Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
szerecsendió
SZERECSENDIÓ
Eredetileg Indonéziából származó fűszer, amelyet napjainkban Ázsia és az amerikai kontinens trópusi részein termesztenek. A szerecsendió 25-30 méter magasra növő, örökzöld fákon terem.

A fa ültetése után nyolc-tíz esztendővel kezd termést hozni, és körülbelül hatvan-hetven évig él. Termése 5-6 centiméter átmérőjű, körte formájú gyümölcs, amely érett állapotban magától hasad ketté. Belül egy 2-3 centiméter hosszú, ráncos mag van, ez a tulajdonképpeni szerecsendió. Ám fűszer készül a gyümölcs húsos, vöröses színű termésfalából is, megszárítva ebből lesz a szerecsendió-virág, más néven muskátvirág vagy mácisz. A szerecsendiót többnyire reszelt állapotban, a máciszt apróra törve adják az ételekhez. Fűszerként, ízesítőként igen sokféle ételhez használják: tojásételekhez, felfújtakhoz csakúgy, mint sajtos, burgonyás fogásokhoz, mártásokhoz, besamel mártás vagy tészták ízesítésére. Különféle húsételeket, koktélokat, puncsokat, különleges szeszes italokat is ízesítenek vele.

Magának a szerecsendió gyümölcsnek magas a zsírtartalma (kb. 30%), ezért szerecsendió-vajat is előállítanak belőle, s ez utóbbit sütéshez, főzéshez használják.

A szerecsendió története - mint sok más trópusi fűszeré - háborús kalandok és politikai intrikák szövevénye. Eredeti termőhelyét, a (mai indonéziai) Banda-szigetcsoporthoz tartozó Run szigetét eredetileg az angolok hódították meg, majd 1667-ben a brédai szerződéssel »átengedték« a hollandoknak, cserébe Manhattanért. A Banda-szigetcsoport többi szigete is holland birtokba került, s a holland telepesek rabszolgákkal folytatták a szerecsendió-ültetvények telepítését, amelyek egy idő múlva már az egész világot ellátták a kívánatos fűszerrel.

Magyarországra valószínűleg közel-keleti közvetítők útján jutott el, s mivel a kereskedők »szaracénok« voltak, a magyar neve is »szerecsendió« lett. Már a középkorban kedvelt volt fűszernek, gyógyszernek egyaránt. Arról, hogy hol és miképpen termesztik, fogalmuk sem volt az embereknek. Első felfedezői, a portugál hajósok sokáig nem jutottak el termőhelyére: a fűszert bálákba csomagolva, készáruként vásárolták a bennszülöttektől, hátsó-indiai kikötőkben. Fel is jegyezte egy portugál kereskedő, hogy »az embernek száz szeme kell legyen, ha azt akarja, hogy ne csapják be az arab, indiai, jávai kereskedők - olyan agyafúrtak és vakmerők, hogy szinte elképzelhetetlen. Mindenféle selejtes árut tömnek a bálák belsejébe, olykor még meg is locsolják vízzel, hogy súlyosabb legyen. Ha a vevő kinyitja a bálát, és rájön a csalásra, ártatlanságot színlelnek, és rabszolgáikra hárítják a felelősséget.«

Az illatos fűszer korai népszerűségét Európában jórészt egy Bernardus Paludanus (Berent ten Broecke, 1550-1633) nevű, németalföldi orvosnak köszönhette, aki azt írta róla, hogy nemcsak fűszernek kiváló, de »erősíti az agyat, élesebbé teszi az emlékezőtehetséget, emellett javítja a gyomor- és bélműködést is.« Az idők nem cáfolták meg Paludanus doktor javallatát: emésztési zavarok és gyomorsavtúltengés ellen a szerecsendió valóban gyógyhatású. Az értő háziasszony ezért hinti meg vele a diétára utalt, gyenge gyomrú kosztos ételét. Pontosabban ezért is, mert a szerecsendió legfőbb érdeme mégiscsak kellemes aromája, pikánssága, amely semmi már fűszerhez nem hasonlítható ízt ad az ételeknek. (Áruljuk el, hogy hatóanyagát izo-eugenolnak hívják, mely rokona a szegfűszeg illatanyagának, s úgy hitték, hogy a pestistől is megvéd.)

A magyar konyha régtől fogva kedveli a szerecsendiót - Bornemisza Anna erdélyi fejedelemasszony 17. századi szakácskönyve például a marhanyelv elkészítéséről szóló receptjében »vereshagyma és tzitrom« mellett szerecsendió-virágot javall az ízesítéshez. A 19. század eleji, Uri és közönséges konyhákon meg-fordult szakáts-könyv a borjú- vagy báránymájból készített »karbonátát« ízesíti bors és gyömbér mellett »szeretsen-dió virággal«... S így folytathatnánk mind a mai napig az aromás, finom fűszer történetét

RAKOTT KARFIÓL
Hozzávalók:
1 szép nagy fej karfiol
50 dkg darált marhahús
1 bögre rizs
1 közepes fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
olívaolaj
A besamelhez:
3 evőkanál vaj
3 evőkanál liszt
6 dl tej

Fűszerek:

só,
bors
szerecsendió
ételízesítő
fűszerkömény
pirospaprika
Elkészítés: A karfiolt rózsáira szedem, és sóval, ételízesítővel ízesített vízben félpuhára főzöm. Kifőzöm a bögre rizst. Felaprítom a hagymát, és pici olívaolajon megfonnyasztom. Rádobom a darált húst és átpirítom. Közben hozzáadom az apróra vágott fokhagymát, sózom, borsozom, pici pirospaprikával színt adok neki, és késhegynyi fűszerköménnyel ízesítem.

A karfiol felét szeletkékre vágom, és a kivajazott tepsi aljára sorakoztatom. A húst összekeverem a rizzsel, ráhalmozom. A tetejére jön a maradék karfiol. Elkészítem a besamel mártást: a tejet felforralom, félreteszem. A vajat felforrósítom, és belekeverem a lisztet, mintha világos rántást készítenék. A forró tejet állandó keverés mellett, apránként hozzáöntöm. Sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezem. Ráöntöm a karfiolra, megszórom reszelt sajttal. Előmelegített sütőben addig sütöm, amíg a sajt megpirul a tetején.

BURGONYÁS CSIRKEFALATOK
3 nagyobb csirkemell
2 nagyobb burgonya
2 fej vöröshagyma
2 dl tejszín
2 evőkanál liszt
2 dkg vaj

bors
szerecsendió
olaj
marhahúsleves-kocka
Elkészítés: A hagymákat félbevágjuk, szeleteljük. Közben a burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és a marhahúsleves-kockával kb. 15 percig főzzük, vigyázva, hogy szét ne főjön. A csirkemelleket (klopfolás nélkül) ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, majd egy teflonserpenyőben olajat melegítünk. Először rádobjuk a hagymaszeleteket, megszórjuk őrölt szerecsendióval, sózzuk. Következnek a csirkemelldarabok, melyeket szintén sózunk, borsozunk. A megfőtt burgonyáról egy kis pohárba leöntjük a levet, melyre szükségünk lesz még a besamel készítésénél. A burgonyakockákat a hagymához és csirkéhez adjuk, s tovább pirítjuk.

Elkészítjük a besamelt: a vajat mérsékelt tűzön megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, a tejszínt, némi sót, s egy habverő segítségével csomómentesre keverjük - fokozatosan adagolva hozzá a krumpliról leöntött lé háromnegyedét. A sűrű mártást összekeverjük a csirkével. Végül megszórjuk reszelt parmezánnal. Jó étvágyat hozzá!
ibolya58 ibolya58
Címkék: tulajdonképpeni szerecsendió, gyümölcs húsos, szerecsendiót többnyire, máciszt apróra, szerecsendió gyümölcsnek, szerecsendió története,

• Elza csókja
pogácsaszaggatóval vághatjuk ki) 6 tojás 40 dkg porcukor 20-20 dkg kandírozott narancs és citrom finomra vágva 25 dkg hámozatlan, finomra darált mandula 25 dkg finomra darált mogyoró 2 citrom reszelt héja 2 kiskanál őrölt szegfűszeg 2 kiskanál őrölt szerecsendió-virág 2 evőkanál fahéj a tetejére: aszalt gyümölcsök vagy mandula Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, az ostyákat elrendezzük rajta. A tojásokat a cukorral krémesre keverjük, a finomra vágott kandírozott gyümölcsöket, a mandulát, a mogyorót és a ...
bubszi bubszi
****SÜTŐTÖKÖS****rétes*****
Hozzávalók 6 főre 20 dkg réteslap vagy leveles tészta (2 rúdhoz) 1/2 kg sütőtök 1 tojás -kenéshez- só szerecsendió frissen őrölt színes borskeverék héj nélküli tökmag szezámmagElkészítés: A sütőtököt kevés sóval és a frissen reszelt szerecsendióval botmixerrel pürésítem. A sütőtök jellegzetes íze különösebben nem igényli a ...
bubszi bubszi
**Hát**NEM***TÖK***JÓ?**
cukor • 1 csomag sütőpor • 12 dkg liszt • 1 tojás • 3 dl joghurt • 0,5 dl étolaj • kevés só • őrölt fahéj • szódabikarbóna • liszt • reszelt szerecsendió, gyömbér és szegfűszeg • 25 dkg marcipánmassza • 15 dkg porcukor • narancs és zöld ételszínezék Elkészítés: A tökhúst puhára főzöm, pürésítem, a diót egy serpenyőben zsiradék nélkül ...
bubszi bubszi
*UPDATE* Brokkoli és karfiol sajttal sütve
Hozzávalók 2 személyre: 25 dkg brokkoli 25 dkg karfiol 0,5 l tej 3 dkg szénhidrátcsökkentett liszt 3 dkg vaj só, bors, szerecsendió 10 dkg sajt A brokkolit, és a karfiolt sózott vízben picit előfőzzük. A sajtot lereszeljük. A vajon picit megpirítjuk a lisztet, majd hozzáöntjük a tejet, rakunk bele sót, borsot, szerecsendiót. (Besamel mártás) Egy tűzálló tál aljába belerakjuk a zöldségeket, öntünk rá a besamel mártásból, majd megszórjuk a hosszúkás ...
1vargaildyko 1vargaildyko
*UPDATE* Csőben sült sonkás...
Csőben sült sonkás brokkoli Hozzávalók 2 személyre: 0,5 kg brokkoli 20 dkg update sonka 0.5 l tej 3 dkg lowcarb liszt 3 dkg vaj só, bors, szerecsendió 10 dkg update sajt 1 db tojás 2 dl tejföl Elkészítés: A brokkolit sózott vízben picit előfőzöm. Az update sonkát keskeny hosszúkás szeletekre vagdalom. Az update sajtot lereszelem. A vajon picit megpirítom a lisztet, majd hozzá öntjük a tejet, rakok bele sót, borsot, ...
1vargaildyko 1vargaildyko
*UPDATE* Penne krémsajtmártással
Hozzávalók: 4 fő 32 dkg update1 penne 10 dkg vöröshagyma 5 dkg Update1 vaj 2,5 dl tej 20 dkg tejszínes krémsajt őrölt szerecsendió Update1 só bors petrezselyem A hagymát finomra aprítjuk. Egy magas peremű serpenyőben felforrósítjuk a vajat és a hagymát üvegesre pároljuk, hozzáöntjük a tejet és állandóan kevergetve felforraljuk. A krémsajtot apránként a mártáshoz adjuk. Habverővel addig keverjük, amíg teljesen fel nem oldódik. A mártást ...
1vargaildyko 1vargaildyko
*UPDATE* Sajtos bundáskenyér
Hozzávalók: 2 fő 4 körbevágott Update1 szeletelt kenyér 5 dkg Update1 light Trappista sajt 2 tojás 1 dl tej 0.1 dl evőkanál olaj 2 g fokhagyma bors szerecsendió 3 g Update1 só Saláta köret: 15 g jégsaláta 15 g lollo rosso 15 g frizé 0.02 l ecet olaj dresszing (0.015 olivaolaj, 0.005 balzsamecet) 0.05 kg Update1 csemegeuborka 0.05 kg koktél paradicsom ELKÉSZÍTÉS: A kenyérszeleteket ...
1vargaildyko 1vargaildyko
- Galuska sonkás-kukoricás sajtmártásban
sajt (én edamit használtam) 10 dkg kukorica (nálam fagyasztott) 2 teáskanálnyi aprított petrezselyemzöld (nálam fagyasztott) 1 duci gerezd fokhagyma 4 dkg vaj 2 csapott evőkanál liszt 3-4 dl tej frissen reszelt szerecsendió só, borsElkészítés: A sonkát vékony csíkokra vágjuk. A sajtot nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. Egy magasabb falú serpenyőben a vajat felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet és világosra pirítjuk, (besamel mártást készítünk) majd ...
bordat bordat
Süti ajánló
Dunahullám 2. horvathnemagdi
Olcsó krémes tundihugi
Anyóstorta 1vargaildyko
Dorottya szelet tnemarika
Profitterol veronika74
Cseresznyés zabkorpalepény bubszi
Isler ancus56
Almás-pudingos bubszi
Részeges réteges szeletek suzymama
9 kényeztető krémes süti hétvégére tinka1951
Szárnyas receptek
Egyperces ételek migova
Sajtos csirkemell tepsiben lantosneevi
Sajtos csirkecomb 1vargaildyko
Hetési csirkeleves almával: ujjozsef
palóc töltött csirke ibolya58
Boros csirkecombok skorpiolilike
Gombás-csirkés kagylótészta veronika74
Csirke hagymával és szilvával bubszi
Epe-kímélő diéta! horvathnemagdi
Rokfortos csirkemell recept toth_beata
Marhából készült ételek
Receptek horvathnemagdi
Mikszáth Kálmán palóclevese macoka65
Citromos csavart hús horvathnemagdi
Erőleves cérnametélttel recept gonda_katalin
Lakodalmas leves petezsolt
Román almaleves (vajdasági rec noble
Savanyú marha recept gonda_katalin
Csikósgulyás bubszi
Székelykáposzta bubszi
Szatmári lakodalmas bubszi
Sertésből készült ételek
Tiszai rakott káposzta sarkadykati
Olajbogyós fasírt horvathnemagdi
Pulykamell-szeletek rokfortos. bubszi
Szatmári tokány 1vargaildyko
Rakott zöldbab irmus
Káposztás böllértokány bubszi
tojás tekercs ! ibolya58
Palócleves recept baggesz20
Marosszéki heránytokán horvathnemagdi
Recept pityesz58
Halból készült ételek
Párolt lazac citrommártással recept gonda_katalin
Harcsapaprikás túrós csuszával suzymama
Szegedi halászlé bubszi
Töltött pontyszeletek peterimajoridozsahe
Halkocsonya bubszi
A legfinomabb édes és sós palacsinták tinka1951
Hal erőleves bubszi
Pisztráng elzászi módra bubszi
Karácsonyi pisztráng 1. bubszi
Szegedi halászlé 1. bubszi
Vad ételek
Lasagne (ejtsd: lázánnyá) kisa622
Vadkacsa mandulás burgonya... bulac57
Karácsonyi ételreceptek zsigaiklara
B betűs receptek horvathnemagdi
Szarvasgombás őz vadrizzsel klerierzsi
fácán(pulyka)becsinált leves donaldduck
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
Tűzdelt őzgerinc párolva bubszi
Miklós, Miksa, Mikulás horvathnemagdi
Almás-sajtos vadkacsa ujjozsef
Spagetti ajánló
4 finom recept kellemetlen horvathnemagdi
Bolognai gombával suzymama
Paris-kecskesajtos tészta 1vargaildyko
Lasagne leveles tésztával recept jamborlulu
Carbonara spagetti veronika74
Sonkás-Tejszínes Spagetti 1vargaildyko
Spagetti szénégető módra bubszi
Ruccolapestós tészta keri007
Spagetti juhsajttal bulac57
Saláták gyorsan .... roanna
Pizza receptek
Baconös kolbászos pizza tepsiben sütve bkisseva
Csirkemájas-gombás pizza bulac57
Pizzás csiga kefírrel ízesítve recept boszorlany
Rozsos-lenmagos, póréhagymás pizza noble
Kedvenc Pizza recept horvathnemagdi
Pizzás csiga bubszi
Gombás, sonkás tortellini veronika74
Pizza ai quattro formaggi 2. bubszi
x nagyuska
Sonkás, gombás pizza recept gonda_katalin
Hamburger receptek
Szezámmag fejesnemagdi
Házi készítésű hamburger recept baggesz20
Vegetáriánus hamburger moncsika77
Házi hamburger recept baggesz20
Sajtburger veronika74
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Házi hamburger salátával recept boszorlany
Virslis kifli veronika74
Hamburger bucu recept kovacs_zsoka
Nagytakarítás! - Energizáló juditmama
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU