Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A káposzta
Rengeteg vitamint tartalmaz, többféleképpen elkészíthető, nem túl drága, és nem utolsó sorban: nagyon finom!

Legyen akár fehér vagy vörös, egyaránt egészséges, vitamindús, gazdag tápértékű növényünk. Könnyű tárolhatósága miatt ilyenkor télen is beszerezhetjük, így akár az ünnepi menübe is beilleszthető, s ráadásul nem is kerül sokba. Nem utolsó sorban: nagyon finom, s még kalóriaszegény is.

Egy kis káposztatörténet:

Őse a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán térségéből származó vadkáposzta. A több ezer éve ismert növényből vélhetően az ókori görögök nemesítették a fejes káposztát, a ma is ismert fajták nagy részét pedig a középkorban alakították ki. Az ókorban még főként orvosság gyanánt alkalmazták például fejfájásra és vérzéscsillapításra, a középkorban pedig már az egyik legfontosabb táplálék volt. Magyarországon a középkor óta az egyik legfontosabb zöldség a káposzta, mely a reneszánsz időszakban vált igencsak kedveltté a konyhákban. Azóta is az egyik legelterjedtebb ételünk.

Élettani hatásai:

Ezen értékes zöldségfélénk számos vitamint - A-provitamin, B- és C-vitamin - és ásványi anyagot - pl. kálium, magnézium, nátrium, vas, jód - tartalmaz. Ezek közül is legnagyobb értéke a magas C-vitamin tartalom, mely azonban még a megfelelő tárolás mellett is kb. ötödére csökkenhet. Célszerű a káposztát valamilyen főtt étel formájában fogyasztani, főzés hatására ugyanis C-vitamin tartalma megemelkedik, mivel a benne lévő aszkorbigén hő hatására C-vitaminná alakul.

Nemcsak főzve finom és egészséges: fogyasszuk savanyított változatban is! Főként télen érdemes naponta egy kevés savanyú káposztát csemegézni, hisz a savanyú közeg jól megőrzi a káposzta C-vitamin tartalmát. Így természetes úton juttathatjuk szervezetünkbe a fontos vitamint.

Gazdag ballasztanyag tartalmának köszönhetően a káposzta serkenti az emésztést, béltisztító hatású, ugyanakkor nehezebben emészthető, az arra érzékenyek számára puffasztó hatású lehet. Hasznos társ lehet a fogyókúrában, hiszen nemcsak hogy alacsony az energiatartalma, de a glikémiás indexe is igen kedvező. A többi keresztesvirágú növényhez hasonlóan jótékonyan hat a máj méregtelenítő működéseire. A karcinogén anyagok lebontásának serkentése révén értékes táplálék a rák megelőzésében is.

Káposztás tippek:

- Válaszunk friss, megfelelően tárolt fejet, így magasabb vitamintartalommal számolhatunk! A káposzta akkor igazán friss, ha levelei könnyen törhetőek, ropogósak. Az elgumisodott, fonnyadt, esetleg már rohadásnak indult darabot inkább tegyük vissza a pultra.
- A legtöbb recept úgy kezdődik, hogy ,,szedjük le a káposzta külső leveleit", pedig a sötétebb színű, külső levelek tartalmazzák a legtöbb tápanyagot. Ha a levél nem túlságosan sérült, nyugodtan használjuk fel! Ugyanakkor, mivel a külső levelekben több lehet anövényvédőszer-maradvány is, tanácsos azokat csak a bio káposztánál fogyasztani.
- Az egyik legjobb immunerősítő naponta pár falatnyi savanyú káposzta.
- Ha káposztát párolunk, érdemes nagyobb mennyiségben készíteni, és kiadagolva lefagyasztani. Így később a fagyasztóból kivéve percek alatt készíthetünk káposztás ételt, ráadásul a pároláskor felszabaduló kellemetlen szagokat csak egyszer kell átélnünk.
- A köménymag remekül passzol a káposztás ételekhez, s ráadásul hatásos a puffadás ellen is. Ugyanakkor erőteljes íze miatt óvatosan adagoljuk az ételhez!
- Pároláskor, főzéskor ne fedjük be a káposztát, így a puffadást okozó illóolajok eltávoznak belőle.


Finom falatok káposztából:

Nyersen, főzve vagy savanyítva: mindenhogy egészséges! A káposzta sokoldalúan felhasználható, finomabbnál finomabb ételeket készíthetünk belőle. Főzhetünk káposztából levest, főzeléket, húsos egytálételt, fogyaszthatjuk párolva köretként, vagy nyersen salátába reszelve, de jól fűszerezve önálló salátaként is remek fogás. A tradicionális magyar konyha igencsak kedveli e zöldséget, gondoljunk csak a töltött káposztára, toros káposztára vagy épp a káposztás cvekedlire.


Paradicsomos káposztafőzelék:

Hozzávalók:
1 fej káposzta,
olaj,
kb. egy evőkanál liszt,
sűrített paradicsom,
só,
cukor
csombor

Elkészítés:
A káposztát megtisztítjuk, legyaluljuk, majd enyhén sós vízben puhára pároljuk. Teszek hozzá egy csipet csombort. Az olajból és a lisztből világos színű rántást készítünk, majd sűrített paradicsommal és vízzel hígítva a kész káposztát besűrítjük vele. Pár percig főzzük, majd hogy elvegyük a paradicsom savanyúságát, ízlés szerint ízesítsük cukorral.


Köménymagos húsos káposztaleves:

Hozzávalók:
1 kisebb méretű fejes káposzta,
20 dkg filézett pulykamell,
2-3 dl tejföl,
2 babérlevél,
3 mokkáskanál egész köménymag,
1 teáskanál cukor,
egy kevés őrölt bors és
só,
1 mokkáskanál őrölt édes pirospaprika,
1 csapott evőkanál liszt,
kevés olaj

Elkészítés:
A húst megmossuk, megtisztítjuk, felkockázzuk, majd köménymaggal és babérlevéllel ízesített kevés hideg vízben párolni kezdjük. A megtisztított káposztát vékonyra szeleteljük, majd a félig kész húshoz adjuk. Kevés olajból és lisztből rántást készítünk, pirospaprikával ízesítjük és felöntjük tejföllel. A kész levest a rántással besűrítjük, nádcukorral, sóval és borssal ízesítjük. (Ízlés szerint rántás nélkül, kevés tejfölt hozzáadva is készíthetjük.)


Egyszerű káposztasaláta:

Hozzávalók:
1 fej káposzta,
2 evőkanál almaecet,
1 evőkanál olívaolaj,
1 evőkanál nádcukor,
kevés só és
őrölt köménymag

Elkészítés:
A káposztát megtisztítjuk, legyaluljuk, majd besózva kb. egy órát állni hagyjuk. Az olajat összekeverjük az ecettel, sóval, nádcukorral és a köménymaggal, majd hozzáadjuk az előzőleg kinyomkodott káposztához.
kisa622 kisa622
Címkék: középkorban pedig, egyik legfontosabb, reneszánsz időszakban, egyik legelterjedtebb, magas C-vitamin, megfelelő tárolás,

"diétás" sertésdagadóK
SERTÉSDAGADÓ BABOS KÁPOSZTÁVAL Hozzávalók: 60 dkg sertésdagadó, 5 dkg zsír, 15 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 dkg paradicsompüré, 2 db babérlevél, 5 g pirospaprika, 20 dkg tarkabab, 50 dkg savanyú káposzta, 2 dl tejföl, só. A sertésdagadót féltenyérnyi darabokra vágjuk. Megfelelő nagyságú lábos aljára helyezzük, megsózzuk, olvasztott zsírral leöntjük. Rátesszük a karikákra vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát, a ...
faciendum faciendum
❤Mindentbele 24 órás savanyú❤
Hozzávalók 2,5 kg káposzta 2 kg uborka 2 kg paprika minél vegyesebb színű a paprika,annál gusztusosabb a savanyúnk 1 kg vöröshagyma 3 szál sárgarépa 1 fej karfiol kis fej 10 dkg só 40 dkg cukor 6 dl ecet 10 %-os 1 evőkanál szalicil 1 kiskanál borkénporElkészítés A hozzávalókat megmossuk és felszeleteljük, vagy ha van ...
bubszi bubszi
*UPDATE* Korhelyleves
Hozzávalók 4 főre: 30 dkg vágott savanyú káposzta 10 dkg füstölt szalonna 1 csipet köménymag 1 babérlevél 2 szem feketebors 1 l húsleves 4 gerezd fokhagyma 10 dkg vöröshagyma 10 dkg virsli Só 10 g szénhidrátcsökkentett liszt 1 kk pirospaprika 1 csomag szénhidrátcsökkentett kenyér A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, és zsírját kiolvasztjuk. Rátesszük a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, fokhagymát, majd ...
1vargaildyko 1vargaildyko
*UPDATE* Káposzta krémleves
Káposzta krémleves sült virslivel Hozzávalók 4 fő 2 db Update1 medvehagymás cipó 20 dkg káposzta 10 dkg káposzta díszítéshez 15 dkg Update1 virsli 5 dkg vöröshagyma 8 dkg sárgarépa 1,5 dl tejszín só, bors, olívaolaj, petrezselyem A káposztát vékony csíkokra összevágjuk, vöröshagymát is felszeletelem és a káposztához adom. Sárgarépát megpucolom, lereszelem. Egy lábosban kevés olívaolajon kezdjük pirítani, kevés vízzel felöntjük, sót, ...
1vargaildyko 1vargaildyko
*UPDATE* Malacsült, áfonyás
Malacsült, áfonyás párolt lila káposztával Hozzávalók 4 főre: 80 dkg bőrös malackaraj csonttal 3 dkg majoránna kg vöröshagyma 1 dl sör 5 dkg füstölt szalonna Párolt káposzta: 50 dkg vöröskáposzta fej 10 dkg vöröshagyma 30 ml olaj 1 üveg áfonya dzsem 1 ek. ecet só energiamentes cukor A húst megmossuk, megtisztítjuk, bőrös részét éles késsel keresztben és hosszában is (kocksára) bevágjuk, ...
1vargaildyko 1vargaildyko
*UPDATE* Sajtos fitt rakott...
Sajtos fitt rakott káposzta Hozzávalók 4 személyre 1,5 kg savanyú káposzta (mosva, átvágva) 40 dkg darált pulykacomb olaj 10 dkg kockázott vöröshagyma bors kömény só fokhagyma 0,4 l tejföl 20 dkg barnarizs majoranna pirospaprika 5 dkg liszt 0,20 dkg füstölt kolbász 2-3 dl lecsó Elkészítés: A káposztát vízzel többször átmossuk. Majd annyi vízben, ami éppen ellepi kb. 40-50 percig előfőzzük. A ...
1vargaildyko 1vargaildyko
.Prágai töltött hús knédlivel
dkg sertéscomb, 10 dkg prágai sonka, 10 dkg csiperkegomba, 1 csomó petrezselyem, 1 tojás, liszt, só, bors, olaj vagy zsír. A knédlihez: 2 szikkadt kifli, 30-40 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1-2 tojás, só, víz. A párolt káposztához: 50-60 dkg káposzta, 2-3 evőkanál olaj, 1 hagyma, köménymag, só, cukor, ecet. Az apróra vágott sonkát kevés zsiradékon megpirítjuk, hozzáadjuk a vékony szeletekre vagy kockára vágott gombát. Előbb fedő alatt pároljuk, majd fedő nélkül zsírjára pirítjuk. Belekeverjük ...
csibi52 csibi52
1-2-3 Recept
Vecsési töltött hús Hozzávalók: 50 dkg sertésdagadó, 50 dkg savanyú káposzta, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 evőkanál mustár, 1 tojás, 1-2 evőkanál zsemlemorzsa, 5 dkg szalonna, só és őrölt fekete bors, ízlés szerint, 1 mokkáskanál csombor (borsikafű), 2 gerezd fokhagyma Elkészítés: A dagadót töltésre előkészítem, vagyis éles, hegyes pengéjű késsel felszúrom. Kívül-belül sóval bedörzsölöm. A füstölt szalonnát apróra vágom, zsírját kiolvasztom. A szalonnapörcöt kiveszem a zsírból, és ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Gesztenyés süti sütés nélkül 53jutka
Gyümölcsös túrógombóc lilikonyhaja
Meggyes habos szelet horvathnemagdi
Leveles almás klarika47
Kókuszos palacsinta áfonyalekvárral recept gonda_katalin
Bejgli anci-ani
Négercsók veronika74
Gyümölcsös rizsgombóc bubszi
bagolyszem faciendum
Hólabda torta recept jamborlulu
Szárnyas receptek
Magokkal töltött csirkecomb horvathnemagdi
Konyhafőnök kedvence bubszi
roston sült csirke citrommal klara50
Lecsós máj horvathnemagdi
Csípős pirított csirkemáj horvathnemagdi
Töltött csirke horvathnemagdi
Sült kacsa gránátalma-mártássa bubszi
Jól megrakott krumpli horvathnemagdi
Galuskás zöldborsóleves, csirkemellel recept baggesz20
japán spenótos húsgombócleves ibolya58
Marhából készült ételek
Burgundi marharagu sheidi
Pusztapörkölt recept boszorlany
A méz és gyógyhatásai pacsakute
Bosnyák rakottas bubszi
Bélszín...módra macoka65
Hal a tortán jjanosne
Mészáros tokány bubszi
Receptek jjanosne
Debreceni tokány 6. bubszi
Húsgombócleves bubszi
Sertésből készült ételek
Körmös csülökpörkölt klara50
Mediterrán szűz bubszi
D betűs recept horvathnemagdi
Töltött dagadó recept jamborlulu
A gyógyító SÁRGARÉPA lenke1964
1-2-3 Recept horvathnemagdi
Fasírt, ahogy mi szeretjük recept kovacs_zsoka
Székelykáposzta kuktában doktorno
Telkibányai raguleves! ibolya58
Aszaltszilvával töltött sertés zsokanita
Halból készült ételek
Ponty-pörkölt. csibi52
Hónapos retek tripike
Bajai halászlé törpeharcsával jozsef_olah_9843
Süllő kapros túrós tésztával bulac57
Rántott ponty bubszi
Paksi halászlé II. bubszi
Humoros receptek ppap
Pisztráng főzve bubszi
Pisztránghab salátával bubszi
Körösi halászlé bubszi
Vad ételek
Kapros gyöngytyúkcomb bubszi
Vacsoracsata-Pulai-Előétel veronika74
Egyszerű egytálételek kezdőknek tinka1951
Lasagne (ejtsd: lázánnyá) kisa622
Fácánsült lilikonyhaja
Vacsoracsata-Előétel-Virág veronika74
Ízőrzők – Érsekcsanád horvathnemagdi
Borsikafű nnpapszi
Fácánpaprikás bubszi
Fácán forgónyárson horvathnemagdi
Spagetti ajánló
Spagetti gyömbérmártással bubszi
Tonhalas spagetti recept kovacs_zsoka
Paradicsomos Borda 1vargaildyko
Laktató saláta recept mezixy
Spagettis torta horvathnemagdi
Paradicsomos rakott tészta recept kovacs_zsoka
Az olasz lakoma horvathnemagdi
Olasz spagettisaláta tnemarika
Kínai piritott tészta rochlitzne
Ananászos zelleres csirke recept jamborlulu
Pizza receptek
Szalonnás pizza recept jamborlulu
Hagymás pizza bubszi
Hogyan készítsük el a spárgát? agimami7
Babos pizza batyu bubszi
korona pizza faciendum
Lecsós pizza bubszi
Nagytakarítás! - Energizáló juditmama
Más nemzetek pizzái: bubszi
Töltött pizza tundihugi
Gluténmentes-pizza horvathnemagdi
Hamburger receptek
Válassza a szóját! margoka59
Házi hamburger veronika74
Pljeskavica, csevap, mititei horvathnemagdi
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
Kevés munkával horvathnemagdi
Hawaii burger veronika74
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Csirkeburger recept jamborlulu
Hamburger zsemle házilag recept baggesz20
Házi hamburger recept baggesz20
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU