a ricottát és a ...
1vargaildyko 1vargaildyko
Spenóttal töltött gomba
(vagy 1 konzerv spenót) * 15 dkg brie sajt * 10 dkg fenyőmag * 2 evőkanál olívaolaj Elkészítés: A gombát megtisztítjuk, a spóráit kivágjuk. A sajtot 0,5x0,5 cm-es kockákra vágjuk. A spenótot leforrázzuk (forrásban lévő vízben 15 másodperc), majd jeges vízbe tesszük. Leszűrjük, kinyomkodjuk belőle a vizet, egy tálba tesszük. A spenóthoz adjuk a felkockázott sajtot, a pirított fenyőmagot (serpenyőben vagy sütőben pár perc alatt megpirul), sózzuk, ...
1vargaildyko 1vargaildyko
Süti ajánló
Karácsonyi diótorta liszt nélkül inrid77
Csoda kifli yaskane
Hamis tiramisu 2. bubszi
Zebratorta mandarin sorbet-val tundihugi
Szivárvány szelet gereica
Gesztenyés almatorta bubszi
Fahéjas-csokis keksz recept jamborlulu
Rábaközi vert perec bulac57
CSODAtorta bubszi
Tejszínes citromfagylalt horvathnemagdi
Szárnyas receptek
Gyors és fincsi vacsi horvathnemagdi
Csirkemell falatok római tálban .. roanna
tejfölös-gombás csirkepaprikás gyongy66
Csirkemell vadas mártásban, zsemlegombóccal horvathnemagdi
Zelleres csirkesaláta keri007
Csirkemell rétesbundában horvathnemagdi
Natúr csirkemell bulac57
Fürjtojással töltött kacsa bubszi
Narancsos saláta sült csirkemellel recept boszorlany
Vacsoracsata-Főétel-Nádas veronika74
Marhából készült ételek
csángó gulyás ! ibolya58
Marhasült imperiál módra martimarti
Friss, zöld, ropogós horvathnemagdi
Ami eddig elképzelhetetlen volt: egészséges melegszendvics tinka1951
Gulyáslevesem horvathnemagdi
Vörösboros marha pörkölt horvathnemagdi
Muzsik reggeli bubszi
Húsgolyók meglepetés aszalt gyümölccsel 1vargaildyko
Bajor ragu csibi52
Mirmiz (tuniszi pörkölt) bkisseva
Sertésből készült ételek
Húsvéti receptek II. korosigaborne
Rakott zöldbab bubszi
Rácbab horvathnemagdi
Aszaltszilvával töltött sertés zsokanita
Milánói szósz margoka59
Babfőzelék füstölt csülökkel tundihugi
x nagyuska
Főételek szabonekatalin
elzászi húsos káposzta ibolya58
Csülkös zöldbableves klara50
Halból készült ételek
Ponty gombás-fűszeres mártássa zsigaiklara
hortobágyi rakott hal ibolya58
Gyömbéres lencse.... bubszi
Nagybaracskai halászlé bubszi
Dorozsmai harcsafilé suzymama
Fuszerek/Arab/ margareta51
Kapros-morzsás pisztráng... szelidszeder
Vadkacsa mézeskalácsos töltelé horvathnemagdi
A legjobb cigánypecsenye tinka1951
Szalonnás harcsaszeletek bubszi
Vad ételek
Csallóközi vadas klerierzsi
Vacsora csata recept! jjanosne
Kisalföldi vaddisznópörkölt recept kovacs_zsoka
Vacsoracsata-Barbi-Főétel veronika74
Fácnleves vinlaci
burgonyás ételek marti1951
Indiai rizssaláta bubszi
Pacal Bíró Géza módra bubszi
Fácánleves újházi módra tundihugi
Fácánleves rochlitzne
Spagetti ajánló
Hagymás sütõtökös spagett horvathnemagdi
Téli minestrone bulac57
Bolognai batyu sajttal recept baggesz20
Gombából készült ételek grimilda
Ma a klasszikus spagetti horvathnemagdi
A tökéletes bolognai spagetti grimilda
Bolognai spagetti kovacsborbala
Gombás nyúlcomb bulac57
Spagetti saláta recept gonda_katalin
Akár vacsorának....... szisszy83
Pizza receptek
Pizzás csiga bazsalikommal recept boszorlany
sütemények offramaja
Pizza margherita recept boszorlany
Különleges pizza feltétek bubszi
Pizza tészta Balázs módra: bubszi
Kombe horvathnemagdi
Pizza vegetali recept toth_beata
x nagyuska
Aphrodité eledele relisisi
A töki pompos receptje grimilda
Hamburger receptek
Hamburger Puffancs recept boszorlany
Virslis kifli veronika74
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Gyors hamburger recept gonda_katalin
A szója kloppenburg
Grillezett hamburgerpogácsa veronika74
Vegetáriánus hamburger moncsika77
Hamburger zsemle recept baggesz20
Hamburger baratnu
Ma itt jártam: sarkadykati
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU