Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Medvehagyma
Recept
Medvehagymás kiflik

Hozzávalók:

70 dkg liszt
25 dkg sütőmargarin
3 tojás
1 evőkanál só
1 pohár kefir
1 dl olaj
5 dkg élesztő
1 dl tej
2 evőkanál cukor
1 csokor medvehagyma

Elkészítés:

A langyos tejbe beletesszük a cukrot és az élesztőt. Egy tálba tesszük a lisztet, 2 tojást, a kefirt, az olajat, egy csipet sót és az igen apróra vágott medvehagymát. Ráöntjük az élesztős tejet, jól összegyúrjuk, keleszteni nem kell. Kb. fél cm vastagra nyújtjuk. A margarint kissé meglágyítjuk és sózzuk, majd ezzel megkenjük a kinyújtott tésztát. Háromszögeket vágunk belőle és a hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük. Olajozott tepsibe tesszük őket, megkenjük tojással és tetszés szerint megszórjuk magokkal (lenmag, szezámmag, köménymag). 200 fokon kb. fél óráig sütjük, míg szép pirult lesz.
Forrás: Internet
Link



A medvehagyma a liliomfélék családjába tartozik. Nevét azért kapta, mert a barnamedvék nagyon kedvelik terméseit, tavaszi fáradtság ellen eszik, gyakran még a föld alól is kiássák, de a vaddisznók is szívesen fogyasztják. Kutyák számára azonban mérgező. Április-május környékén virágzik a nedves, árnyas gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdőkben, ligetekben. Hagymája buzogány alakú, megnyúlt, fehér színű, amelyből két hosszú (fokhagyma illatú) levél bújik ki. Virága hófehér színű. Tömegesen fordul elő a Mecsekben Orfű környékén, ahol még Medvehagyma-fesztivált is rendeznek a tiszteletére!
Link



Mikor keressük és mire figyeljünk?

A medvehagyma gyűjtését egyes helyeken korlátozzák és engedélyhez kötik, a szigorúan védett területeken nincs lehetőség a gyűjtésre. A medvehagyma leveleit és hagymáját használhatjuk fel, azonban, mivel a növény hagymája által újul meg, azt mindig hagyjuk a földben, ne húzzuk ki! Leveleit tavasszal, virágzás előtt szedjük (ha már virágzik, ne szedjük!) és frissen használjuk fel. Szárítva már gyengül a gyógyhatás. Hagymáját pedig úgy kezeljük, mint a fokhagymát. Nagyon figyeljünk, mert a medvehagyma nagyon könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal vagy az őszi kikericcsel, amelyek viszont mérgezőek, emberi fogyasztásra nem alkalmasak!!!! A medvehagyma levelei és virágzata is fokhagyma-illatúak, míg a gyöngyvirágé és a kikericsé nem. A gyöngyvirágnak rövidebb és szélesebb levelei vannak, virága pedig teljesen eltérő. A kikerics más területeken honos, inkább a füves réteket, napfényes mezőket kedveli, a medvehagymával ellentétben.
>>>>>>>>>>>*
Miért fogyasszuk?

Nagyon jó a gyomornak, bélrendszernek, hatásos krónikus hasmenés és székrekedés ellen is. Enyhíti a szédülést, fejfájást, csökkenti a magas vérnyomást és a vérzsírt, vizelethajtó, tisztítja a vért, a vesét és a húgyhólyagot, javítja a végtagok keringését. Fokozza az étvágyat és C-vitamin tartalma miatt erősíti az immunrendszert. A vöröshagymához hasonlóan kiváló légúti megbetegedések, hurut esetében. Rendszeres fogyasztása segít a koleszterinszint csökkentésében, így számos szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. A hagymafélék idegrendszeri nyugtató hatása miatt női problémák, illetve változó kori panaszok esetén hatásos. Fontos még, hogy ólommentesíti a szervezetet.

Egyes gombás bőrfertőzések esetén borogatásként, lemosóként hatásos. Előtte azonban ajánlott egy kis területen tesztelni és, ha nem alakul ki kiütés, bőrpír, akkor lehet kiterjedten alkalmazni.

Nem javasolt azonban véralvadásgátló szerekkel együtt fogyasztani, mert növeli a vérzés kockázatát. Nem ajánlott fogyasztása műtétek előtt sem!
>>>>>>>>>>>

Hogyan fogyasszuk?

Nyersen! Salátákhoz adva vagy vajas kenyér mellé kiváló zöldség. Készíthetünk belőle levest, pesztót (olajjal, parmezánsajttal, sóval összeturmixolva), szószt, főzeléket (spenóttal, sóskával keverve), fűszervajat, körözöttet, lehet burgonyás ételek, fasírt, nokedli fűszernövénye is. A növény levét kipréselhetjük és joghurthoz, kefírhez adhatjuk. Tartósíthatjuk felaprítva sóval összekeverve vagy olajban, de lefagyasztva is.
>>>>>>>>>>>>

A népies nyelvben előfordul még kígyóhagyma, poroszhagyma, sajamás, salamás, sarima, sásihagyma néven is.
>>>>>>>>>>>>
Forrás: Internet

Link



Kedves medvehagyma imádók! Ne felejtsétek, hogy bár Magyarországon nem védett a medvehagyma, óvnunk kell a növényt, hogy továbbra sem szoruljon védelemre! A hagyma teljes levélzetét barbárság lenyírni. Egy növényről a levélzet maximum negyedét vágjuk le, hogy a hagyma életben maradjon! Ne szedjünk le többet, mint amennyire szükségünk van!

Ne feledjük: a medvehagyma virágzásig szedhető. Legfeljebb egy hónapunk van arra, hogy készleteinket feltöltsük: egyelőre a déli, nyugati fekvésű hegyoldalakon keressük. A keleti, északi fekvésű helyeken 2-3 hét késés jellemzi a növényt. Kifejlett, de zsenge leveleket szedjünk!
Forrás: Internet
Link



A medvehagyma a tavasz ízletes fűszere, amely salátába, vagy levesbe, főzelékbe is felhasználható, íze kellemes és pikáns, ezen kívül nagyon egészséges is.

A medvehagyma rendszertanilag a hagymafélék családjába tartozik, 20-50 cm magas növény, amely tavasszal szőnyegszerűen nyílik az erdők aljnövényzete között. Hófehér virágával nem csak, mint hasznos fűszernövény, de mint kerti virág is kitűnik. Virágzási ideje aránylag rövid kb. 2 hétig virágzik, április és május környékén, de leveleit már március végétől szedhetjük egészen az ősz végégig.
>>>>>>>

Link



Érdemes kertünkbe is ültetni ezt a kedves finom növényt, akár a szabadba akár egy nagyobb cserépbe, így egész nyáron mi magunk szedhetjük az ízletes leveleket.
A növényt tegyük árnyékos naptól védett helyre, ez lehet egy fa árnyéka, vagy egy védett sarok is. Mivel évelő és télálló növényről van szó, így nem kell ősszel felszedni, kint hagyhatjuk az eredeti helyén. Nyáron a nagy melegben locsoljuk földjét rendszeresen, de ha cserépben nevelhetjük, kerüljük a pangó víz kialakulását. Szaporítása egyszerű, hiszen a növény már a második évben bőven hoz fiók hagymákat, így egy idő után már elajándékozhatjuk a felesleget ismerősöknek, barátoknak.
>>>>>>
A friss leveleket tépkedjük, le a növényről majd felaprítva tegyük tavaszi salátába mártáshoz, főzelékhez, burgonya ételekhez, vagy sült húshoz. De még amellett hogy finom tavaszi fűszernövény, még egészséges is, csökkenti a fejfájást, nagyon jó vértisztító hatású, tisztítja a vesét, és csökkenti a magas vérnyomást is.
>>>>>>
Ma már itthon is egyre többen hódolnak a medvehagymának, Orfűn minden évben megrendezik, a medvehagyma fesztivált ahol helyi lakosok mutatják be a növényből készült ételeket, süteményeket, pogácsákat. A fesztiválnak évről évre egyre több a látogatója.

Okvetlenül érdemes medvehagymát ültetni kertünkben, hiszen nem csak egy szép dísznövényt kapunk, hanem egy finom és nagyon egészséges fűszernövényt is.
Forrás: Internet (Szőke Sándorné Ágota)

Link



Forrás: Wikipedia

Receptek

Medvehagymaleves. 500 g medvehagymalevelet finomra vágunk, 3-4 evőkanálnyi napraforgóolajban megpároljuk, sózzuk. Kb. 1 lvíz hozzáadásával 1/2 óra hosszat főzzük. Két kávéskanálnyi keményítőlisztet egy üvegnyi borban feloldunk, hozzáöntjük, végül 4-5 tojássárgáját keverünk bele. Tálaláskor frissen pirított kenyérkockákat hintünk a tetejére.
>>>>>>
Medvehagyma-főzelék. A leveleket megmossuk, olyan hosszú ideig főzzük, mint a spenótot. A főzővizet leszűrjük, a leveleket kinyomkodjuk és finomra vágjuk. Világos rántást készítünk, húslével feleresztjük, borssal fűszerezzük, felfőzzük. Tálalás előtt tejföllel ízesítjük.
>>>>>>>
Medvehagymamártás. Egy fej finomra vágott vöröshagymát szalonnán pirosra pirítunk. Ehhez maréknyi apróra vágott medvehagymát (levelet) adunk, rövid ideig pároljuk, majd 2 dl vörösborral felöntjük, két kiskanál paradicsompüré hozzáadásával további 5 percig pároljuk. Fűszernek szurokfüvet, kakukkfüvet, borsfüvet és paprikát használunk. Főtt tésztára öntve, sajttal megszórva fogyasztjuk.
>>>>>>>
Medvehagyma-saláta I. Kb. 1/2 kg frissen szedett, mosott, durvára vágott medvehagymalevelet joghurt (2 pohár) alapú, citrommal, sóval, olajjal elegyített salátaöntettel leöntünk. Fél órára hűtőgépbe tesszük érlelni.
>>>>>>>
Medvehagyma-saláta II. Az éppen kihajtó medvehagymákat (300 g) kiássuk, megtisztítjuk, gyökerét levágjuk. 10 percig húslében főzzük, kivesszük, lecsöpögtetjük, éles késsel hagymájával együtt szeletekre vágjuk. Salátástálba tesszük. Salátaöntetet készítünk 2 evőkanál borecetből, 3 evőkanál napraforgóolajból. Sóval, borssal ízesítjük. A salátára öntjük és megszórjuk metélőhagyma, zsázsa és tárkony finomra vágott keverékével.
>>>>>>>
Medvehagymás zakuszka. Március közepén a medvehagymákat kiássuk. Kb. 500 g-nyi mennyiséget alaposan megmosunk, megtisztítunk, gyökerét levágjuk. Vöröshagymát (2 db) tisztítunk, karikára vágunk. 1/2 liter vizet forralunk, abba sót, ecetet, babérlevelet, borsszemeket, gyömbért teszünk. A hagymákat negyedóráig ebben pácoljuk, utána szitán lecsöpögtetjük.
Tehéntúrót terítünk (500 g) a salátástál aljára, megsózzuk, néhány evőkanál hidegen préselt napraforgóolajjal meglocsoljuk. A pácolt hagymakarikákkal egyenletesen befedjük, borsot darálunk rá. A medvehagymát (hajtását és hagymáját) karikákra vágjuk, a túróra szórjuk. Azonnal tálaljuk.
>>>>>>>
Medvehagymás pizza. 25 dkg lisztet, 2 dkg langyos, cukros vízben felfuttatott élesztővel, kávéskanálnyi sóval, 2 evőkanál tejjel, 2 evőkanál olajjal és annyi vízzel, hogy félkemény tésztát kapjunk, jól összegyúrunk. Kendővel letakarva 1/2 óráig kelni hagyjuk, majd kikent sütőlapra vékonyan elterítjük. Erre paradicsomszeleteket, reszelt sajtot, 100-200 g-nyi metélt medvehagymát, fűszerként szurokfüvet, bazsalikomot, sót adunk. Sonkával, szalámival, olíva- és kapribogyóval, pepperonival díszíthetjük. Forró sütőben 10-20 percig sütjük.
>>>>>>>>>>
Medvehagymás szendvics. Mustárt, Cayenne-borsot, sót, tehéntúrót (300 g) alaposan összekeverünk. Friss házikenyérre kenjük. Retekkarikákkal befedjük, megsózzuk. Apróra vágott medvehagymalevéllel meghintjük.
>>>>>>>>
Medvehagyma kapri módra. Zöld bogyóit június közepén a virágkötés után gyűjtjük. Megsózzuk, néhány napig, amíg némi levet nem ereszt, pihentetjük. Gondosan lecsepegtetjük, tárkonyecetben felfőzzük, tiszta üvegekbe töltjük. 80 °C-os vízfürdőbe tesszük a lezárt üvegeket (kb. 10 percre). A csíramentes üvegeket hűvös, sötét helyen tároljuk. A medvehagymakapri a legjobb minőségű a hamis kaprik közül.
dorotea55 dorotea55
Címkék: tálba tesszük, igen apróra, élesztős tejet, margarint kissé, kinyújtott tésztát, hosszabbik oldalánál,

*UPDATE* Káposzta krémleves
Káposzta krémleves sült virslivel Hozzávalók 4 fő 2 db Update1 medvehagymás cipó 20 dkg káposzta 10 dkg káposzta díszítéshez 15 dkg Update1 virsli 5 dkg vöröshagyma 8 dkg sárgarépa 1,5 dl tejszín só, bors, olívaolaj, petrezselyem A káposztát vékony csíkokra összevágjuk, vöröshagymát is felszeletelem és a káposztához adom. Sárgarépát megpucolom, lereszelem. Egy lábosban kevés olívaolajon kezdjük pirítani, kevés vízzel felöntjük, sót, ...
1vargaildyko 1vargaildyko
*UPDATE* Szalonnás hagymás...
Szalonnás hagymás, sonkás rántotta Update1 medvehagymás cipóval Hozzávalók: 10 dkg szalonna 10 dkg Update1 sonka 8 db tojás 2 gr Update1 só 50 dkg Update1 medvehagymás cipó Elkészítés: Szalonnát kockára vágjuk, és addig pirítjuk, míg minden zsiradék ki nem megy belőle. A szalonna akkor jó, ha teljesen ropogós. A tojásokat felütöm, majd felverem, minimális sóval ízesítem, és a forró szalonnás serpenyőbe öntöm, és kevergetéssel készre sütöm. ...
1vargaildyko 1vargaildyko
*UPDATE* Sóska krémleves kenyérchips-szel
Hozzávalók 4 főre 60 dkg sóska, 3 dkg szénhidrátcsökkentett liszt, 5 dkg vaj, 2 dl tejföl 1 kis fej vöröshagyma, só, zero cukor 0.5 db szénhidrátcsökkentett medvehagymás cipó A sóskát megmossuk, megszárítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és a vajon megpirítjuk. Kevés víz hozzáadásával, összeturmixoljuk, és felforraljuk. Ízesítjük sóval, zero cukorral. A liszttel és a tejföllel habarást készítünk, amit hozzáadunk a leveshez, ...
1vargaildyko 1vargaildyko
1 napos tisztitókúra
mangoldot, grapefruitot és céklát. Kockázd fel őket apróra. Egymás után tedd be őket a turmixgépbe. Ha kész, azonnal fogyaszthatod a levet. 3. Paradicsomos-paprikás koktél Hozzávalók: 1-2 db paprika, 2-4 db paradicsom, egy marék medvehagyma levél. Így készítsd a koktélt: Mosd meg a paprikát és paradicsomot, majd vágd fel apróra. Alaposan tisztítsd meg a medvehagyma leveleit is. Ha kész vagy, jól turmixold össze a hozzávalókat a medvehagyma levelével. 4. ...
noble noble
10 csábító csirkés fogás holnap ebédre
fekete bors liszt A recept ide kattintva folytatódik >>> 5. Mura menti csirkemell muramenti Hozzávalók: 80 dkg csirkemell 450 gr tejföl 2 db tojás 3 ek. finomliszt 4 gerezd fokhagyma medvehagyma petrezselyemzöld só őrölt fekete bors A recept ide kattintva folytatódik >>> 6. Tejszínes csirkemell tejszines Hozzávalók: 40 dkg trappista sajt 80 dkg csirkemell filé 300 ml ...
tinka1951 tinka1951
10 szuper köret, amit eddig nem ismertél
kk házi fokhagymakrém (esetleg 4 gerezd fokhagyma) A recept ide kattintva folytatódik! >>> 2. Medvehagymás gnocchi gno Hozzávalók: 1 kg burgonya 2 db tojás 30 dkg rétesliszt 10 dkg medvehagyma 5 dkg vaj só A recept ide kattintva folytatódik! >>> 3. Ropogós tepsis burgonya krumpli Hozzávalók: 8 közepes tojás nagyságú burgonya ( kb.70-80 dkg) 3 ek reszelt sajt 2 tk ...
tinka1951 tinka1951
5 pad­li­zsán­krém ínyen­cek­nek
majd az összes hozzávalóval együtt turmixold össze. Ízesítsd ízlés szerint. 3. BBQ padlizsánkrém Hozzávalók: 5 db padlizsán (közepes méretű) 3 db tojássárgája 3 dl olívaolaj 1 csokor medvehagyma (6-8 levél elegendő, de ízlés szerint) 1 teáskanál füstölt pirospaprikapor 1 kk. mustár 1 kávéskanál só Elkészítés: Süsd meg a padlizsánokat, majd húzd le a héjukat. Körülbelül egy órán át hagyd lecsöpögni a ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
A franciák pizzája
piacon, amit kedvünkre variálhatunk. quiche Íme, egy tipp a holnapi ebédhez! Hozzávalók: 200 g teljes kiőrlésű liszt, só, bors, 3 tojás, 1 kanál olaj, egy kevés hideg víz, 1 kisebb cukkini, fél póréhagyma, 1 csokor medvehagyma, petrezselyemzöld, 150 g száraz sajt, 10 dkg vaj Elkészítés: A lisztből, egy tojásból, az olajból és a vajból egy kevés hideg vízzel masszát gyúrunk, majd alufóliába csomagolva betesszük a hűtőbe, míg előkészítjük a tölteléket. A ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
****Tengerész piskóta**** bubszi
Sajtos Csiga 1vargaildyko
Gyors karácsonyi menü. horvathnemagdi
Zúzmara szelet bubszi
Étel -süti-ital recept jjanosne
Gyümölcsök joghurtba rejtve petezsolt
Túróval töltött zsemle horvathnemagdi
Kuglóf bubszi
Illatos-fűszeres keksz nagyiful
Csokoládékrém fagylalt veronika74
Szárnyas receptek
A töpörtyűkészítés titkai horvathnemagdi
Ízőrzők – Sárszentlőrinc horvathnemagdi
Csirkemell gazdagon bubszi
Miért kell lencsét enni Újév napján? lovaszmarika
Mustáros csirkecomb veronika74
Brokkolival rakott csirkemell veronika74
Mandulás pulyka mell . kovacsborbala
Gyors húsos ételek szabonekatalin
Gombás csirkemell csíkok sajtmártásban recept kovacs_zsoka
SONKÁS-SAJTOS TÖLTÖTT pulykaME bubszi
Marhából készült ételek
Marhahúsleves lilikonyhaja
Vacsora csata jjanosne
Bográcsgulyás 1vargaildyko
Pikáns hússaláta (téli) bubszi
Töltött marhanyelv bubszi
Vörösboros pincepörkölt snibolya
Gulyásleves bubszi
Így készítsd el a húslevest grimilda
veronai makaroni ibolya58
Finn receptek kloppenburg
Sertésből készült ételek
Ízőrzők – Nagyszakácsi horvathnemagdi
Szombati hússaláta bubszi
Töltött pulykanyak almaszósszal, suzymama
4 isteni rakott karfiol grimilda
Vacsoracsata-Béla-Főétel veronika74
Káposztás csülökragu klara50
Húsleves recept baggesz20
kanizsai rakotthús ! ibolya58
Toroskáposzta horvathnemagdi
Hevesi gulyás ! ibolya58
Halból készült ételek
Pisztráng sonkával (olasz) bubszi
Tarkaborsos lazacfilé 3 féle k gabfe
Harcsa halászlé 1 recept gonda_katalin
Halételek jozsef_olah_9843
Magyaros pontykocsonya bubszi
Tiszai halászlé reifregina
Pisztráng kékre főzve 1 bubszi
Lazacos szarvacska bubszi
Bácskai halászlé bubszi
Ízőrzők – Szigliget horvathnemagdi
Vad ételek
Vadkacsa mézeskalácsos töltelé horvathnemagdi
szarvasi lakodalmak levese ! ibolya58
Töltött káposzta bkisseva
Fácán forgónyárson horvathnemagdi
Kukoricás szarvasragu recept jamborlulu
Vadkacsa forró gyümölccsel tundihugi
Almával töltött fácán bulac57
Vadragu kemencézett almában rochlitzne
Csallóközi vadas klerierzsi
Fácán rizzsel, bácskai módra bubszi
Spagetti ajánló
Sertéshúsos-gombás spagetti suzymama
Paradicsomos csirkeragu 1vargaildyko
Bolognai spagetti horvathnemagdi
Spagetti ahogy én készítem recept gonda_katalin
Édes-savanyú bolognai rakott tészta recept jamborlulu
Vacsoracsata-Szulák-Előéte l veronika74
Sárkánytészta horvathnemagdi
Pasta mozzarella recept kovacs_zsoka
Bolognai spagetti... jupiter21
Tojásos spagetti bubszi
Pizza receptek
Pizza ahogy én szeretem recept boszorlany
Baconos pizzaszeletek horvathnemagdi
Gyors ebédek... biharijudit
5 mennyei pizza grimilda
Baconos rakott tészta sajtmárt keri007
vékony pizza grimilda
Pizza fajták elkészítése anne74
Pizza másként bubszi
A tökéletes olasz pizza grimilda
Készítsünk igazi olasz pizzát otthon! suzymama
Hamburger receptek
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Hamburger zsemle vagikriszti
Házi hamburger recept jamborlulu
Óriás hamburger angyalka___
Hamburger baratnu
Hamburger horvathnemagdi
Csirke hamburger banb
Csirke hamburger cajun módra klara50
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU