Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Bocimentes almás pite
Bocimentes almás pite

Egy hét kihagyás után újult erővel ragadom kezembe a fakanalat - amire amúgy most semmi szükség nem lesz, lévén almás pitét sütök. De máris helyesbítek: nagyon is hasznát tudom venni, hiszen a fakanál remek fegyelmező eszköz, különös tekintettel a hozzávalók megkurtításán ügyködő családtagokra.

Almás pite tejérzékenyeknek is!

Érdemes visszanyúlni néha a gyökerekhez a gasztronómiában is! Persze most nem az ősemberre gondolok, mert a mi fogazatunk igencsak gyengének bizonyulna eme táplálék rendszeres fogyasztásához. :) Inkább arról van szó, hogy egy-egy alkalommal adjunk zöld jelzést a konyhában a hagyományos alapanyagoknak: vaj és zsír, teljes kiőrlésű liszt, szabadföldi zöldség-gyümölcs, méz, esetleg barna cukor. Persze tudom, ezekből is a ,,bió" lenne az igazi - bár a kikerülhetetlen légszennyezés meg a savas esők miatt a ,,félbió" jelző szerintem találóbb volna. Ki tudja, talán Michael Jackson csinálta jól, amikor oxigénsátorban próbálta átvészelni a koncertturnék közötti időszakot...?

Akárhogy van is, mostani almás pitémmel igyekszem megfelelni a fent írtaknak. Különlegessége, hogy egyúttal diétás, mivel - tejallergiás unokaöcsimre tekintettel - teljes mértékben száműztem belőle a tejfehérjét. Jó szívvel ajánlom tehát e receptet azoknak is, akiknek sajnos nem ,,sajtból van a hold".
Bocimentes almás pite

Na, lépcsőzöl egyet?
Hozzávalók egy 35x25 cm-tepsihez:

A tésztához:
25 dkg nem akciós finomliszt
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza- vagy graham liszt
1/2 csomag sütőpor*
10 dkg porcukor
kávéskanálnyi só
16 dkg natúr sertészsír*
2 tojássárgája
1 dl hideg víz

A töltelékhez:
2,5 kg alma (feldolgozás előtt mérve; legjobb az idared, amely még ilyenkor, mélyen a tavaszban járva is kapható, elfogadható áron)
5-5 dkg barna és fehér kristálycukor
őrölt fahéj (nálunk: 5 teáskanálnyi) :)
4 evőkanál sárgabarackíz (ehhez most kivételesen jobb a bolti, mert abban pektin is van)
~5 dkg darált háztartási keksz* (közértben kapható)

A sütés előtti kenéshez:
1 tojássárgája és egy pici tojásfehérje keveréke

A szóráshoz: fahéjas vagy vaníliás porcukor

+ A csillaggal jelölt hozzávalók a csomagoláson írtak szerint nyomokban tartalmazhatnak tejszármazékot. Ennek mennyisége azonban - gondolom - annyira csekély, hogy csak a zsigeri szintű tejallergiában szenvedőknél okozhat gondot. A gyártóknak mindenesetre fel kell tüntetniük az ún. allergén összetevőket, ezért a tej kapcsán én is így tettem. (Unokaöcsi egyébként szokott néha csekély mennyiségű tejes dolgot enni.)

...ahol a kurta fülű kismalac túr

Az igazsághoz hozzátartozik: nemcsak a történelem, hanem én is ismétlem magamat, hiszen korábban már közzétettem egy almás pite-receptet a Mind megettén, blog és recept formájában. Noha ,,járt utat a járatlanért el ne hagyj!" - szól az intelem, úgy vélem, a bocimentességtől függetlenül is érdemes kísérletezni, újragondolni a recepteket, mert idővel a legfinomabb sütemény is beleragad a megszokásba.

De most már tényleg lássuk, hogy készül az a zsíros pite! :)

A kétféle lisztet elkeverem a sütőporral, majd a sóval és a porcukorral. Mindezt elmorzsolom a puha zsírral, majd ráütöm a tojássárgákat, és összedolgozom. Vizespohárból :) aztán apránként annyi hideg vizet ( 1 dl) adok a tésztához, hogy sima, félkemény cipót gyúrhassak belőle. A kész cipót fóliába csomagolom, s a hűtőbe dugom pihenni.

Keltetőgépet nem kérsz.?

Ezután előkészítem a tepsit meg a tölteléket. Előbbihez kiszabok két darab sütőpapírt - az egyik a tepsibe téve nyúljon fel annak oldalaira is 2-2 cm magasan, a másik pedig akkora legyen, amely épp ráillik a tepsi nyitott felére.

Az almahámozás, csutkázás és reszelés ujjfestő percei következnek - utóbbi művelethez a nagy lyukú reszelőt javaslom. A lereszelt almát erőteljesen kinyomkodom a levétől - halvány emlékeim vannak arról, hogy nagyanyám a krumplinyomót használta e célra, én azonban egyelőre maradok a sportosabb változatnál -, a levét pedig, átszűrés után, jóízűen elfogyasztom. (A nyomkodás ezért is szimpatikusabb nekem a párolásnál, hiszen ez utóbbinál a finom almalé elillan a szelek szárnyán.) A reszeléket azután fahéjazom, cukrozom, lekvározom, kézzel összedolgozom, majd félreteszem.

,,Hagyhatom hullámosra, vagy vágjam egyenesre?"

Amikor ezzel végeztem, didergő cipócskámat szabályosan kettészelem, de az egyiket. 5 dekával túlsúlyozom (mérleg!). A kövérebbik darabot ráfektetem a nagyobbik sütőpapírra, és kinyújtom rajta (ha ragad, belisztezem a sodrófát.) Ezután sütőpapírostul berakom a tepsibe, majd a felnyúló tésztaszéleket egyenletes magasságúra nyomkodom. A tésztalapot megszórom kekszmorzsával, ügyelve, hogy mindenhová egyformán jusson belőle.

Kekszmorzsa a szivacs szerepében

Jöhet az ács!

Bekapcsolom a sütőt (~200-210 fokra), és folytatom a melót: a kekszmorzsára halmozom az almatölteléket, és villával egyenletesen szétnyomkodom. A maradék tésztából tetőt nyújtok reá a másik sütőpapíron, a papír mentén késsel egyenesre vágom a tésztaszéleket, majd ügyesen az almára fordítom a lapot, a sütőpapírt pedig angolosan lehúzom róla.

Ismét Gedeon bácsié a terep! Ismét Gedeon bácsié a terep!

Ha szükséges, fazonírozom a tésztatetőt ( levágom az esetleg túlnyúló széleket), majd az elkavart tojássárgájával gazdagon megkenem (sűrű, ezért legjobb az ujjunkkal). Végül vízbe mártott villával sűrűn megszurkálom (célszerű hirtelen mozdulatokkal beleszúrni, így nem ragad rá a tészta), és betolom a forró sütő középső rácsára.

Nyersen, csillogón

Sülten, csillogón

Cirka egy óra alatt jelentős átalakuláson megy át süteményünk: pirosra sül, meghízik, és fenséges illatokat áraszt, sőt egy picit meg is repedezhet - de ettől tán még finomabb. A frissen sült almás pite kóstolásához azonban - különösen az első szelet kiemeléséhez - inkább evőkanál illik. :) Nagyjából egy óra múltán már kockázhatóra hűl, de hogy ne legyen hűlt helye, képezzünk biztonsági tartalékot belőle! Ugyanis nagyon finom. Fahéjas vagy vaníliás porcukorral meghintve még finomabb. De a legfinomabb, amit én eszem meg. :) Hm, nem is tudom, vigyek egyáltalán az unokaöcsinek...?

A sütifutár szerepében: Pistuc

Lóétvágyat kíván:
Pistuc
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: ősemberre gondolok, hagyományos alapanyagoknak, kikerülhetetlen légszennyezés, savas esők, koncertturnék közötti, fent írtaknak,

Bocimentes almás pite
Bocimentes almás pite Egy hét kihagyás után újult erővel ragadom kezembe a fakanalat - amire amúgy most semmi szükség nem lesz, lévén almás pitét sütök. De máris helyesbítek: nagyon is hasznát tudom venni, hiszen a fakanál remek fegyelmező eszköz, különös tekintettel a hozzávalók megkurtításán ügyködő családtagokra. Almás pite tejérzékenyeknek is! Érdemes visszanyúlni néha a gyökerekhez a gasztronómiában is! Persze most nem az ősemberre gondolok, mert a mi fogazatunk ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Krumplis receptek
Felsodorjuk úgy, mint a bejglit szoktuk. A felsodrásnál és a két végén a széleket tojásfehérjével megkenjük, hogy jól összetapadjon. Ezután a tésztát egy konyhakendőre tesszük, és a szemben levő sarkait összecsomózzuk. Fakanalat csúsztatunk a csomók alá, és a csomagot lobogó, forró vízbe lógatva, a fakanalat a fazék szélére támasztva főzzük kb. 20 percig. Ha a tészta megfőtt, a fakanállal fogva kiemeljük a vízből, alaposan lecsurgatjuk. Ezután ...
kati53 kati53
Lekvárok, dzsemek ...
majd légkeveréses 140-150 C-os sütőben annyi óráig sütjük, ahány kiló a szilvánk (3,5). Nem kevergetjük, mert különben leéghet! A sütési idő leteltével lábasba öntjük a híg pépet, majd folyamatos kavargatás közben olyan sűrűre főzzük, hogy a fakanalat húzva lássuk az edény alját (kb. 40 perc). Sterilizált üvegbe kanalazzuk, lezárjuk, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Megjegyzés: A szilvalekvár akkor lesz igazán tartós, ha magas a cukor- és alacsony a víztartalma. Aszalt ...
bulac57 bulac57
Mártásoljunk egy keveset!
modern konyhában is, fantasztikus ízekkel ismerkedhetünk meg, és ismertethetjük meg szeretteinket, valamint - nagyjából ugyananyi időt töltünk el jól bejáratott tűzhelyünk mellett, hiszen itt a húsok elkészítési ideje rövid.... Fakanalat kézbe, tűzhelyt gyújts, főzésre fel! Hogy ne maradjunk recept nélkül, itt a végére egy egyszerű mártás, jelzem a barnamártás nem az, de ha rászánjuk magunkat, készítsünk egy kisebb hordónyit, hiszen adagokra fagyasztva roppant jól tárolható, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Napóleon torta
félre belőle. Amíg a tej forrni kezd, összekeverjük a tojássárgáját a meghagyott pohár tejjel, ízlés szerinti vaníliás cukorral és a keményítővel. Ezt a keveréket a felforralt tejhez adjuk és besűrűsödésig kevergetve főzzük. (A kész krém a keverő fakanalat egyenletesen befedi, a rajta húzott vonal megtartja a formáját.) A tűzről levett krémet még 3 percig kavargatjuk, majd kihűlni hagyjuk. A krém kihűlése után hozzálátunk a kerek lapok bevonásához, kenjünk egyre-egyre 2-3 evőkanál krémet ...
suzymama suzymama
Süti ajánló
diós bejgli 1955viki
Fánk recept koszegimarika
Találtam, megosztom . . . sarkadykati
Egyszerű almáslepény bubszi
Hamis sport szelet mariann35
Adventi mákos/diós koszorú bubszi
Virslis muffin horvathnemagdi
Norvég sütemény tundihugi
Ostoros kalács agimami7
Hamis piskótatorta bubszi
Szárnyas receptek
Puszta Csirke 1vargaildyko
Száztizenegy új palacsintare andrilaszlone
Csirkemell sok zöldséggel bubszi
Ananászos csirkemell veronika74
francia fasírt faciendum
Rakott csirkemell maroka
Bazsalikomos-sajtos csirkemell bulac57
Csupa finomság-Karfiolból panka2006
Diós-mézes pulykacomb veronika74
Joghurtos céklasaláta 1955viki
Marhából készült ételek
diósgyőri rostélyos ! ibolya58
4 isteni bográcsos étel grimilda
Pastitzio – húsimádó rakott tészta görögösen bkisseva
Ny betűs receptek horvathnemagdi
Káposztás bableves petezsolt
Pastitsio horvathnemagdi
befsztroganov ibolya58
Pikáns nyelvtokány bubszi
Bátaszéki pecsenye bubszi
krumplis csirke ibolya58
Sertésből készült ételek
göngyölt comb hévizi módra ! ibolya58
Gesztenyés csirkemell horvathnemagdi
Húspástétom bubszi
Töltött darált hús martimarti
Datolyás sertéscsíkok bulac57
Burgonyasaláta 1vargaildyko
Baconba csavart máj migova
Rakott zöldbab tundihugi
Karácsonyi menüajánlat horvathnemagdi
Pokolszigeti babgulyás bubszi
Halból készült ételek
Dunakömlődi halászlé 2. bubszi
Paksi halászlé 2. bubszi
Pisztráng különleges raguval bubszi
B betűs receptek horvathnemagdi
Pisztráng főzve bubszi
Halászlé zsokanita
pisztráng rizling mártással ! ibolya58
Pácolt lazac tormahabbal rochlitzne
Krémtúrós paraj bajuszpapi
Receptek molnarimre
Vad ételek
Baszk fácán veronika74
Hal a tortán jjanosne
Vadkacsa forró gyümölccsel klerierzsi
Zöldséges szarvasragu cseréptá horvathnemagdi
Vadhús saláta rochlitzne
Kisalföldi fácánleves bubszi
Almával töltött fácán bubszi
Karácsonyi ételek tomicica
piSZTÁCIÁS FÁCÁNPÁSTÉTOM bubszi
Fácánragu krokettel recept toth_beata
Spagetti ajánló
Olasz spagettisaláta bubszi
Hát ez nagyon finom kaja...... maca23
Rakott bolognai spagetti juditmama
Ázsiai pirított tészta recept gonda_katalin
Változatos fogások fejes káposztából horvathnemagdi
Olcsó bolognai recept boszorlany
Paradicsomos spagetti recept jamborlulu
Gombás-pestos tészta kagylóval recept gonda_katalin
kakukkfű faciendum
Narancsos sült, tésztával bubszi
Pizza receptek
Pizzas muffin ketchuppal recept gonda_katalin
Juhtúrós pizza recept baggesz20
SÓS NASI AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Húsvéti pizzatitok horvathnemagdi
Vitaminos rátét bubszi
Csirkemájas töltelék bubszi
Pizza recept flammerne
Mini pizza bubszi
A töki pompos receptje grimilda
Pizza alaptészta, IV. bubszi
Hamburger receptek
Hawaii burger veronika74
Aztán mégis. horvathnemagdi
Házi hamburger grimilda
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Sajtos hamburger recept kovacs_zsoka
Hamburger buci recept boszorlany
Hamburger zsemle recept baggesz20
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU