Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Gyros és Pita
Gyros
1. Friss fejessaláta leveleit csíkokra vágod, és ujhagymát vagdalsz rá, összekevered, állni hagyod.
2. Végy 2 doboz tejfölt, az egyiket kefírrel is kiválthatod, keverj hozzá 10 dkg túrót, 2 evőkanál olajat, 3 evőkanál citromlevet, 1 tört fokhagymát. Közben 1 kígyóubit a sajtreszelő nagyobbik fokán lereszelsz (héja nélkül. . . ), besózod, állni hagyod, közben szoktam megcsinálni a tejfölös részét, mert utána az ubit kicsavarod, és belekevered a tejfölös-túrós cuccba. Ez a tzatziki. . .
Ezt ízlés szerint még kaporral, sóval, borssal lehet tovább ízesíteni. (Én kaporporral szoktam. ) Nem szabad visszatenni a hűtőbe, csak kaja után ami megmaradt, mert ha túl hideg, a krumpli meg a hús túl meleg, akkor az hülyén jön össze.
3. Sült krumpli: ezt nem kell magyarázni.
4. Fogsz kb. 50-80 dkg pulykamell apróhusit, kicsi csíkokra vágod, veszel hozzá egy tasak gyros fűszerport, azzal beszórod, állni hagyod pár órára. Utána olajon kisütöd, kezdetben nem árt, ha van alatt víz is, és én néha még tejet is teszek bele, hogy puhább legyen. . . . :) A csirkemell ide nem jó, mert szálanként szétválik, a disznó nem elég ízes, az összes többi hús meg drága. . . Szóvall maradj a pulykánál.
Finálé: Fogod a tányért, rápakolod a krumplit, rá a husit, rá a salátát, és a tetejére megy a tzatziki! :)) Jó étvágyat!

Gyros pitában

Hozzávalók:

Húshoz:
60 dkg színhús (bármilyen)
görög fűszerkeverék
2-3 evőkanál olaj a sütéshez

Pitához:
40 dkg liszt
20 g élesztő
1 teáskanál cukor (2 g)
1 teáskanál só (3 g)
2 dl langyos víz
Saláta:
1 nagy paradicsom
1 kígyóuborka
1 fej lilahagyma
szóba jöhet még retek
Mártás:
2 dl joghurt
görög saláta fűszerkeverék
chilikeverék


Elkészítése:

Hús:
A húst szeletekre, majd kb. 1 x 1 centis csíkokra vágom, sózom, és megszórom a görög fűszerkeverékkel. Kb. negyed órai érést követően egy nagy serpenyőben 2-3 evőkanálnyi olajat forrósítok és megpirítom rajta a húscsíkokat.
Pita:
Az élesztőt feloldjuk 2 dl meleg vízben, majd összegyúrjuk a liszttel, a cukorral és sóval. 20-30 percen át kelni hagyjuk. A tésztát átgyúrjuk, majd négy kis pita formát (kb. 20 cm-es) nyújtunk belőle. A lepényeket lisztezett tepsibe tesszük. A tésztát még kb. 20 percig kelni hagyjuk, majd előmelegített sütőben (220 fok/ 4. fokozaton) 20-25 percig sütjük.
Saláta:
A hozzávalókat megmossuk, megpuccoljuk, majd kockákra, a hagymát szeletekre vágjuk.
Mártás:
A joghurthoz izlés szerint kb. 1 teáskanál görög saláta fűszerkeveréket adunk, chilikeveréket kb. ugyanennyit, és elkavarjuk. A mártást tálaláskor a saláta tetejére öntjük ízlés szerinti mennyiségben.
Pita
225 g liszt (a fele lehet teljes kiőrlésű is), 1 kk só, 15 gr friss élesztő, 140 ml langyos víz, 2 kk olívaolaj, (6 pita lesz belőle, de süthetsz kisebbeket is). Szitáljuk össze egy tálba a lisztet és a sót. Keverjük össze az élesztőt a vízzel, majd adjuk hozzá az olívaolajat, és öntsük egy nagy tálba. Fokozatosan keverjük a lisztet a masszához, és dagasszuk lágy tésztává. Gyúrjuk addig, amíg egyenletes és rugalmas nem lesz a tészta, majd kb. 1 óra hosszat kelesszük meleg helyen. Dögönyözzük meg, majd formázzunk belőle gombócokat. Pihentessük befedve 5 percig. Nyújtsuk a gombócokat kb. 5 mm vastag lepényekké, lefedve, szobahőmérsékleten kelesszük 20-30 percig. Melegítsük elő a sütőt (230 fokra), forrósítsuk fel a sütőlemezt. A pitákat süssük 4-6 percig, ill. amíg fel nem hólyagosodik. (Fontos, hogy a sütő elég meleg legyen, különben nem lesz hólyagos. )
PÓRÉHAGYMÁS PITA
( PRASZÓPITA)

Hozzávalók:
1 kg póréhagyma
4 tojás
1 csésze tej
200 gr reszelt sajt
só, bors, apróra vágott petrezselyemzöld
150 gr margarin
1/2 kg réteslap

Elkészítés:

1. A fél margarint felhevítjük majd belezúdítjuk a felkarikázott póréhagymát és körülbelül 10 percig üvegesítjük. Hozzátesszük a petrzselyemzöldet, sót, borsot és lehúzzuk a tűzről.

2. A tojásokat felverjük, összekeverjük a tejjel és a hagymákhoz adjuk.

3. Kikenünk egy tepsit olajjal (a tepsi mérete attól is függ mennyire vastagra szeretnénk a pitát) és a réteslapok felét leterítjük, mindegyiket egyenként ecsettel megolajozva. A legfelső rétegre morzsát szórunk és ráöntjük, egyenletesen minden oldalra széthúzva, a tölteléket. Beborítjuk a megmaradt réteslapokkal, amiket egyenként megolajozunk.

4. Bevágjuk a szeleteket a pita felületén, megfröcsköljük vízzel és jó meleg sütőben körülbelül fél órát sütjük. A legajánlatosabb az alsó rácson sütni hogy az alsó lapok is jól átsüljenek.

Pita
Hozzávalók: 1 csomag szárított élesztő, 1 evőkanál cukor, 375 ml víz, 1 teáskanál só, 1 evőkanál olívaolaj, 450 g liszt
Keverjük össze az élesztőt, a cukrot és a vizet egy nagy keverőtálba, várjunk vele tíz percet, míg az élesztő kelni nem kezd. Keverjük hozzá a sót és az olajat, majd a lisztet is. Dagasszunk belőle közepes keménységű kenyér tésztát. Szórjuk meg a tetejét liszttel, majd egy száraz konyharuhával takarjuk le, és kelesszük egy órán át.
Borítsuk egy lisztezett nyújtódeszkára, majd porciózzuk tízfelé. Kezünkkel formázzunk belőle cipókat, és egy nyújtófával nyújtsuk ki félcentis körökre. Tegyük egy sütőlapra, és forró, gőzös sütőben addig süssük, míg a kenyerek fel nem púposodnak. Vegyük ki, majd egy picit hagyjuk hűlni, és még langyosan tegyük egy műanyag zacskóba.
Grillezett húsokkal, zöldségekkel, salátákkal tölthetjük
Gyroszos tál
Csirkecomb filét bepácolom előre gyroszos fűszerkeverékbe, átpaszírozott fokhagymába egy kis étolajjal.
A krumplit karikákra vágom, megsózom vagy vegetázom.
Rétegenként lerakom a krumplit és a husit. Be a sütőbe és 1-1. 5 óra alatt puhára párolódik.
Hozzá tzatziki mártást csinálok:
Összekeverek 1 pohár natúr joghurtot és egy fél pohár tejfölt(de lehet csak tejfölt, vagy tejszín és joghurt keverékét, kefírt ki mit szeret), 1 gerezd átnyomott fokhagymát, pici sót, esetleg kicsi cukrot, őrölt borsot.
Kígyóuborkát káposztareszelőn lereszelem és ebbe a joghurtos szószba teszem.
A husival és krumplival együtt nagyon finom.

Gyroszos tál

Csirkecomb filét bepácolom előre gyroszos fűszerkeverékbe, átpaszírozott fokhagymába egy kis étolajjal.
A krumplit meghámozom, karikákra vágom, megsózom vagy vegetázom.
Rétegenként lerakom a krumplit és a husit. Be a sütőbe és 1-1. 5 óra alatt puhára párolódik.
Hozzá tzatziki mártást csinálok:
Összekeverek 1 pohár natúr joghurtot és egy fél pohár tejfölt(de lehet csak tejfölt, vagy tejszín és joghurt keverékét, kefírt ki mit szeret), 1 gerezd átnyomott fokhagymát, pici sót, esetleg kicsi cukrot, őrölt borsot.
Kígyóuborkát káposztareszelőn lereszelem és ebbe a joghurtos szószba teszem.
A husival és krumplival együtt nagyon finom.
Ez Perla receptje, de én pontosan ugyanígy csinálom.
Pataki cserépedényben jó csinálni, de bármilyen tepsiben jó, csak akkor alufóliával kell befedni.
Ez ízlésesen tálalható és bármilyen tavaszi zöldséggel feldíszíthető. (paradicsom, paprika, kukorica, lilahagyma)

Én a héten gyorsan csináltam, nem pácoltam be előző nap a husit, hanem csak előre lesóztam és bedörzsöltem gyros fűszerkeverékel. A krumplikat pedig fokhagymasóval kevertem össze. Így is nagyon fini lett és fél óra alatt összedobtam, utána már csak a sütőt kellett lekapcsolni kb. másfél óra múlva. Én pataki edényben csináltam.
Mellé még lehet tejfölös uborkasalátát is csinálni. Kígyóuborkát meghámozod, felszeleteled vagy uborkareszelőn lereszeled. Lesózod egy negyed órára, leszűröd a levet. Majd az uborkára nyomsz 2-3 gerezd fokhagymát, vagy fokhagymasóval megszórod, pici só mehet még rá, 2-3 evőkanál cukor, 2 evőkanál 10%-os ecet és 1 pohár tejföl. Jól összekevered, be a hűtőbe, mert hidegen jó igazán.

Vagy ha igazán görögös akarsz lenni, akkor csinálhatsz mellé görög salátát:
Choriatiki (görög parasztsaláta )
6 paradicsom, 1 uborka, 1 hagyma, 1 marék fekete érett olajbogyó, néhány salátalevél, 10 dkg Feta, szárított oregano, fehérborecet, olivaolaj, só, bors.
A paradicsomot nyolcfelé, a hagymát szeletekre, az uborkát pedig félcentis félszeletekre vágom. Az egészet egy tálba teszem és felekeverem az olajbogyót. Az ecetből, sóból, borsból és olivaolajból egy marinádot készítek és elkészítem vele a salátát. Négy tányért kibélelek salátalevelekkel, rápakolom a salátát, elosztom rajta a kockákra vágott fetát és megszórom oreganoval.
Ez egy görög oldalról másoltam ki, de én sima zöld olajbogyót szoktam használni, meg lilahagymát és teszek bele még kukoricát is. Plusz a salátalébe egy kis cukrot is.

Hosszúra sikeredett, de hidd el nagyon gyors és egyszerű étel.

PITA:

Hozzávalók nyolc pitához:
40 dkg liszt, 2 dkg éleszto, 1, 5 csésze langyos víz, 2 tk cukor, 1 ek olivaolaj, 2 tk só.

A lisztet egy nagy edénybe szitálni, a közepébe egy mélyedést készíteni, az élesztot belemorzsolni, a víz felével, a cukorral és kevés liszttel egy kovászt keverni a mélyedésben. Ezt a kovászt beszórni kevés liszttel. Az edényt lefedem egy kendovel és szobahomérsékleten 15-20 percig kelni kell hagyni. A többit vízzel és a sóval összekeverni. Kézzel deszkán fényes, laza tésztává gyúrni. Belegyúrni az olajat és kidolgozni. Nyolc szilvanagyságú golyót lehet belőle formálni. Lefedve a tálban szobahomérsékleten 20-30 percig keleszteni, míg a golyók a kerületük duplájára nem dagadnak. A sütőt elomelegíteni 220 fokra. A golyókat még egyszer átgyúrni és lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtani. Olajozott tepsiben 4 percig sütni, megfordítani, majd megint 4 percig sütni. Fehérnek és puhának kell lennie. Kihülés után fóliában célszerű tárolni, így nem keményedik meg, nem szárad ki.
kloppenburg kloppenburg
Címkék: tasak gyros, összes többi, tetejére megy, húst szeletekre, görög fűszerkeverékkel, nagy serpenyőben,

A gyros hús, pita, tzatziki
páclevet tegyünk félre a sütéshez). Egy nagyobb serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, majd közepes lángon süssük meg benne a csirkemellet a félretett páclével együtt, kb. 5 percig. Sózzuk, borsozzuk. Nagyon finom, akár körettel is, de akkor is gyrosként, pitával és tzatzikivel a legjobb. Pita (Görög lepénykenéyr) Hozzávalók: 40dkg liszt 2dkg élesztő 1,5 csésze langyos víz 2 teáskanál cukor 1ek.étolaj 2 teáskanál ...
noble noble
Bárányfasírt mentával
kukoricával, joghurtos padlizsánsalátával, zöldsalátával, fetasalátával, pitával, polentával. A pitát is készíthetjük többféleképpen. Például a zsebes pitát tűzön megforgatjuk, hogy felmelegedjen, s széléből levágunk és kinyitjuk, és mint a gyrost betöltjük zöldségekkel, paradicsommal, lila hagymával, bármilyen zöldsalátával, rukkolával, galambbegy salátával, akár fetával. Majd mint a cipót felvágjuk, és mint egy rétest tálaljuk a fasírthoz. De készíthetjük úgy is, hogy a megsült fasírtot apróra ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Csirke gyros tál
Csirke gyros tál Ligeti Károly Ha nincs idő a pita elkészítésére, csináljunk sült krumplit helyette, és így is teljes az élvezet. hozzávalók / 4 adag A húshoz 80 dkg csirkemell filé 3 k gyros fűszerkeverék 2 k olívaolaj A zöldségekhez 1 db fejes saláta 2 közepes db paradicsom 1 közepes db kígyóuborka 2 kis db lila hagyma 10 dkg savanyú káposzta Az ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Csirkés gyros
Csirkés gyros (5 személyre) Hozzávalók: - negyed csésze citromlé - 1 teáskanál oregano - 45 dkg csirkemellfilé csíkokra vágva - olívaolaj - negyed teáskanál só - negyed teáskanál őrölt fekete bors - 5 db teljes kiőrlésű lisztből készült pita - 1 csésze kockára vágott paradicsom A tzatziki elkészítéséhez: - 1 csésze zsírszegény natúr ...
veronika74 veronika74
Csirkés gyros pitában
legnépszerűbb görög étel kis hazánkban. Ha a közelében nem lehet kapni pitát, ne búslakodjon, hiszen otthon is el lehet készíteni. De nézzük csak, mit tölthetünk bele. Csirkés gyros pitaban Hozzávalók 4 főre: 4 pita házilag készítve, 50 dkg csirkemell filé, 2 ek olaj (pl. olíva, vagy kókuszolaj), görög (gyros) fűszerkeverék ízlés szerint Hozzávalók a tzatzikihez: 2 kígyóuborka, ...
bubszi bubszi
EBÉD AJÁNLAT a MAI NAPRA:
Gyros Hozzávalók: * 50 dkg csirkemellfilé * 2 közepes fej vöröshagyma * 2 evőkanál olaj * bors * só * 1 gerezd fokhagyma * fűszerpaprika * gyroskifli vagy pita Elkészítés: A húst összevágjuk és összekeverjük az apróra vágott hagymával, fokhagymával, pirospaprikával, sóval, borsal, olajjal. Hűtőszekrényben 1 órát érleljük. Serpenyőben pirosra sütjük a húst. Pitába vagy gyroskiflibe töltjük. ...
1vargaildyko 1vargaildyko
G y r o s
Gyros Hozzávalók: Pitához: 1 kg liszt (lehet teljes kiörlésű is), 2,5 dkg élesztő, 1/2 teáskanál cukor , vagy édesítő, 1/2 teáskanál só, min. 0,5l langyos víz. "Töltelékhez": 60-80 dkg színhús (családom legjobban a pulyka felsőcombot szereti ) , görög fűszerkeverék , 3-4 evőkanál olaj, 2 fej (lila)hagyma 1 kígyóuborka, 3 paradicsom, , fejes káposzta vagy saláta levél, ( ...
zsokanita zsokanita
GYROS fokhagymás dresszinggel recept
Hozzávalók: 1 csomag Knorr Gyros alap Fokhagymás öntettel 50 dkg sertés tarja 1,5 dl joghurt 4 evőkanál napraforgó olaj Elkészítés: Egy nagyobb edényben keverjük el a Gyros alapot (a tasak szélesebb része) 4 ek. olajban, adjuk hozzá a vékony csíkokra vágott húst, keverjük jól át és hagyjuk állni 1-2 percig. Egy másik keverőtálban keverjük simára a joghurtot a fokhagymás dresszing alappal (a tasak vékonyabb része), majd fóliával letakarva hagyjuk ...
jamborlulu jamborlulu
Süti ajánló
talkedli faciendum
Habos, rakott zsemle horvathnemagdi
Rakott gyümölcspuding bubszi
Gyümölcsös álmok agimami7
gesztenyés süti bozsanyinemanyi
Bécsi farsangi fánk veronika74
B betűs receptek horvathnemagdi
Narancsos gesztenyekocka lantosneevi
Sándor sütemény grimilda
Karamelles-banános sütemény suzymama
Szárnyas receptek
kakas fehérborban ! ibolya58
Csirkés felfújt horvathnemagdi
Sajtos csirkecombok zsokanita
Pikáns magyaros rakott horvathnemagdi
mézes marha szezámmaggal... ibolya58
kelbimbós ételek 1955viki
Sült falatkák csirkemájjal horvathnemagdi
Medvehagymás sült csirke recept gonda_katalin
Vörösboros aszalt szilvás csirkemáj rizottó receptje yaskane
csirkés SAJTROLÁD bubszi
Marhából készült ételek
Hétvezér tokány bkisseva
Göngyölt marhaszelet Vízi verébbel horvathnemagdi
Chili con carne horvathnemagdi
Miért a Reg-Enor? horvathnemagdi
Nagymuzsalyi töltött káposzta recept jamborlulu
Céklarizottó és sertésnyárs horvathnemagdi
Névnapos receptek kloppenburg
PINCEPÖRKÖLT (recept gyűjtemény a netről) yaskane
Pastitsio horvathnemagdi
Bécsi szelet burgonyával recept boszorlany
Sertésből készült ételek
Főételek szabonekatalin
Házikolbász bubszi
Kalocsai sertésborda bubszi
Pizza fajták elkészítése anne74
Aszalt szilvás húsgombócok veronika74
Finom falatok piroska0101
Babgulyás füstölt csülökkel migova
Vecsési babos káposzta füstölt oldalassal recept jamborlulu
Szűzérmék laskagomba pörkölttel suzymama
Ünnepi májpástétom bubszi
Halból készült ételek
Rántott ponty filé Waldorf salátával recept boszorlany
Halételek jozsef_olah_9843
Bajai halászlé 1. bubszi
Révfalusi regős halászlé 1. bubszi
Ünnepi hidegtál recept jamborlulu
csombor faciendum
Receptek a jó közérzethez... szisszy83
Kapros káposztán párolt tükörponty recept gonda_katalin
rácalmási rakott ponty ! ibolya58
Pontypatkó kapros-tejszínes cukkinimetélttel suzymama
Vad ételek
Receptek horvathnemagdi
Szarvaspörkölt burgonyagombóccal recept baggesz20
Hal a tortán jjanosne
Vadkacsa mézeskalácsos horvathnemagdi
Szarvas ragu recept kovacs_zsoka
Gombás szarvashús veronika74
Fácánleves bulac57
Rapsic vadas macoka65
szarvaspörkölt zsemlegombóccal faciendum
Pikáns vadraguleves klerierzsi
Spagetti ajánló
Olasz spagettisaláta. bubszi
Padlizsános spagetti 1. bubszi
Hagymás-sütőtökös spagetti recept toth_beata
Tésztasaláta hallal recept gonda_katalin
Spenótos spagetti recept gonda_katalin
Kovi ubi horvathnemagdi
Paradicsomos húsgombóc horvathnemagdi
Téli minestrone bulac57
Gombás bolognai spagetti recept kovacs_zsoka
Ízletes Spagetti 1vargaildyko
Pizza receptek
Zöldfűszeres pizzás csiga recept baggesz20
Mai menü dundulino
Pizza kukoricalisztből bulac57
Pizza margherita recept boszorlany
Croissant horvathnemagdi
A ketchupról és más paradicsom horvathnemagdi
Pizzás csigák tundihugi
Kombe bkisseva
Mini pizzás csigák recept baggesz20
pizza jutka31
Hamburger receptek
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
Hamburger buci recept jamborlulu
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Sajtos hamburger recept kovacs_zsoka
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
Diós-meggyes piskóta horvathnemagdi
Nagytakarítás! - Energizáló juditmama
Hamburger zsemle recept baggesz20
Szendvics, a 250 éves sikerdarab horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU