Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A káposzta
Rengeteg vitamint tartalmaz, többféleképpen elkészíthető, nem túl drága, és nem utolsó sorban: nagyon finom!

Legyen akár fehér vagy vörös, egyaránt egészséges, vitamindús, gazdag tápértékű növényünk. Könnyű tárolhatósága miatt ilyenkor télen is beszerezhetjük, így akár az ünnepi menübe is beilleszthető, s ráadásul nem is kerül sokba. Nem utolsó sorban: nagyon finom, s még kalóriaszegény is.

Egy kis káposztatörténet:

Őse a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán térségéből származó vadkáposzta. A több ezer éve ismert növényből vélhetően az ókori görögök nemesítették a fejes káposztát, a ma is ismert fajták nagy részét pedig a középkorban alakították ki. Az ókorban még főként orvosság gyanánt alkalmazták például fejfájásra és vérzéscsillapításra, a középkorban pedig már az egyik legfontosabb táplálék volt. Magyarországon a középkor óta az egyik legfontosabb zöldség a káposzta, mely a reneszánsz időszakban vált igencsak kedveltté a konyhákban. Azóta is az egyik legelterjedtebb ételünk.

Élettani hatásai:

Ezen értékes zöldségfélénk számos vitamint - A-provitamin, B- és C-vitamin - és ásványi anyagot - pl. kálium, magnézium, nátrium, vas, jód - tartalmaz. Ezek közül is legnagyobb értéke a magas C-vitamin tartalom, mely azonban még a megfelelő tárolás mellett is kb. ötödére csökkenhet. Célszerű a káposztát valamilyen főtt étel formájában fogyasztani, főzés hatására ugyanis C-vitamin tartalma megemelkedik, mivel a benne lévő aszkorbigén hő hatására C-vitaminná alakul.

Nemcsak főzve finom és egészséges: fogyasszuk savanyított változatban is! Főként télen érdemes naponta egy kevés savanyú káposztát csemegézni, hisz a savanyú közeg jól megőrzi a káposzta C-vitamin tartalmát. Így természetes úton juttathatjuk szervezetünkbe a fontos vitamint.

Gazdag ballasztanyag tartalmának köszönhetően a káposzta serkenti az emésztést, béltisztító hatású, ugyanakkor nehezebben emészthető, az arra érzékenyek számára puffasztó hatású lehet. Hasznos társ lehet a fogyókúrában, hiszen nemcsak hogy alacsony az energiatartalma, de a glikémiás indexe is igen kedvező. A többi keresztesvirágú növényhez hasonlóan jótékonyan hat a máj méregtelenítő működéseire. A karcinogén anyagok lebontásának serkentése révén értékes táplálék a rák megelőzésében is.

Káposztás tippek:

- Válaszunk friss, megfelelően tárolt fejet, így magasabb vitamintartalommal számolhatunk! A káposzta akkor igazán friss, ha levelei könnyen törhetőek, ropogósak. Az elgumisodott, fonnyadt, esetleg már rohadásnak indult darabot inkább tegyük vissza a pultra.
- A legtöbb recept úgy kezdődik, hogy ,,szedjük le a káposzta külső leveleit", pedig a sötétebb színű, külső levelek tartalmazzák a legtöbb tápanyagot. Ha a levél nem túlságosan sérült, nyugodtan használjuk fel! Ugyanakkor, mivel a külső levelekben több lehet anövényvédőszer-maradvány is, tanácsos azokat csak a bio káposztánál fogyasztani.
- Az egyik legjobb immunerősítő naponta pár falatnyi savanyú káposzta.
- Ha káposztát párolunk, érdemes nagyobb mennyiségben készíteni, és kiadagolva lefagyasztani. Így később a fagyasztóból kivéve percek alatt készíthetünk káposztás ételt, ráadásul a pároláskor felszabaduló kellemetlen szagokat csak egyszer kell átélnünk.
- A köménymag remekül passzol a káposztás ételekhez, s ráadásul hatásos a puffadás ellen is. Ugyanakkor erőteljes íze miatt óvatosan adagoljuk az ételhez!
- Pároláskor, főzéskor ne fedjük be a káposztát, így a puffadást okozó illóolajok eltávoznak belőle.


Finom falatok káposztából:

Nyersen, főzve vagy savanyítva: mindenhogy egészséges! A káposzta sokoldalúan felhasználható, finomabbnál finomabb ételeket készíthetünk belőle. Főzhetünk káposztából levest, főzeléket, húsos egytálételt, fogyaszthatjuk párolva köretként, vagy nyersen salátába reszelve, de jól fűszerezve önálló salátaként is remek fogás. A tradicionális magyar konyha igencsak kedveli e zöldséget, gondoljunk csak a töltött káposztára, toros káposztára vagy épp a káposztás cvekedlire.


Paradicsomos káposztafőzelék:

Hozzávalók:
1 fej káposzta,
olaj,
kb. egy evőkanál liszt,
sűrített paradicsom,
só,
cukor
csombor

Elkészítés:
A káposztát megtisztítjuk, legyaluljuk, majd enyhén sós vízben puhára pároljuk. Teszek hozzá egy csipet csombort. Az olajból és a lisztből világos színű rántást készítünk, majd sűrített paradicsommal és vízzel hígítva a kész káposztát besűrítjük vele. Pár percig főzzük, majd hogy elvegyük a paradicsom savanyúságát, ízlés szerint ízesítsük cukorral.


Köménymagos húsos káposztaleves:

Hozzávalók:
1 kisebb méretű fejes káposzta,
20 dkg filézett pulykamell,
2-3 dl tejföl,
2 babérlevél,
3 mokkáskanál egész köménymag,
1 teáskanál cukor,
egy kevés őrölt bors és
só,
1 mokkáskanál őrölt édes pirospaprika,
1 csapott evőkanál liszt,
kevés olaj

Elkészítés:
A húst megmossuk, megtisztítjuk, felkockázzuk, majd köménymaggal és babérlevéllel ízesített kevés hideg vízben párolni kezdjük. A megtisztított káposztát vékonyra szeleteljük, majd a félig kész húshoz adjuk. Kevés olajból és lisztből rántást készítünk, pirospaprikával ízesítjük és felöntjük tejföllel. A kész levest a rántással besűrítjük, nádcukorral, sóval és borssal ízesítjük. (Ízlés szerint rántás nélkül, kevés tejfölt hozzáadva is készíthetjük.)


Egyszerű káposztasaláta:

Hozzávalók:
1 fej káposzta,
2 evőkanál almaecet,
1 evőkanál olívaolaj,
1 evőkanál nádcukor,
kevés só és
őrölt köménymag

Elkészítés:
A káposztát megtisztítjuk, legyaluljuk, majd besózva kb. egy órát állni hagyjuk. Az olajat összekeverjük az ecettel, sóval, nádcukorral és a köménymaggal, majd hozzáadjuk az előzőleg kinyomkodott káposztához.
kisa622 kisa622
Címkék: középkorban pedig, egyik legfontosabb, reneszánsz időszakban, egyik legelterjedtebb, magas C-vitamin, megfelelő tárolás,

"diétás" sertésdagadóK
SERTÉSDAGADÓ BABOS KÁPOSZTÁVAL Hozzávalók: 60 dkg sertésdagadó, 5 dkg zsír, 15 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 dkg paradicsompüré, 2 db babérlevél, 5 g pirospaprika, 20 dkg tarkabab, 50 dkg savanyú káposzta, 2 dl tejföl, só. A sertésdagadót féltenyérnyi darabokra vágjuk. Megfelelő nagyságú lábos aljára helyezzük, megsózzuk, olvasztott zsírral leöntjük. Rátesszük a karikákra vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát, a ...
faciendum faciendum
❤Mindentbele 24 órás savanyú❤
Hozzávalók 2,5 kg káposzta 2 kg uborka 2 kg paprika minél vegyesebb színű a paprika,annál gusztusosabb a savanyúnk 1 kg vöröshagyma 3 szál sárgarépa 1 fej karfiol kis fej 10 dkg só 40 dkg cukor 6 dl ecet 10 %-os 1 evőkanál szalicil 1 kiskanál borkénporElkészítés A hozzávalókat megmossuk és felszeleteljük, vagy ha van ...
bubszi bubszi
*UPDATE* Korhelyleves
Hozzávalók 4 főre: 30 dkg vágott savanyú káposzta 10 dkg füstölt szalonna 1 csipet köménymag 1 babérlevél 2 szem feketebors 1 l húsleves 4 gerezd fokhagyma 10 dkg vöröshagyma 10 dkg virsli Só 10 g szénhidrátcsökkentett liszt 1 kk pirospaprika 1 csomag szénhidrátcsökkentett kenyér A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, és zsírját kiolvasztjuk. Rátesszük a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, fokhagymát, majd ...
1vargaildyko 1vargaildyko
*UPDATE* Káposzta krémleves
Káposzta krémleves sült virslivel Hozzávalók 4 fő 2 db Update1 medvehagymás cipó 20 dkg káposzta 10 dkg káposzta díszítéshez 15 dkg Update1 virsli 5 dkg vöröshagyma 8 dkg sárgarépa 1,5 dl tejszín só, bors, olívaolaj, petrezselyem A káposztát vékony csíkokra összevágjuk, vöröshagymát is felszeletelem és a káposztához adom. Sárgarépát megpucolom, lereszelem. Egy lábosban kevés olívaolajon kezdjük pirítani, kevés vízzel felöntjük, sót, ...
1vargaildyko 1vargaildyko
*UPDATE* Malacsült, áfonyás
Malacsült, áfonyás párolt lila káposztával Hozzávalók 4 főre: 80 dkg bőrös malackaraj csonttal 3 dkg majoránna kg vöröshagyma 1 dl sör 5 dkg füstölt szalonna Párolt káposzta: 50 dkg vöröskáposzta fej 10 dkg vöröshagyma 30 ml olaj 1 üveg áfonya dzsem 1 ek. ecet só energiamentes cukor A húst megmossuk, megtisztítjuk, bőrös részét éles késsel keresztben és hosszában is (kocksára) bevágjuk, ...
1vargaildyko 1vargaildyko
*UPDATE* Sajtos fitt rakott...
Sajtos fitt rakott káposzta Hozzávalók 4 személyre 1,5 kg savanyú káposzta (mosva, átvágva) 40 dkg darált pulykacomb olaj 10 dkg kockázott vöröshagyma bors kömény só fokhagyma 0,4 l tejföl 20 dkg barnarizs majoranna pirospaprika 5 dkg liszt 0,20 dkg füstölt kolbász 2-3 dl lecsó Elkészítés: A káposztát vízzel többször átmossuk. Majd annyi vízben, ami éppen ellepi kb. 40-50 percig előfőzzük. A ...
1vargaildyko 1vargaildyko
.Prágai töltött hús knédlivel
dkg sertéscomb, 10 dkg prágai sonka, 10 dkg csiperkegomba, 1 csomó petrezselyem, 1 tojás, liszt, só, bors, olaj vagy zsír. A knédlihez: 2 szikkadt kifli, 30-40 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1-2 tojás, só, víz. A párolt káposztához: 50-60 dkg káposzta, 2-3 evőkanál olaj, 1 hagyma, köménymag, só, cukor, ecet. Az apróra vágott sonkát kevés zsiradékon megpirítjuk, hozzáadjuk a vékony szeletekre vagy kockára vágott gombát. Előbb fedő alatt pároljuk, majd fedő nélkül zsírjára pirítjuk. Belekeverjük ...
csibi52 csibi52
1-2-3 Recept
Vecsési töltött hús Hozzávalók: 50 dkg sertésdagadó, 50 dkg savanyú káposzta, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 evőkanál mustár, 1 tojás, 1-2 evőkanál zsemlemorzsa, 5 dkg szalonna, só és őrölt fekete bors, ízlés szerint, 1 mokkáskanál csombor (borsikafű), 2 gerezd fokhagyma Elkészítés: A dagadót töltésre előkészítem, vagyis éles, hegyes pengéjű késsel felszúrom. Kívül-belül sóval bedörzsölöm. A füstölt szalonnát apróra vágom, zsírját kiolvasztom. A szalonnapörcöt kiveszem a zsírból, és ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Stíriai metélt bubszi
Tejszínes Túrótorta beneildiko
Csokoládékenyér bubszi
Mikulástorta bubszi
Barackos-joghurtos muffin agimami7
Piskótás meggyes linzer bkisseva
Narancsos süti horvathnemagdi
Álom torta recept kovacs_zsoka
Karácsonyi kuglóf darabi
Bögrés süti mákos quacline
Szárnyas receptek
Toledói töltött csirke bubszi
Kaukázusi csirke horvathnemagdi
Tészta saláta csirkemellel recept baggesz20
Rántott csirkecomb recept boszorlany
Római csirke (ausztrál) bubszi
Fokhagymás pulykamell bubszi
Baconba göngyölt, roston sült mediterrán csirkemell recept baggesz20
Tejszínes-sonkás rakott csirkemell irmus
Sült csirke Madeira borral klara50
*UPDATE* Hortobágyi húsos palacsinta 1vargaildyko
Marhából készült ételek
Kávés marharagu bulac57
Vacsoracsata-Főétel-Ákos veronika74
Rakott húsos burgonya bubszi
majorannás marhahús ibolya58
V betűs receptek horvathnemagdi
Receptek horvathnemagdi
Bográcsgulyás recept jamborlulu
Vadásztokány bubszi
Libakocsonya bubszi
A sokoldalú darált hús bulac57
Sertésből készült ételek
Citromos rántott szelet bubszi
Sok-sok recept amit e-mailben kaptam yaskane
pápai pecsenye ! ibolya58
Hagymás disznómáj recept toth_beata
Nagymuzsalyi töltött káposzta recept jamborlulu
Felvidéki korhelyleves bubszi
Fasírt mustárral recept kovacs_zsoka
Babos káposzta csülökkel klara50
Nokedlis taenci
Sajtos hús korall44
Halból készült ételek
Roston sült ponty kápiapaprika-krémmel suzymama
Lazac roston berni mártással bubszi
Nagybaracskai halászlé .... bubszi
Pisztráng Szalajka Módra 1vargaildyko
Ízőrzők – Érsekcsanád horvathnemagdi
Olívabogyós halas gnocchi recept gonda_katalin
Halkocsonya horvathnemagdi
Lazacos szendvics veronika74
Tejfölös-gombás ponty 2. bubszi
Pontykocsonya yaskane
Vad ételek
Szarvasgulyás recept boszorlany
vörösboros szarvasragu faciendum
Gesztenyével töltött fácán taltos1
Fácán fügével és szőlővel 1vargaildyko
Egyszerű egytálételek kezdőknek tinka1951
x nagyuska
fácán(pulyka)becsinált leves donaldduck
Kisalföldi fácánleves bubszi
Nyúlpörkölt bubszi
Karácsonyi ételreceptek zsigaiklara
Spagetti ajánló
Receptek horvathnemagdi
Virslis carbonara recept kovacs_zsoka
Gombás-tejfölös spagetti horvathnemagdi
Hamis túrós (túró nélküli) sütemény recept kovacs_zsoka
Szalonnás-sütőtökös tészta recept gonda_katalin
Füstölt tarjával töltött gombafejek recept jamborlulu
Spenótos csirkemell spagetti ágyon recept toth_beata
Heti Menü bulac57
Félórás peceptek horvathnemagdi
olasz CSIRKEGULYÁS SAJTTAL bubszi
Pizza receptek
Recept jjanosne
Szalámis-kukoricás pizza recept baggesz20
Fűszerkeverékek/házilag suzymama
Son-go-ku pizza suzymama
Pizza alaptészta recept baggesz20
Pizzás tekercs suzymama
Pizza-tészta, I. bubszi
Fehér pizza bubszi
Baconos pizzaszeletek horvathnemagdi
Reform-pizza horvathnemagdi
Hamburger receptek
Hamburger baratnu
Hamburger zsemle, puffancs akiram45
mustár készítése házilag irmus
Csirke hamburger cajun módra bubszi
Gombás hamburger recept kovacs_zsoka
Sajtos hamburger recept kovacs_zsoka
Nagytakarítás! - Energizáló juditmama
Sajtburger veronika74
Ázsiai hamburger klerierzsi
Hamburger horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU