Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Bocimentes almás pite
Bocimentes almás pite

Egy hét kihagyás után újult erővel ragadom kezembe a fakanalat - amire amúgy most semmi szükség nem lesz, lévén almás pitét sütök. De máris helyesbítek: nagyon is hasznát tudom venni, hiszen a fakanál remek fegyelmező eszköz, különös tekintettel a hozzávalók megkurtításán ügyködő családtagokra.

Almás pite tejérzékenyeknek is!

Érdemes visszanyúlni néha a gyökerekhez a gasztronómiában is! Persze most nem az ősemberre gondolok, mert a mi fogazatunk igencsak gyengének bizonyulna eme táplálék rendszeres fogyasztásához. :) Inkább arról van szó, hogy egy-egy alkalommal adjunk zöld jelzést a konyhában a hagyományos alapanyagoknak: vaj és zsír, teljes kiőrlésű liszt, szabadföldi zöldség-gyümölcs, méz, esetleg barna cukor. Persze tudom, ezekből is a ,,bió" lenne az igazi - bár a kikerülhetetlen légszennyezés meg a savas esők miatt a ,,félbió" jelző szerintem találóbb volna. Ki tudja, talán Michael Jackson csinálta jól, amikor oxigénsátorban próbálta átvészelni a koncertturnék közötti időszakot...?

Akárhogy van is, mostani almás pitémmel igyekszem megfelelni a fent írtaknak. Különlegessége, hogy egyúttal diétás, mivel - tejallergiás unokaöcsimre tekintettel - teljes mértékben száműztem belőle a tejfehérjét. Jó szívvel ajánlom tehát e receptet azoknak is, akiknek sajnos nem ,,sajtból van a hold".
Bocimentes almás pite

Na, lépcsőzöl egyet?
Hozzávalók egy 35x25 cm-tepsihez:

A tésztához:
25 dkg nem akciós finomliszt
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza- vagy graham liszt
1/2 csomag sütőpor*
10 dkg porcukor
kávéskanálnyi só
16 dkg natúr sertészsír*
2 tojássárgája
1 dl hideg víz

A töltelékhez:
2,5 kg alma (feldolgozás előtt mérve; legjobb az idared, amely még ilyenkor, mélyen a tavaszban járva is kapható, elfogadható áron)
5-5 dkg barna és fehér kristálycukor
őrölt fahéj (nálunk: 5 teáskanálnyi) :)
4 evőkanál sárgabarackíz (ehhez most kivételesen jobb a bolti, mert abban pektin is van)
~5 dkg darált háztartási keksz* (közértben kapható)

A sütés előtti kenéshez:
1 tojássárgája és egy pici tojásfehérje keveréke

A szóráshoz: fahéjas vagy vaníliás porcukor

+ A csillaggal jelölt hozzávalók a csomagoláson írtak szerint nyomokban tartalmazhatnak tejszármazékot. Ennek mennyisége azonban - gondolom - annyira csekély, hogy csak a zsigeri szintű tejallergiában szenvedőknél okozhat gondot. A gyártóknak mindenesetre fel kell tüntetniük az ún. allergén összetevőket, ezért a tej kapcsán én is így tettem. (Unokaöcsi egyébként szokott néha csekély mennyiségű tejes dolgot enni.)

...ahol a kurta fülű kismalac túr

Az igazsághoz hozzátartozik: nemcsak a történelem, hanem én is ismétlem magamat, hiszen korábban már közzétettem egy almás pite-receptet a Mind megettén, blog és recept formájában. Noha ,,járt utat a járatlanért el ne hagyj!" - szól az intelem, úgy vélem, a bocimentességtől függetlenül is érdemes kísérletezni, újragondolni a recepteket, mert idővel a legfinomabb sütemény is beleragad a megszokásba.

De most már tényleg lássuk, hogy készül az a zsíros pite! :)

A kétféle lisztet elkeverem a sütőporral, majd a sóval és a porcukorral. Mindezt elmorzsolom a puha zsírral, majd ráütöm a tojássárgákat, és összedolgozom. Vizespohárból :) aztán apránként annyi hideg vizet ( 1 dl) adok a tésztához, hogy sima, félkemény cipót gyúrhassak belőle. A kész cipót fóliába csomagolom, s a hűtőbe dugom pihenni.

Keltetőgépet nem kérsz.?

Ezután előkészítem a tepsit meg a tölteléket. Előbbihez kiszabok két darab sütőpapírt - az egyik a tepsibe téve nyúljon fel annak oldalaira is 2-2 cm magasan, a másik pedig akkora legyen, amely épp ráillik a tepsi nyitott felére.

Az almahámozás, csutkázás és reszelés ujjfestő percei következnek - utóbbi művelethez a nagy lyukú reszelőt javaslom. A lereszelt almát erőteljesen kinyomkodom a levétől - halvány emlékeim vannak arról, hogy nagyanyám a krumplinyomót használta e célra, én azonban egyelőre maradok a sportosabb változatnál -, a levét pedig, átszűrés után, jóízűen elfogyasztom. (A nyomkodás ezért is szimpatikusabb nekem a párolásnál, hiszen ez utóbbinál a finom almalé elillan a szelek szárnyán.) A reszeléket azután fahéjazom, cukrozom, lekvározom, kézzel összedolgozom, majd félreteszem.

,,Hagyhatom hullámosra, vagy vágjam egyenesre?"

Amikor ezzel végeztem, didergő cipócskámat szabályosan kettészelem, de az egyiket. 5 dekával túlsúlyozom (mérleg!). A kövérebbik darabot ráfektetem a nagyobbik sütőpapírra, és kinyújtom rajta (ha ragad, belisztezem a sodrófát.) Ezután sütőpapírostul berakom a tepsibe, majd a felnyúló tésztaszéleket egyenletes magasságúra nyomkodom. A tésztalapot megszórom kekszmorzsával, ügyelve, hogy mindenhová egyformán jusson belőle.

Kekszmorzsa a szivacs szerepében

Jöhet az ács!

Bekapcsolom a sütőt (~200-210 fokra), és folytatom a melót: a kekszmorzsára halmozom az almatölteléket, és villával egyenletesen szétnyomkodom. A maradék tésztából tetőt nyújtok reá a másik sütőpapíron, a papír mentén késsel egyenesre vágom a tésztaszéleket, majd ügyesen az almára fordítom a lapot, a sütőpapírt pedig angolosan lehúzom róla.

Ismét Gedeon bácsié a terep! Ismét Gedeon bácsié a terep!

Ha szükséges, fazonírozom a tésztatetőt ( levágom az esetleg túlnyúló széleket), majd az elkavart tojássárgájával gazdagon megkenem (sűrű, ezért legjobb az ujjunkkal). Végül vízbe mártott villával sűrűn megszurkálom (célszerű hirtelen mozdulatokkal beleszúrni, így nem ragad rá a tészta), és betolom a forró sütő középső rácsára.

Nyersen, csillogón

Sülten, csillogón

Cirka egy óra alatt jelentős átalakuláson megy át süteményünk: pirosra sül, meghízik, és fenséges illatokat áraszt, sőt egy picit meg is repedezhet - de ettől tán még finomabb. A frissen sült almás pite kóstolásához azonban - különösen az első szelet kiemeléséhez - inkább evőkanál illik. :) Nagyjából egy óra múltán már kockázhatóra hűl, de hogy ne legyen hűlt helye, képezzünk biztonsági tartalékot belőle! Ugyanis nagyon finom. Fahéjas vagy vaníliás porcukorral meghintve még finomabb. De a legfinomabb, amit én eszem meg. :) Hm, nem is tudom, vigyek egyáltalán az unokaöcsinek...?

A sütifutár szerepében: Pistuc

Lóétvágyat kíván:
Pistuc
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: ősemberre gondolok, hagyományos alapanyagoknak, kikerülhetetlen légszennyezés, savas esők, koncertturnék közötti, fent írtaknak,

Bocimentes almás pite
Bocimentes almás pite Egy hét kihagyás után újult erővel ragadom kezembe a fakanalat - amire amúgy most semmi szükség nem lesz, lévén almás pitét sütök. De máris helyesbítek: nagyon is hasznát tudom venni, hiszen a fakanál remek fegyelmező eszköz, különös tekintettel a hozzávalók megkurtításán ügyködő családtagokra. Almás pite tejérzékenyeknek is! Érdemes visszanyúlni néha a gyökerekhez a gasztronómiában is! Persze most nem az ősemberre gondolok, mert a mi fogazatunk ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Krumplis receptek
Felsodorjuk úgy, mint a bejglit szoktuk. A felsodrásnál és a két végén a széleket tojásfehérjével megkenjük, hogy jól összetapadjon. Ezután a tésztát egy konyhakendőre tesszük, és a szemben levő sarkait összecsomózzuk. Fakanalat csúsztatunk a csomók alá, és a csomagot lobogó, forró vízbe lógatva, a fakanalat a fazék szélére támasztva főzzük kb. 20 percig. Ha a tészta megfőtt, a fakanállal fogva kiemeljük a vízből, alaposan lecsurgatjuk. Ezután ...
kati53 kati53
Lekvárok, dzsemek ...
majd légkeveréses 140-150 C-os sütőben annyi óráig sütjük, ahány kiló a szilvánk (3,5). Nem kevergetjük, mert különben leéghet! A sütési idő leteltével lábasba öntjük a híg pépet, majd folyamatos kavargatás közben olyan sűrűre főzzük, hogy a fakanalat húzva lássuk az edény alját (kb. 40 perc). Sterilizált üvegbe kanalazzuk, lezárjuk, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Megjegyzés: A szilvalekvár akkor lesz igazán tartós, ha magas a cukor- és alacsony a víztartalma. Aszalt ...
bulac57 bulac57
Mártásoljunk egy keveset!
modern konyhában is, fantasztikus ízekkel ismerkedhetünk meg, és ismertethetjük meg szeretteinket, valamint - nagyjából ugyananyi időt töltünk el jól bejáratott tűzhelyünk mellett, hiszen itt a húsok elkészítési ideje rövid.... Fakanalat kézbe, tűzhelyt gyújts, főzésre fel! Hogy ne maradjunk recept nélkül, itt a végére egy egyszerű mártás, jelzem a barnamártás nem az, de ha rászánjuk magunkat, készítsünk egy kisebb hordónyit, hiszen adagokra fagyasztva roppant jól tárolható, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Napóleon torta
félre belőle. Amíg a tej forrni kezd, összekeverjük a tojássárgáját a meghagyott pohár tejjel, ízlés szerinti vaníliás cukorral és a keményítővel. Ezt a keveréket a felforralt tejhez adjuk és besűrűsödésig kevergetve főzzük. (A kész krém a keverő fakanalat egyenletesen befedi, a rajta húzott vonal megtartja a formáját.) A tűzről levett krémet még 3 percig kavargatjuk, majd kihűlni hagyjuk. A krém kihűlése után hozzálátunk a kerek lapok bevonásához, kenjünk egyre-egyre 2-3 evőkanál krémet ...
suzymama suzymama
Süti ajánló
Narancssaláták tundihugi
Pity-puty süti rauchne02
Habos mákos veronika74
Süti recept. eva6
Mexikói szelet recept baggesz20
m-iréne magdus39
Gesztenyés karácsonyi muffin recept jamborlulu
Piskótatekercs pacsakute
Ribizlis-joghurtos kocka recept gonda_katalin
Egri töltött vajastészta bubszi
Szárnyas receptek
Jól néz ki ! snbela44
Aszalt szilvás pulykakuglóf suzymama
Tom Kha Gai - a thai kókusztej noble
pulykaMELL NARANCSMÁRTÁSBAN bubszi
Zsályás csirke salátaágyon bulac57
Illatos csirke marti1951
Pikáns csirkemell baratnu
Mandulás rántott csirke baratnu
Palóctáji töltött csirkemell bubszi
Finom Vegyes Sali 1vargaildyko
Marhából készült ételek
Vadas - ahogy Ernő készíti rochlitzne
Ukrán borscs bubszi
Mit főzzünk ma? Patikusok..... korall44
Mai menű horvathnemagdi
Taco guacamoléval horvathnemagdi
Barátfülés húsleves ujjozsef
Kínai recept horvathnemagdi
Erőleves bulac57
Saláta orosz módon bubszi
Erőleves recept gonda_katalin
Sertésből készült ételek
Brokkolis szűzcsíkok szezámmag veronika74
Recept jjanosne
B Receptek horvathnemagdi
Tarja burgonyás körettel rochlitzne
Házi sült kolbász recept kovacs_zsoka
Jó recept emoke93
Sörben sült csülök zsokanita
Bazsalikomos sajtos rakott pad bubszi
Bográcsos csülöktokány suzymama
Sertésborda tanya módra 1vargaildyko
Halból készült ételek
Tiszai halászlé 1. (szegedi) bubszi
Recept jjanosne
Ponty kékre főzve bubszi
Dunapentelei halászlé bubszi
Halas kolbász bubszi
Lerakott harcsa bubszi
Saláták grimilda
Kanadai zöldfűszeres lazac bubszi
Töltött pontyfilé bubszi
Ponty, reform módra bubszi
Vad ételek
Vadászpecsenye bubszi
Áfonyás sült szarvascomb mandu pacsakute
Ízőrzők – Érsekcsanád horvathnemagdi
Szarvaspörkölt burgonyagombóccal recept baggesz20
Fácán fügével és szőlővel rochlitzne
Kapros gyöngytyúkcomb bubszi
Ízőrzők – Egervár – horvathnemagdi
Gesztenyével töltött fácán taltos1
Lapcsánka erdész módra bubszi
B betűs receptek horvathnemagdi
Spagetti ajánló
x nagyuska
Tejszínes spagetti bulac57
Gezemice recept jamborlulu
Milánói sertésborda csalogany13
Rakott bolognai spagetti juditmama
Egy jó receptet találtam sarkadykati
Gyorsan,konnyen ,finomat margareta51
Hagymás-tarjás spagetti... 1vargaildyko
Spagetti mozzarellával bulac57
Rakott padlizsánok macoka65
Pizza receptek
Babos pizza batyu bubszi
Kenyértésztával jó dolgozni. horvathnemagdi
Pekingi kacsa horvathnemagdi
Sütőporos lángos bozsanyinemanyi
Kombe bkisseva
Tuti sajtos rúd nanoka72
Pizza recept boszorlany
Olcsó házi leveles tészta veronika74
A kenyértészta átváltozásai horvathnemagdi
Tortilla chips klerierzsi
Hamburger receptek
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Házi hamburger recept baggesz20
Hamburger horvathnemagdi
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Pljeskavica, csevap, mititei horvathnemagdi
Szendvics, a 250 éves sikerdarab horvathnemagdi
Sajtburger veronika74
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Sajtburgerleves recept roanna
Óriás hamburger angyalka___
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU