Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
szerecsendió
SZERECSENDIÓ
Eredetileg Indonéziából származó fűszer, amelyet napjainkban Ázsia és az amerikai kontinens trópusi részein termesztenek. A szerecsendió 25-30 méter magasra növő, örökzöld fákon terem.

A fa ültetése után nyolc-tíz esztendővel kezd termést hozni, és körülbelül hatvan-hetven évig él. Termése 5-6 centiméter átmérőjű, körte formájú gyümölcs, amely érett állapotban magától hasad ketté. Belül egy 2-3 centiméter hosszú, ráncos mag van, ez a tulajdonképpeni szerecsendió. Ám fűszer készül a gyümölcs húsos, vöröses színű termésfalából is, megszárítva ebből lesz a szerecsendió-virág, más néven muskátvirág vagy mácisz. A szerecsendiót többnyire reszelt állapotban, a máciszt apróra törve adják az ételekhez. Fűszerként, ízesítőként igen sokféle ételhez használják: tojásételekhez, felfújtakhoz csakúgy, mint sajtos, burgonyás fogásokhoz, mártásokhoz, besamel mártás vagy tészták ízesítésére. Különféle húsételeket, koktélokat, puncsokat, különleges szeszes italokat is ízesítenek vele.

Magának a szerecsendió gyümölcsnek magas a zsírtartalma (kb. 30%), ezért szerecsendió-vajat is előállítanak belőle, s ez utóbbit sütéshez, főzéshez használják.

A szerecsendió története - mint sok más trópusi fűszeré - háborús kalandok és politikai intrikák szövevénye. Eredeti termőhelyét, a (mai indonéziai) Banda-szigetcsoporthoz tartozó Run szigetét eredetileg az angolok hódították meg, majd 1667-ben a brédai szerződéssel »átengedték« a hollandoknak, cserébe Manhattanért. A Banda-szigetcsoport többi szigete is holland birtokba került, s a holland telepesek rabszolgákkal folytatták a szerecsendió-ültetvények telepítését, amelyek egy idő múlva már az egész világot ellátták a kívánatos fűszerrel.

Magyarországra valószínűleg közel-keleti közvetítők útján jutott el, s mivel a kereskedők »szaracénok« voltak, a magyar neve is »szerecsendió« lett. Már a középkorban kedvelt volt fűszernek, gyógyszernek egyaránt. Arról, hogy hol és miképpen termesztik, fogalmuk sem volt az embereknek. Első felfedezői, a portugál hajósok sokáig nem jutottak el termőhelyére: a fűszert bálákba csomagolva, készáruként vásárolták a bennszülöttektől, hátsó-indiai kikötőkben. Fel is jegyezte egy portugál kereskedő, hogy »az embernek száz szeme kell legyen, ha azt akarja, hogy ne csapják be az arab, indiai, jávai kereskedők - olyan agyafúrtak és vakmerők, hogy szinte elképzelhetetlen. Mindenféle selejtes árut tömnek a bálák belsejébe, olykor még meg is locsolják vízzel, hogy súlyosabb legyen. Ha a vevő kinyitja a bálát, és rájön a csalásra, ártatlanságot színlelnek, és rabszolgáikra hárítják a felelősséget.«

Az illatos fűszer korai népszerűségét Európában jórészt egy Bernardus Paludanus (Berent ten Broecke, 1550-1633) nevű, németalföldi orvosnak köszönhette, aki azt írta róla, hogy nemcsak fűszernek kiváló, de »erősíti az agyat, élesebbé teszi az emlékezőtehetséget, emellett javítja a gyomor- és bélműködést is.« Az idők nem cáfolták meg Paludanus doktor javallatát: emésztési zavarok és gyomorsavtúltengés ellen a szerecsendió valóban gyógyhatású. Az értő háziasszony ezért hinti meg vele a diétára utalt, gyenge gyomrú kosztos ételét. Pontosabban ezért is, mert a szerecsendió legfőbb érdeme mégiscsak kellemes aromája, pikánssága, amely semmi már fűszerhez nem hasonlítható ízt ad az ételeknek. (Áruljuk el, hogy hatóanyagát izo-eugenolnak hívják, mely rokona a szegfűszeg illatanyagának, s úgy hitték, hogy a pestistől is megvéd.)

A magyar konyha régtől fogva kedveli a szerecsendiót - Bornemisza Anna erdélyi fejedelemasszony 17. századi szakácskönyve például a marhanyelv elkészítéséről szóló receptjében »vereshagyma és tzitrom« mellett szerecsendió-virágot javall az ízesítéshez. A 19. század eleji, Uri és közönséges konyhákon meg-fordult szakáts-könyv a borjú- vagy báránymájból készített »karbonátát« ízesíti bors és gyömbér mellett »szeretsen-dió virággal«... S így folytathatnánk mind a mai napig az aromás, finom fűszer történetét

RAKOTT KARFIÓL
Hozzávalók:
1 szép nagy fej karfiol
50 dkg darált marhahús
1 bögre rizs
1 közepes fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
olívaolaj
A besamelhez:
3 evőkanál vaj
3 evőkanál liszt
6 dl tej

Fűszerek:

só,
bors
szerecsendió
ételízesítő
fűszerkömény
pirospaprika
Elkészítés: A karfiolt rózsáira szedem, és sóval, ételízesítővel ízesített vízben félpuhára főzöm. Kifőzöm a bögre rizst. Felaprítom a hagymát, és pici olívaolajon megfonnyasztom. Rádobom a darált húst és átpirítom. Közben hozzáadom az apróra vágott fokhagymát, sózom, borsozom, pici pirospaprikával színt adok neki, és késhegynyi fűszerköménnyel ízesítem.

A karfiol felét szeletkékre vágom, és a kivajazott tepsi aljára sorakoztatom. A húst összekeverem a rizzsel, ráhalmozom. A tetejére jön a maradék karfiol. Elkészítem a besamel mártást: a tejet felforralom, félreteszem. A vajat felforrósítom, és belekeverem a lisztet, mintha világos rántást készítenék. A forró tejet állandó keverés mellett, apránként hozzáöntöm. Sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezem. Ráöntöm a karfiolra, megszórom reszelt sajttal. Előmelegített sütőben addig sütöm, amíg a sajt megpirul a tetején.

BURGONYÁS CSIRKEFALATOK
3 nagyobb csirkemell
2 nagyobb burgonya
2 fej vöröshagyma
2 dl tejszín
2 evőkanál liszt
2 dkg vaj

bors
szerecsendió
olaj
marhahúsleves-kocka
Elkészítés: A hagymákat félbevágjuk, szeleteljük. Közben a burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és a marhahúsleves-kockával kb. 15 percig főzzük, vigyázva, hogy szét ne főjön. A csirkemelleket (klopfolás nélkül) ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, majd egy teflonserpenyőben olajat melegítünk. Először rádobjuk a hagymaszeleteket, megszórjuk őrölt szerecsendióval, sózzuk. Következnek a csirkemelldarabok, melyeket szintén sózunk, borsozunk. A megfőtt burgonyáról egy kis pohárba leöntjük a levet, melyre szükségünk lesz még a besamel készítésénél. A burgonyakockákat a hagymához és csirkéhez adjuk, s tovább pirítjuk.

Elkészítjük a besamelt: a vajat mérsékelt tűzön megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, a tejszínt, némi sót, s egy habverő segítségével csomómentesre keverjük - fokozatosan adagolva hozzá a krumpliról leöntött lé háromnegyedét. A sűrű mártást összekeverjük a csirkével. Végül megszórjuk reszelt parmezánnal. Jó étvágyat hozzá!
ibolya58 ibolya58
Címkék: tulajdonképpeni szerecsendió, gyümölcs húsos, szerecsendiót többnyire, máciszt apróra, szerecsendió gyümölcsnek, szerecsendió története,

• Elza csókja
pogácsaszaggatóval vághatjuk ki) 6 tojás 40 dkg porcukor 20-20 dkg kandírozott narancs és citrom finomra vágva 25 dkg hámozatlan, finomra darált mandula 25 dkg finomra darált mogyoró 2 citrom reszelt héja 2 kiskanál őrölt szegfűszeg 2 kiskanál őrölt szerecsendió-virág 2 evőkanál fahéj a tetejére: aszalt gyümölcsök vagy mandula Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, az ostyákat elrendezzük rajta. A tojásokat a cukorral krémesre keverjük, a finomra vágott kandírozott gyümölcsöket, a mandulát, a mogyorót és a ...
bubszi bubszi
****SÜTŐTÖKÖS****rétes*****
Hozzávalók 6 főre 20 dkg réteslap vagy leveles tészta (2 rúdhoz) 1/2 kg sütőtök 1 tojás -kenéshez- só szerecsendió frissen őrölt színes borskeverék héj nélküli tökmag szezámmagElkészítés: A sütőtököt kevés sóval és a frissen reszelt szerecsendióval botmixerrel pürésítem. A sütőtök jellegzetes íze különösebben nem igényli a ...
bubszi bubszi
**Hát**NEM***TÖK***JÓ?**
cukor • 1 csomag sütőpor • 12 dkg liszt • 1 tojás • 3 dl joghurt • 0,5 dl étolaj • kevés só • őrölt fahéj • szódabikarbóna • liszt • reszelt szerecsendió, gyömbér és szegfűszeg • 25 dkg marcipánmassza • 15 dkg porcukor • narancs és zöld ételszínezék Elkészítés: A tökhúst puhára főzöm, pürésítem, a diót egy serpenyőben zsiradék nélkül ...
bubszi bubszi
*UPDATE* Brokkoli és karfiol sajttal sütve
Hozzávalók 2 személyre: 25 dkg brokkoli 25 dkg karfiol 0,5 l tej 3 dkg szénhidrátcsökkentett liszt 3 dkg vaj só, bors, szerecsendió 10 dkg sajt A brokkolit, és a karfiolt sózott vízben picit előfőzzük. A sajtot lereszeljük. A vajon picit megpirítjuk a lisztet, majd hozzáöntjük a tejet, rakunk bele sót, borsot, szerecsendiót. (Besamel mártás) Egy tűzálló tál aljába belerakjuk a zöldségeket, öntünk rá a besamel mártásból, majd megszórjuk a hosszúkás ...
1vargaildyko 1vargaildyko
*UPDATE* Csőben sült sonkás...
Csőben sült sonkás brokkoli Hozzávalók 2 személyre: 0,5 kg brokkoli 20 dkg update sonka 0.5 l tej 3 dkg lowcarb liszt 3 dkg vaj só, bors, szerecsendió 10 dkg update sajt 1 db tojás 2 dl tejföl Elkészítés: A brokkolit sózott vízben picit előfőzöm. Az update sonkát keskeny hosszúkás szeletekre vagdalom. Az update sajtot lereszelem. A vajon picit megpirítom a lisztet, majd hozzá öntjük a tejet, rakok bele sót, borsot, ...
1vargaildyko 1vargaildyko
*UPDATE* Penne krémsajtmártással
Hozzávalók: 4 fő 32 dkg update1 penne 10 dkg vöröshagyma 5 dkg Update1 vaj 2,5 dl tej 20 dkg tejszínes krémsajt őrölt szerecsendió Update1 só bors petrezselyem A hagymát finomra aprítjuk. Egy magas peremű serpenyőben felforrósítjuk a vajat és a hagymát üvegesre pároljuk, hozzáöntjük a tejet és állandóan kevergetve felforraljuk. A krémsajtot apránként a mártáshoz adjuk. Habverővel addig keverjük, amíg teljesen fel nem oldódik. A mártást ...
1vargaildyko 1vargaildyko
*UPDATE* Sajtos bundáskenyér
Hozzávalók: 2 fő 4 körbevágott Update1 szeletelt kenyér 5 dkg Update1 light Trappista sajt 2 tojás 1 dl tej 0.1 dl evőkanál olaj 2 g fokhagyma bors szerecsendió 3 g Update1 só Saláta köret: 15 g jégsaláta 15 g lollo rosso 15 g frizé 0.02 l ecet olaj dresszing (0.015 olivaolaj, 0.005 balzsamecet) 0.05 kg Update1 csemegeuborka 0.05 kg koktél paradicsom ELKÉSZÍTÉS: A kenyérszeleteket ...
1vargaildyko 1vargaildyko
- Galuska sonkás-kukoricás sajtmártásban
sajt (én edamit használtam) 10 dkg kukorica (nálam fagyasztott) 2 teáskanálnyi aprított petrezselyemzöld (nálam fagyasztott) 1 duci gerezd fokhagyma 4 dkg vaj 2 csapott evőkanál liszt 3-4 dl tej frissen reszelt szerecsendió só, borsElkészítés: A sonkát vékony csíkokra vágjuk. A sajtot nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. Egy magasabb falú serpenyőben a vajat felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet és világosra pirítjuk, (besamel mártást készítünk) majd ...
bordat bordat
Süti ajánló
A sütőtök nyaszi
Tejfölös túrókocka klerierzsi
Mandarinos – mandulás sz horvathnemagdi
Bécsi kuglóf 1. bubszi
Joghurtos sósrudacskák bkisseva
S betűs receptek horvathnemagdi
Gyümölcsös pudingcsiga 1vargaildyko
Vakarcs majus55
Habos áfonyás kocka horvathnemagdi
Tarka pite. telegdi50
Szárnyas receptek
Csirkemell recept rochlitzne
Gomolyával rakott csirkehús veronika74
Finom falatok piroska0101
Kohut Katalin: Spenótos tészta kohlinka
levesekkel a pluszkilók ellen tinka1951
Római csirkemáj horvathnemagdi
Savanyú pulykaraguleves recept gonda_katalin
Receptek jjanosne
Spenót,csirke,baconos tészta veronika74
Pulykasült recept klementinagidro
Marhából készült ételek
4 szaftos pörkölt bográcsban grimilda
kakukkfű faciendum
Főtt húsos krumpli-saláta bubszi
Miért a Reg-Enor? horvathnemagdi
14 házias mennyei levesbetét recept! tinka1951
húsos savanyú zöldségleves ibolya58
kakukkfű suzymama
Gulyásleves... szelidszeder
Töltött káposzta libahússal horvathnemagdi
tenkes gulyás ibolya58
Sertésből készült ételek
Sárgaborsó-csülök egytál klara50
elzászi húsos káposzta ibolya58
Magyaróvári vagdalt hús bubszi
Rakott kel gerslivel - finom egytálétel - A gersli kati53
Bogdányi aprópecsenye yaskane
Rakott zöldbab irmus
TVN .... Baráti találkozó itt a blogon ..13 bodaaniko
Húsgombóc leves 1vargaildyko
H.Kohut Katalin Bolognai spagetti kohlinka
Thai receptek kloppenburg
Halból készült ételek
Körösi süllő egészben bubszi
Ízőrzők – Tiszakécske horvathnemagdi
Görög harcsa 1vargaildyko
Szegedi halászlé bubszi
hortobágyi rakott hal ibolya58
Keszeg Sütve 1vargaildyko
a tenger gyumolcsei sajtszozba sallaine
Lazactatár krémsajttal veronika74
x nagyuska
Bundázott keszeg peterimajoridozsahe
Vad ételek
Saslik, rablóhús, nyárs aprochef
Bableves szarvaspörkölttel tundihugi
Szarvasgombás őz vadrizzsel klerierzsi
Egyszerű egytálételek kezdőknek tinka1951
Szarvasgerinc ribizli dzsemmel töltött körtével, burgonyakro jamborlulu
Töltött káposzta bkisseva
A gyöngytyúkon a világ szeme------------- bordat
Fokhagymástejfölös őzérmék bulac57
PINCEPÖRKÖLT (recept gyűjtemény a netről) yaskane
Kapros gyöngytyúkcomb bubszi
Spagetti ajánló
H.Kohut Katalin Bolognai spagetti kohlinka
Finom falatok piroska0101
Fokhagymás spagettisaláta tundihugi
Csirkemájas-gombás spagetti bubszi
Gyors mexikói babos tészta horvathnemagdi
Minestra recept boszorlany
LECSÓS libaMÁJ bubszi
Bolognai spagetti recept jamborlulu
Spagetti tenger gyümölcseivel veronika74
Tűzdelt őzgerinc ... szelidszeder
Pizza receptek
Pizza Luca bubszi
Pizza horvathnemagdi
Kolbászos-pizza jupiter21
Kapribogyó, bimbófűszer horvathnemagdi
Lecsós töltelék bubszi
Csavart pizzás rúd recept gonda_katalin
mai recept faciendum
Pizzás csiga bubszi
Pizzás sarkok recept boszorlany
Pizza horvathnemagdi
Hamburger receptek
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Csirke hamburger cajun módra klara50
Válassza a szóját! margoka59
Házi hamburger recept baggesz20
Csirke hamburger cajun módra bubszi
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
Hamburger horvathnemagdi
Hamburger zsemle házilag recept baggesz20
Házi készítésű hamburger recept baggesz20
Hamburger buci recept boszorlany
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU