Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A káposzta
Rengeteg vitamint tartalmaz, többféleképpen elkészíthető, nem túl drága, és nem utolsó sorban: nagyon finom!

Legyen akár fehér vagy vörös, egyaránt egészséges, vitamindús, gazdag tápértékű növényünk. Könnyű tárolhatósága miatt ilyenkor télen is beszerezhetjük, így akár az ünnepi menübe is beilleszthető, s ráadásul nem is kerül sokba. Nem utolsó sorban: nagyon finom, s még kalóriaszegény is.

Egy kis káposztatörténet:

Őse a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán térségéből származó vadkáposzta. A több ezer éve ismert növényből vélhetően az ókori görögök nemesítették a fejes káposztát, a ma is ismert fajták nagy részét pedig a középkorban alakították ki. Az ókorban még főként orvosság gyanánt alkalmazták például fejfájásra és vérzéscsillapításra, a középkorban pedig már az egyik legfontosabb táplálék volt. Magyarországon a középkor óta az egyik legfontosabb zöldség a káposzta, mely a reneszánsz időszakban vált igencsak kedveltté a konyhákban. Azóta is az egyik legelterjedtebb ételünk.

Élettani hatásai:

Ezen értékes zöldségfélénk számos vitamint - A-provitamin, B- és C-vitamin - és ásványi anyagot - pl. kálium, magnézium, nátrium, vas, jód - tartalmaz. Ezek közül is legnagyobb értéke a magas C-vitamin tartalom, mely azonban még a megfelelő tárolás mellett is kb. ötödére csökkenhet. Célszerű a káposztát valamilyen főtt étel formájában fogyasztani, főzés hatására ugyanis C-vitamin tartalma megemelkedik, mivel a benne lévő aszkorbigén hő hatására C-vitaminná alakul.

Nemcsak főzve finom és egészséges: fogyasszuk savanyított változatban is! Főként télen érdemes naponta egy kevés savanyú káposztát csemegézni, hisz a savanyú közeg jól megőrzi a káposzta C-vitamin tartalmát. Így természetes úton juttathatjuk szervezetünkbe a fontos vitamint.

Gazdag ballasztanyag tartalmának köszönhetően a káposzta serkenti az emésztést, béltisztító hatású, ugyanakkor nehezebben emészthető, az arra érzékenyek számára puffasztó hatású lehet. Hasznos társ lehet a fogyókúrában, hiszen nemcsak hogy alacsony az energiatartalma, de a glikémiás indexe is igen kedvező. A többi keresztesvirágú növényhez hasonlóan jótékonyan hat a máj méregtelenítő működéseire. A karcinogén anyagok lebontásának serkentése révén értékes táplálék a rák megelőzésében is.

Káposztás tippek:

- Válaszunk friss, megfelelően tárolt fejet, így magasabb vitamintartalommal számolhatunk! A káposzta akkor igazán friss, ha levelei könnyen törhetőek, ropogósak. Az elgumisodott, fonnyadt, esetleg már rohadásnak indult darabot inkább tegyük vissza a pultra.
- A legtöbb recept úgy kezdődik, hogy ,,szedjük le a káposzta külső leveleit", pedig a sötétebb színű, külső levelek tartalmazzák a legtöbb tápanyagot. Ha a levél nem túlságosan sérült, nyugodtan használjuk fel! Ugyanakkor, mivel a külső levelekben több lehet anövényvédőszer-maradvány is, tanácsos azokat csak a bio káposztánál fogyasztani.
- Az egyik legjobb immunerősítő naponta pár falatnyi savanyú káposzta.
- Ha káposztát párolunk, érdemes nagyobb mennyiségben készíteni, és kiadagolva lefagyasztani. Így később a fagyasztóból kivéve percek alatt készíthetünk káposztás ételt, ráadásul a pároláskor felszabaduló kellemetlen szagokat csak egyszer kell átélnünk.
- A köménymag remekül passzol a káposztás ételekhez, s ráadásul hatásos a puffadás ellen is. Ugyanakkor erőteljes íze miatt óvatosan adagoljuk az ételhez!
- Pároláskor, főzéskor ne fedjük be a káposztát, így a puffadást okozó illóolajok eltávoznak belőle.


Finom falatok káposztából:

Nyersen, főzve vagy savanyítva: mindenhogy egészséges! A káposzta sokoldalúan felhasználható, finomabbnál finomabb ételeket készíthetünk belőle. Főzhetünk káposztából levest, főzeléket, húsos egytálételt, fogyaszthatjuk párolva köretként, vagy nyersen salátába reszelve, de jól fűszerezve önálló salátaként is remek fogás. A tradicionális magyar konyha igencsak kedveli e zöldséget, gondoljunk csak a töltött káposztára, toros káposztára vagy épp a káposztás cvekedlire.


Paradicsomos káposztafőzelék:

Hozzávalók:
1 fej káposzta,
olaj,
kb. egy evőkanál liszt,
sűrített paradicsom,
só,
cukor
csombor

Elkészítés:
A káposztát megtisztítjuk, legyaluljuk, majd enyhén sós vízben puhára pároljuk. Teszek hozzá egy csipet csombort. Az olajból és a lisztből világos színű rántást készítünk, majd sűrített paradicsommal és vízzel hígítva a kész káposztát besűrítjük vele. Pár percig főzzük, majd hogy elvegyük a paradicsom savanyúságát, ízlés szerint ízesítsük cukorral.


Köménymagos húsos káposztaleves:

Hozzávalók:
1 kisebb méretű fejes káposzta,
20 dkg filézett pulykamell,
2-3 dl tejföl,
2 babérlevél,
3 mokkáskanál egész köménymag,
1 teáskanál cukor,
egy kevés őrölt bors és
só,
1 mokkáskanál őrölt édes pirospaprika,
1 csapott evőkanál liszt,
kevés olaj

Elkészítés:
A húst megmossuk, megtisztítjuk, felkockázzuk, majd köménymaggal és babérlevéllel ízesített kevés hideg vízben párolni kezdjük. A megtisztított káposztát vékonyra szeleteljük, majd a félig kész húshoz adjuk. Kevés olajból és lisztből rántást készítünk, pirospaprikával ízesítjük és felöntjük tejföllel. A kész levest a rántással besűrítjük, nádcukorral, sóval és borssal ízesítjük. (Ízlés szerint rántás nélkül, kevés tejfölt hozzáadva is készíthetjük.)


Egyszerű káposztasaláta:

Hozzávalók:
1 fej káposzta,
2 evőkanál almaecet,
1 evőkanál olívaolaj,
1 evőkanál nádcukor,
kevés só és
őrölt köménymag

Elkészítés:
A káposztát megtisztítjuk, legyaluljuk, majd besózva kb. egy órát állni hagyjuk. Az olajat összekeverjük az ecettel, sóval, nádcukorral és a köménymaggal, majd hozzáadjuk az előzőleg kinyomkodott káposztához.
kisa622 kisa622
Címkék: középkorban pedig, egyik legfontosabb, reneszánsz időszakban, egyik legelterjedtebb, magas C-vitamin, megfelelő tárolás,

"diétás" sertésdagadóK
SERTÉSDAGADÓ BABOS KÁPOSZTÁVAL Hozzávalók: 60 dkg sertésdagadó, 5 dkg zsír, 15 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 dkg paradicsompüré, 2 db babérlevél, 5 g pirospaprika, 20 dkg tarkabab, 50 dkg savanyú káposzta, 2 dl tejföl, só. A sertésdagadót féltenyérnyi darabokra vágjuk. Megfelelő nagyságú lábos aljára helyezzük, megsózzuk, olvasztott zsírral leöntjük. Rátesszük a karikákra vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát, a ...
faciendum faciendum
❤Mindentbele 24 órás savanyú❤
Hozzávalók 2,5 kg káposzta 2 kg uborka 2 kg paprika minél vegyesebb színű a paprika,annál gusztusosabb a savanyúnk 1 kg vöröshagyma 3 szál sárgarépa 1 fej karfiol kis fej 10 dkg só 40 dkg cukor 6 dl ecet 10 %-os 1 evőkanál szalicil 1 kiskanál borkénporElkészítés A hozzávalókat megmossuk és felszeleteljük, vagy ha van ...
bubszi bubszi
*UPDATE* Korhelyleves
Hozzávalók 4 főre: 30 dkg vágott savanyú káposzta 10 dkg füstölt szalonna 1 csipet köménymag 1 babérlevél 2 szem feketebors 1 l húsleves 4 gerezd fokhagyma 10 dkg vöröshagyma 10 dkg virsli Só 10 g szénhidrátcsökkentett liszt 1 kk pirospaprika 1 csomag szénhidrátcsökkentett kenyér A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, és zsírját kiolvasztjuk. Rátesszük a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, fokhagymát, majd ...
1vargaildyko 1vargaildyko
*UPDATE* Káposzta krémleves
Káposzta krémleves sült virslivel Hozzávalók 4 fő 2 db Update1 medvehagymás cipó 20 dkg káposzta 10 dkg káposzta díszítéshez 15 dkg Update1 virsli 5 dkg vöröshagyma 8 dkg sárgarépa 1,5 dl tejszín só, bors, olívaolaj, petrezselyem A káposztát vékony csíkokra összevágjuk, vöröshagymát is felszeletelem és a káposztához adom. Sárgarépát megpucolom, lereszelem. Egy lábosban kevés olívaolajon kezdjük pirítani, kevés vízzel felöntjük, sót, ...
1vargaildyko 1vargaildyko
*UPDATE* Malacsült, áfonyás
Malacsült, áfonyás párolt lila káposztával Hozzávalók 4 főre: 80 dkg bőrös malackaraj csonttal 3 dkg majoránna kg vöröshagyma 1 dl sör 5 dkg füstölt szalonna Párolt káposzta: 50 dkg vöröskáposzta fej 10 dkg vöröshagyma 30 ml olaj 1 üveg áfonya dzsem 1 ek. ecet só energiamentes cukor A húst megmossuk, megtisztítjuk, bőrös részét éles késsel keresztben és hosszában is (kocksára) bevágjuk, ...
1vargaildyko 1vargaildyko
*UPDATE* Sajtos fitt rakott...
Sajtos fitt rakott káposzta Hozzávalók 4 személyre 1,5 kg savanyú káposzta (mosva, átvágva) 40 dkg darált pulykacomb olaj 10 dkg kockázott vöröshagyma bors kömény só fokhagyma 0,4 l tejföl 20 dkg barnarizs majoranna pirospaprika 5 dkg liszt 0,20 dkg füstölt kolbász 2-3 dl lecsó Elkészítés: A káposztát vízzel többször átmossuk. Majd annyi vízben, ami éppen ellepi kb. 40-50 percig előfőzzük. A ...
1vargaildyko 1vargaildyko
.Prágai töltött hús knédlivel
dkg sertéscomb, 10 dkg prágai sonka, 10 dkg csiperkegomba, 1 csomó petrezselyem, 1 tojás, liszt, só, bors, olaj vagy zsír. A knédlihez: 2 szikkadt kifli, 30-40 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1-2 tojás, só, víz. A párolt káposztához: 50-60 dkg káposzta, 2-3 evőkanál olaj, 1 hagyma, köménymag, só, cukor, ecet. Az apróra vágott sonkát kevés zsiradékon megpirítjuk, hozzáadjuk a vékony szeletekre vagy kockára vágott gombát. Előbb fedő alatt pároljuk, majd fedő nélkül zsírjára pirítjuk. Belekeverjük ...
csibi52 csibi52
1-2-3 Recept
Vásárhelyi rakott rostélyos. Hozzávalók: 80 dkg marhahús, só, törött bors, 8dkg zsír, 2 fej vöröshagyma, 50 dkg zöldpaprika, 2 db paradicsom, 2 dl tejföl, 1 kg burgonya, kakukkfű, 2 dl bor 1 kanál paradicsompüré. Elkészítése: A hússzeleteket kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk, és kevés zsírban mindkét oldalát hirtelen megsütjük. A burgonyát meghámozzuk, és karikára vágjuk. Tűzálló tálat megzsírozunk, aljára terítjük a burgonya felét, erre elosztjuk a hússzeleteket, rá a karikára vágott ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Puncsgolyók bubszi
Hógolyók bubszi
Mandulaízű csokitorta lilikonyhaja
Almás linzertorta baracköntett bubszi
Gesztenyés álom horvathnemagdi
házicsoki drciccancs
Grillázsszelet cilamami
Burgonyakrémes sütiszelet. horvathnemagdi
Waldorf muffin ! ibolya58
Angol keksz bubszi
Szárnyas receptek
KAPROS-GOMBÁS pulykaMELLKOCKÁK bubszi
Pulyka mexikói raguval... 1vargaildyko
Baconba göngyölt, roston sült mediterrán csirkemell recept baggesz20
Szilvés töltött csirke bulac57
Gazdag hússaláta rochlitzne
Citromos csirke korall44
Tavaszi hús sok répával migova
Kapros-gombás csirkeragu bubszi
Zöldborsós csirke recept gonda_katalin
Csirke becsinált leves reifregina
Marhából készült ételek
Buzsáki gulyás bubszi
Húsos-májas rizstorta 1vargaildyko
Herány tokány horvathnemagdi
Zöldséges marhasült veronika74
Majoránnás hús horvathnemagdi
Karácsonyi menü - újragondolva tinka1951
Csirke dióval (albán) klara50
Burgonyamártások bubszi
Húsos savanyú zöldségleves petezsolt
Marhahúsleves lilikonyhaja
Sertésből készült ételek
Kertészmáj horvathnemagdi
Betyártokány horvathnemagdi
Szalonnás húsgombócok mártások bubszi
Sváb derelye brozsika
szatmári töltött káposzta ibolya58
Őszi receptek bulac57
Receptek horvathnemagdi
csongrádi apróhús ibolya58
Töltött paprika bkisseva
Töltött kel bubszi
Halból készült ételek
Fogyjon franciásan! bulac57
Rakott ponty tepsiben tundihugi
Dunai halpaprikás bubszi
Paprikás bundában sült hekk recept jamborlulu
Burgonyás ponyty horvathnemagdi
Pisztráng Szalajka Módra 1vargaildyko
Szegedi halászlé 4. bubszi
Paksi halászlé 2. bubszi
Magyar gasztronómia grimilda
Lazac kalóz módra rochlitzne
Vad ételek
Lazac görögös jellegű salátáva rochlitzne
Lasagne (ejtsd: lázánnyá) kisa622
Vacsoracsata-Barbi-Főétel veronika74
Őzcomb gersliropogóssal 1vargaildyko
Rapsic vadas macoka65
Vadkacsa mézeskalácsos töltelé horvathnemagdi
PISZTÁCIÁS FÁCÁNPástétom bubszi
Gombás szarvas-steak veronika74
Fácánpaprikás bubszi
Tűzdelt őzgerinc párolva bubszi
Spagetti ajánló
SALÁTA AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Egytál étel... ronix
Fokhagymás-paradicsomos spagetti recept gonda_katalin
Hentes Tokány margoka59
Paradicsomos-krémsajtos csirkemell recept gonda_katalin
Bolognai penne sütve recept gonda_katalin
Spenótos spagetti bulac57
Gyorsat finomat rizsbol margareta51
Cukkinis spagetti suzymama
Tejszínes-sajtos rakott tészta recept boszorlany
Pizza receptek
Sütőporos lángos nanoka72
VEGA pizza recept boszorlany
Pizza Luca bubszi
Pízza tekercs 1955viki
Könnyedebb étel horvathnemagdi
Pizzás rúd koszegimarika
Pizza parnacskak margareta51
Pasta Marinara bulac57
A vékony pizzatészta receptje grimilda
Sonkás-olívás PIZZA bubszi
Hamburger receptek
Sajtburger veronika74
Házi hamburger recept gonda_katalin
Házi hamburger 2. recept kovacs_zsoka
Sajtburgerleves recept roanna
Válassza a szóját! margoka59
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Aztán mégis. horvathnemagdi
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Csirke hamburger cajun módra klara50
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU