|
Alufóliás burgonya
Hozzávalók:
12 szem egyforma, közepes nagyságú- burgonya,
10 dkg vaj,
10 dkg reszelt sajt,
2 dl tejföl,
1 kis csomó újhagyma, vagy kevés reszelt vöröshagyma,
só.
Elkészítése: A burgonyákat kefével, váltott vízben alaposan megtisztítjuk, és egyenként alufóliába csomagolva, a sütőben kb. egy óráig sütjük.: előzőleg elkészítjük a mártást: a jó puha vajat a sajttal meg a tejföllel habosra keverjük, és finomra vágott újhagymával vagy reszelt vöröshagymával meg sóval ízesítjük. A mártást jégbe hűtjük, és külön tálkában adjuk a fóliába csomagolt sült burgonyához, hogy ki - ki ; ízlésének megfelelő mennyiségű mártást rakjon a kicsomagolt és kettévágott krumplijára.
Burgonyagombóc
Hozzávalók:
25 dkg főtt, áttört burgonya,
1 evőkanál búzadara,
1 evőkanál olaj,
1 tojás,
liszt,
só,
1 csokor petrezselyemzöld.
Elkészítése: Az áttört burgonyát és a búzadarát az olajban megpirítjuk, majd a tűzről levéve a finomra vágott petrezselyemzölddel meghintjük. A tojást beletesszük, és annyi liszttel dagasztjuk be, hogy könnyű tészta legyen. Sóval ízesítjük, és kis gombócokat formálunk belőle, és sós vízben kifőzzük. (Különösen finom, ha a tálon karikákra vágott, lisztbe mártott, és bő, forró olajban kisütött hagymával hintjük meg.)
Dödölle
Hozzávalók:
0,5 kg krumpli,
0,25 kg liszt,
4 kanál zsír,
1-2 fej vöröshagyma,
só, pirospaprika,
0,25 l tejföl
Elkészítése: Fél kg meghámozott és kockákra vágott krumplit annyi sós vízben megfőzzük, ami éppen ellepi, majd összetörjük a főzővízben, és a tűzhelyről félrehúzva lassan beleöntünk kb. 0,25 kg búzalisztet, közben fakanállal állandóan dagasztjuk, míg a krumpli még befogadja a lisztet. Ekkor már olyan kemény a massza, hogy alig lehet dagasztani. Egy-két fej vöröshagymát apró kockákra vágunk, zsírban megpirítjuk, piros paprikával megszórjuk. Egy kis sót szórunk rá, hogy ne égjen oda. Pirítsuk a hagymát üvegesre, vagy ízlés szerint barnára. Érdemes sok hagymát használni, mert úgy lesz finom. Ha kész a hagyma, zsírba mártott evőkanállal szaggassunk bele kis gombócokat a püréből, majd görgessük bele a hagymába, hogy az ráragadjon az oldalukra. Az egyforma galuskákat kizsírozott tepsiben egymás mellé fektetjük, a maradék hagymát rászedjük, és lassú tűzön, inkább szárítva - pirosra sütjük. Frissen, forrón tálaljuk, ízlés szerint sózva, tejfölözve.
Tálalás:
Ehető köretként is, többnyire szarvaspörkölthöz ajánlják.
Adható más vadételek mellé köretként.
Önálló fogásként fogyasztva tejföllel kell meglocsolni, vagy csalamádéval fogyasztani.
Sok hagymával és pirított füstölt szalonnával is ízletes.
Tejfölösen elkészítve sajtot is reszelhetünk rá, vagy túróval tálaljuk.
Vízben párolt aszalt szilvával kedvelik sokan.
------------------------------------------------------------------ --------------
Dödölle
(Gánica)
Hozzávalók:
1 kg burgonya
3 nagy fej vöröshagyma
40 dkg liszt
olaj
tejföl
só
bors
Elkészítése: A nagyobb kockára vágott vöröshagymát forró olajon fonnyaszd meg. A meghámozott, felszeletelt krumplit főzd meg sós vízben, majd törd át. Keverj hozzá annyi lisztet, hogy burgonyapürénél sűrűbb masszát kapj, (keményen sűrűnek kell lennie) ízesítsd sóval, borssal és fortyanásig főzd tovább. Egy kiolajozott jénai tálba, tepsibe szaggass galuskákat a püréből, egy hagymás olajba mártogatott kanállal. Locsold rá a maradék üvegesre párolt hagymát és szaftját. Előmelegített sütőben, mindkét oldalát - pirulásig - süsd. (Szárítva kell sütni). Tálaláskor meghintheted bőven tejföllel. Főételnek is fogyasztható tejföllel leöntve, de például szarvaspörkölthöz köretként is szokták kínálni. Gánica néven is ismert.
------------------------------------------------------------------ --------------
Francia burgonya
Hozzávalók:
1 kg burgonya,
2 dl tejföl,
1 tojássárgája,
1 evőkanál olaj,
3 dkg vaj,
só.
Elkészítése: A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, karikákra vágjuk, és mély kiolajozott tűzálló tálba öntjük. Megsózzuk, a tojássárgájával elkevert tejföllel leöntjük, tetejére morzsoljuk a vajat, és a sütőben addig sütjük, amíg a tejfölt magába nem szívta, és a teteje szépen meg nem pirult.
------------------------------------------------------------------ --------------
Hagymakrémes burgonya
Hozzávalók:
1 kg burgonya,
2 evőkanál olaj,
2 fej vöröshagyma,
2 evőkanál liszt,
3 dl tej,
5 dkg reszelt sajt,
só,
őrölt bors.
Elkészítése: A burgonyát meghámozzuk, hosszúkásra felvágva, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és az egyik kanál olajjal kikent, mély tűzállá tálba öntjük. Közben a másik kanál olajban a karikákra vágott hagy. mát megpirítjuk, a liszttel meghintjük, és a tejjel felengedve, megsózzuk, megborsozzuk. Mártás sűrűségűre forraljuk, a burgonyára öntjük, és a sütőben közepes lángon a tetejét megpirítjuk.
Hagymás-szalonnás krumpli
Hozzávalók:
800 g apró szemű krumpli,
50 g szeletelt szalonna (bacon),
2 evőkanál vaj vagy margarin,
2 gerezd fokhagyma,
1 nagy csokor újhagyma,
só, bors.
Elkészítése: A krumplit megtisztítjuk, megmossuk, enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk, 5 percig előfőzzük. Közben a szalonnát vékony csíkokra vágjuk, a vajjal együtt megpirítjuk, a szalonnapörcöt félretesszük. A zsiradékban rózsaszínűre sütjük a fokhagymagerezdeket, kidobjuk (vigyázat, ha megégnének, keserű lesz az étel!). Az újhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk (egy keveset a zöldjéből is). A krumplit leszűrjük, egy közepes méretű, csinos sütőedénybe terítjük, lazán összekeverjük a hagymakarikákkal, meglocsoljuk a zsiradékkal, és előmelegített, forró sütőben (200 fokon), 30 percig sütjük-pirítjuk. A sütőből kivéve megszórjuk a tetejét a félretett szalonnapörccel, frissen őrölt borssal, és a sütőedényben, forrón tálaljuk. Megjegyzés: ha a krumpli héja szép vékony, nem kell ledörzsölni, csak jó alaposan megmosni.
------------------------------------------------------------------ --------------
Juhtúrós újburgonya
Hozzávalók:
1 kg apró újburgonya,
3 dl tejföl,
10 dkg füstölt szalonna,
30 dkg juhtúró,
só és őrölt fehér bors ízlés szerint.
Az újburgonyát alaposan megmosom, ledörzsölöm (meghámozni nem szükséges). A füstölt szalonnát apró kockákra vágom, zsírját kiolvasztom majd a pörcöt leszűröm. Egy evőkanál szalonnazsírral kikenek egy tepsit vagy tűzálló tálat, és beleöntöm a megsózott, héjas újburgonyát. Rálocsolom a maradék szalonnazsírt, és az előmelegített forró sütőben ropogós-pirosra sütöm. Közben a tejfölt simára keverem a juhtúróval, fűszerezem a fehér borssal, a sóval, majd a már megsütött burgonyára öntöm. A tetejére szórom a szalonnapörcöt, és annyi időre teszem csak vissza a forró sütőbe, hogy a tejfölös juhtúró éppen csak ráolvadjon.
------------------------------------------------------------------ --------------
Krumpliprósza
Dunántúli specialitás.
Hozzávalók:
5 dl aludttej vagy kefir
80 dkg krumpli
25 dkg liszt
1 fej hagyma
só, bors
zsiradék
nagy pohár tejföl
Elkészítése: A krumplit meghámozzuk, és belereszeljük az aludttejbe. Közben többször elkeverjük, hogy ne barnuljon be a krumpli a levegőn. A hagymát is belereszeljük. Hozzáadjuk a lisztet, sózzuk, borsozzuk. Egy zsírral kikent tepsibe öntjük, és pirosra sütjük. A tetejét tejföllel kenjük meg vastagon. Lehet kisebb adagokban serpenyőben is sütni, mint a palacsintát.
------------------------------------------------------------------ --------------
Tejfölben sült sajtos burgonya
Hozzávalók:
1 kg újburgonya,
4 dl tejföl,
1 nagy fej vöröshagyma,
15 dkg óvári sajt,
5 dkg vaj,
1 mokkáskanál currypor,
só és őrölt fehér bors ízlés szerint,
1 evőkanál citromlé,
1 mokkáskanál reszelt citromhéj,
1 fiola (vagy 1 evőkanál) kapribogyó
A megmosott ledörzsölt újburgonyát beleterítem egy tepsibe, jól megsózom, majd rászórom a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát. A tejfölbe belekeverem a sót, az őrölt fehér borsot, a curryt, a citromhéjat és rálocsolom a burgonyára. Ezután rászórom a reszelt sajtot és rámorzsolom apró darabokban a vajat. Előmelegített forró sütőben félig megsütöm. Rálocsolom a citromlével összekevert kapribogyó levét és a félbevágott kapriszemeket, majd készre sütöm. Villával óvatosan felrázogatom, hogy a burgonya egyformán piruljon mindenütt és a citromos kapri íze jól elkeveredjen. Remek, pikáns étel, jól csúszik rá a sör.
------------------------------------------------------------------ --------------
Tócsni
(lapcsánka)
Rengeteg verziója létezik, így a svájci rösti, a svéd rarakor, az angolszász hash browns, vagy a magyar tócsi, tócsni, lapcsánka, és még sok néven ismert ez a krumplilepény, de a lényeg mindegyiknél ugyanaz: reszelt krumpli olajban kisütve, amit például vacsorára ehetünk, vagy borkorcsolyaként csipegethetjük.
Hozzávalók 2 személyre:
1 kg krumpli,
1 tojás,
1 evőkanál zsír,
1 kávéskanál só,
kb 4-5 evőkanál liszt,
esetleg fél pohár kefír
Elkészítése: A krumplit hámozd meg, reszeld le, de a levét ne öntsd le! Add hozzá a tojást, zsírt, sót, kefírt, és annyi lisztet, amennyit felvesz. A kész tészta állaga hasonló legyen egy főzelékhez, minél hígabb, annál vékonyabb lesz a késztermék. A kész tésztát serpenyőben süsd ki, a palacsintához hasonlóan. Ízlés szerint süthetsz rá sonkát, tehetsz rá tejfölt, sajtot, esetleg mindet egyszerre.
------------------------------------------------------------------ --------------
Tócsni 2.
(lapcsánka)
Hozzávalók 2 személyre:
fél kiló burgonya,
barna liszt,
egy tojás,
két-három gerezd fokhagyma,
tengeri só,
kevés só, és őrölt bors,
mustár,
1 evőkanál olíva olaj.
Elkészítése: A burgonyát meghámozzuk, mossuk, lecsepegtetjük, majd lereszeljük. Hozzáadunk egy felvert tojást, 1 ek olajat, majd annyi barna lisztet (ha nincs jó a fehér liszt is), hogy sűrű tészta állagú masszát kapjunk. Kevés tengeri sóval, őrölt borssal és ízlés szerint mustárral, valamint az apróra vágott fokhagymával ízesítjük. A felforrósított olajba evőkanállal beleszaggatjuk a krumplis masszát, majd a kanál hátoldalával, fél centis lapokká nyomkodjuk. Mindkét oldalát pirosra sütjük közepes lángon, ha már pirosodik figyelni kell, hogy le ne égjen. Szűrőpapírra szedjük ki, hogy a felesleges olaj lecsepeghessen, forrón, tejföllel kínáljuk. Változat: Készíthetjük úgy is, hogy a reszelt krumplis masszába gombaport, vagy gombakrémleves port a keverünk. A tócsni szeletekre egy-egy kanálnyi párolt parajt, és előre elkészített tükörtojást teszünk.
------------------------------------------------------------------ --------------
Húsos tócsni
Hozzávalók:
pici olaj, vagy zsír
4 darab kisütött tócsni (kistányér nagyságú)
pörkölt (bármilyen csont nélküli)
tejföl
reszelt sajt
Elkészítése: A kiolajozott tepsibe (átlagos gáztűzhely tepsije), beletesszük a 4 db tócsnit, rátesszük a pörköltet, a tejfölt, és a végén a reszelt sajtot. Majd addig sütjük (közepes hőmérsékleten), amíg a sajt rá nem olvad. Laktatós, és nagyon finom, elkészítése egyszerű!
------------------------------------------------------------------ --------------
Tócsni snidlingmártással
Elkészítési idő: 45 perc.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg lisztes burgonya,
2 fej vöröshagyma,
1 alma,
1 evőkanál citromlé,
3 tojás,
6 evőkanál liszt,
1 csipet szerecsendió,
125 ml olaj,
A snidlingmártáshoz:
1 dl tejszín,
2,5 dl tejföl,
2 csokor snidling.
Előkészítése: A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és finomra lereszeljük. Szitába tesszük, és lecsepegtetjük. A lecsepegő levet felfogjuk, és pár percig állni hagyjuk, amíg a keményítő leül az aljára. A hagymát megtisztítjuk, szintén apróra reszeljük. Az almát meghámozzuk, megmossuk négybe vágjuk, magházát kiemeljük, húsát szintén lereszeljük, és a citromlével elkeverjük. A burgonyaléről leöntjük a vizet, a visszamaradt keményítőt elkeverjük az almával, a hagymával és a burgonyával. Hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
A mártás: A tejszínt félkemény habbá verjük. Simára keverjük a tejfölt, és beleforgatjuk a habot. A snidlinget megmossuk, lerázzuk, konyhai ollóval apró darabkákra vágjuk, és a habba keverve, sóval, borssal fűszerezzük.
Elkészítése: Kevés olajat forrósítunk egy serpenyőben, két evőkanál segítségével 1-1 halmot rakunk a serpenyőbe, és kanálháttal ellaposítjuk. Mindkét oldalát aranyszínűre sütjük. Szükség esetén öntünk még olajat a serpenyőbe. A snidlingmártással azonnal tálaljuk, mert melegen a legfinomabb.
------------------------------------------------------------------ --------------
Tejszínes burgonya
Elk.idő: 20+60 perc
Hozzávalók:
7-8 darab burgonya,
4 dl tejszín,
2 dl tej,
6 gerezd fokhagyma,
1 csipet só.
Elkészítés: A burgonyát karikára vágva beletesszük a sütőbe és ráöntjük az összekevert tejet illetve tejszínt, majd a végén reszelünk rá fokhagymát. Csirkehússal a tálalva a legfinomabb.
------------------------------------------------------------------ --------------
Rakott krumpli magyarosan
Elk.idő: 30+60 perc
Hozzávalók:
50 dkg krumpli,
1 fej vöröshagyma,
6 tojás,
kolbász,
tejföl,
szalonna,
só, bors.
Elkészítés: A krumplit héjában sós vízben megfőzzük, a tojásokat keményre főzzük szintén sós vízben. Eközben a hagymát kockákra, a kolbászt karikákra vágjuk a szalonnát felszeleteljük. A megfőtt tojást megpucoljuk és karikákra vágjuk, a megfőtt krumplit meghámozzuk, szintén karikákra vágjuk. Egy tűzálló tálat kivajazunk, egy sor krumplit rakunk az aljára, sózzuk, borsozzuk, hagymát szórunk rá, kolbász és tojáskarikákat ráhelyezzük és tejföllel meglocsoljuk, majd újra egy sor krumpli és így tovább. Tetejére krumpli kerül és arra helyezzük a szalonna csíkokat, melyeket bevagdalhatunk. 30 percig sütjük sütőben. Savanyúságot kínálunk hozzá.
------------------------------------------------------------------ --------------
Finom töltött burgonya
Elk.idő: 30+60 perc
Hozzávalók:
8 nagy héjában főtt burgonya,
25 dkg vegyes leveszöldség,
1 tojás,
1 kis konzerv marhamájkrém,
2 gerezd fokhagyma,
1-1 mk őrölt bors, majoránna,
10 dkg füstölt szalonna,
1 csomó petrezselyemzöld,
2 dl tejföl,
10 dkg füstölt sajt lereszelve,
1 db zöldpaprika,
só ízlés szerint.
Elkészítés: 1 megfőtt burgonyákat hámozzuk meg és keresztben vágjuk ketté. A vágásfelület felől kiskanállal kaparjuk ki a belsejét. A kivájt fél burgonyákat rakjuk tepsibe, szorosan egymás mellé. A megtisztított és almareszelőn lereszelt nyers zöldséget keverjük össze a májkrémmel, a felvert nyers tojással, a pépesre zúzott fokhagymával, sóval, törött borssal, majoránnával, a burgonyaforgáccsal és az apróra vágott füstölt szalonna egyharmadával.Adjuk hozzá a finomra vágott zöldpetrezselymet, 1 evőkanál tejfölt és egy evőkanál reszelt sajtot. A zöldséges -májas krémet púpozva töltsük a kivájt burgonyákba, a maradék tölteléket tegyük mellé. Az egészet szórjuk meg a reszelt sajt felével, locsoljuk rá a tejfölt, és jól sózzuk meg. Osszuk el rajta a hajszálvékonyra szeletelt maradék füstölt szalonnát, és előmelegített forró sütőben süssük meg. Amikor a füstölt szalonna teteje már ropogós piros, akkor szórjuk meg a maradék reszelt sajttal, és a sütőbe visszatéve addig pirítsuk, amíg a sajt rá nem olvad. Tálaláskor zöldpaprika karikákkal díszítsük a töltött burgonyák tetejét.
------------------------------------------------------------------ --------------
Fűszeres tepsis burgonya
Elk.idő: 10+60 perc
Hozzávalók:
1-1,5 kg nagy szemű burgonya,
6 evőkanál olívaolaj,
2 tk. pirospaprika,
1 tk. só,
fél tk. bors,
fél tk. erős paprika,
ízlés szerint fokhagymakrém, vagy fokhagyma.
Elkészítés: Alaposan megmossuk a nagy szemű burgonyát, félbe vágjuk, majd nagyobb darabokra szeleteljük. Az olajat összekeverjük a fűszerekkel, és beleforgatjuk a burgonyát. A tepsit kibéleljük alufóliával és beleterítjük a fűszeres burgonyát. Kb. fél-1 óráig sütjük. |
marti1951  |
Címkék: áttört burgonyát, olajban megpirítjuk, tűzről levéve, finomra vágott, tojást beletesszük, tálon karikákra, |
|
|
|
|