Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Bocimentes almás pite
Bocimentes almás pite

Egy hét kihagyás után újult erővel ragadom kezembe a fakanalat - amire amúgy most semmi szükség nem lesz, lévén almás pitét sütök. De máris helyesbítek: nagyon is hasznát tudom venni, hiszen a fakanál remek fegyelmező eszköz, különös tekintettel a hozzávalók megkurtításán ügyködő családtagokra.

Almás pite tejérzékenyeknek is!

Érdemes visszanyúlni néha a gyökerekhez a gasztronómiában is! Persze most nem az ősemberre gondolok, mert a mi fogazatunk igencsak gyengének bizonyulna eme táplálék rendszeres fogyasztásához. :) Inkább arról van szó, hogy egy-egy alkalommal adjunk zöld jelzést a konyhában a hagyományos alapanyagoknak: vaj és zsír, teljes kiőrlésű liszt, szabadföldi zöldség-gyümölcs, méz, esetleg barna cukor. Persze tudom, ezekből is a ,,bió" lenne az igazi - bár a kikerülhetetlen légszennyezés meg a savas esők miatt a ,,félbió" jelző szerintem találóbb volna. Ki tudja, talán Michael Jackson csinálta jól, amikor oxigénsátorban próbálta átvészelni a koncertturnék közötti időszakot...?

Akárhogy van is, mostani almás pitémmel igyekszem megfelelni a fent írtaknak. Különlegessége, hogy egyúttal diétás, mivel - tejallergiás unokaöcsimre tekintettel - teljes mértékben száműztem belőle a tejfehérjét. Jó szívvel ajánlom tehát e receptet azoknak is, akiknek sajnos nem ,,sajtból van a hold".
Bocimentes almás pite

Na, lépcsőzöl egyet?
Hozzávalók egy 35x25 cm-tepsihez:

A tésztához:
25 dkg nem akciós finomliszt
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza- vagy graham liszt
1/2 csomag sütőpor*
10 dkg porcukor
kávéskanálnyi só
16 dkg natúr sertészsír*
2 tojássárgája
1 dl hideg víz

A töltelékhez:
2,5 kg alma (feldolgozás előtt mérve; legjobb az idared, amely még ilyenkor, mélyen a tavaszban járva is kapható, elfogadható áron)
5-5 dkg barna és fehér kristálycukor
őrölt fahéj (nálunk: 5 teáskanálnyi) :)
4 evőkanál sárgabarackíz (ehhez most kivételesen jobb a bolti, mert abban pektin is van)
~5 dkg darált háztartási keksz* (közértben kapható)

A sütés előtti kenéshez:
1 tojássárgája és egy pici tojásfehérje keveréke

A szóráshoz: fahéjas vagy vaníliás porcukor

+ A csillaggal jelölt hozzávalók a csomagoláson írtak szerint nyomokban tartalmazhatnak tejszármazékot. Ennek mennyisége azonban - gondolom - annyira csekély, hogy csak a zsigeri szintű tejallergiában szenvedőknél okozhat gondot. A gyártóknak mindenesetre fel kell tüntetniük az ún. allergén összetevőket, ezért a tej kapcsán én is így tettem. (Unokaöcsi egyébként szokott néha csekély mennyiségű tejes dolgot enni.)

...ahol a kurta fülű kismalac túr

Az igazsághoz hozzátartozik: nemcsak a történelem, hanem én is ismétlem magamat, hiszen korábban már közzétettem egy almás pite-receptet a Mind megettén, blog és recept formájában. Noha ,,járt utat a járatlanért el ne hagyj!" - szól az intelem, úgy vélem, a bocimentességtől függetlenül is érdemes kísérletezni, újragondolni a recepteket, mert idővel a legfinomabb sütemény is beleragad a megszokásba.

De most már tényleg lássuk, hogy készül az a zsíros pite! :)

A kétféle lisztet elkeverem a sütőporral, majd a sóval és a porcukorral. Mindezt elmorzsolom a puha zsírral, majd ráütöm a tojássárgákat, és összedolgozom. Vizespohárból :) aztán apránként annyi hideg vizet ( 1 dl) adok a tésztához, hogy sima, félkemény cipót gyúrhassak belőle. A kész cipót fóliába csomagolom, s a hűtőbe dugom pihenni.

Keltetőgépet nem kérsz.?

Ezután előkészítem a tepsit meg a tölteléket. Előbbihez kiszabok két darab sütőpapírt - az egyik a tepsibe téve nyúljon fel annak oldalaira is 2-2 cm magasan, a másik pedig akkora legyen, amely épp ráillik a tepsi nyitott felére.

Az almahámozás, csutkázás és reszelés ujjfestő percei következnek - utóbbi művelethez a nagy lyukú reszelőt javaslom. A lereszelt almát erőteljesen kinyomkodom a levétől - halvány emlékeim vannak arról, hogy nagyanyám a krumplinyomót használta e célra, én azonban egyelőre maradok a sportosabb változatnál -, a levét pedig, átszűrés után, jóízűen elfogyasztom. (A nyomkodás ezért is szimpatikusabb nekem a párolásnál, hiszen ez utóbbinál a finom almalé elillan a szelek szárnyán.) A reszeléket azután fahéjazom, cukrozom, lekvározom, kézzel összedolgozom, majd félreteszem.

,,Hagyhatom hullámosra, vagy vágjam egyenesre?"

Amikor ezzel végeztem, didergő cipócskámat szabályosan kettészelem, de az egyiket. 5 dekával túlsúlyozom (mérleg!). A kövérebbik darabot ráfektetem a nagyobbik sütőpapírra, és kinyújtom rajta (ha ragad, belisztezem a sodrófát.) Ezután sütőpapírostul berakom a tepsibe, majd a felnyúló tésztaszéleket egyenletes magasságúra nyomkodom. A tésztalapot megszórom kekszmorzsával, ügyelve, hogy mindenhová egyformán jusson belőle.

Kekszmorzsa a szivacs szerepében

Jöhet az ács!

Bekapcsolom a sütőt (~200-210 fokra), és folytatom a melót: a kekszmorzsára halmozom az almatölteléket, és villával egyenletesen szétnyomkodom. A maradék tésztából tetőt nyújtok reá a másik sütőpapíron, a papír mentén késsel egyenesre vágom a tésztaszéleket, majd ügyesen az almára fordítom a lapot, a sütőpapírt pedig angolosan lehúzom róla.

Ismét Gedeon bácsié a terep! Ismét Gedeon bácsié a terep!

Ha szükséges, fazonírozom a tésztatetőt ( levágom az esetleg túlnyúló széleket), majd az elkavart tojássárgájával gazdagon megkenem (sűrű, ezért legjobb az ujjunkkal). Végül vízbe mártott villával sűrűn megszurkálom (célszerű hirtelen mozdulatokkal beleszúrni, így nem ragad rá a tészta), és betolom a forró sütő középső rácsára.

Nyersen, csillogón

Sülten, csillogón

Cirka egy óra alatt jelentős átalakuláson megy át süteményünk: pirosra sül, meghízik, és fenséges illatokat áraszt, sőt egy picit meg is repedezhet - de ettől tán még finomabb. A frissen sült almás pite kóstolásához azonban - különösen az első szelet kiemeléséhez - inkább evőkanál illik. :) Nagyjából egy óra múltán már kockázhatóra hűl, de hogy ne legyen hűlt helye, képezzünk biztonsági tartalékot belőle! Ugyanis nagyon finom. Fahéjas vagy vaníliás porcukorral meghintve még finomabb. De a legfinomabb, amit én eszem meg. :) Hm, nem is tudom, vigyek egyáltalán az unokaöcsinek...?

A sütifutár szerepében: Pistuc

Lóétvágyat kíván:
Pistuc
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: ősemberre gondolok, hagyományos alapanyagoknak, kikerülhetetlen légszennyezés, savas esők, koncertturnék közötti, fent írtaknak,

Bocimentes almás pite
Bocimentes almás pite Egy hét kihagyás után újult erővel ragadom kezembe a fakanalat - amire amúgy most semmi szükség nem lesz, lévén almás pitét sütök. De máris helyesbítek: nagyon is hasznát tudom venni, hiszen a fakanál remek fegyelmező eszköz, különös tekintettel a hozzávalók megkurtításán ügyködő családtagokra. Almás pite tejérzékenyeknek is! Érdemes visszanyúlni néha a gyökerekhez a gasztronómiában is! Persze most nem az ősemberre gondolok, mert a mi fogazatunk ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Krumplis receptek
Felsodorjuk úgy, mint a bejglit szoktuk. A felsodrásnál és a két végén a széleket tojásfehérjével megkenjük, hogy jól összetapadjon. Ezután a tésztát egy konyhakendőre tesszük, és a szemben levő sarkait összecsomózzuk. Fakanalat csúsztatunk a csomók alá, és a csomagot lobogó, forró vízbe lógatva, a fakanalat a fazék szélére támasztva főzzük kb. 20 percig. Ha a tészta megfőtt, a fakanállal fogva kiemeljük a vízből, alaposan lecsurgatjuk. Ezután ...
kati53 kati53
Lekvárok, dzsemek ...
majd légkeveréses 140-150 C-os sütőben annyi óráig sütjük, ahány kiló a szilvánk (3,5). Nem kevergetjük, mert különben leéghet! A sütési idő leteltével lábasba öntjük a híg pépet, majd folyamatos kavargatás közben olyan sűrűre főzzük, hogy a fakanalat húzva lássuk az edény alját (kb. 40 perc). Sterilizált üvegbe kanalazzuk, lezárjuk, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Megjegyzés: A szilvalekvár akkor lesz igazán tartós, ha magas a cukor- és alacsony a víztartalma. Aszalt ...
bulac57 bulac57
Mártásoljunk egy keveset!
modern konyhában is, fantasztikus ízekkel ismerkedhetünk meg, és ismertethetjük meg szeretteinket, valamint - nagyjából ugyananyi időt töltünk el jól bejáratott tűzhelyünk mellett, hiszen itt a húsok elkészítési ideje rövid.... Fakanalat kézbe, tűzhelyt gyújts, főzésre fel! Hogy ne maradjunk recept nélkül, itt a végére egy egyszerű mártás, jelzem a barnamártás nem az, de ha rászánjuk magunkat, készítsünk egy kisebb hordónyit, hiszen adagokra fagyasztva roppant jól tárolható, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Napóleon torta
félre belőle. Amíg a tej forrni kezd, összekeverjük a tojássárgáját a meghagyott pohár tejjel, ízlés szerinti vaníliás cukorral és a keményítővel. Ezt a keveréket a felforralt tejhez adjuk és besűrűsödésig kevergetve főzzük. (A kész krém a keverő fakanalat egyenletesen befedi, a rajta húzott vonal megtartja a formáját.) A tűzről levett krémet még 3 percig kavargatjuk, majd kihűlni hagyjuk. A krém kihűlése után hozzálátunk a kerek lapok bevonásához, kenjünk egyre-egyre 2-3 evőkanál krémet ...
suzymama suzymama
Süti ajánló
Kekszes finomság recept baggesz20
Túrótorta gyümölccsel zsuzsa0520
Darunyak ! ibolya58
Sütőtökkrémes cilamami
Almás rétes 1. bubszi
Pudingos tészta ancus56
Tanyasi foszlós kalács veronika74
Gesztenyegolyók bulac57
Háromlapos mézes Éva módra bubszi
Gyümölcslepény recept eva0817
Szárnyas receptek
Finom falatok piroska0101
tyúkHÚSSAL TÖLTÖTT BURGONYA bubszi
Ez is Ádika ajándéka zsokanita
Krémes pulykafalatkák veronika74
HÚSVÉTI ÉTEL Ajánlat: 1vargaildyko
Majonézes hússaláta horvathnemagdi
Hollandi csirkemell bubszi
olajon sült csirke galangal mó bubszi
Enchiladas (mexikói) klara50
Gesztenyekrém-leves veronika74
Marhából készült ételek
ír receptek ! ibolya58
Mézes részeges körtével bubszi
Recept jjanosne
Taco leves recept toth_beata
Empanadas bubszi
sziléziai göngyölthús! ibolya58
Különleges húsostál bubszi
Barnasörös marharagu kuszkussz margoka59
Bográcsgulyás I. bubszi
marhalábszár sörben ibolya58
Sertésből készült ételek
Brokkolis szűzcsíkok szezámmag veronika74
Töltött káposzta aszalt szilvá horvathnemagdi
B receptek horvathnemagdi
Sajttal töltött karajszelet kukoricás bundában recept tinka1951
Szilveszteri malackák, túrós-krumplis pogácsa tésztából. suzymama
Sertésragu tejszínes gombamártással recept gonda_katalin
Görög rakott krumpli reifregina
Töltött pulykanyak almaszósszal, suzymama
Szalonnás fasírt recept jamborlulu
Húspogácsa boros lében: ujjozsef
Halból készült ételek
Sushi ízletesen recept boszorlany
Bácskai halászlé bubszi
Indiai lencsepüré bulac57
Rostonsült ponty fűszeres vajj bubszi
Dunai halászlé 3 (Dunaújvárosi bubszi
Ízőrzők – Tiszakécske horvathnemagdi
Lazac-steak salátával migova
dorozsmai molnárponty ibolya58
Lazacos sugo veronika74
Hidegben is kiegyensúlyozottan... haaapci
Vad ételek
Tejfölös-zöldséges őzragu horvathnemagdi
Fácán tejszínnel klerierzsi
piSZTÁCIÁS FÁCÁNPÁSTÉTOM bubszi
Fácánleves rochlitzne
Fácánpaprikás bubszi
vörösboros szarvasragu.. ibolya58
Fácánmell töltött körtével bubszi
Hogyan készül a dödölle? grimilda
Hal a tortán jjanosne
Ízőrzők – Szenna – horvathnemagdi
Spagetti ajánló
Kínai piritott tészta rochlitzne
Az olasz lakoma horvathnemagdi
Olasz spagetti-leves bubszi
Spagetti alla Bolognese bubszi
Spagetti+zöldborsós csirkemáj veronika74
FŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Sajtos csirkemell gesztenyefa
Spagetti nyúlraguval margoka59
Szalonnás pulykaragu zsokanita
Sprotnis spagetti horvathnemagdi
Pizza receptek
Pizzalepény mascarponés gombakrémmel horvathnemagdi
Paleo pizza (liszt mentes) bkisseva
Pizza-tekercs horvathnemagdi
Tuti sikeres pizza margareta51
Pizza hólyagos recept boszorlany
Csirkés pizza suzymama
Mit és mennyiből főz egy héten egy család - receptek is bkisseva
Serpenyőben sült pizza 15 perc alatt ametiszt54
Pizzás táska 1vargaildyko
mini pizzás csiga gombosinci
Hamburger receptek
Hamburger bucu recept kovacs_zsoka
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Hamburger zsemle recept toth_beata
A szója kloppenburg
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Hamburger baratnu
Házi hamburger recept jamborlulu
mustár készítése házilag irmus
Hamburger buci recept jamborlulu
Hamburger zsemle, puffancs akiram45
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU